Ψιθυριστά και άλλα

Δημοσίευση: 20 Νοε 2020 18:00 | Τελευταία ενημέρωση: 16 Ιαν 2021 20:28
 *ΖΕΣΤΗ ατμόσφαιρα για  τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ στο Επιμελητήριο  της Λάρισας εν μέσω  κορονοϊού.  Τον αγκάλιασαν  τον Αλ. Τσίπρα.  Ζ. *ΖΕΣΤΗ ατμόσφαιρα για τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ στο Επιμελητήριο της Λάρισας εν μέσω κορονοϊού. Τον αγκάλιασαν τον Αλ. Τσίπρα. Ζ.

Πολύ καλός
*ΧΑΛΑΕΙ ο καιρός, λέει. Ναι, και θα έχει και 15 βαθμούς θερμοκρασία, ίσως και λίγο παραπάνω,

ενώ ο Νοέμβριος μπαίνει στην τρίτη και τελευταία του στροφή.
Τι χαλασμένος, ο καλύτερος καιρός για τέτοια περίοδο. (Πρέπει και να βρέξει εν τω μεταξύ, να φυτρώσουν τα σπαρτά).
Ζ.

Τηλεκπαίδευση
ΠΑΝΗΓΥΡΙΖΕΙ το Υπουργείο Παιδείας για τη χθεσινή ημέρα τηλεκπαίδευσης. Σε ανακοίνωσή του αναφέρει χαρακτηριστικά: «Πραγματοποίησε τηλεκπαίδευση, για πρώτη φορά στην ιστορία της χώρας μας, το σύνολο της σχολικής κοινότητας που αγγίζει τα 1,6 εκατομμύρια μέλη. Πάνω από 39.800 παράλληλες συνεδρίες Γυμνασίων και Λυκείων και πάνω από 55.000 παράλληλες συνεδρίες Νηπιαγωγείων και Δημοτικών πραγματοποιήθηκαν σε όλη τη χώρα (αριθμός που υπερβαίνει τα σχολικά τμήματα της χώρας και περιλαμβάνει και τη διενέργεια δοκιμαστικών συνεδριών και τηλεδιασκέψεων διδασκόντων). Το καθολικό και πανελλαδικό αυτό εγχείρημα της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης πιστώνεται στους εκπαιδευτικούς μας, στα στελέχη εκπαίδευσης, στους μαθητές μας και στις οικογένειές τους, που στηρίζουν με όλες τους τις δυνάμεις αυτήν την τιτάνια προσπάθεια».
Είναι γεγονός ότι οι συνθήκες είναι πρωτόγνωρες και όλοι έχουμε βάλει στην καθημερινότητά μας άγνωστους όρους μέχρι πριν, όπως τηλεκπαίδευση, τηλεργασία κ.λπ. Όσον αφορά όμως την εκπαίδευση τα πράγματα είναι απλά. Τα «Δεν βλέπω», «Δεν ακούω καλά», «Με πέταξε έξω το σύστημα» ή το μάθημα με κλειστές κάμερες και μικρόφωνα για να μην υπερφορτωθεί η πλατφόρμα, σίγουρα τηλεκπαίδευση δεν είναι. Μια γεύση τηλεκπαίδευσης ίσως...
-«Δεν εξηγείται διαφορετικά, το Υπουργείο Παιδείας μας τρολάρει. Πώς γίνεται να ταλαιπωρούμαστε χιλιάδες οικογένειες και η υπουργός να μιλά για μεμονωμένα προβλήματα;» έλεγε χθες η Λαρισαία σε φίλη της συζητώντας για την τηλεκπαίδευση. Μεγάλα ή μικρά τα προβλήματα παραμένουν και το κακό είναι ότι πλέον το βάρος δεν έχει πέσει μονάχα στους εκπαιδευτικούς, αλλά και στους γονείς ιδιαίτερα των μικρών παιδιών, που πέρα από την εργασία τους, θέλουν δεν θέλουν παρακολουθούν τα διαδικτυακά μαθήματα και μετά αναλαμβάνουν και το διάβασμα των παιδιών. Υπερωρίες όχι αστεία...
Ν.Π.

Εξυπνάδες
*ΠΩΣ αλλιώς να συνέλθουν οι Λαρισαίοι, λένε και καμιά εξυπνάδα να περνάει η ώρα.
-Στην τηλεκπαίδευση, μια μαμά διέκοψε το μάθημα για να ρωτήσει τη μαμά του μικρού Γιαννάκη από πού πήρε τις κουρτίνες που έβλεπε.
***
*- ΜΕ σταμάτησε το πρωί αστυνομικός για έλεγχο και με ρώτησε πού πηγαίνω. Του είπα πως «Σημασία έχει το ταξίδι, όχι ο προορισμός». Να, 300 ευρώ πρόστιμο. Κανείς δεν εκτιμά την ποίηση πια.
***
* - ΠΗΡΑ ένα τελάρο, το ζωγράφισα, έγραψα ‘’Σουβλάκια Το Τέλειο’’, το έβαλα πίσω στο μηχανάκι και ως δήθεν ντελιβεράς είμαι όλη μέρα έξω.
Ζ.

Αυτές ξέρουν
*ΑΜΑ διπλώσεις τον χάρτη η Κρήτη πέφτει πάνω στη Μακεδονία, που έδειχνε κάποτε, προεκλογικά, κάποια ψυχή. Κι αυτές οι ψυχάρες, οι νοσηλεύτριες ΜΕΘ από την Κρήτη πήγαν εθελοντικά να βοηθήσουν στην ‘’Πάνω Ελλάδα’’. Αυτές ξέρουν καλύτερα απ’ τον καθένα ότι ανοίγοντας 3 καινούριες ΜΕΘ για να λειτουργήσουν χρειάζονται 10 νοσηλεύτριες τουλάχιστον. Ο Β. Κικίλιας, που καμαρώνει με το δικό τους μπόι, μπορεί να μην το έμαθε ακόμη. Ή κάνει πως δεν το ξέρει. Οι ‘’μελισσούλες’’ των Εντατικών ζουν πιο έντονα κι απ’ τους γιατρούς το βάρος της καθημερινότητας, την κάθε ώρα των βαριά ασθενών, είναι το πολυτιμότερο εργαλείο.
Ζ.

Ανοσία αγέλης;
*Η Λάρισα με τόσες χιλιάδες κρούσματα ως τώρα, με εκατοντάδες κάθε μέρα τελευταία, με τα νοσοκομεία της στο κατακόκκινο να μην μπορούν να ανταποκριθούν πια, όλοι το ξέρουν, γι’ αυτό άλλωστε και οι διακομιδές, πόσα χρόνια έχει να στείλει η Λάρισα περιστατικό σε ΜΕΘ εκτός, εντούτοις συνολικά η περιοχή είναι απίστευτα μακριά από τη λεγόμενη ανοσία της αγέλης, την ασφάλεια που αυτή θα παρείχε, αφού για να το πετύχει πρέπει να κοντέψει τους εκατόν πενήντα χιλιάδες θετικούς, κι ο καθείς αναλογίζεται σε πόσους θανάτους αντιστοιχεί αυτό, δεν θα έφταναν οι σελίδες της εφημερίδας, όλες, για να χωρούν τα αγγελτήρια θανάτων. (Ανατριχιαστική προοπτική που κανένας μα κανένας δεν τη θέλει, ούτε κατά προσέγγιση.)
Ζ.

Τότε...
*ΘΑ βγει άραγε τώρα κάνα περίπολο μελαχρινών από Νέα Σμύρνη να τσεκάρει αν οι υπόλοιποι Λαρισαίοι τηρούν τις υποχρεώσεις του λοκντάουν; Έχει ο καιρός γυρίσματα...

Ζ.


Εκτός χρόνου
*ΥΠΕΡΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ; Κάτι άλλο μήπως; Όταν τα σκληρά νούμερα τραβούν την ανηφόρα, κάποια νούμερα, τι άλλο να είναι τέτοιες μέρες, συζητούν λεπτομέρειες για την άρση του λοκντάουν. Μα με μια σιγουριά...
Ζ.

Τα σιροπιαστά
*ΕΧΟΥΝ να λύσουν κι άλλα προβλήματα οι Λαρισαίες.
- Μετά τα 40 μυαλό δεν βάζουμε. Μόνο κιλά.
***
*- ΝΙΚΟ γιατί κλαίει το παιδί;
- Γιατί δεν ξέρει να μοιράζεται.
- Πάλι έφαγες την κρέμα του, βρε;
***
*- ΝΑ βάλω τα σιροπιαστά και να φυσάει, τα μανιτάρια εκεί μπροστά και τα κοψίδια πλάι, να μπερδευτώ με τους κεφτέδες, να πιώ τον άμπακο στις Σέρρες και στη φουφού του καστανά... (Ήθελε και κάστανα εν τέλει.)
Ζ.

Γίνεται πόλεμος
*ΜΕΣΑ στον κουρνιαχτό της μάχης ο γιατρός του ΓΝΛ Κώστας Μπαργιώτας, θυμίζει: Οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις έχουν ένα σημαντικό, υπερβολικά μεγάλο για καιρό ειρήνης, λένε κάποιοι, δίκτυο Υγειονομικών Υπηρεσιών. Μεγάλα Νοσοκομεία, υπερβολικά μεγάλα για καιρό ειρήνης, λένε κάποιοι άλλοι, στελεχωμένα, εν πλήρη λειτουργία. Έχουν επίσης, πολλούς στρατιωτικούς γιατρούς με ένα ιδιαίτερα προνομιακό καθεστώς εκπαίδευσης και εργασίας, με έξοδα των φορολογουμένων και των ασφαλισμένων, σκανδαλώδες το αποκαλούν πολλοί- σίγουρα προνομιακό σε σχέση με το ΕΣΥ. Τέλος έχουν πολλούς εκπαιδευμένους νοσηλευτές/τριες και μέσα, πολλά μέσα.
***
*ΚΑΙ συνεχίζει ο πρώην βουλευτής: Όλα αυτά αισθάνομαι την ανάγκη να τα υπενθυμίσω, επειδή, από ό,τι φαίνεται, τα έχουν ξεχάσει όλοι. Πριν από όλους η στρατιωτική και η πολιτική ηγεσία. Όμως αισθάνομαι την ανάγκη να υπενθυμίσω, σε όσους ξεχνούν, ότι γίνεται πόλεμος. Πολύ σκληρός μάλιστα από τη Λάρισα και πάνω. Και ο Στρατός απ’ ό ,τι θυμάμαι είναι για τον πόλεμο. («Αλλά πάλι, μπορεί να κάνω και λάθος...» κλείνει ευγενικά. Με το βαμβάκι, που λένε.)
Ζ.

Απίστευτος
*ΤΟΝ βαρέθηκε μέχρι κι ο «Σκάι» τον Β. Κικίλια και διέκοψε την απευθείας σύνδεση. Παραήταν η σχοινοτενής ενημέρωση του υπουργού για τη διαδικασία του εμβολιασμού, όταν εφευρεθεί το εμβόλιο. Η μπάλα στην εξέδρα, τι άλλο να πει στην εβδομαδιαία ενημέρωση που καθιέρωσε, ότι τα πράγματα χειροτέρεψαν δραματικά; Αποφάσισε λοιπόν κι αυτός να συντονίσει τον εμβολιασμό, τι άλλο να κάνει όταν έχει χαθεί η μπάλα στα νοσοκομεία.
Κάθε μήνα θα εμβολιάζονται λέει 2.117.440 πολίτες. Τόσοι ακριβώς. Ή περίπου για την ακρίβεια, όσοι θα έχουν επιζήσει μετά από έναν μήνα και δύο και τέσσερις μήνες...
Ζ.

Καράβι
*ΤΗΛΕΚΠΑΙΔΕΥΟΝΤΑΙ μεν, συνεχίζουν να αστειεύονται δε οι Λαρισαίοι μαθητές.
- Όσοι δεν έχουν άποψη, παίρνουν μια δανεική.
***
*- ΜΠΑΜΠΑ, τι είναι αυτό πέρα στη θάλασσα;
- Υπερωκεάνιο αγόρι μου.
- Και πώς γράφεται;
- Τώρα που το βλέπω καλύτερα, καράβι είναι.
***
*- ΠΩΣ σε λένε;
-Τέλη.
- Έναν Κυκλοφορία, τι τον έχεις;
Ζ.

Επρεπε;
*ΕΠΡΑΞΕ το καθήκον του ο μακαριότατος. «Ιερή υποχρέωση όλων μας να τηρούμε ευλαβικά τους κανόνες και τα μέτρα των αρμόδιων υγειονομικών αρχών της Πολιτείας για να προστατεύουμε το υπέρτατο αγαθό της ανθρώπινης υγείας και ζωής», δήλωσε ο Αρχιεπίσκοπος πριν εισαχθεί στο νοσοκομείο με κορονοϊό. Και περαστικά του. Τώρα γιατί έπρεπε να συνεδριάσει διά ζώσης η Διαρκής Ιερά Σύνοδος είναι άλλο θέμα. Ένας από τους 16 παρόντες ήταν θετικός, κολλάνε κι οι ιερωμένοι, η μάσκα κι η απόσταση προστατεύουν όχι το ράσο, ύστερα ο ιός απλώθηκε ανάμεσά τους.
Ζ.

Δεν αστειεύονται
*«ΣΤΗΝ Κίνα η κατάσταση είναι καλή. Ήταν όμως μια νίκη, η οποία κερδήθηκε με πολύ αγώνα», λέει ο 84χρονος γιατρός, ο Ζονγκ Νανσάν που είναι ο «Τσιόδρας» της Κίνας, ο οποίος εκτιμά ότι δεν θα υπάρξει δεύτερο κύμα της πανδημίας. Η Κίνα γνωρίζει ότι δεν έχει τελειώσει άπαξ διά παντός με την πανδημία. Πότε-πότε εντοπίζονται τοπικές εστίες μετάδοσης, όπως πρόσφατα στην ανατολική περιφέρεια Ζινγιάνγκ με περισσότερα από 180 κρούσματα ή την παραλιακή πόλη Τσινγκτάο, όπου μολύνθηκαν δεκάδες άνθρωποι μέσα σε νοσοκομείο. Και στις δύο περιπτώσεις η αντίδραση των κινεζικών αρχών ήταν άμεση. Σχεδόν 10 εκατομμύρια κάτοικοι της Τσινγκτάο έκαναν μέσα σε λίγες μόνο μέρες τεστ κορονοϊού, 4 εκατομμύρια στη Ζινγιάνγκ, ενώ εκατοντάδες χιλιάδες μπήκαν σε καραντίνα. Κάπως έτσι καταφέρνουν και στην υπόλοιπη Κίνα η ζωή κυλά πλέον κανονικά.

Ζ.


Αυτός φταίει;
*ΚΑΘΕ ανακοίνωση για θανάτους από κορονοϊό συνοδεύεται από τη σημείωση ότι ένα μεγάλο ποσοστό των θανόντων έφερε «υποκείμενα νοσήματα». Δεν υπάρχει πιο βάρβαρο, προσβλητικό και περίπου τιμωρητικό από αυτή τη «σημείωση», υποστηρίζει ο Γ. Μ. Διότι υποκρύπτει εμμέσως και σχεδόν δείχνει τον ίδιο τον ασθενή ως υπαίτιο που έχασε τη ζωή του. «Δεν έφταιγε ακριβώς ο κορονοϊός, αλλά ότι ήταν έτσι κι αλλιώς άρρωστος», είναι η απάνθρωπη λογική...
***
*Η «σημείωση» περί υποκείμενου νοσήματος, πέρα από το ότι είναι ελληνική πατέντα, είναι ταυτόχρονα και ρατσιστικού τύπου προσέγγιση, που παραβιάζει ευθέως και το ιατρικό απόρρητο. Με ποιο δικαίωμα συμπληρώνεται η επισήμανση ότι ήταν παχύσαρκος, ήταν έτσι, ήταν αλλιώς; Και τι σημασία έχουν όλα αυτά, όταν το καταλυτικό στοιχείο για την απώλεια της ζωής ήταν ο κορονοϊός. Εάν είναι χρήσιμο για ιατρικές μελέτες ναι, αλλά γενικές ανακοινώσεις, απλώς στοχοποιούν και προσβάλλουν τη μνήμη του θανόντα.
***
*ΚΑΙ επιπλέον: Πρόκειται και για ένα επικίνδυνο μήνυμα όμως προς την κοινωνία. «Το 97.2% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω», έλεγε η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ και άρα, θα μπορούσε να σκεφτεί οποιοσδήποτε, οι υπόλοιποι, είτε νεότεροι, είτε χωρίς υποκείμενο νόσημα δεν κινδυνεύουν. Υπάρχει πιο καταστροφική λογική μέσα στην πανδημία; (Με την ελπίδα ότι η λογική αυτή δεν θα οδηγήσει ελαφρά τη καρδία και στη μέθοδο της διαλογής ασθενών.)
Ζ.

Απ’ την απάντηση
*ΕΚ της Ιεράς Μεγίστης Μονής Βατοπαιδίου, η ανακοίνωση που δημοσιοποιήθηκε από το ΑΠΕ. Με ημερομηνία έκδοσης 5/18 Νοεμβρίου 2020, καθότι είναι και το Παλιό Ημερολόγιο. Παραπονούνται από το μοναστήρι ότι τους χτύπησαν τα ΜΜΕ αλλά η κορονολιτανεία έγινε ευρέως γνωστή από την απάντησή τους, όταν προωθήθηκε ολόκληρη από το Αθηναϊκό Πρακτορείο, μόνο τυχαίοι δεν είναι. Και τεστ διαθέτουν και κάνουν μόνοι τους λένε και την κατάσταση ελέγχουν. Άλλωστε δικό τους ήταν και το εντυπωσιακό βίντεο, αμεριμνησίας, που κυκλοφόρησε, του μοναστηριού παραγωγή, οι ίδιοι το τράβηξαν και το διένειμαν.
Ζ.

Έμοιαζαν
*- ΤΙ άσχημο κορίτσι...
Ο Λαρισαίος μιλούσε στον διπλανό του στο παγκάκι του πάρκου.
- Η κόρη μου είναι.
- Συγγνώμη δεν ήξερα ότι είστε ο μπαμπάς της.
- Η μαμά της είμαι.
Ζ.

 

FARMAKA CIU

*ΕΦΤΑΣΕ από την Καρδίτσα το κοκτέιλ φαρμάκων που αντιμετωπίζει τον κορονοϊό.
Ζ.

 

KIKILIAS CIU

*ΦΤΥΣΤΟΣ ο Β. Κικίλιας. «Θα σας εμβολιάσομεν...»
Ζ.

 

MASKA AGIAS CIU

*ΚΑΛΑ στς Αγιάς τα μέρη, βάζουν επίσης μάσκα; Αφού φοράνε όλοι, ζήλεια λέει κι απ’ τον Γρηγόρη.
Ζ.

 

METRA CIU

*ΕΤΣΙ είδε ο Λαρισαίος επαγγελματίας τα μέτρα στήριξης των μικρών επιχειρήσεων.
Ζ.

 

PERIMENE CIU

*ΠΕΡΙΜΕΝΕ εδώ λιγάκι, του είχε πει η Λαρισαία, να μπω να ψωνίσω κάτι κι έρχομαι.
Ζ.

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass