ΨIΘΥΡΙΣΤΑ ΚΑΙ... ΑΛΛΑ

Δημοσίευση: 15 Αυγ 2020 18:10
 *ΤΟ Πάσχα το περάσαμε χωρίς πιστούς. Τώρα η πρόκληση του Δεκαπενταύγουστου είναι ακόμη πιο δύσκολη. Η τήρηση των μέτρων, ευθύνη όλων… Κ.Τσ.  *ΤΟ Πάσχα το περάσαμε χωρίς πιστούς. Τώρα η πρόκληση του Δεκαπενταύγουστου είναι ακόμη πιο δύσκολη. Η τήρηση των μέτρων, ευθύνη όλων… Κ.Τσ.

Παραδόσεις...
*Ο ΦΕΤΙΝΟΣ Δεκαπενταύγουστος, το «Πάσχα του Καλοκαιριού», δε μοιάζει με κανένα άλλο και ο ορθόδοξος κόσμος θα τιμήσει τη θεομητορική γιορτή με τα απαιτούμενα, ελέω κορονοϊού, μέτρα. Ωστόσο, ακόμη κι έτσι χωρίς ουρές, χωρίς λιτανείες, χωρίς

κοσμοσυρροή, φορώντας προστατευτική μάσκα, τηρώντας τις απαραίτητες αποστάσεις ασφαλείας και τα υγειονομικά πρωτόκολλα, χιλιάδες πιστοί θα αναζητήσουν το δικό τους «προσωπικό θαύμα» σε μια εικόνα της Θεοτόκου. Γιατί κανένας ιός δεν μπορεί να βλάψει την πίστη και τις παραδόσεις. Ούτε όμως συνιστά πλήγμα στη θρησκευτική ελευθερία η ανάγκη για υγειονομική άμυνα. Για να είμαστε όλοι υγιείς, για να συνεχίσουμε από του χρόνου να χαιρόμαστε τα πανηγύρια και τις γιορτές...
Γ.Ν.

Ξόρκια...
*ΠΟΛΙΤΕΣ ξορκίζουν τη χρονιά του 2020, λόγω κορονοϊού: «Πετάξτε τα γούρια του 2020» και προειδοποιούν ότι το 2021 δεν θα είναι καλύτερο καθώς: «Του χρόνου η γιορτή της Κοίμησης της Παναγίας «πέφτει» Κυριακή!».
Λ.Κ.

Αυτονόητο
*Ο ιός είναι πάντα εδώ και δεν αστειεύεται, μας είπε τόσο απλά ο Ελασσονίτης λοιμωξιολόγος του Πανεπιστημίου της Κρήτης, Αχιλλέας Γκίκας. Το αυτονόητο θα υποστηρίξει κανείς αλλά έτσι όπως πάνε τα πράγματα το αυτονόητο είναι και το ζητούμενο. Στην επιτροπή των λοιμωξιολόγων που συνεδριάζουν συνεχώς και παίρνουν αποφάσεις για την καθημερινότητά μας στην εποχή της πανδημίας, ο Ελασσονίτης λοιμωξιολόγος που διαπρέπει στον χώρο είπε μερικές αλήθειες.
Υπάρχουν ακόμα πιο σκληρά μέτρα στη φαρέτρα της επιτροπής, είπε, για να παραδεχτεί ότι όσο πιο σκληρά είναι τα μέτρα τόσο πιο γρήγορα ακυρώνονται γιατί ο κόσμος κουράζεται –ο Ελασσονίτης καθηγητής δεν είναι Χαρδαλιάς και το δείχνει...
***
*ΤΙ συνιστά; Καθημερινότητα με το τρίπτυχο απολύμανση, μάσκα και αποστάσεις και όλα θα πάνε καλύτερα, πολύ καλύτερα. Αλλά δυστυχώς ποιος ακούει τον καθηγητή για την ατομική ευθύνη; Αν τον ακούγαμε δεν θα ανησυχούσαμε τώρα με τον ρυθμό που αυξάνονται καθημερινά τα κρούσματα...
Δ.Κ.

Στη ζυγαριά...
*ΝΥΧΤΕΣ Παπαθεμελή, 20 χρόνια μετά, με πολύ πιο αστείες συνθήκες αλλά σε πολύ πιο τραγικές περιόδους βιώνουμε τις τελευταίες ημέρες... Την ώρα που η αγορά της Λάρισας έχει βάλει στη ζυγαριά τα νέα μέτρα, οι εκκλήσεις των επαγγελματιών προς την κυβέρνηση να επανεξετάσει το μέτρο του μεταμεσονύκτιου λουκέτου και να δείξει εμπιστοσύνη στους επαγγελματίες της εστίασης είναι απολύτως κατανοητές.
Μήπως όμως οι συστάσεις και οι αυστηρές προειδοποιήσεις της ηγεσίας του τοπικού Συνδέσμου ιδιοκτητών καταστημάτων προς τους συναδέλφους που δείχνουν σημάδια χαλάρωσης στις υγειονομικές οδηγίες, εξηγεί και «δικαιολογεί» εν μέρει την κυβερνητική απόφαση; Γιατί μπορεί η απόφαση να είναι άδικη, αντιφατική και ισοπεδωτική αλλά έδωσε το ερέθισμα, την πρόκληση και το κίνητρο...
Βέβαια το προτιμότερο θα ήταν να υποστούν τις συνέπειες του νόμου οι συγκεκριμένοι επιχειρηματίες που δείχνουν παραβατική συμπεριφορά και όχι το σύνολο των επαγγελματιών, αλλά δυστυχώς η χαλάρωση των υγειονομικών αντανακλαστικών μάς έχει φέρει εκεί όπου βρισκόμασταν την άνοιξη. Το μήνυμα όμως της αυτοπροστασίας και της κοινωνικής ευθύνης πρέπει να φτάσει παντού...
Γ.Ν.

Θα περάσει
*ΔΕΙΧΝΕΙ πάντως να συνεχίζει την καθημερινότητά του ο κόσμος. Παίρνει προφυλάξεις και πάει παντού και καλά κάνει... ψώνια, καφέ, μπύρα, κρασί, τσίπουρο και καλή παρέα. Αυτό είναι το σωστό και έτσι πρέπει να γίνει, άλλωστε η ζωή δεν σταματά από έναν ιό, το έχει αποδείξει και παλαιότερα η ιστορία. Λίγο προσοχή παραπάνω και όλα θα περάσουν. Του χρόνου καλύτερα...
Γ.Γ.

Ωράριο
*ΠΥΚΝΩΝΟΥΝ οι αντιδράσεις των επαγγελματιών στα παράλια της Λάρισας. Δεν είναι και λίγο να περιμένεις το τριήμερο του Δεκαπενταύγουστου να δουλέψεις λίγο, να βγάλεις κάποια από τα σπασμένα –γιατί από τη χασούρα κέρδος δε βγαίνει- και να σου κλείνουν το μαγαζί στις 12 το βράδυ ως μέτρο για τον περιορισμό του κορονοϊού.
Όταν μάλιστα βλέπουν και κάποιους παραθεριστές να πηγαίνουν στις γειτονικές περιοχές του Πλαταμώνα και των Νέων Πόρων για διασκέδαση τότε δίκαια εξοργίζονται και τα βάζουν με όλους και με όλα. Άμεση -είναι γεγονός- υπήρξε η αντίδραση των δημάρχων Αντώνη Γκουντάρα και Γιώργου Μανώλη ζητώντας με επιστολή τους από τον Νίκο Χαρδαλιά να επανεξετάσει την απόφασή του.
Απάντηση, δεν πήραν βέβαια και ούτε πρόκειται να πάρουν όπως δείχνουν τα πράγματα, αφού όλες οι αποφάσεις του Νίκου Χαρδαλιά εφαρμόστηκαν χωρίς καμία εξαίρεση.
Δ.Κ.

Παλαιοκομματισμός
*ΣΙΓΗ ιχθύος τόσο από τον νέο αντιπρόεδρο του Γενικού Νοσοκομείου Χαρίλαο Τσιλιάκο όσο και από την τοπική ΝΟΔΕ της Νέας Δημοκρατίας για την επιλογή του πρώτου από την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας. Ούτε ο αντιπρόεδρος ούτε και η Νομαρχιακή Επιτροπή απάντησαν μέχρι τώρα στις επικρίσεις και στις ανακοινώσεις του Βασίλη Κόκκαλη και της Νομαρχιακής Επιτροπής ΣΥΡΙΖΑ για παλαιοκομματικές πρακτικές, αφού ο αντιπρόεδρος δεν διαθέτει πτυχίο τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Επικρίσεις και σχόλια ευθυγραμμισμένα πλήρως με τη σχετική ανάρτηση του Παύλου Πολάκη αμέσως μετά τη δημοσίευση της σύνθεσης του νέου διοικητικού συμβουλίου στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης.
***
*ΠΟΛΙΤΙΚΗ επιλογή άραγε ή κάτι άλλο; Ο ενδιαφερόμενος πάντως εμφανίζεται να μην επιθυμεί να ξεκινήσει τη θητεία του με δημόσιες αντιπαραθέσεις, αλλά ενημέρωσε την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας για τις ανακοινώσεις στον Τύπο. Στην παρέα του πάντως ήταν σαφής: οι επικριτές του πιάστηκαν αδιάβαστοι γιατί η νομοθεσία θέτει ως προϋπόθεση το πτυχίο τριτοβάθμιας εκπαίδευσης για τις θέσεις διοικητών και υποδιοικητών, θέσεις αμοιβόμενες, όχι όμως για τον αντιπρόεδρο ή μέλη του διοικητικού συμβουλίου που είναι άμισθες θέσεις.
Ως νομικός της πόλης ο Βασίλης Κόκκαλης όφειλε να γνωρίζει τη νομοθεσία, έλεγε με νόημα ο Χάρης Τσιλιάκος...
Δ.Κ.
Πρωτόγνωρα
*ΞΕΚΙΝΑΕΙ σίγουρα η πιο πρωτόγνωρη εορτή Δεκαπενταύγουστου στα Φάρσαλα. Χωρίς εμποροπανήγυρη, με ωράριο και μάσκα. Όταν έμπαινε πάντως το 2020 κανείς δεν θα το πίστευε, ούτε σε σενάριο επιστημονικής φαντασίας.
Γ.Γ.

Διπλή γιορτή
*ΔΕΝ θα πρέπει να ξεχνάει ο κόσμος, ότι στα Φάρσαλα, η γιορτή είναι διπλή. Εκτός από τη γιορτή της Παναγίας, εορτάζεται και η απελευθέρωση της πόλης, συμπληρώνοντας φέτος 139 χρόνια (15/08/1881), βάζοντας τέρμα στα 450 χρόνια τουρκικής κατοχής. Ωστόσο, ο κόσμος το περνάει με αδιαφορία. Στις εορταστικές εκδηλώσεις, πέρα από την εκάστοτε δημοτική αρχή και λίγους πολίτες, δεν πάει κόσμος στην πλατεία “15ης Αυγούστου” (βρίσκεται δίπλα στον ναό) όπου ψάλλεται επιμνημόσυνη δέηση για όλους αυτούς που πολέμησαν για να είμαστε εμείς σήμερα ελεύθεροι. Οι πολίτες θα πρέπει να τιμούνε αυτή την ημέρα.
Γ.Γ.

Ανάσες...
*ΒΑΘΙΕΣ «ανάσες» θα αρχίσουν να παίρνουν από το φθινόπωρο χιλιάδες συνταξιούχοι, με την καταβολή μιας σειράς αναδρομικών που δικαιούνται. Από τον επόμενο κιόλας μήνα θα τεθούν σε εφαρμογή υποχρεώσεις που απορρέουν από παλαιές νομοθετικές διατάξεις. Και μπορεί τα βλέμματα όλων να είναι στραμμένα στα αναδρομικά των αντισυνταγματικών περικοπών του 2012, όμως υπάρχουν κι άλλα που δικαιούνται...
Ενδεικτικά από τον Σεπτέμβριο, θα καταβληθεί αυξημένη η σύνταξη σε όσους εργάζονται, με αποτέλεσμα η περικοπή της σύνταξης από 60% να περιορίζεται στο 30%... Αυξημένες επίσης θα είναι από το φθινόπωρο και οι συντάξεις για όσους συνταξιούχους έφυγαν από την εργασία τους μετά από 31 ή και περισσότερα έτη ασφάλισης, καθώς αναμένεται να τεθούν σε εφαρμογή τα νέα ποσοστά αναπλήρωσης.
Και βέβαια, έως το τέλος του έτους θα πρέπει να καταβληθούν σε περίπου 1 εκατ. συνταξιούχους, αναδρομικά για 11 μήνες (από τον Ιούνιο του 2015 έως και τον Μάιο του 2016) τα ποσά των κύριων συντάξεων που κόπηκαν με το δεύτερο μνημόνιο και στη συνέχεια οι περικοπές αυτές κρίθηκαν αντισυνταγματικές. .. Ίσως, να μην είναι όσα υπολόγιζαν, αλλά έρχονται την κατάλληλη στιγμή. Για αυτό μακριά από κορονοϊό και νυχτοπερπατήματα...
Γ.Ν.

Ασανσέρ
*«ΕΧΕΙ σχεδόν τελειώσει το φετινό καλοκαίρι και το ασανσέρ για ΑμεΑ του Ιερού Ναού Αγίων Ραφαήλ Νικολάου και Ειρήνης Πλαταμώνος, Πιερίας, δεν λειτούργησε ούτε μία ημέρα λόγω τεχνικού προβλήματος» καταγγέλλουν παραθεριστές της περιοχής. Αναφέρουν ότι έχουν λάβει υποσχέσεις, πως «σύντομα θα αποκατασταθεί η βλάβη του», αλλά έχει περάσει πολύς καιρός από τότε.
Και ρωτούν: «Αν σε κάποιο, από τα άτομα με αναπηρία, συμβεί ατύχημα, είτε κατά την προσέλευση είτε κατά την αποχώρησή του από τον Ναό, ποιος θα αναλάβει την ευθύνη;».
Λ.Κ.

Υφαλοκρηπίδα
*ΕΠΑΚΟΥΜΒΗΣΑ ό,τι βρήκα μπροστά μου στο τραπέζι το μεσημέρι, κατέβασα και 4 μπύρες και τώρα βρίσκομαι εντός οικογενειακής υφαλοκρηπίδας, στην ΑΟΖ της κρεβατοκάμαρας. Αναμένω από τη γυναίκα μου να εκδώσει νέα NAVTEX για το βραδινό.
Γ.Γ.

Τούρκοι
*ΕΧΕΙ δει επεισόδια και επεισόδια. Κοντεύει άλλωστε έναν αιώνα ζωής. Παπανδρέου, Σημίτης, Καραμανλής, Τσίπρας και τώρα Μητσοτάκης. Όλους τους θυμάται ο αντιστασιακός κ. Θανάσης Ριζάκης. Ένιωσε χθες την ανάγκη να επικοινωνήσει με την «Ε» και να εκφράσει ένα παράπονο, πως οι Τούρκοι είναι πάντα προκλητικοί με τις κινήσεις τους και η στάση μας παραμένει παθητική. Παράλληλα επισήμανε πως πρέπει ο πρωθυπουργός να στείλει ένα μήνυμα προς τα μεγάλα κράτη, όχι μόνο της Ε.Ε., ότι δεν γίνεται η Ελλάδα πάντα να είναι τυπική και να ανέχεται τέτοιου είδους συμπεριφορές από τους γείτονες. Βράζει το αίμα του κ. Ριζάκη. Αν και 94χρονος παραμένει έφηβος. Έτοιμος για όλα.
Κ.Γ.

ΔΕΥΑΛ
*ΔΙΑΚΟΠΗ νερού είχαμε χθες το πρωί μέχρι το μεσημέρι στις οδούς Ρούσβελτ (από Μανδηλαρά μέχρι Ηπείρου) και Καποδιστρίου (από Ρούσβελτ μέχρι Ασκληπιού). Είχε ενημερώσει με αντίστοιχα δελτία η Δημοτική Υπηρεσία που διοχετεύτηκαν τόσο στον έντυπο όσο και στον ηλεκτρονικό Τύπο.
Ωστόσο, ένας συμπολίτης που επικοινώνησε με την «Ε», ενίσταται για τον τρόπο με τον οποίο γίνεται η ενημέρωση. Εκτιμά πως θα πρέπει να διατηρηθεί και ο παλιός παραδοσιακός τρόπος, με φυλλάδια στις εισόδους των πολυκατοικιών ή ενημέρωση με το στόμα από κάποιους υπαλλήλους. Θεωρεί πως ο συνδυασμός των δύο τρόπων θα είναι αποτελεσματικός.
Κ.Γ.

Στο απυρόβλητο
*ΠΑΡΑΠΟΝΑ απ’ όλο τον νομό Λάρισας για το κλείσιμο των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος στις 12 τα μεσάνυχτα, δηλαδή καφενεία, καφετέριες, μπαρ, ταβέρνες κ.λπ. Ανάλογη απόφαση υπάρχει και για περιοχές της Πιερίας όπου και εκεί κλείνουν τα καταστήματα τα μεσάνυχτα. Εξαίρεση ο Πλαταμώνας όπου δεν υπάρχει κανένας χρονικός περιορισμός, μόνο να τηρούνται τα μέτρα υγιεινής. Έρχεται και η Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου Α.Ε. όπου για τους Λαρισαίους και ευρύτερα μειώνει τα διόδια για Πλαταμώνα από 6,60 με επιστροφή στα 5 ευρώ με επιστροφή και «δένει το γλυκό». Στο απυρόβλητο ο Πλαταμώνας...
Κ.Τσ.

Ζόρικα
TΑ οικονομικά της Αυστρίας δεν πάνε πολύ καλά, Βιέννη δε Βιέννη.
Γ.Γ.

Διαίτης
ΕΦΑΓΑ φαγητό καλοκαιρινό και σχετικά ελαφρύ...
- Τι φαγητό;
-Γεμιστά!
-Πόσα γεμιστά τρως;
-Πόσα χωράνε στο ταψί;
-Δέκα.
- Εντεκα.
Γ.Γ.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

TEDRA
INTERCOMM FOODS
SYNETAIRISTIKH TRAPEZA THESSALIAS
Μείνε μαζί μας
MIKEL
αυτοκινητοδρομος αιγαιου
AKUO
ΚΗΠΟΘΕΑΤΡΟ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass