ΨIΘΥΡΙΣΤΑ ΚΑΙ... ΑΛΛΑ

Δημοσίευση: 03 Σεπ 2021 18:10
* - ΓΙΑ πες μου Κώστα, αν με είχε κάνει υπουργό Πολιτισμού, ποια να έβαζα διευθύντρια του Εθνικού; Ζ. * - ΓΙΑ πες μου Κώστα, αν με είχε κάνει υπουργό Πολιτισμού, ποια να έβαζα διευθύντρια του Εθνικού; Ζ.

Τέλος ζέστης


* ΚΙ εδώ είναι που αρχίζει το ατέλειωτο ελληνικό καλοκαίρι. Το τόσο παράξενο φέτος, τόσο σκληρό. Ίσως γι’ αυτό και οι μετεωρολόγοι προβλέπουν ότι δεν θ’ αντέξει για πολύ, ότι τελειώνει από βδομάδα. Μάλλον δεν έχει περισσέψει καθόλου ζέστη. Θα ψυχράνει αρκετά λένε, με βροχές κιόλας.
Ζ.

Δύο ιστορίες
* ΚΑΙ τι δεν γράφτηκε χθες για τον Ουρανομήκη και τι δεν ακούστηκε, σε συνδυασμό με πολύ τραγούδι, πλημμύρισαν τα πάντα από μουσική και στη Λάρισα. Με τους αγώνες και το έργο του ο Μίκης Θεοδωράκης έζησε μια ζωή σαν μυθιστόρημα και λίγο είναι, σαν πολλά μυθιστορήματα. Είχε και την ικανότητα ο ίδιος να διηγείται γλαφυρά. Δύο ενδεικτικές ιστορίες:
***
* ΕΞΟΡΙΣΤΟΣ στη Ζάτουνα Αρκαδίας.
Ήταν Χριστούγεννα του 1969. Τα παιδιά και η γυναίκα μου έφυγαν για την Αθήνα. Έμεινα μόνος. Απομονώθηκα κι έγραφα το «Πνευματικό Εμβατήριο». Είχε ενάμισι μέτρο χιόνι. Οι φρουροί απ’ έξω κρύωναν και φώναζαν: «Κύριε Μίκη, δε θα βγείτε για βόλτα;» Τους λέω, «Γράφω μουσική».
Τελικά σε μια άγρια καταιγίδα μπήκαν κι αυτοί μέσα που ήταν απαγορευμένο, μπας και τους χαλάσω. Είχα μια σόμπα, είχα τσικουδιά, καρύδια. «Παιδιά, φάτε, πιείτε», τους λέω, «αλλά αφήστε με να το τελειώσω». Έγραφα το «Ομπρός βοηθάτε να σηκώσουμε τον ήλιο πάνω απ’ την Ελλάδα». Το συνέθετα, έβαζα τις συγχορδίες, το τραγουδούσα στο πιάνο, αυτοί πίνανε τσικουδιά, κάποια στιγμή σηκωθήκανε κι άρχισαν να τραγουδούν κι εκείνοι μαζί μου.
Τελείωσα το τραγούδι, σηκώνομαι, πίνω κι εγώ τσικουδιές. «Πάμε στο καφενείο», λένε. Τους λέω: «Είναι ώρα απαγορευμένη». «Δε μας νοιάζει. Εμείς τώρα έχουμε απογειωθεί!». Και όπως ήμασταν έτσι κόκκινοι, γεμάτοι τσίπουρο, πάμε στο καφενείο. Ήταν γεμάτο χωροφύλακες. Είχα δεκαοχτώ φρουρούς και δύο υπαξιωματικούς. Το καφενείο είχε και χωρικούς, ήταν γεμάτο καπνούς, μια σόμπα, ζέστη, δεν περίμεναν να με δουν. Μόλις μπαίνουμε μέσα, ένας χωροφύλακας άρχισε να λέει: «Ομπρός βοηθάτε να σηκώσουμε τον ήλιο πάνω απ’ την Ελλάδα». Του λέω: «Τρελάθηκες;» Τους λέει: «Πάμε σπίτι όλοι, να σας παίξει ο Μίκης το νέο του τραγούδι». Και όπως είμαστε, ξαναπήγαμε σπίτι, κι έτσι έγινε η πρώτη συναυλία του έργου με ακροατήριο τους φρουρούς μου...
Εκεί πάνω, φρουροί και φρουρούμενοι ήταν ένα. Ήμασταν Έλληνες. Η Ελλάδα. Αυτός ο πόνος αυτής της κακορίζικης, της φτωχής πατρίδας, που όλοι την αγαπούν...
***
* ΜΙΑ εικοσαετία πριν, σε παρουσίαση βιβλίου για τον Μίκη. Με χαμηλωμένη φωνή και βλέμμα συγκινημένο πήρε τον λόγο ο επίτιμος πρόεδρος τότε του ΚΚΕ Χαρίλαος Φλωράκης. «Θα τον φτώχαινα τον Μίκη, εάν μιλούσα... Προτιμώ να μιλήσω για τη μάνα του, την Ασπασία, που γράφει γι’ αυτήν στο βιβλίο του πώς τη συναντούσε το 1948, όταν ο Μίκης ήταν στην παρανομία και κρυβόταν. Του έφερνε καθαρά ρούχα, έπαιρνε τα λερωμένα, του είχε και λίγο φαΐ, ψωμοτύρι. Έμπαινε σε ένα σινεμά, στον «Έσπερο» ή στο «Αττικό», καθόταν στη σκοτεινή αίθουσα, ερχόταν η μάνα κι άφηνε δίπλα την τσάντα. Δεν τον άγγιζε. O Μίκης την έπαιρνε, πήγαινε στο αποχωρητήριο, ήταν σε καλή κατάσταση, άλλαζε, έβαζε τα λερωμένα στην τσάντα, κρατούσε το σακούλι με το φαγητό, γύριζε κι άφηνε την τσάντα δίπλα της. Αυτό ήταν όλο. Δεν έκανε μία μεγάλη γυναίκα ν’ αγκαλιάσει έναν πανύψηλο νεαρό, «τα μάτια» που ήταν παντού θα καταλάβαιναν ότι ο νέος ήταν παράνομος...». Μίλησε και για τη δική του μάνα, το 1954, που ήρθε στο επισκεπτήριο να τον δει κι όλοι πίστευαν ότι θα με αποκηρύξει. «Βρε, μάνα, θυμάσαι που με τάραζες στο ξύλο» της είπα. «Γι’ αυτό έγινες καλός άνθρωπος», είπε εκείνη. «Την πήραν κι έφυγαν, τέρμα η επίσκεψη, δεν επρόκειτο να με αποκηρύξει».
Ζ.

Όχι και κίνητρο...
* - ΜΟΛΙΣ 5% με 6% είναι οι ανεμβολίαστοι υγειονομικοί, γιατί να τους διώξει και να δημιουργήσει τέτοιο πρόβλημα. Θα μπορούσε να τους πάει σε θέσεις παραπίσω...
Έπεσε κι αυτή η ιδέα στη χθεσινή συζήτηση των Λαρισαίων.
- Ναι; Δεν ήταν τόσο λίγοι αρχικά. Πολύ περισσότεροι οι οποίοι φοβήθηκαν τη στέρηση μισθού και ποιούντες την ανάγκη φιλοτιμία έσπευσαν τελευταία ώρα να εμβολιαστούν.
- Σωστά, τώρα δεν μπορεί να κάνει πίσω. Εκτός που με τέτοια απειλή, που μόνο απειλή δεν είναι, ότι θα τους έβαζαν να κάθονται στα μετόπισθεν, θα πλήθαιναν, όλοι θα ήθελαν να πάνε ν’ αράξουν, θα δημιουργούσαν αντιεμβολιαστικό κίνητρο.
-Εγώ πάλι άκουσα έναν θυμωμένο γιατρό που έλεγε πως ειδικά για τους υγειονομικούς δεν έπρεπε να έχει αστεία. Εντάξει σε άλλες δουλειές, αλλά αρνητές στο νοσοκομείο δεν έχει. Να πάνε σπίτι τους. Πολύ απλά δεν κάνουν γι’ αυτή τη δουλειά...
Ζ.

Ενοικιάζεται
* ΑΥΞΗΜΕΝΗ είναι η ζήτηση αυτό το διάστημα για τα μικρά διαμερίσματα της Λάρισας. Οικογένειες πρωτοετών βρίσκονται στην πόλη αναζητώντας την κατάλληλη στέγη για το βλαστάρι τους. Η ζήτηση μεγάλη, οι ευκαιρίες λίγες, τα ενοίκια «αλμυρά». Υπομονή, μεθοδικότητα και άνετα παπούτσια για περπάτημα το τρίπτυχο της επιτυχίας. Κάθε χρόνο και χειρότερα.
Ν.Π.

Ριάλιτι
* ΜΠΗΚΕ και ο Σεπτέμβριος, άρχισαν και τα ριάλιτι. Η σεζόν που θα ακολουθήσει λένε θα είναι φουλ του ριάλιτι, είναι πολλά τα λεφτά, είναι και η μεγάλη αναγνωρισιμότητα ακόμη και για τους λάθους λόγους. Ωχ τι έχουνε να δούνε τα ματάκια μας και φέτος. Να είμαστε μονάχα τυχεροί και να μπορούμε να κυκλοφορούμε, γιατί έτσι και συμβεί κάτι και μας φάει και πάλι ο καναπές, με τόσα ριάλιτι που ετοιμάζουν δεν έχουμε ελπίδες, κάποιο θα πέσει πάνω μας.
Ν.Π.

Γυναικεία
* ΑΣΤΕΙΑΚΙΑ παρατηρητικών Λαρισαίων ανδρών.
- Η πρώτη γυναίκα που είπε δεν έχω τίποτε να φορέσω ήταν η Εύα.
***
* - ΘΕΛΕΙΣ να τιμωρήσεις μια γυναίκα; Κλείστην σ’ ένα δωμάτιο με εκατό διαφορετικά ρούχα. Χωρίς καθρέφτη όμως.
***
* - ΜΩΡΟ μου έχασα δύο κιλά.
- Έβγαλες το μέικ απ;
Ζ.

Πάει αυτός...
* -O Μητσοτάκης έβγαλε τον Χρυσοχοΐδη από υπουργό κι ο Νασιακόπουλος τον Χατζούλη από αντιδήμαρχο...
Ο Λαρισαίος έκανε τον συνδυασμό καθώς συνέπεσε χρονικά ο ανασχηματισμός της κυβέρνησης με τις αλλαγές στον Δήμο Κιλελέρ. Όπου μοναδικός που απώλεσε την αντιδημαρχία ήταν ο εκ ΠΑΣΟΚ ορμώμενος Αχ. Χατζούλης, οι υπόλοιποι πέντε αντιδήμαρχοι παραμένουν με προστιθέμενο έναν ακόμη γαλάζιο, τον Αντ. Ρεντζιά. Και το «ουράνιο τόξο» για το οποίο καμάρωνε ο πράσινος εκ Νικαίας εφοριακός; Απέμεινε μόνο με διάφορες αποχρώσεις του μπλε, από γαλάζιο έως μπλου μπλακ.
Ζ.

Βόλου
* ΑΚΟΜΑ ένας πεζός που παρασύρθηκε από φορτηγό στην οδό Βόλου. Σ’ αυτό το πολύπαθο κομμάτι της πόλης που κάθε τόσο συμβαίνει κι ένα ατύχημα – δυστύχημα. Φωνάζουν οι κάτοικοι ανά διαστήματα. Ζητούν τον αποχαρακτηρισμό του δρόμου από εθνική σε αστική οδό. Μόνο με αυτόν τον τρόπο θα απαγορευτεί η κυκλοφορία των μεγάλων και βαρέων οχημάτων, αρκετά από τα οποία μάλιστα έρχονται παράνομα από την Παλιά Εθνική Οδό Λάρισας – Βόλου, στην προσπάθειά τους να γλιτώσουν τα διόδια.
Κ.Γ.

Πέτρες στη λίμνη
* ΤΑΡΑΞΕ τα νερά ο Αντ. Γραβάνης, που δεν ήταν δα και ήρεμα, μόνο επιφανειακά δεν έχει τρικυμία στον Δικηγορικό Σύλλογο, σε δύο μήνες εκλογές. Δεν είναι μόνο που ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης δήλωσε στην εφημερίδα ότι δεν θα είναι ξανά υποψήφιος πρόεδρος, ότι αποσύρεται καθώς είχε ξεκινήσει την προσπάθειά του, είναι τα υπονοούμενα που άφησε για κάμποσους συνδικαλιστές του χώρου. Ζωγράφισε κάποιους τόσο καθαρά που όλοι στον χώρο κατάλαβαν.
***
* ΚΙ έτσι τώρα υποψήφιοι θα είναι μόνο η απερχόμενη πρόεδρος Νικολέττα Μπασδέκη και ο Τρύφων Τσάτσαρος που επανέρχεται. Παιχνίδι για δύο οι εκλογές του Νοεμβρίου, ταγκό; Μπα... Ίσως να είναι υποψήφιοι και η Ελπινίκη Τσάτσαρη ή και ο Θανάσης Τσιοβαρίδης, που συνηθίζουν να εκτίθενται δίχως πιθανότητες εκλογής. Υπάρχει όμως περίπτωση να είναι υποψήφιος πρόεδρος και ο νυν αντιπρόεδρος Χρήστος Μπραζιώτης, υποψήφιος την προηγούμενη φορά με τον συνδυασμό Καλογερά αλλά στενός συνεργάτης της Νικολέττας Μπασδέκη κατά τη διαρρεύσασα τετραετία. Το είπε εμμέσως πλην σαφώς κι ο Αντ. Γραβάνης στη συνέντευξή του.
***
* ΤΑ υπονοούμενα Γραβάνη δεν μπορούν να αποτυπωθούν εναργέστερα, για τον απλό λαό, καθότι μπορεί να βρει μπελά κάποιος. Με δικηγόρους έχεις να κάνεις, τι θα τους κοστίσει, η φόδρα ή τα ραφτικά.
Αποσύροντας λοιπόν την υποψηφιότητα, δήλωσε απογοητευμένος από «μια διασπαστική υποψηφιότητα που ήρθε να τορπιλίσει την ενότητα του χώρου μας», από «συμπεριφορές προσώπων που αυτοπροβάλλονται ως «άφθαρτα», από «υποκριτικά κηρύγματα ηθικής και «ήπιου χαρακτήρα» συνδικαλιστών πειθαρχικά ελεγχόμενων». (Αυτό το τελευταίο πάει πίσω, εκκρεμεί λένε από την εποχή των διαδηλώσεων της γραβάτας).
***
* ΚΑΤΗΓΓΕΙΛΕ επίσης ημετεροκρατία και οικονομική ωφέλεια λόγω του κόμματος. Μιλώντας για «κάποιους που -σύμφωνα με τη Διαύγεια- το 2020, εν μέσω γενικευμένης δικηγορικής απραξίας, εισέπρατταν καλές αμοιβές για γνωμοδοτήσεις από υπουργικώς εποπτευόμενα ΝΠΔΔ» κάτι με Άριστους, με Αριστεία ή περίπου έχει σχέση αυτό. Αλλά και για «κάποιους άλλους που εμπλέκονται σε επανειλημμένη ανάθεση υποθέσεων από συγκεκριμένο ΟΤΑ». (Σιγά το μυστικό, στον Τύρναβο το έχουν βούκινο. Και στη γαλάζια ΝΟΔΕ επίσης).
***
* ΔΗΛΩΣΕ επίσης ο Αντ. Γραβάνης «απογοητευμένος από «συνεργάτες» που μηχανορραφούσαν κατά της παράταξης στην οποία μετείχαν και κατά του προσώπου που τους εμπιστεύτηκε». Θα φανεί αυτό καθότι θα υπάρξουν και οι υποψηφιότητες στις επικείμενες εκλογές. Όλοι κατάλαβαν ότι αναφερόταν σε δύο από τους πέντε συμβούλους της παράταξής του, τον Βασίλη Βράκα και τον Πέτρο Δημοβέλη. (Και κάπως έτσι προκύπτει κυματισμός και στην επιφάνεια).
Ζ.

Τζάμπα μπάμιες
* ΕΚΑΝΑΝ διάφορους συνδυασμούς, οι νεαροί Λαρισαίοι, όλα με το φαγητό.
- Η απορία παραμένει. Γιατί πρέπει οπωσδήποτε να μαγειρέψουμε τις μπάμιες πριν τις πετάξουμε...
***
* - ΔΗΛΑΔΗ οι Κινέζοι είναι περίεργοι που τρώνε φίδια, ενώ εμείς που τρώμε τα αμελέτητα απ’ το αρνί είμαστε απόλυτα φυσιολογικοί.
***
* - ΚΑΙ στην τελική, τι είμαι για να αρέσω σε όλους... Πατάτα τηγανητή;
Ζ.
Ποια συναίνεση...
* ΓΙΑ τα κομματικά παιχνίδια μιλάει ο Λαρισαίος Χ. Φ. στα απόνερα του πρωτοφανούς σε κρότο ανασχηματισμού.
- Αισθάνομαι πως υποτιμούν τη νοημοσύνη μου. Νιώθω προσβεβλημένος. Αν απαιτείται διακομματική συναίνεση, για τη δασοπροστασία που είναι εθνικό θέμα, και είναι, τότε η Εθνική Άμυνα, δεν είναι; Η Εθνική Οικονομία δεν είναι; Η Εθνική Παιδεία δεν είναι; Η Εθνική μας Υγεία δεν είναι; Εκεί γιατί δεν ζητείται εθνική συναίνεση; (Ας σοβαρευτούμε. Στοιχειωδώς).
Ζ.

Τα μαρτύρησε
* ΚΙ έφτασαν να τα λένε μόνοι τους. Ουδείς αμφισβητεί τον κομματικό προσανατολισμό της ιστοσελίδας Liberal. Που κάθεται και τα γράφει χαρτί και καλαμάρι: Ο Μινώταυρος, πάντως, σας είχε ενημερώσει έγκαιρα για τον κύριο Τάκη και για τη μάχη Βαρδινογιάννη – Λάτση. Ο Β.Β. ήθελε στο Προστασίας του Πολίτη τον Τάκη Θεοδωρικάκο και ο Σ.Λ. την παραμονή του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη. Κέρδισε, τελικώς ο Β.Β. Η ουσία, φιλελεύθεροι και φιλελεύθερές μου, είναι ότι ο Βαρδής Βαρδινογιάννης, παρά το φιάσκο με τα μπρος πίσω του Ευάγγελου Αποστολάκη, κέρδισε πολλούς πόντους σε αυτή την κυβέρνηση. Και το ερώτημα είναι για ποιον λόγο να κάνει μια τέτοια συμμαχία ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
***
* ΕΚΔΟΧΗ πρώτη: Θέλησε να αποκτήσει τη στήριξη ενός μεγάλο μιντιακού ομίλου. Δύο τηλεοπτικά κανάλια έχει ο Όμιλος.
Εκδοχή δεύτερη: Θέλησε να δημιουργήσει ένα αντίπαλο δέος απέναντι στον Όμιλο Μαρινάκη, καθώς ο Κ.Μ. δεν νιώθει άνετα με τις «αποκλειστικότητες».
Εκδοχή τρίτη: Θέλησε να «λήξει» την υπόθεση διολίσθησης του ΚΙΝΑΛ προς τον ΣΥΡΙΖΑ. Όπως είναι γνωστό ο Β.Β. έχει μεγάλη επιρροή στους κύκλους της σημερινής προέδρου του Κινήματος.
***
* ΚΑΤΑ τα λοιπά, αναβλήθηκε και πάλι η είσοδος του Θοδωρή Ρουσόπουλου στην κυβέρνηση. Κρίμα κι άδικο για έναν άνθρωπο που μπορούσε να προσφέρει. Θα μου πείτε ότι θα κτυπούσε άσχημα ένας ακόμη άνθρωπος του Β.Β. Σωστό κι αυτό...
Ζ.

Ταιριαστό
* ΦΑΝΑΤΙΚΟΣ τηλεθεατής της «Φόρμουλα 1», ο νεαρός Λαρισαίος βρήκε λύση και στο επαγγελματικό του πρόβλημα.
- Θα ανοίξω γυράδικο και θα το πω «Πολ Ποζίσιον». Γιατί θα κάνει τον καλύτερο γύρο.
Ζ.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass