Ψιθυριστά και AΛΛA

Δημοσίευση: 23 Μαϊ 2021 18:10
*ΤΙ είν’ αυτό; Μα, Ντάτσουν με φωτοστέφανο, Ελλάδα του 2121 και βάλε… Ζ. *ΤΙ είν’ αυτό; Μα, Ντάτσουν με φωτοστέφανο, Ελλάδα του 2121 και βάλε… Ζ.

Πού να πας...


*- ΚΥΡΙΑΚΗ σήμερα και δεν είχα καθόλου όρεξη, ομολογούσε η νεαρή Λαρισαία.
- Μετά είδα τον λαμπερό ήλιο κι είπα μέσα μου «τι κάθεσαι και σκας; Παράτα τα όλα...». Οπότε βγήκα έξω ν’ απλώσω το πλυντήριο.
***
*ΣΑΜΠΩΣ κι ο άλλος που είχε πάει για μπάνιο...
- Έλα να βουτήξεις, λέει, δεν είναι και τόσο κρύα η θάλασσα. Που όταν έβαλα το πόδι μου, με πήρε τηλέφωνο ο Μπάρμπα Στάθης ο ίδιος και μου είπε κουράγιο...
Ζ.

Κι οι καταναλωτές
*ΑΝΤΙΔΡΟΥΝ οι Λαρισαίοι έμποροι και οι εμποροϋπάλληλοι φυσικά. Οφείλουν όμως να συντονιστούν κι οι καταναλωτές. Διότι, αν μη τι άλλο, «Αν ψωνίζεις Κυριακή, θα πρέπει να είσαι κι έτοιμος να δουλέψεις Κυριακή...».
Ζ.

Αποκαραντίνωση
*ΣΥΖΗΤΗΣΕΙΣ Λαρισαίων στις νέες συνθήκες.
- Χτίζαμε κορμί για το καλοκαίρι και μείναμε στα μπετά.
***
*- ΕΧΩ καταλάβει πια ότι τα μποξεράκια δεν έχουν τσέπη να βάζω το κινητό. Δηλαδή, κανένας δεν σκέφτηκε ότι γυρνάμε μέσα στο σπίτι με το σώβρακο;
***
*- ΕΧΩ ραντεβού για μαστογραφία. Πρέπει να ανεβάσω φωτογραφία, όπως με το εμβόλιο ή δεν είναι απαραίτητο;
Ζ.

Πρώην και επόμενοι
*ΡΕΚΟΡ ανυπαρξίας στην αντιπολίτευση ο Θαν. Μούσιος στον Δήμο Κιλελέρ, ποιος θα ηγηθεί του παραχρόνου μπας και εκθρονίσει τον Θαν. Νασιακόπουλο. Και κάπως έτσι άνοιξε η συζήτηση στη συντροφιά των Λαρισαίων τοπικών παρατηρητών. Άλλωστε πέρασαν δύο χρόνια ακριβώς από τις δημοτικές εκλογές του 2019, δύο χρόνια, αλλά δεν φτάσαμε στο μέσον της τετραετίας, καθώς οι επόμενες θα διεξαχθούν τον Οκτώβριο του 2023.
***
*ΣΕ τρεις Δήμους, από τους επτά του Νομού, οι απωλέσαντες την εξουσία δήμαρχοι βρέθηκαν αμέσως στις ντάπιες της αντιπολίτευσης και ξεκίνησαν την προσπάθεια υπεράσπισης του έργου τους και συνάμα φθοράς του διαδόχου τους, ώστε να τον εκτοπίσουν και να επανέλθουν στο τιμόνι. Πιο έντονα ο Ν. Ευαγγέλου στην Ελασσόνα και ο Τεμπών Κ. Κολλάτος, δεν αφήνουν τίποτα να πέσει κάτω, δείχνουν έτοιμοι να αναλάβουν ξανά ακόμη κι αύριο το πρωί, σαν να μην πέρασε μια μέρα. Ο Α. Καραχάλιος παραμένει στο μετερίζι των Φαρσάλων, τιμά τον ρόλο του, αλλά μάλλον έχει να λύσει πρώτα το ενδοπασοκικό πρόβλημα, αυτό που τον έριξε.
***
*ΣΤΟΝ Τύρναβο αντιπολίτευση με προοπτική δεν υπάρχει, ο πρώην δήμαρχος αποσύρθηκε παραιτούμενος, καθώς λειτούργησε η απλή λογική, άλλοι έχουν στρέψει τα ενδιαφέροντά τους αλλού, ο Αμάρι Σάμερ δεν ξέρει αν θα βρίσκεται και πού το ΠΑΣΟΚ σε δύο και κάτι χρόνια, μόνο οι «Λαϊκοσυσπειρωτικοί» ξέρουν από τώρα πού βαδίζουν, «όποιον ορίσει το κόμμα» τότε δηλαδή.
Ωστόσο δεν χρειάζεται καμιά ιδιαίτερη προσπάθεια από κανέναν. Ο Γιανν. Κόκουρας θα χάσει τη δημαρχία. Όπως άλλωστε και οι πεντέξι προκάτοχοί του που διαδέχθηκαν τον Δημ. Κουγιώνη, ο ένας μετά τον άλλο πάντα έχαναν την επανεκλογή, κανένας δεν έκανε δεύτερη τετραετία, την ξέρει κι ο τωρινός τη μοίρα του, έχει εξαρχής να τον κατατρώει και το εσωκομματικό του πρόβλημα, το οποίο μάλλον ενέτεινε κι ο ίδιος ασκώντας την εξουσία.
***
*ΣΤΗΝ Αγιά ο Γ. Αγγελάκας επιμένει, κάποιες φορές παραπάνω από όσο πρέπει, είναι όμως ο Α. Γκουντάρας τόσο έμπειρος και χαλαρός, και αρκετά περίπλοκη η τοπική κοινωνία, από απόσταση δεν ισορροπείται. Και να μπει όριο ηλικίας στους δημάρχους δεν τον πιάνει τον νυν και αεί δήμαρχο, ξεκίνησε μικρός. Μόνο αν απαγορευτεί με νόμο ότι δεν επιτρέπεται να εκλεγεί κάποιος παραπάνω από εφτά τετραετίες στη σειρά, τότε θα σιγουρευτεί η απομάκρυνσή του.
***
*ΣΤΗ Λάρισα η Ρ. Καραλαριώτου, που δεν της πρόσφερε το κόμμα κάποια θέση στη διοίκηση, θα μείνει ηγουμένη της αντιπολίτευσης. Να της δοθεί τρίτη ευκαιρία είναι μάλλον απίθανο, δεν έχει συμβεί με κανέναν αποτυχόντα ποτέ και πουθενά στο παρελθόν. Αν και πολύ θα την ήθελε πάλι ο Απ. Καλογιάννης, ο οποίος δεν αποκλείεται να ηγηθεί ξανά, άλλος που να ενώσει την παράταξη δεν υπάρχει. Οι αντιπολιτευόμενοι Παν. Γούλας και Ν. Γαμβρούλας θα συρθούν ως τη λήξη της τετραετίας πριν συμμαχήσουν με κάποιον από τους δύο μεγάλους, απλή αναλογική δεν θα υπάρχει, καταργήθηκε από την Κυβέρνηση της ΝΔ, απλώς θα προσπαθήσουν να πουλήσουν όσο πιο ακριβά τη συμμετοχή τους, ανταλλάγματα δηλαδή αν και ο πρώην πρόεδρος του ΤΕΙ δεν θα μπορεί να έχει πια τόσες φιλοδοξίες λόγω ηλικίας, είναι όμως ο Α. Νασιώκας που τον διαδέχεται, ο οποίος όμως γέρνει στάνταρ υπέρ του όποιου υποψηφίου της ΝΔ.
***
*ΚΥΚΛΟΣ και επομένως από κει που ξεκίνησε η συζήτηση, πάλι. Ο Θαν. Νασιακόπουλος δεν έχει αντίπαλο στον Δήμο Κιλελέρ, ποτέ δεν είχε στη διάρκεια της θητείας. Να παρεξηγηθεί απ’ αυτό και να μην ξαναβάλει, μπα... Κι ας λιανοπατούν οι επίδοξοι διάδοχοί του στη ΝΔ. Να πετάξει το ράσο ο παπα Ρίζος και να επιστρέψει, αποκλείεται. Στη Δημοκρατία δεν υπάρχουν αδιέξοδα, ισχύει. Δήμαρχος Κιλελέρ θα υπάρχει.
Ζ.

Κωλοτούμπες
*ΜΕ τις ψήφους της κυβερνητικής πλειοψηφίας θα υπερψηφισθεί -κατά πώς φαίνεται- το νομοσχέδιο «Παραγωγή, εξαγωγή και διάθεση τελικών προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης του είδους Cannabis Sativa L περιεκτικότητας σε τετραϋδροκανναβινόλη (THC) άνω του 0,2%».
Ένα νομοσχέδιο που όπως δήλωσε προχθές στη Βουλή ο υπουργός Ανάπτυξης, Αδ. Γεωργιάδης «στηρίζεται πάνω στον προηγούμενο νόμο του ΣΥΡΙΖΑ». Το ν/σ επί της αρχής ψηφίσθηκε κατά πλειοψηφία. Αφού οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ απείχαν από την ονομαστική ψηφοφορία που οι ίδιοι ζήτησαν, ενώ απείχαν και οι βουλευτές του ΚΙΝΑΛ καταγγέλλοντας ότι οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ευτελίζουν τη διαδικασία.
ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ θέλουν να ψηφίσουν το ν/σ, αλλά ψάχνουν προφάσεις για να μη συνταχθούν με το νομοσχέδιο Γεωργιάδη, όταν η ΝΔ ψηφίζει σήμερα αυτά που κατηγορούσε ως αντιπολίτευση (μπάφος, κ.λπ.). Ποιος Μελισσανίδης...
Το ν/σ καταψήφισαν οι βουλευτές του ΚΚΕ, της Ελληνικής Λύσης και του ΜέΡΑ25. Με διαφορετικό σκεπτικό βέβαια.
Β.Κ.
Δικαιολογίες
*ΚΑΘΕ φορά που οι -εκάστοτε- κυβερνήσεις θέλουν να δικαιολογήσουν τις ευθύνες τους με αφορμή και τις αληθινές οικολογικές καταστροφές, όπως αυτή στα Γεράνεια Ορη, κάνουν λόγο για πρωτοφανή ή για ακραία καιρικά φαινόμενα.
Στην τελευταία περίπτωση φταίνε οι ισχυροί άνεμοι. Που ήταν ισχυροί όντως, αλλά και τα... μωρά γνωρίζουν πλέον τα νέα περιβαλλοντικά δεδομένα. Φθηνές δικαιολογίες για διαχρονικά προβλήματα, όταν επίσης οι περισσότεροι εκτιμούν (σ.σ. τι σύμπτωση) πως τα καμένα δάση θα οικοδομηθούν.
Φταίει ο ανεύθυνος πολίτης που έκαψε τα κλαδιά παραβλέποντας ότι ξεκίνησε η αντιπυρική από την 1η Μαΐου και δεν φταίνε όσοι δεν σχεδίασαν έγκαιρα την ενίσχυση με μέσα και προσωπικό;
Μα κάθε χρόνο τέτοια εποχή γίνονται εργασίες σε αγροκτήματα (καύσεις υπολειμμάτων, κ.λπ.), φωτιές που συνήθως επεκτείνονται σε γειτονικά δάση. Όλοι το γνωρίζουν και κυρίως οι εκάστοτε διοικούντες. Ναι, αλλά φέτος... φυσάει περισσότερο. Παρεμπιπτόντως αυτή η φωτιά έκαψε για πολλοστή φορά την αξιοπιστία μεγάλης μερίδας των Μέσων Ενημέρωσης...
Β.Κ.

Κεφτεδόπληκτη
*- ΘΑ γινόμουν μοντέλο, αλλά με κέρδισαν οι κεφτέδες.
***
*- ΝΑΙ, ν’ αδυνατίσω. Να κόψω ψησταριές, φαστφούντ, ζαχαροπλαστεία, να κλείσουν τόσες επιχειρήσεις, να μείνει ο κόσμος άνεργος. (Θυσία γίνεται η Α. Π.).
***
*- ΕΙΜΑΙ μεν σε διατροφή, αλλά έχω κάτι πιτογυρίσματα.
Ζ.

Απόσυρση εμβολίων
*«ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΑ εμβόλια στην Ελλάδα-Κυκλοφορούν όπως βεβαιώνουν οι φαρμακοποιοί». Πρωτοσέλιδο στην εφημερίδα, στις 17 Σεπτεμβρίου 1992, το ανέσυρε από τα ρηχά, ούτε τριάντα χρόνια πριν, ο αρχειοφύλαξ Ε. Ρ. Κυκλοφορούν στην Ελλάδα τα δύο επικίνδυνα εμβόλια για την ιλαρά, την παρωτίτιδα και την ερυθρά. Βρίσκονται στα φαρμακεία και πωλούνται κανονικά παρά τις διαβεβαιώσεις του Υπουργείου. Ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής δήλωσε κατηγορηματικά ότι τα εμβόλια κυκλοφορούν.
***
*ΣΥΜΦΩΝΑ με τηλεγράφημα του Ρόιτερ από τις Βρυξέλλες, η εταιρεία «Smithkline Beecham» ανακοίνωσε ότι αποσύρει από την παγκόσμια αγορά τα δύο εμβόλια, τα οποία κατηγορούνται ότι προκαλούν ελαφράς μορφής μηνιγγίτιδα. Μετά τις αρχές της Βρετανίας, οι οποίες απέσυραν τα εμβόλια «Πλουζερίξ» και «Παριορίξ», ακολούθησαν η Ιρλανδία, η Γερμανία, το Βέλγιο κι η Ιταλία, ενώ το ίδιο προτίθενται να κάνουν η Ελβετία, η Γαλλία κι η Ισπανία. Η εταιρεία υποστηρίζει ότι οι περιπτώσεις μηνιγγίτιδας που αποδίδοντα στο εμβόλιο είναι όλες ελαφράς μορφής και τα παιδιά ανάρρωσαν πλήρως. «Στις χώρες που δεν υπάρχουν άλλα εμβόλια για τις ασθένειες αυτές, η εταιρεία θα συνεχίσει να προμηθεύει εμβόλια καθ’ υπόδειξιν των τοπικών αρχών», δήλωσε εκπρόσωπός της. Το Βρετανικό Υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι οι κίνδυνοι είναι πολύ χαμηλοί και μόνο 1 παιδί στα 11.000 που κάνουν τέτοιο εμβόλιο μπορεί να αρρωστήσει. Διεθνής μελέτη αναφέρει ότι ευρέθησαν 53 παιδιά που παρουσίασαν υψηλό πυρετό και εμετούς, συμπτώματα της μηνιγγίτιδας, αλλά δεν αναφέρθηκαν σοβαρές περιπτώσεις που θα μπορούσαν να αποβούν μοιραίες. (Ανάλογες καταστάσεις, η Ιατρική δεν φρέναρε όμως).
Ζ.

Και 4ο;
*ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΑΖΕΙ, επέστρεψε από Θεσσαλονίκη ο Λαρισαίος κι άρχισε την ανάλυση.
- Σαν τη Χαλκιδική δεν έχει. Στο πρώτο πόδι πας αν ψάχνεις γυναίκα. Στο δεύτερο αν έχεις. Στο τρίτο, στο Άγιο Όρος, αν σε αφήσει. Και στο 4ο, αν είναι να πνιγείς.
Ζ.

Ανασκαφές
*ΝΕΟΣ σύλλογος αρχαιοφίλων Ερέτρειας, έγραφε χθες η εφημερίδα. Και ενδιαφέρον από τον δήμαρχο Φαρσάλων και διαβεβαιώσεις για τις ανασκαφές που είχαν ξεκινήσει επί του προκατόχου του. Οι Ερετριείς που ενδιαφέρονται εξασφαλίζουν διαχρονικά τη μέριμνα του Δήμου. Άλλωστε και στη Σκοτούσα οι ανασκαφές γίνονται σε συνεργασία της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λάρισας με το Πανεπιστήμιο της Μεσίνα. Τα μέλη της ιταλικής αρχαιολογικής αποστολής σιτίζονται από τον Δήμο Φαρσάλων και φιλοξενούνται στο παλιό σχολείο, που ανακαινίστηκε για τον σκοπό αυτόν. Ενδιαφέρον αρχαιολογικό και μακάρι δηλαδή γιατί ως γνωστόν τα Φάρσαλα δεν έχουν θάλασσα, αρχαία όμως έχουν.
***
*ΓΙΑ την υπόθεση των ανασκαφών, ο πρώην Άρης Καραχάλιος είχε ορίσει υπεύθυνη την ειδική συνεργάτιδά του Βάσω Νούλα, την αρχαιολόγο που πανθομολογουμένως έκανε πολύ καλή δουλειά. Ο νυν δήμαρχος Μάκης Εσκίογλου όρισε κι αυτός ειδική συνεργάτιδα για το πρότζεκτ, την Άννα Φλωρά, σαν από παλιά ελληνική ταινία το όνομά της, η οποία έχει σπουδάσει Ελληνικό Πολιτισμό στο ΕΑΠ, το Ανοιχτό Πανεπιστήμιο. (Στο πρόγραμμα προΐσταται η αρχαιολόγος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λάρισας, Σοφία Καραπάνου).
Ζ.

Χαμένα χαμόγελα
*ΤΟ φιλοσοφούσαν πάλι στην τριγωνοπλατειακή παρέα.
- Πήγα κάποια στιγμή να βάλω μυαλό... Αλλά δεν βρήκα στο νούμερό μου.
***
*- ΤΑ παιδιά γελάνε περίπου 400 φορές την ημέρα. Και οι ενήλικες μόνο 15. Κάπου στον δρόμο έχουμε χάσει 385 χαμόγελα.
***
*- ΟΣΟΙ έχετε μεγάλη ιδέα για τον εαυτό σας, κοιτάξτε να πάρετε και μια δεύτερη γνώμη.
Ζ.

Τον βλέπουν δεξιό
*ΘΕΩΡΕΙΤΑΙ άνοιγμα του ΣΥΡΙΖΑ η συμμετοχή στο κόμμα του Β. Κόκκαλη και των δικών του, προς τα δεξιά εννοείται, περί κεντροδεξιάς ομιλεί κι ο ίδιος, διεύρυνση μεν, αλλά τίποτε δεν είναι δωρεάν, όλα τα πράγματα έχουν δύο όψεις. Η παρουσία του παρέχει επιχειρήματα στους Λαρισαίους πασοκτζήδες ή περίπου πλέον πασοκτζήδες, που θέλουν να αποφύγουν σχέσεις με τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλ. Τσίπρα.
- Μα καλά, θα πάτε με τη ΝΔ και τον Μητσοτάκη;
- Και τι θέλετε, να πάμε με τον Κόκκαλη του Καμμένου; Αλλού πιο δεξιά;
Ζ.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass