ΨIΘΥΡΙΣΤΑ ΚΑΙ... ΑΛΛΑ

Δημοσίευση: 18 Ιουλ 2020 18:10
*ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Ανάπτυξης για την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας, ο Χρήστος Κέλλας, χρειάστηκε να συνεργαστεί στενά τις προηγούμενες ημέρες με τον υπουργό Άδωνη Γεωργιάδη και τον υφυπουργό κ. Παπαθανάση. Στο τέλος δε της βασικής του εισήγησης, ο Λαρισαίος πολιτικός απέσπασε τα κολακευτικά σχόλια του Άδωνη για την αξιόλογη και στοχευμένη παρέμβασή του. Γ.Ρ. *ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Ανάπτυξης για την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας, ο Χρήστος Κέλλας, χρειάστηκε να συνεργαστεί στενά τις προηγούμενες ημέρες με τον υπουργό Άδωνη Γεωργιάδη και τον υφυπουργό κ. Παπαθανάση. Στο τέλος δε της βασικής του εισήγησης, ο Λαρισαίος πολιτικός απέσπασε τα κολακευτικά σχόλια του Άδωνη για την αξιόλογη και στοχευμένη παρέμβασή του. Γ.Ρ.

Με μάσκα


*ΠΑΡΑΞΕΝΟ αυτό το καλοκαίρι. Κι όχι μόνο λόγω της επίθεσης του κορονοϊού μα και εξαιτίας του κυκλοθυμικού καιρού. Ο ήλιος είναι σα να κυκλοφορεί με μάσκα κι αυτός, μια τη φοράει, μια τη βγάζει, κρύβεται και συννεφιάζει ή λάμπει το πρόσωπό του, αναλόγως.
Ζ.

Σε εγρήγορση
*ΜΑΚΑΡΙ να μην προέκυπταν κι άλλα κρούσματα από την ιχνηλάτηση, ούτε στο ΙΚΑ της Λάρισας, μήτε στους Γόννους ή τη Σαμαρίνα. Δεν τίθεται ζήτημα αναστάτωσης του κόσμου και ανησυχίας εξαιτίας των ελέγχων και της δημοσιοποίησής τους. Ίσα-ίσα που κάτι τέτοια ενεργοποιούν τα αντανακλαστικά της κοινωνίας που είχε χαλαρώσει ρισκάροντας. Βοηθούν να συνειδητοποιήσουν όλοι ότι ο ιός δεν χάθηκε, παραφυλάει και ορμάει στους αμέριμνους.
***
*ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΟ και στον Βόλο, με κοπέλα που δούλευε σε μπαρ και μετά σε κομμωτήριο. Γίνεται εύκολα αντιληπτό γιατί επιβάλλεται η τήρηση των μέτρων ασφαλείας και από τις επιχειρήσεις αλλά κι από τον καθένα χωριστά.
***
*- ΠΑΡΑΞΕΝΟ που προέκυψε κρούσμα στη Σαμαρίνα, ε;
- Γιατί, είπε κανείς ότι δεν ζει ο κορονοϊός σε μεγάλο υψόμετρο; Αλήθεια, πόσο έχει φτάσει φέτος η Σαμαρίνα; (Η οποία ως γνωστόν κάθε τόσο τσιμπάει και λίγο, σύμφωνα με τις τοπικιστικές αναφορές των βλάχων.)
Ζ.

Μα γιατί...
*AYTO δεν είναι καλό σημάδι. Πέρασαν 4 μήνες από τότε που, πάνω στην ένταση του προβλήματος και τη γενική ανησυχία για τον κορονοϊό, η Περιφέρεια Θεσσαλίας διέθεσε μέσω του προγράμματος ΕΣΠΑ 20 εκατομμύρια ευρώ για να ενισχυθεί η άμυνα απέναντι στην πανδημία. Και φτάνει τώρα ο περιφερειάρχης να καλεί τα νοσοκομεία να επισπεύσουν τις διαδικασίες για να απορροφήσουν τα κονδύλια και να προμηθευτούν επιτέλους εξοπλισμό. Δεν μπορεί να καθυστερούν, όταν μάλιστα όλοι φοβούνται ότι ο κορονοϊός θα ξανάρθει. Αλλά και για το μέχρι τώρα τρενάρισμα κάποια απολογία θα πρέπει να δώσουν οι διοικητές των ιδρυμάτων.
Ζ.

Με σχέδιο
*- ΤΟ έλεγαν και το έγραφαν από πολύ καιρό, ότι μέσα στον Ιούλιο θα λήξει η υπόθεση με τη Νοβάρτις...
Ο Λαρισαίος που παρακολουθεί τις εξελίξεις, στοιχειωδώς όπως λέει, θυμάται και συμπεραίνει.
- Εντός του Ιουλίου λοιπόν, να. Σχεδιασμός με μοιρογνωμόνιο. Κι ύστερα εκλογές αρχές του φθινοπώρου; Δημοκρατία με όλους τους κανόνες. Εκείνους που είχε προδιαγράψει ο Τζορτζ Όργουελ;
***
*- ΟΛΑ γίνονται όταν κατέχεις την κοινοβουλευτική πλειοψηφία;
- Όχι, επιμένει ο Τ. Ψ. Καμία κοινοβουλευτική πλειοψηφία δεν αρκεί, αν δεν ελέγχεις την ενημέρωση και αν δεν έχεις επιβάλει έναν ιδιότυπο μιντιακό ολοκληρωτισμό για να αντιστρέφεις την πραγματικότητα.
Ζ.
Με στυλ
*ΜΑ μια ποικιλία η συζήτηση των Λαρισαίων μεσηλίκων κάτω απ’ τις ομπρέλες θαλάσσης.
- Σημασία δεν έχει το ταξίδι, σημασία έχει να μην έχει κρούσματα ο προορισμός. (Ήταν στις ευαίσθητες ομάδες ο φιλόλογος.)
***
*Ο οικολόγος της παρέας προσαρμόστηκε στο τοπίο.
- Όχι άλλο μέικαπ σε θάλασσες και ακτές.
***
*ΚΙ ο μερακλής άρχισε τα τρυκ παραγγέλνοντας.
-Έναν τονωτικό ζωμό κριθής, στολισμένο μ’ ένα χιονόλευκο σύννεφο αφρού, όπως το προτιμούσαν οι Γερμανοί αυτοκράτορες.
-Ε;
- Μια μπίρα ζήτησε, μωρέ...
Ζ.

Προσέχει
*ΗΤΑΝ περυσινή η φωτογραφία, αυτή με το κοντινό τετ α τετ του Μ. Χαρακόπουλου στην έδρα του προέδρου της Επιτροπής της Βουλής με την υπουργό Παιδείας Ν. Κεραμέως. Εύστοχο το σχόλιο που τη συνόδευε χθες για τη μη τήρηση αποστάσεων, άκυρο όμως καθώς το ίδιο στιγμιότυπο είχε δημοσιευτεί ξανά έξι μήνες πριν τον κορονοϊό. Φωτογραφία αρχείου που συνόδευε το Δελτίο Τύπου του βουλευτικού γραφείου.
Ο Λαρισαίος βουλευτής παραμένει προσεκτικός. Μόλις προχθές, προεδρεύοντας στην ίδια επιτροπή, συνέστηνε σε συνάδελφους του να ακολουθούν το «σπεύδε βραδέως» προς αποφυγή συγχρωτισμού στην αίθουσα.
Ζ.

Κι όμως...
*Η Ελλάδα είναι πλέον η πρώτη - δημοκρατική- χώρα παγκοσμίως που διώκει ποινικά δικαστικό λειτουργό ο οποίος ελέγχει πιθανές ποινικές ευθύνες πολιτικών προσώπων, διαπιστώνει ο Μ.Α. Είναι επίσης η πρώτη χώρα στην οποία ελεγχόμενος πολιτικός προανήγγειλε τη δίωξη του ελεγκτή του και το πέτυχε πριν περάσει ούτε ένας μήνας.
***
*ΚΑΙ τα παράδοξα συνεχίζονται:
-Πώς γίνεται να διώκεται από τη μία πλευρά η Τουλουπάκη και, από την άλλη, να διατάσσεται έρευνα σε βάρος των πέντε βασικών κατηγόρων της για να διαπιστωθεί εάν ψευδόρκησαν στις εναντίον της καταθέσεις τους;
-Πώς γίνεται δύο φορές στο πρόσφατο παρελθόν η Ολομέλεια του Συμβουλίου Εφετών να είχε κρίνει ότι η εισαγγελέας ανταποκρίνεται άψογα στα καθήκοντά της ως προς την έρευνα του σκανδάλου Novartis; Στο πρόσφατο. (Και κάπως έτσι, κανείς δικαστικός δεν θα ξανατολμήσει να κάνει τη δουλειά του. Όταν έχει να κάνει με πολιτικό ή όποιον άλλο ισχυρό.)
Ζ.

Με σκουλαρίκι
*ΟΙ νεαροί Λαρισαίοι προσπαθούσαν να λύσουν τα τρέχοντα τα οποία συνάμα αποτελούν και τα γενικότερα προβλήματά τους.
- Ο άνθρωπος παντρεύεται από έλλειψη γνώσης, χωρίζει από έλλειψη υπομονής και ξαναπαντρεύεται από έλλειψη μνήμης.
***
*- ΚΑΛΑ ρε συ, από πότε άρχισες να φοράς σκουλαρίκι; Δεν το φανταζόμουν ότι θα φόραγες ποτέ...
- Ούτε εγώ το φανταζόμουν ρε φίλε... Αλλά έλα που το βρήκε η γυναίκα μου στο αυτοκίνητο...
***
*- ΜΩΡΟ μου κατά λάθος μου έδωσες μια γροθιά στον ύπνο σου.
- Δεν κοιμόμουν καλέ...
Ζ.

Εγκλήματα
*ΔΥΟ τριαντάχρονοι Αφγανοί έκλεψαν μέσα στη νύχτα τρία καρπούζια ο καθένας τους από μποστάνι ογδοντάχρονου στη Μάνδρα. Τους κατάγγειλε και ορθώς και τους συνέλαβαν να τα κουβαλάνε σε σακίδια στην πλάτη. Άρα μπορεί να ήταν μικρά, και ίσως αγίνωτα ακόμα. Αν του ζητούσαν από ένα, υπήρχε περίπτωση να μην τους έδινε ο παππούς;
***
*ΕΝΑΣ άλλος παππούς, έγραφε πάλι η εφημερίδα, ταλαιπωρείται αφάνταστα εδώ και μια δεκαετία σχεδόν καθώς του επιβλήθηκε πρόστιμο 270.000 ευρώ επειδή πήγε και σκότωσε τα 9 κουταβάκια που είχε γεννήσει η σκύλα του. Έτσι ήξερε αυτός, πάππου προς πάππου, τώρα όμως ο νόμος έχει αλλάξει, προστατεύει τα ζώα κι έπεσε στο δικό του κεφάλι ο πέλεκυς με 30 χιλιάρικα το κεφάλι κουταβιού. Αν κερδίσει κάνα Λόττο μπορεί και να το πληρώσει το δυσθεώρητο πρόστιμο ο συνταξιούχος, προς το παρόν συνεχίζει να τρέχει από δικαστήριο σε δικαστήριο γυρεύοντας επιείκεια, μια πιο ρεαλιστική ποινή. (Κι ο Δήμος της Λάρισας έχει εγγράψει το πρόστιμο στις προς είσπραξη οφειλές. Αν ελπίζει να σωθεί περιμένοντας να εισπράξει κι άλλα τέτοια...)
Ζ.

Νομικά ζητήματα
*ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΟΣ συνεργάτης της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, εγκατεστημένος στην Κύπρο, ο νεαρός Λαρισαίος δικηγόρος Δημήτρης Κούρτης συνεχίζει να συμμετέχει στον δημόσιο διάλογο ακόμη και μακριά από την πατρίδα του. Η αρθρογραφία του στη μεγαλύτερη σε επισκεψιμότητα ιστοσελίδα της Κύπρου για τη γεωπολιτική, το «Geopolitical Cyprus» για τα νομικά ζητήματα που εγείρει η απόφαση μετατροπής της Αγ. Σοφίας σε τζαμί, προκάλεσε ευρύτερο ενδιαφέρον. Κι έτσι κλήθηκε να μιλήσει για το θέμα στο δορυφορικό ραδιόφωνο της ΕΡΤ και στο πρόγραμμα «Η Φωνή της Ελλάδας». Στην εκπομπή «Έλληνες Παντού» και τον δημοσιογράφο Θάνο Χούπη, ο οποίος προχώρησε σε διθυραμβική ανάρτηση μετά τη συνέντευξη του νεαρού Λαρισαίου. «Μια νέα γενιά επιστημόνων έρχεται να καταδείξει ότι οι Έλληνες μπορούμε να διαγράψουμε την πορεία που ονειρευόμαστε», έγραψε καλώντας σε διαδικτυακή ακρόαση.
Ζ.

Κάδοι και σκυλιά
*ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΟΝΤΑΙ κάτοικοι των οδών Μανουσάκη και Βλαχάβα, στη συνοικία Αγίου Χαραλάμπους, ότι «οι κάδοι απορριμμάτων μυρίζουν, γιατί δεν τους έπλυνε ο Δήμος Λαρισαίων». Παράλληλα καταγγέλλουν πως «σχεδόν καθημερινά, κοντά στους κάδους αφοδεύουν δεσποζόμενα σκυλιά, και οι ιδιοκτήτες τους δεν μαζεύουν τις ακαθαρσίες».
Η Υπηρεσία Καθαριότητας απαντά, ότι σύμφωνα με το πρόγραμμά της, η πλύση των κάδων απορριμμάτων στις παραπάνω οδούς της συνοικίας Αγίου Χαραλάμπους, ξεκίνησε στις 4 Ιουνίου και ολοκληρώθηκε στις 9 Ιουνίου.
Όσο για τα αφεντικά των σκυλιών, που αδιαφορούν για τις υποχρεώσεις τους να μαζέψουν τις ακαθαρσίες των τετράποδων φίλων τους, είναι θέμα έλλειψης παιδείας.
Επίσης το σχετικό νομοσχέδιο προβλέπει ότι όσοι βγάζουν βόλτα τα κατοικίδιά τους και δεν μαζεύουν τις ακαθαρσίες τους θα πληρώνουν πρόστιμο 30 ευρώ.
Αρμόδια όργανα για τη βεβαίωση των παραβάσεων είναι τα όργανα που τις διαπιστώνουν κατά την άσκηση των ελεγκτικών καθηκόντων τους και συγκεκριμένα οι υπάλληλοι της Ελληνικής Αστυνομίας, της Δημοτικής Αστυνομίας κ.α.
Το πρόβλημα είναι πώς θα τους πιάσουν επ’ αυτοφώρω.
Λ.Κ.

Το καλό κρασί
*ΟΙ τρεις εξερευνητές, με την κλασική σύνθεση, ένας Άγγλος, ένας Γάλλος και ένας Έλληνας, αιχμαλωτίζονται από ανθρωποφάγους στην Αφρική. Ο αρχηγός της φυλής προσφέρεται να ελευθερώσει όποιον καταφέρει να περάσει τρεις δοκιμασίες: Να πιει ένα βαρέλι κρασί, να βγάλει ένα αγκάθι από το πόδι του ιερού λιονταριού και να το κάνει με την εκατοντάχρονη γιαγιά του.
Οδηγούν τον Άγγλο εξερευνητή στην καλύβα με το κρασί, αρχίζει να πίνει δεν φτάνει ούτε στη μέση, τα παρατάει, οπότε στο καζάνι. Ακολουθεί ο Γάλλος, τα πάει λίγο καλύτερα ως οινοπαραγωγός χώρα, κλάταρε όμως κι αυτός.
***
*ΕΡΧΕΤΑΙ η σειρά του Έλληνα, μεγάλο αλάνι αυτός, άνθρωπος της πιάτσας. Μπαίνει στην καλύβα και έπειτα από τρεις ώρες βγαίνει τρεκλίζοντας αφού έχει πιεί όλο το κρασί. Τον πηγαίνουν στη δεύτερη καλύβα με το λιοντάρι.
Έπειτα από λίγο ακούγονται βρυχηθμοί, κραυγές και ύστερα από μία ώρα βγαίνει ο Έλληνας σε μαύρο χάλι, βγαίνει όμως με σχισμένα ρούχα, γρατζουνισμένος και μεθυσμένος ακόμα από το κρασί, φωνάζοντας.
- Πηγαίντε με τώρα στη γιαγιά, να της βγάλω το αγκάθι από το πόδι.
Ζ.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass