ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΤΗΤΕΣ

Δημοσίευση: 27 Σεπ 2021 18:27
* ΝΑ πώς τραβά τη νεολαία στην εκκλησία ο εφημέριος του Ι.Ν. του Αγίου Γεωργίου στην οδό Βόλου π. Νικηφόρος Κοντογιάννης. Αφού τιμήθηκε δεόντως η εορτή μετάστασης του Αγ. Ιωάννου του Θεολόγου, ο ιερέας συν Θεώ, ευλόγησε και εγκαινίασε το υπαίθριο παιχνίδι πινγκ-πονγκ για μικρούς και μεγάλους στην αυλή της εκκλησίας.  Γ.Ρ. * ΝΑ πώς τραβά τη νεολαία στην εκκλησία ο εφημέριος του Ι.Ν. του Αγίου Γεωργίου στην οδό Βόλου π. Νικηφόρος Κοντογιάννης. Αφού τιμήθηκε δεόντως η εορτή μετάστασης του Αγ. Ιωάννου του Θεολόγου, ο ιερέας συν Θεώ, ευλόγησε και εγκαινίασε το υπαίθριο παιχνίδι πινγκ-πονγκ για μικρούς και μεγάλους στην αυλή της εκκλησίας. Γ.Ρ.

Φθινοπωρινό
* ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΕΣ ημέρες, υπέροχο φθινοπωρινό Σαββατοκύριακο, ο κόσμος της Λάρισας ξεχύθηκε σε πεζοδρόμους, πάρκα, πλατείες και «ρούφηξε» έναν ευχάριστο ήλιο.


Στη Γερμανία μετρούν ακόμη και ψάχνουν να βρουν τον νέο… Μέρκελ, ενώ ο Βασίλης Λεβέντης διασωληνωμένος δίνει μάχη για τη ζωή του.
Ήταν κι αυτός ανεμβολίαστος. Να, ήταν έτοιμος να το κάνει, λένε τώρα… Και γιατί δεν το ’κανες ως τώρα Βασίλη μας; Ας ελπίσουμε ότι θα βγει… λεβέντης από τη μεγάλη μάχη ο Πρόεδρος.

Πατατογαριδάκια
* ΜΕ… χιούμορ και… σοκολατάκια αντιμετώπισε πάντως ο μητροπολίτης μας κ. Ιερώνυμος τους αρνητές του εμβολίου που διαδήλωσαν έξω από τα Γραφεία της Μητρόπολης.
Η κίνηση του κ. Ιερώνυμου -που έγινε θέμα πανελληνίως- φαίνεται ότι… «έτσουξε» τους διαδηλωτές, οι οποίοι, σε Ιστοσελίδα που διατηρούν, προσπάθησαν να ανταποδώσουν τα ίσα, κατηγορώντας τον δέσποτα ότι λατρεύει τα… πατατάκια και τα γαριδάκια!
(Προβλέπω ότι η επόμενη διαδήλωση για ξεκαθάρισμα λογαριασμών θα πραγματοποιηθεί έξω από κανένα… περίπτερο!).

Ανεβασμένος
* ΣΟΒΑΡΟΛΟΓΩΝΤΑΣ πάντως, η κίνηση του Ιερωνύμου να βάλει πλάτη, διαθέτοντας τις εκκλησίες για εμβολιασμό, απέσπασε θετικά σχόλια ανά το πανελλήνιο. Η «Καθημερινή» το Σάββατο τού αφιέρωσε το βασικό της σχόλιο. Και πώς όχι; Ήταν μια κίνηση ουσίας με συμβολισμούς σε πολλά επίπεδα. Και μπράβο του!
Ανεβαίνουν οι μετοχές του δέσποτα…

Εμφύλιοι
* ΠΕΡΙΕΡΓΗ ημέρα στα αθλητικά της Λάρισας… Ένας μικρός… «εμφύλιος» μεταξύ ΑΕΛ και Απόλλωνα, ενώ η Λάρισα δεν είναι… μαθημένη από τέτοια. Η Λάρισα δεν είναι Βόλος π.χ. όπου οι οπαδοί της μιας ομάδας εύχονται στους άλλους να πάθουν… καρκίνο (sic), όπως διαβάζει κανείς στους τοίχους της γείτονος πόλης. Στη Λάρισα έβαζε γκολ η ΑΕΛ και πανηγύριζαν και οι… Απολλωνιστές, που βέβαια είναι «σπλήνα» ΑΕΛ.
Ας ελπίσουμε πως οι σχέσεις των δύο σωματείων θα βαδίσουν αδιατάρακτα. Αλλιώς, αλίμονο σ’ αυτούς που θα το υποδαυλίσουν με τις δηλώσεις τους. Ο κόσμος δεν θα τους συγχωρήσει. Όπως βέβαια καθόλου δεν αρέσει το θέαμα προέδρων που… μποουκάρουν μέσα στον αγωνιστικό χώρο… Πού βρισκόμαστε, σε ματς της άνω Τραχανοπλαγιάς με την Κάτω Αγουλινίτσα; Έλεος πια!

ΔΕΗ
* ΗΤΑΝ απλώς θέμα χρόνου να βαδίσει η ΔΕΗ στα χνάρια του… ΟΤΕ και να δεχθεί ιδιωτικά κεφάλαια. Η διαδικασία ιδιωτικοποίησης ξεκίνησε ωστόσο ξαφνικά και αιφνιδίασε τους συνδικαλιστές της ΓΕΝΟΠ όλων των αποχρώσεων, αλλά και κόμματα της Αντιπολίτευσης που μέσα από τη ΔΕΗ ασκούσαν παραδοσιακά… πολιτική.
Ξεπούλημα! Χάνεται ο εθνικός μας πλούτος! Ο λαός θα πληρώσει πανάκριβα το ρεύμα…
Αλλά οι ίδιες ακριβώς άναρθρες κραυγές και αιτιάσεις ακούγονταν και για τον ΟΤΕ. Το ίδιο και για τα αεροδρόμια που δόθηκαν σε ιδιωτικές εταιρείες. Τι έπαθαν;
Σήμερα όλοι... καμαρώνουν για τον ΟΤΕ και για τα σύγχρονα αεροδρόμια.
Δυστυχώς στην Ελλάδα πρέπει να ιδιωτικοποιηθεί κάτι για να πάει μπροστά. Μένοντας στο δημόσιο, απλά… σέρνεται. Όλοι το «αρμέγουν» και όλοι βολεύονται.

Τέλος εποχής
* Η ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ της ΔΕΗ αναμένεται να βάλει τέλος και σε ένα κραταιό συνδικάτο όπως το ξέραμε. Την τρομερή ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ που ανεβοκατέβαζε κάποτε διακόπτες και μαζί και… Κυβερνήσεις.
Για θυμήσου… Κραταιά συνδικάτα που εξέθρεψε κάποτε το ΠΑΣΟΚ, όπως η ΟΛΜΕ, η ΔΟΕ, η ΟΤΟΕ (Τραπεζικοί) και τώρα η ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ χάνονται, καταρρέουν, αφού αλλάζει εντελώς το τοπίο. Κάποτε όλοι αυτοί ήταν κράτος εν κράτει, ρήμαζαν τον τόπο στις απεργίες και οι ΠΑΣΟΚουπουργοί, για να τους εξευμενίσουν τους έδιναν επιδόματα και… εξωφρενικά προνόμια. Η Ελλάδα δεν ήταν Προεδρευόμενη Δημοκρατία, αλλά… Συνδικαλιστική Δημοκρατία. Τώρα, έστω και με καθυστέρηση η Ελλάδα ακολουθεί τα διεθνή πρότυπα. Αλλάζει. Κι αυτό είναι καλά.

Αξιολόγηση
* ΕΝΑ ακόμα μέτωπο ανοίγει αυτές τις μέρες σ’ όλη τη χώρα. Η πονεμένη ιστορία της αξιολόγησης των εκπαιδευτικών.
Μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου οι Σύλλογοι Διδασκόντων θα πρέπει να αποφασίσουν αν θα… εφαρμόσουν τον Νόμο (sic) της αξιολόγησης ή αν θα υπακούσουν στις εντολές της ΟΛΜΕ για αποχή. (Ως γνωστόν για την ΟΛΜΕ οι Νόμοι σχετική αξία έχουν).
Και το ωραίο είναι ότι κανείς δεν είναι βέβαιος, αν το Υπουργείο θα εφαρμόσει τις προβλεπόμενες κυρώσεις σε βάρος των… αρνητών της αξιολόγησης ή αν θα… παίξει καθυστέρηση, προσφεύγοντας δικαστικώς για το θεαθήναι.
Ο λόγος; Τι κάνει νιάου νιάου… Οι πιθανές εκλογές το 2022. Ποιος πρωθυπουργός είναι τόσο απερίσκεπτος, ώστε να πάει σε εκλογές και στα σχολεία να γίνεται το «έλα να δεις»; Ε;

Πού ζουν;
* ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΗΣΕ ο Αντώνης Σαμαράς και άσκησε κριτική στον Μητσοτάκη. «Του τη βγήκε» από δεξιά που λένε και τον επέκρινε διότι «μετατοπίζει» το Κόμμα στο Κέντρο.
Προφανώς, αν ήταν νεότερος, ο πάντα φιλόδοξος Σαμαράς, ίσως να ίδρυε ξανά την «Πολιτική Άνοιξη». Αλλά ο πανδαμάτωρ…
Φυσικά ο Κυριάκος δεν πρόκειται να ασχοληθεί. Για ποιον λόγο να αναστήσεις έναν τελειωμένο;
Αλλά, αλήθεια, πιστεύουν όλοι αυτοί οι άλλοτε μεγαλοσχήμονες ότι η μεγάλη μάζα του κόσμου έχει πάρει στο χέρι κανένα μέτρο και μετρά πόσους… πόντους μετατοπίστηκε σήμερα ένα κόμμα και προς τα πού; Αμ τα φράγκα μετράνε κακομοίρηηηη… Τι βάζει ο άλλος στο παντελόνι ή αν βρίσκει δουλειά. Και δεν πάει να μετακινηθεί ο Κυριάκος και στην… άκρα Αριστερά. Ποιος νοιάστηκε;

Σπάταλα σχολεία
* ΜΙΑ πρόταση προς τον Δήμο Λαρισαίων, αλλά και όλους τους Δήμους του Νομού που πρέπει να λάβουν σοβαρά υπόψη.
Τώρα που το ρεύμα ακρίβυνε, μήπως ήρθε η ώρα να ξεκινήσουν ένα πρόγραμμα αντικατάστασης όλων των λαμπτήρων στα σχολεία της πόλης με πιο οικονομικούς λαμπτήρες τύπου Led;
Διότι τα πιο πολλά σχολεία είναι παλιάς κατασκευής. Οι εργολάβοι τότε τοποθετούσαν αβέρτα κουβέρτα ηλεκτρικές λάμπες κι ας μη χρειαζόταν. Η ενεργειακή σπατάλη είναι μεγάλη, αφού με άλλη λογική κτίστηκαν τότε. Ιδού πεδίον δόξης…

 

ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΤΗΣ ΔΕΥΤΕΡΑΣ

Καληνύχτα φράου Μέρκελ

Η φράου Άνγκελα - Δωροθέα Μέρκελ μάζεψε τα «μπογαλάκια» της κι έφυγε απ’ την Καγκελαρία, βάζοντας δύσκολα στους ιστορικούς του μέλλοντος. Τώρα, είναι αυτοί αρμόδιοι να αποτιμήσουν το πέρασμά της από την καρέκλα του ηγέτη της Γερμανίας (και της Ευρώπης κατ’ επέκταση, ας μην κρυβόμαστε). Και δεν είναι καθόλου απλό.
- «Το πρώτο που θα κάνω είναι να χορτάσω ύπνο» εξομολογήθηκε πολύ ανθρώπινα η καγκελάριος που είναι βέβαιο ότι κατά την πολύχρονη θητεία της θα ξενύχτισε άπειρες φορές για την αντιμετώπιση κρίσεων και εκτάκτων περιστάσεων. Κι εμείς είμαστε περίπου βέβαιοι ότι η φράου θα επιστρέψει σπίτι, στο διαμέρισμά της, σε μια γειτονιά του Βερολίνου… «Go home Madame Merkel», ο Τσίπρας επιτέλους δικαιώνεται!
Τα πρωινά, ντυμένη με κανένα χοντροκομμένο μπουφάν βιοτεχνίας θα πηγαίνει στο μπακαλικάκι της γειτονιάς της, σαν όλες τις «καθημερινές» γυναίκες του κόσμου, να αγοράσει πατάτες, καρότα κι άλλα λαχανικά, μπας και φτιάξει καμιά ζεστή σούπα του φουκαρά του Γιοαχίμ, που, τόσα χρόνια σύζυγος καγκελαρίου, θα πρέπει να έπηξε στο «ντελίβερι» ο άμοιρος… Και τα βράδια, σ’ αυτούς τους ατέλειωτους γερμανικούς χειμώνες, πλάι στο τζάκι, θα μετράει τις αναμνήσεις της…
Μην έχεις καμιά αμφιβολία ότι αυτή θα είναι πια η ζωή της Μέρκελ που είναι απλός άνθρωπος - άλλωστε η διαχρονικά κιτς εμφάνισή της δεν μαρτυρά μια αδιαφορία για το φαίνεσθαι; Κόρη προτεστάντη παπά και «εκπαιδευμένη» από σκληρούς κομμουνιστές κομισάριους της… ΚΝΕ Ανατολικής Γερμανίας του Χόνεκερ, η Άνγκελα ένα πράμα έμαθε κι επαναλάμβανε κάθε τόσο: εκγύμναση και σκληραγωγία. Καμιά πολυτέλεια δεν είναι νοητή ή αποδεκτή. Μ’ αυτό το δόγμα άσκησε πολιτική, έτσι κυβέρνησε τη Γερμανία, σ’ αυτόν τον ρυθμό έβαλε και την υπόλοιπη Ευρώπη. Εμπρός μαρς. Ένα - δύο, εν - δυο, εν - δυο - ένα… Ημιιιιανάς!
Ήταν καλή καγκελάριος η Μέρκελ;
Για να σε εκλέγουν αρχηγό του Κράτους για δεκαέξι χρόνια συναπτά, σημαίνει ότι, αν δεν σ’ αγαπάνε, τουλάχιστον αναγνωρίζουν την ικανότητά σου, τη χρησιμότητα και την αναγκαιότητά σου. Η Μέρκελ, γαλουχημένη μέσα σε προτεσταντικό περιβάλλον έδωσε σιγουριά σε μια Γερμανία που δεν έπαψε ποτέ να αισθάνεται ανασφαλής. Απολύτως λογικό. Ιστορικά, η Γερμανία βίωσε κι αυτή χρεοκοπίες, φτώχεια, πείνα, καταστροφή, διάσπαση και διχασμό. Πριν την άνοδο του Χίτλερ -όπως περιγράφει ο Νίκος Καζαντζάκης που την επισκέφθηκε τότε- οι άνθρωποι έψαχναν για φαΐ στα σκουπίδια. Αυτό άφησε καταλυτικό αποτύπωμα στη συλλογική συνείδηση των Γερμανών. Άφησε φόβο και ανασφάλεια. Και ποια είναι η απάντηση; Ο προτεσταντισμός! Που θα πει, λιτότης και αυστηρότης. Οικονομία και αποταμίευση. Απλότητα και εξοστρακισμός κάθε περιττού, από τη ζωή μας. Κι όλα αυτά, στο όνομα της χριστιανικής ηθικής, όπως τη διαμόρφωσε ο Λούθηρος, ο μέγας μέντοράς τους. Έτσι ο Γερμανός δεν θα αγοράσει ποτέ… σαράντα σακάκια και σαρανταδυό πουκάμισα για να βάλει στην ντουλάπα του και μάλλον σπάνια θα βρεις Γερμανίδα που να ’χει στην ντουλάπα της τσάντες «Λουί Βουιτόν» και «Γκούτσι». Ο Γερμανός δεν παρήγαγε ποτέ μόδα, τέχνη, πολυτέλεια. Μεταλλουργός ήταν μια ζωή, σιδεράς, γι’ αυτό και πάντα πρώτος στη βαριά βιομηχανία. Δεν θα σπαταλήσει το χρήμα του στην άσκοπη κι εφήμερη κατανάλωση. Αποθεώνει τη δουλειά – ως το βασικό μέσον απόκτησης αγαθών και δεν κατανοεί τη… χαλαρότητα, την τρυφηλότητα και την ηδυπάθεια των νοτίων της Ευρώπης.
Βέβαιον είναι μάλιστα ότι Μέρκελ, Σόιμπλε και λοιποί Γερμανοί ηγετικοί παράγοντες «τρελάθηκαν» όταν κλήθηκαν να χειριστούν την ελληνική χρεοκοπία. Όλοι αυτοί οι «σφιχτοί» οπαδοί της δημοσιονομικής πειθαρχίας αντίκρισαν τη… «Δημοκρατία της Μυκόνου», μια χώρα δηλαδή που ξενυχτούσε και ξεσάλωνε πάνω στα τραπέζια και αλληθώρισε το μάτι τους. Μπορούσαν να λύσουν το πρόβλημα με οικονομικούς όρους; Προφανώς. Η ελληνική οικονομία -λόγω μεγέθους- ήταν σχετικά εύκολα διαχειρίσιμη. Το ευρωπαϊκό υπερωκεάνιο δεν θα βούλιαζε από μια μικρή τρύπα στην πλώρη. Η «τιμωρία» της Ελλάδας είχε επομένως πολιτικά κίνητρα, το υπαινίχτηκε ήδη και η ίδια η Μέρκελ φεύγοντας.
Το κακό με τη Μέρκελ και την πολιτική ηγεσία της Γερμανίας όλα αυτά τα χρόνια ήταν πως δεν κατάλαβαν ποτέ (δηλαδή… δεν θέλησαν να καταλάβουν λόγω και του προτεσταντικού τους στραβισμού) ότι λόγω μεγέθους και όχι μόνο, η Γερμανία είχε μεγάλες ευθύνες για το μέλλον όλης της Ευρώπης. Δεν δέχθηκαν ότι οι λαοί της Ευρώπης έχουν διαφορετικές ανάγκες, διαφορετικές νοοτροπίες και παραδόσεις που έπρεπε να δουλευτούν με υπομονή. Όχι! Όλοι στο παχνί, όλοι στη δημοσιονομική πειθαρχία. Schnell! Κι όταν είδαν μάλιστα ότι η κρίση του Νότου τούς… γεμίζει μια χαρά τα Ταμεία γλυκάθηκαν. Τεράστια ανάπτυξη, μεγάλη αύξηση εξαγωγών, φτηνά εργατικά χέρια νοτίων, πολιτικό κουμάντο σε όλα. Deutschland über alles! Το εισόδημα αυξάνεται, οι Γερμανοί ικανοποιημένοι, η Μέρκελ επανεκλέγεται, όλα έξτρα γκουντ! Κι όταν έχεις απέναντί σου έναν γλυκανάλατο Ολάντ που ασχολείται περισσότερο με τα ερωτικά του σκάνδαλα και Βρετανούς που γλυκοκοιτάζουν την… έξοδο από τον «συνεταιρισμό», νιώθεις ακόμα πιο ισχυρός. Και επιβάλλεις τους όρους σου. Δημοσιονομική πειθαρχία για όλους (αλλά ο Βορράς θα γεμίζει τα Ταμεία).
Και τι αφήνεις τώρα Άνγκελα πίσω σου; Ποια Ευρώπη διαμόρφωσες; Προώθησες τον Ευρωστρατό; Προώθησες την ενιαία εξωτερική πολιτική; Την ισόρροπη οικονομική ανάπτυξη; Τρίχες προώθησες. Τα γερμανικά συμφέροντα κοίταξες, όπως τα εννοεί ο κάθε καλός προτεστάντης. Μέχρι και δικτατορίσκους σαν τον Ερντογάν καλόπιανες, μόνο και μόνο για τις ψήφους των Τούρκων μεταναστών της Γερμανίας. Μικροπολιτική του κερατά!
Αγκέλα, λυπάμαι που θα στο πω, αλλά οι παρωπίδες δεν σε άφησαν να δεις ότι ο κόσμος εξελίχτηκε και σε ξεπέρασε. Το χειρότερο, μας ξεπέρασε. Εμάς, την Ευρώπη. Που αγωνιζόμαστε να γίνουμε και «Ευρωπαϊκή Ένωση» στην πράξη, όχι… κατ’ όνομα. Οι άλλοι -Αγγλοσάξωνες και Κινέζοι- συνασπίζονται, παίζουν παγκόσμιο παιχνίδι, αυξάνουν τις ζώνες επιρροής κι εσύ κατακαημένη Ευρώπη έχεις καταντήσει Γραφείο Ταξιδίων και χορήγησης βίζας σε Αφρικανούς, Αφγανούς και άλλους μετανάστες.
Όχι. Δεν θα ακυρώσουμε άρδην το έργο της Μέρκελ, ούτε θα παραγνωρίσουμε τις δυσκολίες, τις αγωνίες, τις σκοτούρες που τράβηξε. Θέλει κότσια να κυβερνάς όλη την Ευρώπη. Η κριτική είναι εύκολη έξω από τον χορό, το ξέρουμε
Αλλά θα πούμε ότι Μέρκελ, Ολάντ, Μακρόν, ο Άγγλος πρωθυπουργός Κάμερον, ο Ιταλός Μπερλουσκόνι και αρκετοί άλλοι που κυβέρνησαν τα τελευταία χρόνια, προτάσσοντας το εθνικό συμφέρον έκαστος, συνέβαλαν σ’ αυτό που όλοι λέμε κάθε τόσο. Ότι η Ευρώπη, μετά τη Θάτσερ, τον Μιτεράν, τον Κολ και μερικούς ακόμα που τράβηξαν το κάρο απ’ τη λάσπη, πέρασε σε μια εποχή μετρίων ηγεσιών. Κι αυτό στοίχισε. Η ήπειρος που ήταν πάντα στην πρωτοπορία του πολιτισμού, της επιστήμης και της πολιτικής κυριαρχίας, έγινε μια δευτεράντζα που να την κλαίνε οι ρέγγες και τα σαρδελοκούτια!
Καληνύχτα αγαπητή Άνγκελα… Επειδή πιστεύω ότι είσαι ειλικρινής άνθρωπος, πιστεύω να τα σκεφτείς όλα αυτά, καθώς θα ηρεμείς κοιτάζοντας τις φλόγες στο τζάκι να τρεμοπαίζουν. Και να τα ομολογήσεις. Στον εαυτό σου πρώτα, δημόσια μετά. Έτσι, για τη δικαιοσύνη της Ιστορίας. Καληνύχτα meine liebe. Και ρίξε και καμιά κουβέρτα στα πόδια σου, γιατί κάνει κρύο, πολύ κρύο πια στην Ευρώπη…

ΑΛΕΞΗΣ ΚΑΛΕΣΗΣ
alexiskalessis@yahoo.gr

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass