ΨIΘΥΡΙΣΤΑ ΚΑΙ... ΑΛΛΑ

Δημοσίευση: 02 Σεπ 2021 18:00
* EIXAN περάσει οι αρμόδιοι τοποθετώντας το Β’ Άγαλμα του Ρήγα Φεραίου, στην Ηπείρου και Ανθ. Γαζή, ύστερα πέρασαν κι οι βάνδαλοι. Απομένει ανοιχτό ένα κουτί με ρολόι ρεύματος μέσα. Τώρα που ανοίγουν τα σχολεία και περνούν από κει μαθητές κλειδώνοντας τα ποδήλατά τους, σκέφτεται ο Γ.Τ. μήπως κάποιος αρμόδιος αποκαταστήσει τη βλάβη. Ζ. * EIXAN περάσει οι αρμόδιοι τοποθετώντας το Β’ Άγαλμα του Ρήγα Φεραίου, στην Ηπείρου και Ανθ. Γαζή, ύστερα πέρασαν κι οι βάνδαλοι. Απομένει ανοιχτό ένα κουτί με ρολόι ρεύματος μέσα. Τώρα που ανοίγουν τα σχολεία και περνούν από κει μαθητές κλειδώνοντας τα ποδήλατά τους, σκέφτεται ο Γ.Τ. μήπως κάποιος αρμόδιος αποκαταστήσει τη βλάβη. Ζ.

Ως εδώ
*- ΕΙΜΑΙ αρνητής του χειμώνα, διατράνωνε χθες ο αγωνιστής Λαρισαίος, μια ζωή τουρίστας.

Ωστόσο είχε αρχίσει, μπαίνοντας ο Σεπτέμβρης, να συμμαζεύει τον παραθαλάσσιο εξοπλισμό του. Ξέροντας ότι θα τον χρειαστεί και του χρόνου.
Ζ.

Άνευ
* Η συζήτηση για τους ανεμβολίαστους και τις επιστημονικές τους ενστάσεις συνεχίζεται.
-Παιδιά, ούτε και το 1700 κάνανε εμβόλια. Και τι πάθανε; Ζούσαν μια υγιή και γεμάτη ζωή μέχρι τα 23 τους.
Ζ.

Τα παζαρεύει
* ΔΕΝ κρατήθηκε η Λαρισαία Ι.Σ.
- Εγώ για τον ανασχηματισμό μία ένσταση έχω μόνο. Το Υπουργείο Τουρισμού έπρεπε να το αναλάβει ο πρωθυπουργός.
***
* ΚΙ ο διπλανός συνεισέφερε διαβάζοντας μεγαλόφωνα: Ενθουσιασμένος με τα νέα του καθήκοντα, αυτά του υφυπουργού Εθνικής Άμυνας, δηλώνει ο Νίκος Χαρδαλιάς, ο οποίος σπεύδει να προετοιμαστεί για τον νέο αυτό ρόλο. O 53χρονος πολιτικός, έφτασε ήδη στο Υπουργείο και έκλεισε το τανκ με το οποίο θα μετακινείται όσο κατέχει το συγκεκριμένο πόστο, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες του «Κουλουριού», βρίσκεται σε παζάρια για να αγοράσει οπλισμό αλλά και όλες τις στρατιωτικές στολές του πρώην υπουργού, Πάνου Καμμένου. Στο ραντεβού για την πρώτη συνέντευξη του κ. Χαρδαλιά, ο υφυπουργός παρέμεινε καμουφλαρισμένος, με τον ρεπόρτερ μας να αδυνατεί να τον εντοπίσει.
Ζ.

Καμία σύλληψη
* - ΕΡΙΞΑΝ πέτρες; Στην κούκλα την Αμάλ αλλά και στους ανθρώπους που τη συνόδευαν. Παιδιά ήταν κυρίως.
Φούντωσαν χθες οι συζητήσεις στη Λάρισα μετά την επίθεση των σκοταδιστών εναντίον της εκδήλωσης του Δήμου.
- Πέταξαν πέτρες; Και δεν συνέλαβαν κανέναν; Μόνο τους απώθησαν, οι αστυνομικοί; Γιατί, για να μη βγάλουν και ματσούκια;
-Την σήμερον ημέρα σε σκυλί να πετάξεις πέτρα τιμωρείσαι...
-Όχι και σε παιδί όμως...
***
* - ΟΤΑΝ πετάς πέτρες στο πλήθος, που από τύχη δεν άνοιξε κάποιο κεφάλι, τότε αυτό είναι αδίκημα. Με τόσα βίντεο και φωτογραφίες μπορούσαν και εκ των υστέρων να συλλάβουν κάποιους.
- Σάμπως πόσοι ήσαν; Μπορεί να βγει έστω ένας από τους «μαύρους αγωνιστές», μαύρους και στην ψυχή, να το πει δημοσίως; Ότι μετείχε στην ομάδα κρούσης, έχει το σθένος;
- Βρε δεν περνάνε στη Λάρισα αυτά. Βρήκαν τα γυναικόπαιδα κι έκαναν τον μάγκα...
***
* - ΚΑΙ δεν υπήρχαν δέκα άντρες στην εκδήλωση να βγουν να τους αρπάξουν;
- Βρε βγήκαν... Κι αυτούς τους απώθησαν οι αστυνομικοί, οι οποίοι κράτησαν ουδέτερη στάση. Κι ήταν και τόσο λίγοι. Γιατί άραγε; Ποιος δεν εκτίμησε σωστά;
***
* - ΚΙ ο δήμαρχος, γιατί απουσίασε ο δήμαρχος;
- Ήταν παρόντες οι μισοί αντιδήμαρχοι...
- Ναι αλλά αλλιώς μετράει η παρουσία του δημάρχου. Μόνος του θα έβγαινε μπροστά και οι «μαύροι» θα μαζεύονταν. Κι αφού ήταν προϊδεασμένοι στη Δημαρχία...
Ζ.

Μα κανένα παιδί
* ΣΤΑ Μετέωρα δεν τη δέχθηκαν την Αμάλ, δεσπότης και δήμαρχος, από τα διπλανά Τρίκαλα όμως, που ανέλαβαν τη φιλοξενία, η προσφυγοπούλα κούκλα έφυγε με λουλούδια και τραγούδια. Όχι με πέτρες και κραυγές, όπως στη Λάρισα. Πέντε μέρες πριν είχε βγει μπροστά ο ίδιος ο δήμαρχος Δημ. Παπαστεργίου και μίλησε, η λογική και το συναίσθημα: «Από το 2016 και μετά στα Τρίκαλα πέρασαν πάνω από 3 – 3.500 πρόσφυγες και μετανάστες. Περίπου 2.000 παιδιά βρήκαν προσωρινά στέγη, ασφάλεια, τροφή, υγειονομική περίθαλψη. Δεν θα έδιωχνα ποτέ κανένα, μα κανένα παιδί, όπως και κανένας Τρικαλινός». (Στην εκδήλωση με την Αμάλ ήταν και τα δικά του παιδιά).
***
* ΔΕΞΙΟΣ είναι ο δήμαρχος Τρικάλων, πάππου προς πάππο, με τη ΝΔ εκλέχθηκε: «Μετά από τόσους ανθρώπους που πέρασαν, ούτε το χριστιανικό μας αίσθημα απωλέσαμε, ούτε αλλαξοπιστήσαμε, ούτε αναπτύξαμε ξενοφοβικές θέσεις. Αλίμονο σε αυτόν που φοβάται ότι θα κλονιστεί από μία κούκλα. Μάλλον θα πρέπει να ανησυχεί λίγο για τα επίπεδα του χριστιανισμού του».
Δεν δίστασε να μιλήσει ξεκάθαρα και για τον δεσπότη του: «Προς τιμή του ο Μητροπολίτης Τρίκκης και Σταγών δεν εμπλέκεται στα πολιτικά δρώμενα, και αυτό πρέπει να του αναγνωριστεί. Κάνει τη δουλειά του, την κάνει πολύ καλά και αφήνει εμάς να κάνουμε αυτά που μας έχει τάξει ο λαός. Εκείνον ο Θεός και εμάς ο λαός».
Ζ.
Ομοιότης
* ΣΤΗΝ παρέα των Λαρισαίων ανέλυαν τα συναισθηματικά ζόρια.
- Ο κορονοϊός είναι σαν το κέρατο. Μπορεί να το έχεις και να μην το ξέρεις.
***
* - Σε βλέεεπω στοοο ποτήρι μου...
- Πιες κι εσύ απ’ το μπουκάλι μωρέ...
***
* - ΑΠΟ το κέρατο πάντως, να το ξέρετε, δεν πέθανε ποτέ κανείς, εκτός κι αν ήταν ταυρομάχος.
Ζ.

1, 2, 3...
* ΚΑΙ ο Άδωνις Γεωργιάδης υπουργός Υγείας το 2013-14 και ο Μάκης Βορίδης υπουργός Υγείας που τον διαδέχθηκε μετά, τώρα και ο Θάνος Πλεύρης. Τι θεραπευτικό να προκύπτει άραγε για τη συγκεκριμένη πολιτική ομάδα; Ακροδεξιά αποτοξίνωση κάνουν στο Υγείας; Αν δεν είχε φτιάξει κόμμα, επόμενος στη σειρά θα ήταν ο Κυρ. Βελόπουλος...
***
* ΤΡΕΙΣ πλέον στην κυβέρνηση Μητσοτάκη, θα του στείλει λουλούδια ο Γ. Καρατζαφέρης. Και Μάκης Βορίδης και Άδωνις Γεωργιάδης τώρα και Θάνος Πλεύρης, ενισχύεται σαφώς η κεντρώα τάση της κυβέρνησης. (Ο Μητσοτάκης στην κυβέρνηση, ο ΛΑΟΣ στην εξουσία;)
***
* ΤΟΝ επικρίνουν απ’ την αντιπολίτευση που ενισχύει το ακροδεξιό προφίλ της κυβέρνησης. Πόντους του χαρίζουν. Αυτό επιδιώκει κι ο πρωθυπουργός, να προσελκύσει και τις ψήφους της ακέφαλης ακροδεξιάς.
Ζ.

Απτόητος...
* ΤΟ ότι στην Ελλάδα πληρώνουμε το ακριβότερο ρεύμα στην Ευρώπη είναι γνωστό. Και όχι μόνο στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά σε ολόκληρη την ευρωπαϊκή ήπειρο. Δεν υπάρχει χώρα να μας συναγωνιστεί... Και μάλιστα το πληρώνουμε ακριβότερα σε σχέση με άλλους Ευρωπαίους πολίτες, οι οποίοι διαθέτουν υψηλότερο εισόδημα. Πάντως ο αρμόδιος υπουργός Κωστής Χατζηδάκης, δεν πτοείται. Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου γνώριζε από καιρό τις επερχόμενες αυξήσεις στους λογαριασμούς του ρεύματος, που θα δώσουν τη χαριστική βολή σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις, αλλά κώφευε. Κάπως έπρεπε να πληρωθεί και ο λογαριασμός από τη διάσωση της ΔΕΗ. Τον φορτώσανε στις πλάτες του λαού... Άντε τώρα να μιλήσουν για τα πλεονεκτήματα της ελληνικής οικονομίας, όταν το κόστος της ενέργειας μίας χώρας είναι βασικός παράγοντας ανταγωνιστικότητας... Τώρα βέβαια «τρέχουν» για να σβήσουν τις «φωτιές», αλλά μάλλον καθυστερημένα...

Γ.Ν.
Δεν συνέφερε
* ΤΟ συζητούσαν στο νεοδημοκρατικό στέκι. Για το αν θα έπρεπε να εκδώσει η γαλάζια Νομαρχιακή κάποια ανακοίνωση που πάλι δεν εκπροσωπείται η Λάρισα στην κυβέρνηση. Τελικά επικράτησε η άποψη των ψυχραιμότερων.
- Μπα... Δεν θα ήταν καθόλου κομψό. Το να εκδοθεί πανηγυρική ανακοίνωση. (Είναι κι αυτά τα προσωπικά μικροσυμφέροντα κι οι μεγαλοφιλοδοξίες).
Ζ.

Αντιδημαρχίες
* ΑΛΛΑΓΕΣ αναμένονται στις 4 Αντιδημαρχίες του Δήμου Φαρσάλων. Σύμφωνα με πληροφορίες υπήρξαν οι σχετικές επαφές και κάποιοι εξ αυτών γνωρίζουν τη θέση που τους έχει προταθεί, διάρκειας ενός έτους καθώς και πέρυσι είχαν γίνει σχετικές δημαιρεσίες. Αλλαγές αναμένονται και στις θέσεις των τριών Οργανισμών (ΟΠΑΚΠΑ, ΔΕΥΑΦ, ΔΗΚΕΦΑ) το αμέσως επόμενο διάστημα, χωρίς να ξεκαθαρίζει αν κάποιος θα παραμείνει στη θέση ως έχει, όπως επίσης και στις θέσεις των αντιδημάρχων.
Γ.Γ.

Ακραίοι
* ΥΠΑΡΧΟΥΝ και οι ακραίοι ανάμεσα στα φαγανά παιδιά της Λάρισας.
- Άμα σας αρέσουν οι άντρες που γυμνάζονται να ξέρετε ότι πάω με τα πόδια στο ζαχαροπλαστείο να πάρω γλυκά κι είναι τρία τετράγωνα μακριά.
***
* - ΜΕ τι τρως την πίτσα;
- Με πάθος.
***
* - ΜΟΥ είπαν όταν πεινάω να κοιμάμαι κι έπεσα σε κώμα.
Ζ.

Μάσκες και ναοί
* ΠΑΡΑ τις ανακοινώσεις, εκκλήσεις, συστάσεις, της ηγεσίας της Εκκλησίας και της πλειοψηφίας των Μητροπολιτών, η υποχρεωτική χρήση της μάσκας εντός των ιερών ναών, κατά τη διάρκεια των ακολουθιών, σε πολλές περιπτώσεις δεν τηρείται. Όχι μόνο από τους πιστούς, αλλά ακόμη και από επιτρόπους και άτομα που ασχολούνται με τα των ναών, διακινδυνεύοντας τη μετατροπή τους σε εστίες μετάδοσης. Όπως παρατηρεί συμπολίτισσα, καλό είναι οι ιερείς να απευθύνουν σε κάθε ευκαιρία συστάσεις προς το εκκλησίασμα ώστε να συμμορφώνονται με τις κατευθύνσεις των ειδικών. Μάλιστα, όπως ανάφερε στην «Ε», σχετική καταγγελία έχει υποβληθεί και στη Μητρόπολη για συγκεκριμένους ιερούς ναούς της Λάρισας.

Και το 1965
* «ΤΟ Κυπριακόν να λυθεί εις το πλαίσιον των αρχών του ΟΗΕ. Εσκεμμένως η Τουρκία μετατρέπει το Κυπριακόν εις πρόβλημα αφορόν τας Ελληνοτουρκικάς σχέσεις. Σκοπός της να επιβληθεί εις Κύπρον συμπεφωνημένη λύσις. Κωμικοί οι ισχυρισμοί περί ιμπεριαλιστικών διαθέσεων της Ελλάδος». Έτσι τιτλοφορείται το ρεπορτάζ, στα διεθνή της εφημερίδας κατά το σωτήριον έτος 1965, που ανασύρει από το αρχείο του ο πρόεδρος Σπ. Μπ. Πάσα ομοιότης με τη σύγχρονη κατάσταση θα πρέπει να θεωρηθεί συμπωματική. Ή και φάρσα της Ιστορίας.
***
* ΚΑΤΑ την σημερινήν συνεδρίασην της Επιτροπής του ΟΗΕ δια το Κυπριακόν, τον λόγον έλαβεν ο αντιπρόεδρος της κυβερνήσεως και υπουργός των Εξωτερικών κ. Αλ. Τσιριμώκος, ο οποίος ανέπτυξεν δια μακρών την πολιτικήν της Ελληνικής κυβερνήσεως επί του θέματος.
...Ο κ. Τσιριμώκος ετόνισεν πως όλα όσα είπεν ο ΥΠΕΞ της Τουρκίας αποτελούν το επιστέγασμα της τουρκικής τακτικής επί του Κυπριακού. Η τακτική αυτή, προσέθεσεν, συνίσταται εις την πλαστογράφησιν του αληθούς χαρακτήρος του προβλήματος και εις την μετατροπήν του ζητήματος εις το οποίον έχουν εφαρμογήν αι αρχαί του ΟΗΕ, εις πρόβλημα αφορόν τας ελληνοτουρκικάς σχέσεις.
...Όλα αυτά δυστυχώς συνοδεύονται, ιδία κατά τον τελευταίον καιρόν, από έναν εκβιασμόν πολέμου, ο οποίος μάλιστα δεν γίνεται πλέον δια του Τύπου αλλά και από επίσημους εκπροσώπους της Τουρκίας ακόμη και μέχρι των διαδρόμων των Ηνωμένων Εθνών.
...Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, συνέχισεν ο κ. Τσιριμώκος, δεν εδίστασεν να κατηγορήση την Ελλάδα δ’ ιμπεριαλιστικάς φιλοδοξίας, τας οποίας δήθεν τρέφει έναντι των τουρκικών εδαφών. Πρόκειται περί του πλέον ευγλωτου παραδείγματος ιστορικής και πολιτικής διαστροφής, εις τοιούτον σημείον ώστε να διερωτώμαι μήπως ο Τούρκος ΥΠΕΞ λησμονεί ότι ευρίσκεται ενώπιον της πολιτικής επιτροπής του ΟΗΕ.
...Λησμονεί ότι εις την αίθουσαν αυτήν εκπροσωπούνται πολλά έθνη, τα οποία απέκτησαν την ανεξαρτησίαν των κατόπιν απελευθερωτικών αγώνων και απέσπασαν το έδαφός των από μιας δυνάμεως η οποία είχε κατακτήσει τούτο;
Ζ.

Με το παραπάνω
* ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ το επιβεβαίωσε μόνη της η Λαρισαία.
- Είσαι νομίζω κάπως υπερβολική...
- Εγώ; Κάνεις λάθος 800%.
Ζ.

 

AMAL CIU

Η φωτεινή πλευρά της ζωής

* ALWAYS look on the bright side of life, τραγουδάνε οι Monty Python, πάντα να κοιτάς τη φωτεινή πλευρά της ζωής δηλαδή. Μία μειοψηφία δεν μπορεί να αμαυρώσει το μήνυμα που έστειλε από τη Λάρισα και σε όλο τον κόσμο η Αμάλ: Μήνυμα αλληλεγγύης, ανθρωπισμού και αδελφοσύνης.
***
* ΚΙ όποιος έχει αμφιβολίες για το μήνυμα που μεταφέρει η Αμάλ δεν έχει παρά να στρέψει το βλέμμα του προς τους καλύτερους κριτές όλων: Τα παιδιά. Την υποδέχτηκαν, την αγκάλιασαν, της χάρισαν δώρα και της τραγούδησαν για «ένα μικρό κορίτσι που ήταν αταξίδευτο, έκανε ένα μακρύ ταξίδι μες στη Μεσόγειο». Και όταν ήταν απαραίτητο τα παιδιά «προστάτευσαν» την «ασυνόδευτη Αμάλ» από την επίθεση λίγων που επιτέθηκαν με πέτρες και αυγά, τραγούδησαν ακόμη πιο δυνατά, σκέπασαν τις φωνές μισαλλοδοξίας και φώτισαν το σκοτάδι που στιγμιαία πήγε να απλωθεί στη Λάρισα.
***
* ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ είναι να μισείς κάτι που τυχαία δεν είσαι. Η μικρή Αμάλ δεν είναι μουσουλμάνα, δεν είναι χριστιανή, δεν είναι ινδουίστρια, είναι όλα μαζί και δεν είναι τίποτα. Είναι το κορίτσι που ξεσπιτώθηκε το ’22 από τη Σμύρνη για να έρθει πρόσφυγας στην Ελλάδα, είναι η Ελληνίδα νύφη που στοιβάχτηκε σε ένα πλοίο για να πάει στην Αμερική και να παντρευτεί έναν άγνωστο, είναι η Πόντια που ατιμάστηκε και εκδιώχθηκε αγρίως από το πατρογονικό της σπίτι από τους νεότουρκους. Συνοδοιπόρος του αναθέματος η κοντή μνήμη, (δυστυχώς) ξέρει από προσφυγιά η Ελλάδα.
***
* ΜΕ το που πέρασε η Αμάλ τις πύλες του Μύλου του Παππά (αφήνοντας πίσω όλα τα κακώς κείμενα) την υποδέχτηκαν εκατοντάδες κούκλες του Κουκλοθιάσου Τιριτόμπα! Χρώματα, χαμόγελα, φωνές συνέθεταν ένα σκηνικό γιορτής κι ελπίδας. Γι’ αυτό και ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού Πάνος Σάπκας δήλωσε ότι «Αμάλ σημαίνει ελπίδα. Αυτό σήμερα το κάναμε γνωστό σε όλο τον κόσμο. Η Αμάλ είναι ένα εννιάχρονο κορίτσι, το οποίο ξεκίνησε από τη Συρία, θα καταλήξει στην Αγγλία και ψάχνει τους γονείς της. Κανένα παιδί να μην μείνει μόνο του. Αυτό είναι το νόημα, αυτό υποστηρίζουμε. Η εκδήλωση είναι καθαρά ανθρωπιστική, αυτό πρέπει να καταλάβουν όλοι», ενώ δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει «όλο τον κόσμο που στήριξε την προσπάθεια» όπως χαρακτηριστικά ανέφερε.
***
* ΕΝΑΣ ξυλοπόδαρος εντός της κούκλας ήταν ο υπεύθυνος για την κίνησή της, ενώ τα μάτια ανοιγόκλειναν με τη βοήθεια υπολογιστή. Τα χέρια της κινούσαν δύο «βοηθοί» της, κι επειδή η Αμάλ δεν μιλάει, παρά μόνο «ψιθυρίζει», αυτοί οι δύο «βοηθοί» άκουγαν τον ψίθυρο και τον μετέφεραν στους συνομιλητές της. Το ύψος της είναι τριάμισι μέτρα και είναι τόσο ψηλή γιατί θέλει να μας αφυπνίσει για το μέγεθος της ανθρωπιστικής κρίσης που βιώνουν οι πρόσφυγες. Στη χώρα μας θα βρίσκεται μέχρι την προσεχή Κυριακή, με τον επόμενο σταθμό της να είναι η γειτονική Ιταλία.
ΘΑ.

AMAL CIU1

 

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass