ΨΙΘΥΡΙΣΤΑ ΚΑΙ... ΑΛΛΑ

Δημοσίευση: 20 Μαρ 2020 19:00
* ΤΙ τις θέλει τις εμφανίσεις στους Αθηναίους ο Κ. Αγοραστός; Ενίοτε τον βάζουν στο σημάδι, με το σταυρόνημα.  Ζ. * ΤΙ τις θέλει τις εμφανίσεις στους Αθηναίους ο Κ. Αγοραστός; Ενίοτε τον βάζουν στο σημάδι, με το σταυρόνημα. Ζ.

64 αρνητικά

* ΤΑ καλά νέα συνεχίζουν να έρχονται από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας. Τόσο χθες τα 32 δείγματα (11 από το ΠΠΓΝΛ, 9 από το ΓΝ Λάρισας, 8 από το ΓΝ Βόλου και 4 από το ΓΝ Καρδίτσας), όσο και προχθές (άλλα 32 τον αριθμό) που εξετάστηκαν, βγήκαν αρνητικά για τον κορονοϊό.

 

Χαλάρωση

*Κι ενώ τα μέτρα διαρκώς σκληραίνουν, με την κυβέρνηση να χτυπάει το καμπανάκι όλο και πιο έντονα, ο κόσμος αρχίζει, υποσυνείδητα τουλάχιστον, να χαλαρώνει. Λογικό καθώς μέρα με τη μέρα οι περισσότεροι συνηθίζουν τη νέα κατάσταση. Συνεχίζουν οι πάντες έντρομοι να παρακολουθούν τις σκηνές κόλασης από τη γειτονική Ιταλία, ωστόσο ηρεμούν καθώς αυτές δεν επαναλαμβάνονται στην ελληνική αυλή. Και παρότι το αντιλαμβάνονται πως αυτό δεν συμβαίνει ακριβώς εξαιτίας του εγκλεισμού τους κι ας ακούνε συνεχώς από τους αρμόδιους ότι τις επόμενες ημέρες το κακό θα έρθει, με άγνωστη την έντασή του, εντούτοις οι περισσότεροι παρακολουθούν την εξέλιξη σαν να βλέπουν ταινία. Α, να δούμε...

Ζ.

 

Επιστροφή

*ΤΗ μεγάλη οικογένεια του «Μικέλ» -τους Έλληνες εργαζομένους που ξενιτεύτηκαν στα πέρατα του κόσμου για να εργαστούν στα εκεί καταστήματά του- φέρνει πίσω στα πάτρια εδάφη ο Λαρισαίος ιδιοκτήτης τους, Λευτέρης Κυριακάκης. Έτσι, τις τελευταίες μέρες -και παρά τις μεγάλες δυσκολίες στις διεθνείς μετακινήσεις λόγω της πανδημίας- ο Λαρισαίος επιχειρηματίας δείχνει έμπρακτα την αγάπη και το ενδιαφέρον του, φροντίζοντας προσωπικά για την επιστροφή τους στην πατρίδα και το σμίξιμο με τις οικογένειές τους. Επιστροφή στην πατρίδα, λοιπόν, και φυσικά «Μένουμε σπίτι» με τόσα που θα ‘χουνε να λένε στα αγαπημένα πρόσωπα.

 

Πυλωτές

*ΤΑ παιδιά της Λάρισας ακούγονται εγκατεστημένα σε πυλωτές, σε αυλές και σε βεράντες. Στήνουν παντού γηπεδάκια, στενόχωρα μεν αλλά πολύτιμα για την εκτόνωση της ενεργητικότητας που περισσεύει.

***

*ΣΙΓΑ-ΣΙΓΑ όλοι βρίσκουν ρυθμό. Κι ο Λαρισαίος είχε πρόταση.

- Όσων η πολυκατοικία έχει πυλωτή, καλό θα ήταν να βγάλουμε και ένα πρόγραμμα για τον προαυλισμό. Μην κατεβαίνουμε όλοι μαζί.        Ζ.

Χάσμα γενεών

ΒΡΕ πώς αλλάζουν οι καιροί. Να λέει ο γιος στη μάνα του: Μη σε δω να τριγυρνάς έξω, αλίμονό σου. Αμαρτίες γονέων, παιδεύουσι τέκνα.

Επίσης οι ηλικιωμένοι, προσοχή μην καταναλώνετε τα σκόρδα ακατάπαυστα. Μπορεί να γλιτώσετε από τον κορονοϊό, αλλά το Νοσοκομείο δεν θα το γλιτώσετε.

Γ.Ρ.

 

Ποια μπάλα...

*ΚΙ η ποδοσφαιρική ομοσπονδία τον χαβά της, μάλλον ‘’είναι πολλά τα λεφτά’’, πάρα πολλά. Οι βιομηχανίες άλλωστε δεν έκλεισαν, γιατί να κλείσει αυτή του θεάματος. Να έχει κι ο κόσμος κάτι να ξεχνιέται κλεισμένος σπίτι. Πώς όμως θα καταφέρουν να ξεπεράσουν την αντίφαση; Όταν οι κυβερνήσεις απαγορεύουν τις συγκεντρώσεις άνω των 10 ατόμων, πώς θα παραταχθούν οι ομάδες με 11άδες; Συν προπονητές και διαιτητές, πώς θα κάθονται δίπλα-δίπλα οι αναπληρωματικοί στον πάγκο; Και σε 5Χ5 να το μετατρέψουν, πάλι δεν καλύπτουν τα όρια των περιορισμών.

***

*Κι άντε, πες ότι η ομάδα απλώνεται στο γήπεδο κι έτσι τηρούνται οι αποστάσεις των δύο μέτρων τουλάχιστον μεταξύ των παικτών, το μαρκάρισμα μεταξύ των αντιπάλων πώς θα γίνεται, με τα μάτια; Κι άμα μπαίνει γκολ, προφανώς δεν θα έχει αγκαλιές και κουτρουβάλα ομαδική στο χορτάρι, ούτε καν χειραψία με τον σκόρερ, οι πανηγυρισμοί θα περιορίζονται σε υποκλίσεις προς αυτόν. Πολιτισμός, αλλά όχι μπάλα. Ποδοσφαιρική δυστοπία.

Ζ.

 

Αδειούχοι

*ΚΕΦΑΤΟΙ Λαρισαίοι μέσα στη γενική κατήφεια.

- Ρε θηρίο; Άδεια 14 μέρες και καπάκι διακοπές του Πάσχα; Ούτε επί ΠΑΣΟΚ τέτοια.

***

*- ΑΓΟΡΑΣΑ 300 συσκευασίες μπέικον, για να περάσει η ώρα. Θα προσπαθήσω να συναρμολογήσω το γουρούνι.

***

*- ΠΡΟΣΠΑΘΕΙ ο κόσμος όλη μέρα να αδειάσει τα σούπερ μάρκετ και εκείνοι το βράδυ τα ξαναγεμίζουν... Ντροπή τους.

Ζ.

 

Επιτρέπεται

*ΑΝ υπάρχει ένας πολύ σοβαρός λόγος που να επιτρέπει την έξοδο από το σπίτι και τη μετακίνηση στη Λάρισα, ακόμη και τη μετάβαση στην ηλιόλουστη Κεντρική πλατεία, είναι η συμμετοχή στην εθελοντική αιμοδοσία. Με την ανατροπή του στάτους στην κοινωνία μειώθηκε και η ροή αίματος στις τράπεζες των νοσοκομείων, με τις ανάγκες όμως να παραμένουν σταθερές. Κι αφού δεν πάει ο Μωάμεθ, καθώς ο κόσμος αποφεύγει την προσέλευση στα νοσοκομεία, είπαν να μετακινήσουν το βουνό προς εκείνον, σε ανοιχτό χώρο το Τμήμα Αιμοδοσίας. Τα ανάκλιντρα τοποθετήθηκαν στο κέντρο της πόλης κι οι Λαρισαίοι ανταποκρίνονται. Με τα κορίτσια του νοσοκομείου να προσφέρουν και ζεστό χαμόγελο εκτός από τυράκι και χυμό, ενώ εξετάζεται η προοπτική να παρέχει η διευθύντρια Μ. Χατζητάκη στους προσερχόμενους και άδεια για μια βόλτα στο πάρκο, τι άλλο.

Ζ.

 

Ακροβολισμένοι

*ΞΕΚΙΝΗΣΕ απ΄ τη Λάρισα ο επικεφαλής του ΕΛΓΑ Μιχ. Λιόντος για επιθεώρηση, μαζί με στέλεχος του Οργανισμού. Επί τόπου στα πληγέντα περιβόλια του Τυρνάβου, τον περίμενε ο δήμαρχος Γιαν. Κόκουρας μαζί με τους συνεργάτες του. Συναντήθηκαν στην πρασινάδα που το περασμένο πρωινό κάλυπτε η πάχνη. Και οι 7 ήταν υπέροχοι, απολύτως συγχρονισμένοι στα μέτρα προστασίας, στάθηκαν σε απόσταση δύο μέτρων ο ένας απ΄ τον άλλο. Κι ο Κ. Τσιόλας έβγαλε μια σπάνια φωτογραφία. Ακροβολισμένοι οι παράγοντες κάτω απ΄ τα δέντρα, όχι επειδή ήταν μαλωμένοι αλλά επειδή έπρεπε να είναι προφυλαγμένοι.

Ζ.

 

Στην ταράτσα

*ΜΕ τον δικό του τρόπο προσπάθησε να στηρίξει το ηθικό των γειτόνων του ο Λαρισαίος dj Γιάννης Καλλιμάνης. Ανέβασε τον εξοπλισμό του στην ταράτσα της οικοδομής κι έστησε πάρτι μοναχός, παίζοντας μουσική, ελληνικά και ξένα τραγούδια, ατμόσφαιρα πάρτι, με φωτορυθμικά και με τα όλα του, για όσους βγήκαν στα μπαλκόνια τους, κάποιοι έβαλαν και ποτό. Η ατμόσφαιρα άλλαξε κι η κατάσταση βάσταξε για ώρα παρά το κρύο.

Ζ.

 

Κινητή τηλεφωνία

ΠΡΙΝ λίγο καιρό οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας δεσμεύτηκαν να μειώσουν τις τιμές τους, αλλά μέχρι τώρα δεν είδαμε κάτι. Αυτές τις ημέρες τα παιδιά χρειάζονται πολλά data λόγω διαδικτυακών μαθημάτων, αλλά σε κάποιες περιοχές δεν υπάρχει ούτε adsl. Πολλοί επαγγελματίες χρειάζεται να εξυπηρετήσουν τους πελάτες τους ηλεκτρονικά και οι πολίτες να κάνουν τις συναλλαγές τους ηλεκτρονικά. Μήπως πρέπει να υπάρξει κυβερνητική προτροπή ή εντολή;

Γ.Ρ.

 

Οικογένειες

*Η καθημερινή τριβή μεταξύ των ζευγαριών στο σπίτι, αναμενόμενο είναι να δημιουργεί και τριβές. Πολλοί μεσήλικες Λαρισαίοι ήδη γκρινιάζουν μεταξύ τους. Άλλοι πάλι μιλούν για δεύτερο γαμήλιο ταξίδι, εντός σπιτιού όμως. Άρα και ανέξοδα.

***

*- ΑΚΥΡΩΘΗΚΕ λέει ο γάμος. Γιατί δεν βρήκαν ρύζι σε σούπερ μάρκετ.

***

*- ΠΑΝΩ που είχα ψήσει το Μαράκι, έσκασε η καραντίνα, ρε συ...

- Από ποτέ την έψηνες ρε φίλε;

- Απ΄ το δημοτικό.

Ζ.

 

Ψώνια

* ΑΥΤΟΙ που «σήκωσαν» όλα τα αντισηπτικά που υπήρχαν στα σούπερ μάρκετ ας γνωρίζουν ότι για να μην κολλήσουν κάτι θα πρέπει και οι άλλοι στον περίγυρό τους να απολυμανθούν.

Δύο-τρεις φορές ακόμη να σταλεί μήνυμα από το 112 στα κινητά μας τηλέφωνα για τον κορονοϊό και τα χαρτιά υγείας θα εξαντληθούν...

Γ.Ρ.

 

Στο μέτωπο

*ΣΚΑΝΕ και αισιόδοξες ειδήσεις από το παγκόσμιο μέτωπο του ιού. Ο κόσμος όμως παραμένει επιφυλακτικός. Όπως ο Λαρισαίος Α. Π.

-Γιατρός δεν είμαι, αλλά στο τέλος δεν θα ξέρουμε ποιο φάρμακο να πρωτοεπιλέξουμε κατά του κορονοϊού.

***

*ΜΕΛΑΓΧΟΛΙΚΟΣ κοινωνικά ο φαρμακοποιός Θ. Κ.

-Ζούμε ημέρες που κάποιοι βάζουν πρώτη φορά μάσκα και κάποιοι άλλοι πετάνε τη μάσκα που χρόνια φορούσαν.

Ζ.

 

Ανοχύρωτοι

*«ΕΙΜΑΣΤΕ θωρακισμένοι», διαβεβαίωνε ο υπουργός Β. Κικίλιας. Και τα νοσοκομεία ξέμειναν από αντιδραστήρια, ενώ καταμεσής της κρίσης έκανε άρον-άρον έκκληση να ανταποκριθούν οι γιατροί και νοσηλευτές και να σπεύσουν να προσληφθούν κατά χιλιάδες στα νοσοκομεία, να βοηθήσουν ώστε να ισορροπήσει το καταρρέον υγειονομικό σύστημα. Που όλοι φοβούνται πως όταν σφίξουν τα πράγματα θα αναδειχθούν τα σοβαρά του προβλήματα, οι μεγάλες ελλείψεις του εξαιτίας των περικοπών τόσων ετών. (Δεν θα φανούν στο χειροκρότημα, που λέει και το τραγούδι).

***

*ΚΙ αφού δεν βρίσκουν πρόθυμους γιατρούς, επιστρατεύουν όποιον δουν μπροστά τους στέλνοντάς τον ανεκπαίδευτο στο μέτωπο των ΜΕΘ. Όπως στο Πανεπιστημιακό της Λάρισας. Νέοι γιατροί, που ήταν να προσληφθούν ως επικουρικοί σε άλλες κλινικές καλούνται να προσέλθουν στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, εκεί χρειάζεται άμεση ενίσχυση.

Αν δεν δεχθούν, χάνουν τη σειρά τους για διορισμό την επόμενη διετία. Τι θα πει κι αν είναι άλλης άσχετης ειδικότητας, αν δεν γνωρίζουν γρι από Εντατικές, εκείνοι θα εμφανίσουν αριθμούς προσληφθέντων γιατρών, όπως τους είχε ζητήσει ο πρωθυπουργός. Τι θα προσφέρουν όμως χωρίς εκπαίδευση; Ειδικούς εντατικολόγους θα έβρισκαν αν φρόντιζαν να ανοίξουν τα κλειστά κρεβάτια των ΜΕΘ όλα αυτά τα χρόνια, σε νορμάλ συνθήκες. Και να πεις ότι δεν χρειάζονταν; Δεν υπήρχαν πιστώσεις όμως.

***

*ΜΙΑ ιδέα είναι να ανακληθούν στα όπλα, με ειδική ρύθμιση, προσφάτως συνταξιοδοτηθέντες γιατροί και νοσηλευτικό προσωπικό των νοσοκομείων. Στελέχη πολύτιμα με ιδιαίτερη εμπειρία μπορούν να προσφέρουν πολλά. Και με αυξημένη την αίσθηση του καθήκοντος, πολλοί θα ανταποκριθούν, κάποιοι ακόμη και χωρίς να πληρωθούν. (Που βέβαια, το να τους πληρώσουν θα ήταν το λιγότερο).

***

*ΠΑΝΗΓΥΡΙΖΟΝΤΑΣ ο υπουργός Υγείας πήγε στην πρεσβεία της Κίνας να παραλάβει δωρεά. Έστειλαν λέει οι Κινέζοι 50.000 μάσκες. Αξιέπαινη χειρονομία το δίχως άλλο, καθαρά συμβολική όμως. Τι να σου κάνουν 50.000 μάσκες... Όταν ένα μονάχα εργοστάσιο στη Λάρισα χρειάζεται καμιά 10.000, ίσα για να πορέψει κάνα δίμηνο. Όταν δεν καλύπτουν τις ανάγκες ενός μεγάλου νοσοκομείου πάνω από δυό βδομάδες. (Πώς βρέθηκε η χώρα τόσο καλά θωρακισμένη και από μάσκες;).

Ζ.

 

Συμπαράσταση

*ΜΠΟΡΕΙ η χθεσινή κηδεία της Ιωάννας Παιδή, της μητέρας του Θανάση Παιδή, να έγινε σε κλειστό οικογενειακό κύκλο στην Ελασσόνα, αυστηρά χωρίς την παρουσία κόσμου λόγω των συνθηκών, αλλά πολλοί είναι αυτοί που φρόντισαν να στείλουν συλλυπητήρια μηνύματα. Ανάμεσά τους ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός, βουλευτές, ο γενικός γραμματέας του Υπουργείου Άμυνας, ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, ο πρόεδρος του ΣΘΕΒ, στελέχη της τοπικής αυτοδιοίκησης και του επιχειρηματικού κόσμου, καθώς και πλήθος κόσμου.

Ι.Μ.

 

Στρατιωτικές

σχολές

ΑΝΗΣΥΧΟΥΝ οι γονείς των σπουδαστών σε στρατιωτικές σχολές, για τα παιδιά τους, καθώς αυτά παραμένουν εγκλωβισμένα στις εγκαταστάσεις των Σχολών, λόγω του κορονοϊού, χωρίς έξοδο και τη δυνατότητα να επισκεφθούν τα σπίτια που μισθώνουν, κυρίως στην Αττική. Αντιθέτως με τους σπουδαστές, οπλίτες κι άλλοι υπηρετούντες στις Ένοπλες Δυνάμεις βγαίνουν από τις μονάδες τους, με την ολοκλήρωση της υπηρεσίας τους. Αυτό που δεν μπορούν να καταλάβουν οι διαμαρτυρόμενοι είναι «προς τι αυτή η διάκριση; Ο κίνδυνος δεν είναι ίδιος για όλους; Πόσο εύκολη είναι η τήρηση των συνθηκών υγιεινής όταν συνωστίζονται τόσα άτομα σε εβδομαδιαία βάση στις στρατιωτικές εγκαταστάσεις;» Κάθε απάντηση δεκτή...

Γ.Ρ.

 

Προσευχόμενος

*ΚΟΥΒΕΝΤΕΣ σαν προσευχή, από τον Λαρισαίο Φ. Ρ.

Δύο κουβέντες στον Θεό

Θα πω και δίχως τάμα

Πώς να μ’ ακούσει θα ‘θελα

Αχ ας γενεί το θάμα

Μέρες που ΄ναι Θεούλη μου

Να πεις στον Άγιο Πέτρο

Ν΄ αφήσει τα κιτάπια του

Το ζύγι και το μέτρο

Να ‘χει την πόρτα ανοιχτή

Και τα κλειδιά να χάσει

Το ψυχομάνι που ‘ρχεται

Στον κήπο να περάσει

Είναι ιός δεν είναι υιός

Αυτός που έχεις στείλει

Αυτός δεν ήρθε για καλό

Μα να μας ξαποστείλει

Διόρθωσε το λάθος σου

Και πάρε τον ιό σου

Αλλιώς θα έχεις εσαεί

Το κρίμα στον λαιμό σου.

Ζ.

 

Το συνδύασε

*ΕΠΑΙΝΕΣΕ η Λαρισαία την πρωτοβουλία της εταιρείας ‘’Παπαστράτος’’να προσφέρει αναπνευστήρες στα νοσοκομεία. Ωστόσο έκανε τον συνδυασμό.

-Το κάπνισμα δεν είναι βασικά που δημιουργεί αναπνευστικά προβλήματα;

Ζ.

 

Μένουμε Μαντρί

*- ΑΛΛΗ μια μέρα σε καραντίνα. Έχουμε αφήσει ανοιχτή την πόρτα του ψυγείου γιατί χάλασε. Από το άνοιξε-κλείσε. (Το ιντερνετικό πάρτι συνεχίζεται, καθημερινώς και αδιαλείπτως και στη Λάρισα).

***

*- Ο τράγος του Μήτσου δεν θα προσφέρει υπηρεσίες μαρκαλίσματος μέχρι τις 29 Μαρτίου, συμμορφούμενος με τις οδηγίες του υπουργείου. Μένουμε Μαντρί.

***

*- ΕΒΑΛΑ και τη ζυγαριά σε καραντίνα. Δεν την πλησιάζω σε απόσταση μικρότερη των 2 μέτρων.

Ζ.

 

----------------

 APHYDHSE O LARISAIOS

*ΑΠΗΥΔΗΣΕ ο Λαρισαίος φαρμακοποιός από τις συνεχείς ερωτήσεις.

Ζ

 

 

----------------

 KAUYSTERHSAN TOSO LLOGV3

 

*ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΑΝ τόσο, λόγω των συνθηκών υποχρεώθηκαν να επισπεύσουν. Ο Β. Κικίλιας διόρισε επιτέλους Δ.Σ. στο Πανεπιστημιακό, εννοείται αξιοκρατικά, ανάμεσά τους κι ο Γ. Γιαννούλας. Ο Ελασσονίτης δάσκαλος, που ευχαριστεί ενθουσιωδώς τον υπουργό, είχε αναρτήσει τα αντίμετρα -όπως τα χαρακτήριζε- για τον κορονοϊό. Και ειδικός και χιουμορίστας.

Ζ.

 

 

----------------

 

 H BERANTA AJIOPOIEITAI4

*Η βεράντα αξιοποιείται. Από απέναντι μετράς και 500 ρολά, αλλά μπορεί να είναι και χίλια.

Ζ.

 

 

----------------

 

 SKYLISIA ZVH XUES5

*ΣΚΥΛΙΣΙΑ ζωή, χθες το μεσημέρι στην άδεια Ελασσόνα. Εκτός περιορισμών τα ζώα απολαμβάνουν τη λιακάδα στην πλατεία...

Ι.Μ.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass