ΨIΘΥΡΙΣΤΑ ΚΑΙ... ΑΛΛΑ

Δημοσίευση: 30 Νοε 2021 18:32
*ΚΑΤΑ την επίσκεψη του Μάκη Βορίδη στα Φάρσαλα, δίπλα του βρισκόταν διαρκώς ο πολύ στενός του φίλος Χρ. Κέλλας. Γνώστης της ανθρωπογεωγραφίας της περιοχής και των ζητημάτων που την απασχολούν, ο βουλευτής ενημέρωνε τον υπουργό Εσωτερικών. Γ.Γ. *ΚΑΤΑ την επίσκεψη του Μάκη Βορίδη στα Φάρσαλα, δίπλα του βρισκόταν διαρκώς ο πολύ στενός του φίλος Χρ. Κέλλας. Γνώστης της ανθρωπογεωγραφίας της περιοχής και των ζητημάτων που την απασχολούν, ο βουλευτής ενημέρωνε τον υπουργό Εσωτερικών. Γ.Γ.

Χειμωνιάζει
*NΕΦΩΣΕΙΣ παροδικά αυξημένες, αλλά έντονη ηλιοφάνεια χθες κατά διαστήματα. Και το βράδυ θα έβρεχε πάλι, όπως και προχθές. Ώρες-ώρες οι έντονες ριπές ανέμου αναστάτωναν ευχάριστα όσους βρίσκονται προφυλαγμένοι, κι όταν οι αέρηδες πετύχαιναν

στον δρόμο τους και τη βροχή δημιουργούσαν την ανάγκη για χουχούλιασμα. Γι’ αυτούς που δούλευαν έξω, χειμώνιασε.
***
*ΑΥΤΟ ήταν, μέχρι χθες, το Σαββατοκύριακο ξανά χειμώνας. Να όμως και τα πρώτα χιόνια.
Τα είδαν οι Λαρισαίοι, στην τηλεόραση στα εγγλέζικα ματς, να ασπρίζει το γήπεδο στο Μάντσεστερ, παρότι η πόλη βρίσκεται σε χαμηλό υψόμετρο και κοντά στη θάλασσα, είναι βορειότερα όμως καμιά δεκαπενταριά παράλληλους πιο πάνω στον χάρτη. Γι’ αυτό.
Ζ.

Για καλή σοδειά
*ΤΟΥ Άη Αντρέα σήμερα, ο οποίος, με παρετυμολογία του ονόματός του, θεωρούνταν πως «αντρειεύει» το κρύο και τη νύχτα τη μεγαλώνει, μα και τα σπαρτά τα μεγαλώνει. Κι όπως αναφέρει κι η Αι.Κ. λέγεται: «Σ’ τσι τριάντα, τ’ αγι’ Αντριός, αντρειεύεται το κρύο» ή «-Βλάχε μου, πότ’ εκρύωσες; -Αυτού κοντά τ’ αγι’ Αντριός, του γέρο Νικολάου».
Στη γιορτή του Αγίου Ανδρέα, καθώς έχει ολοκληρωθεί η σπορά, γίνονται τα πολυσπόρια για την καλή σοδειά των δημητριακών. «Τον Ανδριά βράζουν σπορίδια για να γίνουν τα μπιρικέτια».
Ζ.
Εις βάθος
*ΕΙΧΑΝ ξεκινήσει να σκέφτονται πιο βαθιά στην παρέα των μεσηλίκων Λαρισαίων.
- Απολογισμός 2021: Τελικά μια χαρά ήταν το 2020.
***
*- ΤΟΣΑ χρόνια γιορτάζαμε τον καινούργιο χρόνο που μπαίνει. Φέτος θα γιορτάσουμε τον παλιό που φεύγει.
***
*- ΕΝ τω μεταξύ στην Black Friday θα έπρεπε να αγοράσετε κανένα ηλεκτρονικό πιεσόμετρο της προκοπής, αλλά πού μυαλό...
Ζ.

Η «Ο»
*ΜΥΣΤΗΡΙΩΔΗΣ ήταν πάντα. Η ιστορία της «Ο», όχι μόνο τώρα με τη μετάλλαξη, που ούτε να τη δει κανείς μήτε να την απαντήσει. Και η ομώνυμη τολμηρή ταινία, γυρισμένη προ πεντηκονταετίας, απαγορευμένη για χρόνια ή προβαλλόμενη με περικοπές σε διάφορες χώρες, αλλά και το σαδομαζοχιστικό μυθιστόρημα στο οποίο στηρίχθηκε, κυκλοφόρησε μεν πριν εβδομήντα χρόνια όμως ούτε η συγγραφέας του δεν εμφανίστηκε παρά με το ψευδώνυμο Πολίν Ρεάζ. Κι ας έγινε μπεστ σέλλερ, από τα πιο πολυδιαβασμένα στη Γαλλία, πέρασαν σαράντα χρόνια πριν συστηθεί δημοσίως η Ντομινίκ Ορί. Οι Γάλλοι τουλάχιστον θα πρέπει να είναι προετοιμασμένοι τώρα.
Ζ.
Δύσκολες ελιές
*ΤΟ σκέφτονται ποικιλοτρόπως οι νεαροί Λαρισαίοι.
- Ο κορονοϊός μάλλον δημιουργήθηκε για να μάθει ο υπόλοιπος κόσμος το Ελληνικό αλφάβητο...
***
*- ΠΑΕΙ η παλιά μετά-λλαξηηη, ας γιορτάσουμε παιδιάαα... Ήρθ’ η νέα Μποτσουά-νας, με τραγούδια και χαρά...
***
*- ΓΙΑΤΙ δεν μαζέψατε ακόμη τις ελιές;
- Φοβάμαι μην κολλήσουμε. Έχω κορονέικες.
Ζ.

Κακά μαντάτα
*ΜΕΧΡΙ την περασμένη Πέμπτη λέει είχαν δηλωθεί στην 5η ΥΠΕ Θεσσαλίας-Στερεάς 2.070 θάνατοι από κορονοϊό. Το 40% θυμάτων προέκυψαν στη Β. Ελλάδα, χωρίς τη Λάρισα μέσα, έστω χωρίς ακριβώς τη Λάρισα μέσα, καθώς στα νοσοκομεία της μεταφέρθηκαν κάποια στιγμή και Βορειοελλαδίτες. Στους 6.847 ανέρχονται οι άνθρωποι που έχασαν τη ζωή τους μετά από δύσκολη, μακρά ή σύντομη, νοσηλεία στα 28 νοσοκομεία της Βόρειας Ελλάδας. Άλλοι 5.851 νεκροί είναι ο απολογισμός της πανδημίας για την Αττική.
***
Στην Κεντρική Ελλάδα, στο αρνητικό βάθρο με τους ασθενείς που έχασαν τη ζωή τους βρίσκεται το Αχιλλοπούλειο Νοσοκομείο Βόλου με 437 νεκρούς. Τα δύο νοσοκομεία της Λάρισας που νοσηλεύουν ασθενείς κι από την υπόλοιπη Θεσσαλία, αλλά και τη Βόρεια μα και τη Στερεά Ελλάδα, έχουν καταγράψει 700 νεκρούς. Συγκριτικά, πάνω από 500 ασθενείς με Covid έχασαν τη μάχη στα δύο νοσοκομεία της Πάτρας. Επίσης, σημαντικές ανθρώπινες απώλειες έχουν οι κλινικές και ΜΕΘ στα νοσοκομεία Τρικάλων με 233, Χαλκίδας με 237, Λαμίας με 182 και Κατερίνης με 364 νεκρούς. (Το υπεράνω πάσης αντιπολιτευτικής υποψίας «Πρώτο Θέμα» έδωσε χθες τα στοιχεία).
***
*ΜΕ τη ρεπόρτερ Παναγιώτα Καρλατήρα να συμπεραίνει: Μέχρι και προχθές οι νοσηλευόμενοι ξεπερνούσαν τους 4.600 στη χώρα, με τους 1.020 να είναι σε Μονάδες. Ωστόσο, σημαντικό ρόλο στο αποτέλεσμα, στην ίαση ή στον θάνατο των ασθενών έχουν οι δυσλειτουργίες και τα κενά στο Σύστημα Υγείας. Προβλήματα υπάρχουν και στις ΜΕΘ, ένα πεδίο που κλήθηκε να σηκώσει τεράστιο βάρος έχοντας ήδη κρίσιμα κενά. Μάλιστα, παρά τις κλίνες που αναπτύχθηκαν και τον εξοπλισμό που διατέθηκε, η πραγματικότητα παραμένει δύσκολη, καθώς σε επίπεδο έμπειρου ανθρώπινου δυναμικού δεν υπάρχει η επιθυμητή κάλυψη σε πολλά νοσοκομεία της Περιφέρειας, αλλά και της Αττικής.
Ζ.

Δύο χρόνια
*«ΑΥΤΑ τα 1.557 νομίσματα που είχε αγοράσει το 1963 ο Δήμος Λαρισαίων, τι απέγιναν;» ρωτούσε ο Λαρισαίος, ενθυμούμενος το ρεπορτάζ της «Ε» που έφερνε στο φως το θέμα και τη μετέπειτα δέσμευση της Δημοτικής Αρχής ότι αυτά θα συντηρηθούν και θα εκτεθούν. Δέσμευση που είχε αναλάβει ο Δήμος τον Δεκέμβρη του 2019 και έκτοτε -όπως συμπλήρωνε ο συμπολίτης- ουδέν έχει γίνει. Τα νομίσματα που βρίσκονται σε θυρίδα τράπεζας της πόλης είχε αγοράσει ο Δήμος Λαρισαίων το 1963 μετά από εισήγηση του τότε δημάρχου Δημήτρη Χατζηγιάννη έναντι του ποσού των 200 χιλιάδων δραχμών. Κι επειδή έχουν περάσει δύο χρόνια από τη δέσμευση του Δήμου και δεν υπάρχει κάποια εξέλιξη ο Λαρισαίος αναρωτιόταν μήπως συμβαίνει κάτι άλλο... (Οπότε κάθε απάντηση δεκτή).
ΘΑ.

1-3
*ΚΑΠΟΙΑ στιγμή αντελήφθη την αντίφαση ο Λαρισαίος.
- Δύσκολο το έργο των ειδικών και της Κυβέρνησης. Πρέπει να πείσουν τους ανεμβολίαστους ότι τα εμβόλια δουλεύουν για να κάνουν την πρώτη δόση και ταυτόχρονα να πείσουν τους εμβολιασμένους ότι δεν δουλεύουν και τόσο για να κάνουν την τρίτη.
Ζ.

Συμπίπτουν
*ΚΑΙ να που Μπέος και Κούγιας συμπίπτουν πάλι, διαμαρτυρόμενοι για τη διαιτησία. Ίσως επειδή το κάνουν πολύ συχνά, να λένε ότι τους τρώει το άδικο. Τώρα ο ιδιοκτήτης της Πύδνας Κίτρους με έδρα τον Βόλο αντιγράφει τον εκ Λαρίσης, λέει ότι θέλει να πουλήσει την ομάδα αν υπάρξει σοβαρός επενδυτής απ’ την περιοχή. Απ’ τον Βόλο ή απ’ τον Κολινδρό;
***
*Η ΑΕΛ πάντως, τις εξετάσεις της θα τις δώσει την επόμενη αγωνιστική, εκεί θα κριθεί το που έχει σκοπό να πάει. Έχει στο Αλκαζάρ την πρωτοπόρο Βέροια. Αν θέλει να πάρει το πρωτάθλημα, αν μπορεί, τότε θα φανεί.
Ζ.
Οι 13 και...
*ΣΤΟ Δ.Σ. του Δικηγορικού εκλέγονται με σταυρό 13, όποιος χάσει στον β’ γύρο θα είναι ο 14ος σύμβουλος, συν ο πρόεδρος που θα κερδίσει, εν συνόλω 15 η διοίκηση. Επομένως χάσει-κερδίσει η μέχρι τώρα πρόεδρος Νικολέττα Μπασδέκη, μαζί με τους 7 δικούς της συμβούλους θα έχει καθαρή πλειοψηφία στο νέο Δ.Σ. με 8 στους 15. Ενώ ο Τρύφων Τσάτσαρος θα χρειαστεί μεγάλη ευελιξία αν επικρατήσει, καθώς θα είναι πρόεδρος μειοψηφίας κι άρα θα του κάνουν ίσως τη ζωή δύσκολη. (Φυσικά το κυρίαρχο είναι ποιος θα είναι πρόεδρος, το Συμβούλιο πάντα έπεται).
***
*ΜΟΛΙΣ 3 του κλίματος Τσάτσαρου στο νέο Δ.Σ. κι ο ίδιος 4, ασχέτως της ιδιότητας με την οποία θα μετέχει. Κι άλλοι 3 σύμβουλοι του κλίματος Μπραζιώτη.
Ο οποίος Χρ. Μπραζιώτης έμεινε με βραχεία κεφαλή εκτός β’ γύρου. Σύμφωνα με την παράδοση όμως στον Δικηγορικό Σύλλογο έβαλε σοβαρή υποθήκη για εκλογή την επόμενη φορά, πρώτη ήταν τώρα που κυνήγησε την προεδρία.
***
*ΘΡΙΛΕΡ η εκλογή συμβούλων, με 13ο τον Κυριάκο Σουλακούδη, της πτέρυγας Τσάτσαρου. Αλλά ο 14ος κι ο 15ος, Ευάγγελος Τσικαρδώνης και Μιχ. Ραχαβέλιας, αμφότεροι της πλευράς Μπασδέκη, με 1 και 2 ψήφους διαφορά μόλις. Λογικό να ζητήσουν επανακαταμέτρηση. (Δικηγόροι είναι άλλωστε, συνηθισμένοι με τα ψηφοδέλτια και κάλπες).
Ζ.

Παίξτε μπάλα
*ΣΤΑ αθλητικά της κρατικής ΕΡΤ, πήγαν το βράδυ της Κυριακής αμέσως στην Τούμπα, εκεί ήταν το ενδιαφέρον με το διακοπέν ματς ΠΑΟΚ-Άρης. Και συνδέθηκαν με τον Γ. Μίνο, τον απίστευτο, ο οποίος άρχισε να λέει για «το πλάνο του Ρομάν Λουτσέσκου», για τις «απουσίες του ΠΑΟΚ», να προχωρά σε τεχνικές αναλύσεις του παιχνιδιού, λες και δεν είχε γίνει της κακομοίρας στο γήπεδο. Ούτε στο Open δεν θα τον ήθελαν.
***
*ΚΙ ο «καθηγητής διαιτησίας Π. Βαρούχας» με άψογο ως συνήθως στυλ εκτίμησε ότι «δεν ηπηρέασε...». Όχι, δεν χρησιμοποίησε θεσσαλικό ιδίωμα, αλλά τη δικιά του καθαρεύουσα που συνηθίζει, «επηρεάζω-ηπηρέασα», τους διαιτητάς, τους παίκτας κ.λπ.
***
*ΟΥΤΕ στο Open, διότι ακόμη και στο κανάλι του Ιβάν, όλο καταδικαστέο και καταδικαστέα και ευτυχώς ολοκληρώθηκε, ευτυχώς, ήταν σαφείς για τα επεισόδια στην Τούμπα.
Όπου όμως, στο Open, τα αθλητικά της Κυριακής τα κάνουν ο Πάνος Βόγλης με τη Μαρία Ζαφειράτου. Από τον Σεπτέμβριο. Εξακολουθούν όμως να αναγράφουν «με τη Χριστίνα Βραχάλη», που τους έχει μείνει αξέχαστη, ίσως για τις ενδυματολογικές επιλογές σε εκπομπή για άντρες τηλεθεατές. Ή απλώς το κανάλι του Ιβάν Σαββίδη βαράει διάλυση και δεν ασχολούνται.
Ζ.
Σταυροδοσία
*ΜΠΕΤΟΝ αποδείχθηκε η ομάδα της Νικολέττας Μπασδέκη στις δικηγορικές εκλογές, εκλέχθηκαν ένα σωρό δικοί της. Η σταυροδοσία υπέρ της ομάδας λειτούργησε. Μπορεί όμως απλώς να ήταν ισχυροί στο εκλογικό σώμα εκείνοι που είχαν συνταχθεί μαζί της.
***
*ΑΓΝΩΣΤΟ, ακόμη, πόσα ψηφοδέλτια έφεραν 14 ή περίπου τόσους σταυρούς, όσοι ήταν και το μέγιστο επιτρεπτό, που να είναι όλοι τους της μιας ή της άλλης ή και της τρίτης ομάδας. Πόσοι δικηγόροι ψήφισαν δηλαδή ακολουθώντας σκληρή γραμμή. Ενιαίο ήταν το ψηφοδέλτιο, ο καθένας διάλεγε από το σύνολο των υποψηφίων. Έτσι ευνοούνται και οι ανεξάρτητοι υποψήφιοι σύμβουλοι, αυτοί που δεν συντάχθηκαν με κάποιον πρόεδρο. Ωστόσο κανένας τους δεν εκλέχθηκε αυτήν τη φορά. Στην προηγούμενη διοίκηση ήταν τρεις οι ανεξάρτητοι.
***
*ΚΕΡΝΟΥΣΕ από χθες ο εορτάζων σήμερα Ανδρέας Ανδριτσόπουλος, της πτέρυγας Μπασδέκη, καθώς αναδείχθηκε πρώτος όλων με 272 σταυρούς. Ο και δημοτικός σύμβουλος της παράταξης Καραλαριώτου, ήταν πρώτος και στις προηγούμενες εκλογές, με 250 όμως.
***
*Ο Αντ. Γραβάνης δεν ενεπλάκη στις εκλογές, είχε αποσύρει την προεδρική του υποψηφιότητα πικραμένος. Επομένως τώρα, όση ανωτερότητα κι αν διαθέτει, δεν μπορεί παρά να είδε με ικανοποίηση που οι αυτομολήσαντες στον Τρυφ. Τσάτσαρο πρώην δικοί του σύμβουλοι, ο Βασίλης Βράκας κι ο Πέτρος Δημοβέλης, δεν επανεκλέχθηκαν στο Δ.Σ., ενώ ο Κυριάκος Σουλακούδης διασώζεται στην τελευταία θέση. (Προφανές συμπέρασμα: Οι δικηγόροι τιμώρησαν την αποστασία).
Ζ.

 

MPIZIOU_KALOGIAN.JPG

*ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΩΝ πολιτικών προσεγγίσεων, ο δήμαρχος της Λάρισας κι η βουλευτής της ΝΔ, ωστόσο συμπίπτουν άμα είναι να βρεθούν λύσεις σε τοπικά θέματα.

TSIPRAS_TAMPOSIS.JPG

*Ο πρόεδρος του ΑΣΕΠΟΠ Σωτ. Ταμπόσης συστήνει δίαιτα αχλαδιού στον πρώην βουλευτή Ν. Παπαδόπουλο, αφού ο Αλ. Τσίπρας του είχε κάνει παρατήρηση πως έκανε κοιλίτσα.

KOLOKOTRONH_CIU.jpg

* ΩΡΑΙΑ έγινε η αναμορφωμένη Κολοκοτρώνη, ωστόσο κάποιες μικρές ατέλειες δεν θα έπρεπε να προκύψουν, από την αρχή κιόλας. Όπως οι λακκούβες που εμφανίζονται στον ποδηλατόδρομο κάθε που βρέχει.
Ζ.

PINAKIDA.jpg

*ΝΑΙ με την καθαριότητα, ισχύει, ούτε ο Χ.Χ. διαφωνεί. Η άλλη μισή αρχοντιά όμως μπορεί να είναι η ορθογραφία. Κι η πινακίδα του Μορφωτικού μπορεί να παραμορφώνει.
Ζ.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass