Ψιθυριστά και ΑΛΛΑ

Δημοσίευση: 17 Οκτ 2020 18:01
*ΣΤΟ Αλκαζάρ, στη συνοικία Παπασταύρου, ο Δημήτρης Γεωργάκης κι ας μην είναι προεκλογική περίοδος. Με τον πρόεδρο Αχ. Μεταξιώτη, προωθώντας το καθολικό αίτημα των κατοίκων για τη δημιουργία λαϊκής πίσω από το γήπεδο. «Δίκαιο και πρέπει να γίνει», λέει ο συνταγματάρχης. Ζ. *ΣΤΟ Αλκαζάρ, στη συνοικία Παπασταύρου, ο Δημήτρης Γεωργάκης κι ας μην είναι προεκλογική περίοδος. Με τον πρόεδρο Αχ. Μεταξιώτη, προωθώντας το καθολικό αίτημα των κατοίκων για τη δημιουργία λαϊκής πίσω από το γήπεδο. «Δίκαιο και πρέπει να γίνει», λέει ο συνταγματάρχης. Ζ.

Κόκκινος ουρανός
*ΛΙΓΟ πριν το ξημέρωμα χθες, ε ναι αργεί πια να ξημερώσει και μέσα στην πόλη ακόμη περισσότερο, και λίγη ώρα μετά την ανατολή του ήλιου, μια εντυπωσιακή εικόνα, για όσους μπορούν να δουν τον ορίζοντα ανάμεσα στα τσιμέντα. Ποικιλία χρωμάτων με κυρίαρχες τις

αποχρώσεις του κόκκινου έβαψαν τον ουρανό.
Προμήνυμα καταιγίδας, έρχεται επιδείνωση, είπαν αυτοί που ξέρουν. Μπορεί να πρόκειται και για ηλιακή καταιγίδα, συμπλήρωσε κάποιος για σιγουριά, μην και δεν χαλούσε ο καιρός στη Λάρισα αλλά αλλού, όπως και έγινε.
-Μαμά, μαμά; Έλα να δεις…
Ο πιτσιρικάς είχε βγει στο μπαλκόνι νωρίς καθώς ετοιμαζόταν να φύγει για το σχολείο.
-Έλα να δεις. Σήμερα το πρωί έχει ηλιοβασίλεμα.
Ζ.

Δίχως ρεβεγιόν
*ΟΙ εκ φύσεως αισιόδοξοι κάνουν από τώρα σχέδια. Κι οι κυβερνώντες προσπαθούν να τους συνετίσουν με διαρροές απαγορεύσεων.
- Να ξεχάσουμε μας λένε ρεβεγιόν φέτος, Χριστούγεννα και παραμονή Πρωτοχρονιάς. Βρε, να φτάσουμε μέχρι τότε… Και θα κάνουμε γλέντι τρικούβερτο.
***
*- ΤΑ ρεβεγιόν θα απαγορευτούν φέτος για να μην καταλάβει το 2020 ότι θα γιορτάζουμε που φεύγει και στενοχωρηθεί μετά από τόσες χαρές που μας έδωσε.
Ζ.

Σφίγγουν
*ΔΕΝ είναι και να αστειευτεί κανείς λέγοντας «να τα χιλιάσουμε». Αφού πεντακοσάρισαν χθες οι διαπιστωμένοι με ιό, το ευκολότερο των πραγμάτων να διπλασιαστούν. Η περιοχή πρωτευούσης κρατάει σταθερά τα σκήπτρα με τα μισά από τα ανευρεθέντα περιστατικά, ανεβαίνει ξανά η Θεσσαλονίκη και την πλησιάζει αναλογικά με τον πληθυσμό αλλά κι ο κάμπος ακολουθεί κατά πόδας. Τριανταρίζουν οι μολύνσεις στη Θεσσαλία, στο σύνορο κι η Κοζάνη και τα Γιάννενα όπου η επιδημία καλπάζει. Και πού να πέσουν κι οι θερμοκρασίες στα μονοψήφια…
Ζ.

Πολύ σπάνιος
*ΟΛΟΙ είπαν κι έγραψαν τα καλύτερα για τον Γιώργο Δελαστίκ. Κι όχι κατά τα ειωθότα, που ο νεκρός δεδικαίωται, οι καλοί πεθαίνουν νέοι. Αυτή τη φορά, είχαν βάση οι έπαινοι. Επρόκειτο για έναν ξεχωριστό άνθρωπο, με ιδιαίτερες ικανότητες, σπάνια ευστροφία που τη χρησιμοποίησε όμως μόνο για το καλό, για το γενικό καλό.
Έναν εξαιρετικό δημοσιογράφο, με απίστευτες δυνατότητες και μοναδικά του όπλα τη μελέτη, την έρευνα και την κριτική επεξεργασία. Κι έναν αγωνιστή ανυποχώρητο, με αρχές και αξίες όχι στα λόγια όμως, όλη του τη ζωή στους λαϊκούς αγώνες. Κι όλα αυτά, ίσως και εξαιτίας τους, σε μια προσωπικότητα τόσο σεμνή, διακριτική, η ευγένεια το βασικό χαρακτηριστικό του, άψογη συμπεριφορά χωρίς να κάνει βήμα πίσω από τα πιστεύω του.
***
*ΚΙ έγραψαν λοιπόν όλοι για τον Γιώργο Δελαστίκ, ιδίως στη Λάρισα με την οποία είχε στενούς δεσμούς λόγω συζύγου αλλά και της «Ε». Εγραψαν από το ΝΑΡ, φυσικά, τον πολιτικό χώρο στον οποίο ήταν ηγετικό στέλεχος. Από τον ΣΥΡΙΖΑ και τις «παραφυάδες» του ακόμη κι απ’ το ΚΙΝΑΛ. Ανακοίνωση όμως εκδόθηκε και από το ΚΚΕ, πράγμα εντελώς ασυνήθιστο για όσους έχουν φύγει απ’ το κόμμα. (Επιβεβαιώνοντας το προαναφερθέν, για τη σπανιότητα του ανδρός.)
Ζ.

Νεότεροι
*ΣΤΙΣ ευπαθείς οι άνω των 65, να όμως κι ένα καλό απ’ τον κορονοϊό.
Ένα εξάμηνο νεότεροι οι 65άρηδες, βεβαίως και χωρίς να κλέψουν στο ληξιαρχείο. Διότι με το που τα κλείνεις χάνει την ισχύ του το δίπλωμα οδήγησης, πρέπει να αναθεωρηθεί, ιατρικές εξετάσεις, παράβολα κλπ. Οι περισσότεροι δεν το θυμούνται, πολλοί το συνειδητοποιούν ότι έχουν ληγμένο δίπλωμα όταν τους σταματήσει κάποια στιγμή η τροχαία για έλεγχο. Μετά το λένε και στους παλιούς συμμαθητές τους, τρέχουν ύστερα κι εκείνοι.
Κι ήρθε ο κορονοϊός κι έδωσε το κράτος 7 μήνες παράταση στην ισχύ των αδειών οδήγησης για τους 65χρονους. Προφανώς για να μην συνωστίζονται στις υπηρεσίες για την αναθεώρηση, καθότι τυγχάνουν και ευπαθής ομάδα.
Ζ.

Με τις γυναίκες
*ΟΙ έμπειροι στο γυναικείο φύλο Λαρισαίοι αντάλλασσαν εμπειρίες και συμβάντα.
- Πώς σε λένε κούκλα;
- Ντία. Εσένα;
- Λιντλ.
***
*-ΜΟΥ αρέσουν οι ευαίσθητοι άντρες αλλά και οι δυνατοί. Εσύ με τι ασχολείσαι;
-Εγώ; Ζωγράφος άρσης βαρών.
***
*- ΑΝ δεν ξέρετε πόσων χρονών είναι, βάλτε την να καθίσει σε χαμηλή καρέκλα. Αν πει «ωπαλάκιααα» είναι σίγουρα πάνω από 40.
Ζ.

Πολύ νωρίτερα
*ΕΚΤΟΣ από τις επιδοτήσεις, το γνωστό τσεκ, οι πληγέντες από τη θεομηνία αγρότες και κτηνοτρόφοι θα εισπράξουν από βδομάδα επίσης και την προκαταβολή των αποζημιώσεων από το κράτος. Που θα είναι γενναίες, επαναλαμβάνουν διαρκώς οι κυβερνώντες. Κι οι δικαιούχοι περιμένουν την επιβεβαίωση εν τη παλάμη…
***
*ΤΗ Δευτέρα θα κατατεθεί στη Βουλή η απαιτούμενη τροπολογία για να πληρωθούν νωρίτερα, από τα προβλεπόμενα ως τώρα, οι συγκεκριμένες αποζημιώσεις σε Φαρσαλινούς, Καρδιτσιώτες και όποιους άλλους. Ένα μήνα ακριβώς μετά την καταστροφή, δεν είναι πολύς καιρός, όταν μιλάμε για κρατικό μηχανισμό. Επιδίωξη να εισπράξουν οι πληγέντες αμέσως την προκαταβολή, ίσως και μέσα στη βδομάδα, οπωσδήποτε εντός του Οκτωβρίου, και το υπόλοιπο ποσό μέχρι τον προσεχή Φεβρουάριο. Με τα ισχύοντα ως τώρα, τα χρήματα θα πληρώνονταν Ιούνιο και Δεκέμβριο του 2021 αντιστοίχως. (Αποδεικνύεται πως όταν θέλουν, μπορούν.)
Ζ.

Αξιοποίηση
*ΥΠΕΡΑΣΠΙΖΟΜΕΝΟΣ την πρόταση για Α. Διαμαντοπούλου στον ΟΟΣΑ, ο Λαρισαίος Μ. Μ. θυμίζει: Αυτό επιλέγει να κάνει σήμερα ο Μητσοτάκης, ακολουθώντας τα βήματα του Καραμανλή του πρεσβυτέρου που χρησιμοποίησε πολλά πρώην στελέχη της Ένωσης Κέντρου το 1977 και εντεύθεν στην κυβέρνησή του. Ο Κώστας Μητσοτάκης, ο Αθ. Κανελλόπουλος, ο Μιχ. Παπακωνσταντίνου, ο Γιάγκος Πεσμαζόγλου αλλά και πολλοί άλλοι υπηρέτησαν την πατρίδα σε κομβικές θέσεις και άφησαν εξαίρετες εντυπώσεις με το έργο τους. Στα βήματα αυτά πατά ο Κυριάκος Μητσοτάκης. (Ο εφιάλτης της αποξήρανσης της Ένωσης Κέντρου ξεπροβάλλει πάλι για το τωρινό ΠΑΣΟΚ.)
Ζ.

Απορούντες
*ΣΕ καταστάσεις απορίας οι Λαρισαίοι φοιτητές.
- Χαιρετούσα κι εγώ την απέναντι για πέντε λεπτά μέχρι που κατάλαβα ότι εκείνη τα τζάμια καθάριζε.
***
*- ΣΤΑΜΑΤΗΣΤΕ να βάζετε ψαγμένα σύμβολα στη σήμανση της τουαλέτας για το αρσενικό-θηλυκό, να πάμε προς νερού μας θέλουμε, όχι να αποκρυπτογραφήσουμε τον δίσκο της Φαιστού.
***
- ΑΝΑΡΩΤΙΕΜΑΙ γιατί χτυπιέται στις ειδήσεις η παρουσιάστρια της νοηματικής αφού άνετα μπορεί να περιγράψει την όλη κατάσταση σε ένα μόνο δάκτυλο…
Ζ.

Δαίμονας Κύπρου
*«ΦΥΣΙΚΑ μπορούμε, εδώ είναι Κύπρος», ειπώθηκε με περηφάνεια και χαχανητά. Κι ύστερα έπαιξε απ’ το «AlJazeera» παγκοσμίως, ότι φυσικά είναι δυνατόν κατά τη διαδικασία έκδοσης του διαβατηρίου να αλλαχτεί και το όνομα του Κινέζου εκατομμυριούχου. Κυπριακού διαβατηρίου, ευρωπαϊκού δηλαδή, για υποτιθέμενο Κινέζο επιχειρηματία, ο οποίος μάλιστα έχει καταδικαστεί ερήμην στη χώρα του για χρηματισμό και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος.
***
*ΚΑΙ να τα λένε όλα αυτά στις καταγραφείσες συνομιλίες με τους δημοσιογράφους, δικηγόροι και επιχειρηματίες realestate, αλλά κι ο ισχυρός επιχειρηματίας στον χώρο των κτηματομεσιτικών της Κύπρου, Χριστάκης Τζιοβάνης. Βουλευτής του κομμουνιστικού ΑΚΕΛ μα κι ο υπάλληλός του στο παρελθόν, ο Δημήτρης Συλλούρης πρόεδρος τώρα της Κυπριακής Βουλής με τον δεξιό ΔΗ. ΣΥ.
Απίθανες ιστορίες στο πλαίσιο του κρατικού προγράμματος έκδοσης διαβατηρίων σε ξένους επενδυτές ακινήτων, το οποίο εξελίσσεται από το 2007. «Αρκεί να βάλεις 2,5 εκατομμύρια ευρώ. Πόσο μάλλον άμα αγοράσεις με 100 εκατομμύρια…» (Την ίδια ώρα οι Κύπριοι αντιστέκονται παντοιοτρόπως στους Τούρκους προστατεύοντας την κυριαρχία στον τόπο τους. Την ποια;)
***
*ΚΙ ύστερα ήρθε η οργισμένη αντίδραση του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη, όταν προσεγγίστηκε από δημοσιογράφους μετά το τέλος μιας παρουσίασης βιβλίου: «Μην μου αναφέρετε κάτι για τον AlJazeera, να μην σας πάρει ο δαίμονας». (Ο οποίος μάλλον άλλους έχει στο σχέδιο να πάρει, καθότι παρά τις παραιτήσεις των εμπλεκομένων, το αραβικό κανάλι έχει λένε κι άλλα στο συρτάρι.)
***
*ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΑ η Μεσόγειος φλέγεται, στη σκανδαλολογία: Χθες απαγγέλθηκαν κατηγορίες για σύσταση συμμορίας κατά του πρώην προέδρου της Γαλλίας, Νικολά Σαρκοζί, στο πλαίσιο της έρευνας για λιβυκή χρηματοδότηση της προεκλογικής του εκστρατείας το 2007. «Είμαι αθώος», διατρανώνει φυσικά εκείνος. (Οι Κύπριοι πολιτικοί το φωνάζουν ακόμη πιο έντονα.)
Ζ.

Τα εις «-έλα»
*ΚΕΦΑΤΟΙ και πάντα ορεξάτοι, κυριολεκτικά, στη συγκεκριμένη συντροφιά των Λαρισαίων.
- Ό, τι τελειώνει σε «-έλα» είναι νόστιμο. Νουτέλα, στρατσιατέλα, μοτσαρέλα, αμάρτησε μαζί μου κι έλα.
***
*-ΜΕ ενοχλεί πολύ που κάποιοι ψήνουν εδώ πιο κάτω στη γειτονιά.
-Η κάπνα;
-Όχι, που δεν με κάλεσαν.
***
*- ΠΑΝΤΩΣ εγώ όταν μου λέτε σκέψου το θέμα σφαιρικά, σκέφτομαι κεφτεδάκια.
Ζ.
 
Σςςςς
*Η ηχορύπανση είναι αναμφίβολα ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα των αστικών κέντρων και πέντε πόλεις της Ελλάδας βρίσκονται στη λίστα με τις πιο θορυβώδεις πόλεις της Ευρώπης, αναφέρει η ειδησεογραφία. Και να η έκπληξη. Στη λίστα των πέντε ακολουθείται η σειρά μεγέθους μέχρι την τέταρτη θέση. Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Ηράκλειο και… Και Λαμία, αυτές είναι λέει οι πόλεις με τα μεγαλύτερα προβλήματα ηχορύπανσης στη χώρα. Κι η Λάρισα; Πού είναι η θεσσαλική πρωτεύουσα; Τι μπορεί να μην κάνει σωστά; Λάρισα, ήσυχη πόλη…
Ζ.

Με το άγγιγμα
*ΑΠΟΦΑΣΙΣΕ ο Χριστός να κατέβει ξανά στη γη, διηγιόταν ο Λαρισαίος Γ. Γ. Μπαίνει σε μια ταβέρνα και κάθεται σε μια γωνία. Βρισκόντουσαν μέσα ένας Γερμανός, ένας Γάλλος και ένας Έλληνας.
Λέει ο Γερμανός: Κέρασε σε παρακαλώ το παλικάρι στη γωνία μια μπύρα να δροσιστεί, τον βλέπω κουρασμένο.
Πετάγεται ο Γάλλος: Τι να του κάνει μόνο η μπύρα, κέρασέ τον κι από εμένα ένα κρασί σε παρακαλώ.
Στη συνέχεια παίρνει τον λόγο και ο Έλληνας: Σκέτη μπύρα και σκέτο κρασί; Ξεροσφύρι δεν πάει. Βάλε του ανθρώπου και κεμπάπ, με πατάτες και σαλάτα.
***
*ΑΦΟΥ με το καλό τελείωσε ο Χριστός, πήγε να τους ευχαριστήσει και τους συστήθηκε πριν τους χαιρετίσει, εκπλήσσοντάς τους φυσικά. Απευθύνεται στον Γερμανό πρώτα: Κι εγώ σε ευχαριστώ Χριστέ μου, απαντάει εκείνος, γιατί μόλις μου έπιασες το χέρι, μου έφυγαν οι πόνοι από τα αρθριτικά. Χαιρετάει τον Γάλλο, τον ευχαριστεί, του λέει και αυτός ευχαριστώ: γιατί και μένα μου έφυγαν οι πόνοι από το αυχενικό, Χριστέ μου, με το άγγιγμά σου. Κατευθύνεται μετά στον Έλληνα και πάει να τον χαιρετίσει. Δεν τον αφήνει όμως εκείνος, τραβιέται:
 Σε παρακαλώ Χριστέ μου, ξέρεις πόσο σε αγαπάω, σε εκτιμάω αλλά μη με ακουμπάς. Είδα κι έπαθα να βγάλω την αναπηρική σύνταξη.
Ζ.

FOYRNOS_CIU.jpg

*ΕΙΝΑΙ και το πρόστιμο, ντε…
Ζ.

FYSIKOS_CIU.jpg

*ΝΑ γιατί δεν πρέπει να αναλαμβάνουν οι φυσικοί την επιτήρηση των μαθητών στο παιχνίδι. Θέλουν να τους δείξουν τα δικά τους.
Ζ.

PARUENONAS_CIU.jpg

*Ο Παρθενώνας, όταν ήταν ακόμη στα μπετά.
Ζ.

PHNEIOS_CIU.jpg

*ΤΟ «Pineios Hotel» εντόπισε ο Λαρισαίος Κ. Λ. περπατώντας στην κοίτη το πρωί. Ένα χαρτόκουτο ψυγείου στο παγκάκι ήταν αρκετό. Ο ένοικος είχε ήδη αποχωρήσει αφού το κατάλυμα δεν προσφέρει πρωινό.
Ζ.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass