Ψιθυριστά και άλλα

Δημοσίευση: 05 Απρ 2020 19:00
*ΑΠΕΥΘΥΝΟΜΕΝΗ στον Ευρωπαϊκό Νότο, με τη νοηματική.  Ζ. *ΑΠΕΥΘΥΝΟΜΕΝΗ στον Ευρωπαϊκό Νότο, με τη νοηματική. Ζ.

Αισιόδοξα

*ΛΗΞΗ της βροχερής περιόδου κατά τα φαινόμενα, της αναπάντεχης όσο και πολύτιμης, Απρίλη μήνα.

Η βδομάδα προβλέπεται να ξεκινήσει με τον ήλιο να παρελαύνει στους δρόμους του ανοιξιάτικου ουρανού. Εν ολίγοις, φαίνεται να έρχονται καλύτερες μέρες.

***

*ΝΟΤΑ αισιοδοξίας για τον κορονοϊό στη Θεσσαλία, από τον υπεύθυνο καθηγητή στο Πανεπιστημιακό Γ. Συρογιαννόπουλο. Να τον διάβασε στην «Ε» ο συνάδελφός του Σωτ. Τσιόδρας; Την επόμενη μέρα ακριβώς πάντως, έσκασε κι εκεινού το χειλάκι, για πρώτη φορά.

Ζ.

 

Απόσβεση

* ΕΧΕΙ ενδιαφέρον η εξέλιξη της φιλελεύθερης οικονομίας και όλων όσοι μάχονταν ενάντια στο κοινωνικό κράτος. Αυτό που καλείται σήμερα να στηρίξει ασθενείς και οδοιπόρους. Αυτό που απαξίωσαν με πρόσχημα τα μνημόνια αβαντάροντας τον ιδιωτικό τομέα, ο οποίος – σε γενικές γραμμές – αποφεύγει να εμπλέκεται όπου δεν προκύπτει κέρδος.

Αν οι ΜΕΘ για παράδειγμα ήταν συμφέρουσα υπόθεση, θα ήταν γεμάτες με κρεβάτια οι ιδιωτικές κλινικές. Αλλά άφησαν το ιδιαίτερα δαπανηρό της λειτουργίας και κατ’ επέκταση της νοσηλείας στα δημόσια νοσοκομεία, εκεί που οι ιδιώτες παραπέμπουν τα βαριά περιστατικά.

Το κοινωνικό κράτος, άσχετα με την εξέλιξη γύρω από τον κορονοϊό, έκανε ήδη απόσβεση. Οι θεωρητικοί και οι υπέρμαχοι του νεοφιλελευθερισμού, πώς θα αντικρίσουν εκείνους που χθες ήθελαν να απολύσουν και σήμερα εργάζονται νυχθημερόν; Καμαρώνουν κιόλας σαν γύφτικα σκεπάρνια διαβάζοντας τον διεθνή Τύπο στον οποίο αυξάνονται τα δημοσιεύματα ότι η φτωχή κατά τα άλλα Ελλάδα παραμένει (υγειονομικά) όρθια…

Β.Κ.

 

Λαϊκές αγορές

* ΚΑΙ χθες Σάββατο η λειτουργία της λαϊκής αγοράς στη Νεάπολη της Λάρισας ήταν ομαλή. Με τις απαιτούμενες αποστάσεις μεταξύ των πάγκων των παραγωγών, με τον κόσμο να λαμβάνει τα απαιτούμενα μέτρα ασφαλείας και τα προϊόντα σε επάρκεια και λογικές τιμές. Παρ’ όλα αυτά οι παραγωγοί φοβούνται χτύπημα από την κυβέρνηση, με περιορισμούς στη λειτουργία τους, προκειμένου να επωφεληθούν οι αλυσίδες σούπερ μάρκετ. «Θα είμαστε σε επαγρύπνηση. Με σεβασμό στη δημόσια υγεία, αλλά και υποχρέωση να υπερασπιστούμε την επιβίωση των οικογενειών μας, θα αντιδράσουμε δυναμικά σε παράλογες αποφάσεις» δηλώνουν χαρακτηριστικά.

Γ.Ρ.

 

Επιφέρει ηρεμία

*ΝΑ που προκλήθηκε και η προσοχή των ξένων. Ο Ρώσος δημοσιογράφος ανέδειξε στην πατρίδα του τον ρόλο του Σωτ. Τσιόδρα και εξηγεί: «Η Ελλάδα κατάφερε και εξακολουθεί να καταφέρνει να τα πηγαίνει πολύ καλά στην αντιμετώπιση της επιδημίας. Θεωρούμε ότι έπαιξε σημαντικό ρόλο και η προσωπικότητα του Σωτήρη Τσιόδρα…

Στη Ρωσία, πριν από λίγες μέρες, ξεκίνησε η καραντίνα που θα διαρκέσει έως τις 30 Απριλίου. Η εμπειρία της Ελλάδας είναι υποδειγματική για εμάς, τους Ρώσους, σε αυτές τις δύσκολες στιγμές που διανύουμε. Η Ελλάδα καταφέρνει -επαναλαμβάνω- με σαφήνεια και γνώσεις, αλλά και την πίστη διά του εκπροσώπου του Υπουργείου Υγείας, καθηγητή Λοιμωξιολογίας, να επιφέρει ηρεμία σε ολόκληρο το έθνος στην αντιμετώπιση της πανδημίας», τονίζει.

Συμπληρώνοντας στο ρεπορτάζ του πως «οι Έλληνες φαίνεται πως τα έχουν καταφέρει. Στη χώρα σήμερα δεν υπάρχει έλλειψη προϊόντων, υπάρχουν αντισηπτικά και το πρόβλημα ήταν μόνο οι μάσκες. Ωστόσο, οι άνθρωποι, σύμφωνα με τους συνομιλητές μου, θέλουν να βοηθήσουν ο ένας τον άλλον».

Ζ.

 

Παιδευτικά

*ΛΙΓΕΣ σκέψεις απ’ τον Φ. Τ. για το τι μας έμαθε ο κορονοϊός ως τώρα:

Η Αμερική δεν είναι πλέον το ισχυρότερο κράτος του πλανήτη.

Η Κίνα κέρδισε τον "3ο Παγκόσμιο Πόλεμο" δίχως να ρίξει ούτε μια τουφεκιά.

Οι επιστήμονες υγείας αξίζουν για την κοινωνία περισσότερο από τους ποδοσφαιριστές, τραγουδιστές κλπ. κλπ

Οι Ευρωπαίοι δεν έχουν όση παιδεία θέλουν να περηφανεύονται πως έχουν.

Το να ζητάς καλύτερο σύστημα δημόσιας υγείας δεν είναι παράλογο και αναχρονιστικό.

Το πετρέλαιο είναι άχρηστο σε μια κοινωνία που δεν κινείται.

Ο θάνατος δεν ξεχωρίζει φυλές, θρησκείες, εθνικότητες ή πολιτικά πιστεύω.

Οι άνθρωποι που δεν έχουν γνώση μιλάνε περισσότερο από εκείνους που ξέρουν. Ως γνωστόν ένας άδειος τενεκές κάνει περισσότερο θόρυβο από έναν γεμάτο.

Τα κοινωνικά δίκτυα μας φέρνουν πιο κοντά, αλλά μεταδίδουν και τον πανικό ευκολότερα.

Τώρα κατανοούμε πως η χειραψία είναι μια κίνηση που συμβολίζει εμπιστοσύνη.

Καμία θρησκεία, παγκοσμίως, δεν έσωσε ούτε έναν ασθενή από τον κορονοϊό.

Ο πλανήτης συνεχίζει να ευδοκιμεί ακόμα και χωρίς τους ανθρώπους.

Τώρα καταλαβαίνουμε πώς αισθάνονται τα ζώα στα κλουβιά των ζωολογικών κήπων.

Ζ.

 

Προβλέψεις Καρδούλα

* ΕΠΑΛΗΘΕΥΤΗΚΕ η μαθηματική προσέγγιση για τη συμπεριφορά της εξέλιξης της νόσου του κορονοϊού στη χώρα μας, του Λαρισαίου στρατιωτικού τοπογράφου Νίκου Καρδούλα (τη γνωστοποίησε στις 31 Μαρτίου, ώρα 11.45), η οποία δείχνει ότι μόνο εκθετική δεν είναι η εξάπλωση του ιού, τόσο στα κρούσματα, όσο και στους θανάτους. Ο ίδιος δηλώνει στην «Ε» ότι «όταν οι προβλέψεις των συναρτήσεων αρχίζουν και δεν επαληθεύονται, σημαίνει ότι επήλθε η κορύφωση του φαινομένου και αρχίζει η φθίνουσα πορεία του. Θα συνεχίσει να κάνει εκτιμήσεις και για τις επόμενες ημέρες, μέχρι να συμπεράνει παρακολουθώντας τις εξελίξεις, στο πότε θα συμβεί η κορύφωση και πότε η αποκλιμάκωση του φαινομένου».

Γ.Ρ.

 

Ηλικιωμένοι

*«ΑΚΟΜΑ κι αν τα νοσοκομεία ήταν καλύτερα εξοπλισμένα με μονάδες εντατικής θεραπείας και αναπνευστήρες, δεν μπορώ να πω με βεβαιότητα ότι θα είχαν σωθεί περισσότεροι ηλικιωμένοι». Μια ακόμη προσέγγιση, χθες στην εφημερίδα, από ειδικό γιατρό για το ανείπωτα θλιβερό σκηνικό στην Ιταλία. Στη χώρα όπου 600.000 πολίτες είναι άνω των 90 ετών, δηλαδή το 1% του πληθυσμού.

***

*«ΕΚΤΙΜΟΥΜΕ», προσθέτει, «ότι 8 χιλιάδες άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από τη γρίπη φέτος πριν ξεσπάσει η πανδημία του Covid 19. Και σε αυτή την περίπτωση επίσης, τα θύματα ήταν κυρίως οι ηλικιωμένοι. Ωστόσο, με το κύμα της γρίπης δεν είχαμε ούτε έλλειψη κλινών ούτε υπερπλήρεις μονάδες εντατικής θεραπείας στα νοσοκομεία». Σ’ αυτή τη γραμμή άλλωστε αμύνεται και η Ελλάδα.

«Με άλλα λόγια, η γρίπη ήταν ήδη θανατηφόρα για τους ανθρώπους που είχαν ήδη υποκείμενα νοσήματα. Το ίδιο ισχύει για πολλούς από αυτούς που έχουν ήδη πεθάνει από τον κορονοϊό. Επεκτείνουμε γρήγορα τις δυνατότητες των μονάδων εντατικής θεραπείας κατά 50%. Φυσικά, δεν έχουμε τις ικανότητες που διαθέτει η Γερμανία. Αλλά κάνουμε ό,τι μπορούμε», καταλήγει ο Ιταλός καθηγητής.

Ζ.

 

Μόλις στο 22’

*«ΑΚΟΥΩ θριαμβολογία... Είναι πολύ νωρίς για να κάνουμε απολογισμούς και να συγκρινόμαστε με άλλες χώρες... Είμαστε σε μία κρίσιμη φάση, μία καμπή». Παρενέβη δημοσίως ο καθηγητής Ιατρικής προσπαθώντας να φρενάρει πρόωρους πανηγυρισμούς, να προσγειώσει κόσμο ώστε να συνεχιστεί η προσπάθεια όλων. «Είναι εξαιρετικά νωρίς για να κάνουμε δηλώσεις, το παιχνίδι είναι πολύ νωρίς ακόμα, ούτε στα μέσα του πρώτου ημιχρόνου δεν είμαστε, έχουμε πολύ χρόνο μπορεί να έχουμε και παράταση, να χτυπήσουμε ξύλο, να μην χαλαρώνουμε να μην εφησυχάζουμε ας είμαστε προσεκτικοί, είναι μπροστά μας οι δύσκολες μέρες, θα πιεστεί το σύστημα υγείας, να ξέρουμε την πραγματικότητα να μην κάνουμε καθησυχαστικές δηλώσεις», ανέφερε. Εύκολα αντιληπτό τι αναμένεται να συμβεί ακόμη και με το καλό σενάριο. «Η επιδημία στην Ελλάδα είναι απρόβλεπτη, δεν είναι απόλυτα βέβαιο ότι θα γίνουν τα πράγματα σύμφωνα με τα μοντέλα...», πρόσθεσε. Διότι υπάρχει και η ανατριχιαστική προοπτική.

Ζ.

 

Μαθητριούλα

*ΕΙΝΑΙ το ποιηματάκι της Ειρήνης, Λαρισαίας μαθήτριας της Α' Γυμνασίου, γραμμένο το σχολικό τετράδιο.

Απ’ την ξακουστή την Κίνα

ως και την Αμερική

Όλοι οι άνθρωποι κολλήσαν

μια αρρώστια φονική

Σε δυο μέρες, σε δυο μήνες

εξαπλώθηκε πολύ

Και μας τάραξε πολύ

την απλή μας τη ζωή

Πάνε τώρα οι διασκεδάσεις

οι βολτούλες κι όλα αυτά

Μένουμ’ όλοι τώρα σπίτι

για να έχουμε υγειά.

Ζ.

 

Χαλαρωτικά

*ΕΜΠΕΙΡΗ Λαρισαία συμβουλεύει.

- Έχετε που έχετε τα ψυχολογικά σας, μην κάνετε καμιά βλακεία και ζυγιστείτε αυτές τις μέρες.

***

*- ΜΗ χειρότερα… Στένεψε η πολυθρόνα.

***

*- ΒΛΑΚΕΙΕΣ έχει η τηλεόραση, πάω να χαζέψω στο ψυγείο.

Ζ.

 

Πού όμως;

*ΕΛΛΕΙΨΗ αιθυλικής αλκοόλης για την παρασκευή των πολύτιμων ανισηπτικών και ταυτόχρονα περίσσευμα κρασιών καθώς δεν λειτουργούν μαγαζιά και ταβέρνες, έπαψαν να γλεντούν οι Έλληνες. Εύκολος ο συνδυασμός και η λύση. Απόσταξη αποθηκευμένων οίνων για την παραγωγή καθαρής αλκοόλης. Κι όλοι χάρηκαν περιμένοντας το υπουργείο να δώσει την άδεια.

Για να βγει στην εφημερίδα ο γνωστός Τυρναβίτης οινολόγος Στ. Παπράς και να αναρωτηθεί. Εντάξει, αλλά πού θα γίνει η απόσταξη; Αφού με τις πολιτικές που ακολουθήθηκαν όλα αυτά τα χρόνια όλα τα αποσταγματοποιεία έχουν κλείσει, εκτός ίσως από ένα στην Πάτρα. Παράδειγμα στη Λάρισα το πρώην ‘’Οινόπνευμα’’ του Χατζηδήμα. (Άρα…).

Ζ.

 

Τα κατάφερε

*Η έγκλειστη Λαρισαία ξανθιά είναι στο μπαλκόνι και φωνάζει τον άνδρα της.

–Κώστα, Κώστα, έλα αμέσως…

– Τί συμβαίνει, τι έγινε;

– Δες, δύο τύποι μόλις μας έκλεψαν το αυτοκίνητο…

– Πω πω… Μήπως πρόλαβες να δεις ποιοι ήταν;

– Όχι… Αλλά πήρα τον αριθμό του αυτοκινήτου.

Ζ.

 

Απορίες από το μέλλον

* ΕΞΩ από ένα επαρχιακό φροντιστήριο, Ελλάδα 2100 μ.Χ. Δύο φίλοι περιμένουν να περάσει το κενό τους.

- Διάβασες;

- Διάβασα αλλά τα μπερδεύω. Η οικονομική κρίση ήταν μετά τον κορονοϊό ή πριν.

- Και πριν και μετά. Είναι δύο κρίσεις κολλητά.

- Ποια ήταν με τα πολλά γιούρογκρουπ;

- Η πρώτη.

- Αυτή με τον Μητσοτάκη τον Δεύτερο;

- Όχι, με τον Παπανδρέου τον Τρίτο.

- Όχι τον πρώτο;

- Τον τρίτο.

- Όχι ρε το θυμάμαι, με τον Παπανδρέου ήταν.

- Ναι, τον τρίτο όμως. Τον μπερδεύεις γιατί έχει ίδιο όνομα με τον πρώτο.

- Τα γιούρογκρουπ δεν μπορώ να τα μάθω. Πόσα ήταν;

- Δεν θυμάμαι.

- Α καλά για να μη θυμάσαι εσύ…

- Τα διαγγέλματα να διαβάσεις, είναι SOS φέτος, έχουν να πέσουν χρόνια.

- Με τον ιό;

- Ναι.

- Αυτός ήταν με τον Μητσοτάκη τον Πρώτο;

- Τον Δεύτερο.

- Καλά τι κάνανε τότε; Δύο ονόματα είχανε όλα και όλα; Ο Τσίπρας ο Πρώτος πότε ήταν;

- Ενδιάμεσα σε Παπανδρέου Τρίτο και Μητσοτάκη Δεύτερο.

- Αυτός ήταν με την αλλαγή.

- Με την αλλαγή ήταν ο Παπανδρέου ο Δεύτερος.

- Ο Τσίπρας ήταν που ήταν αριστερός;

- Οι πηγές διαφωνούν, η απάντηση με βάση το λυσσάρι είναι ότι «βγήκε με αριστερή πλατφόρμα αλλά εφήρμοσε πιο ρεαλιστική πολιτική», άμα το γράψεις αλλιώς κόβεται όλο το θέμα.

- Με το δημοψήφισμα.

- Ναι.

- Που είπαν ναι.

- Που είπαν όχι.

- Με τους Γερμανούς;

- Α μπράβο.

- Με τον Χίτλερ.

- Όχι ρε συ άλλη περίοδο, με τους άλλους Γερμανούς, τους καλούς.

- Ααααααα ναι, που το «όχι» το κάνανε μετά «ναι».

- Ναι εκεί είναι τα δεύτερα Γιούρογκρουπ μην μπερδευτείς.

- Ωχχχχ ναι αυτά με τον Βαρουφάκη, καλά ανάθεμα αν έχω καταλάβει τίποτα.

- Τέλος πάντων εκεί με τον ιό είναι που απαγορεύανε την κυκλοφορία.

- Α, ναι;

- Ναι.

- Ότι χρειάζονται μέτρα περιορισμού για να προστατευτεί η χώρα.

- Α γεια σου.

- Που έγινε το Πολυτεχνείο.

- ΟΧΙ, άλλη περίοδος.

- Πως ρε, που έριξε ο Μητσοτάκης τον Παπανδρέου και μετά έγινε Χούντα και απαγορευόταν η κυκλοφορία.

- Άλλος Μητσοτάκης, άλλος Παπανδρέου!

- Μα δεν είχαν άλλα ονόματα;

- Ξέρω και ‘γω;

- Και οι κομμουνιστές και οι αριστεροί, πότε φταίγανε.

- Καλά αυτοί φταίνε παντού και πάντα.

(Σιωπή)

- Στο τέλος γιατροί θα καταλήξουμε.

- Έλα ρε μη γρουσουζεύεις, αυτοί δεν είδανε στον ήλιο μοίρα ούτε τότε με τον ιό.

Δημήτρης Π.

==============================

 

BAFTISIA CIU

 

 

*ΤΩΡΑ και κατ’ οίκον βαφτίσια;

Ζ.

 

====================================

 

 PAGKAKIA CIU

 

*ΑΡΧΑΙΑ παγκάκια στη Λάρισα; Μπα… Καταστροφικές δημιουργίες συγχρόνων.

Ζ.

 

 

 

============================

 

 

AKOH CIU

 

*ΔΕΝ είναι μάσκα ηλίθιας αλλά ευαίσθητης. Με διάφανο προστατευτικό στο στόμα για συνεννόηση με άτομα που έχουν πρόβλημα ακοής.

Ζ.

 

 

 

================================

 

ARNI CIU

 

*ΜΙΛΑΜΕ ζωάρα φέτος… Μη με ξυπνάτε, όνειρο ζω.

Ζ.

 

 

 

============================

 

 

SKYLOS CIU

 

*ΚΟΥΡΑΣΤΗΚΕ διαρκώς έξω. Είπε να μείνει σπίτι να κάνει και καμιά δουλειά.

Ζ.

 

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

TEDRA
INTERCOMM FOODS
SYNETAIRISTIKH TRAPEZA THESSALIAS
Μείνε μαζί μας
MIKEL
αυτοκινητοδρομος αιγαιου
AKUO
ΚΗΠΟΘΕΑΤΡΟ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass