ΨIΘΥΡΙΣΤΑ ΚΑΙ... ΑΛΛΑ

Δημοσίευση: 18 Ιαν 2022 18:00
*ΣΤΑΘΕΡΑ επί σκηνής, στο έργο της αντιπολίτευσης, ο Ανδρέας Ανδριτσόπουλος κι ο Θανάσης Δρυστέλλας, ο οποίος γιορτάζει κιόλας σήμερα. Ζ. *ΣΤΑΘΕΡΑ επί σκηνής, στο έργο της αντιπολίτευσης, ο Ανδρέας Ανδριτσόπουλος κι ο Θανάσης Δρυστέλλας, ο οποίος γιορτάζει κιόλας σήμερα. Ζ.

Μεσοχείμωνο
*ΑΝΑΜΕΝΟΝΤΑΙ διαδοχικές ψυχρές εισβολές, λένε οι βαθυστόχαστες αναλύσεις μετεωρολόγων.


Σωπάτε καλέ, Γενάρη μήνα τι έκπληξη κι αυτή... Αναμένουμε χιονοπτώσεις, άντε...
Και το πιο ανησυχητικό μπορεί να χιονίσει ακόμη και στα πεδινά.
(Αν και το πραγματικά ανησυχητικό, στους καιρούς μας, θα ήταν να μη χιόνιζε).
***
*ΠΑΙΡΝΟΥΝ ρίσκο με την πρόβλεψη για μετά από τόσες μέρες, αλλά και τι να κάνουν, σκληρός ο ανταγωνισμός και στη Μετεωρολογία.
Προς το Σάββατο λέει φαίνεται να προκύπτει πασπάλα χιονιού και στη Λάρισα.
Χιονόνερο προς χιονάκι, δεν το έχει αποφασίσει ακόμη, διστάζει.
Ζ.

Τα τρέχοντα
*ΕΠΙ θεμάτων επικαιρότητας η συζήτηση των Λαρισαίων.
- Τοίχο-τοίχο όσοι δεν έχουν κολλήσει ακόμη κόβιντ, εντάξει;
***
*- ΑΥΤΗΝ τη στιγμή είμαι ανάμεσα στην πληρωμή του λογαριασμού ρεύματος και στην αγορά της ΔΕΗ.
- Εγώ πάλι νιώθω μέτοχος της εταιρείας. Κι απλά ελπίζω να μη γίνω μεγαλομέτοχος.
***
*- ΔΙΑΒΑΖΩ την έρευνα «Πέντε καλοί λόγοι να κοιμόμαστε γυμνοί». Τι ανοησίες... Μα δεν σκέφτονται ότι ζούμε σε σεισμογενή χώρα;
***
*- ΕΥΤΥΧΩΣ που περιστρέφεται η γη και πάμε καμιά βόλτα.
Ζ.
Πάλι 101
*ΤΑ πάμε πολύ καλά με την πανδημία, μόνο με τους νεκρούς δεν τα πάμε καλά, που είπε κι ο Πρωθυπουργός. Και χθες πήγε ακόμα χειρότερα. Ένα παράξενο πράγμα, λες κι αυτοί οι άνθρωποι πεθαίνουν επίτηδες.
Σαν να κρατούν την αναπνοή τους για να σκάσουν, εις βάρος της Κυβέρνησης. Είναι κι αυτό το σκηνικό με τις ΜΕΘ, που ο ίδιος είπε ότι δεν χρειάζονται και τόσο και γι’ αυτό μάλλον και δεν υπάρχουν αρκετές ή δεν λειτουργούν σωστά, που έλεγε κι η μελέτη Τσιόδρα... (Σοφία θέλει; Ή μήπως απλώς ΕΣΥ...).
Ζ.

Κι όμως...
*«ΑΝ σκοτωθείς με «supercar» είσαι λαϊκός ήρωας και πρώτο θέμα στα μπουκωμένα ΜΜΕ», διαπιστώνει ο Λαρισαίος Κ.Κ. «Αν πεθάνεις εκτός ΜΕΘ στον διάδρομο δίπλα στις τουαλέτες, είσαι βάρος στο Σύστημα Υγείας». (Έτσι έχει γίνει. Κι αν σκοτωθείς με μηχανάκι, τότε «Κράνος φορούσε;»).
Ζ.

Να βοηθήσουν
*ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ από την περιοχή του κάμπου για τη λειτουργία και τις προτεραιότητες του Δήμου Κιλελέρ. Τώρα με την κακοκαιρία και τις ζημιές που προκλήθηκαν, ο Λ.Π. υψώνει φωνή.
- Στον Δήμο έχουν δύο φορτηγά και δύο τζισιμπί. Πού είναι να βοηθήσουν; Σε δρόμους και χαντάκια. Για να μαζεύουν τα φύλλα στις βίλες της Νίκαιας τα θέλουν;
(Είναι δυνατόν να μαζεύουν φύλλα με το τζισιμπί;).
Ζ.
Μίνι αδιέξοδα
*ΣΕ διαρκείς προβληματισμούς οι Λαρισαίες, έως και αδιέξοδα.
- Ερωτεύεσαι, χάνεις τον ύπνο σου. Παντρεύεσαι, ροχαλίζει, πάλι χάνεις τον ύπνο σου.
***
*- ΤΙ γλυκό να σ’ αγαπούν και να σου το λένε.
-Σ’ αγαπώ Μαρία.
-Όχι εσύ, δεν λέμε για σένα...
***
*- ΛΕΝΕ ότι οι ελεύθερες δεν βρίσκουν άντρα. Πού να βρουν... Έχουν αφήσει κανέναν οι παντρεμένες;
Ζ.

Όχι μάσκες
*«ΠΑΣΧΑ θα κάνουμε κανονικά φέτος στα χωριά, ωστόσο τις Απόκριες θα φοράμε ακόμη τις μάσκες», λένε οι ειδικοί. Απαγορεύεται η χρήσις μασκών, προσωπίδων για την ακρίβεια, ο τίτλος του ρεπορτάζ. Άλλοι καιροί, το δημοσίευμα της εφημερίδας είναι από το 1947, χειμώνας κοντά στις Απόκριες, εμφυλιοπολεμικό κλίμα στη χώρα, δύσκολες, μπερδεμένες εποχές. Περιορισμοί στις συγκεντρώσεις, αλλά και απαγόρευση μασκών, αλλιώς τότε, καμία σχέση με την υποχρεωτική επιβολή μασκών τώρα.
***
*Η Διοίκησις Χωροφυλακής ανακοινοί τα κάτωθι:
1) Χοροί διδόμενοι δι’ οιονδήποτε σκοπόν και παρ’ οιαδήποτε οργανώσεως, υπόκεινται εις την ημετέραν έγκρισιν.
2) Η αίτησις χορηγήσεως αδείας θα κατατίθεται ημίν τρεις ημέρας ενωρίτερον της ορισθείσης διά τον χορόν.
3) Τα χρονικά όρια διαρκείας παραμένουσιν αμετάβλητα και ως ωρίσθησαν εν τη περί καθορισμού της κυκλοφορίας, ημετέρα αποφάσει.
4) Χρήσις προσωπίδων, είτε εις χορούς, είτε αλλαχού, τόσον κατά την ημέραν, όσον και κατά τη νύκτα απαγορεύεται απολύτως.
5) Μεταμφιέσεις άνευ προσωπίδων κατά τους χορούς και εκτός κατά την ημέραν επιτρέπονται, εφόσον κατά ταύτας δεν χρησιμοποιούνται στολαί των ενόπλων δυνάμεων, Σωμάτων ασφαλείας και του Κλήρου.
Ζ.

Νέα λήμματα
*ΔΙΑΡΚΗΣ εμπλουτισμός του Ελληνολαρισαϊκού Λεξικού.
- Μίνι είναι η κοντή φούστα και αυτό που λέει η Λαρισαία όταν ζητά απ’ τον δικό της να μην την παρατήσει.
***
*- ΔΙΑΒΑΣΗ είναι το σημείο όπου οι πεζοί διασχίζουν τον δρόμο, κι αυτό που λέει η Λαρισαία μάνα στον γιο της να κάνει για το σχολείο.
***
*- ΑΝΟΙΞΗ είναι η εποχή του χρόνου και αυτό που ζητά η Λαρισαία απ’ τον φίλο της ώστε να μπει στο σπίτι.
Ζ.

Λάτιν σε νουάρ
*«ΓΙΑ να περιγράψεις μια κοινωνία, αρκεί να δεις τα εγκλήματα που διαπράττονται μέσα σε αυτήν», έχει πει η Αργεντινή συγγραφέας, Κλαούντια Πινέιρο. Να κι άλλη συνεισφορά του αστυνομικού μυθιστορήματος. Αυτό πιστεύει κι ο Ανδρέας Αποστολίδης, ο οποίος το εφαρμόζει σε επίπεδο ηπείρου στο ντοκιμαντέρ του «Latin Noir. Η Λατινική Αμερική μέσα από το αστυνομικό της μυθιστόρημα».
Ο γνωστός Έλληνας συγγραφέας αστυνομικών μυθιστορημάτων, αλλά και σκηνοθέτης, με κάμερα και πληκτρολόγιο μαζί, ταξιδεύει στη Λατινική Αμερική, με οδηγούς τον Μεξικανό Πάκο Ιγνάσιο Τάιμπο ΙΙ, τον Κουβανό Λεονάρντο Παδούρα, τον Χιλιανό Λουίς Σεπούλβεδα, πριν πεθάνει πέρυσι, τον Περουβιανό Σαντιάγο Ρονκαλιόλο και την Αργεντίνα Κλαούντια Πινέιρο.
***
*ΤΟ ντοκιμαντέρ, που προβλήθηκε στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Μαϊάμι, διερευνά πώς μια γενιά συγγραφέων, με τις ιστορίες μυστηρίου, αντιμετωπίζει την ωμή κρατική βία, την αυξημένη εγκληματικότητα και τις συνεχείς παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που βιώνει η Λατινική Αμερική όλες αυτές τις δεκαετίες.
Από το Μπουένος Άιρες, στο Σαντιάγο, την Πόλη του Μεξικού, την Αβάνα και τη Λίμα, οι ήρωες των αστυνομικών μυθιστορημάτων γίνονται μάρτυρες και ξεναγοί ενός κόσμου που μεταμορφώνεται ριζικά μέσα από επαναστάσεις, πραξικοπήματα, εμφύλιους πολέμους, οικονομικές κρίσεις και κοινωνικές ανατροπές.
***
*ΘΥΜΙΖΕΙ πως η λογοτεχνία έχει τη δύναμη να αντισταθεί στα απολυταρχικά καθεστώτα και να αντιμετωπίσει με θάρρος, φαντασία, ακόμη και με χιούμορ τις πιο τραυματικές στιγμές της ιστορίας.
Η ταινία, που θα μετάσχει στο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, από αύριο Τετάρτη θα βγει στις κινηματογραφικές αίθουσες, ενώ στην πρεμιέρα τής Αθήνας θα έχει και εκδήλωση με Σαντιάγο Ρονκαλιόλο και Πέτρο Μάρκαρη. Η πολύχρονη μελέτη και έρευνα του Αποστολίδη για το «Λάτιν Νουάρ» κυκλοφορεί φυσικά και σε βιβλίο.
Ζ.

Άσπρες κάλτσες
*ΜΕΛΕΤΟΥΣΑΝ τα θέματα που τους απασχολούσαν οι Λαρισαίοι φοιτητές, τα ανέλυαν εις βάθος και κατέληγαν σε αναμφισβήτητα συμπεράσματα.
- Νομίζω ο μόνος λόγος που υπάρχει ακόμη το σταθερό τηλέφωνο είναι για να καλούμε στο κινητό όταν δεν το βρίσκουμε στο σπίτι.
***
*- ΑΥΤΟ που δεν ξέρετε και δεν θα σας το μάθει κανένα περιοδικό ή καμία εκπομπή μόδας, είναι ότι οι άσπρες κάλτσες έχουν σχεδιαστεί για να βλέπεις πότε πρέπει να σκουπίσεις και να σφουγγαρίσεις.
***
*- ΑΝ απαγορεύσουμε τα αυτοκίνητα, τα μηχανάκια, τα ποδήλατα, τα πατίνια αλλά και τους πεζούς, τότε τα τροχαία θα μειωθούν κατά 100%.
Ζ.

Κρυφό τσιπάκι
*ΔΙΑΘΕΣΙΜΟ στην Ελλάδα το χάπι κατά του κορονοϊού, ώστε να καταπίνεται το τσιπάκι πιο εύκολα, πληροφορεί το ρεπορτάζ Υγείας στο Βατράχι. Διαθέσιμο μέσω της πλατφόρμας του Υπουργείου Υγείας είναι από χθες για τους Έλληνες το αντιικό χάπι με ενσωματωμένο τσιπάκι της εταιρείας Merck για την αντιμετώπιση του κορονοϊού, όπως ανακοινώθηκε από την αναπληρώτρια υπουργό, Μίνα Γκάγκα, κατά τη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης για την πανδημία.
Το νέο χάπι, όπως φαίνεται από τις σχετικές φωτογραφίες έχει ενσωματωμένο το τσιπάκι, ώστε να καταπίνεται πιο εύκολα. Σε δηλώσεις του, εκπρόσωπος της Merck τόνισε πως «όπως όλοι γνωρίζουμε, με το παραδοσιακό εμβόλιο πονάει το μπράτσο γιατί πρέπει να περάσει το μικροτσίπ μέσω από μια πολύ στενή τρυπούλα.
Με το χάπι καταργούμε το πρόβλημα αυτό, χωρίς να χάνει ο Μπιλ Γκέιτς την ικανότητα τηλεχειρισμού του ασθενή». Αξίζει να σημειωθεί ότι η ανάπτυξη του χαπιού θεωρείται σημαντικό τεχνολογικό άλμα, καθώς φίλοι ή συγγενείς αρνητών του εμβολίου θα μπορούν πλέον να κρύψουν το χάπι π.χ. στα σουτζουκάκια ή απλά να τους το ρίξουν την ώρα που κοιμούνται με το στόμα ανοιχτό.
***
*Ο ανταγωνισμός μεταξύ των εταιρειών αποφέρει πολλαπλά οφέλη.
Τυχεροί είναι όσοι θα λάβουν το εμβόλιο της Moderna, καθώς η εταιρεία επιβεβαίωσε ότι το δικό της τσιπάκι περιλαμβάνει και δωρεάν συνδρομή στο Netflix.
Όπως αναφέρει η εταιρεία, σε συνεργασία με τη Microsoft και τη Netflix, όσοι λαμβάνουν το δικό της εμβόλιο θα έχουν αυτόματα πρόσβαση σε ταινίες και σειρές, ακόμη και χωρίς τηλεόραση.
Υπενθυμίζεται ότι από την ανακοίνωση της διανομής των εμβολίων, η παγκόσμια συνωμοσιολογική κοινότητα εμφανίζεται διχασμένη για το ποιο εμβόλιο έχει το καλύτερο τσιπάκι. Παράλληλα, η AstraZeneca να δίνει το εμβόλιό της σε συλλεκτική συσκευασία και δώρο ένα ταξίδι στην Κίνα, ενώ η Pfizer υποστηρίζει ότι το δικό της τσιπάκι έχει κεραία 5G, ώστε οι εμβολιαζόμενοι να τηλεκατευθύνονται από τον Μπιλ Γκέιτς με ακόμα μεγαλύτερες ταχύτητες.
Ζ.

Ροδιά-Συκαμινέα
*ΜΕΤΑ φόβου Θεού ταξιδεύουν κάθε πρωί καμιά δεκαριά εκπαιδευτικοί, Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας, από τη Λάρισα για την Καρυά Ελασσόνας, όπου διδάσκουν σε Νηπιαγωγείο, Δημοτικό και Γυμνάσιο.
Παρότι ο δρόμος, από Ροδιά προς Συκαμινέα, δόθηκε στην κυκλοφορία, στις πρώτες ανηφορικές στροφές παρατηρείται το εξής επικίνδυνο φαινόμενο: Το οδόστρωμα έχει διαρραγεί και νερό που αναβλύζει μέσα από την άσφαλτο (!) παγώνει λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών του πρωινού, δημιουργεί κρούστα πάγου στον δρόμο και μετατρέπεται σε παγίδα θανάτου για οδηγούς και επιβαίνοντες, φυσικά όχι μόνο τους εκπαιδευτικούς.
Δύο φορές ήδη, καθηγητές έχασαν τον έλεγχο των οχημάτων τους, ευτυχώς όμως απέφυγαν τα χειρότερα. Όπως σημειώνουν στα επικίνδυνα σημεία πρέπει να γίνουν μικρές παρεμβάσεις, είτε με επιπρόσθετη ασφαλτόστρωση, είτε με υπόγειο αγωγό, ώστε να εξαλειφθούν οι κίνδυνοι.
Δ.Χ.

Με σχέδιο
*ΣΥΖΗΤΟΥΝ οι δύο ξανθιές για τα μεγαλεπήβολα σχέδιά τους.
- Εγώ θα πάω μια μέρα στο φεγγάρι...
- Κι εγώ θα πάω στον ήλιο.
- Helloo, ο ήλιος καίει.
- Helloo, θα πάω βράδυ...
Ζ.

 

 

KAPETANOS CIU

*«ΤΑ πρόσφατα αντιπλημμυρικά έργα του Δήμου Φαρσάλων είχαν αποτέλεσμα και η πόλη άντεξε». Αυτό φαίνεται να λέει ο δήμαρχος Φαρσάλων Μάκης Εσκίογλου στον Χρήστο Καπετάνο, με τον οποίο επισκέφτηκαν τα αντιπλημμυρικά έργα που ολοκληρώνονται μέσα στα Φάρσαλα. Ο πρώην Πρόεδρος της ΝΟΔΕ πάντως είναι θιασώτης των φραγμάτων, όπως και ο Δήμαρχος άλλωστε.

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass