ΨIΘΥΡΙΣΤΑ ΚΑΙ... ΑΛΛΑ

Δημοσίευση: 09 Μαϊ 2020 18:00
*ΣΑΝ σκηνή από ταινία προσεχώς; Ο Μ. Χαρακόπουλος στη θέση του Προέδρου της Βουλής, καθώς λόγω των μέτρων αποστασιοποίησης, η Διαρκής Επιτροπή που προΐσταται, συνεδριάζει στην αίθουσα της Ολομέλειας. Ζ. *ΣΑΝ σκηνή από ταινία προσεχώς; Ο Μ. Χαρακόπουλος στη θέση του Προέδρου της Βουλής, καθώς λόγω των μέτρων αποστασιοποίησης, η Διαρκής Επιτροπή που προΐσταται, συνεδριάζει στην αίθουσα της Ολομέλειας. Ζ.

Πάντα θαμώνες
*ΔΕΝ υπάρχει καφεμπάρ της Λάρισας που να σέβεται τον εαυτό του, στο κέντρο ή τις συνοικίες, σε δρόμους ή σε πλατείες, που να μην έχει όσο λειτουργεί καμιά δεκαριά θαμώνες απ’ έξω,

τουλάχιστον καθώς σε πολλά μαζεύονται περισσότεροι, όρθιοι ή σε πεζουλάκια, θαμώνες σερβιρισμένοι όχι πελάτες να περιμένουν στην ουρά, μάλλον γνωστοί μεταξύ τους από πριν ή τώρα απ’ τον κορονοϊό, παρεΐτσες και κουβεντούλα κι όχι τίποτα ανεύθυνοι πιτσιρικάδες, άντρες κατά κανόνα στον καιρό τους.
(Αν άνοιγαν οι καφετέριες, θα έβαζαν τουλάχιστον μια σειρά, τραπέζια σε αποστάσεις και λοιπά.)

Ζ.

Αναγνώριση
*ΕΧΑΣΕ τη μάχη με τον κορονοϊό μετά από ένα 1,5 μήνα νοσηλείας, το ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ και πρώην υπουργός Υγείας, Δημήτρης Κρεμαστινός, ο 78χρονος καθηγητής Καρδιολογίας, που έγινε ευρύτερα γνωστός ως γιατρός του Α. Παπανδρέου.

Με λαμπρή όμως επιστημονική και πολιτική πορεία ταυτόχρονα, που με αφορμή τον θάνατό του αναγνωρίστηκε από όλες, μα όλες τις πτέρυγες. Και φάνηκε ότι δεν επρόκειτο για τυπικές κουβέντες, το εννοούσαν.

Ζ.

Ανεξέλεγκτα
*ΣΥΝΩΣΤΙΣΜΟΣ επιβατών τις πρωινές και μεσημεριανές διαδρομές της Αστικής Νο 4 Πανεπιστημιακό, στην έναρξη και τη λήξη της βάρδιας των εργαζομένων στο νοσοκομείο. Ανεξέλεγκτη κατάσταση, χθες λέει ήταν 37 τα άτομα μέσα στο λεωφορείο κι υποτίθεται ότι πρόκειται για κόσμο που ξέρει τι σημαίνει προφύλαξη, πρέπει όμως και να πάει στη δουλειά του εγκαίρως.
Να λαμβάνονται τόσα μέτρα προστασίας στο νοσοκομείο και να την πατήσει το σύστημα απ’ την Αστική;
***
*ΟΠΟΤΕ, του τραυματισμένου συστήματος επιλαμβάνεται προσωπικά ο τραυματιοφορέας συνδικαλιστής Λάμπρος Τσάπαλης, αντιπρόεδρος του σωματείου: «Να αναλάβουν τις ευθύνες τους οι αρμόδιοι άμεσα. Καταγγελίες συναδέλφων μας αναφέρουν ότι αυτό συνεχίζεται εδώ και καιρό.
Κάποιοι ήρθαν σε επαφή μέσω γνωριμιών με τον κ. Σακελλαρίου αλλά λύση από ό,τι δείχνει η κατάσταση δεν βρέθηκε.

Η λύση δεν είναι άλλη από την επαναφορά των δρομολογίων στην αρχική τους κατάσταση συν την αύξηση των δρομολογίων.
Καλούμε τη διοίκηση της 5ης ΥΠΕ και του Πανεπιστημιακού να λάβουν δράση και να λύσουν το πρόβλημα. Καλούμε τον ΕΟΔΥ και την Πολιτική Προστασία να παρέμβει και όχι με ανακοινώσεις μόνο. Να αφήσουν τον έλεγχο των παραλιών και να επικεντρωθούν εκεί ακριβώς που κινδυνεύει ο κόσμος από τη διασπορά. Τελειώνετε. Λάβετε ουσιαστικά μέτρα».
Ζ.

Μα 200;
*ΣΤΗ μαύρη αγορά έχει βγει ένα κούρεμα στην Ιρλανδία, εκεί όπου η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι τα κομμωτήρια θα παραμείνουν κλειστά έως τις 20 Ιουλίου, διάβαζε ο Λαρισαίος. Και ενώ οι κομμώτριες χρέωναν το κούρεμα 40-50 ευρώ, πλέον τετραπλασίασαν την αμοιβή τους, η οποία αγγίζει πλέον τα 200 ευρώ.
- Να λοιπόν νέο πεδίο μετανάστευσης των νεοελλήνων. Brain draine για ψαλίδια και κουρευτικές...
- Α, αν είναι να πάω κι εγώ...
-Μα εσύ δεν ξέρεις να κουρεύεις;
-Ε, δεν θα παίρνω και 200 ευρώ...
Ζ.

Γυναίκες...
*ΟΙ Λαρισαίες αντάλλασσαν προβλήματα και απόψεις.
-Τι κοινό έχετε με τον άντρα σου κυρά Μαρία;
-Παντρευτήκαμε την ίδια μέρα, τίποτ’ άλλο.
***
*- Η άλλη τα πήρε στο κρανίο καλέ που έμαθε ότι την απάτησε ο δικός της. Και για να τον εκδικηθεί του έπλυνε τα σώβρακα με μπούκοβο.
***
*- ΣΚΕΦΤΟΜΑΙ να παντρευτώ ένα βάτραχο.
-Και δεν φοβάσαι μην τελικά δεν γίνει πρίγκιπας;
-Ε, τότε θα τρώει το καλοκαίρι τα κουνούπια.
Ζ.

Σκουπιδομάνι
*H απεχθής εικόνα με τα σκουπίδια να πλημμυρίζουν πάρκα και πλατείες περιφερειακά της πόλης παρατηρείται συνήθως τις Κυριακές. Επειδή τότε δεν δουλεύουν οι οδοκαθαριστές ενώ τα Σάββατα, απόγευμα-βραδάκι, πληθαίνει ο κόσμος στους συγκεκριμένους χώρους. Ξεχειλίζουν τα καλαθάκια απορριμμάτων. Δύσκολο να βγάλεις προσωπικό καθαριότητας σε υπηρεσία Κυριακή πρωί, κοστίζει κιόλας ακριβότερα, εκτός που δεν φτάνει για τα ρεπό μετά.
Τώρα όμως, που άλλαξαν οι συνήθειες των Λαρισαίων με τον εγκλεισμό και την απελευθέρωση, δημιουργούνται ανάλογες εικόνες και τις καθημερινές. Κοσμοπλημμύρα τ’ απόβραδο, σκουπιδομάνι το πρωί. Όπως π.χ. χθες Παρασκευή στο πάρκο Χατζηχαλάρ, Πάρκο των Χρωμάτων ναι, από τις πεταμένες πολύχρωμες συσκευασίες όμως.
Μάλλον η Υπηρεσία Καθαριότητας πρέπει να προσαρμόσει το πρόγραμμά της στη νέα κανονικότητα.
Ζ.

Ποιος πάχυνε;
*- ΔΕΝ μπορεί να είναι τυχαίο που όταν τηγανίζεις κεφτέδες, πατάτες, λουκάνικα, αβγά, τότε το λάδι κάνει σαν να χειροκροτάει το κοινό. (Τα φαγανά παιδιά της Λάρισας σε διαρκή έμπνευση.)
***
*-ΑΥΤΟΙ που κάνουν δίαιτα αλλά δεν στερούνται τίποτα είναι οι ίδιοι που με δύο ώρες διάβασμα πέρασαν Ιατρική.
***
*- ΟΤΑΝ με ρωτάνε γιατί πάχυνες, λέω ότι είναι για τις ανάγκες της νέας μου ταινίας κι ησυχάζω.
Ζ.

Τα πιο σοβαρά
*ΤΗ δραστική μείωση τουλάχιστον κατά δύο κουβέρτες στα τρικούβερτα γλέντια για όσο διάστημα διαρκέσει η κρίση του κορονοϊού ανακοίνωσε σήμερα η κυβέρνηση, διά μέσω του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας, Νίκου Χαρδαλιά. Το Βατράχι ήταν που το έμαθε.
Όπως τόνισε ο υφυπουργός, λόγω της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί, «η Ελλάδα δεν μπορεί πλέον να διακινδυνεύσει τρεις κουβέρτες στα γλέντια της, τα οποία θα πρέπει να περιοριστούν σε μονοκούβερτα ή και χωρίς καμία κουβέρτα αυτό το καλοκαίρι».
Η απόφαση αποτελεί πλήγμα για τα παραδοσιακά γλέντια αλλά και τις παροιμίες της χώρας, ωστόσο κυβερνητικές πηγές τονίζουν ότι ο αριθμός των κουβερτών θα εκτιμηθεί στην πορεία, ανάλογα με την εξέλιξη της νόσου.
«Ελπίζουμε το καλοκαίρι του 2021 να επανέλθει η κανονικότητα και ο αριθμός των κουβερτών να αυξηθεί όπως πριν την κρίση» τονίζουν κυβερνητικές πηγές.
***
*ΤΟΥΣ αντιπολιτευτικούς τόνους ανέβασε σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ, κατηγορώντας την κυβέρνηση για «τραγική ολιγωρία» στο θέμα της θωράκισης των κομμωτικών υποδομών της χώρας. Συνεχίζεται η ειδησεογραφία στο ίδιο σοβαρό στυλ.
Σε ανακοίνωσή της η Κουμουνδούρου αναφέρει ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να προχωρήσει άμεσα στη δημιουργία δύο χιλιάδων δημόσιων κομμωτηρίων για την κάλυψη των κομμωτικών αναγκών των πολιτών, με μέριμνα για τις στυλιστικά ευπαθείς ομάδες, όπως αυτούς που δεν πρόλαβαν να κουρευτούν πριν την καραντίνα.
«Διαπιστώνουμε ότι η κυβέρνηση είναι τραγικά ανέτοιμη να καλύψει τις κομμωτικές ανάγκες των Ελλήνων πολιτών» αναφέρει στην ανακοίνωσή του ο Τομέας Κομμωτικής Πολιτικής του κόμματος, ενώ κάλεσε το Μαξίμου να προχωρήσει στην επίταξη ιδιωτικών κομμωτηρίων και να επιβεβαιώσει ότι υπάρχει επάρκεια σε γάντια για βαφές.
Ζ.

Μικρός τόπος
*ΕΝΑΣ Σουηδός αστυνομικός δολοφονείται στην περιοχή της Ορεστιάδας. Μετείχε στις δυνάμεις της Ε.Ε. που ελέγχουν τις προσφυγικές ροές. Αυτός είναι ο πυρήνας του μυθιστορήματος «Από το ίδιο αίμα» του Τουμπίας Ούλσον.
Ο επίσης Σουηδός συγγραφέας βάζει έναν συμπατριώτη του πρωταγωνιστή, έναν πολεμικό ανταποκριτή να ερευνήσει την υπόθεση.
Και να περιγράψει την κατάσταση: «Πριν από μερικά χρόνια η περιοχή γύρω από την Ορεστιάδα ήταν το αυτονόητο σημείο εισόδου των προσφύγων στην Ε.Ε. αλλά οι Έλληνες είχαν χτίσει έναν φράχτη δώδεκα χιλιομέτρων με συρματόπλεγμα και είχαν κλείσει αποτελεσματικά τα σύνορα.
Τώρα οι φυγάδες κι οι μετανάστες έπαιρναν διαφορετικούς δρόμους κι ο ίδιος είχε κάνει πολλές φορές ρεπορτάζ για τις τραγωδίες με τους πνιγμένους...» (Βιβλίο πενταετίας, μέσα στην επικαιρότητα όμως.)
***
*ΟΡΕΣΤΙΑΔΑ, η πόλη που είχε ιδρύσει στην αρχαιότητα σύμφωνα με τον μύθο ο Ορέστης, ύστερα ο Ρωμαίος αυτοκράτορας Αδριανός έχτισε εκεί την Αδριανούπολη, που έγινε και πρωτεύουσα, μετά πολύ αργότερα δημιουργήθηκε η σημερινή Νέα Ορεστιάδα. Ο Σουηδός περιγράφει τον τόπο.
-Η Νέα Βύσσα είναι εδώ κοντά. Άρα θα υπάρχει κι η παλιά, πού είναι;
Τέσσερις πόλεμοι λέει σε μια δεκαετία. Οι δύο Βαλκανικοί, ο Α’ Παγκόσμιος κι ο Ελληνοτουρκικός άλλαξαν εντελώς τα πράγματα στην ευρύτερη περιοχή. Η οποία λέει μαθημένη ήταν.
Δεκάξι πόλεμοι και πολιορκίες σε δεκάξι αιώνες από το 300 ως το 1900. Πέρασαν Γότθοι, Άβαροι, Βούλγαροι, Σταυροφόροι, Μωαμεθανοί... (Σε μια κουτσουλιά τόπο.)
***
*ΚΑΙ περιγράφει ο Σουηδός παλιές και σύγχρονες τραγωδίες εκεί στον Έβρο. Για να καταλήξει στην υπερβολή, βάζοντας έναν Έλληνα πολιτικό της περιοχής να ενορχηστρώνει μια πολυπλόκαμη διεθνή συνωμοσία που ελέγχει την ευρωπαϊκή πολιτική σκηνή με σκοπό την αποτροπή της εφόδου των μουσουλμάνων στην Ευρώπη.
Ένα μυθιστόρημα που θα μπορούσε να προκαλέσει την υποστήριξη των Ελλήνων εθνικιστών αλλά περισσότερο την οργή τους, αφού υιοθετεί και παλιές ιστορίες για σφαγές εις βάρος Τούρκων και Βουλγάρων, καταγγέλλοντας την ελληνική σφραγίδα με «το όμαιμον, το ομόγλωσσον, το ομότροπον».
Περίπλοκη κατάσταση.
Ζ.

Τζογαδόροι
*ΚΡΑΤΙΚΗ υπόθεση ο τζόγος πια και νόμιμος. Όμως...
- Πώς τη βγάζουν οι μόνιμοι παίχτες αυτό το δίμηνο που είναι κλειστά τα πρακτορεία;
Ο Λαρισαίος αναλογιζόταν τους φανατικούς του Κίνο, του Στοιχήματος και άλλων «αθλημάτων», εκείνους που κινούνται στα όρια της εξάρτησης και οι οποίοι βρέθηκαν αποκλεισμένοι από τις καθημερινές συνήθειες και τα «χόμπι»  τους λόγω κορονοϊού.
- Τι, πώς την έβγαλαν, παρενέβη ο άλλος. Κέρδισαν.
- Εννοείς ότι κάποιοι μπορεί και να αποτοξινώθηκαν;
- Όχι απαραιτήτως αλλά ως γνωστόν «ο παίζων χάνει»...
Ζ.

Στόμιο
*Η ΑΓΡΙΑ ζωή πήρε τα πάνω της την εποχή της «καραντίνας». Κι αλλού αυτό είναι ευτύχημα, αλλού προκαλεί και προβλήματα.
Από το Στόμιο του Δήμου Αγιάς η επισήμανση- διαμαρτυρία. Όπου αδέσποτα σκυλιά και φίδια πλήθυναν το διάστημα αυτό στον οικισμό. Μάλιστα, όπως αναφέρει κάτοικος του χωριού στην «Ε», τα τετράποδα και λόγω του ότι δεν βρίσκουν να τραφούν επιτίθενται σε οικόσιτα ζώα, κυρίως δε σε κοτέτσια.
Πάνω από 40 κότες και κοτόπουλα χάθηκαν τις τελευταίες ημέρες σε δύο τέτοιες επιθέσεις στο χωριό, επισημαίνει η δημότισσα, απευθύνοντας κάλεσμα για βοήθεια στον Δήμο.Αυτόχειρας
*O άλλος μεροκαματιάρης με 6 παιδιά τα φέρνει ίσα-ίσα βόλτα και κάνει 3 δουλειές για να ζήσει την οικογένειά του, δεν ήθελε να τους λείψει τίποτα. Η γυναίκα του όλη μέρα έτρεχε για τα πιτσιρίκια και το σπίτι αλλά απτόητη, το βράδυ ήθελε αγαπούλες.
Ο ήρωας πάλι, ψόφιος από τη δουλειά.
- Άκου να σου πω, της λέει, επειδή είμαι κουρασμένος και μπορεί να μην προσέχω να έχεις εσύ το νου σου. Δεν υπάρχει άλλο περιθώριο, αν σε ξαναφήσω έγκυο, να το ξέρεις, θα αυτοκτονήσω.
Λίγο καιρό αργότερα όμως η γυναίκα του, του λέει το μεγάλο νέο ότι είναι πάλι έγκυος.
Ο κακομοίρης δεν άντεξε, το εννοούσε. Τρέχει στο δωμάτιο, αρπάζει το κυνηγετικό του όπλο, το γεμίζει και το στρέφει πάνω του. Ετοιμάζεται να τραβήξει τη σκανδάλη όταν μπαίνει στο δωμάτιο η γυναίκα του. Αναστατωμένη του λέει με τρεμάμενη φωνή.
-Μη... Μην το κάνεις αυτό. Μη σκοτώσεις έναν αθώο.
Ζ.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass