ΨIΘΥΡΙΣΤΑ ΚΑΙ... ΑΛΛΑ

Δημοσίευση: 30 Ιαν 2022 18:00
*Η ζωντανή ιστορία του Εμπορικού Συλλόγου Λάρισας, στην κοπή πίτας του. Από το 1999 έως και σήμερα, 22 συνολικά χρόνια, οι τέσσερις πρόεδροι, που κράτησαν και κρατούν τα ηνία του αρχαιότερου Συλλόγου της πόλης. Αναστ. Γιαννούλης, Χαρ. Παπαδόπουλος, Νίκος Τζίκας και Γιώργος Τσαπλές στους ίδιους δρόμους πάλης για την οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη της Λάρισας και της Θεσσαλίας... Γ.Ν. *Η ζωντανή ιστορία του Εμπορικού Συλλόγου Λάρισας, στην κοπή πίτας του. Από το 1999 έως και σήμερα, 22 συνολικά χρόνια, οι τέσσερις πρόεδροι, που κράτησαν και κρατούν τα ηνία του αρχαιότερου Συλλόγου της πόλης. Αναστ. Γιαννούλης, Χαρ. Παπαδόπουλος, Νίκος Τζίκας και Γιώργος Τσαπλές στους ίδιους δρόμους πάλης για την οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη της Λάρισας και της Θεσσαλίας... Γ.Ν.

Μπα, τίποτε
*ΚΙ αν δεν έχει χιόνι ούτε σήμερα, που δεν θα έχει στη Λάρισα, παρά τις προ ημερών προγνώσεις, υπάρχουν κι άλλες νεότερες, υπομονή. Προβλέπουν νέο κύμα, από Τρίτη βράδυ, άντε Τετάρτη, θα ξαναπροσπαθήσει ο κακός καιρός. Μπας και πάψει να είναι χειμωνιάτικα γλυκός. Καμιά βροχούλα δηλαδή...
Ζ.

Πόσ ου χιόν'ι;
*Μια φουρμή του χιόν'ι που ιέριξι σν Αθήνα κι αποκλείσκαν κανένας στου χουριό μ' δεν μπουρούσι να καταλάβ'ι πόσου χιόνι ιέριξεσν Αθήνα, εξηγεί ο Στέλιος απ' την Καρίτσα κι αντιλάλησε το ίντερνετ. Γιατί; Γιατί στς ειδήσεις ιξηγούσαν κι ίλεγαν, ιέριξι δέκα πόντ'οι, ιέριξι δώδικα πόντ'οι, δικατρείς, όχ'ι όπους το ξιέρουμι ιμείς. Ιμείς στου χωριό μου, όπου δε χιόντσι τώρα, λιέμι δεν έριξι ντιπ, του καθόλου του χιόν' ι είνι ντιπ. Άμα ρίξ'ει λίγου, λιέμι έριξι ιένα πασπάλ'ι, ίσια-ίσια, άμα ρίξ'ει λίγο παρπα'ν' λιέμι ιέριξι δυο δάχλα, λίγου πιρσότιρου, έριξι μια απαλάμ'η, πιο πολύ, λιέμι μια πθαμή, ακόμα παραπάν'λιέμι ιένα γόνα, κι άμα βάλ'ει πιο πολύ λιέμι ιέφτασι μέχρι τουν γκώλου, ακόμα παραπάν' ιιι μας παράχουσι κι αν είναι περσότιρου κι απ' αυτό ε, τότι αποκλείσκαμι. Άρα για να σημαίν'ει αποκλεισμός, σημαίν' απάν' απού διόμσι μέτρα χιόν' ι, οπότε...
Ζ.

Μετά σιωπή
*ΠΕΡΑΣΑΝ τόσες μέρες, η ίδια οικτρή κατάσταση συνεχίζεται φυσικά, ουδέν φάνηκε να κινείται κι ο Λαρισαίος αναρωτιόταν: «Οι Ιατρικοί Σύλλογοι της περιοχής, που έδειξαν αναστατωμένοι από τα δημοσιευθέντα στοιχεία των θανάτων από κορονοϊό, τη σύγκριση δηλαδή μεταξύ νοσοκομείων ανά την επικράτεια...».
Τα οποία στοιχεία έδειχναν πάρα πολύ χάλια την περιοχή, δραματικά περισσότερες οι απώλειες, ειδικά στη Λάρισα. Κι οι Ιατρικοί Σύλλογοι ζήτησαν να συσταθεί Επιστημονική Επιτροπή που θα εξετάσει τι έφταιξε και τι πρέπει να διορθωθεί. Γιατί πέθανε τόσος κόσμος αδίκως στα νοσοκομεία της Λάρισας...
- Από τότε σιωπή, νεκρική σιγή, ταιριαστή. Ουδείς φάνηκε να ασχολείται. Το ξανακοίταξαν άραγε; Έκαναν μήπως κάτι άλλο ο Ντ. Γιαννακόπουλος κι οι άλλοι πρόεδροι; (Τι, "εμείς το είπαμε και βγήκαμε απ' τη σειρά;").
Ζ.

Μομφή σε ποιον;
*ΤΑ καιρικά φαινόμενα προσφέρονται κατά καιρούς για πολιτική (σ.σ. και λαϊκίστικη) αντιπαράθεση μεταξύ των κομμάτων του δικομματισμού. Όταν είναι στην αντιπολίτευση καταγγέλλουν την ανικανότητα της Κυβέρνησης. Όταν οι ίδιοι κυβερνούν μιλούν για «ακραία» καιρικά φαινόμενα, για «μη έγκυρες» προβλέψεις μετεωρολόγων κ.λπ. Δείτε το βίντεο με τον Άδωνι Γεωργιάδη (πριν και μετά) και θα καταλάβετε τι εννοούμε.
Τα έντονα καιρικά φαινόμενα είναι όμως αποτέλεσμα των ακραίων πολιτικών της υπερεκμετάλλευσης με σκοπό τον υπερπλουτισμό. Οι ιδιωτικές «εθνικές» οδοί αποτελούν επίσης πολιτικές του νεοφιλελευθερισμού και στο όνομα του κέρδους υπάρχουν Α.Ε. που δεν ρίχνουν αλάτι, δεν αποχιονίζουν κ.λπ. Οι Δήμοι με αρμοδιότητες χωρίς πόρους, δική τους απόφαση είναι.
Η άναρχη ανάπτυξη, τα αυθαίρετα στα δάση, οι ιδιωτικοί αιγιαλοί κ.λπ. επίσης είναι αποτελέσματα πολιτικών των κυβερνώντων διαχρονικά (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ κ.λπ.). Ότι η Κυβέρνηση της ΝΔ τα βρίσκει μπροστά της, καλά να πάθει γιατί με λαϊκισμό (Μάτι, Μάνδρα) κέρδισε τις εκλογές. Αλλά με την πρόταση μομφής του ΣΥΡΙΖΑ τι θα αλλάξει; Αν αλλάξουμε Κυβέρνηση, θα αλλάξουν οι πολιτικές τους;
Β.Κ.

Το εκκαθαριστικό
*ΕΙΧΑΝ ξεμείνει στα άλλα θέματα της επικαιρότητας κάποιοι Λαρισαίοι.
- Ευτυχώς, ξαπλώνω καμιά ώρα κάθε μεσημέρι στο κρεβάτι και ξεκουράζομαι. Αυτός ο καναπές όλη μέρα μ' έχει ξεθεώσει. Δεν τον αντέχω άλλο.
***
*ΕΓΩ; Βεβαίως αρνητής. Αρνητής ανοίγματος λογαριασμού ΔΕΗ.
***
*- ΑΝ ένας κατηγορούμενος έχει εκκαθαριστικό μέχρι 15.000 ευρώ, μαθαίνουμε και τι ποίημα είχε πει στη Β' Δημοτικού. Αν έχει εργοστάσιο, ισχύει το τεκμήριο της αθωότητας.
Ζ.

Έχει δήμαρχο
*ΔΙΑΨΕΥΔΕΙ κατηγορηματικά τα σενάρια που τον ήθελαν υποψήφιο δήμαρχο Βόλου, ο Χρ. Μπουκώρος θεωρεί ότι τα κυκλοφορούν πολιτικοί του αντίπαλοι. «Στις τελευταίες εθνικές εκλογές, με δεσμευτική για μένα διαφορά, οι πολίτες με εξέλεξαν πρώτο βουλευτή Μαγνησίας και μου ανέθεσαν την καθαρή εντολή της προάσπισης και της προώθησης των συμφερόντων του τόπου μας», ξεκαθαρίζει.
***
*ΚΑΙ χωρίς να είναι πολιτικά αφελής, ο πρώτος Βολιώτης βουλευτής της ΝΔ, φροντίζει να προσθέσει: «Ο Δήμος Βόλου διαθέτει Δημοτική Αρχή, με επίσης ισχυρή εντολή και ουδέποτε ο επικεφαλής της Δήμαρχος έχει εκφράσει διάθεση αποχώρησης». (Δικός τους λοιπόν ο Μπέος. Αχ, αχ, αχ...Της ΝΔ δήμαρχος).
Ζ.

Ο πολυτάλαντος
*ΑΚΡΙΒΟΣ Αθανάσιος (Σούλης), υποψήφιος περιφερειάρχης Θεσσαλίας, με τη "Θεσσαλία Πράσινη Περιφέρεια". Έτσι έγινε γνωστός το 2019, κανένας σχεδόν δεν τον ήξερε πριν, στη Λάρισα τουλάχιστον. Μπορεί να έβαλε μέσα σύζυγο, παιδιά, αδέλφια, το έφτιαξε όμως το ψηφοδέλτιο και πήρε και 7.500 ψήφους, με ποσοστό 1,8%, πέρασε και την ΑΝΤΑΡΣΥΑ κατά 1.500 ψηφοδέλτια, δεν ήταν τελευταίος στην κατάταξη, εξέλεξε έναν σύμβουλο, τον εαυτό του, τα κατάφερε και μπήκε στο Περιφερειακό Συμβούλιο, δεν το λες και λίγο.
***
*Ο Αθανάσιος (Σούλης) Ακρίβος με πατέρα από το Γαρδίκι Τρικάλων και μητέρα από τη Ματαράγκα Καρδίτσας, όπου και γεννήθηκε, μένει μόνιμα στην Αθήνα. Είναι συνταξιούχος. Συμμετείχε επίσης στις εθνικές εκλογές του 2019 ως υποψήφιος Επικρατείας με την Ένωση Κεντρώων του Β. Λεβέντη. Μέλος των Οικολόγων Πράσινων, αποχώρησε το 2017 με άλλους για να ιδρύσουν το Πράσινο Κίνημα. (Και τώρα προσχώρησε στην παράταξη του Κ. Αγοραστού).
***
*ΟΛΑ αυτά τα αναφέρει ο ίδιος στο εκλογικό βιογραφικό του, όπως και τα ακόλουθα: Είναι αθλητής της σκοποβολής αθλητής μεσαίων αποστάσεων, συμμετέχει σε χορωδίες, είναι χοροδιδάσκαλος παραδοσιακών χορών... Μετά το Λύκειο Τρικάλων συνέχισε με σπουδές Ιατρικής στην Ιταλία και οδοντιατρικής στη Θεσσαλονίκη... Ασχολήθηκε ως ελεύθερος επαγγελματίας με εισαγωγές-εξαγωγές, στέλεχος κατόπιν επιχειρήσεων στον τομέα των πρώτων υλών, χημικών και τροφίμων... Της εναλλακτικής θεραπείας και αγαπημένη του ενασχόληση οι θεραπείες βασισμένες σε βότανα. Είναι χειροτέχνης παρασκευαστής σαπουνιών, κηραλοιφών, ελαίων και κρεμών. Είναι ευρύτερα γνωστός στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχει και δική του πολυάριθμη ομάδα στο διαδίκτυο. (Αυτός λοιπόν είναι ο πολυτάλαντος κύριος Αθανάσιος-Σούλης Ακρίβος).
***
*ΤΙ θα γίνει τώρα; Η παράταξη Αγοραστού θα διαθέτει πλέον 29 από τους 51 περιφερειακούς συμβούλους, δεν αλλάζει κάτι ουσιώδες. Θα έχει όμως και επίχρισμα πράσινο, οικολογικό. Ο δε προσχωρήσας μπορεί και να αποκτήσει αργότερα και κάποιο αξίωμα, τόσα διατίθενται. Στις επόμενες εκλογές λογικά θα είναι μαζί τους, εκτός κι αν γίνει κάνα άνοιγμα στο βουλευτικό ψηφοδέλτιο της ΝΔ.
Ζ.

Με ακρίβεια
*ΟΙ Λαρισαίοι φοιτητές ρωτούσαν, μάθαιναν, σιγά-σιγά κοινωνικοποιούνταν.
- Σε μια κατσαρόλα βάλε τρία ποτήρια νερό κι ένα ποτήρι ρύζι.
Κι ο άλλος, που είχε πάρει την τηλεφωνική οδηγία, την ακολούθησε πιστά κι έβαλε όντως μέσα στην κατσαρόλα τρία ποτήρια γεμάτα με νερό κι ένα με ρύζι. Είχε όμως μια ανησυχία, πήρε πίσω.
- Είσαι σίγουρη ότι αυτό θα γίνει φαΐ;
***
*- ΔΕΝ μου λέτε; Μοσχάρι σερβίρετε;
- Όλο τον κόσμο σερβίρουμε νεαρέ, κάθισε.
***
- ΣΗΚΩ βρε συ Γιάννη να πλύνεις τα πιάτα.
- Δεν πλένω εγώ πιάτα, είμαι γεννημένος για μεγάλα πράγματα.
- Εντάξει, πλύνε τότε τις κατσαρόλες και το ταψί.
Ζ.

Το αουτσάιντερ
*Η πλευρά του Χρ. Καπετάνου ενίσταται στα σενάρια που θέλουν τους δύο νυν βουλευτές, τον Μ. Χαρακόπουλο και τον Χρ. Κέλλα, να διαγκωνίζονται για την πρώτη θέση σε σταυρούς στις επόμενες εκλογές. Όχι ότι δεν υπάρχει διαμάχη, αλλά «είμαστε κι εμείς εδώ». Μπορεί ο πρώην πρόεδρος της γαλάζιας Νομαρχιακής να μην το έχει ανακοινώσει δημοσίως, πώς θα μπορούσε άλλωστε πριν το πει ο Κυρ. Μητσοτάκης, όμως οι πάντες θεωρούν δεδομένο το ενδιαφέρον του να είναι υποψήφιος βουλευτής. Ήδη επιδίδεται από πέρυσι σε άτυπη, πλην όμως συστηματική, προεκλογική εκστρατεία. Κι οι δικοί του θέλουν να πιστεύουν ότι μπορεί και να εκλεγεί.
***
*ΠΡΑΓΜΑ που σημαίνει ότι θα ξεπεράσει έναν εκ των δύο προαναφερθέντων ή και τους δύο, τόσους θα βγάλει η ΝΔ λόγω απλής αναλογικής. Ότι θ' αφήσει πίσω του τη Στέλλα Μπίζιου, τον Κ. Τζανακούλη επίσης αν ξαναβάλει εκείνος, που θα ξαναβάλει δηλαδή. Και τι πειράζει η φιλοδοξία και η αισιοδοξία, υγιεινές αμφότερες. Όλο και κάποιος καινούργιος ξεπηδάει σε κάθε εκλογές σχεδόν. Όμως...
***
* ΔΕΝ ξεκινούν από την ίδια αφετηρία οι αγωνιζόμενοι στις κάλπες, μόνο οι αθλητές στα αγωνίσματα του στίβου. Όμως κι εκεί ο καθένας τοποθετείται ανάλογα με το ρεκόρ του και τις προηγούμενες επιδόσεις του. Κι ο Φαρσαλινός δικηγόρος εν προκειμένω μόνο εμπλοκή αυτοδιοικητική έχει να επιδείξει σε εκλογές, όχι επιτυχή κιόλας. Δεν είναι διόλου εύκολος ο στόχος του, το ξέρει ότι τρέχει ως αουτσάιντερ, θα το παλέψει όμως, το δίκτυό του έχει στηθεί, διαθέτει και στήριξη εξ Αθηνών. (Αν και δεν ψηφίζει ο Λευτέρης Αυγενάκης στη Λάρισα...).
Ζ.

Πάει για υποψήφιος
*ΧΙΟΝΙΑΣ στην Αθήνα, στη Λάρισα παγετός στον ΣΥΡΙΖΑ. Έχουν κι αυτοί θέμα να ασχολούνται, οπότε τι καλό να περιμένουν...
Και δεν πρόκειται για προσωπική αντιπαράθεση του Βασ. Ζωγράφου με τον Χρ. Αθανασιάδη, ομόφωνη ήταν η αποδοκιμασία του Συντονιστικού της Νομαρχιακής για την κίνηση του αγροτιστή, την ΠΑΚ όπως την ονόμασαν. Για τον οποίο όλοι πλέον, εντός και εκτός κόμματος, λένε ότι πάει για υποψήφιος βουλευτής, που τι πειράζει κιόλας δηλαδή, εδώ κάθε φορά ψάχνουν να συμπληρώσουν ψηφοδέλτιο, υποψήφιος βέβαια, για το αν θα βγει αλλάζει, είναι κι άλλοι που θα μιλήσουν και κυρίως που θα ψηφίσουν.
***
*ΟΙ γνωρίζοντες το παρασκήνιο εκτιμούν ότι ο Χρ. Αθανασιάδης έχει την έγκριση, αν όχι εντολή, από Αθήνα για τις κινήσεις του, από την ομάδα Ν. Παππά-Χρ. Σπίρτζη κ.λπ. Βάσει του γενικότερου πλάνου εσωκομματικής διαπάλης στον ΣΥΡΙΖΑ. «Καλά εκεί θα στηριχτούν αυτοί στη Λάρισα; Τι να καρτερούν μετά...», αναρωτήθηκε ο παλιός του χώρου.
Ζ.

Αργά...
*ΕΝΤΟΠΙΖΑΝ προβληματάκια στην καθημερινότητά τους οι ολίγον γεματούλες Λαρισαίες.
- Πρέπει να προσέξετε τη διαφορά ανάμεσα στο τρώμε αργά και στο τρώμε μέχρι αργά.
***
*- ΣΙΓΑ μην πάω για ψώνια, καλέ... Γιατί; Για να δω ότι ανέβηκα δύο νούμερα;
***
*- ΑΝ ήταν αλήθεια ότι χάνεις κιλά εξαιτίας του άγχους, θα έπρεπε να ήμουν αόρατη.
Ζ.

Οι 60 αποχρώσεις του "ξι"
*ΕΙΝΑΙ γνωστό το πόσο αλλάζει τα πράγματα το στερητικό "α". Σάμπως το "ξι" στην αρχή της χωριάτικης λέξης; Οι εξήντα αποχρώσεις του "ξι", αυτό απέδωσε εν τάχει η συλλογική προσπάθεια στις "Ντοπιολαλιές", με ενισχυμένη τη συνεισφορά του κάμπου: Ξικουπή, ξικουτσιάζου, ξιλιφτιρώνουμι, ξιμπουρνταλιάζου, ξινηστκουμένους, ξιτσίπουτους, ξιλιγουμένους, ξιπιτσιάζου, ξιπαραδιάσκα, ξιπουδαριάσκα.
***
*ΞΙΜΟΥΡΑΘΚΕΙ, ξιβράκουτους, ξικάρφουτους, ξικάλτσουτους, ξιμπλέτσουτους, ξικουλόθκι, ξιπουλύθκει, ξισκουφόθκι, ξιπαίδιασι, ξιβρακώθκει, ξιθεώθκι, ξιπατώθκι, ξιγανώθκι, ξιχέζου, ξιφάσκιουτους, ξικαπίστρουτος, ξιχαρβαλώθκει, ξιστρίφκα, ξικοιλιάσκι, ξιβιδώθκα, ξιδιάντρουπους, ξιπουλήθκα, ξισαμάρωτου, ξιλαριγκιάσκα, ξιπαϊασμένους, ξικαρδίσκι, ξιχιόντσα.
***
*ΞΙΦΟΥΡΝΙΣΕ, ξικούτιανα, ξισκιπάσκα, ξιθλικώθκα, ξισκισμένους, ξικληρίσκει, ξιδουντιασμένους, ξιβρουμίζου, ξιφτυλισμένους, ξίγκλουτους, ξιζούμσι, ξισκίσκι, ξισφίξ, ξικλουριάσ, ξισβιρκώθκα, ξιπουπουλιασμένους, ξιπάστριψαν, ξικολιάσκα, ξισυλλόιαστους, ξιγκαβώθκα, ξιγκουρλώθκα, ξισκαρτάρσα, ξικάρφουτους, ξινέρωτους.
Ζ.

 

AGORASTOS_KALOGIANNHS_CIU.jpg

* O Περιφερειάρχης κι ο Δήμαρχος με τις ευλογίες του Μητροπολίτη.
Z.

 

ASTERIA.jpg

*ΟΜΟΡΦΟ γκράφιτι, στον περίβολο του σχολείου στα Ηπειρώτικα. Και με πολύ τρυφερή λεζάντα.
Ζ.

 

ANTIPOLITEYSH.jpg

*ΑΚΡΟΒΟΛΙΣΜΕΝΗ η αντιπολίτευση, η περίοδος κυνηγιού του Δημάρχου της Λάρισας παρατείνεται.
Ζ.

 

TZAMI.jpg

*ΚΑΙ πριν κάμποσες δεκαετίες, να, πάλι φασκιωμένος με σκαλωσιές ήταν ο μιναρές στο τζαμί της Λάρισας. Ασταθές κτίσμα κι όταν έρχεται ο σεισμός…
Ζ.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
COFFEE SHOW DHMOS LARISAION 15-5-24

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass