ΨΙΘΥΡΙΣΤΑ ΚΑΙ... ΑΛΛΑ

Δημοσίευση: 19 Μαρ 2020 19:00
*ΣΤΗ Λάρισα ο καφές ποτέ δεν πεθαίνει, μόνο λίγο καιρό ξαποσταίνει και ξανά στη βεράντα τραβά. Ιδιωτικώς. (Χθες, ναι χθες, στην Κούμα.) *ΣΤΗ Λάρισα ο καφές ποτέ δεν πεθαίνει, μόνο λίγο καιρό ξαποσταίνει και ξανά στη βεράντα τραβά. Ιδιωτικώς. (Χθες, ναι χθες, στην Κούμα.)

Στιγμιαίο

*ΠΕΡΑΣΕ ο γδάρτης τελικά, σε ένα μόνο άντε δυό βράδια για λίγες ώρες μοναχά, την έκανε όμως τη ζημιά στα περιβόλια η παγωνιά. Σαν στιγμιαίο έγκλημα. Κι επέστρεψε ύστερα ο Μάρτης καλός ξεδιαλεγμένος, με λιακάδες και βαθμούς αριστούχου μαθητή στα μεσημέρια του.

Ζ.

 

Ερημιά αλλά...

*ΑΔΕΙΑ πόλη η Λάρισα, νεκρωμένη, αν και τέτοιες παρομοιώσεις δεν ενδείκνυνται αυτή την περίοδο. Όχι και ερημιά δηλαδή, περίπου σαν καλοκαίρι ήταν με κλειστή την αγορά. Που είναι κλειστή δηλαδή. Έτσι κι αλλιώς τον άλλο καιρό οι μισοί βγαίνουν για καφέ, όπου φτάνουν μετά και τους συναντούν κι οι άλλοι μισοί που έχουν περάσει πρώτα απ’ τα μαγαζιά. Τώρα τι να βγουν να κάνουν οι Λαρισαίοι...

***

*ΠΟΣΟ ν’ αντέξουν όμως και πόσοι; Είναι βέβαια κι εκείνοι που κυκλοφορούν πηγαινοερχόμενοι στις δουλειές τους. Ξεχωρίζουν αυτοί κινούνται στοχοπροσηλωμένα, με ρυθμό. Υπάρχουν κι οι αργόσχολοι, στα παγκάκια ή στα πεζοδρόμια, βόλτα να ξεσκάσουν, δεν χαμπαρίζουν από συστάσεις. Μάλλον θα έρθουν απαγορεύσεις, όπως αλλού. Είναι κι εκείνοι που βγάζουν βόλτα τα σκυλιά τους, επιμηκύνοντας λιγάκι πλέον τον περίπατο.

Ο περισσότερος κόσμος με μάσκες και γάντια πάντως, ιδίως οι μεσήλικες.

Οι νεαροί, μπα...

Ζ.

 

Με τη

μανικιουρίστα...

στην πλάτη

*ΑΠΟ τη Δευτέρα το απόγευμα που έγινε η σύλληψη, ουδείς μας πήρε χαμπάρι. Τέλος πάντων Τρίτη πρωί η γυναίκα ξημέρωσε στα Κρατητήρια, τι πώς κλπ, «την έχουν για το Αυτόφωρο», το μεσημέρι.

Πας, αναμένεις, παρακολουθείς την ακροαματική διαδικασία, ρωτάς, μαθαίνεις, καταγράφεις, τα συνηθισμένα δηλαδή και κάνεις το δημοσίευμα. Ανακοίνωση της αστυνομίας δεν υπήρξε για τη σύλληψη. Άλλωστε ουδέποτε ανακοίνωσαν επαγγέλματα, τοποθεσία, υπηκοότητα κλπ.

Ούτε η Εισαγγελία και τα Δικαστήρια βγάζουν ανακοινώσεις, δελτία Τύπου.

Την επομένη το πρωί λοιπόν όλοι οι συνάδελφοι που αναπαρήγαγαν το δημοσίευμα, μνημόνευσαν την πηγή. Όλοι πλην ενός που, κουνάμενος – λυγάμενος, φρεσκαδούρα πρωινή, θεώρησε σωστό να αντιγράψει την είδηση χωρίς να μνημονεύσει πηγή. Για να πάρει κλικ. Ανερυθρίαστα. Κάποιος παιδεύθηκε να το γράψει, και ο κλέφτης κουράστηκε να φτιάξει το ρεζουμέ. Φίφτι – φίφτ, η πρωτόλεια γραφή και το κ(λ)όπυ πάστε;

Όλοι οι υπόλοιποι συνάδελφοι (μέλη, ακόμη και μη μέλη της Ένωσης Συντακτών) μνημόνευαν την εφημερίδα ως πηγή, αυτός τίποτα. Όλοι έγραφαν ότι πρόκειται για γυναίκα 43 χρονών, πως έχει το μαγαζί σε κεντρική οδό της Λάρισας, ακόμη πως είναι μανικιουρίστα, αυτός τίποτα.

Πιάστηκε με τη μανικιουρίστα... στην πλάτη αλλά παριστάνει τον αδιάφορο, λες και είναι δικό του το θέμα. Ο Θεός να το πει θέμα, αλλά τέλος πάντων. Θα κάναμε ονομαστική αναφορά στον κλέφτη αλλά το «ρεπορτάζ» του είναι ανυπόγραφο. Καραμπινάτη κλοπή, αποθρασύνθηκαν . Την επόμενη φορά στους θεσμούς...

Β.Κ.

 

Επιστήμονες

του φόβου

*ΤΟ αυτί των επιστημόνων, εκείνων τουλάχιστον που διεκδικούν λόγο χωρίς όμως να είναι ειδικοί επί του συγκεκριμένου θέματος, της πανδημίας του κορονοϊού, τράβηξε χθες ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας και εκπρόσωπος του υπ. Υγείας κ. Σωτ. Τσιόδρας στην ενημέρωση για την εξέλιξη της πανδημίας.

Αναφερόμενος λοιπόν σε όσους απευθύνουν δραματικές εκκλήσεις, μη και γίνουμε Ιταλία, είπε ότι «μιλούν με ανακρίβειες και ότι διαδίδουν fake news σχετικά με τη διασπορά της νόσου». Θέλω να πιστεύω ότι το κάνουν από την αγωνία τους, ωστόσο συμβούλεψε θέλει προσοχή γιατί περνούν λάθος μηνύματα στον πληθυσμό γιατί προκαλούν επιδημία φόβου και πανικού.

Αναφέρθηκε μάλιστα διεξοδικά στο παράδειγμα της Ν. Κορέας σημειώνοντας ότι στην προηγούμενη επιδημία του SARS οι Κορεάτες κυκλοφορούσαν επί 3 χρόνια μετά με μάσκες ακριβώς γιατί η επιδημία του φόβου ήταν μεγαλύτερη από εκείνη του ιού. Ενώ για τον κορονοϊό, εξήγησε ότι σε μια χώρα 50 εκατομμυρίων με μικρότερη έκταση από την Ελλάδα είναι προφανές ότι θα υπάρχει κίνδυνος μεγαλύτερης διασποράς.

Και γι’ αυτό επιλέγονται εξαντλητικές στρατηγικές ελέγχου, που όμως είναι δύσκολο να εφαρμοστούν στην Ελλάδα. Μίλησε ακόμη για την καταστρατήγηση ανθρωπίνων δικαιωμάτων κ.ο.κ.

Σαφέστατος και παραστατικός ο κ. Τσιόδρας.

Δική μας απορία: Γιατί κάποιος επιστήμονας, καθηγητής Πανεπιστημίου, ο οποίος -νομίζει αυτός- ότι έχει να εισφέρει στην όποια συζήτηση και προβληματισμό για τον κορονοϊό, δεν απευθύνεται μέσα από τους θεσμικούς διαύλους επικοινωνίας προς όσους έχουν επιφορτιστεί το βαρύ και δύσκολο έργο της διαχείρισης και αντιμετώπισης μιας κρίσης, αλλά το κάμει μέσω αναρτήσεων στα «σόσιαλ μίντια» και τα ΜΜΕ;

Μήπως η απάντηση είναι προφανής;

Δ. Χατζ.

 

Συντάξεις

*ΝΩΡΙΤΕΡΑ θα πληρωθούν οι συντάξεις Απριλίου αλλά όχι για όλους. ΟΑΕΕ, ΟΓΑ και ΕΤΑΑ (μη Μισθωτών) θα καταβληθούν στις 24 Μαρτίου αλλά διαμαρτύρονται και αυτοί Δημοσίου, ΙΚΑ και ΝΑΤ που θα πληρωθούν τη Δευτέρα 30 Μαρτίου.

«Κι εμείς πώς θα ψωνίσουμε αυτά που χρειαζόμαστε για τον κορονοϊό» έλεγε χθες διαμαρτυρόμενη Λαρισαία «Θέλουμε δεκάευρα συνέχεια για προϊόντα απολύμανσης και προφύλαξης. Μέχρι τότε θα κολλήσουμε».

Κ.Γ.

 

Ορειβατικός

*ΝΕΑ διοίκηση έχει ο τοπικός Ορειβατικός Σύλλογος, όπως αυτή προέκυψε στις εκλογές που έγιναν στα τέλη Γενάρη. Αρχαιρεσίες που όμως δεν ήταν ανέφελες, όπως ανέφελο δεν προμηνύεται και το προσεχές διάστημα για τους διοικούντες τον ΕΟΣ. Κι αυτό γιατί στα μέσα Μαΐου, 5 από τα 9 τακτικά μέλη του Δ.Σ., μεταξύ των οποίων και ο πρόεδρος, καθώς και ένα αναπληρωματικό, θα βρεθούν στο εδώλιο του κατηγορουμένου. Συνολικά 8 μέλη του ΕΟΣ έχουν παραπεμφθεί να δικαστούν στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων για παράνομη εκχέρσωση δημόσιας έκτασης στη θέση «Κάναλος» του Κισσάβου.

Μάλιστα η κατηγορία, η οποία αφορά σε δύο πράξεις, είναι σε βαθμό κακουργήματος.

Κατά τη διαδικασία των αρχαιρεσιών κατατέθηκε ένσταση κατά της συμμετοχής των κατηγορουμένων στις εκλογές, όπως προβλέπει ο αθλητικός νόμος. Ο δικαστικός αντιπρόσωπος, ακολουθώντας τις διατάξεις του Καταστατικού, όπου φυσικά δεν υπάρχει τέτοια πρόνοια, την απέρριψε μη μπαίνοντας στην ουσία και μένοντας στην πάγια λογική «ας τα λύσουν τα δικαστήρια».

Κάπως έτσι λοιπόν οι κατηγορούμενοι «ξεγλίστρησαν», κατάφεραν να θέσουν υποψηφιότητα και να εκλεγούν στο νέο Δ.Σ.

Για να δούμε όμως θα καταφέρουν να «ξεγλιστρήσουν» και στο δικαστήριο του Μαΐου; Εποχή όπου, ως γνωστό, τα χιόνια θα έχουν λιώσει....

Δ. Χατζ.

 

Να πάμε βόλτα!

*ΑΝΗΣΥΧΟΣ ακούστηκε στο τηλέφωνο, ο πρόεδρος του Συλλόγου Συνταξιούχων ΟΑΕΕ ν. Λάρισας Αστ. Τσούτσας:

-«Γράψε ότι κάνω έκκληση στα μέλη του Συλλόγου να παραμείνουν στο σπίτι τους».

-«Γιατί το λες αυτό πρόεδρε, βγαίνουν έξω;» ρωτά ο δημοσιογράφος.

-«Είναι ορισμένοι που δεν καταλαβαίνουν. Με παίρνουν τηλέφωνο να πάμε βόλτα».

Λ.Κ.

 

Οικογενειακά

*ΜΕ τη σύζυγό του τη γιατρίνα τα έλεγε ο Γ. Μ. Ετοιμαζόταν το πρωί για το γραφείο, κάτι είπαν πάλι στις ειδήσεις για ευπαθείς ομάδες και «άτομα άνω των 60».

-Ακούς; της λέω. Με πιάνει κι εμένα. Να με προσέχεις...

-Όχι. Εσύ έκλεισες τα εξήντα, μου απαντάει. Όταν κλείσεις τα εξηνταένα θεωρείσαι πάνω από εξήντα. Γελάει.

-Τα μαθηματικά των γιατρών είναι λίγο ελαστικά, λέει, και φεύγει...

***

*ΤΟΝ δάσκαλο Α. Κ. τον είχε πιάσει το μουσικό του, έντεχνο πάντα.

-Άλλο να πεθαίνεις για την εγγόνα κι άλλο εκείνη να σε πεθαίνει...(Η ζωή του εβδομηντάρη εί-ναι έ-πικηρυγμένη.)

***

*ΚΑΙ το αισιόδοξο μήνυμα από την Ε. Γ.

-Ευτυχώς τουλάχιστον που περιστρέφεται η Γη και πάμε καμιά βόλτα...

Ζ.

 

Έκπτωση

*ΓΝΩΣΤΟ κατάστημα καλλυντικών έστειλε χθες μήνυμα στα κινητά τηλέφωνα των Λαρισαίων: «Κερδίσατε -15% έκπτωση στην επόμενη αγορά σας!».

Φυσικά παραπέμπει στην ιστοσελίδα του για παραγγελίες.

Είναι ευκαιρία να εξοικειωθούν οι Λαρισαίες με τις αγορές στο διαδίκτυο, καθώς φαίνεται μακρύς ο δρόμος μέχρι να ξανανοίξουν τα καταστήματα.

Λ.Κ.

 

Δίχως μπάλα

*ΠΟΛΥ δύσκολα και για τους δημοσιογράφους σ’ αυτή τη ζόρικη περίοδο.

Ποιος σκέφτεται όμως το δράμα του αθλητικογράφου; Δίχως μπάλα κανενός τύπου, ούτε μπαλάκια ούτε τίποτα απολύτως. Τι να γράψει, τι να πει όταν δεν υπάρχει δράση; Κι που δεν προβλέπεται να υπάρξει κιόλας... Άντε ανακοινώθηκαν και οι ακυρώσεις των αγώνων και των διοργανώσεων, τέρμα οι ειδήσεις. Τώρα; Κάποιες αθλητικές εφημερίδες ξεκίνησαν πρόωρα το γνωστό καλοκαιρινό αργαλειό, υφαίνοντας τη σύνθεση της ομάδας για τη νέα σεζόν, ξεκίνησαν και τα μεταγραφικά σίριαλ, τα κατά κανόνα αβάσιμα. Πώς αλλιώς όμως...

Ζ.

 

«Θρησκεία»

*ΟΙ εκκλησίες έκλεισαν. Τα γήπεδα; Οι ναοί της μπάλας; Η ΟΥΕΦΑ θέλει λέει να συνεχίσει για να ολοκληρώσει. Να μην αφήσει τόσο σοβαρές δουλειές στη μέση; «Το ποδόσφαιρο είναι το πιο σημαντικό ασήμαντο πράγμα του κόσμου», που έλεγε κι ο φιλόσοφος.

***

*ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ. «Μια θρησκεία σε αναζήτηση Θεού. Μια θρησκεία σε χέρια πολυεθνικών», ολόκληρο βιβλίο είχε γράψει ο Καταλανός Μανόλο, ο Μονταλμπάν. Φαίνεται και τώρα ανάγλυφα.

Τα τηλεοπτικά δικαιώματα, η διαφήμιση, τα συμβόλαια, ποιος κορονοϊός, μεγάλη βιομηχανία.

Με την ευκαιρία, «Ο σεντερφόρ δολοφονήθηκε το σούρουπο» άλλο ένα βιβλίο του ίδιου συγγραφέα, ποδοσφαιρικό μυθιστόρημα, αστυνομικό αυτό με τον ντετέκτιβ Πέπε Καρβάλιο.

***

*ΟΙ πιστοί του ποδοσφαίρου, με συνθήματα του τύπου «ΠΑΟ-θρησκεία-θύρα δεκατρία» ή «Θρύλε, θεέ μου, Ολυμπιακέ μου». Αυτή η ομολογία πίστεως είναι παλιά ιστορία. «Ποδόσφαιρο: μια θρησκεία χωρίς απίστους», είναι το βιβλίο που είχε γράψει ο δημοσιογράφος Νίκος Μπογιόπουλος.

Άλλωστε στην Ελλάδα η στενή σχέση έχει αποδειχθεί. Καθόλου τυχαίο που ο τελικός του Γιούρο κρίθηκε από το κόρνερ ενός Αγγέλου και την κεφαλιά ενός άλλου Αγγέλου, η θρυλική ασίστ του Μπασινά στον Χαριστέα.

Ζ.

 

Δροσερά

*ΠΡΟΑΝΑΓΓΕΛΙΑ διαφήμισης: Σύντομα κοντά σας... Έρχεται λαμπάδα μάσκα προσώπου, λαμπάδα αντισηπτικό και λαμπάδα με χαρτί υγείας.

***

*ΚΑΙ μαντινάδα.

-Όταν θωρώ την πεθερά στο σπίτι να ζυγώνει με πιάνει το αλλεργικό και παίρνω κορτιζόνη.

***

*ΚΑΙ οδηγίες προς έγκλειστους μαζί με πεθερά.

- Πάντα κυριαρχεί η φράση δίκιο έχεις.

- Τέτοιο φαγητό από τη μάνα μου δεν έχω φάει.

- Τι ωραία που είσαι εδώ μαζί μας.

- Μην ανησυχείς για τη σύνταξη, εγώ θα στη φέρνω.

- Μούτζα, μόνο όταν είναι στα σίγουρα γυρισμένη και να λείπει κι η κόρη. (Αυτό δεν είναι οδηγίες απλές, οδηγός επιβίωσης είναι...)

Γ.Γ.

 

Οι απαρατήρητοι

*ΤΗΝ εποχή των χειροκροτημάτων, δεν ακούστηκε έπαινος για τους «απαρατήρητους» του συστήματος, εκείνους που εργάζονται στα σούπερ μάρκετ για να μην μας λείψει τίποτα στον ιδιότυπο εγκλεισμό μας, επισημαίνει ο Ν. Γ. Δεν «πουλάνε» αυτοί οι άνθρωποι. Δεν έχει κάτι συναρπαστικό να επαγγέλλεσαι υπάλληλος σούπερ μάρκετ, ούτε και αποτελεί στόχο για κάποιο από τα νέα παιδιά. Κανείς δεν θέλησε να αναλώσει τον εργασιακό του βίο πίσω από ένα ταμείο ή ένα ψυγείο κόβοντας τυριά και σαλάμια. Το κάνουν όμως γιατί έτσι τα έφερε η ζωή. Και το κάνουν εξαιρετικά καλά, ανέκαθεν. Απλώς δεν τους έδινε κανείς σημασία. Ποιος να ασχοληθεί με την καθαρίστρια του Σκλαβενίτη και τον μανάβη του Βασιλόπουλου;

***

*ΧΡΟΝΙΑ τώρα, εκατομμύρια πόδια ανά τη γη ταλαιπωρούνται από τον φλεβίτη που «χτυπά» συνήθως τα επαγγέλματα όπως αυτά που κρύβουν ορθοστασία και αρκετή χειρωνακτική δουλειά. Και όλοι έχουν έρθει αντιμέτωποι κατά καιρούς με την αχαρακτήριστη αγένεια των καλοζωισμένων «νοικοκυραίων» που προσέρχονται για να κάνουν επίδειξη του νεοπλουτισμού και της ξιπασιάς τους σε ανθρώπους που τους θεωρούν, προφανώς, κατώτερους. Είναι κι ο πελάτης «που έχει πάντα δίκιο». Όταν ξαναπληρώσετε, ρίξτε μια ματιά στα χέρια της κοπέλας που θα σας «χτυπήσει» τα πράγματα στο ταμείο. Παραπέμπουν σε χέρια γυναίκας μεγαλύτερης, είναι χέρια που έχουν αποτυπωμένα πάνω τους τη σκληρή δουλειά, μυρίζουν ατόφιο μόχθο από χιλιόμετρα.

***

Αυτοί οι άνθρωποι κλήθηκαν τώρα να βγάλουν τα κάστανα από τη φωτιά και το κάνουν γιατί αυτή είναι η δουλειά τους. Αυτό κάνουν χρόνια τώρα. Με συνέπεια και αυταπάρνηση. Με επαγγελματισμό που δεν βλέπεις ούτε στα καλύτερα στελέχη πολυεθνικών. Και όχι γιατί γουστάρουν αλλά διότι την έχουν ανάγκη την αναθεματισμένη τη δουλειά. Τώρα και ενώ και οι ίδιοι αγωνιούν για την υγεία και το μέλλον το δικό τους και των οικείων τους, είναι πλέον υποχρεωμένοι να εργάζονται μέχρι τις 10 το βράδυ ακόμα και την Κυριακή. Αξίζουν κάτι περισσότερο από τον σεβασμό μας αυτοί οι ήρωες της διπλανής πόρτας. Αλλά δεν τον έχουν. Ούτε και πρόκειται να τον αποκτήσουν ποτέ.

Ζ.

 

Πες γιατρέ...

*ΤΟ ιντερνετικό πάρτι συνεχίζεται στη Λάρισα.

- Ξέρει κάποιος συγκρατούμενος τι ώρα θα μας βγάλουν στην αυλή σήμερα;

***

*-ΕΛΑ γιατρέ; Να ρωτήσω... Με το σεξ κολλάει ο ιός;

- Κολλάει αλλά εσύ γιατί ρωτάς;

***

*- ΠΟΙΟΣ το περίμενε βρε σεις, ότι η πιο μεγάλη μάχη θα δινόταν απ’ τον καναπέ μας...

Ζ.

 

Αντίσταση;

*ΟΙ της Εκκλησίας αντιστάθηκαν όσο μπορούσαν. Μέχρι τελευταίας ρανίδας αγιασμού. Κι απ’ όσο λένε κάποιοι θα συνεχίσουν, στο αντάρτικο. Θα λειτουργούμαστε σε κατακόμβες λένε ορισμένοι μάρτυρες της πίστεως. Αν και κανένας δεν πιστεύει ότι θα συλληφθούν και θα οδηγηθούν στο αυτόφωρο κληρικοί που τυχόν ανοίξουν ναούς παραβιάζοντας τον νόμο.

Ούτε στην τουρκοκρατία δεν έκλεισαν οι εκκλησιές, θυμίζουν οι ακραία θλιμμένοι. Οι ιεράρχες πάντως κατά κανόνα συντονίστηκαν με την κοινωνία, με τη λογική και με το κράτος.

Ζ.

 

ΔΕΗ

*ΜΕ κομμένο το ρεύμα στο σπίτι της, λόγω παλιών οφειλών προς τη ΔΕΗ εδώ και κάμποσο διάστημα βολευόταν ως φιλοξενούμενη σε γνωστούς και συγγενείς. Τώρα όμως δεν τη δέχονται ούτε κι εκείνοι λόγω των συνθηκών του κορονοϊού, εξηγεί στην «Ε» μια Λαρισαία και αναρωτιέται μήπως εκεί στη ΔΕΗ προβλέψουν σε τέτοιες ειδικές συνθήκες κάποιες εξαιρέσεις και γι’ αυτούς που έχουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα.

Κ.Γ.

 

Για τα λεφτά

*ΑΛΛΗ μια κατηγορία που δείχνει πολύ ψύχραιμη έως ασυγκίνητη από τις δραματικές εξελίξεις, είναι οι τράπεζες που συνεχίζουν τον χαβά τους. Για τα λεφτά τους, που ανακεφαλαιοποιημένες στην Ελλάδα δεν είναι και δικά τους δηλαδή, για τα κέρδη τους, τις προμήθειες, τους τόκους. Και γαία πυρί μιχθήτω.

Ζ.

 

Στην ουρά

*ΔΙΑΧΥΤΟΣ ένας εκνευρισμός στην ατμόσφαιρα της πόλης, φυσιολογικό. Κι έτσι θυμώνουν ευκολότερα οι άνθρωποι και διαμαρτύρονται. Άλλοι πάλι φοβούνται παραπάνω, φυλάγονται υπερβολικά. Κι έτσι προκύπτουν παρεξηγήσεις, είναι και πρωτόγνωρες καταστάσεις, χρειάζεται βελτίωση της οργάνωσης. Να, στην Εφορία φερειπείν. Έχουν ληφθεί τα μέτρα προστασίας για υπαλλήλους και συναλλασσόμενους, όμως...

***

*ΛΑΡΙΣΑΙΟΣ επιχειρηματίας διαμαρτυρόταν χθες. Όχι επειδή έχασε κάνα δίωρο αλλά κυρίως γιατί με το εφαρμοζόμενο σύστημα ναι μεν δεν είχε κόσμο μέσα στα γραφεία, δημιουργούνταν όμως ουρά έξω από την Εφορία. Είχε κλείσει ραντεβού όπως του όρισαν, έπρεπε να πληρώσει κάτι που δεν μπορούσε να γίνει ηλεκτρονικά. Δεν τον άφησαν να μπει, δεκάδες να περιμένουν απ’ έξω κι όλοι έπρεπε να εξυπηρετηθούν από μια υπάλληλο που μπαινόβγαινε, ανεβοκατέβαινε στα γραφεία, σήκωνε τηλέφωνα, τα πάντα όλα και καθυστέρηση επί καθυστερήσεως, με ουρά δεκάδων στην είσοδο. (Εκτιμά ότι θα έπρεπε να εισέρχονται λίγοι-λίγοι όσοι έχουν ραντεβού ή να τοποθετηθούν περισσότεροι υπάλληλοι στην είσοδο.)

Ζ.

 

Ενδοοικογενειακώς

*ΕΧΟΥΝ τα θέματά τους οι αποκλεισμένες οικογένειες της Λάρισας.

-Εμείς στο σπίτι παίρνουμε τα μέτρα μας, ο καθένας κλείνεται στο δωμάτιο του.

-Για να μην κολλήσετε;

-Για να μην μαλώνουμε.

***

*-ΒΡΕ Τάκη, εσύ δεν είσαι που μισούσες την πεθερά σου; Τώρα έμαθα όλο αγκαλιές και φιλιά είσαι μαζί της, τι άλλαξε;

-Τίποτε απολύτως δεν άλλαξε μεταξύ μας. Απλώς ελπίζω ότι βρήκα τρόπο να ξεμπλέξω...

Ζ.

 

Κυνηγώντας ίσκιους

*ΕΔΩ ο κόσμος χάνεται βαρκούλες αρμενίζουν... Στην ΕΛΜΕ, όπου δεν τα παρατούν. Μάλλον πιστεύουν ότι μπορεί η Γη να πάψει να γυρίζει άμα δεν βγάλει πρόεδρο ο σύλλογος των καθηγητών στη Λάρισα. Κι επιμένουν, συνεδρίαζαν και την περίοδο που είχαν σταματήσει όλες οι υπόλοιπες συσκέψεις, ψάχνουν τώρα με τηλεσυνεδριάσεις. Εν τω μεταξύ όλοι τους έχουν καταλάβει, καθηγητές και μη. Ότι δεν τους κόφτει να βγει πρόεδρος, εκτός ίσως από τον άμεσα ενδιαφερόμενο. Το ζητούμενο είναι πως θα εκθέσουν αλλήλους. Κυνηγώντας ίσκιους στον συνδικαλιστικό μικρόκοσμό τους.

***

*ΟΙ γαλάζιοι ιδίως, αυτοί κι αν ανακαλύπτουν νέους κόσμους. Οι τρεις γυμναστές με τον Θαν. Φούντα διέγραψαν τον τέταρτο συναγωνιστή τους, τον Ν. Παναγιώτου, ναι αυτόν που είχε πρωτεύσει σε σταυρούς, έτσι δεν θα τον έχουν πονοκέφαλο στις επόμενες εκλογές, μην τους ξαναβγεί μπροστά, αν μη τι άλλο κινούνται με μακροπρόθεσμο στόχο. Κι ας παραιτήθηκε ο άνθρωπος από υποψήφιος πρόεδρος κι ας παραιτήθηκε κι απ’ το Δ. Σ. μετά για να διευκολύνει την παράταξη. Κατηγορήθηκε για συνωμοσία με τους εχθρούς, τους ακατανόμαστους συριζαίους και πασοκτζήδες, αυτούς με τους οποίους θέλουν κατά τα άλλα να συνεργαστούν για να βγει πρόεδρος. Μπερδεμένες ιστορίες που χτίζουν οι φιλοδοξίες... Και βαρετές, παρότι κάθονται οι καθηγητές κι έχουν χρόνο, κανένα ενδιαφέρον δεν τους προκαλούν.

Ζ.

 

Ίδιο τραπέζι

*ΟΙΚΟΥΡΕΙ από την περασμένη Δευτέρα, οπότε και πληροφορήθηκε πως προσβλήθηκε από τον ιό, και ο Αλ. Παπαχελάς. Το ανακοίνωσε στο εβδομαδιαίο πρωτοσέλιδο άρθρο του στην «Καθημερινή», όπου περιγράφοντας τη νέα καθημερινότητά του εξυμνεί και την προσπάθεια των εργαζομένων στην εφημερίδα που διευθύνει, επειδή στις παρούσες συνθήκες «συνεχίζουν να πετυχαίνουν τον άθλο της καθημερινής έκδοσης». Δεν λησμονεί να αναφερθεί «στον αυτοδημιούργητο άριστο κ. Τσιόδρα που μας γεμίζει σιγουριά, λίγα και σταράτα λόγια, στέρεα λόγια».

***

*ΚΑΙ φτάνει στην πολιτική ανάλυση. «Βλέπω ότι ο ιός της διχαστικής υστερίας επιμένει. Σε εμάς δεν θα πιάσει όσο κι αν επιμένουν κάποιοι χολερικοί. Μας γεμίζει αισιοδοξία ότι η αξιωματική αντιπολίτευση βάζει πλάτη στα δύσκολα. Έρχονται δύσκολα μετά τις δύο απανωτές κρίσεις, του μεταναστευτικού-προσφυγικού και του ιού. Ας αφήσουμε του παλαβούς και ακραίους από εδώ και από εκεί να αλληλοϋβρίζονται, να λοιδορούν, να λασπώνουν. Δεν θα αλλάξουν ποτέ και ανήκουν σε ένα χθες από το οποίο δεν θα μπορέσουν να ξεφύγουν. Την επόμενη ημέρα της χώρας θα χρειαστεί να καθίσουμε όλοι στο ίδιο τραπέζι, για να την κρατήσουμε όρθια».

Ζ.

 

Επώνυμα αντισηπτικά

*ΚΟΡΥΦΑΙΕΣ εταιρείες καλλυντικών και αρωμάτων, αποφάσισαν να μειώσουν την παραγωγή προϊόντων τους και να ξεκινήσουν την παραγωγή αντισηπτικών, προκειμένου να συνεισφέρουν έτσι στις ανάγκες για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού. Η παραγωγή των αντισηπτικών θα γίνει στις γαλλικές αλυσίδες παραγωγής όπου παρασκευάζονται τα αρώματα και τα καλλυντικά των οίκων Christian Dior, Guerlain και Givenchy για να τροφοδοτήσει τα νοσοκομεία.

Στη συνέχεια, αυτά θα προσφερθούν δωρεάν στις γαλλικές υγειονομικές αρχές, κατά προτεραιότητα για τα 39 νοσοκομεία της Assistance Publique-Hôpitaux de Paris (δίκτυο των νοσοκομείων της γαλλικής πρωτεύουσας)». Η πρωτοβουλία θα διαρκέσει για όσο διάστημα είναι αναγκαίο, διευκρίνισε ο όμιλος LVMH. Δώδεκα τόνοι θα παρασκευασθούν ήδη από την πρώτη εβδομάδα και μεγαλύτερες ποσότητες στη συνέχεια.

Εκπρόσωπος του νοσοκομειακού δικτύου του Παρισιού δήλωσε ότι τα 39 νοσοκομεία αντιμετωπίζουν ελλείψεις αντισηπτικού αλκοολούχου διαλύματος, αλλά όχι και εξάντληση των αποθεμάτων, ενώ και άλλες εταιρείες έχουν προτείνει τη βοήθειά τους.

Λ.Κ.

 

Παρεΐτσα

*ΤΕΣΣΕΡΙΣ Λαρισαίοι φίλοι συζητούν παρεΐτσα στο παγκάκι. Περίμεναν τους άλλους έξι άραγε;

Λέει ο πρώτος. «Έχω κορονοϊό.»

Λέει ο δεύτερος. «Κι εγώ.»

Λέει ο τρίτος. «Κι εγώ, έχω.»

Λέει ο τέταρτος. «Εγώ δεν έχω κορονοϊό.»

Και τού λένε και οι τρεις μαζί. «Νομίζεις...»

Ζ.

 

-----------

ENTOPISTHKE KI EKEINOS POY TON EFERE

*ΕΝΤΟΠΙΣΤΗΚΕ κι εκείνος που τον έφερε.

Ζ.

 

-----------

AN AYTH UEOREITAI ERHMH PLATEIA1

AN AYTH UEOREITAI ERHMH PLATEIA2

*ΑΝ αυτή θεωρείται έρημη πλατεία και μάλιστα με τα πάντα κλειστά χθες στη Λάρισα...

 

-----------

MEXRI KAI KERMATA SE SAKOYLAKI EIDAME AFOY PIO PRIN

*ΜΕΧΡΙ και κέρματα σε σακουλάκι είδαμε, αφού πιο πριν είχαν κολυμπήσει σε οινόπνευμα.

Γ.Γ.

 

-----------

EPEMENE NA PAEI EKKLHSIA O GIOS THS EINAI SIDERAS

*ΕΠΕΜΕΝΕ να πάει εκκλησία, ο γιος της είναι σιδεράς.

Ζ.

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass