Ψιθυριστά και άλλα

Δημοσίευση: 19 Ιαν 2021 18:00
*ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΟΣ χιονάνθρωπος, με ψαθάκι για τον ήλιο, που παρ’ όλα αυτά δεν τον λυπήθηκε τον έλιωσε κι αυτό. Μπροστά στο Γηροκομείο, να τον βλέπουν απ’ τα παράθυρα τα παππούδια, που χαίρονται όσο και τα παιδάκια. Ζ. *ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΟΣ χιονάνθρωπος, με ψαθάκι για τον ήλιο, που παρ’ όλα αυτά δεν τον λυπήθηκε τον έλιωσε κι αυτό. Μπροστά στο Γηροκομείο, να τον βλέπουν απ’ τα παράθυρα τα παππούδια, που χαίρονται όσο και τα παιδάκια. Ζ.

Επιτέλους ήρθε
*ΠΑΕΙ πέρασε, αυτό ήταν; Ο χιονιάς πήρε δρόμο για άλλες πολιτείες. Ο χειμώνας όμως επιτέλους ήρθε,

ήρθε για να μείνει. Και καλά θα κάνει, καιρός του είναι. Χωρίς πολλά-πολλά κι ακραία, χειμώνας ελληνικός.
Ζ.

Με τσάντες
*ΚΟΣΜΟΣΥΡΡΟΗ χθες στην αγορά της Λάρισας, που έδειξε να επανέρχεται στα ίσα της. Και με κάμποσες τσάντες στα χέρια οι περιδιαβαίνουσες στους πεζόδρομους. Μπορεί να λειτούργησε και η δίωρη προθεσμία, δεν είναι να χαζεύουμε, στοχευμένη έξοδος στην αγορά.
***
*ΑΡΚΕΙ βέβαια να μην υπάρξουν νέες εκπλήξεις και ένα τρίτο λοκντάουν, κάτι το οποίο οι έμποροι λένε ότι θα είναι καταστροφικό. Σάμπως δεν ήταν και το δεύτερο; Που πάει πέρασε, αφήνοντας πίσω του συντρίμμια και κυρίως το θανατηφόρο δεύτερο κύμα της πανδημίας.
Ζ.

Κρυώνεις;
*ΠΕΡΑΣΕ ο χιονιάς αναθάρρησαν οι Λαρισαίοι, το έριξαν στ’ αστειάκια.
- Μπήκαμε στην καραντίνα με μπότες και θα βγούμε με βατραχοπέδιλα.
***
*- ΣΤΙΣ χώρες που χιονίζει συνέχεια τον χειμώνα, τα παιδιά πώς μαθαίνουν γράμματα;
***
*ΣΕ βλέπει ο άλλος μέσα στο κρύο να τρέμεις και ρωτάει.
- Κρυώνεις;
- Όχι ρε φίλε, είμαι στη δόνηση για να μην ενοχλώ.
***
*- ΟΠΟΙΟΣ δεν έχει κάνει τσουλήθρα με σακούλα από λιπάσματα δεν ξέρει τι θα πει σκι στο χιόνι.
***
*- ΤΩΡΑ που θα πάει η θερμοκρασία στους 10 βαθμούς, θα κοιμηθούμε άραγε μ’ ανοιχτά παράθυρα;
Ζ.

Δικαίως
*ΔΙΝΟΥΝ δικαιώματα κι οι ηγέτες, οπότε δεν ξεφεύγουν απ’ τη σάτιρα.
Ανακοίνωση της ΕΜΥ για καιρικά φαινόμενα: Με αλυσίδες θα πρέπει να εξοπλίσουν τα ποδήλατά τους όσοι πρωθυπουργοί θέλουν να κινηθούν το Σαββατοκύριακο στην Πάρνηθα.
***
*ΚΑΤΑΚΟΡΥΦΗ αύξηση κρουσμάτων σημειώνεται την τελευταία εβδομάδα στις χώρες της Ευρώπης, με ορατό το ενδεχόμενο να πρέπει να αναλάβει την αντιπολίτευση και στις χώρες αυτές ο Αλέξης Τσίπρας. Θα μπορεί να καταγγέλλει από κοντά τις παλινωδίες των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων και την έλλειψη οργάνωσης σε χώρες όπως π.χ. η Γερμανία.
Ζ.

Κλιμακ-ώθηκε
*ΓΙΝΕΤΑΙ μια τόσο μεγάλη συζήτηση στην πόλη μεταξύ ειδικών τε και ασχέτων, εντονότερη πιο θορυβώδης η συμμετοχή εκείνων που νομίζουν ότι είναι σχετικοί με την Τέχνη.
Και ιδίως τη σύγχρονη. Δείγμα υγείας μάλλον, η κοινωνία αναδεύεται, ανεβαίνει στη σκάλα. Φυσικά και έχει ο καθένας το δικαίωμα να του αρέσει κάποιο έργο τέχνης ή να τον απωθεί ή και να τον αφήνει αδιάφορο.
Τον καλλιτέχνη φυσικά τον θρέφει να γίνεται συζήτηση για το έργο του. Εν προκειμένω άλλωστε, ο ίδιος ήταν που την άνοιξε μέσω της εφημερίδας.
***
*ΕΧΟΥΝ ανακύψει όμως και εντελώς πεζά, τεχνικά θέματα. Ένας κυκλικός κόμβος, όπου διασταυρώνονται δρόμοι ταχείας κυκλοφορίας, ενδείκνυται να φιλοξενήσει ένα έργο με υπόγεια νοήματα;
Ποιος θα γυρίσει να το κοιτάξει και να προλάβει να σκεφτεί κιόλας όταν έχει στον νου του μην τον τρακάρουν...
Αν δε γινόταν ντόρος, οι περισσότεροι ούτε που θα αντιλαμβάνονταν την ύπαρξη της κλίμακας-σπείρας-σκάλας. Με την άκρη του ματιού τους και αν... Αλίμονο αν προσηλωνόταν ο οδηγός.
***
*ΚΙ επιπλέον, προκύπτει κι ένα ζήτημα για το τι τοποθετείται σε δημόσιο χώρο. Υπάρχουν επιτροπές ειδικών, αρχιτεκτονικά συμβούλια που εγκρίνουν.
Αν δεν προκηρύσσουν κιόλας προηγουμένως καλλιτεχνικούς διαγωνισμούς.
Και τότε πάλι το κοινό συζητά και διαφωνεί.
Ζ.
Αλλαγές
*ΣΕ λίγο μπορεί να είναι η ερώτηση των 100.000 ευρώ στα τηλεπαιχνίδια, η τελευταία και πιο δύσκολη.
- Ποιος είναι ο προπονητής της ΑΕΛ;
- Πρωινός ή απογευματινός;
***
*Η διαφήμιση που παίζει πλέον έντονα στη Λάρισα είναι εκείνη η παλιά και πολύ ωραία.
- Ο πρόεδρος έφερε τον Πίου.
Ζ.

Θρίαμβος
*ΕΛΛΗΝΙΚΟ ποδόσφαιρο, Αγγλία γίναμε, αμφίρροπα παιχνίδια: Ο Ολυμπιακός θριάμβευσε πάλι, καμαρώνουν οι γαύροι. Με τα Γιάννενα, στην έδρα του, με γκολ στο 94’, από φάουλ που απέφυγε να δει ακόμη κι ο Βαρούχας. Απίστευτη ντρίπλα στην κρατική τηλεόραση, ούτε στο Μαρινακικό Mega έτσι...
Ζ.

Το σκηνικό
*ΔΙΑΡΚΕΙΣ οι εξελίξεις και οι αναλύσεις προπορεύονται πάντα. Να, όπως του Γ. Κ.: ...το μόνο που θα έχει να φοβάται πριν αποφασίσει αν θα κάνει ή όχι πρόωρες εκλογές θα είναι τα οικονομικά και κοινωνικά συντρίμμια που θα αφήσει πίσω της η πανδημία.
Αυτός θα είναι ο μεγάλος κίνδυνος για την κυβέρνηση τους επόμενους μήνες. Μέχρι τώρα η πανδημία σκεπάζει τα πάντα. Όμως, όταν υποχωρήσει, θα φανεί το μέγεθος των προβλημάτων.
Αυτό θα θελήσει να προλάβει ο κ. Μητσοτάκης με τις πρόωρες εκλογές, αν τις αποφασίσει. Πριν τα οικονομικά προβλήματα τον πάρουν από κάτω και η φθορά της ΝΔ αρχίσει να γίνεται επικίνδυνη και πριν η αντιπολίτευση καταφέρει να την καρπωθεί. Γνωρίζει, όμως, ότι το ρίσκο που θα πάρει θα είναι μεγάλο.
Στις πρόωρες εκλογές μπορεί να τα πάρει όλα ή να τα χάσει όλα.
***
*ΠΑΝΤΑ στη βιτρίνα Βορίδης και Άδωνις, κυρίως με φωτισμό της αντιπολίτευσης: Το να λένε και ξαναλένε οι του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΙΝΑΛ για τη «δεξιά στροφή» Μητσοτάκη δεν συνιστά αιχμηρή αντιπολιτευτική κριτική πλέον, δεν προκαλεί ζημιά στον Πρωθυπουργό και δεν προσπορίζει κάτι στα δικά τους κόμματα.
Άλλωστε, το μεγάλο κόμμα της Δεξιάς στην Ελλάδα, διαχρονικά όχι σήμερα, ενσωμάτωνε και την ακροδεξιά πτέρυγα, η οποία, σύμφωνα με παλιότερες εκλογικές μετρήσεις, έφτανε το ένα τρίτο της συνολικής εκλογικής της δύναμης. Ουδείς αρχηγός θα αδιαφορήσει γι’ αυτό, διότι τότε θα χάσει την εξουσία ή δεν θα μπορεί να τη διεκδικήσει.
Αυτό συνέβη την περίοδο 2012-2015, όταν ακραία δεξιά τμήματα ψηφοφόρων απαγκιστρώθηκαν από τη ΝΔ, πηγαίνοντας στους ΑΝΕΛ και τη Χρυσή Αυγή, κι έτσι έχασε τις εκλογές.
Ζ.

Για τη γλώσσα
*ΤΟ γλωσσικό θέμα απασχολούσε τους Λαρισαίους.
Ρωτάει τη μαμά ο πιτσιρικάς:
- Μαμά πώς είναι τα κεράσια στα αγγλικά;
- Τσέρις μωρό μου.
- Πού το τσέρω μαμά;
***
*- ΣΕ διαγωνισμό γλώσσας ζητήθηκε να γράψουν μία πρόταση που να περιέχει: Γαλήνη, Ηρεμία, Ευτυχία. Ο νικητής έγραψε «Η γυναίκα μου κοιμάται». Οι κριτές τον αγκάλιασαν δακρυσμένοι κατά την απονομή.
Ζ.

Ε, φιλαράκια...
*ΕΝΔΕΙΞΗ αν μη τι άλλο της κρατούσας κατάστασης και της γενικότερης συμπεριφοράς, στην κατά τα άλλα καραντίνα. Δημοτικός σύμβουλος Λάρισας, της αντιπολίτευσης, υποδέχεται γνωστό Αθηναίο φίλο του, σε δικαιολογημένη επαγγελματική μετακίνηση αυτός, αλλά με άσκοπη στάση στη Λάρισα.
Όντας φιλόξενος, τον τραπεζώνει με μεζέδες και κρασιά και παρεΐτσα, υποσχόμενος νέα συνάντηση κατά την επιστροφή προς Αθήνα. Το χειρότερο; Αναρτά κιόλας καμαρωτός τη φωτογραφία, τρία φιλαράκια αγκαλιά τρωγοπίνοντας. Είναι δυνατόν;
(Κι αν κάνουν έτσι οι τοπικοί άρχοντες, ο κόσμος πώς να συμπεριφέρεται άραγε;).
Ζ.

Με το χιόνι
*ΠΩΣ αλλιώς θα συμπεριφέρονταν οι Λαρισαίοι.
- Αυστηρή καραντίνα; Χαχαχαχα... Η μισή πόλη έχει πάει στα χιόνια.
***
*- Τι να το κάνεις το χιόνι όταν δεν υπάρχει ταβέρνα ανοιχτή να μπουκάρεις μέσα, στα ζεστά και να πλακωθείς στο κρασί και στους μεζέδες...
Ζ.

Τον ουρανό...
*ΜΕ ποιητική διάθεση η Λαρισαία Ο.Κ.
Ο ίσιος δρόμος έχει ευκολία.
Και τη μονοτονία του ταξιδιού χωρίς κόπο.
Ακόμα κι αν τον διασχίσεις μέσα στο σκοτάδι.
Όμως, οι σκέψεις κουράζονται, τα συναισθήματα βαριούνται.
Όπως οι άνθρωποι στις ανιαρές δεξιώσεις.
Η ανηφόρα είναι άλλο πράγμα.
Αγκομαχάει η ψυχή σου. Μα ελπίζει ότι μπορεί στο τέρμα της να συναντήσει τον ουρανό... (Άμα έχεις βουλωμένα αγγεία, σίγουρα θα συναντήσεις τον ουρανό στην ανηφόρα, συμπλήρωσε με πεζότητα ο μεσήλικος Λαρισαίος.)
Ζ.

Κουβερτοστιχάκια
*ΤΗΣ εκπαιδεύσεως ο Δ. Ντ., δεν θα εμπνεόταν από την Κουβερτούλα.Με παράθυρα ανοιγμένα,
μην κρυώσεις λέει η μανούλα
και μου έδωσε εμένα,
μια ωραία κουβερτούλα.Όταν πάω στο σχολείο,
στη σακούλα μου την έχω,
γιατί αλλιώς εγώ το κρύο,
τον χειμώνα δεν τ’ αντέχω.Έγραψα και τ’ όνομά μου,
να γνωρίζω την κουβέρτα,
έτσι μου ’πε η μαμά μου,
μη χαθεί στα σούρτα φέρτα.
Ζ.

Για μετακόμιση;
*ΕΙΝΑΙ λογικό σε μια γενική απόφαση περί απαγορεύσεων για να αντιμετωπιστούν οι κίνδυνοι που οι μετακινήσεις δημιουργούν, να μην έχει υπάρξει πρόβλεψη για περιπτώσεις, οι οποίες χρήζουν ειδικής μεταχείρισης.
Όπως η συγκεκριμένη: Η κόρη μου τελείωσε τις σπουδές της και πρέπει να ξενοικιάσουμε το διαμέρισμα. Πώς όμως θα μεταβούμε στην πόλη όπου σπούδαζε για τη μετακόμιση; Αναρωτήθηκε επικοινωνώντας χθες με την «Ε».
Επικοινώνησε με ...τας αρχάς, αλλά ουδείς μπορούσε να του δώσει λύση.
Νομοταγής θέλει να είναι ο συμπολίτης. Χωρίς βεβαίως να χρειάζεται να καταβάλει ενοίκια για ένα διαμέρισμα που δεν χρειάζεται πια...
Επιβάρυνση
*ΠΡΟ ημερών, ο Α. Σ. έλαβε από τη Διεύθυνση Οικονομικών Υπηρεσιών-Τμήμα Εσόδων του Δήμου Λάρισας, Απόσπασμα Βεβαιωτικού Καταλόγου για την καταβολή ΤΑΠ ακινήτου ποσού 2,65 ευρώ.
Σύμφωνα με τις οδηγίες, η πληρωμή έπρεπε να γίνει με κατάθεση σε έναν και μοναδικό λογαριασμό συγκεκριμένης Τράπεζας. Σωστά μέχρις εδώ.
Το θέμα είναι όμως ότι δεν διέθετε, όπως και άλλοι δηλαδή, λογαριασμό στη συγκεκριμένη Τράπεζα.
Και σύμφωνα με τις τραπεζικές ανακοινώσεις, συναλλαγές με φυσική παρουσία σε υποκατάστημα δεν μπορεί να γίνει από ένα ποσό και κάτω.
Τακτοποίησε την υποχρέωσή του κάνοντας συναλλαγή μέσω e-banking της τράπεζας όπου τηρεί λογαριασμό. Με αποτέλεσμα για τη μεταφορά του ποσού στην τράπεζα που χρησιμοποιεί ο Δήμος να επιβαρυνθεί, για τη μικρή αυτή μεταφορά, με άλλα 4 ευρώ.
Για την αποφυγή επιβαρύνσεων, που κάποιες φορές υπερβαίνουν και την οφειλή, όπως εν προκειμένω, δε θα ήταν λογικό ο Δήμος να δώσει δυνατότητα πληρωμής στους λογαριασμούς όλων των τραπεζών, που σίγουρα τηρεί;
(Ας το δει ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος).
Ζ.

Καλοκαίρι
*«ΚΑΝΤΕ κράτηση για το καλοκαίρι! Ήρθαν τα εμβόλια!».
Με αυτό το μήνυμα επανέρχεται ο κλάδος του τουρισμού σε διαφήμιση γνωστής αεροπορικής εταιρείας.
Διαλαλούν την έλευση των εμβολίων σαν να τα παρήγαγαν οι ίδιοι, καθώς εναποθέτουν σε αυτά τις ελπίδες τους για να αναστηθούν από τη στάχτη.
Η ατμομηχανή της οικονομίας στη χώρα μας, ο τουρισμός, ανυπομονεί να κάνει επανεκκίνηση. Τώρα, πόσες επιχειρήσεις είναι αυτές που επιβίωσαν μετά την πληγή της πανδημίας και θα καταφέρουν να ανοίξουν το καλοκαίρι; Είναι άγνωστο. Όπως άλλωστε άγνωστο είναι ακόμη, αν μέχρι το καλοκαίρι θα έχουμε επιστρέψει στην κανονικότητα.
Λ.Κ.

Πληρωμές στη ΔΕΥΑΛ
ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΕ να μπει στο κτίριο της ΔΕΥΑΛ για να εξοφλήσει λογαριασμό νερού. Τον παρέπεμψαν όμως σε τηλεφωνικό ραντεβού, ενώ, όπως ισχυρίζεται δεν υπήρχε ουρά, παρά μόνο δύο-τρεις συναλλασσόμενοι.
Η ΔΕΥΑΛ έχει ανακοινώσει από τις αρχές της πανδημίας ότι οι συναλλαγές των πολιτών γίνονται «αποκλειστικά και μόνο μέσω διαδικτύου ή ραντεβού λόγω του αυξημένου επιδημιολογικού κινδύνου».
Υπενθυμίζει λοιπόν ότι «για τις συναλλαγές τους και τα ραντεβού τους οι καταναλωτές μπορούν να απευθύνονται στο      info@deyal.gr ή στο 2410 -687.102 ή στο αντίστοιχο τμήμα στα τηλέφωνα που αναγράφονται επίσης στην ιστοσελίδα της deyal.gr. Παρακαλούνται οι πολίτες να τηρήσουν την οδηγία αποφυγής αυτοπρόσωπης παρουσίας, προς αποφυγή ανεπιθύμητων εξελίξεων».
Χωρίς
*- ΤΙ θα θέλατε παρακαλώ;
Take away στο σουβλατζίδικο της Λάρισας.
- Ένα σουβλάκι χωρίς κρεμμύδι.
- Επειδή δεν έχω κρεμμύδι, να βάλω ένα χωρίς ντομάτα;
Ζ.

Κι αγύριστα
*ΣΥΝΑΝΤΑΕΙ ο Λαρισαίος έναν φίλο του στον δρόμο. Λένε τα βασικά και του ζητάει δανεικά.
- Βρε σύ, έχεις να μου δώσεις ένα κατοστάρικο; Θα στο επιστρέψω σε λίγες μέρες...
- Ναι βεβαίως, πάρτο.
Πρόθυμος ο άλλος, όμως πέρασε καιρός και δεν του το επέστρεψε. Ξανασυναντιούνται στον δρόμο.
- Βρε συ, θυμάμαι σου χρωστάω ένα κατοστάρικο...
- Ναι...
- Ωραία, δώσε μου άλλο ένα και από βδομάδα σου επιστρέφω και τα δύο.
***
*ΕΥΓΕΝΙΚΟΣ ο άλλος, του έδωσε. Πέρασε όχι μία, βδομάδες κάμποσες, βρέθηκαν ξανά τυχαία.
- Φίλε μου, τι κάνεις; Σου χρωστάω δύο κατοστάρικα, έτσι;
- Έτσι...
- Δεν μου δίνεις άλλα δύο; Και το Σάββατο που πουλάω το στάρι θα στα δώσω μαζεμένα.
Ξηλώθηκε πάλι ο άλλος κανονικά.
Ποιο Σάββατο όμως, πουθενά τα δανεικά. Ούτε το Ψυχοσάββατο, ούτε το Μεγάλο Σάββατο.
Κι όταν ξανασυνάντησε τον φίλο του ήταν σφιγμένος. Εκείνος όμως τον φώναξε από πέρα.
- Βρε συ, σου χρωστάω τέσσερα κατοστάρικα, σωστά;
- Ε, ναι...
- Δώσε μου άλλα τέσσερα που έχω ανάγκη σήμερα και μεθαύριο Δευτέρα που είναι να πάρουμε τις επιδοτήσεις σε ξοφλάω.
***
*ΥΠΕΚΥΨΕ ξανά αυτός του έδωσε κι αυτήν τη φορά. Φυσικά η Δευτέρα παρήλθε χωρίς να του τα δώσει τα χρωστούμενα, πέρασαν κι άλλες πολλές Δευτέρες, μέχρι που το ‘φερε και συναντήθηκαν πάλι.
- Έλα δω ρε φίλε μου, πώς πάει... Βρε συ, σου χρωστάω οχτώ κατοστάρικα αν δεν κάνω λάθος, ναι;
- Όχι, όχι... Τίποτα δε μου χρωστάς, τίποτα.

Ζ.

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass