ΨΙΘΥΡΙΣΤΑ ΚΑΙ... ΑΛΛΑ

Δημοσίευση: 17 Μαρ 2020 19:00
*Ο Κ. Αγοραστός αξιοποιεί τον ελεύθερο χρόνο του εντρυφώντας στις σκέψεις του Γ. Βαρουφάκη; Μπα, ήταν που είχαν πάει τα στελέχη του κόμματος να τον επισκεφθούν και του πρόσφεραν το φυλλάδιο.  Ζ. *Ο Κ. Αγοραστός αξιοποιεί τον ελεύθερο χρόνο του εντρυφώντας στις σκέψεις του Γ. Βαρουφάκη; Μπα, ήταν που είχαν πάει τα στελέχη του κόμματος να τον επισκεφθούν και του πρόσφεραν το φυλλάδιο. Ζ.

Προς γδάρτης;

*ΑΡΧΙΣΕ να δείχνει τα δόντια του ο Μάρτης. Ότι θα το πάει λέει για γδάρτης. Είναι βασικά που είχε συνηθίσει τον κόσμο αλλιώς, χαζολογώντας με κοντομάνικα είχε παραλάβει απ’ τον Φλεβάρη. Και τώρα που ήρθε στα ίσα του, κακοφαίνεται σε όλους. Σε όλους εκτός απ’ τον ιό. Κι αυτό είναι που στενοχωρεί τους περισσότερους ακόμα πιο πολύ.

Ζ.

 

Όλοι μέσα

*ΑΔΕΙΑ η πόλη, πού πήγαν όλοι; που τραγουδάει κι ο Βασίλης, Βράδυ Σαββάτου Περνάει ο χρόνος, βαρύς και μόνος… Κι η συννεφιά του να σε τυλίγει από παντού, χωρίς να φταις…

***

*ΠΡΩΤΟΦΑΝΕΣ σκηνικό. Οι Λαρισαίοι μένουν πια στο σπίτι. Ποτέ κανείς πουθενά στη σύγχρονη περίοδο της ιστορίας δεν έχει ζήσει κάτι παρόμοιο σε τέτοια έκταση. Οι πάντες παρακολουθούν όλο και πιο έκπληκτοί, διαρκώς και πιο ανήσυχοι. Και περιμένουν…

Ζ.

 

Οικογενειακά

*ΜΕΝΟΥΜΕ σπίτι, στενότερες οι επαφές. Ο Λαρισαίος έκανε τον προγραμματισμό του.

- Κανένα επίδομα για τα παιδιά που θα γεννηθούν τον Δεκέμβριο;

Η άλλη όμως είχε διαφορετική προσέγγιση, ένεκα η πολλή τριβή.

- Μήπως και μια επιδότηση για τα διαζύγια που θα προκύψουν;

***

*ΜΕΡΙΚΟΙ άρχισαν κιόλας να απελπίζονται.

- Τόσες μέρες κλειστά τα σχολεία είναι ξεκάθαρο πλέον ότι το εμβόλιο θα το βρει γονιός.

***

*ΥΠΗΡΞΑΝ πάντως κι οι εκπλήξεις.

- Τέταρτη μέρα καραντίνας. Αρκετοί διαπιστώνουν έντρομοι ότι είναι παντρεμένοι με παιδιά.

Ζ.

 

Συνεννόηση

*ΜΙΚΡΗ συνεισφορά ώστε να διευκολύνεται η συνεννόηση.

- Take Away στη Λάρισα; Παιρντς κι Φεγς.

Επίσης: Μείνε σπίτι, μην κινείσαι=Κάτσ’ιστ’αυγά’ς, μη κναίσ’ιντίπ.

Ζ.

 

Έγκυρος

*ΑΞΙΟΠΡΕΠΗΣ και απολύτως πειστικός, ο καθένας θα ήθελε να τον έχει γιατρό του. Ο εκπρόσωπος της Πολιτείας στη μάχη απέναντι στον ιό, ο καθηγητής Σωτ. Τσιόδρας κατέκτησε την εμπιστοσύνη του κοινού όλες αυτές τις μέρες. Οι πάντες τον περιμένουν στις τηλεοράσεις, στο καθημερινό ραντεβού στις 6 το απόγευμα. Ελπίζοντας ότι θα φτάσει κάποτε η μέρα με το πρώτο χαμόγελο.

Ζ.

 

Σιδηρόδρομος

*ΑΧ κι αυτή η ακρίβεια στη δημοσιογραφία-στυλ Χατζηνικολάου…

Ο οποίος όπως αναφέρει το σχετικό δελτίο συνομίλησε με τον καθηγητή Νίκο Σύψα, ακριβέστερα με τον επιστήμονα που φέρει τίτλο 40 λέξεων, είναι «ο Παθολόγος – Λοιμωξιολόγος, Καθηγητής στην Ιατρική Σχολή Αθηνών του ΕΚΠΑ, υπεύθυνος Μονάδας Λοιμώξεων Κλινικής Παθολογικής Φυσιολογίας και πρόεδρος στην Επιτροπή Νοσοκομειακών Λοιμώξεων του ΓΝΑ «Λαϊκό»/ Μέλος της Επιτροπής Αντιμετώπισης Εκτάκτων Συμβάντων Δημόσιας Υγείας από Λοιμογόνους Παράγοντες…» (Ούτε ο ίδιος δεν θα μπορεί να το πει απέξω).

Ζ.

 

Πάμε φούρνο;

*Η πρόταση είχε πέσει από τη δεύτερη κιόλας μέρα.

- Πάμε φούρνο το βραδάκι για κανένα ποτό;

***

*ΠΟΥ τέτοια πια… Οινόπνευμα στα αντισηπτικά πλέον.

- Δεν γίναμε αλκοολικοί απ’ το στόμα, θα γίνουμε από τα χέρια.

***

*ΤΟ είχε διαπιστώσει προσωπικά ο Λαρισαίος Γ. Τ.

- Προφανώς ο ιός κολλάει μόνο σε τραπεζάκια, γιατί τα παγκάκια τα είδα γεμάτα.

***

*Η σύγκριση προέκυψε πολύ εύκολα, δεν πάει και πολύς καιρός.

- Όταν ο Έλληνας έπρεπε να βρίσκεται στις πλατείες, προτιμούσε τον καναπέ. Τώρα που πρέπει να κάτσει στον καναπέ, θέλει πλατεία.

***

*ΥΠΑΡΧΟΥΝ όμως κι οι τρομαγμένοι.

- Φοβόντουσαν όλοι να πατήσουν το κουμπί στο λεωφορείο και κατεβήκαμε όλοι στο τέρμα.

Ζ.

 

Προφυλάξεις

*ΑΡΧΙΣΑΝ κιόλας οι απολογισμοί στη Λάρισα.

- Έχω να μείνω τόσο καιρό σπίτι από τότε που ήμουν μωρό κι έπρεπε να σαραντίσω.

***

*ΚΑΙ οι προειδοποιήσεις δια παν ενδεχόμενο.

- Να ξέρετε από δω και πέρα πως το φτύσιμο στα μούτρα μπορεί να χαρακτηριστεί και δολοφονική επίθεση.

***

* ΑΛΛΑ κι οι συγκρίσεις των εποχών.

- Να λες στη μάνα σου, ‘’μη σε δω να τριγυρνάς έξω κακομοίρα μου, αλίμονό σου…’’ Πού έχουμε φτάσει…

Ζ.

 

Ξεκίνημα

*ΕΝΩΠΙΟΝ της νέας Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου η πρώτη ορκωμοσία υπουργού, ήταν ο Νίκος Χαρδαλιάς ως υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων. Ωραία; Ξεκίνησε με τον διαχείρισης κρίσεων. Και μακάρι να αποδειχθεί διαχειρίσιμη.

Ζ.

 

Με τον νέο

*«Η δημιουργία θέσης υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας ανταποκρίνεται στις προκλήσεις της εποχής», υποστηρίζει ο Μ. Χαρακόπουλος, θεωρώντας ότι αξίως αναβαθμίστηκε σε υφυπουργό ο έως χθες γραμματέας Νίκος Χαρδαλιάς, καθώς όπως λέει «έδωσε επιτυχώς εξετάσεις σε έναν κρίσιμο τομέα». Ο Λαρισαίος βουλευτής, ως πρόεδρος της αρμόδιας Επιτροπής της Βουλής, είχε στενή συνεργασία μαζί του για τον νέο νόμο περί Πολιτικής Προστασίας.

Ζ.

 

Απ’ έξω

*ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ο κόσμος περιπαικτικά στο ίντερνετ.

-Τι κάνεις τώρα;

-Εσωτερική απολύμανση.

-Πάλι τσίπουρα πίνεις, ε;

***

*- ΘΑ αρχίσουν και οι αλλεργίες τώρα και τα γκούχου-γκούχου κι άντε να αποδείξεις ότι δεν είσαι “ελέφαντας”.

***

*- ΠΗΓΑ στη μάνα μου και μου έχει αφήσει το φαγητό έξω από την πόρτα, έκανα γαβ-γαβ κι έφυγα.

Γ.Γ.

 

Το χειροκρότημα

*ΜΠΟΡΕΙ η πρόθεση να ήταν καλή, προκάλεσε όμως αντιδράσεις. Ο Λαρισαίος κουνούσε το κεφάλι.

- Βγήκαν βρε σεις οι Δεξιοί στα μπαλκόνια να χειροκροτήσουν το Δημόσιο Σύστημα Υγείας. Τα ύστερα του κόσμου.

***

*Ο άλλος βρήκε και σ’ αυτό μια ευκαιρία παραίνεσης.

- Μείνετε δέκα μέρες σπίτι και θα βγουν οι υγειονομικοί να σας χειροκροτήσουν.

Ζ.

 

Μπλακ

*ΑΠΕΛΠΙΣΜΕΝΟΣ Λαρισαίος ή μπλακ χιούμορ;

- Θα πεθάνει κόσμος, λέει. Σώπα, τι μου λες; Εδώ πέθανε ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης. Οπότε, αφού πέθανε ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, είναι βέβαιο πως θα πεθάνουμε όλοι.

- Ας πεθάνουμε. Μαγκιά μας. Δεν θα πεθάνουμε κιόλας...

Ζ.

 

Ήμουν κι εγώ

* Ο Χρ. Κέλλας δεν ήξερε φυσικά ότι κουβαλούσε τον ιό. Που μπορεί και να μην τον είχε δηλαδή από την περασμένη Κυριακή, την Πέμπτη ένιωσε ότι πρέπει να πάει να εξεταστεί. Ποιος το αποκλείει να τον κόλλησε στην Πινακοθήκη, στην εκδήλωση για τον Τλούπα, από κάποιον άλλο δηλαδή, ίσως και ασυμπτωματικό εντελώς.

Εκεί βρέθηκαν στον ίδιο κλειστό χώρο πλήθος Λαρισαίων, ανάμεσά τους πολλοί παράγοντες της πόλης. Και φυσικά τα είπαν εκ του σύνεγγυς. Κι ύστερα σκόρπισαν στην πόλη, να συγχρωτιστούν και μ’ άλλο κόσμο, με φίλους και με τις οικογένειές τους.

Πόσοι μπορεί να μολύνθηκαν, άγνωστο. «Ήμουν κι εγώ στην Πινακοθήκη», ήταν το σλόγκαν που κυκλοφόρησε στην πόλη. Πικρό χιούμορ.

***

*ΑΝΕΞΗΓΗΤΟ, επίσης άγνωστο γιατί ο δήμαρχος αποφάσισε να γίνουν τα εγκαίνια της έκθεσης Τλούπα.

-Να μωρέ, για τον θρυλικό φωτογράφο επρόκειτο, είπαν να έχουν μια καλή αναμνηστική πριν αρρωστήσουν, ήταν η ακραία επίσης πικρή ερμηνεία.

Σημειωτέο ότι το βραδάκι της ίδιας ημέρας, ο Απ. Καλογιάννης ανακοίνωσε τη ματαίωση ‘’από τούδε’’ όλων των εκδηλώσεων στην πόλη, πράγμα που είχε αποφασιστεί απ’ το Σάββατο τουλάχιστον. Περίμεναν πρώτα όμως να περάσει η εκδήλωση στην Πινακοθήκη; Γιατί έπρεπε να την κάνουν οπωσδήποτε; Εξερράγη ο δήμαρχος τρεις μέρες μετά, «Η μισή πόλη κοιμάται» είχε κραυγάσει. Μόνο η μισή;

Ζ.

 

Ανέμελοι

*ΓΝΩΣΤΟΙ Λαρισαίοι ακόμη και παράγοντες, είχαν βγει στο αντάρτικο την Παρασκευή με το που ανακοινώθηκε ότι κλείνουν τα καφέ. Και μετά σου λέει ο άλλος για τα παππούδια και την επιμονή τους με τις εκκλησίες. Εκείνοι λοιπόν συνεννοούνταν ανέμελοι, προετοιμάζοντας γλέντι για το τελευταίο βράδυ, πριν κατέβουν τα ρολά στα μπαρ. «Απόψε θα μείνουμε όσο πάει, όσο αντέξουμε…». Να καταλύσουν εκεί όχι το ποτήριο αλλά το μπουκάλιο. Και την κοινή λογική επίσης.

Ζ.

 

Ολλανδία

*ΕΤΡΕΞΑΝ όλοι οι λαοί της Ευρώπης στα σούπερ μάρκετ να ψωνίσουν τα απαραίτητα. Μακαρόνια και χαρτιά υγείας. Όμως οι Ολλανδοί το πήγαν ένα βήμα παρακάτω αφού εκτός από αυτά τα δύο έκαναν ουρές έξω από τα coffe shops για να αγοράσουν κάνναβη.

«Πού ‘σαι παιδί… Γέμισέ την τη σακούλα. Ποτέ δεν ξέρεις τι γίνεται».

***

-ΠΑντως καλή φάση που μείναμε μέσα για τον κορονοϊό.

*Ναι καλή. Για ποιον είπες μείναμε μέσα;

-Πού μέσα;

(Διάλογος που γεννιέται στην Ολλανδία μετά από πολλές ημέρες… κορονοϊού. Τα νευρικά γέλια δεν είναι σύμπτωμα του ιού).

Κ.Γ.

 

Σούπερ κράτος

*ΤΩρα, είμαστε όλοι κρατιστές, έτσι;

Ο αριστερός Λαρισαίος διάβαζε απόσπασμα ανάλυσης, παίρνοντας την εκδίκησή του. Πού είναι οι αποτελεσματικές και πάνσοφες αγορές σας, λεβέντες; Πού έχει λουφάξει η «επινοητική» επιχειρηματικότητα; Πού εξαφανίστηκαν οι φιλελεύθερες βεβαιότητες ότι «όσο περισσότερο το κράτος σχεδιάζει, τόσο περισσότερο δυσκολεύει τα άτομα να σχεδιάσουν»; Κραυγάζουν τώρα αγωνιωδώς «Πού είναι το κράτος;», οι αντικρατιστές που ήθελαν να το συρρικνώσουν, να το εξαφανίσουν, να ξεπουλήσουν κάθε παραγωγικό του βραχίονα…

«Είμαστε όλοι κρατιστές» τώρα, τάξεις και στρώματα που είχαν αποκτήσει αλλεργία σε κάθε τι κρατικό, γραφειοκράτες και τεχνοκράτες που φιλοτέχνησαν και υπηρέτησαν με τόσο ζήλο τα δόγματα της δημοσιονομικής λιτότητας και του απεχθούς πληθωρισμού, εκλιπαρούν τώρα για μεγάλες, θηριώδεις δόσεις κράτους. Τεράστιες δόσεις δημόσιων δαπανών και χρήματος. Άφθονου, φτηνού χρήματος, ακόμη και πληθωριστικού.

Χρήματος σκορπισμένου από το ελικόπτερο, κατατεθειμένου στους λογαριασμούς των επιχειρήσεων, ει δυνατόν παραδοτέου με ντιλίβερι στα σπίτια των νοικοκυριών.

***

*ΟΙ κυβερνήσεις, συνέχιζε, πρέπει να γίνουν τρυφερές, τα κράτη γενναιόδωρα. Να πληρώσουν αδρά τις έρευνες για το εμβόλιο και τις θεραπείες. Να ενισχύσουν τα συστήματα υγείας, τα ιδιωτικοποιούμε αργότερα, βρε αδερφέ. Να καλύψουν τις ζημιές των επιχειρήσεων, να τους παγώσουν τα χρέη, να τους πληρώσουν τις ασφαλιστικές υποχρεώσεις, να επιδοτήσουν την τόνωση του τζίρου τους. Και, ει δυνατόν, τα κράτη το βράδυ να στέκονται στο προσκέφαλο των τρομαγμένων οικονομικών ελίτ και να τις νανουρίζουν γλυκά.

Ζ.

 

Ταινία

*ΕΙΝΑΙ γεγονός πως η πραγματικότητα ξεπερνάει τη φαντασία. Κι αυτό αποδεικνύεται περίτρανα στην περίπτωση του κορονοϊού. Οι περισσότεροι από εμάς νιώθουμε πως πρωταγωνιστούμε σε ταινία. Μας ρωτάνε τα παιδιά μας πότε θα τελειώσει όλο αυτό και δεν έχουμε απάντηση. Συζητάμε με τους φίλους μας και δεν βρίσκουμε κάτι άλλο εκτός του ιού να πούμε. Πρωταγωνιστές σε μια ταινία μυστηρίου. Όλοι μας… Μόνο που δεν πάμε για όσκαρ.

Κ.Γ.

 

Σπιτικοί στίχοι

*ΑΦΟΥ έμεινε σπίτι, τι να κάνει, έπιασε το μολύβι ο Δ. Ν. να βοηθήσει κι αυτός.

Μένουμε σπίτι, ο ιός καραδοκεί,

άσκοπες βόλτες να μην πάμε ’δω κι εκεί,

να παίρνουμε τα μέτρα ασφαλείας,

για να μην έχουμε τα κρούσματα Ιταλίας.

Στις χειραψίες, σ’ επαφές αποφυγή,

είναι της μόλυνσης η κύρια πηγή,

δε θα ’χουμε ούτε θύματα, ούτε θύτη,

όταν υπεύθυνα κι εμείς μένουμε σπίτι.

Ζ.

 

Στην αναμπουμπούλα

*ΠΟΛΛΟΙ μιλούν για αισχροκέρδεια, άλλωστε ο λύκος στην αναμπουμπούλα χαίρεται.

Λαρισαίος υπερήλικος που έκανε τον κόπο να πάει στο σουπερμάρκετ, διαπίστωσε λέει άλλη τιμή στο ράφι, άλλη στο ταμείο. Εννοείται πιο αυξημένη. Αυτές τις μέρες επιβάλλεται αυξημένος έλεγχος και αυστηρές ποινές.

Ζ.

 

Ξεχωρίζουν

*Η Λαρισαία μπαίνει στην κουζίνα και βρίσκει τον άνδρα της να κάνει περίεργες χειρονομίες.

-Τι κάνεις εκεί;

-Κυνηγάω μύγες…

-Σκότωσες καμία;

-Αμέ, δύο αρσενικές και μία θηλυκιά.

Έκπληκτη αυτή.

- Καλά, πώς ξεχωρίζεις τις αρσενικές από τις θηλυκές;

- Μα οι δύο ήταν στην μπύρα και η μία στο τηλέφωνο…

Ζ.

 

---------------

FYSIKA KAI UA METAKOMIZAN OPOY9 FYGEI FYGEI OI GEITONES

*ΦΥΣΙΚΑ και θα μετακόμιζαν,

όπου φύγει-φύγει οι γείτονες.

Ζ.

 

---------------

ELA ALEKO O RIZOS MAROYDAS EJHGEI

-ΕΛΑ Αλέκο; Ο Ρίζος Μαρούδας εξηγεί στον συναγωνιστή Λαχανά αλλά και στους Καρδιτσιώτες Κ. Τζέλα και Γ. Τσούτσα ότι ορθώς σταμάτησαν τα μπλόκα. Διότι με τέτοιο συνωστισμό αγροτών φέτος θα υπήρχε πρόβλημα συγχρωτισμού.

Ζ.

 

---------------

PRIN KAI META THN KARANTINA KILA KARANTINATA

*ΠΡΙΝ και μετά την καραντίνα. Κιλά καραντινάτα.

Ζ.

 

 

---------------

PERIORISE TH LEITOYRGIA THS KAI H MHTROPOLH DEN EINAI EKKLHSIA

*ΠΕΡΙΟΡΙΣΕ τη λειτουργία της και η Μητρόπολη.

Δεν είναι εκκλησία να έχει ανοσία…

Ζ.

 

---------------

EIKONES APO TON ERXOMENO IOYLIO OTAN O KOSMOS UA EXEI BGEI

*ΕΙΚΟΝΕΣ απ’ τον ερχόμενο Ιούλιο. Όταν ο κόσμος θα έχει βγει απ’ το σπίτι, έχοντας νικήσει τον ιό.

Ζ.

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass