Ψιθυριστά και AΛΛA

Δημοσίευση: 18 Απρ 2021 18:10
*ΠΟΤΕ δεν λησμονεί ο μητροπολίτης ότι είναι και Τυρνάβου. Πάντοτε ενδιαφέρεται και μεριμνά για το ποίμνιο της επαρχίας ο κ. Ιερώνυμος, συχνά ζητά ενημέρωση από τον δήμαρχο Ιωάννη... Ζ. *ΠΟΤΕ δεν λησμονεί ο μητροπολίτης ότι είναι και Τυρνάβου. Πάντοτε ενδιαφέρεται και μεριμνά για το ποίμνιο της επαρχίας ο κ. Ιερώνυμος, συχνά ζητά ενημέρωση από τον δήμαρχο Ιωάννη... Ζ.

Εναλλαγές


*ΜΙΚΡΗ η χώρα, συγκριτικά η απόσταση Φλώρινα-Χανιά είναι όσο και μεταξύ Φ και Χ, ασήμαντη. Κι όμως, τα μετεωρολογικά φαινόμενα της άνοιξης κάνουν την Ελλάδα απέραντη. Με θερμοκρασιακό εύρος πάνω από είκοσι βαθμούς Κελσίου. Ψυχρές αέριες μάζες απ’ τα Βαλκάνια και θερμές από την Αφρική συγκρούονται πάνω από τη χώρα. Και βρίσκεται λέει σήμερα η Κρήτη με το θερμόμετρο στους 30, ενώ στη βορειοδυτική Ελλάδα δεν θα φτάσει ούτε στους 10. Ανάλογα πού βρίσκεσαι, παγώνεις ή λιώνεις.
***
*ΕΤΣΙ κι αλλιώς παράξενος καιρός τέτοια εποχή. Συχνά η καλοκαιρία πισωγυρίζει.
- Και τα’ Απριλιού τις δεκαοχτώ, ψόφησε η πέρδικα στ’ αυγό.
Το έλεγαν οι παλιοί για τον Μάρτη, ισχύει και για τον Απρίλη: Το πρωί ψοφάει, το μεσημέρι βρομάει. Απ’ το κρύο πρωινό και το ζεστό μεσημεράκι.
Ζ.

Δύο εβδομάδες
*ΜΕ όση ψυχραιμία τους έχει απομείνει, οι Λαρισαίοι σχολιάζουν τις εξελίξεις.
- Θα χρειαστεί λένε και τρίτη δόση του εμβολίου, ενδεχομένως και τέταρτη, βασικά μέχρι να τελειώσει το στοκ στις εταιρείες.
***
*- ΣΤΗΝ πρώτη καραντίνα, προσπαθούσα να μη φρικάρω με τίποτα. Τώρα, μετά από τόσο καιρό, προσπαθώ να μη φρακάρω πουθενά.
***
* ΚΙ ο Ι. Μ. κάθεται και σκέφτεται: Πότε πέρασαν δύο εβδομάδες λοκντάουν απ’ τον Νοέμβριο, ούτε που το κατάλαβα...
Ζ.

Λίγο ακόμα...
*ΔΥΟ-ΔΥΟ εβδομάδες και μήνα τον μήνα έφτασε η κατάσταση εδώ. Άλλοι δεν αντέχουν, άλλοι εισπράττουν λάθος μήνυμα, καθώς υπάρχει και η πολυγλωσσία κάποιων ειδικών, μα και των ανειδίκευτων κυβερνητικών, πάντως πολλοί άρχισαν να ξεθαρρεύουν. Κι είναι κρίμα να χαλάσει στο τέλος όλη αυτή η μεγάλη προσπάθεια.
Οι νουνεχείς άνθρωποι ακούνε τους ορθολογιστές επιστήμονες. Που λένε ότι η πανδημία θα τελειώσει με την πρόοδο του εμβολιασμού κι ως τότε, θα παραμείνει υπό έλεγχο με την εφαρμογή και τήρηση περιοριστικών μέτρων, άλλος τρόπος δεν υπάρχει. Απαιτείται αυτοσυγκράτηση, υπομονή λίγο καιρό ακόμα.
Ζ.

Στον κόσμο τους
*Κι ενώ απομακρύνεται τελικά το σενάριο για «Πάσχα στο χωριό», ο κόσμος βλέπει τη διαφημιστική καμπάνια μεγάλης ξενοδοχειακής αλυσίδας. Που προσφέρει πακέτο διανυκτερεύσεων και γευμάτων στις πολυτελείς εγκαταστάσεις της: «...Μια μαγική εμπειρία για όλη την οικογένεια. Ζήστε ένα μοναδικό ταξίδι στις ομορφιές του τόπου μας και τις παραδόσεις που χάνονται στα βάθη της ιστορίας. Στις αναμνήσεις και τα έθιμα του Πάσχα και το Τραπέζι της Ανάστασης. Μαζί και το πρώτο μπάνιο την Πρωτομαγιά». Και ταξίδι και φαγητό σε μαγαζί. Σε άλλο πλανήτη ζουν αυτοί; Πουλάνε απλώς ελπίδα, ανακούφιση τους αποκλεισμένους, φτιάχνουν κλίμα;
Κρατάνε ωστόσο και μια πισινή. Αν λέει δεν επιτρέψει η Κυβέρνηση τις μετακινήσεις εκτός νομού την εορταστική περίοδο, τότε θα επιστρέψουν ολόκληρη την προκαταβολή για την κράτηση.
Ζ.

Ταμάμ
*ΚΑΤΑΡΧΗΝ αυτό που έπραξε προχθές ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Δένδιας ενώπιον του Τούρκου ομολόγου του, σωστά το έπραξε. Ωστόσο η υπεράσπιση των εθνικών θέσεων είναι διαφορετικό πράγμα με την... «ηρωοποίηση» της Κυβέρνησης από ΜΜΕ.
Μέσα που καλούν ειδικούς, μέχρι και φυσιογνωμιστές για να περιγράψουν από... τη γλώσσα του σώματος πως κατατροπώθηκε ο Τούρκος ΥΠΕΞ.
Για να μην ξεχνιόμαστε, η τουρκική Κυβέρνηση θα επιμένει στις θέσεις της για αμφισβήτηση της κυριαρχίας ελληνικών νησιών, την αποστρατικοποίησή τους, τον χαρακτηρισμό της μουσουλμανικής μειονότητας της Θράκης, όπως προβλέπει η Συνθήκη της Λοζάνης, ως τουρκικής, κ.λπ.
Η Ελλάδα επειδή το θέλει η σημερινή Κυβέρνηση αλλά και κάτω από την πίεση εταίρων στην Ε.Ε. και συμμάχων στο ΝΑΤΟ, οδηγείται στο τραπέζι του διαλόγου με τη γείτονα Τουρκία, με απώτερο σκοπό τον συμβιβασμό της συνεκμετάλλευσης στην Ανατ. Μεσόγειο και το Αιγαίο.
Οπότε άλλο η υπεράσπιση των θέσεών μας και άλλο οι υπερβολές των ΜΜΕ. Όπως και με τη Συμφωνία των Πρεσπών. Θυμηθείτε ποιοι διαδήλωναν κατά της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και περιμένετε να δείτε ποιοι θα υπερψηφίσουν τα μνημόνια συνεργασίας με τη Βόρεια Μακεδονία.
Β.Κ.

Καλυβιώτικα
*ΤΟ πρόσφατο παράδειγμα του υπουργού Εργασίας Κωστή Χατζηδάκη για το 8ωρο και τις ελιές, καταγγέλλεται από την αριστερά και απορούμε γιατί.
Τώρα που θα καταργηθεί το 8ωρο -είπε ένα παράδειγμα ο υπουργός- αυτός που θα δουλεύει 10ωρο για δύο μήνες ας πούμε, θα μπορεί να πάει να μαζέψει τις ελιές του. Ενώ με το 8ωρο θα έπρεπε να πάρει άδεια άνευ αποδοχών.
Άρα με το 10ωρο αυτός που άμεσα ευνοείται είναι ο ίδιος ο εργαζόμενος γιατί εξασφαλίζει το λάδι της χρονιάς, χωρίς να υποχρεώνεται. Χώρια τα οφέλη από την ανάδειξη της υπαίθρου, της προστασίας του περιβάλλοντος και εν τέλει της ενίσχυσης, αγροτικής και τοπικής οικονομίας.
Γιατί αν πας στο χωριό για τις ελιές, ένα τσίπουρο (σ.σ. που παράγουν αμπελουργοί) θα το πιεις στο καφενείο, μια κουβέντα με τον συγχωριανό θα την πεις. Μάνι - μάνι ενισχύεται η κοινωνικότητα, αναδεικνύονται αξίες, όπως αυτής της ανθρωπιάς, της αλληλεγγύης.
Πάντως όσοι εργάζεστε ακόμη με το αναχρονιστικό 8ωρο αλλά έχετε κήπο με ζαρζαβατικά για παράδειγμα και όχι ελαιόδενδρα, καλό είναι να περιμένετε τη σχετική ΚΥΑ.
Αλλά αυτοί οι αριστεροί, τι να πεις. Τάχα μου Αντιαμερικανοί και όλο στο Σικάγο παραπέμπουν για το 8ωρο. Μπορείς να μαζέψεις τις ελιές και εκεί αντίθετοι παρότι ενισχύεται η εργατοαγροτική συμμαχία. Δεν βλέπουν την πρόοδο...
Β.Κ.

Φρούτα επιβλαβή
*ΕΙΧΑΝ εμβαθύνει στους προβληματισμούς τους οι καλοπερασάκηδες Λαρισαίοι.
- Τι μας έχουν διδάξει οι ιστορίες του Αδάμ με την Εύα και της Χιονάτης; Ότι τα φρούτα κάνουν κακό, καλύτερα να τρώτε σουβλάκια.
***
*- ΕΒΑΛΑ τη ζυγαριά σε μια σκοτεινή γωνιά στην αποθήκη. Κι εκεί θα μείνει μέχρι να ζητήσει συγγνώμη.
***
*- ΜΙΑ πλατφόρμα όμως, βρε παιδιά, να κάνεις «taste test» σε γλυκά και να βγαίνεις αρνητικός σε κιλά δεν έχουν φτιάξει.
Ζ.

Την άφησε ο Φίλιππος
*«Ο Φίλιππος αφήνει πάλι την Ελισάβετ» Προσωρινά τότε κι όχι όπως τώρα που ο άνθρωπος αναχώρησε για τας Αιωνίους Μονάς και κηδεύτηκε χθες. Είναι Απρίλιος του 1957 και το δημοσίευμα ανασύρει ο αρχειοφύλαξ της εφημερίδας Ε. Ρ. Κι οι υπότιτλοι συμπληρώνουν: «Οι ανακτορικοί κύκλοι του Λονδίνου διερωτώνται: Τι κακό είναι αυτό... Το χρυσό κλουβί και το πουλί που ζητάει την ελευθερία του».
***
*ΛΟΝΔΙΝΟΝ.- Δεν επρόλαβεν ακόμη να εδραιωθή η αντίληψις, ότι η ζωή της βασιλίσσης Ελισάβετ και του νεοτεύκτου πρίγκιπος Φιλίππου κατέστη και πάλιν αρμονική, και νέοι ψίθυροι ακούονται μεταξύ των ανακτορικών κύκλων του Λονδίνου. Και ναι μεν το ζεύγος θεάται, επιβαίνον αυτοκινήτου, το οποίον οδηγεί ο Φίλιππος ανά τας οδούς του Λονδίνου, και εγκαινιάζον διαφόρους εκθέσεις, υπάρχουν όμως πολλοί, οι οποίοι θεωρούν τη «συμφιλίωσιν» ως επιφανειακήν.
Κύκλοι της Αυλής του Αγίου Ιακώβου σχολιάζουν ποικιλοτρόπως τας πληροφορίας περί νέου και μακροχρονίου ταξιδίου του πρίγκιπος Φιλίππου.
- Μα τι κακό είναι πάλι αυτό; λέγουν. Η καϋμένη η βασίλισσα θα μείνη ακόμα μια φορά μόνη. Τι καλά θα ήταν να βλέπωμε και τους δύο τους να ταξιδεύουν πάντα μαζί, όπως θα κάμουν έπειτα από ολίγας ημέρας προκειμένου να επισκεφθούν επισήμως το Παρίσι.
- Αλλά, τι θέλετε, πολύ μας ανησυχεί το καινούργιο ταξίδι του Φιλίππου εις την Μαλαισίαν και την Νοτιοανατολική Ασίαν. Καλύτερα να έλειπε...
***
*ΑΙ φήμαι οργιάζουν ως προς τα ελατήρια του εις Ασίαν ταξιδίου. Κατά τους μεν, ο Φίλιππος είναι ωργισμένος, διότι η Αυλή έπληξε τον στενόν φίλον και γραμματέα του Πάρκερ και θέλει να τιμωρήση την Ελισάβετ με έναν νέον μακρόν χωρισμόν. Κατά τους δε, όμως πρόκειται περί ταξιδίου, που θα γίνη εκ λόγων πολιτικής και οικονομικής σκοπιμότητας χάριν των υψίστων συμφερόντων της χρεωκοπησάσης Βρετανικής Αυτοκρατορίας...
Αι προθέσεις του αυταί, που άγνωστον διατί τον παρουσιάζουν να νοσταλγή την προ του γάμου ελευθερίαν του, ευνοούνται και από ένα περισσότερον του δέοντος ρεαλιστικόν σχέδιο, εμπνευστής του οποίου δεν είναι άλλος από τον περίφημον λόρδον Λιουκ μεγάλην προσωπικότητα του Σίτυ και πρόεδρον μιας εκ των μεγαλυτέρων εμπορικών εταιρειών της Αγγλίας, που ομιλεί περί της «Επιχειρήσεως Μεγάλη Βρετανία».
***
*ΕΙΣ την σχετικήν προς τα ανάκτορα έκθεσίν του, ο λόρδος Λιούκ, προτείνει, όπως ο Φίλιππος εφεξής γίνη... περιοδεύων εμπορικός αντιπρόσωπος και διαφημιστής της αγγλικής εξαγωγικής βιομηχανίας. Ο πολύς κόσμος, όμως δεν γνωρίζει αυτά τα πράγματα. Οι Άγγλοι, που προσπαθούν να μαντεύσουν τι κρύπτεται πίσω από το αιώνιο και τυποποιημένο μειδίασμα του πρίγκιπος, ακούγοντας τας νέας φήμας, απορούν:
- Πάλι τα ίδια, λοιπόν; Δεν εχόρτασε ο Φίλιππος από ξενητειά; Πώς αφήνει την οικογένειά του, κάθε τόσο πίσω, και αυτός περιπλανάται ανά την Υδρόγειο; Πώς αποξενώθηκε έτσι από τη βασίλισσα, η οποία τόσην αδυναμίαν είχε σ’ αυτόν;
Ζ.
Ο Φιπιάς κι ο Αφιμίς
*ΤΗΝ περίπλοκη κατάσταση του Λαρισαίου περιγράφει γλαφυρά ο Ν. Μ.: ο Χρήστος ο ΑΜΚΑ, με τη Λένη ΕΦΚΑ τα είχαν για λίγο. Αλλά η Λένη είχε πολλούς πρώην. Τον Μάκη τον Φιπιά, τον Χάρη τον ΙΚΑ, τον Γιάννη τον ΕΝΦΙΑ. Έγινε ένα μπέρδεμα και τελικά έφυγε με τον Νικόλα τον Αφιμί. Μεγάλο ειδύλλιο...
Ζ.

Εμβολιαστικά κέντρα
*ΓΙΑ την άμεση λειτουργία δύο επιπλέον Εμβολιαστικών Κέντρων σε Λάρισα και Βόλο ενημερώθηκε χθες από την Πολιτική Προστασία ο Κ. Αγοραστός, με αποτέλεσμα να αυξηθούν οι ρυθμοί εμβολιασμού του πληθυσμού της Θεσσαλίας. Παρόλ’ αυτά ο Περιφερειάρχης θα συνεχίσει να διεκδικεί ακόμα περισσότερα...
Γ.Ρ.

Αενάως
*ΟΙ νεαροί Λαρισαίοι στην αέναη προσπάθεια επίλυσης του γυναικείου ζητήματος.
- Η άλλη ψάχνει αυτοδημιούργητο να ερωτευθεί. Εμάς τους αυτοαποτυχημένους δεν μας θέλει καμία...
***
*- ΕΒΑΛΑ και Αγγελία: Ψάχνω δύο γυναίκες για σοβαρή σχέση.
***
*- ΑΠΟ χθες προσπαθώ να χωνέψω αυτό που έκανε η δικιά μου.
- Τι έκανε δηλαδή...
- Παστίτσιο.
Ζ.

Και δήλωναν έτοιμοι
*«ΜΕΤΑ από 21 μήνες βρήκε τα «βήματα» για τον Αχελώο», τιτλοφόρησε τη νέα του παρέμβαση προχθές μέσω της εφημερίδας, ο Κώστας Γκούμας, σφάζοντας με το βαμβάκι τον αρμόδιο υπουργό Κ. Καραμανλή, για τα όσα είπε, αλλά δεν έκανε, για την υπόθεση του Αχελώου.
«Έρχεται τώρα η απάντηση του κ. Κ. Καραμανλή, με τα «μετέωρα» και χωρίς χρονοδιάγραμμα προσεχή βήματα, να δικαιώσει τις επιφυλάξεις μας», σημειώνει ο γνωστός Λαρισαίος γεωπόνος, υδατοφύλακας της Θεσσαλίας. «Σύντομα θα συμπληρωθεί η μισή θητεία της Κυβέρνησης της ΝΔ και δεν διαπιστώνονται ούτε καν τα στοιχειώδη βήματα προόδου στα υδατικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η Θεσσαλία, ενώ παραμένουν όλες οι εκκρεμότητες που παρέλαβε η σημερινή Κυβέρνηση από την προηγούμενη». Την οποία προηγούμενη τόσο είχαν κατηγορήσει, και δικαίως, οι υπερασπιστές του Αχελώου.
***
*Ο Κ. Γκούμας κόβει κάθε οδό διαφυγής και δικαιολογιών: «Και για να προλάβουμε όσους επικαλεστούν δυσκολίες, όπως η πανδημία και δικαστικές - νομικές εμπλοκές, θα θυμίσουμε ότι στους 21 μήνες αυτής της διακυβέρνησης δεν παρατηρήθηκε η παραμικρή αναβλητικότητα στην επίλυση εκκρεμοτήτων που παρέλαβε η ΝΔ για μεγάλα έργα ή επενδύσεις, όπως Ελληνικό, οδικοί άξονες, Χρυσός, ΔΕΗ, κ.ά.». Και δεν διστάζει να καρφώσει σκληρά το λεγόμενο επιτελικό κράτος: «Δυστυχώς θα παρέλθει άπρακτη άλλη μια κυβερνητική θητεία, αυτήν τη φορά μάλιστα, από ένα κόμμα που δήλωνε έτοιμο να λύσει το πρόβλημα».
***
*-ΤΙ έργα και τι νερό να φέρει, αυτός δεν ξέρει ούτε πώς γράφεται ο Αχελώος...
Με αφορμή όσα διάβαζε στην εφημερίδα ο Λαρισαίος θυμήθηκε την απίθανη σκηνή όταν έξω από το αναπτυξιακό συνέδριο, ο υπουργός Υποδομών προσπάθησε να γράψει σ’ ένα ταμπλό συμβολικά ότι θα βρει λύση. Και επικαλούνταν το αψευδές βίντεο στο ίντερνετ: «Δεσμεύομαι να βρούμε την τελική λύση στο αδιέξοδο του Αχε...» γράφει με τον μαρκαδόρο ο υπουργός και σταματάει: «Δύο λάμδα ή ένα;» ρωτάει τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας. «Ένα» του απαντάει ο Κ. Αγοραστός. Συνεχίζοντας ο Κ. Καραμανλής βρίσκεται μπροστά σε νέα ορθογραφική πρόκληση: «Ωμέγα ή όμικρον;» ξαναρωτάει... «Ωμέγα» του απαντά ο περιφερειάρχης, αλλά στο τέλος, αναλαμβάνοντας προσωπική πρωτοβουλία, βάζει λάθος τον τόνο γράφοντας «Αχελωού». Το λάθος έσβησε δάκτυλος Αγοραστού, αλλά πόσα να διορθώσει κι αυτός...
Ζ.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass