Ψιθυριστά... και άλλα

Δημοσίευση: 19 Ιουλ 2020 18:00
*ΣΤΗΝ «ουρά» σε αποστάσεις, με υπομονή και προσμονή! Για όσο χρειαστεί... Ο κορονοϊός έχει αλλάξει τους κανόνες λειτουργίας της αγοράς και η αναζήτηση των ευκαιριών στις εκπτώσεις απαιτεί... αντοχές. Γ.Ν. *ΣΤΗΝ «ουρά» σε αποστάσεις, με υπομονή και προσμονή! Για όσο χρειαστεί... Ο κορονοϊός έχει αλλάξει τους κανόνες λειτουργίας της αγοράς και η αναζήτηση των ευκαιριών στις εκπτώσεις απαιτεί... αντοχές. Γ.Ν.

Διακοπές
*- ΔΕΚΑ μερούλες μείνανε. Μετά μην τον είδατε τον Παναή. Εγώ εδώ θα είμαι, μόνο ο Παναής κανόνισε διακοπές.
Έτσι που εξελίσσεται η κατάσταση, τι άλλο να κάνουν οι Λαρισαίοι παρά να αυτοσαρκάζονται...


***
*- ΠΟΙΟ είναι το αγαπημένο σου βιβλίο επιστημονικής φαντασίας;
- «Οι διακοπές μου το 2020».
***
*- ΦΕΥΓΩ αύριο για διακοπές, θα επιστρέψω το απόγευμα.
Ζ.Τσιόδρας φοβούμενος
*«ΔΕΝ θα ξεχάσω τις στιγμές που βρεθήκαμε μαζί με τους συναδέλφους μας και την ηγεσία κοντά σε κόσμο που είχε ανάγκη να μας δει. Αλλά κι εγώ ήθελα να γίνω μέρος του κόσμου αυτού, κομμάτι του όλου, όπως συνέβη στις περιπτώσεις με τους Ρομά στη Λάρισα, με τους μετανάστες στο Κρανίδι. Εκεί που έπρεπε να μην υπολογίσεις προσωπικά ρίσκα και κίνδυνο». Στη θρυλική επίσκεψή του στη Ν. Σμύρνη αναφέρθηκε ο Σωτ. Τσιόδρας κατά την πρώτη του συνέντευξη. Ο καθηγητής μίλησε στο περιοδικό «Blue Magazine» της «Aegean Airlines», προφανώς με βασικούς αποδέκτες τους τουρίστες που ταξιδεύουν αεροπορικώς.
***
*ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ εντυπωσιακή αυτοσκιαγράφηση του εθνικού λοιμωξιολόγου, με τον Σωτ. Τσιόδρα να απαντά για το τι τον φοβίζει στο μέλλον: «Φοβάμαι το στίγμα, το να διακρίνεις τους ανθρώπους σε μολυσμένους και μη μολυσμένους. Φοβάμαι τη συνωμοσιολογία και το να επικροτεί κανείς τη μερική -όχι όλη- την αλήθεια και ακόμη χειρότερα το ψέμα. Φοβάμαι το να μην έχεις την αντοχή να συζητήσεις και να συνδιαλλαγείς με την επιστήμη μένοντας προσκολλημένος στη δική σου ιδεοληψία. Φοβάμαι τον θάνατο, αλλά ελπίζω σε μια άλλη ζωή. Όχι τόσο τον θάνατο από τον ιό, αλλά τον θάνατο τον πνευματικό, τον θάνατο των ανθρώπων που δεν μπορούν να διαβάσουν ένα βιβλίο ή ένα ποίημα, που δεν μπορούν να κλάψουν ή να τραγουδήσουν, να ακούσουν συναρπαστικές μουσικές, να μυρίσουν πνευματικά αρώματα, που δεν μπορούν να αγαπήσουν. Νομίζω ότι μπορούμε να προβάλλουμε ως αντίβαρο την αλληλεγγύη, την ανάγκη για συνεχή αναζήτηση της αλήθειας και την επαναθεώρηση της ίδιας μας της ζωής μέσα απ’ όλη αυτή την εμπειρία».
Ζ.

«Εκτάκτως»
*ΟΙ Ευρωπαίοι ηγέτες λοιπόν, πιεσθέντες από Ελλάδα και Κύπρο, όπως ανακοινώθηκε «συμφώνησαν για την πραγματοποίηση έκτακτης συνόδου με αντικείμενο την Τουρκία τον Σεπτέμβριο, μετά από πρόταση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ». Θα συνεδριάσουν εκτάκτως δύο μήνες μετά; Εξαιρετικά τα αντανακλαστικά και πολύ ζωηρό το ενδιαφέρον τους.
Ειδική συνεδρίαση ναι, έκτακτη όχι. Οι αιτούντες παραπέμπονται για τον Σεπτέμβρη, όπως παλιά οι αποτυχόντες μαθητές. Τον Σεπτέμβρη και με τον κηδεμόνα τους, ήτοι Μέρκελ, Μακρόν κ.λπ.
Ζ.

Ταυτοχρόνως
*ΜΕΣΑ στην ίδια εβδομάδα συνέβησαν όλα μαζί και μάλιστα εντός του Ιουλίου όπως είχε από καιρό προδιαγραφεί. Εκδόθηκε το πόρισμα της πλειοψηφίας της Προανακριτικής που στέλνει τον πρώην υπουργό Δημ. Παπαγγελόπουλο στο ειδικό δικαστήριο. Μέσω άλλης διαδικασίας, παραπέμπεται για κακούργημα και η εισαγγελέας Ελ. Τουλουπάκη, από την οποία αφαιρείται φυσικά και η υπόθεση για το σκάνδαλο Νοβάρτις.
Και ταυτοχρόνως προάγεται μια άλλη εισαγγελέας Ελένη, η Ράικου, επί των καταθέσεων της οποίας στηρίχθηκαν οι κατηγορίες για τους δύο προαναφερθέντες. Απίστευτες χρονικές συμπτώσεις.
Ζ.

Το ίδιο…
*«ΦΟΡΑΜΕ τη μάσκα όπως τα εσώρουχα». Μια έξυπνη σύγκριση από τον καθηγητή Ηλία Μόσιαλο, ο οποίος εξακολουθεί να στύβει το μυαλό του για να συμβουλεύει.
-Δεν την ακουμπάμε και δεν την προσαρμόζουμε, ειδικά μπροστά σε κόσμο.
-Δεν τη δανείζουμε και δεν δανειζόμαστε από άλλους.
-Ελέγχουμε ότι εφαρμόζει καλά και πως δεν μας σφίγγει.
-Κοιτάμε να είναι καθαρή πριν τη φορέσουμε.
-Προσέχουμε να μη φοράμε το μέσα-έξω.
-Αν βραχεί την αλλάζουμε. (Εύκολα;)
Ζ.

Το κοκκινιστό
*ΣΕ κέφια οι Λαρισαίες που φορούν μεγάλα νούμερα αλλά δεν είναι...
- Πήγα σ’ έναν γάμο χθες, φεύγοντας μου είπαν να γράψω στο βιβλίο μια ευχή. Έγραψα «Εύχομαι να αδυνατίσω».
***
*- ΠΟΙΟ είναι το αγαπημένο σου χρώμα;
- Το κοκκινιστό.
***
*- ΠΕΝΤΕ αμύγδαλα, λέει, στο δεκατιανό. Πήρα μια ΙΟΝ αμυγδάλου, πάνω-κάτω τόσα δεν έχει;
Ζ.

Οι έμπειροι
*ΔΕΝ του έκανε εντύπωση που η ΝΔ επανερχόμενη στα πράγματα με άλλη ηγεσία, στην πυραμίδα παρακάτω εξακολουθεί να ανακυκλώνει τα ίδια πρόσωπα, ο Λαρισαίος θεωρούσε ότι απλώς αξιοποιείται η κτηθείσα εμπειρία, έτσι το έβλεπε. Τι να φταίνε άλλωστε οι τωρινοί διοικητές των νοσοκομείων Δ. Κατσικονούρης και Γρ. Βλαχάκης για το πού έφτασε η χώρα, για τη χρεωκοπία κ.λπ., απλοί υποδιοικητές ήταν την περίοδο πριν το 2010. Εκείνο που τον ενοχλούσε είναι ότι παρά τις επιτροπές, τις διαδικασίες επιλογής, τα κόσκινα αξιοκρατίας, τελικά πάλι σε ακραιφνείς νεοδημοκράτες καταλήγουν να ορίσουν. Και μάλιστα στους ίδιους, όπως και παλιά. (Μα πού το παράξενο. Η ΝΔ από πάντα ήταν υπέρ των αρίστων, πάντοτε.)
Ζ.

Με ενδιαφέροντα
*ΘΑ έχει δύο δύσκολα θέματα για τη δημοτική αρχή της Λάρισας η επικείμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου την ερχόμενη Τρίτη. Δύσκολο να εξασφαλίσει τη συναίνεση της αντιπολίτευσης, έτσι συνηθίζεται άλλωστε. Κι επειδή δεν διαθέτει πλειοψηφία, ελέω απλής αναλογικής, θα χρειαστεί διάλογος, να πείσει, έστω κάποιες πτέρυγες από απέναντι.
Πρόκειται για την «έγκριση όρων δανείου για τον εξοπλισμό της Διεύθυνσης Καθαριότητας» και την «έγκριση Νέου Κανονισμού Λειτουργίας Δημοτικού Συμβουλίου». Θα δείξει…
***
*ΚΙ αμέσως μετά, την Τετάρτη, μια δεύτερη ξεχωριστή συνεδρίαση με ένα και μοναδικό θέμα: «Ενημέρωση-συζήτηση για τη συνοικία της Νέας Σμύρνης».
Αν μη τι άλλο, είναι ενδιαφέρον κι αξίζει να φανεί πώς θα καταφέρουν να βρουν κοινό τόπο οι δημοτικοί άρχοντες και δεν θα περιοριστούν σε μεγαλοστομίες και αόριστες υποσχέσεις για την πονεμένη συνοικία.
Ζ.
Τρεις φορές
*ΤΟ γυναικείο θέμα, η προσέγγιση από την άλλη πλευρά, απασχολούσε ξανά τους νεαρούς Λαρισαίους.
- Αν θες να παντρευτείς όμορφο, έξυπνο και πλούσιο, πρέπει να παντρευτείς τρεις φορές.
***
*- ΓΙΑΤΡΕ, ο άντρας μου μιλάει στον ύπνο του τα βράδια, τι να του δώσω;
- Να του δώσεις την ευκαιρία να μιλήσει τη μέρα.
***
*ΑΥΤΗ ήθελε οπωσδήποτε να παντρευτεί.
- Τι φοράς τώρα μωρό μου;
- Τίποτα, είμαι ακριβώς όπως με γέννησε η μέλλουσα πεθερά σου.
Ζ.

Κεντροεπίτροποι
*ΑΛΛΑΖΕΙ η μορφή του ΣΥΡΙΖΑ, στη Λάρισα τουλάχιστον. Και δεν είναι μόνο ότι πρώτος βουλευτής του είναι ο Βασ. Κόκκαλης, ποιος θα το πίστευε πριν πεντέξι χρόνια. Αν κάποιος επέστρεφε απ’ τα ξένα και του το έλεγαν, θα το θεωρούσε πρωταπριλιάτικο τουλάχιστον. Σημαντικές αλλαγές παρατηρούνται και στο επίπεδο των στελεχών.
Η τριπλέτα της καθοδήγησης φερειπείν, Αγραφιώτης-Ακριβούλη-Βουλγαρίδης, σε αλφαβητική σειρά δεν υπάρχει κάποια ιεραρχία μεταξύ τους, αυτοί μεταβαίνουν συνήθως στην Αθήνα για τις συνεδριάσεις του ανωτάτου οργάνου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία.
Καθότι μέλη της ΚΕΑ της κεντρικής επιτροπής του, εκείνοι μεταφέρουν μετά στη Λάρισα τις κατευθύνσεις του κόμματος.
Ζ.

Διάλεκτος
*ΜΙΚΡΟ μάθημα θεσσαλικής διαλέκτου. Δεν λέμε γυμνός αλλά ξιμπλέτσουτους. Ούτε τρέχω άσκοπα αλλά πλαλάου. Το μπαΐλτσα σημαίνει κουράστηκα και το στέκα, στάσου. Το ανάσκελα το λέμε τανάσκλα και το μουλάρι, μπλαρ. Επίσης το αύριο, ταχιά και τη θεία, θκιά. Αυτά.
***
*- ΕΛΑΤΗ είναι το γνωστό ορεινό χωριό στα Τρίκαλα αλλά κι αυτό που απαντάει η Λαρισαία στις φίλες της όταν ρωτούν για να την επισκεφθούν για καφέ.
***
-ΤΙ ‘ν’ τούτις οι σφιντόνες π’ απλώντ’ς κοπέλα μ’;
-Στρινγκ είναι γιαγιά, όχι σφεντόνες. Όμως κι αυτά πετυχαίνουν τον στόχο τους.
Ζ.

Στον Βόλο
*«Η ποίηση έχει χρέος να πατήσει φρένο στην εποχή της ταχύτητας που ζούμε». Ολοσέλιδη συνέντευξη ενός Λαρισαίου στη Βολιώτικη «Θεσσαλία» τις προάλλες, καθώς η Λάρισα εξάγει και ποίηση. Γοήτευσε τους γείτονες ως ποιητής ο γιατρός Δημ. Κρανιώτης, ο οποίος μεταξύ των άλλων ενημερώνει: «συνεχίζω να γράφω νέα ποιήματα, προσπαθώντας να αποτυπώσω με λέξεις στο χαρτί ό,τι με πληγώνει, ό,τι αγαπώ, ό,τι με θυμώνει, προσπαθώντας ν’ ακολουθήσω την προτροπή του Οδυσσέα Ελύτη «Κάνε άλμα πιο γρήγορο απ’ τη φθορά». (Πάντα επίκαιρο το φρένο που προείπε.)
Ζ.

Παγ(κ)άκια
*ΣΤΑΜΑΤΗΜΟ δεν έχουν τα πειράγματα στον Κ. Μπακογιάννη για τις παρεμβάσεις στο κέντρο της Αθήνας.
-Μα, ένα ουίσκι με δύο παγάκια, 11.600 ευρώ; Είναι με τα καλά τους;
-Μήπως άκουσαν παγκάκια, δήμαρχε…
Ζ.

Αντιστροφή
*ΕΤΣΙ αποφασίστηκε. Ο Υπουργός Διαφθοράς παραπέμπεται στο Ειδικό Δικαστήριο και η Εισαγγελέας Διαφθοράς στην τακτική Δικαιοσύνη. Από εναντίον της που είχαν οριστεί θεωρήθηκε ότι έδρασαν υπέρ της διαφθοράς. Τι σημασία έχει τι θ’ απογίνει και αν καταδικαστούν τελικά. Το ότι συνέβη σημαίνει πως κάτι πολύ σάπιο υπάρχει στο βασίλειο. Έτσι ή αλλιώς, από τη μία ή την άλλη παράταξη. Ή μήπως αμφιπλεύρως… (Είμαστε, που έλεγε κι ο Λαρισαίος, η πιο δημοκρατική χώρα. Πρώτοι και με διαφθορά, κιόλας.)
Ζ.

Δεν μπορούσε
*Ο Λαρισαίος πηγαίνει σχεδόν κάθε μέρα στο μπαρ δίπλα στο σπίτι του, όπου συνήθως γίνεται τύφλα στο μεθύσι. Όταν γυρίζει στο σπίτι του, κατά κανόνα, γίνεται ομηρικός καβγάς με τη γυναίκα του.
-Τελευταία φορά που μεθοκοπάς έτσι, του λέει εκείνη ένα βράδυ. Έτσι και σε ξαναπιάσω να πας στο μπαρ χωρίζουμε.
Του το ξεκαθάρισε και το επόμενο πρωί, του το είπε και το μεσημέρι, το πήρε κι ο άλλος σοβαρά, τι να κάνει, αναγκάστηκε να κόψει το μπαρ. Περνάει ένας μήνας χωρίς να πάει, περνάνε δύο μήνες, ώσπου μια νύχτα αποφασίζει πως δεν πάει άλλο και χρειάζεται επειγόντως να πάει να πιεί.
***
*ΟΠΟΤΕ, περιμένει να κοιμηθεί η γυναίκα του και πηγαίνει στα κρυφά στο μπαρ. Γίνεται λοιπόν στουπί στο μεθύσι και κάποια στιγμή αποφασίζει να σηκωθεί να φύγει. Φοβόταν μην και ξυπνήσει εν τω μεταξύ κι η γυναίκα του και δεν τον βρει σπίτι. Δοκιμάζει να σηκωθεί όρθιος στα πόδια του, όμως του είναι αδύνατο. Δοκιμάζει δεύτερη φορά, τρίτη φορά, εν τω μεταξύ έχει πέσει στο πάτωμα, δοκιμάζει τέταρτη και πέμπτη φορά, αδύνατον να σηκωθεί όρθιος. Κάποιος πελάτης προσφέρεται να τον βοηθήσει, όμως εκείνος αρνείται. Τελικά αναγκάζεται να συρθεί μέχρι το σπίτι του, ευτυχώς όμως η γυναίκα του κοιμάται του καλού καιρού και έτσι δεν τον παίρνει χαμπάρι.
***
ΤΟ επόμενο πρωί τον ξυπνάει η γυναίκα του ουρλιάζοντας,
- Άχρηστε, μεθύστακα, παλιοτόμαρο… Χωρίζουμε.
-Μα αγάπη μου… Πώς το κατάλαβες; Αφού έκανα απόλυτη ησυχία και δεν σε ξύπνησα όταν γύρισα.
-Επειδή με πήραν τηλέφωνο σήμερα από το μπαρ και είπαν να πας να πάρεις το αναπηρικό σου καροτσάκι.
Ζ.

Ζυγισμένα
*ΕΙΝΑΙ πασιφανές ότι ο Ταγίπ Ερντογάν, προτού αποφασίσει (σ.σ. συγγνώμη η ανεξάρτητη δικαιοσύνη θέλαμε να πούμε) τη μετατροπή της Αγιάς Σοφιάς σε τζαμί, είχε ζυγίσει τις αντιδράσεις των ισχυρών του κόσμου. Γνώριζε δηλαδή πως δεν θα αντιδράσουν σοβαρά σε βάρος του, οι Τράμπ και Πούτιν και πολύ περισσότερο η Ε.Ε. (διάβαζε γερμανική προεδρία).
Άρα, μπορεί να θεωρεί ότι είναι αστεία η στάση των Ρώσων και δη του κ. Πεσκόφ (σ.σ. στενού συνεργάτη του Βλαντιμίρ Πούτιν) που δήλωσε πως οι Ρώσοι τουρίστες θα βγουν κερδισμένοι καθώς δεν θα πληρώνουν εισιτήριο για την επίσκεψη στην Αγία Σοφία και πως το όλο θέμα αποτελεί εσωτερική υπόθεση της Τουρκίας. Οι Ρώσοι θα έπρεπε να είχαν παραδειγματισθεί από τη στάση τους απέναντι στους χριστιανούς και στους ναούς, αλλά δεν είναι της παρούσης.
Τα ήξερε ο Ερντογάν, γι’ αυτό και ξεσαλώνει με τις διαδοχικές προκλήσεις του. Αστεία έως και προκλητική η στάση των Ρώσων…
Β.Κ.

AGORASTOS_UEODORIKAKOS_CIU.jpg

*ΟΠΩΣ βλέπεις και τριγύρω μου υπουργέ, μόνο απλά δεν είναι τα πράγματα στη Θεσσαλία…
Ζ.

TOYRISTES_CIU.jpg

*ΘΑ μας λείψουν φέτος οι γερμανικές ατραξιόν της παραλίας...

Ζ.

PROSOPIDA_CIU.jpg

*Ε; Άψογος;

Ζ.

PALIOYRIA_CIU.jpg

*ΤΡΟΜΑΞΑΝ εκεί στην Παλιουριά. Σε πολυσύχναστο δρομάκι, κάθετο της παραλιακής, έπεσε ο στύλος της ΔΕΗ και τον βαστούσαν μόνο τα καλώδια. Έπαιρναν σε ΔΕΗ, ΔΕΔΔΗΕ τηλέφωνα ανήσυχοι οι παραθεριστές, αλλά ισχυρίζονται πως δεν έτυχαν σε ευήκοα ώτα, ως προς τον βαθμό της επικινδυνότητας. Ειδοποίησαν και πυροσβεστική, αστυνομία, που ωστόσο έδειξαν άμεσο ενδιαφέρον. Εν τέλει, από το βράδυ της Πέμπτης, το συνεργείο της αρμόδιας υπηρεσίας βρέθηκε στο σημείο αργά το μεσημέρι της Παρασκευής. «Θα μπορούσε να είχε συμβεί ατύχημα» εξηγούσαν στην «Ε» οι κάτοικοι.
Κ.Γ.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass