ΨIΘΥΡΙΣΤΑ ΚΑΙ... ΑΛΛΑ

Δημοσίευση: 14 Αυγ 2020 18:10
*ΒΟΗΘΑ Παναγιά μου, μεγάλη η Χάρη σου! *ΒΟΗΘΑ Παναγιά μου, μεγάλη η Χάρη σου!

Φανταστείτε
*ΤΟ πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα με την τουρκική προκλητικότητα, είναι δύσκολο αυτή την ώρα να προβλεφθεί. Άλλοι εύχονται τη στρατιωτική επίλυση, άλλοι εύχονται τη λύση σε πολιτικό επίπεδο, αν και όλοι αντιλαμβάνονται πως αν καταφέρουν οι Τούρκοι και

μας σύρουν σε διαπραγμάτευση, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, τότε δεν θα αρκεστούν στην ΑΟΖ αλλά θα ζητήσουν την Άρτα και τα Γιάννενα.
Μένει να φανεί η εξέλιξη. Εκείνο που δεν μπορούμε να φανταστούμε – και αναφερόμαστε στην «εγκυρότητα» των Μέσων Ενημέρωσης της χώρας μας – τώρα που το «Oruc Reis» «βολτάρει» στο Αιγαίο, είναι τι θα έλεγαν οι τηλεοπτικοί σταθμοί αν είχαμε κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. ‘Η μάλλον δεν θέλουμε να το φανταστούμε. Όμως εκείνο που, σήμερα με τη ΝΔ και χθες με τον ΣΥΡΙΖΑ, έχει... καταποντιστεί είναι η αξιοπιστία της δημοσιογραφίας...
Β.Κ.

Αναπληρωτές
*ΗΣΥΧΙΑ δεν βρίσκουν οι εκπαιδευτικοί. Μια με το ένα, μια με το άλλο. Αναστάτωση δημιουργήθηκε τώρα στους αναπληρωτές για τις προσλήψεις σε παράλληλη στήριξη και Ζ.Ε.Π. όπου το Υπουργείο Παιδείας δεν έχει ζητήσει ακόμα να σταλούν τα κενά σε παράλληλη στήριξη και Τμήματα Υποδοχής. Η Διδασκαλική Ομοσπονδία έδρασε άμεσα και έλαβε τη διαβεβαίωση ότι τελικά οι προσλήψεις Εξειδικευμένου Εκπαιδευτικού Προσωπικού (Παράλληλη στήριξη, Τ.Υ. και Ζ.Ε.Π.) θα ξεκινήσουν από την πρώτη φάση των προσλήψεων των αναπληρωτών (παρά τα προβλήματα που υπήρχαν εξαιτίας βλαβών στο σύστημα του Υ.ΠΑΙ.Θ. και προκάλεσαν καθυστερήσεις).
* * *
*ΚΑΘΕ χρόνο τα ίδια συζητάνε οι εκπαιδευτικοί, ιδιαίτερα οι αναπληρωτές θα πρέπει να βρίσκονται στη θέση τους πολύ πριν την έναρξη των σχολείων, να ξέρουν να κάνουν και τον προγραμματισμό τους. Έχουν και ζωή. Τώρα βέβαια τα πράγματα λόγω κορονοϊου είναι κάπως, αλλά όπως και να έχει, αυτά τα θέματα πρέπει να τακτοποιηθούν επιτέλους.
Ν.Π.
Μπαρούτι
*ΟΠΩΣ ανακοίνωσε χθες ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Αθήνα, Τζέφρι Πάιατ, το επόμενο διάστημα θα βρεθεί στην Ελλάδα το αμερικανικό ελικοπτεροφόρο USS Hershel «Woody» Williams.
Στην Κρήτη βρίσκονται επίσης μία φρεγάτα , ένα ελικοπτεροφόρο Mistral και δύο μαχητικά αεροσκάφη Rafale όπως είχε προαναγγείλει ο Γάλλος πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν, ενώ χθες ανακοινώθηκε κοινή άσκηση Ελλάδας και Γαλλίας στην Ανατολική Μεσόγειο και στην περιοχή που έχει δεσμεύσει με παράνομη NAVTEX η Τουρκία.
Η Γερμανίδα καγκελάριος Α. Μέρκελ επικοινώνησε χθες με τον Τούρκο πρόεδρο Τ. Ερντογάν αλλά και με τον Ελληνα πρωθυπουργό Κυρ. Μητσοτάκη, ενώ ο ΥΠΕΞ Νίκ. Δένδιας συναντήθηκε με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου.
Στο Αιγαίο δεν μυρίζει απλά μπαρούτι, μυρίζει... άφθονα ενεργειακά αποθέματα. Με την Ελλάδα να βρίσκεται στο μέσον της αντιπαράθεσης, ποιος από τους ισχυρούς θα κυριαρχήσει στην περιοχή...
Β.Κ.

Θερμοκρασίες
*ΠΟΙΟΣ είπε ότι οι υψηλές θερμοκρασίες θα αναχαιτίσουν τη μεταδοτικότητα του Covid-19;
Ας βγει να ξαναμιλήσει γι’ αυτή την πιθανότητα.
Λ.Κ.

Εκκληση
*ΠΕΡΙΛΥΠΟΣ με την εγκατάλειψη και το σκουπιδαριό στην παλιά εκκλησία του Αγίου Γεωργίου στην Άνω Σωτηρίτσα ο αντιστασιακός Θανάσης Ριζάκης. Πολλές οι αναμνήσεις από τα παιδικά του χρόνια, πήγαινε εκεί σχολείο, αφού σχολείο δεν υπήρχε στην περιοχή, δεν μπορεί να δεχθεί τη σημερινή εικόνα της εκκλησίας.
Απευθύνει λοιπόν έκκληση στον Δήμο Αγιάς μέσω της στήλης να φροντίσει για τον καθαρισμό, δηλώνοντας ότι σε διαφορετική περίπτωση θα βάλει ο ίδιος από τη σύνταξή του 150 ευρώ για να πληρωθεί συνεργείο να καθαρίσει τον χώρο.
Ισχυρό το κίνητρο αν και υποθέτει κανείς ότι δεν θα χρειαστεί ο αντιστασιακός να βάλει το χέρι του στην τσέπη.
Δ.Κ.

Σκέψεις
*ΥΠΑΡΧΟΥΝ λέει σκέψεις να ανοίξουν τα σχολεία δύο εβδομάδες αργότερα. Τι νόημα έχει; Ως φαίνεται το θέμα του κορονοϊου δεν θα εξαφανιστεί. «Πρέπει να βρεθούν λύσεις και τα παιδιά να μη χάσουν τη χρονιά τους και οι γονείς τις δουλειές τους. Οι βάρδιες πρωί και απόγευμα είναι μια λύση, αναγκαίες όμως και οι προσλήψεις. Είναι εφικτό όμως. Το εκ περιπτροπής και το εξ αποστάσεως δοκιμάστηκαν και τα αποτελέσματα δεν ήταν και ό,τι καλύτερο» αναφέρει συνταξιούχος εκπαιδευτικός που τηλεφώνησε στην «Ε». Είναι ένα σενάριο και αυτό. Πάντως στο παρελθόν συνέβαινε...
Ν.Π.

Οφειλές...
* ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ αλλά και πιέσεις για νέα μεγάλη ρύθμιση οφειλών δέχεται το Υπ. Οικονομικών. Άλλωστε από το τέλος Αυγούστου και κάθε μήνα στο εξής θα αρχίσουν να αναβιώνουν οι φορολογικές και ασφαλιστικές οφειλές οι οποίες ανεστάλησαν τον Μάρτιο και τον Απρίλιο στο πλαίσιο των μέτρων στήριξης για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης που προκάλεσε ο κορονοϊός.
Πρόκειται για οφειλές άνω των 2 δισ. ευρώ που θα κληθούν να πληρώσουν οι φορολογούμενοι και οι ασφαλισμένοι. Γι' αυτές τις οφειλές, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης έχει αποφασίσει να θεσπίσει ειδική ρύθμιση που θα προσφέρει τη δυνατότητα στους οφειλέτες να τις εξοφλήσουν τμηματικά. Οι οφειλές αυτές θα μπορούν να εξοφληθούν σε έως 12 ή και 24 δόσεις.
* * *
*ΩΣΤΟΣΟ, οι ζημιές που συνεχίζουν να υφίστανται οι επιχειρήσεις και ο φόβος πως ένα μεγάλο μέρος των υποχρεώσεων θα καταλήξει στη μεγάλη δεξαμενή των ληξιπρόθεσμων οφειλών είναι λογικό να δημιουργούν προβληματισμό, για τον εάν θα έπρεπε να επεκταθεί η ρύθμιση και για τα χρέη που ενδεχομένως να δημιουργηθούν μέχρι το τέλος του έτους. Άλλωστε είναι αίτημα των φορέων που επιμένουν στην αναβίωση της ρύθμισης των 120 δόσεων. Σε κάθε περίπτωση η απόφαση, ως είθισται, θα ληφθεί την τελευταία στιγμή, προκειμένου να μη σταματήσουν οι επαγγελματίες να πληρώνουν τις υποχρεώσεις τους περιμένοντας τη νέα ρύθμιση.
Γ.Ν.

Επιτελικό
*Η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως υπέγραψε χθες την απόφαση για τους (προσωρινούς) προϊσταμένους Εκπαίδευσης επικαλούμενη μεταξύ άλλων, τι λέτε; Μια διάταξη του ν. 4622/2019 (Α' 133) που αφορά στο «Επιτελικό Κράτος: Οργάνωση, λειτουργία και διαφάνεια της Κυβέρνησης, των κυβερνητικών οργάνων και της κεντρικής δημόσιας διοίκησης».
Την ώρα που, με εξαίρεση την «καραμπόλα» της Μαγνησίας, δεν υπήρχε συνδικαλιστής της ΔΑΚΕ που να μην γνώριζε, ποιος θα αναλάβει και πού. Μάλιστα γνώριζαν ποιο στέλεχος της ΝΔ ή ποιος βουλευτής προωθούσε ποιον και για ποια θέση.
Οι νέοι διευθυντές θα κριθούν βεβαίως από το έργο τους, συνεπώς είναι πρόωρο να ειπωθεί πως θα αποτύχουν καθότι κομματικοί. Τις κατευθύνσεις του Υπουργείου Παιδείας θα υπηρετήσουν, δεν θα διαμορφώσουν πολιτική. Αλλά δεν είναι αστείο, να μιλάνε για επιτελικό κράτος όταν όλοι οι επιλεγέντες είναι μέλη ή στελέχη της ΔΑΚΕ ή στελέχη της ΝΔ; Κατά τα άλλα, καλή θητεία...
Β.Κ.

Κουπί
*ΧΡΟΝΙΑ στην Τοπική Αυτοδιοίκηση ο αειθαλής πρόεδρος της Κοινότητας Γιάννουλης Γιάννης Δαβλέρης ο οποίος παλιά αλλά και τώρα τραβάει κουπί για το καλό της Γιάννουλης και των συνδημοτών του. Κουπί στην πολιτική και την κοινωνία αποκτώντας πολλούς φίλους.
Για το τριήμερο της Παναγιάς ο πρόεδρος της Γιάννουλης είπε να διαφοροποιηθεί σε ό,τι αφορά το κουπί και να περάσει με τα εγγόνια του μαθαίνοντάς τα το κουπί της βάρκας στη θάλασσα.
Άντε και καλή ψαριά...
Κ.Τσ.

Συνωμοσίες
*ΠΕΡΙ συνωμοσιολογίας στην παρέα των Λαρισαίων. Δεν υπάρχει ...ο ήλιος (!) έλεγε ο μικρότερος της παρέας μετά τα όσα είχαν εξιστορήσει οι φίλοι του για τον κορονοϊό. Και εξηγούσε γιατί δεν υπάρχει: Τον βάζουν, λέει, επίτηδες τα καταστήματα οπτικών για να πουλάνε γυαλιά!
Και συνέχισε: Άσε που συνεργάζονται και με εταιρείες αντηλιακών. Για τέτοιο κύκλωμα μιλάμε!

Μπράβο
*-ΜΕ αποκάλεσε ψώνιο.
-Κι εσύ τι έκανες;
-Κατέβηκα κάτω και έγινε χαμός.
-Από το αμάξι κατέβηκες;
-Όχι βέβαια, από το καλάμι!
Γ.Γ.

Στροφή...
* ΕΜΦΑΝΗΣ η στροφή που πραγματοποιεί η κυβέρνηση στην οικονομική πολιτική ώστε να μπουν στο πεδίο των ενισχύσεων και οι ειλικρινείς φορολογούμενοι. Ήδη τα δείγματα γραφής, τόσο με το πρόγραμμα «Γέφυρα» με την επιδότηση των δανείων όσο και με τον νέο κύκλο του προγράμματος «Εξοικονομώ κατ’ οίκον», είναι αισθητά...
* * *
*ΣΤΟ μεν πρόγραμμα «Γέφυρα» από το εισοδηματικό κριτήριο αφαιρούνται τόσο ο φόρος εισοδήματος όσο και η εισφορά αλληλεγγύης και το τέλος επιτηδεύματος, κάτι που σημαίνει ότι για πρώτη φορά σε κυβερνητική πολιτική εισάγεται η έννοια του «πραγματικού διαθέσιμου εισοδήματος». Στο «Εξοικονομώ κατ’ οίκον», μπορούν να ενταχθούν ακόμη και φορολογούμενοι με πολύ υψηλό οικογενειακό εισόδημα άνω των 100.000 ευρώ ετησίως.
* * *
*ΑΥΤΟ πρακτικά σημαίνει ότι η «ειλικρίνεια» στο περιεχόμενο της φορολογικής δήλωσης δεν συνιστά πλέον λόγο αποκλεισμού από ένα πρόγραμμα επιδότησης. Το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα προγραμματίζεται να υπάρξει και συνέχεια σε αυτή την πολιτική, με μείωση φορολογικών και ασφαλιστικών βαρών για νοικοκυριά και επιχειρήσεις...
Γ.Ν.

Δέηση
*ΕΙΔΑΝ και απόειδαν οι κάτοικοι της Αλεξανδρινής στα παράλια του νομού, ενός οικισμού με 450 κατοικίες, από τις υποσχέσεις των πολιτικών όλων των χώρων και είπαν να κάνουν δέηση προς τον Θεό, τον Χριστό και την Παναγία για να τους δοθεί ηλεκτρικό ρεύμα. Έτσι σήμερα παραμονή της Παναγίας, στις 7.30 το απόγευμα, μετά τον πανηγυρικό εσπερινό από τον π. Θωμά θα γίνει περιφορά της εικόνας της Παναγίας μόνο από τον ιερέα με ευχή να πάει το ηλεκτρικό ρεύμα στον οικισμό. Μάλιστα καλούνται οι κάτοικοι να έχουν μαζί τους φαναράκι ή λαμπάδες για να βλέπει ο ένας τον άλλον, αφού δημοτικός φωτισμός στους δρόμους δεν υπάρχει. Όλα αυτά τηρώντας αποστάσεις και τις αποφάσεις του κράτους για τον κορονοϊό.
*Αστειευόμενοι: Στην Αλεξανδρινή δεν υπάρχει πρόβλημα με το ωράριο και την απαγόρευση να κλείνουν τα καταστήματα στις 12 τα μεσάνυχτα γιατί απλά ο οικισμός δεν διαθέτει κανένα κατάστημα. Άρα κανένα πρόβλημα.
Κ.Τσ.

Αλαλούμ...
*ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ το μπάχαλο στο Taxis, καθώς ακόμη παραμένουν αδιόρθωτοι οι πίνακες με τις οφειλές των φορολογουμένων, που έχουν χρεωθεί παρ’ ό,τι πλήρωσαν τα πάντα στην ώρα τους. Οι Λαρισαίοι λογιστές έχουν βρει τον μπελά τους από τους φορολογούμενους, που εξανίστανται και με το δίκαιο τους...
Το μπέρδεμα έχει ξεκινήσει μετά τις αναστολές στην πληρωμή φόρων που δόθηκαν σε πληττόμενους από την κρίση του κορονοϊού από τον περασμένο Μάρτιο. Οι δόσεις με καταληκτική ημερομηνία στα τέλη Μαρτίου, Απριλίου, Μαΐου πήραν αναστολή έως και τα τέλη του Αυγούστου ή του Σεπτεμβρίου. Αυτό επηρέασε και το χρονοδιάγραμμα των πληρωμών όπως αυτό εμφανίζεται στο Taxis.
* * *
*ΟΙ πληρωμές της περιόδου Μαρτίου - Μαΐου, παρ’ ό,τι μετατέθηκαν για τις 31 Αυγούστου εμφανίζονταν μέχρι πρότινος πρώτες στη χρονολογική σειρά, παρά την αλλαγή της ημερομηνίας πληρωμής.
Έτσι, οι πληρωμές που έγιναν μέχρι και το τέλος Ιουνίου, αφαιρέθηκαν από τον πρώτο μήνα της σχετικής χρονοσειράς. Στη συνέχεια όμως η σειρά διορθώθηκε και μαζί μεταφέρθηκε και το ποσό της εξόφλησης.
Έτσι, φαίνεται στο σύστημα ότι μία δόση του Αυγούστου είναι πληρωμένη και εμφανίζεται ανεξόφλητη μία δόση έως και τις 31 Ιουλίου. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα φορολογούμενοι που είναι ενήμεροι, να έχουν χρεωθεί με τόκους. Από την ΑΑΔΕ υποστηρίζουν ότι οι φορολογούμενοι δεν πρέπει να ανησυχούν και ότι θα γίνουν οι απαραίτητες διορθώσεις μέσα στον Αύγουστο. Άντε να δούμε...
Γ.Ν.

Για το ωράριο
*ΠΑΡΑΠΟΝΑ από όλα τα παράλια από τους καταστηματάρχες για το κλείσιμο των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος στον νομό Λάρισας στις 12 τα μεσάνυχτα. Μάλιστα ο πρόεδρος των επαγγελματιών Κόκκινου Νερού, Πλατιάς Άμμου, Παλιουριάς και Κουτσουπιάς Βασίλης Ευθυμίου, καλεί την Τοπική Αυτοδιοίκηση σε πρώτο και δεύτερο βαθμό αλλά και τους βουλευτές να παρέμβουν ώστε να αρθεί το μέτρο. Και κ. Ευθυμίου ρωτά: «Δηλαδή μέχρι τις 12 τα μεσάνυχτα δεν κολλάμε κορονοϊό και κολλάμε μετά τις 12 και ένα λεπτό;».
Κ.Τσ.

Αλήθειες
*- ΕΙΜΑΙ συναισθηματική.
-Εγώ ασυμπτωματικός.
Γ.Γ.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
αυτοκινητοδρομος αιγαιου
AKUO

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass