ΨIΘΥΡΙΣΤΑ ΚΑΙ... ΑΛΛΑ

Δημοσίευση: 05 Ιουν 2020 18:00
*ΜΠΑ, δεν έχουν πρόβλημα μεταξύ τους. Για το distancing κρατούν τις αποστάσεις. Και τέντα τα παράθυρα για τον εξαερισμό του χώρου. Το επιτελείο ξαναβρέθηκε στο Δημαρχείο. Ζ. *ΜΠΑ, δεν έχουν πρόβλημα μεταξύ τους. Για το distancing κρατούν τις αποστάσεις. Και τέντα τα παράθυρα για τον εξαερισμό του χώρου. Το επιτελείο ξαναβρέθηκε στο Δημαρχείο. Ζ.

Γλυκό κορίτσι
*ΥΠΑΡΧΕΙ κι αυτή η εκδοχή για τα καιρικά μπερδέματα των ημερών, η ποιητική της Λαρισαίας Ο.Κ.:

Αυτό το γλυκό, το άστατο, το ζαβολιάρικο, το αιώνια ερωτευμένο κορίτσι, η άνοιξη δεν λέει να μάς εγκαταλείψει. Χορεύει τον χορό της βροχής το μεσημέρι και το βράδυ ξεκουράζεται και ονειρεύεται κάτω από τα άστρα του καλοκαιριού. Ξέρει ότι μας έλειψε και θέλει να μας κάνει λιγάκι ακόμα παρέα. Μέχρι το καλοκαιράκι να την ξεπροβοδίσει μ’ ένα τρυφερό φιλί, τις τελευταίες παπαρούνες και ένα τραγούδι αποχαιρετισμού απ’ αυτά που δεν ξεχνιούνται. (Εμ έτσι, όλα εξηγούνται.)
Ζ.Πνευματώδης
*- Η άλλη στην πολυκατοικία, έλεγε ο Λαρισαίος, έφυγε για το τριήμερο του Αγ. Πνεύματος από χθες. Θα είναι πολύ του πνεύματος μάλλον, πολυήμερος.
Ζ.

Είναι κάμποσα
*ΕΧΕΙ ένα ενδιαφέρον και ως ποσό το μπόνους του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος σε εργαζόμενους νοσοκομείων. Η τιμητική αμοιβή σε γιατρούς, νοσηλευτές και προσωπικό καθαριότητας που εργάζονται στις ΜΕΘ ή σε κλινικές Covid-19 των νοσοκομείων και την οποία σύμφωνα με το χθεσινό δημοσίευμα της εφημερίδας δικαιούνται 264 άτομα στο Πανεπιστημιακό και 35 στο Γενικό νοσοκομείο.
Απόλυτα δίκαιη δεν είναι η κατανομή, κάποιοι που θα έπρεπε επίσης να λάβουν το επίδομα ίσως παρακάμπτονται, ωστόσο είναι μάλλον δικαιότερη από το Δώρο Πάσχα που έδωσε η κυβέρνηση συλλήβδην σε όλους τους εργαζόμενους στο ΕΣΥ. Εκείνοι που δουλεύουν στα προαναφερθέντα σημεία πρώτης γραμμής του κορονομετώπου και σε κάποια άλλα, όντως υπερέβαλλαν εαυτούς και στρεσαρίστηκαν και πολύ. Σε πολλά άλλα πόστα όμως των νοσοκομείων μάλλον υπήρχε χαλαρότης και τμήματα που υπολειτουργούσαν τον καιρό της καραντίνας. Ωστόσο κι εκεί αμείφθηκαν το ίδιο.
***
*ΣΙΓΟΥΡΑ πάντως το επίδομα του Ιδρύματος είναι σημαντικότερο από τον μισό μισθό που έδωσε η κυβέρνηση στους υγειονομικούς. Αφού η εν λόγω δωρεά ανέρχεται συνολικά σε 7,5 εκατ. ευρώ για να διανεμηθεί σε 5.000 νοσοκομειακούς. Ήτοι 1.500 ευρώ έκαστος. (Άμα δίνει φιλοδώρημα ο Νιάρχος δεν μπορεί να είναι ψιλά.)
Ζ.

Με το τάβλι
*ΝΕΑΡΟΙ Λαρισαίοι που δεν μπορούσαν πάλι να βρουν άκρη.
- Με κοιτάει, την κοιτάω, όμορφη είναι, χαμογελάει, χαμογελάω, 1,80, μου λέει, υπερβάλλεις της απαντώ, 1,75 είμαι, ο καφές σας 1,80 μου εξηγεί.
***
*- ΣΥΓΓΝΩΜΗ, κούκλε; Με σταμάτησε η άλλη. Όπα, εδώ είμαστε. Συγγνώμη, συνεχίζει, σε ποιον όροφο είναι ο οφθαλμίατρος;
***
*- ΤΗΣ αρέσουν λέει οι μεγαλύτεροι άντρες. Και τι θέλει τότε και τρέχει στα κλαμπ. Ας πάρει ένα τάβλι παραμάσχαλα κι ας την αράξει στον καφενέ της γειτονιάς.
Ζ.

Κάνναβη βιομηχανική
*ΣΤΡΟΦΗ 180 μοίρες και μάλιστα από τον υπουργό Μ. Βορίδη. Όχι μόνο τη Συμφωνία για το Σκοπιανό αλλά και για την καλλιέργεια της βιομηχανικής κάνναβης. Υπερασπιζόμενος το νομοσχέδιο που έφερε στη Βουλή, ο υπουργός ξεκαθάρισε ότι «είναι πολιτική επιλογή της παρούσης κυβέρνησης η καλλιέργεια» ωστόσο εξέφρασε προσωπικές συναισθηματικές επιφυλάξεις. Το λιγότερο που μπορούσε να πει, καθώς δύο μόλις χρόνια πριν από το ίδιο βήμα κατακεραύνωνε την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ όταν με αντίστοιχο νομοσχέδιο εισήγαγε την καλλιέργεια στη χώρα.
***
*ΟΠΟΤΕ λογικό ν΄ αρχίσουν να τον γλεντούν τον υπουργό Γεωργίας οι απέναντι. «Για την παραγωγή της κάνναβης λέγατε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ προωθεί το χασίς, ενώ τώρα τη δέχεστε πανηγυρικά. Φαντάζομαι όχι για την ευφορία που προκαλεί το χασίς ανάλογη της προπαγάνδας», του είπε ο Γ. Βαρεμένος. Ενώ ο Λαρισαίος Β. Κόκκαλης ανέφερε: «δεν είναι κακό να υπάρχει προσωπική άποψη. Δεν είναι κακό να έχεις προκαταλήψεις. Όταν, όμως, είσαι υπουργός υπάρχει θέμα».
Κανένας δικός του δεν βγήκε να συμπαρασταθεί στον υπουργό. Αντιθέτως η δεξιάς απόκλισης εφημερίδα «Δημοκρατία» είχε την επομένη βασικό τίτλο με αντίστοιχες φωτογραφίες «Βορίδης ο νέος Καρανίκας». Παρομοιάζοντάς τον με τον αμφιλεγόμενο τέως πρωθυπουργικό σύμβουλο. (Τελικά όλα εδώ πληρώνονται.)
Ζ.

Χωρίς προηγούμενο
*ΟΤΑΝ είχε χειροτονηθεί είχε αφήσει να εννοηθεί ότι θα παραιτούνταν από το Περιφερειακό Συμβούλιο. Μάλλον όμως άλλαξε γνώμη ο παπα Ρίζος Κομήτσας, ο οποίος παραμένει ενεργός στην παράταξη Τσιλιμίγκα φορώντας το ράσο. Ίσως και να τα βρήκε με τον αρχηγό του καθώς ο καθηγητής είχε σπεύσει να του φιλήσει το χέρι με τον προσήκοντα σεβασμό, παπαδοπαίδι γαρ.
***
*ΚΙ έτσι έμεινε με το δάχτυλο στο στόμα ο Χρ. Γελαλής, ο οικονομολόγος και αδελφός του πρώην βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος είναι πρώτος επιλαχών του συνδυασμού. Ως γνωστόν ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ είχαν συνυποστηρίξει την υποψηφιότητα Τσιλιμίγκα συγκροτώντας, με χίλια βάσανα, κοινό ψηφοδέλτιο.
Τώρα ο Χρ. Γελαλής αναζητά τρόπους να ισχύσει ασυμβίβαστο για την παρουσία ενός παπά στο Περιφερειακό Συμβούλιο. Κι η υπόθεση φαίνεται ότι θα κριθεί δικαστικά.
***
*ΛΟΓΙΚΟ να υπάρχει ασυμβίβαστο στη συμμετοχή σε ψηφοδέλτιο. Οι ιερωμένοι θα αποτελούσαν το απόλυτο φαβορί σε όποιες εκλογές, θα γέμιζε ο τόπος με Μακάριους, αλά Κύπρος, το ράσο έχει σοβαρό πλεονέκτημα, ενώ δεν μπορεί και να εμπλέκεται ανοιχτά στην πολιτική. Ένας ήταν ο Δον Καμίλο κι αυτός πρόσωπο θεατρικό.
Εν προκειμένω όμως υπάρχει ιδιομορφία, καθότι ο παπα-Ρίζος είχε εκλεγεί ως λαϊκός, έδωσε τότε τη μάχη ισότιμα. Κατόπιν ενεδύθη το ράσο, άρα... Ανάλογο προηγούμενο δεν πρέπει να υπάρχει. (Ο μεγάλος κρότος πάντως θα γίνει όταν ανακοινωθούν τα ονόματα των δικηγόρων των δύο πλευρών.)
Ζ.

Πέντε τσίπουρα
*ΕΛΕΓΑΝ τα δικά τους στη φοιτητοπαρέα της Λάρισας.
- Θα βγω το βράδυ. Είμαι αποφασισμένη για τρέλες. Της κακομοίρας θα γίνει. Θα πάρω και το καροτσάκι της λαϊκής μαζί, μήπως και το πάω σερί.
***
*- ΔΕΚΑ ευρώ το εισιτήριο στο Αρχαιολογικό Μουσείο; Εγώ με δέκα ευρώ πίνω πέντε τσίπουρα και βλέπω και θεούς κι αγάλματα.
***
*- ΛΕΝΕ ότι η αγάπη είναι πιο σημαντική απ’ τα χρήματα. Σήμερα θα δοκιμάσω να πληρώσω το ενοίκιο με μία αγκαλίτσα.
Ζ.

Στην Υπόγεια
*ΠΕΡΝΩΝΤΑΣ με το λεωφορείο οι Λαρισαίοι επιβάτες βλέπουν, λένε, ρωγμές στην Υπόγεια της Φαρσάλων, στη διάβαση κάτω από τις σιδηροδρομικές γραμμές. Ξέρουν ότι αναβλύζουν και νερά σ’ αυτή, όσο να ’ναι μια ανησυχία την έχουν και την εκφράζουν μέσω της εφημερίδας. Λογικά θα πρόκειται για σχισμές στους σοβάδες της κατασκευής κι όχι στον φέροντα οργανισμό της γέφυρας. Οι αρμόδιες υπηρεσίες θα το έχουν ελέγξει.
Ζ.

Χαμηλοί τόνοι
*ΑΓΑΠΗΤΕ «Ζ»...
Με ένα, τελευταίο, γραμματάκι ο ΣΥΡΙΖΑ της Λάρισας μιλά για το ΤΑΙΠΕΔ, το Υπερταμείο και τα ακίνητα του Δημοσίου, ρίχνοντας τους τόνους στην αντιπαράθεση που είχε φουντώσει με το τοπικό ΚΙΝΑΛ.
Εξηγούν λοιπόν οι συριζαίοι: «Το Υπερταμείο θεσπίστηκε για να συγκεντρώσει όλη την περιουσία του Δημοσίου, η οποία ανήκε σε πολλούς φορείς του, σε δήμους, επιχειρήσεις κ.λπ. Το ΤΑΙΠΕΔ, από την άλλη, ως ανώνυμη εταιρεία, δημιουργήθηκε για την ιδιωτικοποίηση μέρους της δημόσιας περιουσίας, σύμφωνα με τις μνημονιακές υποχρεώσεις της χώρας. Κανένα εργαλείο όμως δεν ενοχοποιείται αυτό καθ’ αυτό για την έκταση της ιδιωτικοποίησης και της τιμής με την οποία πουλήθηκε κάθε περιουσιακό στοιχείο του Δημοσίου. Ευθύνη για τις πράξεις αυτές έχουν η ηγεσία της κυβέρνησης που αποφασίζει το τι και πότε θα ιδιωτικοποιηθεί και ο υπουργός Οικονομικών με τον διευθύνοντα σύμβουλο του ΤΑΙΠΕΔ».
***
*ΕΝ συνεχεία αμύνονται: «Ο ΣΥΡΙΖΑ λοιδορήθηκε για τη στάση του εναντίον των ιδιωτικοποιήσεων, με την κατηγορία του «κρατισμού» και του αντιευρωπαϊσμού από τους «μένουμε Ευρώπη», ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Για την ακρίβεια, ο ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση ανάσχεσε την τάση για ιδιωτικοποίηση περιοριζόμενος στην υλοποίηση τελικών συμφωνιών που είχε υπογράψει η κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου, όπως π.χ. η συμφωνία με τη Fraport για τα αεροδρόμια.
Ο ΣΥΡΙΖΑ λοιδορήθηκε ωστόσο και για πρόθεση ξεπουλήματος με την ίδρυση του Υπερταμείου, που επέβαλαν οι δανειστές.
Οι υπέρμαχοι των ιδιωτικοποιήσεων, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, δικάζοντας προθέσεις, πρόσθεσαν στον ΣΥΡΙΖΑ και την κατηγορία του υπέρμαχου των ιδιωτικοποιήσεων».
***
*ΚΑΙ εν τέλει κατεβάζουν θεαματικά τους τόνους: «Σεβόμαστε τις απόψεις της κας Λιακούλη για τα πολιτικά ζητήματα. Αντικρούουμε τις αστοχίες και τις ασύμμετρες αξιολογήσεις για τις θέσεις των πολιτικών αντιπάλων του ΚΙΝ.ΑΛ. Δεν συμμεριζόμαστε την άποψη που επιτρέπει τη διολίσθηση του πολιτικού διαλόγου σε προσωπική αντιπαράθεση». (Στοιχειώδη μετάφραση χρειάζεται αυτό το τελευταίο για να θεωρηθεί εξαιρετικά ενδιαφέρον.)Απίστευτο
* ΕΠΙ 10 μέρες στη γωνία των οδών Παπαζαχαρίου και Χατζημιχάλη είχε αφήσει συμπολίτης μια τηλεόραση μεγάλων διαστάσεων -από εκείνες τις μεγάλες τα «κουτιά»- δίπλα σε κάδους απορριμμάτων.
Όπως αναφέρει αναγνώστης που τηλεφώνησε στην «Ε», προσπάθησαν να την πάρουν κάποιοι από τους περιπλανώμενους με καροτσάκια που ψάχνουν στους κάδους, αλλά λόγω όγκου και βάρους δεν τα κατάφεραν.
Χθες και ενώ απολάμβανε το καφεδάκι του στο μπαλκόνι ο αναγνώστης βλέπει ένα όχημα του Δήμου με δύο υπαλλήλους να σταματά. «Ωραία επιτέλους θα την απομακρύνουν» σκέφτηκε. Αμ δε. Οι υπάλληλοι τη σήκωσαν, άνοιξαν τον κάδο και απλά την πέταξαν μέσα. Απίστευτο; Και όμως αληθινό, όπως ισχυρίζεται ο Λαρισαίος.
Ν.Π.

Ζωή αντρίκια
*ΌΤΑΝ ο Θεός δημιούργησε τον γάιδαρο, του είπε.
– Θα δουλεύεις από το πρωί ως το βράδυ και θα κουβαλάς βαριά πράγματα στην πλάτη σου. Θα τρως χόρτα και θα έχεις ελάχιστη νοημοσύνη. Θα ζεις 50 χρόνια.
Τότε ο γάιδαρος τού απάντησε.
– 50 χρόνια τέτοια ζωή, είναι πολύ σκληρό. Δώσε μου μόνο 30 χρόνια. Έτσι κι έγινε.
***
*ΜΕΤΑ ο Θεός δημιούργησε τον σκύλο και του είπε.
– Σαν σκύλος, θα φυλάς την ιδιοκτησία του ανθρώπου και θα είσαι ο πιο αφοσιωμένος φίλος του. Θα τρως ό,τι περισσεύει από τον άνθρωπο και θα ζεις για 25 χρόνια.
Τότε ο σκύλος του απάντησε.
– Θεέ μου, 25 χρόνια τέτοια ζωή, δεν αντέχεται. Δώσε μου μόνο 10 χρόνια.
Έτσι κι έγινε.
***
*ΚΑΤΟΠΙΝ ο Θεός δημιούργησε τον πίθηκο και του είπε.
– Θα πηδάς από δέντρο σε δέντρο και θα συμπεριφέρεσαι σαν βλάκας. Θα κάνεις τον γελωτοποιό και θα ζεις για 20 χρόνια.
Τότε ο πίθηκος τού απάντησε.
– Θεέ μου, 20 χρόνια σαν γελωτοποιός του κόσμου, πάει πολύ. Δώσε μου μόνο 10 χρόνια.
Έτσι κι έγινε.
***
*ΤΕΛΙΚΑ ο Θεός, δημιούργησε τον άντρα και του είπε.
– Είσαι άνθρωπος. Το μόνο λογικό ον που θα κατοικεί στη γη. Θα χρησιμοποιείς τη νοημοσύνη σου για να επιβάλλεσαι στις υπόλοιπες δημιουργίες μου. Θα εξουσιάζεις τη γη και θα ζεις για 20 χρόνια.
Τότε ο άντρας τού απάντησε.
– Θεέ μου, να είμαι άντρας μόνο για 20 χρόνια δεν αρκεί. Δώσε μου σε παρακαλώ τα 20 χρόνια που άφησε ο γάιδαρος, τα 15 χρόνια που άφησε ο σκύλος και τα 10 χρόνια που άφησε ο πίθηκος.
Έτσι κι έγινε.
***
*ΑΠΟ τότε ο άντρας ζει 20 χρόνια σαν άνθρωπος. Μετά παντρεύεται και δουλεύει 20 χρόνια σαν γάιδαρος και από το πρωί ως το βράδυ κουβαλά τα βάρη.
Έχοντας αποκτήσει παιδιά ζει 15 χρόνια σαν σκύλος φρουρώντας το σπίτι και την περιουσία του, τρώγοντας ό, τι περισσεύει από την οικογένεια. Και αφού γεράσει πια, ζει σαν πίθηκος, συμπεριφέρεται σαν βλάκας και κάνει τον γελωτοποιό στα εγγόνια του.        

Ζ.

 

VEROLINO CIU

*Ε ναι, ο ψηλός πίσω είναι ο δήμαρχος Απ. Καλογιάννης. Τη φωτογραφία δημοσιοποίησε ο Θάνος Μουκούλης,

γνωρίζεται απ’ τα γένια. Η παρέα των Λαρισαίων βρίσκεται στο Βερολίνο τριάντα τόσα χρόνια πριν, στην Ανατολική Γερμανία, στην DDR, όταν το Τείχος υπήρχε ακόμη.
Ζ.

 

KOKAL TSILIMIGK CIU

*ΠΑΣΟΚΙΚΕΣ συνιστώσες συνδιαλέγονται με τη δεξιά συνιστώσα του ΣΥΡΙΖΑ.              

Ζ.

 

AGOR IER CIU

*ΤΑ δύσκολα του κορονοϊού μάλλον βοήθησαν

να σφυρηλατηθεί η σχέση τους έτι περαιτέρω.                  

  Ζ.

 

PODHLATO CIU

*ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ Ημέρα Ποδηλάτου και μου είπε ο γιατρός. ‘’Πάρε ένα ποδήλατο και κόψε την πίτσα’’. Αυτό και έκανα.

Ζ.

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass