ΨIΘΥΡΙΣΤΑ ΚΑΙ... ΑΛΛΑ

Δημοσίευση: 22 Μαϊ 2021 18:00
*ΗΜΕΡΑ γιορτής και χαράς η χθεσινή για τον περιφερειάρχη Κώστα Αγοραστό, καθώς πλήθος κόσμου και εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων της Θεσσαλίας, έσπευσαν στο γραφείο του -τηρώντας τα σχετικά υγειονομικά πρωτόκολλα- να του ευχηθούν τα καλύτερα. Ο εορτάζων μοίραζε γλυκά και χαμόγελα, ενώ δέχθηκε αμέτρητες ευχές. Διακομματικές (και από βουλευτές της αντιπολίτευσης), υψηλές (σχεδόν όλο το Υπουργικό Συμβούλιο) και από τον απλό κόσμο ιδιαίτερα θερμές. Αυτό που κράτησε ο ίδιος ήταν η ειλικρινής αγάπη που εισέπραξε απ’ όλους όσοι τον επισκέφτηκαν και η παρότρυνσή τους να συνεχίσει να προσφέρει στη Θεσσαλία που τόσο αγαπά. *ΗΜΕΡΑ γιορτής και χαράς η χθεσινή για τον περιφερειάρχη Κώστα Αγοραστό, καθώς πλήθος κόσμου και εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων της Θεσσαλίας, έσπευσαν στο γραφείο του -τηρώντας τα σχετικά υγειονομικά πρωτόκολλα- να του ευχηθούν τα καλύτερα. Ο εορτάζων μοίραζε γλυκά και χαμόγελα, ενώ δέχθηκε αμέτρητες ευχές. Διακομματικές (και από βουλευτές της αντιπολίτευσης), υψηλές (σχεδόν όλο το Υπουργικό Συμβούλιο) και από τον απλό κόσμο ιδιαίτερα θερμές. Αυτό που κράτησε ο ίδιος ήταν η ειλικρινής αγάπη που εισέπραξε απ’ όλους όσοι τον επισκέφτηκαν και η παρότρυνσή τους να συνεχίσει να προσφέρει στη Θεσσαλία που τόσο αγαπά.

Πολύ ψηλά
*ΤΕΛΕΙΩΣΕ κι ο τρελός αέρας που φυσικά συνοδεύτηκε από μεγάλη δασική πυρκαγιά, έτσι συνηθίζεται στην Ελλάδα,

κι επανέρχεται ο καιρός στη φετινά του στάνταρ.
Αίθριος αλλά και αραιή συννεφιά, προς το συννεφόκαμα φαίνεται να το πάει από αύριο και μετά για κάμποσες μέρες.
Θερμοκρασίες άνω των 30, για την εποχή θεωρούνται υπερβολικές, αγγίζουν τα όρια του καύσωνα για τους ασυνήθιστους ανθρώπους.
Ζ.

Πλήθος
*- ΣΠΙΤΙ χωρίς Γιάννη...
Με λάθος παροιμία ξεκίνησε χθες ο Λαρισαίος. Καλά τα έλεγε όμως.
- Σπίτι χωρίς Γιάννη, σίγουρα έχει Κώστα... Ή εν τέλει μια Ελένη.
Ζ.

Φουλ σήμα
*ΑΠΟΡΙΕΣ νέων Λαρισαίων.
- Στο αριστερό χέρι που μου ’κάναν το εμβόλιο, το κινητό πιάνει φουλ σήμα, στο δεξί ούτε το μισό...
- Απολύτως φυσιολογικά, στη δεύτερη δόση θα στο κάνουν στο άλλο χέρι και όλα εντάξει.
***
*- ΑΝΟΙΞΑΝ τα καζίνο στη χώρα, κλειστά ακόμη τα πανεπιστήμια. Είναι θέμα προτεραιοτήτων.
***
*- Η χώρα είναι θωρακισμένη. Εκτός αν μιλάμε για πανδημία, φωτιά, πλημμύρα, σεισμό, χιόνια και τέτοια.
Ζ.

Μην και...
*ΔΕΝ φτάνει το στάνταρ άγχος των υποψηφίων στις Πανελλήνιες εξετάσεις, οι οποίες, παρά τα περί του αντιθέτου παρηγορητικώς λεγόμενα, καθορίζουν σε μεγάλο βαθμό το μέλλον τους, φέτος η κατάσταση γίνεται δραματική. Αφού οι μαθητές και οι οικογένειές τους φοβούνται επιπλέον και μην κολλήσουν κορονοϊό λίγο πριν ή κατά την περίοδο των εξετάσεων.
Ανησυχία όχι μόνο για υγειονομικούς λόγους, αλλά και για να μη χάσουν τις Πανελλήνιες.
Σε όποιον τύχει πάντως, υπάρχει η δυνατότητα εξέτασης τον Σεπτέμβριο, αλλά δεν είναι το ίδιο...
Ζ.

Καμένα
*- ΑΝ τα δάση ήταν τράπεζες θα τα είχαμε σώσει...
Τον έπιασαν τα αναρχοκομμουνιστικά του τον Λαρισαίο με τόσον καπνό. Μετά έριξε και το διαχρονικό κι επίκαιρο του Τζίμη Πανούση: Καίω τα δέντρα χτίζω μεζονέτες.
Θα κάνω τα παιδιά μου μαριονέτες...
Ζ.

Φύγαν όλοι
*«ΘΑ χάσουμε όση λογική μας έμεινε;» αναρωτιέται ο Λαρισαίος Δ. Μ. «Στο Κοινοβούλιο, ο ΣυΡιζΑ ζήτησε ονομαστική ψηφοφορία και αποχώρησε για να μην ψηφίσει ονομαστικά. Το ΚινΑλ αποχώρησε διαμαρτυρόμενο για την αποχώρηση του ΣυΡιζΑ. Το ΚΚΕ αποχώρησε διαμαρτυρόμενο γιατί αποχώρησε ο ΣυΡιζΑ που συνωμοτεί με τη ΝΔ». (Μα πού πήγαν όλοι; Κι ο Κυρ. Μητσοτάκης δεν είχε εμφανιστεί καν).
Ζ.

Τακτοποιημένοι
* ΕΙΧΑΝ βρει τον μάστορή τους οι Λαρισαίοι άνδρες.
- Για σένα θα έφτανα μέχρι την άκρη της γης.
- Ωραία, μπορείς να ξεκινήσεις το ταξίδι σου, να μη σε καθυστερώ...
***
*- ΜΩΡΟ μου, θέλω να γεράσουμε μαζί.
- Εσύ να γεράσεις όσο θες, εμένα να με αφήσεις ήσυχη.
***
*- ΑΦΙΕΡΩΣΑ στη γυναίκα μου το «Θα ζήσω ελεύθερο πουλί» κι εκείνη μου απάντησε με το «Η ζωή εδώ τελειώνει, σβήνει το καντήλι σου...».
Ζ.

Νέα παράταξη;
*Ο φιλόλογος κι ο γυναικολόγος, του Ομίλου Πολιτικού Διαλόγου που ίδρυσαν στη Λάρισα, συνυπέγραψαν άρθρο χθες στην εφημερίδα, ο Νίκος Ντόλας κι ο Θωμάς Ρετσιάνης, με τροχιοδεικτικές για το πώς βλέπουν μια σύγχρονη διοίκηση του Δήμου.
Για να καταλήξουν συμπυκνώνοντας το όραμά τους στον τίτλο μάλλον της δημοτικής παράταξής τους: «Λάρισα Νέα Πόλη». Καλορίζικη;
Ζ.

Εν ανεπαρκεία
*ΤΟ κατέχει πολύ καλά το θέμα. Λόγω κτηθείσης πολυετούς εμπειρίας δικαιούται να γράφει ο Λαρισαίος Ν.Μ. για «την απαράδεκτη και λίαν επικίνδυνη οδηγική συμπεριφορά του «εξυπνότερου λαού στον κόσμο» και, μεταξύ άλλων, επισημαίνει επιπλέον: «Τροχαία αστυνόμευση;
«Είδος εν ανεπαρκεία», κατά την αγορανομική διάταξη.
Και τα στατιστικά αστυνομικά στοιχεία του μήνα είναι για εσωτερική κατανάλωση».
(Και δεν μπορούν να τον κατηγορήσουν ως εχθρό της αστυνομίας, ούτε και να τον πουν άσχετο).
Ζ.

Σούπερ Σπούτνικ
*«ΜΙΑ συνταρακτική αποκάλυψη που προκαλεί διάχυτη αισιοδοξία έκαναν Πόντιοι αστυνομικοί ρεπόρτερ από τηλεοπτικό δίκτυο της Τραπεζούντας, που επισκέφθηκαν το μυστικό εργαστήριο κατασκευής του ρωσικού εμβολίου Sputnik VI στα υπόγεια του κτιρίου του ΚΚΕ στον Περισσό». Μόνο «Κουλούρι» δεν παίρνουν στη φαντασία. Και το σουρεαλιστικό ρεπορτάζ συνεχίζεται: Οι ρεπόρτερ «τρύπωσαν» τη νύχτα στα γραφεία της Κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος και είδαν με τα ίδια τους τα μάτια τους επιστήμονες να παρασκευάζουν και να δοκιμάζουν την έκτη γενιά του διαδόχου εμβολίου του Sputnik V, μιλώντας μεταξύ τους στα ρώσικα. Εκεί ήταν και ο εγγονός του Ορέστη Κολοζώφ, Ορέστης Κολοζώφ, διακεκριμένος βιοτεχνολόγος που επιβλέπει την παραγωγή και όπως λένε είχε καθοριστική συμβολή στην ανάπτυξη της τεχνολογίας.
***
*ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ έγγραφο που βρέθηκε σε γραφείο του ισογείου κάνει λόγο για «ανώτερη ρωσική βιοτεχνολογία» και για εμβόλιο - σύμμαχο της εργατικής τάξης που καταπολεμά ταυτόχρονα κορονοϊό και ιμπεριαλισμό. Πιο κάτω, στην ενότητα με τίτλο «Ανάβουν ξανά τα φουγάρα του προλεταριάτου» περιγράφεται πώς ο Περισσός θα είναι σε θέση εντός 18 μηνών να παράξει 1,2 δισ. δόσεις του εμβολίου, ούτως ώστε να προμηθεύσει το μεγαλύτερο μέρος της υφηλίου. Από την πλευρά του, ο υπουργός Υγείας Β. Κικίλιας χαιρέτισε την είδηση και προσκάλεσε τον Δ. Κουτσούμπα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για την αγορά 5 εκατομμυρίων εμβολίων, διευκρινίζοντας μάλιστα ότι μικρός, προτού πάει στα εφηβικά του Πανιωνίου, υποστήριζε το ΚΚΕ.
Ζ.

Πρωινό
*ΕΚΕΙ που μασουλούσαν, ψιλοκουβέντιαζαν κιόλας στην παρέα των Λαρισαίων.
- Βγήκα έξω να τρέξω λίγο για να χάσω κανένα κιλό και έχασα 3 ευρώ ψιλά που είχα στην τσέπη για να πάρω σουβλάκι μετά.
***
*- ΖΥΓΙΖΟΜΑΙ, πάω για περπάτημα, γυρίζω, ξαναζυγίζομαι και έχω πάρει 300 γραμμάρια. Δηλαδή επειδή πείνασα κι έφαγα ένα πιτόγυρο στον δρόμο αμέσως να μου το τρίψει στα μούτρα η ρουφιάνα η ζυγαριά.
***
*- ΝΑ τρως πρωινό μου λέει ο άλλος, δίνει ενέργεια. Δεν ξέρω λέω, αλλά όταν τρώω πρωινό παχαίνω. Καλά τι τρως μου λέει; Τα συνηθισμένα λέω, αυγά τηγανητά, μπέικον, λουκάνικα, τυρί, σαλάμι, καναδυό σπανακόπιτες και 3-4 φέτες ψωμί με μαρμελάδα.
Ζ.

Χωριάτικο καφενείο
*...οι άντρες διασκέδαζαν παίζοντας τάβλι. Τα ζάρια κυλούσαν απαλά πάνω στην τάβλα και οι παίκτες περνούσαν την ώρα τους μετακινώντας τα πούλια από το ένα τριγωνικό νταμάκι στο άλλο. Τα πούλια τσούγκριζαν μεταξύ τους σε διαρκή διάλογο, πολύ πιο ομιλητικά από τους άντρες που τα κινούσαν. Η Βικτόρια Χίσλοπ, έχει αποδείξει με τα μυθιστορήματά της, «Το Νησί», «Το Νήμα», πόσο καλά γνωρίζει την Ελλάδα, την παλιότερη Ελλάδα. Αλλά και στα διηγήματα του βιβλίου της «Τελευταίος Χορός» δείχνει πόσο παρατηρητική είναι αποτυπώνοντας με ενάργεια σκηνές της καθημερινότητας.
Αυτοί οι εβδομηντάρηδες ήξεραν ο ένας τη ζωή του άλλου από τα γεννοφάσκια τους, κι έτσι δεν είχαν πολλά να πουν. Ακόμη και οι ανάσες τους ήταν σχεδόν συγχρονισμένες. Το δικό τους σύμπαν περικλειόταν σε αυτό το χωριό, σε αυτήν την πλατεία, στην ίδια πλατεία όπου κάποτε κάθονταν οι πατεράδες και οι παππούδες τους. (Κι ας μην ξέρει το ανέκδοτο, που κάθονται δυο παππούδια απ’ το πρωί σε γειτονικά τραπεζάκια στο καφενείο, αμίλητοι. Κι όταν μεσημεριάζει σηκώνεται ο ένας. «Αυτάαα... Φεύγω τώρα, αύριο πάλι». Κι απαντάει ο άλλος «Ε, σώνονται αυτά;». Τα είχαν πει όλα δίχως να μιλήσουν).
***
*ΝΑ και μια εικόνα από περιγραφή πόλης: Η θέα προς κάθε κατεύθυνση αγκάλιαζε τις γύρω ξασπρισμένες πολυκατοικίες, κάποιες μόλις λίγων δεκαετιών, αλλά με ξεφλουδισμένη μπογιά και σοβάδες στους τσιμεντένιους τοίχους. Αυτό που είχαν παραλείψει να προβλέψουν στα σχέδιά τους οι αρχιτέκτονες, σ’ αυτές τις τόσο γοργά αναπτυσσόμενες πόλεις, ήταν οι εξωτερικές μονάδες κλιματισμού που κρέμονταν σε κάθε γωνία, το συνονθύλευμα από ηλιακούς θερμοσίφωνες και δορυφορικά πιάτα και οι σιδερόβεργες που ξεφύτρωναν σε κάθε στέγη σαν μπαστούνια υπερηλίκων.
Ζ.
Δημοκρατικά
*«ΔΕΝ υπάρχει ζωγραφιστός ΣΥΡΙΖΑ», εξηγεί στέλεχος της Νομαρχιακής στη Λάρισα, με αφορμή αναφορά σε χθεσινό σχόλιο. Επισημαίνοντας ότι «ο συντονιστής της τοπικής οργάνωσης δεν συμμετέχει σε κάποια ομάδα ή φράξια. Έβαλε υποψηφιότητα και εκλέχθηκε προσφάτως απολύτως δημοκρατικά και μάλιστα τον υπερψήφισαν σχεδόν το 50% των αντιπροσώπων των οργανώσεων στον νομό. Εργάζεται σκληρά υπηρετώντας το κόμμα και τα εκλεγμένα όργανα, εφαρμόζει πιστά τις αποφάσεις του...». (Αν καταφέρει να εμπνεύσει και την ενότητα... Αν κι αυτό δεν γίνεται με το ζόρι, χρειάζεται να θέλουν κι οι δύο).
Ζ.

Μονότονα
*ΜΙΑ από τα ίδια, για νιοστή φορά... Έχουν βαρεθεί και τα δοκάρια και το χορτάρι, καρμπόν βάζουν πια οι αθλητικογράφοι στα ρεπορτάζ απ’ το Αθλητικό Δικαστήριο:
«Το Πρωτοβάθμιο Μονομελές Πειθαρχικό Όργανο, βάσει των αναφερομένων στο Φύλλο Αγώνα στο παιχνίδι ΑΕΛ-ΠΑΣ Γιάννινα, αποφάσισε να τιμωρηθεί για τη συμπεριφορά του ο ιδιοκτήτης της ΠΑΕ ΑΕΛ Αλέξης Κούγιας, που ήταν δηλωμένος ως διερμηνέας, με ποινή απαγόρευσης εισόδου για 4 αγωνιστικές και πρόστιμο 10.000 ευρώ». Ε και; Θα κάνει έφεση. Μπορεί και αγωγή. (Μα είναι ποδόσφαιρο αυτό;).
Ζ.

Καταφερτζής
*ΕΚΕΙΝΑ τα παλιότερα χρόνια που ο καθένας πήγαινε μόνος του να αλέσει στον μύλο, είχε πάει και μια χήρα για το αλεύρι της. Ο μυλωνάς όμως ήταν γνωστός μπερμπάντης, μεγάλος γυναικάς, δεν άφηνε θηλυκό για θηλυκό, η φήμη του είχε διαδοθεί ότι ήταν σπουδαίος καταφερτζής με τις γυναίκες. Έφτασε η χήρα στον μύλο με το στάρι της, την καλοδέχτηκε εκείνος.
- Έλα, πέρνα μέσα...
- Α, δεν μπαίνω, αποκλείεται. Εγώ είμαι χήρα, έχω να προστατέψω την υπόληψή μου...
- Μα τι φοβάσαι, εγώ δεν πειράζω τις γυναίκες...
- Εγώ άλλα άκουσα. Δεν μπαίνω...
***
*ΠΛΗΣΙΑΣΕ ο μυλωνάς με χαμόγελο συγκατάβασης.
- Συκοφαντίες. Εγώ σέβομαι τις γυναίκες. Ποτέ δεν κάνω κάτι αν δεν θέλει κι εκείνη. Ποτέ...
- Ναι; Και πώς το ξέρεις αν θέλει;
- Θα σου πω το μυστικό μου. Έχω ένα χάρισμα, τις μυρίζω τις γυναίκες που θέλουν.
- Ναι;
- Και μην το πεις σε κανέναν, σε παρακαλώ...
Πλησίασε κι άλλο ο μυλωνάς, μύρισε τον αέρα κοντά στη χήρα.
- Να εσύ τώρα που σε μύρισα...
- Ε...
- Ε να, δεν θες... Να πας στο καλό λοιπόν κι έλα μεθαύριο Σάββατο να πάρεις το αλεύρι σου.
***
*ΕΠΕΣΤΡΕΨΕ η χήρα το Σάββατο, φρεσκολουσμένη, μυρωμένη και ξεθαρρεμένη. Χαμογελαστός ο μυλωνάς.
- Για να σε μυρίσω σήμερα;
- Λοιπόν;
- Καλέ εσύ θες σήμερα, θες πολύ μάλιστα...
- Α ναι; Και δεν μου λες; Προχθές συναχωμένος ήσουνα; Γιατί δεν το είχες καταλάβει;
Ζ.

 

KALOKAIRI CIU

*ΔΕΝ έχει λακκούβες πια ο δρόμος για το καλοκαίρι...
Ζ.

 

MISO CIU

*ΑΝ μπορείς να το κάνεις, λογικό και να δικαιούσαι να πληρώσεις μισό εισιτήριο.
Ζ.

 

OREJH CIU

*ΠΕΡΙ ορέξεως... Τέχνη με συναίσθημα σε τοίχο της Λάρισας. Κατά 50% σε σχέση ο άνθρωπος, αυτός τη θέλει.
Ζ.

 

PETHERA CIU

*Η πεθερά της τράβηξε τη φωτογραφία.
Ζ.

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

TEDRA
INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
MPOFILIOU 8-9-22
MIKEL
αυτοκινητοδρομος αιγαιου
AKUO
ΚΗΠΟΘΕΑΤΡΟ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass