Ψιθυριστά και άλλα

Δημοσίευση: 31 Ιουλ 2020 18:00 | Τελευταία ενημέρωση: 16 Ιαν 2021 20:41
*ΤΑ έχει βάλει  σε μια σειρά τα πράγματα. Με το πάτημα  ενός κουμπιού... Ζ. *ΤΑ έχει βάλει σε μια σειρά τα πράγματα. Με το πάτημα ενός κουμπιού... Ζ.

Η πιο ζεστή
*ΟΙ αισιόδοξοι θεωρούν ότι ήταν χθες, πως πάει, πέρασε.

Οι επιφυλακτικοί περιμένουν να είναι σήμερα η πιο ζεστή μέρα του καλοκαιριού. Την Κυριακή θα έχουμε λένε ανατροπή σκηνικού αλλά το τρέχον τριήμερο, ο κάμπος στις φλόγες.
Στον Χουάν Ρούλφο οδηγούν κάτι τέτοιες μέρες οι συνειρμοί τους κουλτουριάρηδες Λαρισαίους.
‘’Ο κάμπος στις φλόγες’’ είναι ο τίτλος της συλλογής διηγημάτων του Μεξικανού συγγραφέα, βιβλίο πρόδρομος του θρυλικού και μοναδικού του μυθιστορήματος, του ‘’Πέδρο Πάραμο’’, που χαρακτηρίζεται ως παγκόσμια λογοτεχνική κληρονομιά. (Καιρός που ευνοεί το διάβασμα. Στη σκιά.)
***
*ΠΑΝΤΩΣ το απογευματάκι χθες δρόσισε λιγάκι, η θερμοκρασία έπεσε. Μπορεί να έδειχνε πια και 40 βαθμούς...
Ζ.

Αδειούχοι
*ΚΑΙ να που κάθεται φέτος η 31 Ιουλίου Παρασκευή. Οπότε ετοιμάζονται οι Λαρισαίοι, όπως και πολλοί Έλληνες γενικότερα να συμπεριφερθούν ως Ευρωπαίοι.
Να ξεχυθούν από σήμερα το απόγευμα στη μεγάλη έξοδο, ως αδειούχοι του Αυγούστου. Έστω για το πρώτο Σαββατοκύριακο του Αυγούστου, κάποιοι. Αν δεν υπήρχε κι αυτός ο κορονοϊός που έχει ανατρέψει πολλά κι έχει φρενάρει τα πάντα, θα γινόταν της κακομοίρας στο οδικό δίκτυο σήμερα το απόγευμα και αύριο το πρωί. Αλλά και τώρα ένα κάποιο μποτιλιάρισμα θα προκύψει.
Ζ.

Όχι, δεν...
*ΑΝΑΣΤΑΤΩΣΗ στην περιοχή Μεσαγγάλων καθώς κυκλοφόρησε μετ΄ επιτάσεως η φήμη ή πληροφορία ότι πρόκειται να εγκατασταθεί δομή μεταναστών σε τοπικό ξενοδοχείο στο Καστρί Λουτρό.
Παρέμβαση και του δημάρχου Γ. Μανώλη που έσπευσε να διαμαρτυρηθεί.
Τελικά όμως δεν υπάρχει θέμα. Μπορεί να υπήρξε επιχειρηματικό ενδιαφέρον για διάθεση χώρων σε πρόσφυγες, ποιος ξέρει, όμως δεν υπάρχει καμία τέτοια προοπτική.
Ο βουλευτής Μ. Χαρακόπουλος επικοινώνησε με τον Μάνο Λογοθέτη γενικό γραμματέα του υπουργείου, αρμόδιο υποδοχής αιτούντων άσυλο, ο οποίος τον διαβεβαίωσε ότι δεν πρόκειται να γίνει κάτι τέτοιο στη συγκεκριμένη περιοχή. (Λήξις συναγερμού.)
Ζ.

Τρεχούμενα
*ΑΝΑΜΦΙΒΟΛΩΣ δημιουργούν μια αίσθηση δροσιάς, τα τρεχούμενα νερά στην πλατεία Αγ. Μπλάνα. Δεν γίνεται όμως σκοπίμως, βλάβη είναι μάλλον στο σύστημα άρδευσης, τα νερά τρέχουν απ΄ τα παρτέρια, η εικόνα ενοχλεί και το πρόβλημα επισημαίνεται στην αρμόδια δημοτική υπηρεσία.
Ζ.

Δεν αντέχεται
*Η ζέστη επιτείνει το πρόβλημα. Σε κάποιες περιπτώσεις η κατάσταση δεν αντέχεται, οι διαμαρτυρίες πληθαίνουν από γειτονιές της πόλης.
Οι κάδοι απορριμμάτων ζέχνουν, δύσκολο να πλησιάσει κάποιος, κρατώντας την αναπνοή του πάει ο κόσμος να πετάξει τα σκουπίδια.
Στις βεράντες δύσκολο να κάτσει. Και φυσικά ανησυχεί για τυχόν υγειονομικά προβλήματα.
Είναι παραπάνω από επιτακτικό να πλένονται οι κάδοι το καλοκαίρι συχνότερα.
Κι αν δεν μπορούν, δεν δύνανται απ΄ την υπηρεσία, ας ζητήσουν από τους παρόδιους να βγάλουν τα λάστιχα και να αναλάβουν εκείνοι την καθαριότητα όπου μπορούν.
Ζ.

Σταθμός
ΕΚΕΙ στην περιοχή του Σταθμού οι περίοικοι έχουν άλλο πρόβλημα.
Έχουν να δουν οδοκαθαριστή μήνες τώρα, πριν ακόμη την καραντίνα.
Η αναφορά έρχεται από τις οδούς Παλαιολόγου, Κομνηνών, Αλεξάνδρας, Μιαούλη, Μπασδέκη...Μπλεξίματα
*EXEI δυσκολέψει πολύ η συνεννόηση στη Λάρισα, τώρα που έσφιξαν οι ζέστες.
- Κρύβεις ένα θεσπέσιο πλάσμα.
- Έλα τώρα, υπερβολές. Ευχαριστώ πάντως.
- Δεν κατάλαβες... Κάνεις λίγο πιο δεξιά παρακαλώ;
***
* - ΜΕ έναν άνθρωπο που σε έχει φιλήσει στο στόμα δεν μπορείς να μείνεις απλά φίλος. Είπε ο Μήτσος στον ναυαγοσώστη που τον γλίτωσε.
***
*- ΣΥΓΓΝΩΜΗ κοπελιά, να σου κάνω μια ερώτηση;
-Παρακαλώ...
-Από τον ουρανό έπεσες;
-Ω, τι γλυκός...
- Με τα μούτρα έσκασες, ε;
Ζ.

Αποφασιστικότητα
*ΔΙΚΑΙΟΥΤΑΙ να καμαρώνει ο Λαρισαίος, ερασιτέχνης μεν ειδικός δε σε θέματα Άμυνας, διαβάζει πολύ ο άνθρωπος και διαβάζει έγκυρες αναλύσεις.
Μια βδομάδα πριν την εκτόνωση, πριν ο τουρκικός στόλος ανακρούσει πρύμναν και καθώς η ένταση στο Αιγαίο κορυφωνόταν, με την ανησυχία να χτυπάει κόκκινο, τα ‘’Ψ’’ έγραφαν στις 22 Ιουλίου: Αν και ειδικοί επιμένουν ότι οι Τούρκοι δεν θα τολμήσουν, διότι δεν διαθέτουν υπεροπλία κι αν δουν ότι οι Έλληνες είναι πραγματικά αποφασισμένοι να χτυπήσουν, τότε δεν πρόκειται να το τραβήξουν.
(Όπερ και εγένετο.)
***
*ΑΝ και άλλος Λαρισαίος, παρατηρητής των εξελίξεων, θυμίζει εκείνο που επίσης γράφτηκε στα ‘’Ψ’’ προ ημερών. Πως πιθανόν ο Ερντογάν να πέτυχε τον στόχο του. Ότι δεν επεδίωκε πόλεμο αλλά μέσω της πίεσης που ασκήθηκε διεθνώς να φανεί ότι υποχωρεί, ενώ αυτό που ήθελε ήταν να αναδειχθεί ότι υπάρχει πρόβλημα στην περιοχή και άρα να προκύψει διάλογος, σε ατζέντα όμως που δεν θέλουν οι Έλληνες.
Ζ.

Προετοιμασίες
*Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε επισήμως πως η κυβέρνηση θα καταβάλει εφάπαξ, σε όλους τους συνταξιούχους, πριν το τέλος του 2020 τα αναδρομικά που δικαιούνται με βάση την απόφαση του ΣτΕ.
Γι’ αυτό καθυστερούσαν οι σχετικές ανακοινώσεις, το ζύγιζαν, περίμεναν και «καθαρό διάδρομο’’ ώστε να κάνει η ανακοίνωση αίσθηση. Ωστόσο, η αντιπολίτευση εξανέστη, σύσσωμη.
Εμ τι θα έκανε, θα χειροκροτούσε; Καταγγέλλει πως το συνολικό ποσό που θα πληρωθεί θα ανέρχεται σε 1,4 δισ. ευρώ και όχι σε 3,9 δισ. που επιδικάστηκε πρακτικά. (Εξτρά λεφτά σε συνταξιούχους; Είναι παραπάνω από έντονη η μυρωδιά εκλογών τον Σεπτέμβρη.)
Ζ.

Κοροϊδεύουν
*ΗΤΑΝ το ΣτΕ που πετσόκοψε τα διεκδικούμενα των συνταξιούχων τα 25 ή 30 δισεκατομμύρια που ανέφεραν οι διάφοροι υπολογισμοί, δεν θα άντεχε το κράτος είπαν οι δικαστές και περιόρισαν τα αναδρομικά στο υποδεκαπλάσιο. Κι έρχεται η κυβέρνηση τώρα με νόμο και καταργεί την τελεσίδικη δικαστική απόφαση. Υποτριπλασιάζοντας το πετσοκομμένο ποσό, τόσο λέει μπορεί να πληρώσει το κράτος, αλλά εμφανίζοντάς το ταυτόχρονα ως μεγάλο μποναμά.
***
*ΦΟΡΑΕΙ και μάσκα ο Κυρ. Μητσοτάκης, λόγω κορονοϊού βέβαια, παίρνει ωστόσο το πορτοφόλι του συνταξιούχου.
Διαμαρτύρεται ο ΣΥΡΙΖΑ που όμως είχε νομιμοποιήσει τις περικοπές, μικρό μέρος των οποίων αποδίδεται τώρα. Διαμαρτύρεται και το ΠΑΣΟΚ που είχε νομοθετήσει το πετσόκομμα των συντάξεων μαζί με τη ΝΔ. (Κι οι συνταξιούχοι κοιτούν με το δάχτυλο στο στόμα.)
Ζ.

Πράσινο τσάι
*ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΕΝΟΙ οι Λαρισαίοι φοιτητές, με ρεαλιστικές προσεγγίσεις.
- Σα να είμαι λίγο πρησμένος σήμερα...
- Κατακράτηση υγρών;
- Μάλλον κατακράτηση πανσετών.
***
*- ΤΕΛΙΚΑ για να χάσεις βάρος με το πράσινο τσάι πρέπει να ανέβεις στο βουνό με τα πόδια και να το μαζέψεις μόνος σου.
***
*- ΜΑΓΕΙΡΕΨΤΕ με ό, τι έχετε στο σπίτι λέει ο Πετρετζίκης. Ωραία, σήμερα θα φτιάξω αλουμινοχαρτοπιτάκια με σως αντισκωριακού.
Ζ.

Στον άοπλο;
*ΚΙ αφού έκαναν πίσω στο Κοκκινόκαστρο, αυτό δεν σημαίνει Καστελόριζο; Καστέλ Ρόσο.
Οι Τούρκοι είπαν να ξεθυμάνουν, βγάζοντας άλλο ερευνητικό στις περιοχές της Κύπρου.
Αφού έβαλαν την ουρά στα σκέλια απέναντι στο ελληνικό στράτευμα, πηγαίνουν τώρα να κάνουν τον μάγκα στον άοπλο.
Αλλά και η ελληνική πλευρά σφυρίζει αδιάφορα, ‘’ανεξάρτητο κράτος η Κύπρος’’ και τέτοια, το δόγμα ‘’η Κύπρος κείται μακράν’’ είναι διαχρονικό.
Και μετά σου λέει που δεν βγαίνουν οι σύμμαχοι της Ελλάδας να την υποστηρίξουν άμα χρειάζεται, όταν η ίδια δεν το κάνει για τ΄ αδέρφια της.
Τι, μόνο 12άρι στη Γιουροβίζιον;
Ζ.


Αυτός ο τύπος...
*- ΜΑ δεν έπρεπε να μιλήσει έτσι απαξιωτικά για τον Παν. Γούλα. Ο οποίος είναι και εκλεγμένος, στην αντιπολίτευση μεν αλλά εκπροσωπεί κόσμο που τον ψήφισε.
- Ε και τι το τόσο βαρύ είπε ο Φάνης Χατζηγρίβας, «αυτός ο τύπος...» και κάτι τέτοια.
-Δεν το λες και κομψό πάντως... Δεν είναι απλός πολίτης που κάνει μια ανάρτηση στο f/b... Ιδίως όταν πρόκειται για δημοτικά θέματα, τότε εκπροσωπεί τη δημοτική αρχή.
- Αναγνώρισε κι αυτός ότι η ανάρτησή του ήταν ‘’αιχμηρή’’ και τα σχόλια φίλων από κάτω ‘’προσβλητικά’’ για τον Γούλα, οπότε την διέγραψε. (Φυσικά και θα ήταν βασικό θέμα συζήτησης στις παρέες των Λαρισαίων το ομόθυμο αίτημα της αντιπολίτευσης προς τον δήμαρχο να αποπέμψει τον ειδικό του σύμβουλο.)Ρώτησε
*ΣΤΟΝ δρόμο του χωριού περνάει το απορριμματοφόρο. Ο νεαρός που έχει έρθει απ΄ την Αθήνα κάθεται στη βεράντα του σπιτιού. Του φωνάζει ο οδηγός.
- Νεαρέ, έχετε σκουπίδια; Σε μια βδομάδα θα ξαναπεράσουμε.
- Μισό λεπτό να ρωτήσω. Γιαγιά έχουμε σκουπίδια;
- Ναι, ναι, έχουμε.
- Έχουμε κύριε, δεν θέλουμε.
Ζ.

Σκουπίδια
ΕΛΛΙΠΗ καθαριότητα σε πάρκα, πλατείες και δημόσια κτίρια στη Φιλιππούπολη καταγγέλλει στην «Ε» κάτοικος της συνοικίας.
Η Λαρισαία στο τηλεφώνημά της στην εφημερίδα ανέφερε «Πεταμένα σκουπίδια παντού, κάδοι που μυρίζουν και κατσαρίδες έχουν κατακλύσει πάρκα, πλατείες, σχολεία και δρόμους της Φιλιππούπολης. Κάποιος πρέπει να ασχοληθεί σοβαρά.
Μιλάμε για προστασία από τον κορονοϊό, πλύσιμο χεριών και κινδυνεύουμε από άλλα».              

Ν.Π.

 

KALOGIANNHS NASIAKOPOYLOS CIU

*Ο Θαν. Νασιακόπουλος του Κιλελέρ εξηγεί στον εκ Χάλκης Απ. Καλογιάννη ότι έπρεπε να είχε μεριμνήσει κι εκείνος να κερδίσει τις εκλογές απ’ τον πρώτο γύρο για να μην είχε προβλήματα πλειοψηφίας στο Δημοτικό Συμβούλιο.
Ζ.

 

KOILIA CIU

*ΕΦΑΓΑ τη γη να σ’ αναζητάωωω... Με Σπύρο Ζαγοραίο προσπάθησε να τη συγκινήσει, αναρωτώμενος κιόλας: Μα γιατί μ’ αρνήθηκες, μ’ αρνήθηκες, χαμένο μου ταίρι...
Ζ.

 

SIDERVSTRA CIU

*ΝΟΙΚΟΚΥΡΕΜΕΝΑ πράγματα στο Εργατικό Κέντρο. Πώς θα βγουν, με ασιδέρωτες σημαίες και πανό;
Ζ.

 

MPANANES CIU

*ΣΕ δραχμές εννοείται. Την κρατάει ακόμα την πινακίδα ο παλιός Ελασσονίτης μανάβης.
Ι.Μ.

 

OLYMPOU

*ΤΑΧΑ μου έφτιαξε ο Δήμος τα πεζοδρόμια στην Ολύμπου. Ο Λαρισαίος έκανε πάλι το δικό του.
Ζ.

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass