Ψιθυριστά και άλλα

Δημοσίευση: 21 Φεβ 2021 18:05
*ΑΠΙΣΤΕΥΤΑ καλοσχεδιασμένα λοκντάουν...  Χθες στα σύνορα Ευόσμου - Ηλιούπολης, στη Θεσσαλονίκη. Ζ. *ΑΠΙΣΤΕΥΤΑ καλοσχεδιασμένα λοκντάουν... Χθες στα σύνορα Ευόσμου - Ηλιούπολης, στη Θεσσαλονίκη. Ζ.

Ξεμυτίζει
*ΚΙ έρχεται λέει σερί από λαμπρές λιακάδες. Φυσικά και δεν πρόκειται για αλκυονίδες,

έστω όψιμες, η άνοιξη είναι που ξεμυτίζει και κάνει δοκιμές. Ο ήλιος φέρνει μαζί του αισιοδοξία, ενώ η άνοδος της θερμοκρασίας μειώνει και την απευκταία μεταδοτικότητα.
Ζ.

Απελπισία
*- Παράταση του λοκντάουν για δύο ακόμη εβδομάδες κι ύστερα θα πάμε στα πέναλτι. (Απελπισμένοι εμφανίζονται οι Λαρισαίοι.)
***
*- Θα μας αφήσουν να βγούμε καμιά μέρα, θα πάμε για κανέναν ποτάκι και από συνήθεια θα ξαπλώσουμε.
Ζ.

Χριστούγεννα/Πάσχα
*Κι ο άγιος φοβέρα θέλει... Πόσο μάλλον ο υπουργός κι οι υγειονομικοί διοικητές. Ένα μήνα τώρα δίχως δυνατότητα ραντεβού για τους υπερήλικες Λαρισαίους που έχουν κληθεί για εμβολιασμό. Όχι καθυστερημένες ημερομηνίες, ποτέ, δεν υπήρχε δυνατότητα στην πλατφόρμα emvolio.gr. Κι οι κυβερνώντες να διατείνονται ότι το πρόγραμμα εμβολιασμών εξελίσσεται κανονικά, να βάζουν στο παιχνίδι και τους άνω των 75 ετών ενώ δεν έχουν εμβολιαστεί 90άρηδες.
***
*ΕΓΡΑΦΕ η εφημερίδα, μεταφέροντας ανησυχία και διαμαρτυρίες του κόσμου, βγήκε ο φαρμακευτικός σύλλογος πιέζοντας, ο ιατρικός καταγγέλλοντας, άρχισαν οι ερωτήσεις βουλευτών, οι αρμόδιοι αγρόν ηγόραζαν. Παρενέβη εν τέλει ο Μ. Χαρακόπουλος στη συνεδρίαση της Κ. Ο. της ΝΔ κι έθεσε το πρόβλημα ενώπιον του πρωθυπουργού, κοίταξε εκείνος στραβά τον υπουργό, υποσχέθηκε αμέσως ο Β. Κικίλιας επιπλέον εμβολιαστικά κέντρα στη Λάρισα. Κι ακριβώς την επομένη, όλως παραδόξως, προέκυψε δυνατότητα ραντεβού για τους Λαρισαίους ηλικιωμένους. Ημερολογιακά λίγο πίσω βέβαια. Αλλά, στα μέσα Απριλίου, στα μέσα Απριλίου, τι να γίνει, εκεί που είχαν φτάσει τα πράγματα. Άνθρωποι ευπαθείς, των ευαίσθητων ομάδων που ήταν να εμβολιαστούν κοντά στα Χριστούγεννα φτάνουν τώρα Πάσχα. Και πάλι καλά δηλαδή. (Οι υπόλοιποι έχουν καταλάβει τι τους περιμένει...)
Ζ.

Τα καλώδια
*ΑΚΟΥΝΕ, βλέπουν και σχολιάζουν την επικαιρότητα στη Λαρισαϊκή συντροφιά.
- Κι ενώ οι άλλοι προσγειώθηκαν στον Άρη εμείς εδώ μαλώνουμε για το ποιος πρέπει να κόψει τα κλαδιά των δέντρων.
***
*- ΥΠΕΡΜΕΤΡΗ αισιοδοξία να πιστεύεις ότι θα δεις υπογείωση καλωδίων στη χώρα που πρώτα ρίχνουν την άσφαλτο και μετά βάζουν τους σωλήνες στον δρόμο.
***
*- ΜΗΝ τα περιμένετε όλα από το κράτος. Με το σχόλασμα να πιάνετε κασμά και φτυάρι και να προχωράτε την υπογείωση καλωδίων στη γειτονιά σας.
Ζ.

Οι κλεπταποδόχοι
*ΤΟ έχουν ξαναπεί πολλοί εδώ και χρόνια, το λέει τώρα κι ο Φαρσαλινός αγρότης Γ. Δ. με την έγγραφη προσφυγή του στην Εισαγγελία. Ότι το φαινόμενο των καταστροφικών κλοπών σε αρδευτικές αγροτικές εγκαταστάσεις, με σκοπό την αφαίρεση χαλκού, η μάστιγα λοιπόν που προκαλεί τόσο μεγάλες ζημιές, μπορεί να αντιμετωπιστεί εάν εξαρθρωθεί το κύκλωμα κλεπταποδοχής του χαλκού. Δεν τον τρώνε τον χαλκό που κλέβουν οι Ρομά, μόνο τέτοιοι έχουν συλληφθεί όλα αυτά τα χρόνια για παρόμοιες κλοπές, ούτε φυσικά τον εξάγουν. Λογικά σε κάποιες μάντρες τον πηγαίνουν σε κάποιους μεσάζοντες, που θησαυρίζουν με τον πόνο των θυμάτων αλλά και με τον κόπο και το ρίσκο των μικροκλεφτών. Ε, οι αρχές κάτι μπορούν να κάνουν ελέγχοντας το κύκλωμα.
Ζ.

Ποιος, πώς, γιατί;
*ΑΝΑΣΤΑΤΗ η Λάρισα παρότι άνοιξε ξανά η πλατφόρμα και μπόρεσαν χθες να κλείσουν επιτέλους ραντεβού οι ηλικιωμένοι, που ήταν η σειρά τους, αλλά ένα μήνα τώρα δεν μπορούσαν. Έστω για τον Απριλομάη.
Ανάστατη η πόλη, πολλοί θεωρούν ότι δεν επρόκειτο για ανικανότητα ή έστω αμέλεια κάποιων τοπικών παραγόντων, αλλά για τακτική που ακολουθήθηκε επίτηδες. Ότι κάποιοι υπεύθυνοι μπλόκαραν την πλατφόρμα emvolio.gr για κάποιες περιφέρειες, όπως τη Λάρισα, γενικότερα τη Θεσσαλία μα και άλλες, προς όφελος άλλων περιφερειών όπου οι εμβολιασμοί είναι ήδη πολλαπλάσιοι. Άλλωστε μόλις έφτασε ψηλά το πρόβλημα Λαρίσης, αμέσως βρέθηκε λύση. Επομένως, τι έπαιξε;
***
*ΑΝΕΠΙΤΡΕΠΤΟ, εάν συνέβη, η ισοκατανομή με πληθυσμιακά κριτήρια που ισχύει στην Ευρώπη ολόκληρη, να παραβιάζεται στην Ελλάδα. Ποιος μπορεί να πήρε τέτοια απόφαση, με ποιο δικαίωμα και ποιος θα τον ελέγξει; Το θέμα είναι τόσο σοβαρό... Που ο κόσμος στον κάμπο εμβολιάζεται καναδυό μήνες αργότερα από συνομιλήκους του αλλού, ο καθένας το καταλαβαίνει. Έχει ακόμη και οικονομικό αντίκτυπο για τις θιγόμενες περιοχές. Οι εντεταλμένοι του Υπουργείου στη Λάρισα οφείλουν να διαψεύσουν και να εξηγήσουν πειστικά τι συνέβη. Αλλιώς προφανώς και θα θεωρηθούν συνυπεύθυνοι.
Ζ.
Ε, μαν...
*ΕΙΧΕ ακούσει τον παππού του πριν ο νεαρός Λαρισαίος κι έβγαλε αβίαστο συμπέρασμα.
- Οι πρώτοι ράπερ, βρε παιδιά, πρέπει να ήταν σαρακατσαναίοι. Φάγαμαν, ήρθαμαν, πουντιάσαμαν.
Ζ.

Ο τρόπος
*ΕΙΧΑΝ τα θέματά τους οι Λαρισαίοι φοιτητές.
- Πώς τα καταφέρνεις κι έχεις τέτοιο κορμί;
- Με σωστή διατροφή και γυμναστική.
- Α καλά... Έτσι ήξερα κι εγώ.
***
*- ΤΟ ζώδιό μου έλεγε βελτίωση στα οικονομικά και βρήκα ένα πεντάευρο σε παλιά τσάντα. Ορίστε μας... Και μετά σου λένε να μην πιστεύεις στα ζώδια...
Ζ.

Ιστορικό χαμηλό
*ΦΑΙΝΕΤΑΙ ότι το ΚΚΕ αποφάσισε να προσγειωθεί στη σκληρή πολιτική πραγματικότητα. Με την Κεντρική Επιτροπή, στις Θέσεις της ενόψει του 21ου Συνεδρίου του κόμματος να παραδέχεται αυτό που βλέπουν όλοι: «...βάζουμε στη συζήτηση την κατάσταση στο εργατικό-συνδικαλιστικό κίνημα σήμερα, τον βαθμό οργάνωσης της εργατικής τάξης στα σωματεία και τη συμμετοχή της στην ταξική πάλη... Αναδεικνύουμε τον χαμηλό βαθμό οργάνωσης της εργατικής τάξης που βρίσκεται σε ιστορικά κατώτατο σημείο. Ανιχνεύουμε τις αντικειμενικές αιτίες γι’ αυτήν τη δυσκολία ένταξής της στα συνδικάτα, αλλά και δικές μας αδυναμίες, κυρίως τα καθήκοντα που προκύπτουν για να αλλάξουμε αυτήν την κατάσταση». Να και η καθιερωμένη αυτοκριτική, όμως το ιστορικά κατώτατο σημείο είναι αξιοσημείωτο. Κατώτατο, κατώτερο κι από άγριες εποχές. (Αλλά σάμπως τώρα είναι ήμερος ο καπιταλισμός;).
***
*ΠΑΡΕΧΕΙ ωστόσο και αχτίδα φωτός το ΚΚΕ: «Η Κεντρική Επιτροπή εκτιμά ότι μαζί με τις αρνητικές εξελίξεις υπάρχουν ταυτόχρονα και εφεδρείες στο κίνημα, διάφορες εστίες αντίστασης που πρέπει να βοηθήσουμε εμείς να βγουν στην επιφάνεια και να εκφραστούν με δυναμισμό. Μεγαλώνει η ευθύνη του κόμματος, όλων των μελών και στελεχών μας».
Ζ.
Ντόπια
*ΝΕΑ λήμματα στο διαρκώς εμπλουτιζόμενο Ελληνολαρισαϊκό λεξικό.
- Μυρίζει λέμε όταν κάτι αναδύει οσμή αλλά και ο Λαρισαίος όταν διαλέγει γαρνιτούρα στο κρέας.
***
*ΡΩΤΗΣΑΝ τη Λαρισαία γιατί τον χώρισε τον Ινδιάνο.
-Γιατί μ’ απάτσι.
***
*ΠΥΡΕΞ είναι μαγειρικό σκεύος αλλά κι αυτό που απάντησε ο Λαρισαίος στο πόσες μπύρες πήρε ο Μήτσος.
***
*ΛΕΜΕ κι οι Λαρισαίοι, οι καμπίσιοι για ντοπιολαλιά. Τι να πουν κι οι Επτανήσιοι... Να, ο Λευκαδίτης Θ. Σ. συστήνει: Άμα έχεις γρίτζολες, αναρίτσες, φλάτο και τσαβαριαμέντο, να πας στο ντοτόρε, στο σπιτάλιο, να σου γράψει μια ρετσέτα με ξεματοχινές πίλολες». (Χρειάζονται υπότιτλοι: Αν έχεις πονοκεφάλους, πυρετό, ρίγη και διάρροια, να πας στον γιατρό, στο νοσοκομείο, να σου γράψει μια συνταγή με τα κατάλληλα χάπια.
Ζ.

Κοντοπούρναρα
*ΑΥΤΗ τη φορά δεν... βόλεψε την κυβέρνηση να τα φορτώσει στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Πώς ήταν με τη Ρένα Δούρου για παράδειγμα στην Περιφέρεια Αττικής που έφταιξε για τη Μάνδρα. Τώρα περιφερειάρχης Αττικής είναι ο Γ. Πατούλης που το ξέκοψε τηλεοπτικά, να σταματήσει το «παραμύθι» για τις ευθύνες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για τα δέντρα που πλάκωσαν τα καλώδια και τους σκέπασε στο σκοτάδι.
Την πρώτη ημέρα βέβαια ο κ. Πατούλης αναρτούσε φωτογραφίες με το χιόνι στο fb δηλώνοντας πως τα κατάφεραν. Μετά έκανε την ανάρτηση ο Στέφ. Μάνος και τους... κρέμασε.
Επίσης δήμαρχος στην Αθήνα είναι ο εκλεκτός της ΝΔ, Κώστας Μπακογιάννης και υιός της αδελφής του πρωθυπουργού που δήλωσε εξαρχής πως ο Δήμος δεν έχει υποδομές. Τι να πει και η κυβέρνηση της ΝΔ; Αφού είναι θιασώτες των ιδιωτικοποιήσεων. Ποιοι ξεπούλησαν τις ΔΕΚΟ; Ποιοι πριόνισαν το κλαδί στο οποίο... κάθεται το κράτος; Στην επόμενη αναδάσωση στο Κολωνάκι να φυτέψουν κοντοπούρναρα. Να πηγαίνουμε για καφέ σαν άνθρωποι, βρέξει – χιονίσει.
Β.Κ.
Ατμόσφαιρα
*ΥΠΟ μία έννοια η γνωστή ατάκα του Ντίνου Ηλιόπουλου, «σήμερα δεν ξέρω αν το προσέξατε, αλλά... είμαστε μια ωραία ατμόσφαιρα» παραστατικά περιγράφει τα όσα εξελίσσονται στην τοπική ΝΔ. Παρασκηνιακά αλλά... δημόσια και δεν πρόκειται για αντίφαση με βάση άγραφους νόμους του πολιτικού βίου.
Να ανοίγει ο χορός του βουλευτικού ψηφοδελτίου και να «καίγονται» υποψήφιοι; Να στήνονται παιχνίδια για τον επόμενο υποψήφιο της ΝΔ στον Δήμο Λαρισαίων και να άναψαν τα κάρβουνα για ψήσιμο;
Αλλά επειδή δημόσια και ενυπόγραφα μάλιστα γίνεται λόγος (σ.σ. όπως, στέλεχος της ΝΔ – «αλιευτής» μας μεταφέρει) για «βρώμικες τακτικές προηγούμενων δεκαετιών» για υποψήφιο που «το τελευταίο διάστημα “πατώνει” για «τακτική της λάσπης στον ανεμιστήρα» και για «σενάρια για υποψηφιότητες - τρίχες κατσαρές». Το τι συμβαίνει στο εσωτερικό της ΝΔ δεν έχουμε ιδέα αλλά από τα γραφόμενα περί... κομμωτικής, δείχνει πως κάτι συμβαίνει. Ούτε μας αφορούν οι κατά τα άλλα θεμιτές, προσωπικές φιλοδοξίες. Οι οποίες είναι αλήθεια απαιτούν θυσίες αλλά και μάρτυρες.
Ενίοτε και... επιδέξιους στα μαχαιρώματα στην περίπτωση που προκριθούν τα λεγόμενα πισώπλατα που ως γνωστόν διακρίνονται για το άνανδρο της υπόθεσης, παρέχουν ωστόσο «ασφάλεια» στον «αθέατο» ηθικό αυτουργό. Δεν εντυπωσιάζει ωστόσο ο πρόσκαιρος θόρυβος, καθότι στο τέλος τα βρίσκουν στο ανακάτεμα της κυβερνητικής κουτάλας...
Β.Κ.

Σύντροφος Μπίστης
*ΤΙΠΟΤΕ δεν είναι τυχαίο, σε γραπτές κομματικές ανακοινώσεις, οι λέξεις έχουν τη σημασία τους, ακόμη κι αυτές που λείπουν. Σε νομαρχιακή τηλεσυνδιάσκεψη για εκλογή νέας Ν. Ε. ο ΣΥΡΙΖΑ Λάρισας, ένα κόμμα αλλά δεν είναι όλοι το ίδιο.
Ανακοινώθηκε λοιπόν ότι «Την κεντρική πολιτική εισήγηση θα κάνει το μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, Νίκος Μπίστης, ενώ θα την παρακολουθήσουν εκ μέρους του Οργανωτικού Γραφείου της Κεντρικής Επιτροπής οι σύντροφοι, Κατερίνα Κνήτου και Κώστας Ξυνογαλάς».
Φαίνεται ότι είναι λίγο επιφυλακτικοί με τους νεοφώτιστους, ιδίως με τον Ν. Μπίστη που τους έχει σκιάξει με τα πολιτικά του πηγαινέλα. (Έτσι λοιπόν συντρόφισσες και σύντροφοι, και αγαπητά μου παιδιά).
Ζ.

Μέθοδος
*ΤΗ στάνταρ κυβερνητική μέθοδο επίλυσης των προβλημάτων καταγράφει ο Λαρισαίος.
-Κουκουλώνεται; Κουκουλώστε το.
-Όχι; Δέρνεται; Στείλτε τα ΜΑΤ.
-Όχι; Λύνεται με απαγόρευση κυκλοφορίας; Απαγορεύστε τις μετακινήσεις.
-Όχι; Ε, Ας βάλει ο θεός το χέρι του, κάναμε ό,τι μπορούσαμε.
Ζ.

Μια δεκαπενταετία
* «ΩΣΤΟΣΟ αυτή η αναγκαστική περίοδος απομόνωσης, είχε και την καλή πλευρά, σε προσωπικό επίπεδο», αποκαλύπτει ο Θανάσης Αγγέλης τον καιρό της καραντίνας. Είχε ξεκινήσει λέει να γράφει ένα βιβλίο, με τίτλο «Αυτοδιοικητικό Λεύκωμα 1998 - 2014» και τώρα με τον εγκλεισμό στρώθηκε και κατάφερε να το ολοκληρώσει.
Αναφέρεται φυσικά στη χρονική περίοδο που ήταν νομαρχιακός και εν συνεχεία περιφερειακός σύμβουλος Λάρισας, αρχικά επί Λουκά και κατόπιν επί Αγοραστού. Έχει να διηγηθεί... (Καθότι δεν δίσταζε και να διαφοροποιηθεί κατά τη διάρκεια των θητειών του).
Ζ.

Καιρός για ζόρια
*- ΔΕΝ μας σέβεται η κοινωνία, δεν μας βοηθάει κανένας...
Σε φάση ωριμότητας, μετά την πρώτη του νεότητα, ο Λαρισαίος αγρότης Π.Μ. , από πιτσιρικάς παλεύει μέσα στα χώματα, κάθεται και λέει τον πόνο του, καιρός που είναι, η αγροτιά σε διακοπές, τις γνωστές χειμερινές, αναλογίζεται και ζορίζεται.
- Είναι δυνατόν να έχω τρεις πομώνες κι όλες κλειστές; Με το βαμβάκι στα 40 λεπτά και το ρεύμα στον ουρανό... Να δουλεύουμε για τους εκκοκκιστές;
Κι απ’ τα ποτιστικά τώρα στις ξηρικές καλλιέργειες, στάρι κλπ. Με ένα σωρό μηχανήματα και επενδύσεις στάσιμα. Και χρεωμένα ακόμα.
- Κανένας δεν μας βοήθησε, όποιος κι αν κυβέρνησε την τελευταία δεκαπενταετία τα πράγματα όλο και δυσκολεύουν, δεν ξέρουμε πού να στραφούμε, δεν έχουμε κάπου να ελπίσουμε...
Ζ.

Φυσιογνωμιστής
*ΤΙ κι αν διατρέχει τον δέκατο γύρο στον στίβο της ζωής του, ο μαραθωνοδρόμος του πνεύματος Κων. Παπακωνσταντίνου συνεχίζει με πάθος. Το σώμα μεν κάπως απρόθυμο, μετά τα 92, όμως ο νους ενεργός, τον έκλεισε κι εκείνον η καραντίνα, οπότε τι να κάνει ο δάσκαλος απ’ το Νεμπεγλέρ, στρώθηκε κι έγραψε το τριακοστό του βιβλίο. Η Φυσιογνωμική, το θέμα του, Από τον Αριστοτέλη ως τον Λασκαράτο. Οία η μορφή τοιάδε και η ψυχή, που έλεγαν και οι αρχαίοι. (Σπεύσατε προς ανάγνωσιν,μεθ’ υπολήψεως αφάτου και σεβασμού υψίστου).
Ζ.

  SYNUHMA CIU

*ΤΟ έγραψαν άραγε, ειρωνικά πάντα, τίποτε αναρχικοί, εκεί βαθιά στην Κουμουνδούρου; Ή μήπως πολύ πιστοί χριστιανοί;
Ζ.

 

PLAKAKIA CIU

*ΕΚΤΟΣ που κινδυνεύουν να γκρεμοτσακιστούν με τα πατίνια τους, τα παιδιά σπάζουν και τα πλακάκια μπροστά στην είσοδο του Γυάλινου Θεάτρου στην Κουμουνδούρου. Καλά είναι να περνάει συχνά το δημοτικό συνεργείο για επισκευή.
Ζ.

 

MPEK CIU

*ΕΝ ΤΩ ΜΕΤΑΞΥ το μπεκ μπορεί να προϋπήρχε και να πήγε και να φύτρωσε δίπλα ο υποσταθμός.
Ζ.

 

PIZA CIU

*Ο μηχανικός είχε πάρει το πτυχίο του στην Πίζα. Κι ύστερα γύρισε στην πατρίδα του να δουλέψει.
Ζ.

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass