ΨIΘΥΡΙΣΤΑ ΚΑΙ... ΑΛΛΑ

Δημοσίευση: 09 Δεκ 2021 18:00
 * ΤΟΣΑ χρόνια τώρα, εφτά, οχτώ; Πιστοί σωματοφύλακες της αρχηγού, ο Μιχ. Τσακίρης κι ο Δημ. Γεωργάκης. Ποτέ από το χρέος μη κινούντες... (Γι’ αυτούς είχε γράψει ο Καβάφης τις Θερμοπύλες). Ζ. * ΤΟΣΑ χρόνια τώρα, εφτά, οχτώ; Πιστοί σωματοφύλακες της αρχηγού, ο Μιχ. Τσακίρης κι ο Δημ. Γεωργάκης. Ποτέ από το χρέος μη κινούντες... (Γι’ αυτούς είχε γράψει ο Καβάφης τις Θερμοπύλες). Ζ.

Γενικά όχι
* ΠΟΙΑ Αννούλα του χιονιά... Στου Δεκέμβρη τις 9, που έχει η Άννα τη γιορτή της,

φέτος γιορτάζει και το θερμόμετρο, το ευχαριστιέται. Σπανίως τα βλέπει αυτά τα νούμερα τέτοια περίοδο.
***
* ΚΑΙ δεν είναι γενικό το φαινόμενο, κλιματική αλλαγή και τέτοια. Από δεκαημέρου, στη Σκανδιναβία βρίσκονται στην κατάψυξη.
Με τη θερμοκρασία να πέφτει τοπικά και κάτω από -30 με -35 βαθμούς Κελσίου, κάποιες μέρες ακόμη και πιο χαμηλά, ενώ το -15 το έχουν ψωμοτύρι σε ολόκληρες χώρες επί μέρες. Θερμοκρασίες όχι ασυνήθιστες, αλλά για τις τελευταίες δεκαετίες τα πράγματα ήταν λιγάκι θερμότερα.
Ζ.

Μελομέρες
* ΣΤΟΝ ρυθμό των ημερών και στα γλυκά οι Λαρισαίοι, ιδίως σ’ αυτά.
- Ένα μελομακάρονο τη μέρα, τη διαιτολόγο κάνει πέρα.
***
* - ΘΑ ήθελα μελομακάρονα...
- Πόσα θέλετε;
- Πόσα έχετε;
***
* - ΚΑΠΟΙΟΣ στο σπίτι έχει φάει όλα τα μελομακάρονα.
- Καλά, μόνος σου δεν μένεις;
- Κι εγώ, εμένα υποψιάζομαι.
Ζ.

Διαπιστώσεις
* ΕΥΛΟΓΕΣ διαπιστώσεις Λαρισαίων στις τρέχουσες συνθήκες.
- Τώρα πια ούτε φάε λάδι κι έλα βράδυ, ούτε φάε βιτάμ κι έλα κοντάμ, μόνο βάλε μάσκα και μείνε μακριάμ.
***
* - ΣΤΟ ραντεβού για την τέταρτη δόση του εμβολίου, λογικά η Φάιζερ θα με γνωρίσει στους γονείς της.
***
* - ΚΑΛΑ είναι να νοικιάσεις κοντά σε εμβολιαστικό κέντρο, συμφέρει.
Ζ.

Πάλι με Βενιζέλο
* ΚΑΙ Α. Λοβέρδος και Εύα Καϊλή άρα, κι όλοι συντάσσονται με Ν. Ανδρουλάκη. Ακριβέστερα εναντίον του Γ. Παπανδρέου. Αναλόγως φυσικά κινούνται και οι βενιζελικοί Λαρίσης, οι οποίοι άλλωστε είχαν πάει με Λοβέρδο γι’ αυτό ακριβώς, λόγω προελεύσεως. Αναστήθηκε ξανά η αντιπαράθεση του ΓΑΠ με τον Ε. Βενιζέλο, η αενάως προκύπτουσα, έστω με τους επιγόνους του τώρα. Και στη Λάρισα φαίνεται ανάγλυφα αυτό.
Ζ.

Υπερβάλλων
* ΗΡΕΜΟΣ άνθρωπος η Λαρισαία Π.Ρ. συγκαταβατικός: Σκουπίζοντας το πεζοδρόμιο έξω από το σπίτι μου, χωρίς να έχω τελειώσει, υπάλληλος της Καθαριότητας μου έβαλε τις φωνές: γιατί πετάτε τα φύλλα στον δρόμο; Πάντα τα μαζεύω σε σάκο ανακύκλωσης και μετά στο οικόπεδο. Εγώ καθαρίζω πάντα και το πεζοδρόμιο και τον δρόμο, εγώ ξεχορταριάζω και καθαρίζω το φρεάτιο, εγώ τρίβω τη μούχλα για να μη γλιστρήσει περαστικός, εγώ ρίχνω αλάτι για το χιόνι, εγώ πληρώνω δημοτικά τέλη, εγώ προσφέρω σε κάθε υπάλληλο νερό ή καφέ. Ελπίζω την επόμενη φορά να μαλώσει με το δέντρο. (Άμα είναι της υπηρεσίας Πρασίνου...).
Ζ.

Προσφυγή
* ΤΗ δήλωση του διοικητή της 5ης ΥΠΕ Φώτη Σερέτη ότι ο χειρούργος ορθοπεδικός, που κατήγγειλε τη διαδικασία κρίσης για την πρόσληψη στο ΤΕΠ του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου, μπορεί να προσφύγει είτε με ένσταση στο Υπουργείο Υγείας είτε στη Δικαιοσύνη μελετούσαν χθες στον Ιατρικό Σύλλογο.
Και φυσικά αναζητούσαν σε ποια υπηρεσία του Υπουργείου Υγείας μπορεί να κατατεθεί ένσταση, σχολιάζοντας πως η κρίση των γιατρών είναι από τις ελάχιστες περιπτώσεις που δεν μπορούν να κριθούν σε δευτεροβάθμιο επίπεδο, αφού το αποτέλεσμα του συμβουλίου κρίσης είναι τελεσίδικο.
Όπερ σημαίνει μόνη διέξοδος η προσφυγή στη Δικαιοσύνη και με τους ρυθμούς που απονέμεται. Άδικο έχουν;
Δ.Κ.

Διαίτης
* ΟΡΙΣΜΕΝΕΣ Λαρισαίες το κάνουν προληπτικά, προετοιμάζονται για γιορτινές υπερβολές, ούτε τώρα όμως πετυχαίνει.
- Ξεκίνησα δίαιτα αλλά μου προκαλούσε επιπλοκές και τη σταμάτησα.
- Έλα, τι έπαθες;
- Πεινούσα.
***
* - ΑΡΧΙΣΕΣ δίαιτα;
- Προσπαθώ να την ξεκινήσω αλλά δεν παίρνει μπρος.
***
* - ΚΑΝΩ δέκα μέρες δίαιτα κι αναγκαστικά τρώω τις νύχτες. Τι έχω χάσει; Τον ύπνο μου.
Ζ.

Κι όμως...
* «ΕΙΔΗ αυτοπροστασίας και αυτοάμυνας», η προκλητική για θέαση εκτεταμένη ιντερνετική διαφήμιση, «προστατέψτε τον εαυτό σας και την οικογένειά σας», η πρόσκληση. Και να η παρουσίαση για αγορές. Πιστόλια και περίστροφα πιστά αντίγραφα, με αβολίδοτα φυσίγγια ισχυρού κρότου, συσκευές ηλεκτρικής εκκένωσης, διόπτρες νυκτερινής σκόπευσης, πτυσσόμενα γκλομπ, βαλλίστρες κυνηγίου, τόξα, αεροβόλα αυτοάμυνας, πάρτε κόσμε. Και αν σε πιάσουν με κάτι απ’ αυτά στο σπίτι, πας μέσα; Είναι νόμιμη η κατοχή τους. Και σε τι ακριβώς μπορεί να χρησιμεύουν στην αυτοάμυνα; (Ο καθένας δεν θα ήθελε να τα έχει σπίτι του;).
Ζ.

Μνήμες Ανατολής
* Ο Στέλιος Τσιανίκας, ο Λαρισαίος βιβλιοπώλης που πάντα καταλάβαινε τους συγγραφείς, ένιωθε το άγχος τους για το ταξίδι των βιβλίων τους. Τώρα από τη θέα του συγγραφέα, άφησε το δημιούργημά του να ταξιδέψει και λιανοπατάει εκείνος στην αποβάθρα. «Ζωντανή Μνήμη», για τη Σελίτσιανη, το χωριό του, την Ανατολή.
Κατ’ αναλογία με τους αρχαίους τραγικούς, στις σύγχρονες τραγωδίες, τις ανθρώπινες απώλειες κατά τις δεκαετία 1940-50.
***
* ΕΧΕΙ συμπεριλάβει όμως και ευχάριστες στιγμές στο βιβλίο του ο Στ. Τσιανίκας. Να, όπως στο κεφάλαιο Ρίζος Λέλλης, για τον θρυλικό ποδοσφαιριστή της ΑΕΛ:
Ο πατέρας του Ρίζου ήταν αυθεντικός, απλός, χαρούμενος, έντιμος, καλοσυνάτος και ευγενής άνθρωπος. Στην οικοδομή που δούλευε και στο καφενείο «Συνάντηση» που σύχναζε, όλοι του μιλούσαν για τον γιο του. Είναι φυσικό ως πατέρας να καμαρώνει. Ο ίδιος όμως δεν πήγε στο γήπεδο να τον δει. Τις Κυριακές που η ΑΕΛ είχε παιχνίδι στο Αλκαζάρ, ο μπάρμπα Στέργιος καθόταν στον Άγιο Αχίλλιο ή πήγαινε έξω από το γήπεδο Αλκαζάρ. Δεν άντεχε να βλέπει το παιχνίδι, ήθελε όμως να το «ακούει», πανηγύριζε το γκολ μαζί με τις φωνές της εξέδρας.
- Τι έγινε μπάρμπα Στέργιο;
- Έπεσε η Χειμάρα...
Ήταν φορές όταν η ομάδα πετούσε, που στο δεύτερο γκολ έπεφτε και το Τεπελένι. Γνήσιος τρόπος πανηγυρισμού ενός αυθεντικού ανθρώπου.
Ζ.

Όπως βολεύει
* ΣΤΑ «Νέα», όχι πουθενά αλλού που θα διαστρέβλωναν τα λόγια του, ο αγαπημένος τους για πρόεδρος ΚΙΝΑΛ, αυτός που πραγματικά εκλέχθηκε θριαμβευτικά μέσω των δημοσκοπήσεων, άλλο που μεσολάβησε το VAR της κάλπης και τον ακύρωσε, ο Α. Λοβέρδος το είχε ξεκαθαρίσει πριν λίγες μόνο μέρες: «Δεν μπορεί ο πρόεδρος του κόμματος να μην είναι στη Βουλή στις 6 Δεκεμβρίου». Στις 7 είπε «Ανδρουλάκης», αλλάζοντας γνώμη. (Την Κυριακή θα επιβεβαιωθεί αν η συγκεκριμένη ανοιχτή υποστήριξη θα κάνει τελικά καλό στον Κρητικό).
***
* «ΚΑΙ δεν είχαμε καμία τηλεφωνική επικοινωνία», φρόντισε να διαβεβαιώσει Α. Λοβέρδος για τον εκλεκτό του Ν. Ανδρουλάκη. Ενώ πριν είχε διαρρεύσει ότι ο ΓΑΠ του τηλεφώνησε στις 3 τα ξημερώματα. Βέβαια ήταν η βραδιά που έτρεχε η καταμέτρηση των αποτελεσμάτων, κανείς δεν κοιμόταν.
Ζ.

Η πλευρά τους
* ΣΚΛΗΡΕΣ, ανυποχώρητες οι νεαρές Λαρισαίες.
- Ψηλός είσαι, μελαχρινός είσαι, ωραίος είσαι, γυμνασμένος είσαι, γιατί δεν σου αρέσω δεν καταλαβαίνω...
***
* - ΤΙ κάνεις μωρό μου;
- Τρώω και σε σκέφτομαι.
- Και τι τρώει το μωράκι μου;
- Κόλλυβα.
***
* - ΠΟΣΟ μ’ αρέσει αγάπη μου να κοιμόμαστε αγκαλιά και ν’ ακούω τον χτύπο της καρδιάς σου. Ύστερα από δέκα χρόνια γάμου. Θα σε ηχογραφήσω κάνα βράδυ ν’ ακούσεις πώς ροχαλίζεις.
Ζ.

Συμπαράσταση
* ΤΡΙΨΗΦΙΟ αριθμό ψυχολογικής υποστήριξης για τους άνδρες που συνοδεύουν τις συντρόφους τους στα χριστουγεννιάτικα ψώνια εγκαινίασε το Υπουργείο Υγείας ενόψει της εορταστικής περιόδου. Οι υπεύθυνοι της Γραμμής Ανδρών Με Αυτοκτονικές Τάσεις, ο καθένας μπορεί να συνθέσει εύκολα μόνος του το αντίστοιχο αρκτικόλεξο, μίλησαν στο Βατράχι για τους στόχους της.
«Σκοπός της υπηρεσίας είναι να αναδείξουμε και να αντιμετωπίσουμε ένα πραγματικό αλλά αφανές πρόβλημα της εποχής μας. Πρόκειται για ένα πρόβλημα που η κοινωνία θέλει να αποσιωπήσει, αλλά και που οι ίδιοι οι άντρες διστάζουν να συζητήσουν ανοιχτά με άλλους, φοβούμενοι τις αντιδράσεις των συντρόφων τους» μας είπαν.
***
* «ΤΑ Χριστούγεννα είναι μια ιδιαίτερα δύσκολη περίοδος για τους άντρες, καθώς το κοινωνικό στίγμα του να μη συνοδέψεις τη γυναίκα σου ή τη σύντροφό σου στα ψώνια είναι μεγάλο. Συχνά θα δείτε τους άντρες αυτούς στα εμπορικά κέντρα να κάθονται με απλανές βλέμμα, κρατώντας δεκάδες τσάντες, έχοντας χάσει κάθε διάθεση για ζωή» συνεχίζουν. Για να καταλήξουν: «Πουθενά δε θα δείτε την απελπισία τόσο ανάγλυφα ζωγραφισμένη όσο στο πρόσωπο ενός άντρα που βρίσκεται παραμονές Χριστουγέννων έξω από Hondos Center».
***
* ΠΑΡΑΛΛΗΛΑ, εκτός από ψυχολογική υποστήριξη, οι ειδικοί που στελεχώνουν την τηλεφωνική γραμμή υποστήριξης μπορούν να βοηθήσουν τους άντρες δίνοντάς τους απαντήσεις που πιθανόν να τους σώσουν τη ζωή, όπως «μμμχμμ, πολύ ωραίο» «όχι αγάπη μου, δε σε παχαίνει καθόλου», να τους εξηγήσουν τι χρώμα είναι το εκρού ή σε επείγουσες περιπτώσεις να τους ενημερώσουν για το σκορ της αγαπημένης τους ομάδας που παίζει εκείνη την ώρα.
Ζ.

Τίμια λεφτά;
* ΕΙΝΑΙ μια καλή και φυσικά τίμια δουλειά να είσαι δικηγόρος. Οπωσδήποτε και θα υπερασπίζεσαι και ενόχους, οι κανόνες της κοινωνίας λένε ότι όλοι δικαιούνται ίση μεταχείριση. Μερικοί είναι όμως πιο ίσοι.
Οι μεγαλοαπατεώνες, οι σκληροί εγκληματίες, έμποροι ναρκωτικών, όπλων, μαφιόζοι, παιδεραστές με οικονομική επιφάνεια κ.λπ., διαθέτουν συνήθως την καλύτερη νομική υποστήριξη. Αφού έχουν άφθονο χρήμα, πληρώνουν τους καλύτερους. Κάπως έτσι εξελισσόταν η συζήτηση στη συντροφιά των Λαρισαίων. Και εύκολα προέκυψε το ερώτημα.
- Για τον δικηγόρο θεωρούνται τίμια λεφτά τα συγκεκριμένα; Εν γνώσει του το πώς έχουν αποκτηθεί, για να πάνε μετά στη δική του τσέπη...
Ζ.

Τα ψώνια στις σακούλες
* - ΕΝΑ από τα πιο αγχωτικά πράγματα είναι να προλάβεις να βάλεις τα ψώνια μέσα στις σακούλες ενώ τα χτυπάει η ταμίας στο σουπερμάρκετ.
Από το προχθεσινό αστειάκι ορμώμενος, ο καθηγητής Αγγλικών Απ. Τρ. Σχολιάζει, παραθέτοντας τη δική μου εμπειρία από την 11ετή παραμονή του στο Λονδίνο: Διαπίστωσα, όλα αυτά τα χρόνια, ότι η ταμίας λέει «Hello» στον επόμενο πελάτη για ν’ ασχοληθεί με τα δικά του ψώνια, αφού ο προηγούμενος έχει ήδη σηκώσει τις σακούλες του και απομακρύνεται από τον πάγκο του ταμείου. Περιττό ίσως να λεχθεί ότι σχεδόν πάντα υπάρχει βοήθεια από την ταμία για να ολοκληρώσεις με τα ψώνια σου στις σακούλες. Θεωρώ ότι είναι πράξη πολιτισμού και σεβασμού προς τον πολίτη-πελάτη. Αν εφαρμοζόταν κι εδώ, ίσως έτσι θα βάζουμε τα ψώνια μας στις σακούλες με περισσότερη ηρεμία και λιγότερο άγχος.
Ζ.

Θεραπεία
* O 85χρονος Λαρισαίος πάει στον γιατρό, στον ανδρολόγο.
- Γιατρέ, έχω πρόβλημα με το σεξ...
- Ναι αλλά είσαι κι 85, τι περίμενες...
- Μμμ... Έχω ακούσει όμως για χάπια, την πρόοδο της επιστήμης...
- Καλά, πάρε αυτά τα χάπια που σου γράφω κι έλα ξανά σε δέκα μέρες να δούμε πώς τα πας
***
* ΣΕ δέκα μέρες επιστρέφει εκείνος χαρωπός, μ’ ένα τεράστιο χαμόγελο.
- Καλημέρα γιατρέ...
- Έλα βρε, σε βλέπω γεμάτο ζωή, μάλλον λειτούργησε η θεραπεία, ε; Η γυναίκα σου, τι λέει;
- Πού να ξέρω... Δεν έχω γυρίσει στο σπίτι ακόμα.
Ζ.

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass