Ψιθυριστά και AΛΛA

Δημοσίευση: 28 Μαρ 2021 18:10
*ΠΕΡΑΣΑΝ εκείνοι οι καιροί του «θα μιλήσεις με τον δικηγόρο μου». Τώρα Δήμαρχος και Περιφερειάρχης, στοχεύουν από κοινού συζητώντας με την πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου. Ζ. *ΠΕΡΑΣΑΝ εκείνοι οι καιροί του «θα μιλήσεις με τον δικηγόρο μου». Τώρα Δήμαρχος και Περιφερειάρχης, στοχεύουν από κοινού συζητώντας με την πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου. Ζ.

Την ομορφαίνει


*Η Λάρισα όσο πάει και γλυκαίνει. Ο καιρός την ομορφαίνει, ο ανοιξιάτικος. Ζόρικη κατάσταση, σφιχτή, θέλει υπομονή και προσπάθεια. Αλλά κι επικίνδυνη, χρειάζεται προσοχή. Κι όλα καλά θα πάνε, οι ζέστες κι ο ήλιος θα βοηθήσουν.
Ζ.

Μα, κιμάς γαρίδας;
*ΕΧΟΥΝ τις απίστευτες δυσκολίες τους στον τομέα της εστίασης, πολύ τους ζόρισαν οι εικόνες από το Προεδρικό Μέγαρο. Οι κυβερνώντες με τους ξένους να τρωγοπίνουν, να έχει στρωθεί τραπέζι μετά από τόσους μήνες κι όλοι οι υπόλοιποι «στην πείνα», ιδίως οι επαγγελματίες του τομέα. Κι έλεγε ο Λαρισαίος γνωστού ρεστοράν. «Κάτι με θέρισε βρε σεις, προχθές. Δεν ξέρω αν ήταν ο κιμάς γαρίδας με πουρέ από χειμωνιάτικες ρίζες ή το μπισκότο ζυμωμένο με μελάνι σουπιάς. Πάντως με πείραξε...» (Αυτές ήταν κλασικές ελληνικές γεύσεις).
Ζ.

Θα έπρεπε
*ΑΝ δεν είχαν γίνει οι κουτσουκέλες με ημετέρους στην αρχή, τότε θα μπορούσε να υπάρξει ορθολογική παράκαμψη της σειράς των εμβολιασμών. Πώς γίνεται με τη λίστα αστυνομικών και στρατιωτικών που καλούνται και καλύπτουν τα κενά, σε περίπτωση ακύρωσης κάποιων ραντεβού. Άνετα θα μπορούσε και θα έπρεπε να προταχθούν κάποιοι άνθρωποι που κινούνται «εκεί έξω» καθημερινώς για το κοινό καλό. Ούτε τηλεργασία μπορούν να κάνουν, ανάμεσα σε ανθρώπους τρέχουν διαρκώς, διακινδυνεύοντας να κολλήσουν, σε ηλικία εμβολιασμού δεν είναι...
***
*ΜΕΣΑ στους 20.000 Λαρισαίους θα μπορούσαν να είχαν εμβολιαστεί εκτός σειράς κι άλλοι 100-200 παράγοντες. Ο δεσπότης, ο περιφερειάρχης, οι δήμαρχοι φερειπείν, κάποιοι επικεφαλής φορέων, διευθυντές υπηρεσιών και οργανισμών. Γιατί να μην προστατευτούν άνθρωποι που τρέχουν για την κοινωνία, που άμα είναι υγιείς διασφαλίζεται η όσο το δυνατόν εύρυθμη λειτουργία της. (Κι όμως, έτσι όπως τα έκαναν οι κατέχοντες το γκουβέρνο, ακύρωσαν ακόμη και τη λογική).
Ζ.

Χωρίς αργαλειό
*ΕΛΕΓΑΝ τον πόνο τους οι νεαρές Λαρισαίες.
- Καλέ, είμαι επαγγελματίας στο «πού πάω και τους βρίσκω...».
***
*- ΝΑ το ξέρετε, υπάρχουν και κάποιες που θέλουν να είναι πιστές σαν την Πηνελόπη, αλλά δεν ξέρουν αργαλειό.
***
*- ΜΕ ρώτησε, «θα με σκότωνες για 1 εκατομμύριο ευρώ;». Τι να του πω... Ότι «καταρχάς θα σε σκότωνα και τσάμπα»;
Ζ.

Πολλά μαζεμένα
*ΗΡΘΕ ο λοιμός με την ευρέως εξαπλούμενη νόσο, ο λιμός που υπήρχε με την οικονομική κρίση, η ανέχεια επιδεινώθηκε, προέκυψε κι η μεγάλη πλημμύρα, ο πνιγμός νοτίως της Λάρισας, ύστερα κι ο σεισμός στα βόρεια με παρολίγον καταποντισμό, θόλωσε και το πόσιμο νερό, ο παγετός χτύπησε τα σπαρτά. Σαν πολλά τα κακά μαζεμένα. Πιθανότατα θα προκύψουν και τίποτα ακρίδες στις καλλιέργειες, τα κουνούπια θα εμφανιστούν πιστά στο ραντεβού τους, τι άλλο απομένει από τις πληγές του Φαραώ; (Κάτι έφταιγε, λέει, τότε).
Ζ.

Κουλούρα της Κρανιάς
*Ο παπάς κι ο δάσκαλος γράφουν μαζί για τον τόπο τους, την ιστορία και τους ανθρώπους του χωριού τους. Για τη γεωγραφία, τη λαογραφία, την οικονομία, την τοπική ιστορία και φυσικά λόγω των καιρών αφιερώνουν το βιβλίο στα 200 χρόνια. Ο δάσκαλος Αστέριος Σαρακατσιάνος γράφει για την Κουλούρα της Κρανιάς Ολύμπου, το χωριό στο Δέλτα του Πηνειού που δημιουργήθηκε το 1932, όταν πήραν κλήρο απ΄ το τσιφλίκι οι Κρανιώτες και εγκαταστάθηκαν στον κάμπο, εκεί όπου είχαν από παλιά τα καλύβια τους για τις αγροτικές τους καλλιέργειες. Το πριν, το μετά και το τώρα. Κι ο αρχιμανδρίτης Εφραίμ Θεοδώρου γράφει για την εκκλησία του χωριού, τη Μεταμόρφωση του Σωτήρος, όπου και έχει οριστεί εφημέριος. Όμορφες εικόνες, ωραίες ιστορίες και πολλά ονόματα ανθρώπων.
Ζ.

Δεν είναι ριφιφί
*ΤΟ ριφιφί είναι μέθοδος διάρρηξης κατά την οποία οι κλέφτες μπαίνουν πρώτα σε παρακείμενο χώρο, ανοίγουν μια τρύπα στη μεσοτοιχία και από εκεί μπαίνουν στον χώρο που αποτελεί τον στόχο τους. Ο όρος καθιερώθηκε από τον τίτλο της γαλλικής νουάρ ταινίας που γύρισε ο Ζυλ Ντασέν το 1955. Ένα σπουδαίο έργο, κλασική θεωρείται η σκηνή της διάρρηξης, τριάντα περίπου λεπτών, στη διάρκεια της οποίας οι τέσσερις κλέφτες δεν μιλούν καθόλου και η οποία έχει γυριστεί χωρίς διόλου μουσική.
***
*ΓΙΑ ριφιφί κάνουν λόγο πολλοί τίτλοι των ημερών στα μίντια για την υπόθεση με τις θυρίδες των πλουσίων στην τράπεζα του Ψυχικού. Εναλλακτικά μιλούν για μεγάλη ληστεία. Μεγάλο χτύπημα εις βάρος τραπεζών και του ασφαλέστερου και πιο διακριτικού συστήματος που λανσάρουν. Όμως δεν είναι τίποτε παραπάνω από μια διάρρηξη θυρίδων και κλοπή του περιεχομένου τους, χρημάτων και αντικειμένων άγνωστης αξίας. Η κάθε ιδιοκτήτρια δήλωσε ό,τι ήθελε, όσα της έλειπαν ίσως. (Ο όρος ριφιφί το κάνει πιο θεαματικό, ενεπλάκη και τηλεπερσόνα ακόμα καλύτερα, πουλάει περισσότερο το θέμα).
Ζ.

Κρυμμένες σοκολάτες
*ΟΡΕΞΑΤΑ μονίμως τα φαγανά παιδιά της Λάρισας.
-Βρε σεις... Αν δεν έπρεπε να τρώμε το βράδυ, δεν θα είχαν φωτάκι το ψυγείο κι ο φούρνος.
***
*- Η δίαιτά μου λέει να φάω φρουτάκια κι η ψυχολογία μου εκλεράκια.
***
*- ΕΚΡΥΨΑ δύο σοκολάτες προχθές και τώρα δεν θυμάμαι πού τις έβαλα.
Ζ.

Λογιστές...
* ΤΕΛΙΚΑ είναι καλό νέο για λογιστές και φοροτεχνικούς η μετάθεση της υποχρεωτικής χρήση της πλατφόρμας, myDATA για την 1η Ιουλίου; Είναι καλό νέο πως η ΑΑΔΕ κοινοποιεί ότι όλο και περισσότερες επιχειρήσεις τη χρησιμοποιούν; Μήπως θέλει να περάσει προς τα έξω ότι πάλι οι λογιστές είναι υπεύθυνοι που δεν είναι έτοιμοι να ξεκινήσουν την εφαρμογή;
Αλλά δεν υπάρχει πρόβλημα, πώς δεν το σκέφτηκαν νωρίτερα; Θα ονομάσουν τις φορολογικές δηλώσεις my data και έτσι όλοι θα είναι ευχαριστημένοι...
Γ.Ν.

Εισφορές
* ΣΕ «ασκήσεις» μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών έως το 2023 επεξεργάζεται η κυβέρνηση. Όχι ότι είναι κακό. Τουναντίον, οι πάντες το βλέπουν με καλό μάτι, καθώς το μη μισθολογικό κόστος στη χώρα μας παραμένει αρκετά υψηλό. Άλλωστε η μείωση επιδρά θετικά στην απασχόληση, αυξάνει τα κίνητρα για προσλήψεις και μειώνει αντίστοιχα τα κίνητρα για αδήλωτη απασχόληση, ενώ τονώνεται και το διαθέσιμο εισόδημα των μισθωτών.
***
*ΜΕ δεδομένη όμως την υστέρηση εσόδων που έχει προκαλέσει η πανδημία και τις συνέπειές της στην εγχώρια οικονομία, με τα δημοσιονομικά περιθώρια να στενεύουν, τις αντοχές τόσο του κρατικού προϋπολογισμού, όσο και του προϋπολογισμού του ΕΦΚΑ να μειώνονται, ας μονιμοποιηθεί πρώτα η μείωση κατά 3 μονάδες, που ισχύει για φέτος και πάμε παρακάτω...
Γ.Ν.

Τουρισμός
*ΜΕΣΑ στη θύελλα των κρίσεων του τελευταίου διμήνου -και με την πανδημία να θολώνει τον δρόμο επιστροφής στην κανονικότητα- το μεγάλο πολιτικό στοίχημα και η πρόκληση των επόμενων ημερών για την κυβέρνηση είναι να επιβεβαιωθούν οι προσδοκίες, που έχουν καλλιεργηθεί πως ο δρόμος προς την έξοδο είναι κοντά και ότι ο Μάιος θα αποτελέσει τον μήνα έναρξης του τουρισμού.
***
*Η αγωνία της κυβέρνησης είναι η φετινή χρονιά να είναι καλύτερη σε σχέση με πέρυσι, κυρίως λόγω των εμβολίων που θα ξεκλειδώσουν τις μετακινήσεις. Σε σχεδόν δύο μήνες από τώρα θα επιβεβαιωθούν ή θα διαψευστούν οι ανακοινώσεις για την έναρξη του ελληνικού τουρισμού στις 14 Μαΐου με τον υπουργό Χάρη Θεοχάρη να μεταφέρει τη βεβαιότητά του ότι η συγκεκριμένη ημερομηνία είναι ασφαλής.
***
*ΠΑΝΤΩΣ οι τουριστικοί φορείς του νομού έχουν τεθεί σε ετοιμότητα και δη ψηφιακή. Άρχισαν να προετοιμάζονται για τις δράσεις προβολής των προορισμών τους, αξιοποιώντας τις αυξημένες τεχνολογικές δυνατότητες της εποχής μας. Διαδικτυακές καμπάνιες σε στοχευμένες αγορές, virtual περιηγήσεις, παρουσία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης θα επιστρατευτούν και φέτος για να σωθεί ό,τι σώζεται. Ο ανταγωνισμός της επόμενης ημέρας αναμένεται σκληρός, ειδικά για προορισμούς όπως η Θεσσαλία που ψάχνει να βρει τη θέση της στον διεθνή τουριστικό χάρτη.
Γ.Ν.

Πιστοποίηση
*ΤΟ πρόβλημα που αντιμετωπίζουν τα παιδιά που θέλουν να δηλώσουν τις στρατιωτικές σχολές ΕΠΟΠ, αλλά δεν έχουν πιστοποίηση Ηλεκτρονικού Υπολογιστή, διότι αδυνατούν να αποκτήσουν λόγω Covid-19, γνωστοποιεί μέσω της στήλης ο Παναγιώτης Γκουντελάκης. Επισημαίνει δε ότι ο χρόνος δεν είναι σύμμαχός τους, καθώς η διορία κατάθεσης των δικαιολογητικών για ΕΠΟΠ είναι μέχρι 24 Απριλίου. Είναι κρίμα να χάσουν τα προβλεπόμενα μόρια, πρέπει άμεσα να ανοίξουν τα Κέντρα που πραγματοποιούν τις πιστοποιήσεις Η/Υ» καταλήγει.
Γ.Ρ.

Σπατάλη
*ΑΝΤΕΓΡΑΦΕ τον ποιητή η Λαρισαία Ε. Π.
Είναι αυστηροί οι μέλλοντες.
Θα δείτε
Θα μας τιμωρήσουν
Που σπαταλάμε έτσι ενεστώτες.
Ζ.

Ακυρωμένο άκυρο
*Ο ένας εκ των 25 της Νομαρχιακής του ΣΥΡΙΖΑ επέμεινε ως το τέλος. Ήταν όμως τα άκυρα του ιδίου στελέχους όλες τις φορές; Στην πρώτη ψηφοφορία ήταν τρία τα λευκά/άκυρα. Στη δεύτερη βρέθηκε ένα ψηφοδέλτιο με σταυρωμένους αμφότερους τους υποψήφιους, τους ήθελε και τους δύο, απορρίπτοντάς τους. Στην τρίτη άκυρο, με σταυρό σε Ζωγράφο, άρα 14 οι θετικές ψήφοι, αλλά μαζί στον φάκελο έβαλε και το λευκό ψηφοδέλτιο. Από κάποιους αποδόθηκε σε αστοχία, καθώς με τις μάσκες δεν σαλιώνουμε ασυναίσθητα το δάχτυλο, το χαρτί κολλάει, πιθανόν ήταν άκυρο κατά λάθος και όχι ιδεολογικοπολιτικό. Ωστόσο ακόμη συζητείται η υπόθεση, μέσα στα τόσα άλλα θέματα που άνοιξε η εσωκομματική αναμέτρηση θρίλερ.
Ζ.

Ολημερίς
* ΑΠΕΛΠΙΣΜΕΝΟΣ ο νεαρός Λαρισαίος είχε καταφύγει στον παπά της ενορίας.
- Πάτερ, όλη μέρα ακούω μια φωνή να μου λέει τι να κάνω, να παραπονιέται για τα πάντα και να με βρίζει. Δαιμονισμένος είμαι;
- Παντρεμένος είσαι τέκνον μου.
Ζ.

Παραδοξότητες
*Η γνωστή παραδοξολογία, όπως τη διηγήθηκε ο μέγας Εδουάρδο Γκαλενάο:
- Εγώ παντρεύτηκα μια χήρα, που είχε μία κόρη λίγο μεγαλούτσικη στην ηλικία, και ο πατέρας μου πάει και την ερωτεύεται, την πιτσιρίκα εννοώ, και την παντρεύεται, κι έτσι ο πατέρας μου έγινε γαμπρός μου και η θετή μου κόρη έγινε μητριά μου. Η γυναίκα μου κι εγώ κάναμε έναν γιο που ήταν κουνιάδος του πατέρα μου και δικός μου θείος. Κι έπειτα η κόρη μου απέκτησε έναν γιο, που ήταν αδερφός μου και συγχρόνως εγγονός μου. Με παρακολουθείς γιατρέ; Και για να μη μακρηγορούμε κατάληξα εγώ να είμαι σύζυγος και εγγονός της γυναίκας μου, ταυτόχρονα. Και μια μέρα, γιατρέ μου, πήρα είδηση ότι εγώ είμαι ο παππούς του εαυτού μου. Το αντιλαμβάνεστε; Αφόρητη κατάσταση.
***
*ΚΑΙ μια ακόμα, αντιρατσιστική: Ο Θεός σου είναι Εβραίος, η μουσική σου είναι μαύρη, το αυτοκίνητό σου είναι γιαπωνέζικο, η πίτσα σου είναι ιταλική, το φυσικό σου αέριο αλγερινό, ο καφές σου βραζιλιάνικος, η δημοκρατία σου ελληνική, οι αριθμοί σου αραβικοί, τα γράμματά σου λατινικά. Κι εμένα, τον γείτονά σου, με αποκαλείς ξένο;
Ζ.

Ίδια
*ΤΟΤΕ που είχαν ξανανοίξει τα σχολεία, ρώτησε η Λαρισαία δασκάλα στην τάξη: - Για πες μας Γιωργάκη πέντε ζώα της ζούγκλας; - Τρεις ελέφαντες και δύο τίγρεις, κυρία.
Ζ.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass