ΨIΘΥΡΙΣΤΑ ΚΑΙ... ΑΛΛΑ

Δημοσίευση: 16 Δεκ 2021 18:10
Τηρήθηκε και φέτος το έθιμο. Με παραδοσιακό μέλι ή με μερέντα οι Λαρισαίοι απόλαυσαν για ακόμη μια χρονιά τους λουκουμάδες συνδυάζοντας τις ευχές τους στην «Ελευθερία». Και του χρόνου στα 100. Τηρήθηκε και φέτος το έθιμο. Με παραδοσιακό μέλι ή με μερέντα οι Λαρισαίοι απόλαυσαν για ακόμη μια χρονιά τους λουκουμάδες συνδυάζοντας τις ευχές τους στην «Ελευθερία». Και του χρόνου στα 100.

Σαν χειμώνας


* ΨΥΧΡΗ εισβολή στα ανατολικά και βόρεια τμήματα της χώρας, η πρόγνωση με τη δέουσα σοβαρότητα. Με βροχές στα πεδινά και λίγα χιόνια στα ορεινά. Κι ο σχολιασμός του Λαρισαίου. «Έρχεται κρύο, έλα Παναγιά μου... Τι ζούμε Δεκέμβρη μήνα...». Δεν ξανάγινε.
Ζ.

Φωτάκια
* ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΑ βάσανα Λαρισαίων και προβληματισμοί.
- Τέσσερις διαφορετικές σειρές λαμπάκια έβαλε η δικιά μου φέτος στο δέντρο. Κλείνεις τα φώτα το βράδυ στο σαλόνι κι αυτομάτως μεταφέρεσαι σε rave party στα Οινόφυτα.
***
* - ΟΙ απέναντι έσβησαν και τα λαμπάκια από το δέντρο. Μάλλον τους ήρθε η ΔΕΗ.
***
* - Ο απέναντι στόλισε το μπαλκόνι κι έβαλε και λέιζερ. Οπότε κάθε βράδυ στο κρεβάτι είμαι σαν τον Σπανούλη όταν εκτελούσε βολές στο ΟΑΚΑ.
Ζ.

Νέα ήθη
* ΓΙΟΡΤΙΝΕΣ διαδικασίες σε μοντέρνο περιτύλιγμα καλούνται να αντιμετωπίσουν κάποιοι Λαρισαίοι.
- Τα αμύγδαλα με τη ζάχαρη άχνη στο πάνω ντουλάπι, το αλεύρι στο κάτω, το βούτυρο στο ψυγείο. Αποδομημένοι κουραμπιέδες.
***
* ΑΥΤΕΣ κι άλλες «πετρετζικιές» για να καταλήξουν στο συμπέρασμα:
- Νομίζω ότι η κατρακύλα ξεκίνησε όταν το κριθαράκι έγινε κριθαρότο κι ο τραχανάς τραχανότο.
- Ναι, και το ξεροκόμματο μπρουσκέτα.
Ζ.

Πότε και πού
* ΣΕ πείσμα της απίστευτα απαξιωτικής εκτίμησης των ΜΕΘ που είχε ξεστομίσει προσφάτως στη Βουλή ο πρωθυπουργός, η μελέτη των καθηγητών Τσιόδρα- Λύτρα, που ούτε παραγγελία να ήταν, διαπιστώνει ότι η θνητότητα των διασωληνωμένων ασθενών με Covid-19 αυξάνεται θεαματικά στη χώρα, ανάλογα με την πληρότητα των ΜΕΘ. Το ποσοστό εξαρτάται και από το αν οι ασθενείς βρίσκονται διασωληνωμένοι εντός ή εκτός Μονάδας. Αυτονόητο; Τουλάχιστον 1.500 ασθενείς λόγω κορονοϊού θα μπορούσαν, λένε, να έχουν εξέλθει από τα ελληνικά νοσοκομεία κατά το διάστημα των 8 μηνών που αφορά η μελέτη.
***
* ΚΑΙ ποιος; Ο αγαπητός Σωτήρης, όπως τον προσφωνούσε ο Κυρ. Μητσοτάκης: Τα δεδομένα δείχνουν πως το ΕΣΥ αδυνατεί να ανταποκριθεί στον φόρτο. Με πάνω από 400 διασωληνωμένους, χάνονται ασθενείς που αναμένεται να ζούσαν αν νοσηλεύονταν υπό άλλες συνθήκες. Επιπλέον προκύπτει κραυγαλέα και απαράδεκτη «υγειονομική ανισότητα» μεταξύ Αττικής και υπόλοιπης Ελλάδας. Με άλλα λόγια, το αν θα επιβιώσεις της διασωλήνωσης φαίνεται πως εξαρτάται από το πού ζεις, και σε ποια περίοδο, με τι φόρτο στο ΕΣΥ δηλαδή έτυχε να αρρωστήσεις. (Μέχρι 400 σηκώνει το σύστημα. Τώρα με καμιά 700αριά διασωληνωμένους ο καθείς αντιλαμβάνεται. Κανένας όμως δεν καταλαβαίνει γιατί δεν δημιουργήθηκαν κι άλλες ΜΕΘ, σωστά στελεχωμένες. Δύο χρόνια τώρα).
***.
* ΤΟ συμπέρασμα της μελέτης: «Από τους 3.988 θανάτους διασωληνωμένων που αναλύθηκαν, οι 1.535 αποδίδονται αθροιστικά στους 3 αυτούς παράγοντες. Δηλαδή εκτιμάται πως τόσοι θα γλίτωναν αν όλοι νοσηλεύονταν 1. με χαμηλό φόρτο στο ΕΣΥ, έως και 200 διασωληνωμένους, 2. σε νοσοκομεία Αττικής, και 3. εντός ΜΕΘ».
Το αν είναι αποδεκτό, να πεθαίνει έτσι κόσμος, ας το κρίνει ο κάθε πολίτης, λένε οι καθηγητές και ας βγάλει τα όποια συμπεράσματα. (Εμ σοφία χρειάζεται;)
Ζ.

Εξωφρενικό
* ΚΑΙ κάνει η Ελλάδα το θλιβερό ρεκόρ της Τρίτης με 130 νεκρούς λόγω covid. Επόμενη είδηση στο Euronews που έβλεπε ο Λαρισαίος ότι στην Κύπρο την ίδια μέρα καταγράφηκε μόλις 1 θάνατος. Ήξερε ότι τα πηγαίνουν καλύτερα οι Κύπριοι, παρότι ίδια κι απαράλλαχτη φυλή, το τσέκαρε λίγο παραπάνω. Κοντά 20.000 θάνατοι στην Ελλάδα συνολικά, μονάχα 600 στην Κύπρο. Που αναλογικά με τον πληθυσμό του νησιού θα έπρεπε να ξεπερνούν τους 1.600.
- Τι στα κομμάτια γίνεται, τι έφταιξε εδώ;
- Ο Χατζηπετρής μάλλον, ποιος άλλος... Μπορεί και η Γαδικιάρογλου που κοίταζε την Πετροβασίλη.
Ζ.

Πολιτισμός
* «Αγαπητή Ευαγγελία,
Συγχαρητήρια για την εκλογή σου στη θέση της Γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΙΝΑΛ-ΠΑΣΟΚ. Σου εύχομαι υγεία και δύναμη για τα καινούρια σου καθήκοντα». Πολιτική ευγένεια από την Άννα Βαγενά, με επιστολή της προς τη Λίτσα Λιακούλη. Και η Λαρισαία βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζει με ευχή-προτροπή. «Μακάρι η εκλογή νέου Προέδρου στο ΚΙΝΑΛ-ΠΑΣΟΚ να είναι για το καλό του τόπου, προς μια πραγματικά δημοκρατική κατεύθυνση». Σαν κυρία προς κυρία...
Ζ.

Τόσα νούμερα
* ΕΙΧΑΝ να αναρωτιούνται οι νεαροί Λαρισαίοι, στις νέες συνθήκες.
- Με τη γιόγκα ηρεμείς, μου είπε ο άλλος. Μάλλον δεν δοκίμασε να πλακωθεί στα τσίπουρα.
***
* ΤΟΣΑ νούμερα πέρασαν απ’ τη ζωή μου, ένα Τζόκερ δεν κέρδισα.
***
* - ΑΛΗΘΕΙΑ, αν σου πέσει το σαλάμι αέρος, γίνεται εδάφους;
Ζ.

Ο κ. καθηγητής
* ΜΙΛΟΥΣΕ στο τηλέφωνο ο Λαρισαίος με φίλο του πανεπιστημιακό, να κάνουν μια βολτίτσα να τα πουν λιγάκι.
- Σήμερα κι αύριο δεν μπορώ, είμαι πνιγμένος. Έχω να προετοιμάσω δύο ομιλίες για συνέδρια το Σαββατοκύριακο...
- Σοβαρά; Κάθεσαι και τα γράφεις; Δεν τα ξέρεις απ’ έξω; Τι καθηγητής είσαι συ...
Ζ.

Λεξικό
* ΜΙΑ μίνι λίστα τοπικών λέξεων ώστε να μπορούν να συνεννοούνται οι ξένοι, Έλληνες βέβαια, που επισκέπτονται στα χωριά του κάμπου, ενίοτε και τις πόλεις.
Ψηλός και άχαρος = Στλιάρας
Μπαγλαμάς = Χλιάρας
Βλάκας = Σιούτος
Βλάκας με περικεφαλαία = Γκζντάν’ι
Γκάου = Κτούκ’ι
Σιωπηλός τύπος = Μούγκαβος
Φευγάτος = Το ‘χει αντάρα
Έκαψε φλάντζα = Παρατόρσε.
***
* ΧΟΝΤΡΟΥΛΗΣ με σφιχτό κορμί = Τσουπωτός
Ακούραστος εραστής = Βαρβατσέλ’ ι
Κορίτσι με λεπτές γάμπες = Κλιτσινάρω
Κορίτσι με χοντρές γάμπες = Νταμτζάνα
Ψιλόλιγνη, άσχημη = Γκαλιαμάνα
Τον ήπια = Με έφαγε η χαρχάλα
Έφαγε ήττα = Κατάπιε γκουστέρα / Κατάπιε μπακακάκια
Μη μου λες βλακείες = Άι κατούρα τα ποδάριασ’
Κατσικώθηκε σπίτι μου = Μπαστακώθκε
Κους κους σε καφετέρια = Μασλάτι.
***
* ΜΕ βάρεσε ο ήλιος κατακέφαλα = Λιβακώθκα
Δίψασα = Γκάρλιαξα / Στέγνωσε η καταπιόνα μου
Περνάμε τέλεια= Την περνάμε κοτσάν’ ι
Μπες στη φάση = Καβάλα το γαλίκ’ ι
Έπαιξε χάλια μουσική= Μας κλάρσε τ’ αυτιά
Έντονο χασμουρητό= Ξετσαούλιασμα
Μεθυσμένος= Κρούπ’ ι
Έγινε τσαμπουκάς = Έπεσε ματσούκ’ ι / στλιάρωμα
Έχω hangover = Αντραλίσκα.
Ζ.

Συμβολικά
* ΦΑΙΝΕΤΑΙ ωστόσο πως οι δύο υποψήφιοι για την προεδρία του ΚΙΝΑΛ θέλησαν να κάνουν ένα βήμα συμφιλίωσης, στέλνοντας μήνυμα ενότητας για την επόμενη μέρα της παράταξης. Έτσι, οι δύο άνδρες παρακολούθησαν στην οικία του πρώην πρωθυπουργού στο Καστρί το χθεσινό επεισόδιο του Σασμού, σχολιάζοντας μάλιστα τις εξελίξεις, με τον πρώην πρόεδρο του Κινήματος να προβλέπει πως ο Μαθιός δεν θα έχει αίσιο μέλλον, κάτι που βρήκε αντίθετο τον Νίκο Ανδρουλάκη, σχολιάζοντας πως οι Κρητικοί πάντα βρίσκουν τον τρόπο να ξεφεύγουν.
***
* ΤΟ Κουλούρι είναι που ασχολήθηκε ενδελεχώς με τα μετεκλογικά του ΠΑΣΟΚ: Μάλιστα, το επιτελείο και οι οπαδοί του Ν. Ανδρουλάκη, φαίνεται πως ανταποκρίθηκαν άμεσα στα καλέσματά του για επαναφορά στα παραδοσιακά σύμβολα της παράταξης, καθώς το κλίμα θύμιζε άλλες εποχές. Έτσι, ο νέος επικεφαλής της παράταξης, έδωσε το «παρών» σε γνωστό νυχτερινό σχήμα της Αθήνας, διασκεδάζοντας με λουλουδοπόλεμο μέχρι το πρωί.
***
* ΑΛΛΑ και το Βατράχι έκανε την παρέμβασή του.
- Κρίμα που δεν βγήκε ο ΓΑΠ. Είχαμε χρόνια να δούμε έναν Μητσοτάκη στην κυβέρνηση και έναν Παπανδρέου στην αντιπολίτευση...
- Θα είχε πλάκα πάντως αν ο Ανδρουλάκης ανακοίνωνε τη νίκη του από το Καστελόριζο.
Ζ.

Μπες βγες
* ΕΙΧΑΝ μια κάποια βαρύτητα οι νεαρές Λαρισαίες, στη σκέψη μα και στο σώμα.
- Μου το ξεκαθάρισε η ζυγαριά σήμερα. Ή κάνεις δίαιτα ή θα ζητήσω βαρέα και ανθυγιεινά.
***
* - ΜΠΗΚΑ σε δίαιτα αλλά θα βγω λίγο γιατί πείνασα. Τρώω κάτι και επιστρέφω αμέσως.
***
* - ΟΛΗ μέρα δύο πράγματα σκέφτομαι. Πώς να αδυνατίσω και τι να φάω.
Ζ.

Αλλαγές
* ΑΝΑΝΕΩΣΗ σε πρόσωπα επιχείρησε ο νέος αρχηγός. Κι άνοιξε η συζήτηση, στη συντροφιά των Λαρισαίων, για τον Ν. Ανδρουλάκη.
- Ε ναι, δεν θα αξιοποιούσε τους δικούς του; Αυτούς που εμπιστεύεται, πώς...
-Σωστό... Και σιγά την ανανέωση δηλαδή. Συμβολικό απλώς ό, τι αποφάσισε, οι ισορροπίες το κύριο χαρακτηριστικό.
- Σάμπως και τι θα έκανε δηλαδή; Αυτή την κοινοβουλευτική ομάδα βρήκε, μια εικοσάδα βουλευτών.
- Και σιγά τα σπουδαία αξιώματα που μοίρασε κιόλας, την εσωκομματική ιεραρχία καθόρισε, σε ένα κόμμα προς το παρόν τουλάχιστον μικρό.
Ζ.

Επιτελικό
* ΤΟ Πολιτικόν Γραφείον του κ. Πρωθυπουργού μας γνωρίζει τα εξής:
Προς την εφημερίδα «Ελευθερία» Λάρισαν
Πάντοτε ήταν υπολογίσιμη η εφημερίδα. Και στην Αθήνα. Ο αρχειοφύλαξ Ε. Ρ. ανασύρει το αρχαίο απόκομμα:
Επί σχετικού δημοσιεύματός σας της 4-12-1946 ο κ. Νομάρχης Λαρίσης μας γνωρίζει ότι προέβη εις τας δεούσας συστάσεις προς τον κ. Δήμαρχον Λαρίσης, ίνα διαθέση την απαιτουμένην δαπάνην, δια τον καθαρισμόν και περίφραξιν του χώρου του Φρουρίου
Ο Γενικός Διευθυντής Τρ. Τριανταφυλλάκος.
***
* ΑΥΤΟ θα πει επιτελικό κράτος... Να ασχολείται ο πρωθυπουργός, ο Κωνσταντίνος Τσαλδάρης τότε, με την περίφραξη του Φρουρίου στη Λάρισα. Όσο για τον προαναφερθέντα διευθυντή του γραφείου του, πρόκειται για τον μετέπειτα βουλευτή Αρκαδίας, από το 1949 έως το 1964, υπουργό πρώτης γραμμής των κυβερνήσεων Καραμανλή, μα και στην κυβέρνηση Ανδρουτσόπουλου επί Χούντας, εν τέλει.
Ζ.

Δέκα Εντολές
* ΠΗΓΕ ο Λαρισαίος στον παπά του χωριού τους.
- Θέλω να σου ζητήσω κάτι παπά μου. Μου έχουν πάρει το ποδήλατό μου και θέλω να με βοηθήσεις να βρω ποιος μου το έκλεψε.
- Μμμμ... Αυτό είναι μάλλον εύκολο τέκνον μου. Την Κυριακή στη λειτουργία, θα διαβάσω τις Δέκα Εντολές, εσύ θα έχεις το νου σου, θα κοιτάζεις γύρω σου τον κόσμο. Όταν φτάσω στο «Ου κλέψεις», κοίτα να δεις ποιος θα σκύψει το κεφάλι του, ε αυτός θα είναι ο κλέφτης...
***
* ΕΤΣΙ κι έγινε. Την Κυριακή το μεσημέρι, τον συναντά ξανά ο παπάς.
-Πώς πήγε; Κάναμε δουλειά; Πέτυχε το σύστημα;
-Εν μέρει παπά μου, εν μέρει...
-Τι εννοείς;
-Κοίτα, όταν έφτασες στο «Ου μοιχεύσεις», θυμήθηκα πού το είχα ξεχάσει το ποδήλατο.
Ζ.

ΔΕΥΑΛ
* ΑΠΟΡΗΣΑΝ, κάτοικοι της οδού Αναστασοπούλου (στη συνοικία της Φιλιππούπολης), όταν είδαν ξανά, μετά από έξι μήνες, στον ίδιο δρόμο, να ξεκινά νέα εργολαβία της ΔΕΥΑΛ στο δίκτυο ύδρευσης.
Αναρωτήθηκαν αν χάλασε κάτι τόσο σύντομα, αλλά η ΔΕΥΑΛ διευκρινίζει ότι πριν έξι μήνες έγιναν έργα για δύο παροχές ύδρευσης και αυτή την περίοδο πραγματοποιείται αλλαγή όλου του δικτύου, μια και καλή...
Λ.Κ.

Λαρισινό χρώμα
* ΛΑΡΙΣΙΝΟ χρώμα και μάλιστα εκκλησιαστικό έχει η ταινία «Σμύρνη μου αγαπημένη» της Μιμής Ντενίση, που κάνει πρεμιέρα στις κινηματογραφικές αίθουσες τα Χριστούγεννα, καθώς τα άμφια που φορά ο ηθοποιός Θοδωρής Κατσαφάδος, ο οποίος υποδύεται τον Μητροπολίτη Σμύρνης Χρυσόστομο, είναι του μακαριστού Μητροπολίτη Λαρίσης και Τυρνάβου Ιγνατίου, ενώ τα άμφια των δύο διακόνων και δύο ιερέων που φαίνονται να τον συνοδεύουν ανήκουν στον Πρωτοσύγκελο της Ιεράς Μητροπόλεως, πατέρα Ιγνάτιο Μουρτζανό.
Ο τελευταίος αποδέχθηκε άμεσα το αίτημα του Σωτήρη Πολύζου, ο οποίος λόγω της σχέσης του με τη δημιουργό της ταινίας ζήτησε από την τοπική Μητρόπολη να συνδράμει στα εκκλησιαστικά κοστούμια, όπερ και εγένετο. Μάλιστα ο π. Ιγνάτιος μετέφερε ο ίδιος τα άμφια και βοήθησε στην ενδυματολογική εμφάνιση του Μητροπολίτη στην ταινία, τη στιγμή που μπαίνει ο ελληνικός στρατός στη Σμύρνη και παρελάζει μπροστά από την προκυμαία. Αντιθέτως στο πλάνο του λιντσαρίσματος του Μητροπολίτη Σμύρνης, ο ηθοποιός φορά ένα μαύρο ράσο.
Να σημειωθεί ότι στην επίσημη πρεμιέρα της ταινίας «Σμύρνη μου αγαπημένη» στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών παρέστη μεταξύ άλλων και ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος.
Γ.Ρ.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass