ΨΙΘΥΡΙΣΤΑ ΚΑΙ... ΑΛΛΑ

Δημοσίευση: 06 Μαρ 2020 19:00
*ΔΕΝ τους χωρίζει δα και βάραθρο, ΝΔ και ΚΙΝΑΛ. Είναι κι η Λάρισα που τους ενώνει, τα κοινοβουλευτικά ενδιαφέροντα επίσης. Είναι και γείτονες στις ψηφοφορίες, πρώτα το Κ-Κέλλας, μετά το Λ-Λιακούλη...  Ζ. *ΔΕΝ τους χωρίζει δα και βάραθρο, ΝΔ και ΚΙΝΑΛ. Είναι κι η Λάρισα που τους ενώνει, τα κοινοβουλευτικά ενδιαφέροντα επίσης. Είναι και γείτονες στις ψηφοφορίες, πρώτα το Κ-Κέλλας, μετά το Λ-Λιακούλη... Ζ.

Ίδιο βήμα

*ΑΚΟΛΟΥΘΩΝΤΑΣ τα χνάρια του προκατόχου του που είχε για τα καλά φλεβίσει, ο Μάρτης καθόλου δεν δείχνει διατεθειμένος να γίνει γδάρτης.

Ίσα-ίσα, οπότε τα παλούκια συνεχίζουν αμέριμνα να στηρίζουν τους φράχτες τους.

Ζ.

 

Άλλα ψώνια

*- ΜΑΚΑΡΟΝΙΑ, ρύζια κι αλεύρι, φορτώνουν τα παππούδια απ΄ τα σουπερμάρκετ...

Η Λαρισαία εξηγούσε πως οι νεότεροι έχουν άλλες προτιμήσεις όταν προετοιμάζονται για πόλεμο, επιδημία ή ό, τι άλλο κοσμογονικό.

Προσανατολίζονται λέει στους μεγάλους καταψύκτες των πολυκαταστημάτων. Να προμηθευτούν και πίτσες και πίτες κι άλλα προψημένα τρόφιμα και λαχανικά κατεψυγμένα, «μην πάθουμε και κάνα σκορβούτο».

- Και μεγαλύτερη διάρκεια έχουν, δεν ψειριάζουν κιόλας και αποθέματα υπάρχουν στα μαγαζιά και δεν εκτίθεσαι ότι φοβάσαι...    

Ζ.

 

Αρ-

*ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ αλλά όχι φιλόλογος, ο Λαρισαίος Ν. Μ. αναδεύει αναζητώντας τη χημική σύσταση... συγγνώμη, την ετυμολογία του Μ-αρ-τίου. Περιέχει λέει το ελληνικό θέμα «αρ». Το οποίο συνδεόμενο προσδίδει σύνολο ιδιοτήτων. Παράδειγμα: αρ-τιμελής= ο συγκεντρώνων όλα τα μέλη, Αρ-εστός= ο έχων όλες τις ιδιότητες να είναι ευχάριστος, Αρ-μονία =το σύνολο που ταιριάζει, Αρ-τιος=ολοκληρωμένος, κ.ο.κ.

Πιθανόν, Μ-αρ- τιος= ο ολοκληρωμένος σε χαρίσματα μήνας. (Να έχει άραγε δίκιο;).

Ζ.

 

Συνωμοσία;

*- ΘΑ πρέπει να πρόκειται για παγκόσμια συνωμοσία των γνωστών κέντρων, γνωμάτευε χθες γνωστός Λαρισαίος.

- Διότι δεν μπορεί να μην μεταδίδεται ο κορονοϊός με τη Θεία Κοινωνία και να μεταδίδεται με ταξίδι στους Αγίους Τόπους...

Ζ.

 

Το συζητούν

*ΝΑ ήταν μονάχα ο κορονοϊός... Είναι και το μέτωπο στον Έβρο. Με όλα αυτά που ακούγονται και κυρίως όσα γράφονται από πολλούς και διάφορους, παρότι αρμόδιοι κυβερνητικοί αλλά και απλοί γνωστοί στρατιωτικοί εμφανίζονται καθησυχαστικοί με την κατάσταση, εντούτοις η ανησυχία υφέρπει στις τάξεις των εφέδρων.

Το ψιλοσυζητούν νέοι Λαρισαίοι, αυτοί οι μεταξύ 30 και 40. Οι άλλοι οι 61 plus, έχουν σε προτεραιότητα τους ιούς και κατόπιν μια ανησυχία για τους υιούς τους. Αυτοί οι γιοι λοιπόν, ήδη το κουβεντιάζουν.

-Λες να μας καλέσουν;

-Για να φτάσουν σε μας πρέπει να γίνει κάτι πολύ σοβαρό.

-Τι χρώμα έχεις στο φύλλο πορείας;

Ζ.

 

Ποντάρει

* ΑΝ και το νομοσχέδιο αφορούσε τους Συνεταιρισμούς ο Χρήστος Κέλλας μιλώντας στη Βουλή, βρήκε την ευκαιρία να επαναφέρει στο προσκήνιο, αγροτικά προβλήματα του νομού, ζητώντας την αποκατάσταση της αδικίας στους δικαιούχους του προγράμματος δάσωσης γαιών, οι οποίοι καλούνται να επιστρέψουν τις κοινοτικές επιδοτήσεις και των εργαζομένων των πρώην ΕΑΣ, που τελούν υπό εκκαθάριση, οι οποίοι περιμένουν να πληρωθούν τα δεδουλευμένα, αλλά με το ισχύον καθεστώς (βρίσκονται τελευταίοι στη λίστα των δικαιούχων από εκποιήσεις περιουσιακών στοιχείων) αυτό φαντάζει δύσκολο.

«Εάν δεν τα λύσετε εσείς, που είστε διακεκριμένος νομικός, τότε ποιος θα το λύσει;» αναρωτήθηκε ο Χρ. Κέλλας, θέλοντας έτσι να «χτυπήσει» στο φιλότιμο τον υπουργό...

Γ.Ρ.

 

Στο φανάρι

*ΧΙΟΥΜΟΡΙΣΤΕΣ Λαρισαίοι φοιτητές.

- Φοβάμαι μη με πάρει καμιά μέρα ο ύπνος στη δουλειά και κάτσω υπερωρία. Δεν την μπορώ την εκμετάλλευση.

***

*- ΠΩΣ σε λένε;

- Γρηγόρη.

- Έναν Σταμάτη τον ξέρεις;

- Ναι ήμασταν μαζί φανάρι.

Ζ.

 

Αμάσητο

*ΣΤΗ Θεσσαλονίκη και συγκεκριμένα στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ βρίσκεται εδώ και λίγες ώρες έμπειρος ρεπόρτερ γνωστής ιστοσελίδας, με αποκλειστικό σκοπό να έρθει σε επαφή με ασθενείς του κορονοϊού ώστε να προσβληθεί από τον ιό. Με σκοπό να νοσήσει και να γράψει στη συνέχεια ένα αναλυτικό βιωματικό άρθρο, μακριά από ανακρίβειες που πλημμυρίζουν τα ΜΜΕ.

Το έγραψε το «Κουλούρι» συμπληρώνοντας ότι ο δημοσιογράφος περνάει τις τελευταίες ώρες γλείφοντας πόμολα, πηγαίνοντας σε δημόσιες τουαλέτες και χρησιμοποιώντας τη δημόσια συγκοινωνία της πόλης, ελπίζοντας πως πολύ σύντομα θα κατορθώσει να αποκτήσει τον πολυπόθητο κορονοϊό. (Κι όλοι όσοι το διάβασαν γέλασαν με το αστείο).

***

*ΟΛΟΙ; Σε τηλεοπτική εκπομπή στην Κύπρο το έφαγαν αμάσητο. Οι παρουσιάστριες εξεπλάγησαν, ενοχλήθηκαν και επέκριναν έντονα τη συγκεκριμένη «δημοσιογραφική» πρακτική. (Ξανθιές Κύπριες;) .

Ζ.

 

Ευπαθής

*ΟΙ Λαρισαίοι πάντως δεν χάνουν το χιούμορ τους.

-Μια μάσκα θα ήθελα...

-Ανήκετε στις ευπαθείς ομάδες;

-Ναι, είμαι παντρεμένος.

***

*- ΠΑΝΤΩΣ μια φορά έφτιαξαν κάτι ανθεκτικό οι Κινέζοι και δεν το θέλουμε. Μα είναι δυνατόν;

Ζ.

 

Ιστορία

άλλης ηλικίας

*«ΜΑΘΗΜΑ Ιστορίας της Στ΄ Δημοτικού. Ήταν το αγαπημένο των μαθητών. Ευχάριστο μάθημα, ενδιαφέρον, κατανοητό. Σύγχρονη Ιστορία. Ελληνική Επανάσταση 1821. Μάθημα των αγώνων των Ελλήνων, με τους οποίους αποκτήθηκε η ελευθερία...». Η Λαρισαία συνταξιούχος δασκάλα Κ. Μ. έπιασε ξανά το τωρινό βιβλίο της Ιστορίας καθώς είναι μαθητής ο εγγονός της.

Και ενίσταται. «Αυτή η Ιστορία που διδάσκονται τα παιδιά με τα σημερινά βιβλία του Υπουργείου Παιδείας είναι γραμμένη για λάθος ηλικία. Τα εντεκάχρονα ταυτίστηκαν, σε αντίληψη και αφομοιωτική ικανότητα, με τους μαθητές της Γ΄ Λυκείου που προετοιμάζονται για Πανελλήνιες».

***

*Η κ. Κ. διαπιστώνει ότι «ευτυχώς οι συνάδελφοι που το διδάσκουν δείχνουν κατανόηση και ή δίνουν φωτοτυπίες συμπυκνώνοντας το κείμενο στα απολύτως απαραίτητα και κατανοητά από τα παιδιά ή τα εξετάζουν κάνοντάς τους ερωτήσεις, δεν ζητούν απόδοση από στήθους».

Και προτείνει «να κάνουν τον κόπο οι αρμόδιοι, όσοι απ΄ αυτούς έχουν περάσει από τις αίθουσες του Δημοτικού Σχολείου, να ανοίξουν το βιβλίο, να το μελετήσουν και να το αποδώσουν και οι ίδιοι, αν μπορέσουν έτσι όπως είναι γραμμένο. Δεν εννοώ να το κατανοήσουν».

***

*ΕΝ κατακλείδι, «είναι πανθομολογούμενη η διαπίστωση ότι το βιβλίο είναι ακατάλληλα γραμμένο γι’ αυτή την ηλικία. Δυσκολεύει μαθητές και δασκάλους. Το χειρότερο θα ήταν να κάνει τα παιδιά να μισήσουν το μάθημα της Ιστορίας. Και είναι κρίμα». (Ας το προσέξουν οι ειδικοί).

Ζ.

 

Τις πταίει;

*Η αφισορύπανση απαγορεύεται, όλοι το ξέρουν αυτό. Ωστόσο οι αφίσες συχνά-πυκνά πλημμυρίζουν την πόλη, αναγγέλλοντας πολιτιστικές ή άλλες εκδηλώσεις και διαφημίζοντας πολλά και ποικίλα. Η αστυνομία μηνύει, μετά τα δικαστήρια αθωώνουν λόγω αμφιβολιών, ο δήμος επιβάλλει πρόστιμο όπως οφείλει να κάνει, ύστερα το ανακαλεί.

Όπως έγινε και με τον αθωωθέντα στο Τριμελές Λαρισαίο τραγουδοποιό. Αυτός στιχάκια και μουσικές φτιάχνει, συναυλίες κάνει, δεν κολλάει αφίσες, κολλάει;

Φταίει ο μάνατζερ, φταίει το συνεργείο αφισοκόλλησης, φταίει αυτός που βαστούσε τη σκάλα; Αυτός, ποιος άλλος. (Και πώς θα γίνει...).

Ζ.

 

Μεγάλο ζόρι

*- ΑΛΙΜΟΝΟ μας αν είναι έτσι... Μονάχα μη μας πάρουν χαμπάρι δηλαδή... Εφόσον είναι να αντιτάξουμε τόσο ισχυρή άμυνα...

Ενοχλημένος ο Λαρισαίος έμπορος με όσα δήλωσε στην εφημερίδα ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου. Ο οποίος λόγω των διαδραματιζομένων στον Έβρο εξέφρασε ζωηρή ανησυχία επισημαίνοντας ότι τα αποθέματά μας φτάνουν μόλις μέχρι και τον Μάρτιο. Δεν εννοούσε σε τρόφιμα.

Ο Χαρ. Παπαδόπουλος μιλούσε για ρούχα, παπούτσια και καλλυντικά, τα οποία εισάγουν μαγαζιά της Λάρισας από την Τουρκία.

- Κατά τα άλλα εχθροί μας... Κι εμείς ψωνίζουμε απ΄ αυτούς. Κι άμα μας κλείσουν τη στρόφιγγα, πάει χαθήκαμε...

Ζ.

 

Νηστεύοντες

*ΕΧΟΥΝ και τα φαγανά παιδιά της Λάρισας τις δυσκολίες τους.

- Του σουβλακιού απέναντιιι, πείτε του πως νηστεύωωω...

***

*- ΠΑΡΕ τη γλάστρα απ΄ το τραπέζι να χωρέσουν τα φαγητά.

- Η σαλάτα είναι.

Ζ.

 

Από πάντα

*ΣΑΜΠΩΣ ήταν και ποτέ καλύτερη η κατάσταση στη Μέση Ανατολή;

Ο αρχειοφύλαξ Ε. Ρ. ανασύρει πρωτοσέλιδο της εφημερίδας από το 1957.

Ο πρόεδρος Αϊζενχάουερ κατά την χθεσινήν του συνέντευξιν εδήλωσεν ότι ηλαττώθη η ανησυχία δια την δημιουργηθείσαν επ΄ εσχάτων κατάστασιν εις την Συρίαν. Ο βασιλεύς Σαούντ απέστειλεν εις τον Λευκόν Οίκον μήνυμα δια του οποίου εκφράζει την ικανοποίησίν του δι΄ όσα επιτυγχάνονται δια της φιλικής συνεργασίας Ην. Πολιτειών και Σαουδαραβίας.

Ζ.

 

Διεκδικήσεις

*ΗΤΑΝ στα 1910, εικοσάχρονος φοιτητής τότε ο Χρίστος Σούλης, μετέπειτα γυμνασιάρχης στη Ζωσιμαία των Ιωαννίνων, όταν εκφώνησε λόγο φλογερό στην Αθήνα σε εκδήλωση για την ιδιαίτερη πατρίδα του, το θρυλικό Ζαγόρι της Ηπείρου, τουρκοκρατούμενο ακόμα τότε πριν τους Βαλκανικούς πολέμους.

Από το παρατιθέμενο απόσπασμα της «Πραγματείας περί Ζαγορίου», που έφερε Λαρισαίος περιηγητής των Ζαγοροχωρίων, προκύπτει ότι οι εξελίξεις περίπου έτσι συνεχίζουν να πορεύονται, όπως πριν εκατόν τόσα χρόνια, σε ουσιωδώς αλλιώτικο τοπίο βέβαια με μικρές όμως παραλλαγές διεκδικήσεων. Τοιαύτα λοιπόν υποφέρει ο υπόδουλος Ελληνισμός. Αφ΄ ενός μεν Αλβανοί, αφ΄ ετέρου δε Βούλγαροι και Ρουμούνοι ζητούσι να κατασπαράξωσι αυτόν, τα δε ατυχή αυτού πλάσματα να διασκορπίσωσιν ανά την υφήλιον, ίνα διωγμένα και άνευ πατρίδος, καταφρονώνται υπό των ισχυρών και αδίκων της γης. Εκεί μεν υποφέρει η πατρίς του Μεγάλου Αλεξάνδρου, εδώ δε η πατρίς του Πύρρου. Εκεί μεν οι Βούλγαροι διεκδικούσι δίκαια, εδώ δε οι Αλβανοί και οι Ρουμούνοι. Εκεί μεν υπό αιμοβόρων και δολοφόνων καταστρέφονται ερημώνονται χωρία, εδώ δε υπό ληστών και αρπάγων σφάζονται ιερείς, δάσκαλοι και καίονται σχολεία. (Προ αιώνιες κυριολεκτικά καταστάσεις).

Ζ.

 

Φωτεινή οδός

*ΛΑΜΠΕΙ ο ήλιος, η ώρα δέκα το πρωί. Στη Θεοφράστου όμως έχει σκιά, στον δρόμο με τα πεύκα. Ίσως γι’ αυτό μένει αναμμένος κι ο δημοτικός φωτισμός. Λάμπουν και τα φώτα, οδός φωτεινή μέρα μεσημέρι. Το βλέπουν οι διερχόμενοι και θυμώνουν, αναθυμούμενοι που στις γειτονιές τους οι δρόμοι είναι μισοσκότεινοι τα βράδια. (Προφανώς πρόκειται για βλάβη, κάποιος πρέπει να την αποκαταστήσει όμως...).

Ζ.

 

Κραννώνος /

Καλλιθέας

*ΠΟΛΥ σημαντικό που φτιάχτηκε το πεζοδρόμιο στην Κραννώνος, λέει η Κ. Ζ., που έβλεπε να κινδυνεύουν πηγαινοερχόμενοι στο σχολείο οι μαθητές του 8ου και να ταλαιπωρούνται ηλικιωμένοι που πήγαιναν στη Λαϊκή. Ωστόσο κι αυτή συμφωνεί ότι στην αρχή του το νέο πεζοδρόμιο θα έπρεπε να είχε εξομαλυνθεί να μη βγαίνει η «μύτη» μέσα στον δρόμο. (Μπορεί να γίνει και τώρα αυτό).

***

*ΔΕΝ συμφωνεί όμως καθόλου με την πρόταση που επανήλθε με την ευκαιρία, για διάνοιξη της Καλλιθέας στο παράλληλο με την Κραννώνος τμήμα της. Διότι λέει θα φάει πράσινο χώρο από την κοίτη του Πηνειού, θα φέρει τα αυτοκίνητα δίπλα στη χαρά Θεού. Δεν χρειάζεται εκτιμά, ιδίως τώρα που έγινε η περιφερειακή. Αν διευκολυνθούν με τη διάνοιξη κάποιοι οδηγοί θα μπαίνουν στην πόλη αντί να κάνουν τον κύκλο κι αυτό δεν χρειάζεται.               

Ζ.

 

Ρεύμα

*ΓΙΑ μία και πλέον ώρα περιοχές της Λάρισας βυθίστηκαν στο σκοτάδι χθες γύρω στις 9 μ.μ. Η συσκότιση οφείλονταν σε πτώση της τάσης σε γραμμή από την οποία ηλεκτροδοτείται ο βορειοανατολικός τομέας της πόλης, με την ηλεκτροδότηση να επανέρχεται πλήρως μετά τις 10 το βράδυ.

 

Στην καντίνα

*ΜΕ το που μπήκε η άνοιξη στο μεγάλο δάσος κυκλοφόρησε η φήμη ότι άνοιξε μία καντίνα. Όλα τα ζώα του δάσους έτρεξαν και με σειρά ιεραρχίας, ισχύος δηλαδή ο νόμος της ζούγκλας κλπ. Παρατάχθηκαν το ένα πίσω από το άλλο για να ψωνίσουν και περίμεναν. Μετά από λίγη ώρα να σου σκάει μύτη κι ο λαγός. Βλέπει την τεράστια ουρά που έχει δημιουργηθεί και πολύ άνετα τους προσπερνάει και πηγαίνει πρώτος-πρώτος, μπροστά από το λιοντάρι.

-Τι κάνεις ρε βλάκα λαγέ, λέει το λιοντάρι.

-Να, εγώ για την καντίνα ήρθα, απαντάει ο λαγός.

-Κι εμείς τι είμαστε εδώ που περιμένουμε στη σειρά, ηλίθιοι; αποκρίνεται το λιοντάρι και του τραβάει μια ανάποδη και τον στέλνει πίσω.

***

*ΣΗΚΩΝΕΤΑΙ ο λαγός εκνευρισμένος και αφού προσπερνάει ξανά όλα τα ζώα, πάει και μπαίνει δεύτερος αυτή τη φορά, μπροστά από την αρκούδα.

-Τι κάνεις ρε βλάκα λαγέ, λέει η αρκούδα.

-Να, εγώ για την καντίνα ήρθα...

- Καλά ρε μάγκα και ποιος νομίζεις ότι είσαι και έρχεσαι δεύτερος; λέει η αρκούδα και του ρίχνει μια μπουνιά και να σου ο λαγός πέρα κι από τελευταίος. Σηκώνεται τότε στραβωμένος και γυρίζει την πλάτη του να φύγει φωνάζοντας.

- Δε με παρατάτε όλοι σας μωρέ... Δεν την ανοίγω σήμερα....

Ζ.

* * * * * * * *

 

TA SDIT KANOYN KAKO2

 

* Τα «ΣΔΙΤ κάνουν κακό στη δημόσια υγεία», απεφάνθη χθες ο Ανδρ. Ξανθός, ο οποίος, συνοδεία βουλευτών και στελεχών του τοπικού ΣΥΡΙΖΑ περιόδευσε στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας. Σύμφωνα με τον πρώην υπουργό η εφαρμογή των συμπράξεων αυτού του είδους γίνεται, όχι προς όφελος του ΕΣΥ αλλά των ασφαλιστικών εταιριών. Στο ΣΥΡΙΖΑ όμως προσάπτουν την κατηγορία ότι άνοιξε τον δρόμο της εμπορευματοποίησης, αναφέροντας ως χαρακτηριστικό παράδειγμα το ΚΥ Σαντορίνης.

Δ.Χ.

 

 

* * * * * * * *

 YPOXREVTIKH POREIA GIA TO POYUENA3

 

* ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ πορεία για το... πουθενά. Μια πινακίδα που περιμένει κάποιον να τη μαζέψει. Γωνία Ηρώων Πολυτεχνείου και Σαρίμβεη.

Κ.Γ.

 

* * * * * * * *

 NA EISAI LEEI NTELIBERAS4

 

*ΝΑ είσαι, λέει, ντελιβεράς και να πρέπει να πας σ’ αυτόν.

Ζ.

 

 

* * * * * * * *

 

 CLOSED MILAME ENTELVS5

*CLOSED μιλάμε εντελώς closed, δεν βρέχεται καθόλου και δεν ανοίγει ποτέ.

Ζ.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass