ΨIΘΥΡΙΣΤΑ ΚΑΙ... ΑΛΛΑ

Δημοσίευση: 27 Οκτ 2021 18:00
* - ΑΥΤΟ σας λέω πλέον για τη Λάρισα… Ο Θεός να βάλει το χέρι του. Ζ. * - ΑΥΤΟ σας λέω πλέον για τη Λάρισα… Ο Θεός να βάλει το χέρι του. Ζ.

Κάνει κρύο
* ΖΗΛΕΨΕ, ποιος ξέρει, πάντως το ξεστόμισε ο μεσήλικος Λαρισαίος χθες.
- Εσείς που κυκλοφορείτε με κοντομάνικο να πάτε στο συνεργείο. Πρέπει να σας έχει χαλάσει ο θερμοστάτης.
Ζ.

 

Χαλάρωση
* ΠΟΙΟΣ θα τόλεγε όταν η Λάρισα εμφάνιζε 50 περιστατικά κορονοϊού κι όλοι ανησυχούσαν, ποιος θα σύστηνε χαλάρωση τότε, ψυχραιμία, διότι θα προέκυπταν πολύ χειρότερα. Η χαλάρωση υπήρξε, σε όλα τα επίπεδα, μονάχα το μέτωπο των ανεμβολίαστων παρέμεινε σε πλήρη επιφυλακή, ο αριθμός των μολύνσεων εκτοξεύτηκε στις 350. Απίστευτο; Κίνδυνος μέγας. Εξωφρενικό; Η Λάρισα όσο και ο κεντρικός τομέας της Αθήνας σχεδόν. Και φορτώνει κι άλλο το ιικό φορτίο, η επόμενη εβδομάδα προοιωνίζεται ακόμη χειρότερη. Και; Το μετέωρο βήμα του Λαρισαίου…
Ζ.

Γενναι-ενότητα
* O χαρακτηρισμός Γενναία σε όλους τους τίτλους των χθεσινών εφημερίδων και σε όλες τις πτώσεις. Ταίριαζαν και τα πρώτα γράμματα Γενν-αία και Γενν-ηματά. Πρωτοσέλιδη παντού, ακόμα και στις αθλητικές εφημερίδες, στις βασικές πολιτικές με ολοσέλιδη φωτογραφία, σε άλλες με μικρότερη, παντού όμως πρωτοσέλιδη και γενναία. Πρωτοφανής τέτοια ομοφωνία. Ιδίως που υπάρχουν και πολιτικές διαφορές.
***
* ΗΤΑΝ φυσικό να επισημανθεί: Το κλίμα ενότητας όχι μόνο στο κόμμα της, αλλά και γενικότερα στον πολιτικό κόσμο που εκδηλώθηκε αμέσως μετά από το άγγελμα του θανάτου της, είναι μια παρακαταθήκη που αφήνει η Φώφη Γεννηματά, ως αντανάκλαση της πορείας της στην πολιτική και τη δημόσια ζωή του τόπου.
Ζ.

Άσπρο & κόκκινο
* «…ΩΣ ουν Λυαίου καθείλες την δύναμιν, εν τω σταδίω θαρρύνας τον Νέστορα, ούτως Άγιε, μεγαλομάρτυς Δημήτριε…»
Εκεί ανάμεσα στις ευχές προς τους εορτάζοντες και στα κεράσματα, στη συντροφιά των Λαρισαίων κάποιος θυμήθηκε και το απολυτίκιο του Αγίου Δημητρίου.
- Όπως βλέπετε, ο εορτάζων την επομένη, 27 Οκτωβρίου, ο Νέστορας, αυτός έκανε όλη τη δουλειά.
Και διηγήθηκε την ιστορία-επανάληψη της αναμέτρησης Δαβίδ και Γολιάθ, αυτή τη φορά στη Θεσσαλονίκη. Όπου ο φυλακισμένος νεαρός χριστιανός, ο Νέστορας, θα αντιμετώπιζε τον φοβερό μονομάχο της εποχής Λυαίο και επισκέφθηκε πριν τον Δημήτριο ζητώντας τη βοήθειά του. Εκείνος τον ευλόγησε και ο μικρός έκανε την έκπληξη νικώντας το Λυαίο. Ο οργισμένος αυτοκράτορας διέταξε τη θανάτωση αμφοτέρων των μετέπειτα αγίων.
***
* ΚΙ ύστερα η συζήτηση επεκτάθηκε: Η γιορτή του Αγίου Δημητρίου, που θεωρείται ορόσημο του χειμώνα, συνδυάζεται με τη γιορτή του Αγίου Γεωργίου στις 23 Απριλίου. Οι αγιογράφοι σηματοδότησαν τη χειμερινή και εαρινή περίοδο. Ο Τροπαιοφόρος έχει άσπρο άλογο λόγω της άνοιξης και ο Μυροβλήτης το κόκκινο άλογο λόγω του φθινοπώρου. Στο γεωργικό καλαντάρι αποτελούν τις τομές που χωρίζουν το έτος στο χειμερινό και στο θερινό εξάμηνο. Οι κτηνοτρόφοι επίσης όριζαν τις εποχικές μετακινήσεις των κοπαδιών τους, το φθινόπωρο και την άνοιξη, με βάση τις γιορτές στις 26 Οκτωβρίου και στις 23 Απριλίου αντίστοιχα.
***
* ΣΤΗΝ αρχαιότητα, οι εποχικές μετακινήσεις των ποιμνίων ορίζονταν από γιορτές του Απόλλωνα την ίδια περίπου εποχή, τα Θαργήλια την άνοιξη και τα Πυανόψια το φθινόπωρο. Τα Πυανόψια ή Πυανέψια ήταν λέει γιορτή στην αρχαία Αθήνα με αναίμακτη θυσία καρπών και φρούτων και γινόταν την περίοδο μεταξύ Οκτωβρίου και Νοεμβρίου. Η ετυμολογία της λέξης σημαίνει «ημέρα της φασολάδας», πύανα/κύανα, κύαμοι=κουκιά. Έβραζαν όσπρια με δημητριακά, έτρωγαν πρόσφεραν και στους θεούς τους. (Άλλωστε η σχέση του Αγίου Δημητρίου με τη γη και τη συγκομιδή δικαιολογείται καθώς το όνομά του προέρχεται από το αρχαίο της θεάς Δήμητρας).
Ζ.

Συνάφεια
* ΕΝΣΤΑΣΗ Γρηγορίου επί της διαδικασίας αλλά κατόπιν εορτής, σιγά που θα αποφάσιζαν οι Αθηναίοι να ξανακάνουν εκλογές απ’ την αρχή στη Λάρισα. Ήταν λέει συγγενής με τον Ηλ. Σουφλιά ο πρόεδρος της Εφορευτικής Κ. Γιαννακός. Άκομψο το δίχως άλλο, το σημαντικότερο όμως ήταν πως ετύγχαναν αμφότεροι σαρακατσαναίοι κι όχι που είναι τρίτα ξαδέρφια. Τι ισχυρότερη συνάφεια απ’ το συνάφ’ι…
Βέβαια αυτό ήταν γνωστό εξαρχής, ουδείς είχε αντιδράσει. Άλλωστε την ημέρα της ψηφοφορίας οι δύο υποψήφιοι είχαν συμφωνήσει να διασφαλιστεί επιπλέον η διαδικασία με την παρουσία στην κάλπη των τριών Λαρισαίων κεντροεπιτρόπων, Γερογιώκας-Νινίκας-Τσιλιάκος, οι τρεις καμπαλέρος εγγυητές.
Ζ.

Υπέροχες
* ΚΛΑΣΣΙΚΕΣ φράσεις υπεροχής αντάλλασσαν οι νεαρές Λαρισαίες. Γι’ αυτό ίσως και υπέροχες.
- Αν αγαπάς κάποιον, άστον να φύγει. Αν δεν μπορέσει, λύστον.
***
* -ΘΑ σε κάνω την πιο ευτυχισμένη γυναίκα στον κόσμο.
-Ναι; Θα μου λείψεις βρε συ…
***
* - ΟΤΑΝ λέει ένας άντρας «θα το φτιάξω», εμπιστέψου τον, θα το φτιάξει. Μην του το θυμίζεις κάθε μήνα.
Ζ.

Γαλάζιοι off
* ΤΟ περίφημο μέηλ «gian…gr13…@...», με τις σχεδόν διακόσιες εγγραφές νεοδημοκρατών ανήκε φυσικά σε στενό συγγενή ενός εκ των υποψηφίων προέδρων. Τι, σε ξένους θα εμπιστεύονταν την κρίσιμη δουλειά;
Τζάμπα κόπος όμως. Οι ψήφοι όλων αυτών απορρίφθηκαν απ’ το σύστημα. Μόνο μία φορά γινόταν δεκτή ψήφος από το ίδιο μέηλ.
***
* ΜΕ τα έτσι και με τ’ αλλιώς, από τους 3.800 και πλέον της λίστας εγγεγραμμένων, ψήφισαν ούτε 3.100. Καλό ποσοστό συμμετοχής γενικά, όμως αυτοί δεν ήταν εγγεγραμμένα μέλη αλλά καρφωτοί ψηφοφόροι. Δεν είχε πάει ο άλλος να γραφτεί εννιά μέρες πριν και να πληρώσει κιόλας για να μην πάει μετά να ψηφίσει. Άλλα συνέβησαν.
***
* ΕΚΤΟΣ συστήματος βρέθηκαν λοιπόν οι θεωρούμενοι ότι επιχειρούν διπλοψηφία, όσοι επιχείρησαν ηλεκτρονικά αλλά με το ίδιο μέηλ. Εκτός και κάμποσοι άλλοι από εκείνους που είχαν εγγραφεί τελευταία ώρα κι επειδή είχε μπλοκάρει πάλι το σύστημα, γράφτηκαν μεν εκπρόθεσμα αλλά θεωρήθηκαν κανονικοί. Εμ ήθελε ν’ αποδειχθεί αυτό και λίγοι επέστρεψαν στην κάλπη φέρνοντας τα απαραίτητα έγγραφα. Συν όσοι βαρέθηκαν, να οι 700 απόντες. Εν τω μεταξύ η εκλογή κρίθηκε στα 100 ψηφοδέλτια.
Ζ.

Ούτε οι μισοί
* ΜΕ 3.800 τόσα μέλη στον ν. Λάρισας η ΝΔ αλλά λίγες μέρες πριν τις εσωκομματικές μετρούσε μόλις 440 μέλη. Τόσοι ήταν γραμμένοι και με πληρωμένη συνδρομή. Κι άλλοι 300 περίπου που έσπευσαν να τακτοποιηθούν για να μπορέσουν να υπογράψουν υπέρ των υποψηφίων ή να εκθέσουν οι ίδιοι υποψηφιότητα, αυτοί ήταν όλοι. Ναι κι άλλοι τόσοι υπολογίζεται ότι γράφτηκαν και πλήρωσαν κατά μόνας κι από μόνοι τους όταν υπήρξε η ανακοίνωση με την προθεσμία ως τα μέσα Οκτωβρίου, εν συνόλω 1.500 μέλη. Αυτοί είναι όλοι κι όλοι οι ενεργοί, ούτε οι μισοί.
***
* ΕΞ αυτών, οι περισσότεροι πλήρωσαν 12 ευρώ ώστε να μπορέσουν να ψηφίσουν κι έτσι είναι οικονομικά τακτοποιημένοι ως τις 31/12/2021. Όταν ξαναέχει εσωκομματικές, σε 3-4 τέρμινα, θα πάνε να ξαναπληρώσουν τη συνδρομή εκείνου του έτους κι όλα ok. Λίγοι, πολύ λίγοι κουβαρντάδες, παράγοντες και πολιτευόμενοι, πλήρωσαν συνδρομή και για την επόμενη χρονιά, ελάχιστοι για τρία χρόνια, αυτοί ετύγχαναν και έκπτωσης, αντί 3Χ12=36, πλήρωναν 30 ευρώ.
***
* ΚΙ οι υπόλοιποι 2.300; Αυτούς τους έγραψαν έναν-έναν, πόρτα-πόρτα, γυρνώντας στα χωριά και την πόλη, οι υποψήφιοι και τα επιτελεία τους. Και οι υποψήφιοι πρόεδροι με τις ομάδες τους για τη Νομαρχιακή και για το συνέδριο και οι των ΔΗΜΤΟ.
Γι’ αυτό άλλωστε και στα Φάρσαλα 800 οι εγγραφές, αφού μόνο εκεί υπήρξε διπλή υποψηφιότητα και ανταγωνισμός.
Πήγαιναν λοιπόν στα σπίτια και τους έπαιρναν τα στοιχεία και την ταυτότητα, τους την επέστρεφαν βέβαια κατόπιν, από κάποιους εισέπρατταν και το 12ευρο ή το αντίστοιχο πολλαπλάσιο εφόσον εγγράφονταν περισσότερα μέλη της οικογένειας. Εγγραφή στο κόμμα κατ’ οίκον.
Z.

Νευράκια
* ΔΕΝ ήταν και σε μεγάλα κέφια οι νεαροί Λαρισαίοι.
-Καλός ο καφές μας;
-Μιλάμε, δεν πίνεται…
-Μα από δω παίρνετε κάθε μέρα.
-Προσπαθώ να κόψω τον καφέ.
***
* - ΣΕ χριστουγεννιάτικη διάθεση είμαι σήμερα. Μου ανάβουν τα λαμπάκια απ’ το πρωί.
***
* - ΟΙ Έλληνες, γενικά, βγάζουμε πολύ εύκολα συμπεράσματα. Να, καταρχάς λέμε διαρκώς «Καλημέρα». Κάτσε ρε φίλε, πρωί-πρωί…
Ζ.

Με Σοφία Βέμπο
* ΑΦΙΚΕΤΟ χθες εις την πόλιν μας η τραγουδίστρια της νίκης Σοφία Βέμπο. Στο κλίμα των ημερών, της εθνικής επετείου, το δημοσίευμα που εντόπισε ο αρχειοφύλαξ της εφημερίδας Ε. Ρ. Μόνο που βρισκόμαστε πια στα μέσα Ιουνίου του 1949, με τους Έλληνες όμως να εξακολουθούν να μάχονται στα βουνά, εναντίον αλλήλων ωστόσο.
Με το αεροπλάνον της ΕΛΛ.Α.Σ. αφίκετο χθες την 10.15’πμ εις την πόλιν μας η Θεσσαλή τραγουδίστρια της νίκης Σοφία Βέμπο, συνοδευομένη υπό του μονίμου ακομπανιατέρ της κ. Μανωλιτσάκη και της φίλης της δίδος Γλυστρίδου.
***
* ΘΕΣΣΑΛΗ, καθότι η Σ. Βέμπο, γεννήθηκε στην Καλλίπολη της Ανατολικής Θράκης το 1910, όπου είχε εγκατασταθεί δουλεύοντας ως καπνεργάτης ο πατέρας της Αθανάσιος Γ. Μπέμπος, καταγόμενος από την Τσαριτσάνη. Το 1912 η οικογένειά της μετεγκαταστάθηκε στην Κωνσταντινούπολη, όπου εκεί γεννήθηκαν τα τρία της αδέλφια. Με την υπογραφή της συμφωνίας ανταλλαγής πληθυσμών, η οικογένειά της αναγκάστηκε να εγκαταλείψει την Κωνσταντινούπολη και επέστρεψε στην Τσαριτσάνη και από εκεί εγκαταστάθηκε μόνιμα στον Βόλο. (Σημειωτέον ότι κατά την άφιξή της στο αεροδρόμιο την είχε υποδεχθεί τότε και ομάδα Τσαριτσανιωτών, υπάρχει και σχετική φωτογραφία. Ενώ η Λάρισα την έχει τιμήσει δίνοντας το όνομά της σε πλατεία επί της Φαρσάλων, δίπλα στο στρατόπεδο Μπουγά).
***
* ΞΑΝΑ πίσω στο δημοσίευμα του 1949: Η τραγουδίστρια της νίκης, την οποίαν είδομεν εις το αεροδρόμιον, εις σχετικάς ερωτήσεις μας απήντησεν ότι είναι ενθουσιασμένη εκ της ανά την Αμερικήν μεγάλης καλλιτεχνικής περιοδείας της. Σχετικώς με την ανά τας στρατιωτικάς μονάδας εθνικήν καλλιτεχνικήν περιοδείαν της, η κυρία Βέμπο μας είπεν ότι ανταποκρινόμενη εις την τιμητικήν πρόσκλησιν του Γ. Ε. Σ. διέκοψε την εις Αμερικήν περιοδείαν της και κατήλθεν εις την Ελλάδα ίνα και αυτή συμβάλη δια της παρασχεθησομένης εις τας μαχομένας εθνικάς δυνάμεις υπ’ αυτής ψυχαγωγίας εις την ταχίστην νίκην αυτών. Θα περιοδεύση πρώτον τας μονάδας του Α’ Σ. Σ. ακολούθως του Β’ Σ. Σ. και κατόπιν του Γ’ Σ. Σ.
Η τραγουδίστρια της νίκης μετέβη το απόγευμα εις Τύρναβον και έδωσε ρεσιτάλ τραγουδιού προς χάριν των εκεί στρατιωτικών δυνάμεων, την εσπέραν δε ετραγούδησε και εις τον ενταύθα ραδιοφωνικόν σταθμόν.
Ζ.

Με τον ηλίθιο
* ΔΙΑΒΑΖΕ ο Λαρισαίος την εφημερίδα του και είδε ότι μια πανέμορφη ηθοποιός παντρεύτηκε έναν ποδοσφαιριστή που ήταν γνωστό ότι είχε IQ ραδικιού. Γυρνάει στη γυναίκα του.
-Ποτέ μου δεν κατάλαβα πώς κάποια πολύ όμορφη γυναίκα μπορεί να παντρευτεί έναν ηλίθιο…
Α, σ’ ευχαριστώ πολύ αγάπη μου… Καιρό είχες να μου κάνεις κοπλιμέντο.
Ζ.

3-DS-CIU.jpg

* ΙΝΤΕΡΝΕΤΙΚΗ περιστροφή και η γνωστή επιστροφή φωτογραφιών από το παρελθόν, πριν 4 χρόνια ανήμερα του Αγίου Δημητρίου, στο τσιπουράδικο επί της Αθ. Διάκου. Τρεις δημοτικοί σύμβουλοι κι οι τρεις δεξιοί αλλά δεν ευδόκησε να βρεθούν μαζί. Τότε ακόμη, το 2017, εποχή διαπραγματεύσεων, ύστερα κύλησε πολύ νερό κάτω από τις γέφυρες του Πηνειού. Τώρα, η μία σύζυγος Σουφλιά προέδρου πλέον της τοπικής ΝΔ, ο άλλος αντιδήμαρχος Καλογιάννη, πλαισιώνουν την παραμένουσα αρχηγό της δημοτικής αντιπολίτευσης. Όλα τριγύρω αλλάζουνε μα κι όλα τα ίδια μένουν.
Ζ.

NODE-PROAYLIO-CIU.jpg

* ΟΙ νεοδημοκράτες βγήκαν διάλειμμα στο προαύλιο. Αν είναι φρόνιμοι, που θα είναι, μπορεί να τους πάνε και εκδρομή.
Ζ.

KALOGRIA.jpg

* ΟΧΙ, δεν ανέβηκε η καλόγρια στα κεραμίδια για να διορθώσει τον σταυρό του μοναστηριού αλλά για να αντικαταστήσει τον αισθητήρα μέτρησης της ταχύτητας του ανέμου. Ναι, εκεί ψηλά στον Κίσσαβο, στα 1050 μέτρα, στο Μοναστήρι του Τιμίου Προδρόμου, οι μοναχές συντηρούν άμα χρειάζεται την εγκατάσταση του μετεωρολογικού σταθμού του Πάνου Αρχοντή. Για να συλλέγει αυτός στοιχεία και να ενημερώνει τον κόσμο για τις καιρικές μεταβολές.
Ζ.

NTALIKA-CIU.jpg

* Η πρώτη πέρασε. Κι η δεύτερη νταλίκα πέρασε, στην καταγραφή ο Π.Κ. Στην τρίτη όμως, δεν ήταν φαίνεται τόσο οδηγάρα, η ζημιά έγινε. Το Τελωνείο παραμένει μέσα στην πόλη, αμετακίνητο, δεν έχει και επαρκή σήμανση, ξένοι οι οδηγοί, χάνονται κάποιοι. Μια φορά λέει μπήκαν στην οδό Λατταμύα, έστριψαν στη Δήλου, έκαναν αριστερά στη Σερίφου χαμός έγινε στο Αρχιπέλαγος της Νεράιδας. (Χρειάζεται βελτίωση της σήμανσης).                               Ζ.

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass