ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΤΗΤΕΣ

Δημοσίευση: 02 Νοε 2020 18:00
Ολοταχώς...  *ΕΧΟΝΤΑΣ υποστεί η ανθρωπότητα την πρώτη κρίση με τη χρήση των τηλεπικοινωνιών και της τεχνολογίας, η οποία ναι μεν έχει ευεργετικές δυνατότητες προς όφελος των επικοινωνιών, της αποτελεσματικότητας και της οικονομίας, τα σημάδιά της όμως παραμένουν στις κοινωνίες και είναι ορατά τα τελευταία χρόνια πλήττοντας τις ανθρώπινες επαφές και σχέσεις με την κοινωνική απομόνωση. Ούτε τα παιδιά πλέον δεν παίζουν σαν παιδιά. Άραγε η δεύτερη κρίση που έχει ήδη ξεκινήσει, αυτή της κοινωνικής αποστασιοποίησης λόγω της πανδημίας, όταν με το καλό τελειώσει όλο αυτό που ζούμε, θα μπορέσει η κοινωνία να αντιδράσει και να συμπεριφερθεί όπως πριν ή θα μας αφήσει κουσούρια κοινωνικής απομόνωσης; Το ερώτημα είναι μεγάλο και ακόμα αναπάντητο. Γ.Γ. Ολοταχώς... *ΕΧΟΝΤΑΣ υποστεί η ανθρωπότητα την πρώτη κρίση με τη χρήση των τηλεπικοινωνιών και της τεχνολογίας, η οποία ναι μεν έχει ευεργετικές δυνατότητες προς όφελος των επικοινωνιών, της αποτελεσματικότητας και της οικονομίας, τα σημάδιά της όμως παραμένουν στις κοινωνίες και είναι ορατά τα τελευταία χρόνια πλήττοντας τις ανθρώπινες επαφές και σχέσεις με την κοινωνική απομόνωση. Ούτε τα παιδιά πλέον δεν παίζουν σαν παιδιά. Άραγε η δεύτερη κρίση που έχει ήδη ξεκινήσει, αυτή της κοινωνικής αποστασιοποίησης λόγω της πανδημίας, όταν με το καλό τελειώσει όλο αυτό που ζούμε, θα μπορέσει η κοινωνία να αντιδράσει και να συμπεριφερθεί όπως πριν ή θα μας αφήσει κουσούρια κοινωνικής απομόνωσης; Το ερώτημα είναι μεγάλο και ακόμα αναπάντητο. Γ.Γ.

Λάρισα (2ο κύμα)

*ΜΙΑ ήσυχη πόλη πια η πόλη μας που πλήττεται από το λεγόμενο «δεύτερο κύμα».

Πιο ανθρώπινη, πιο φιλική. Ναι, αλλά αυτό δεν είναι Λάρισα.
Χωρίς καφετέριες, τσιπουράδικα, ταβέρνες και λοιπά «υγειονομικού ενδιαφέροντος» η Λάρισα είναι μια πόλη άχρωμη, στερημένη από τη γνωστή της ταυτότητα. Τέτοιες μέρες καταλαβαίνει κανείς ότι αυτή η πόλη, εδώ και πολλές δεκαετίες δομήθηκε πάνω στον τομέα της εστίασης. Στρέβλωση; Μπορεί. Αλλά ο κόσμος έμαθε στον συγκεκριμένο τρόπο ζωής.

Μετακόμιση

*ΣΙΓΑ που θα σταματούσαν τους Λαρισαίους τα μέτρα... Γεμάτες χτες οι ταβέρνες και οι καφετέριες του... Πλαταμώνα, που παρέμενε ακόμη σε πορτοκαλί ζώνη. Η εστίαση στη Λάρισα πέθανε, ζήτω η εστίαση στους γειτονικούς νομούς που έχουν ακόμη μαγαζιά ανοιχτά. Κόσμο από τη Λάρισα «τσίμπησε» και ο Βόλος- βοηθούσης και της καλοκαιρίας. Οι «Κόκκινοι» (Λαρισαίοι) έρχονται. Το νου σας...
Οπότε -θα πουν μερικοί- τι νόημα έχει που κλείνει η εστίαση στη Λάρισα όταν επιτρέπουν τη μετακίνηση μεταξύ γειτονικών νομών; Θα εμποδίσουν τον Λαρισαίο τα 40-50 χιλιόμετρα;
(Έλα μου ντε!)


Αλλαγή ηθών

*Η ΑΛΗΘΕΙΑ είναι πάντως ότι η διασκέδαση στη Λάρισα αλλάζει. Γίνεται πιο... «δυτική». Πολύς κόσμος βγαίνει αμέσως μετά τη δουλειά, τρώει κάτι γρήγορο και μετά μαζεύεται σπίτι. Όπως σωστά παρατήρησε ένας συνάδελφος, τα τελευταία χρόνια η Λάρισα στερείται παντελώς ενός σοβαρού... μπουζουξίδικου!
Ποιος να το φανταζόταν! Για τέτοια αλλαγή... ηθών μιλάμε!


Παρηγοριά;

*ΟΛΗ η ιστορία με τα μέτρα -λένε πολλοί και στη Λάρισα- γίνεται τώρα μπας και μαζευτεί το πράμα και σωθούν τα Χριστούγεννα. Να μην χαθεί ο γιορτινός τζίρος. Παρηγοριά στον άρρωστο βέβαια. Ποιος εγγυάται δηλαδή ότι σε ένα μήνα θα είμαστε τόσο καλά ώστε να ξανανοίξει πλήρως η αγορά; Κανένας, ας είμαστε σοβαροί.
Πηνειάρα ρεεεε*ΤΟ ΩΡΑΙΟΤΕΡΟ σχόλιο, τη μεγαλύτερη διαφήμιση αυτήν την εβδομάδα, τη δέχθηκε η Λάρισα μέσα από ένα τηλεοπτικό σήριαλ:
Άγριες Μέλισσες. Πάει ο Μελέτης στη μάνα του στο Παρίσι και η σικάτη Ανέτ τον ξεναγεί.
- Σ’ άρεσε ο Σηκουάνας αγόρι μου; τον ρωτά εκείνη.
Και ο Μελέταρος, σαν βέρος «Λαρσινός»:
- Σιγά το ποτάμι... Μπροστά στον Πηνειό δεν λέει τίποτε... (Πέστα, πέστα...).


Τρέλα

*ΣΤΗ Γαλλία τρελαμένοι τζιχαντιστές προβαίνουν σε επιθέσεις κατά Χριστιανών.
Στο (γαλλόφωνο) Κεμπέκ του Καναδά πάλι, έγινε ανάλογη επίθεση από κάποιον που ήταν ντυμένος... Σαμουράι!
Τι ζούμε παιδιά; Ώρα είναι ν’ αρχίσουν και οι δυτικοί να ντύνονται... καουμπόηδες, να πάρουν τα εξάσφαιρα κι όποιον (αλλόθρησκο) πάρει ο Χάρος (ο Αλλάχ, ο Βούδας, ο... Μανιτού ή όποιος άλλος). Δεν πάμε καλά, το μόνο βέβαιο.


Το έγκλημα

*ΣΕ ΓΕΝΙΚΕΣ γραμμές, είναι εξαιρετικά σπάνιο να γίνει έγκλημα στη Λάρισα. Έγινε ένα προχτές σε πάροδο της οδού Γεωργιάδου, με δράστες πρόσφυγες αραβικής καταγωγής (Σύριοι, Ιρακινοί... ) και θύμα έναν 22χρονο - τι κρίμα!
Ήταν προσωπικές διαφορές; Ήταν θρησκευτικές; Ή μήπως και φυλετικές; Προφανώς η δικαστική έρευνα θα φωτίσει την υπόθεση.
Σε κάθε περίπτωση όμως, πράξεις σαν κι αυτή που γίνονται στα σκοτάδια, σε κάποιο ερημικό δρόμο στην πόλη, εντείνουν ακόμη περισσότερο τους φόβους που έτσι κι αλλιώς διακατέχουν τους Λαρισαίους για την εγκληματικότητα που συνοδεύει αυτές τις δομές. Και, αλήθεια, πόσες τέτοιες δομές λειτουργούν πια μέσα στη Λάρισα, πέραν βέβαια αυτής του Κουτσόχερου; Πότε και πώς ξεφύτρωσαν όλα αυτά;


Αλητεία

*ΒΡΑΖΕΙ -και δικαίως!- η χώρα με τα αληταριά που μπούκαραν στο γραφείο του πρύτανη της ΑΣΟΕΕ και τον προπηλάκισαν περνώντας του κολάρο ένα πανό υπέρ των καταλήψεων. Οι τύποι αυτοί ««δεν είναι αθώοι» για να επεκτείνουμε κι ένα γνωστό σλόγκαν.
Δεν έχει κανένα νόημα πια να αποδοκιμάζει απλώς αυτά τα περιθωριακά στοιχεία που διαλύουν τα Πανεπιστήμια. Καλύτερη απάντηση θα ήταν να μας πει η Κυβέρνηση τι (δεν) έχει κάνει ως τώρα και τι θα κάνει -συγκεκριμένα κι όχι στο «φλου»- για να τελειώσουμε με αυτές τις συμπεριφορές.
Αλλά, όταν -ακόμη!- διστάζει και επιτρέπει τις σχολικές καταλήψεις, τι να περιμένεις για τα ΑΕΙ όπου δρουν και κακοποιά στοιχεία;
Ο Τραμπ και ο Βούδας*Ο ΤΡΑΜΠ τρέχει σαν... αφιονισμένος (Κύριος οίδε τι του δώσανε) μπας και προλάβει στο παρά ένα και σώσει την παρτίδα. Πέντε ομιλίες σε μια ημέρα χτες!
Ο άλλος πάλι σκέτος... Βούδας. Χαλαρός και άνετος. Μακάρι να μην επαληθευτεί ο κανόνας που λέει ότι τις αμφίρροπες εκλογές συνήθως τις κερδίζει εκείνος που τις θέλει περισσότερο... Μακάρι...
Πάντως ένα είναι βέβαιο. Τις εκλογές, αν τις χάσει, θα τις χάσει ο Τραμπ από το κεφάλι του. Δεν θα τις κερδίσει ο Μπάιντεν.


Σκοτίδια...

*ΤΩΡΑ που οι καφετέριες έκλεισαν φάνηκε πόσο σκοτεινή πλατεία είναι τελικά η περιλάλητη «Πλατεία Ταχυδρομείου». Αρκετά από τα φανάρια της έχουν καμένες λάμπες, ενώ μεγάλη έλλειψη είναι ότι δεν φωτίζεται το Κτίριο Κατσίγρα- ό,τι πιο όμορφο έχει να επιδείξει η πλατεία.
Τις άλλες μέρες το πρόβλημα καλύπτεται μερικώς από τα φώτα των καφέ, αλλά ο Δήμος δεν μπορεί να βασίζεται σ’ αυτό. Πιστεύουμε η αρμόδια Υπηρεσία του Δήμου να το δει. Και να της... αλλάξει τα φώτα.


Αγνοείται

*ΕΒΔΟΜΗ αγωνιστική στο πρωτάθλημα και η νίκη για την ΑΕΛ αγνοείται. Και τη θέλαμε όλοι πολύ αυτή τη νίκη μέσα στον Βόλο. Ιδιαίτερα ο Κούγιας για να πικάρει τον Μπέο... Πάντως η ομάδα έδειξε κάπως να συνέρχεται, σε ένα πρωτάθλημα εντελώς «αποστειρωμένο», που μας έχει ξενερώσει πριν καλά - καλά αρχίσει.


Κτίρια...

*Ο Άρης και η Κλαίρη, τα δύο αδικοχαμένα παιδιά της Σάμου από το χτύπημα του εγκέλαδου, θα μπορούσε να είναι παιδιά του οποιουδήποτε. Θα πρέπει να υπάρξει σχέδιο από την πολιτεία, τους δήμους και τις αρμόδιες υπηρεσίες, καταγραφής όλων των εγκαταλελειμμένων και παλαιών κτιρίων, όσο δύσκολο και να είναι, όσοι κληρονόμοι και αν το διεκδικούν, για να αποφευχθούν μελλοντικά ανάλογα γεγονότα. Το αντίδοτο. Καταγραφή και εκκίνηση των διαδικασιών, στέλνοντας παράλληλα τελεσίγραφο στους ανενεργούς ιδιοκτήτες.
Γ.Γ.

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass