Ψιθυριστά και ΑΛΛΑ

Δημοσίευση: 16 Ιαν 2022 18:08
*- ΚΑΙ κάπως έτσι ήρθαν τα νερά με ορμή κύριε Υπουργέ και... Ζ. *- ΚΑΙ κάπως έτσι ήρθαν τα νερά με ορμή κύριε Υπουργέ και... Ζ.

Της αλκυόνας


*ΗΛΙΟΛΟΥΣΤΕΣ χειμωνιάτικες ημέρες. Αυτές κάνουν και για Αλκυονίδες, μπορούν να θεωρηθούν ως διευκόλυνση στην αλκυόνα. Κι ας μην έχει η Λάρισα ακτή. Μέσα Γενάρη κι ο ήλιος σπρώχνει και νικάει την παγωνιά όσο κρατάει το ταξίδι του στον ουρανό, ύστερα κυριαρχεί πάλι το κρύο κ.ο.κ. την επομένη.
Ζ.

Σχετικότητα
*ΑΥΤΟ το πράγμα που για να έρθει η Παρασκευή θέλει κανένα μήνα και το Σαββατοκύριακο περνάει μέσα σ’ ένα τρίωρο, πρέπει κάποια στιγμή να σταματήσει, εντάξει; (Είχαν ξεσηκωθεί οι φίλοι του Αϊνστάιν στην παρέα των νεαρών Λαρισαίων).
Ζ.

Καθοδικά
*ΒΕΛΤΙΩΜΕΝΗ ευτυχώς η κατάσταση με τον κορονοϊό και στη Λάρισα. Σε κάμψη η πανδημία και μακάρι να συνεχίσει καθοδικά, όμως κι ο κόσμος έλαβε τα μέτρα του. Με τις μάσκες απαξάπαντες παντού, δίχως πολλά ξεθαρρέματα, χωρίς εξόδους «μέσα», οι περισσότεροι αποφεύγουν τις βόλτες και τους συγχρωτισμούς. Έπαιξε κι αυτή η συμπεριφορά τον ρόλο της.
***
*- ΣE όλους τους δείκτες λέει είμαστε καλύτεροι. Μόνο στους θανάτους είμαστε χειρότεροι.
- Ε, μάλλον θα πεθαίνουν επίτηδες οι Έλληνες. Από πείσμα. Ίσως και για να κάνουν ζημιά στον Μητσοτάκη.
***
*- ΕΙΝΑΙ πολλά τα νούμερα τελικά...
- Κρούσματα εννοείς...
- Νούμερα εννοώ.
Ζ.

Εκλογική Περιφέρεια
*- ΑΝ μη τι άλλο, ειλικρινής η ΝΔ επί Μητσοτάκη...
Ο παρατηρητικός Λαρισαίος σχολίαζε την ανακοίνωση της γαλάζιας Νομαρχιακής, «...τον πρόεδρο Ηλία Σουφλιά και τα μέλη της Διοικούσας Επιτροπής Εκλογικής Περιφέρειας - Δ.Ε.Ε.Π. Λάρισας ΝΔ» κ.λπ. κ.λπ. Η παλιά ΝΟΔΕ έχει μετονομαστεί σε ΔΕΕΠ.
-Το προσέξατε; Εκλογικής Περιφέρειας Λάρισας λέει. Τυχαίο;
Όντως. Το κράτος μιλά για Περιφερειακή Ενότητα Λάρισας, για Νομό Λάρισας η Παράδοση, η ΝΔ δεν αναφέρεται καν σε Διοικητική Περιφέρεια Λάρισας έστω, το λέει ξεκάθαρα για την οργάνωσή της ότι αντιστοιχεί στην Εκλογική Περιφέρεια. (Για τις κάλπες τη χρειάζονται).
Ζ.

Κατακραυγή
*ΞΕΣΠΑΣΕ κι ο Κώστας Τσιάνος, με λίγα λόγια και σταράτα: «Μόλις τώρα μαθαίνω ότι κάτι συμβαίνει με τους λαμπρούς μαέστρους μας Χρήστο και Δημήτρη Κτιστάκη. Μόνο θυμό και αγανάκτηση μου προκαλούν όσα υποψιάζομαι. Επιτέλους ως πότε θα τρώει τα παιδιά της η πατρίδα, ή ο φθόνος και η ζήλια;» (Αυτοί που παριστάνουν την πατρίδα, κρύφτηκαν πάντως).
***
*ΚΑΙ λίγα λόγια από τον Μιχάλη Μαντέλα, άνθρωπο της μουσικής και της λογικής. «Δεν θέλω να γίνω αιχμηρός, αλλά η πολεμική εναντίον των δύο κορυφαίων μαέστρων της πόλης μας (και όχι μόνον), εκπορεύεται από ανθρώπους οι οποίοι δεν έχουν παρακολουθήσει σχεδόν ποτέ κάποια από τις εκδηλώσεις του Δημοτικού Ωδείου. Πώς νομιμοποιείται να έχει άποψη κάποιος που έχει παντελή άγνοια του χώρου; Στο όνομα ποιας τυπολατρίας ή υποτιθέμενης νομιμότητας μπορεί να ακυρωθεί η τεράστια προσφορά των δύο μαέστρων στα μουσικά δρώμενα της Λάρισας;» (Κι είναι και άνθρωπος υπεράνω πάσης υποψίας, πολιτικά).
Ζ.
Με συνδρομή;
*Ο ΣΥΡΙΖΑ μετρά σχεδόν 1.000 μέλη στη Λάρισα, στα χαρτιά. Μέλη, μέλη όμως, πραγματικά, όχι μιας χρήσεως, να πάνε δηλαδή μια Κυριακή στα τόσα χρόνια να ψηφίσουν και τέρμα. Μέλη που μετέχουν σε διαδικασίες, συνελεύσεις της οργάνωσης κ.λπ. Και που φυσικά πληρώνουν συνδρομή.
***
*ΠΟΛΛΑΠΛΑΣΙΑ μέλη στην τοπική ΝΔ κι ακόμα περισσότερα στο ΠΑΣΟΚ της Λάρισας. Συνδρομή στη ΝΔ; Βεβαίως. Ξηλώθηκαν 12 ευρώ ο καθένας για να ψηφίσουν, άλλο που για τους περισσότερους πλήρωσαν οι υποψήφιοι, τους τακτοποίησαν για να πάρουν την ψήφο τους. Θα ξαναπληρώσουν σε δυο τρία τέρμινα ή και παραπάνω, όταν θα ξανακληθούν στις κομματικές κάλπες.
Στο ΠΑΣΟΚ πάλι υπήρξε σημαντική αύξηση της κομματικής συνδρομής, 50% πάνω. Αυτοί που ψήφισαν τώρα για πρόεδρο πλήρωσαν 3 ευρώ ο καθένας, ενώ τις προηγούμενες φορές έδιναν μόνο 2 ευρουλάκια. (Βέβαια τα έξοδα τρέχουν με γοργούς ρυθμούς, αυγατίζουν και οι τόκοι των χρεών κι έτσι τα δύο κόμματα εξακολουθούν να χρωστούν της Μιχαλούς. Και σιγά μην πληρώσουν...).
***
*ΣΤΟΝ ΣΥΡΙΖΑ λοιπόν, η συνδρομή για τα μέλη του κόμματος φτάνει τα 5 ευρώ τον μήνα. Κάθε μήνα, άρα 60 ευρώ ετησίως, κάθε χρόνο. Αυτό στα χαρτιά. Άλλο θέμα αν πληρώνουν όλοι, ελάχιστοι είναι οι τυπικοί, τρέχουν πάντως οι αρμόδιοι επί των οικονομικών των οργανώσεων, πιέζουν, κυνηγούν όσους χρωστούν. Κάτι βγάζουν εν τέλει.
Ζ.

Με σιγουριά
*Η αυτοπεποίθηση περίσσευε στην κουβεντούλα που είχαν χθες Λαρισαίες φίλες.
- Η γνώμη που έχουν οι άλλοι για σένα είναι δικό τους πρόβλημα καλέ, όχι δικό σου.
***
*- ΕΧΩ κάποιες φίλες που με θεωρούν θησαυρό. Όπου βρεθούν με θάβουν.
***
*- ΚΟΙΜΗΘΗΚΑ λίγο παραπάνω σήμερα γιατί η ομορφιά θέλει συντήρηση.
Ζ.

29 δήμαρχοι;
*Ο καθείς με τον πόνο του. Τα κόμματα με τα σχέδιά τους για πρόωρες εκλογές, όμως υπάρχουν και φιλόδοξοι παράγοντες που λιανοπατούν, καθώς ονειρεύονται δημαρχίες. Αυτές είναι και οι μόνες στάνταρ κάλπες, οι αυτοδιοικητικές τον Οκτώβριο του 2023, σε ένα μόλις εικοσάμηνο.
***
*ΠΟΛΛΟΙ έχουν τα σχέδιά τους και στον νομό της Λάρισας, δεν τολμούν όμως να τα αποκαλύψουν, φοβούνται πως αν βιαστούν θα καούν. Είναι κι η εποχή περίεργη, ποιούντες την ανάγκη φιλοτιμία κινούνται κι αυτοί αυστηρώς παρασκηνιακά. Σε άλλες περιοχές της χώρας ορισμένοι έχουν αρχίσει να ξεμυτίζουν, δεν βαστιούνται.
***
*ΣΤΗΝ περιοχή της Λάρισας με τους επτά της Δήμους και οι 7 νυν δήμαρχοι θα επιδιώξουν την επανεκλογή τους. Και οι 7, ήταν δεν ήταν υπέροχοι. Τέσσερις εξ αυτών πρωτοεκλεγμένοι θα προσπαθήσουν για δεύτερη θητεία, οι άλλοι τρεις απλώς θέλουν να συνεχίσουν, κανένας δεν σταματάει. Δύο πρώην δήμαρχοι είναι βέβαιο ότι θα επιδιώξουν να επανέλθουν εκθρονίζοντας αυτούς που τους είχαν διαδεχθεί.
***
*ΕΝ συνόλω δηλαδή έχουμε 9 φανερούς υποψήφιους δημάρχους. Που ο καθένας τους θα το ανακοινώσει εν καιρώ και με τον τρόπο του. Κι άλλους καμιά εικοσαριά μυστικούς, που ενδιαφέρονται και μεθοδεύουν ποικιλοτρόπως. Άρα 29, σαν τους κατασκευαστές πλυντηρίων, κι αυτοί ξέρουν. (Εικοσαριά; Τουλάχιστον. Και τράβα κορδόνι).
Ζ.

Πολλές πέτρες
*ΣΤΟΝ δικό τους ρυθμό τα φαγανά παιδιά της Λάρισας.
- Άρχισα δίαιτα πριν 45’. Μέχρι στιγμής όλα καλά.
***
*- ΜΕΤΑ τα σαράντα μυαλό δεν βάζουμε, μόνο κιλά.
***
*- ΑΝΕΒΗΚΑ να ζυγιστώ, πρέπει να έχω πολλές πέτρες στα νεφρά, δεν εξηγείται αλλιώς.
Ζ.

Πού θα χωρέσουμε;
*Η μάστιγα κυριολεκτικώς του υπερπληθυσμού δημιουργεί συνεχώς μεγαλύτερα και πιο δύσκολα προβλήματα και οδηγεί σε ένα αδιέξοδο που πολύ σύντομα θα γίνει τόσο τρομακτικό ώστε μόνο σε διεθνή κλίμακα και σε παγκόσμια σύμπραξι θα είναι δυνατόν ν’ αντιμετωπισθή.
Πλανητικά προβλήματα και πριν 60 χρόνια, καμπανάκια και προειδοποιήσεις. «Ο υπερπληθυσμός της Γης - Αιτία να εκραγή ο 3ος Παγκόσμιος Πόλεμος», ο τίτλος δημοσιεύματος της εφημερίδας, από το 1963, που μεταφέρει από το αρχείο ο πρόεδρος Σπ. Μπ.
***
* Ο ίδιος ο ΟΗΕ, μολονότι μέχρι στιγμής δεν έχει πάρει επισήμως θέσι και αποφεύγει να εισηγηθεί και να υποστηρίξη δραστικά μέτρα, επισημαίνει εντούτοις την δραματικότητα της καταστάσεως με μερικούς αριθμούς, πέρα για πέρα αληθινούς. Σχεδόν 200.000 νέες ψυχές προστίθενται κάθε 24ωρο στον πληθυσμό της Γης, πράγμα που σημαίνει μια αύξηση 60 εκατ. ατόμων τον χρόνο. Αυτό σημαίνει μια ετήσια αύξηση του πληθυσμού της Γης κατά 2% που σημαίνει ότι σε 600 χρόνια από σήμερα μόλις θ’ αντιστοιχεί 1 τ.μ. κατοικήσιμης γης του πλανήτη σε κάθε άνθρωπο! Οι εμπειρογνώμονες του ΟΗΕ υπολογίζουν ότι ο σημερινός πληθυσμός των 3,2 δισ. κατοίκων του πλανήτη μας το 2000 θα έχει διπλασιασθή δηλ. σε 35 ακριβώς χρόνια και να φθάση τα 6,5 δισ. Στο τέλος δε του 2100 θα έχει φθάσει και υπερβή τα 13 δισ.! (Μέχρι στιγμής καλά τα πάνε οι τότε προβλέψεις).
***
*ΓΙΑ να αντιληφθή κανείς τον εντυπωσιακό πολλαπλασιασμό του πληθυσμού της Γης, αρκεί να σκεφθή μόνον ότι προ ενός αιώνος, ο πληθυσμός του πλανήτη μας μόλις έφθανε το 1 δισ. κατοίκων. Όλοι αύτοι οι αριθμοί αποτελούν μια τρομερή προειδοποίησι, ότι η ανθρωπότητα θα πεινάση, είναι καταδικασμένη να πεινάση ή να σαρωθή από έναν τρομερό πόλεμο αλληλοεξοντώσεως και επιβιώσεως, αν δεν βρεθή τρόπος ν’ αντιμετωπισθή το φοβερό πρόβλημα διατροφής της πληθυνόμενης αυτής μυρμηγκιάς του ανθρωπίνου γένους. Σήμερα σύμφωνα με εκθέσεις του ΟΗΕ, ο μισός πληθυσμός της Γης υποσιτίζεται και σιτίζεται με «μερίδες πείνας» και το χειρότερο είναι ότι η παγκόσμια παραγωγή τροφίμων, πρέπει να αυξηθή μέχρι του 1975, δηλ. σε μία μόνο δεκαετία, κατά το 1/3 τουλάχιστον, για να διατηρηθή το σημερινό οικτρό επίπεδο διατροφής της ανθρωπότητας για τους μισούς κατοίκους της Γης.
Ζ.

Ελληνολαρισαϊκό
*ΝΕΕΣ παραλαβές για το Ελληνολαρισαϊκό Λεξικό.
- Σπιρομέτρηση είναι ιατρική εξέταση κι αυτό που λέει η Λαρισαία δασκάλα στον Σπυράκο στο μάθημα της αριθμητικής.
***
*ΣΥΡΤΑΚΙ είναι ελληνικός χορός και ο τρόπος που λέει η Λαρισαία στον Τάκη να πάει κάπου.
***
*ΣΠΑΝΑΚΙ είναι το λαχανικό και αυτό που λέει η Λαρισαία στον άντρα της τον Άκη όταν βγαίνει από το δοκιμαστήριο.
Ζ.

Απίστευτοι
*Ο δήμαρχος Κιλελέρ αποφάσισε να μη λειτουργήσει την Παρασκευή το Δημοτικό σχολείο στο Καλαμάκι. Δεν έφταιγε κάποια κακοκαιρία, απλώς δεν μπορούσε να δουλέψει το καλοριφέρ. Ούτε τα φώτα. Κι αυτό επειδή δεν θα είχε ρεύμα, λόγω προγραμματισμένων εργασιών της ΔΕΗ. Διακοπή ρεύματος από το πρωί μέχρι το μεσημέρι περίπου. Λογικό ως εδώ, συμβαίνουν αυτά.
***
*ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ ρεφλέξ όμως από τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας, άμεση αντίδραση, αποφασίστηκε να εφαρμοστεί τηλεκπαίδευση. Κι οι γονείς τρελάθηκαν. Ναι κι ας μην είχε ρεύμα χωριό. Πώς; Σιγά, καλή θέληση να υπάρχει. Θα μπορούσαν να θέσουν σε λειτουργία γεννήτριες, θα μπορούσαν να στείλουν τα παιδιά τους σε συγγενικά σπίτια σε διπλανά χωριά.
Έχουν πάρει φόρα στη διοίκηση και στέλνουν το ίδιο έγγραφο με εντολή τηλεκπαίδευσης, διά πάσα νόσο και... Δεν κοιτάζουν τίποτα, αρκεί να το βλέπει η Κεραμέως; (Ευτυχώς δεν έγιναν εντελώς ρεζίλι, καθώς η ΔΕΗ ανέβαλε τις εργασίες για την Κυριακή και το σχολείο λειτούργησε κανονικά).
Ζ.

Άλλο θέμα
*«Σ’ ΑΓΑΠΩ, σ’ αγαπώ, σ’ αγαπώ...» ψιθυρίζει ο νεαρός ερωτευμένος Λαρισαίος στην κοπέλα του.
- Και θα παντρευτούμε, αγάπη μου;
- Μα τι μανία κι αυτή, συνέχεια να αλλάζεις θέμα συζήτησης...
Ζ.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass