ΨIΘΥΡΙΣΤΑ ΚΑΙ... ΑΛΛΑ

Δημοσίευση: 22 Μαϊ 2022 18:00
*- ΕΔΩ Κώστα,  δίπλα μου... Ζ. *- ΕΔΩ Κώστα, δίπλα μου... Ζ.

Στα ίσκια
* ΚΑΙΕΙ ο ήλιος, καίει... Έφτασε ο καιρός που οι Λαρισαίοι αποφεύγουν παντοιοτρόπως τον ήλιο, τις τρυφερές ακτίνες του οποίου αναζητούσαν μέχρι και προ δεκαημέρου. Τώρα έγιναν ενοχλητικές, εκτός από νωρίς το πρωί, ο κόσμος πιάνει τα ίσκια, τη δροσούλα.
Ζ.

Δευτεριάζει
* ΑΔΙΣΤΑΚΤΟΣ ο νεαρός Λαρισαίος, ήταν αποφασισμένος να το διαπράξει στη σημερινή μεσημεριανή συνάντηση της παρέας.
- Να σας πω κάτι να σας χαλάσω την όρεξη κυριακάτικα; Αύριο είναι Δευτέρα.
Κι η λογοτεχνίζουσα της παρέας πολύ πιθανό θα κουνούσε το κεφάλι συμπεραίνοντας. «Οι 50 αποχρώσεις του γκρίζου. Ή αλλιώς Δευτέρα».
Ζ.

Είχε
* ΕΙΠΕ να ξεφορτωθεί τον πόνο του στον άγνωστό του κρεοπώλη ο Λαρισαίος, μπήκε στο μαγαζί.
-Κρέας έχεις;
-Έχω, έχω, κρέας έχω...
-Εμ δεν θα είχες; Σαν εμένα που έχω καβούρια; Στις τσέπες. (Με τις τιμές του κρέατος να έχουν εκτοξευτεί κι αυτές...).
Ζ.

Δεν ήξεραν
* ΚΟΝΤΕΨΕ να αρπαχτεί το νεαρό ζευγάρι Λαρισαίων που ταξίδευε με το αυτοκίνητό του για Αθήνα. Τι κόντεψε, απέκτησε πρόβλημα εμπιστοσύνης η σχέση του, ένιωσαν να εμφιλοχωρεί η υποκρισία. Διότι κάποια στιγμή ξαφνικά άρχισε να μυρίζει δυσάρεστα μέσα στο αυτοκίνητο.
- Γιώργοοο; Τι έκανες;
- Εγώ; Εγώ τίποτε... Ανήσυχος εκείνος ήταν και υπότροπος από παλιότερα.
- Ε πώς τίποτα, αφού βρωμάει.
- Κι εμένα μου βρωμάει, αλλά σκέφτηκα να μη σε προσβάλλω...
- Εμένα; Εγώ να το κάνω αυτό;
- Ε πώς... Αφού δεν το έκανα εγώ κι αφού βρωμάει;
* * *
* ΚΑΚΗΝ κακώς έφτασαν στην Αθήνα, το κλίμα μεταξύ τους είχε χαλάσει. Ευτυχώς, πώς έτυχε ν’ ανοίξει την κουβέντα εκείνη σε μια φίλη της, σ’ αυτές τις συζητήσεις γυναικών που κατηγορούν γενικώς τους άντρες, γουρούνια και τα συναφή, χρησιμοποίησε το παράδειγμα με την οσμή στο αυτοκίνητο και τον καβγά, οπότε η άλλη άρχισε να χαμογελά. Τη ρώτησε πού περίπου στον δρόμο τούς είχε συμβεί το επεισόδιο κι όταν άκουσε έσκασε στα γέλια. Αφού εκείνη την ώρα θα πρέπει να περνούσαν από το ύψος των Θερμοπυλών. Όπου και η γνωστή ιαματική πηγή, θαυματουργή μεν, αλλά μυρίζει πολύ άσχημα λόγω του υδρόθειου που εκλύεται στην ατμόσφαιρα. Κι όταν φυσάει προς τον δρόμο... (Ε τότε δυσφορούν οι επιβάτες αυτοκινήτων που δεν ξέρουν. Και μαλώνουν τα νεαρά ζευγάρια).
Ζ.

Στην αυλή
* Η Κυβέρνηση, αποτιμώντας την επίσκεψη του πρωθυπουργού Κυρ. Μητσοτάκη στις ΗΠΑ, μπορεί να δηλώνει ικανοποιημένη ή η επίσκεψη να προκάλεσε ευφορία στο εσωκομματικό επίπεδο, ειδικά μετά την ταραχή του Συνεδρίου της ΝΔ.
Ωστόσο η προχθεσινή πρόκληση των Τούρκων, μαχητικά τους αεροσκάφη να φτάσουν 2,5 ν.μ. από την Αλεξανδρούπολη, αναβαθμίζει «ποιοτικά» το επίπεδο των προκλήσεων των γειτόνων. Οι οποίοι Τούρκοι, ψύχραιμα να δούμε τις εξελίξεις, την ώρα που βάζουν «βέτο» στην είσοδο Σουηδών και Φινλανδών στο ΝΑΤΟ, την ίδια ώρα «ζυγώνουν» προκλητικά στην (και) αμερικανοΝΑΤΟϊκή Αλεξανδρούπολη.
Η παρατήρηση γίνεται επειδή η παραχώρηση βάσεων συνδέεται από την ελληνική πλευρά με το επιχείρημα περί θωράκισης, προστασίας μας κ.λπ.
Β.Κ.

Τη μαργαρίτα
* ΤΑ σαΐνια της Λάρισας σε νέες περιπέτειες.
- Έκανα τεστ ευφυίας και βγήκε αρνητικό.
* * *
* - ΜΑΔΗΣΑ μια μαργαρίτα και τη ρώτησα. Κι αυτή μου είπε «ναι»... Και περίσσεψε και ένα.
* * *
* - ΑΝ ξαναδώ πάντως στον ύπνο μου ότι βρήκα λεφτά, πρώτα θα πάω για ψώνια κι ύστερα θα ξυπνήσω.
Ζ.

Κλιματιστικό
* ΟΥΤΕ ένα, ούτε δύο, αλλά εννέα ολόκληρα χρόνια περιμένουν στο Δημοτικό Σχολείο Πλατυκάμπου δύο κλιματιστικά. Η σχολική χρονιά τελειώνει και δυστυχώς λύση ούτε φέτος έχει βρεθεί, γι’ αυτό και ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων έχει αποφασίσει να προχωρήσει αύριο σε μια συμβολική διαμαρτυρία-αποχή στο προαύλιο του σχολείου. «Το θέμα μάς απασχολεί εδώ και χρόνια. Το κτίριο είναι λυόμενο με μεγάλα τζάμια και απώλειες και έχουμε πρόβλημα και τον χειμώνα και το καλοκαίρι. Έχουμε μιλήσει παντού αλλά ακόμα δεν έχει επιλυθεί» αναφέρει η πρόεδρος του Συλλόγου. Για δύο κλιματιστικά μιλάμε. Πόσα χρόνια ακόμη θα πρέπει να περάσουν;
Ν.Π.

Πολύ προσεκτική
* Η Ν.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ είχε εκλεγεί πέρυσι από τη νομαρχιακή συνέλευση μελών στη Λάρισα, ήτοι από καμιά διακοσαριά άτομα που είχαν μαζευτεί σ’ αυτήν. Επομένως θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτική μέχρι του χρόνου που θα λήξει η θητεία της και που τότε το νέο όργανο θα κληθούν να εκλέξουν τα 2.300 μέλη που μετρά πλέον ο ΣΥΡΙΖΑ στον Νομό Λάρισας.
Και βέβαια πρώτα-πρώτα να δώσει λύση, «σασμό» δύσκολα θα πετύχει, ωστόσο δεν μπορεί να αγνοήσει την κατάσταση που διαμορφώθηκε μεταξύ δύο μελών της. Με το αλληλομαχαίρωμά τους δημοσίως.
Ζ.

Μα, ύαινες;
* ΕΚΠΛΗΚΤΙΚΟΣ αυτοματισμός από τον καθηγητή Γιάννη Τσακνάκη, την περασμένη εβδομάδα. Λες και περίμενε στη γωνία. Με το τσεκούρι παραπόδα. Μόλις διάβασε σε σχόλιο της εφημερίδας το όνομα της Ελένης Αναστασοπούλου, σε ένα τυπικά καλό σχόλιο, από τα συνήθη για όλους που κατεβαίνουν στις εκλογές, πήρε φωτιά. «Να απαντήσω», ας μην είχε ερωτηθεί, το σχόλιο δεν ρωτούσε κανέναν γενικώς και δεν έθιγε κάποιον.
* * *
* Ο στόχος ήταν προφανώς η υποψηφιότητά της, την παραμονή των εσωκομματικών του ΣΥΡΙΖΑ. Κι είπε εν ολίγοις ο συνδικαλιστής, για την πρώην διευθύντρια Εκπαίδευσης, ότι δεν είναι καλός άνθρωπος, ότι έχει λεφτά κι ότι συνεργάστηκε και με δεξιό βουλευτή. Επίσης συμπλήρωσε ότι αναξιοκρατικά της έδωσε τη θέση η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, στέλεχος του οποίου είναι και ο ίδιος. Με την οποία Ελ. Αναστασοπούλου, ο Γ. Τσακνάκης είναι από πέρυσι μαζί στη Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ. Όπου συνεδριάζουν, συναποφασίζουν υποτίθεται για το καλό του λαού και του τόπου γενικότερα. Πώς το δέχεται, αν είναι τέτοια, πώς μπορεί και συνυπάρχει σ’ ένα κομματικό όργανο μαζί της, πώς συμμετέχει ο ίδιος σ’ αυτό το κόμμα... (Προφανώς κάνει την καρδιά του πέτρα).
* * *
* ΑΛΛΑ και η Ελ. Αναστασοπούλου δεν κρατήθηκε. Να απαντήσει μέσω της εφημερίδας δεν προλάβαινε, ήταν ημέρα εκλογών στο κόμμα, έκανε όμως την πολύ σκληρή ανάρτησή της στο f/b: «Άλλοι πασχίζουν κι άλλοι τις ξεσκίζουν. Για τις αυριανές διαδικασίες μιλάω και για τους γνωστούς ανεγκέφαλους, ξεκούτηδες, αποτυχημένους και κομπλεξικούς που κάνουν αυτό που ξέρουν πολύ καλά. Υπονομεύουν. Το ίδιο έκαναν και για το κυβερνητικό έργο του ΣΥΡΙΖΑ. Γι’ αυτό ο εκσυγχρονισμός του κόμματος, η απόρριψη των παλαιοκομματικών τακτικών, η συντροφική δολοφονία χαρακτήρων με ασύστολα ψέματα και συκοφαντίες, προς άγραν λίγων ψήφων, πρέπει να καταδικαστεί. Δεν είναι αυτό ο ΣΥΡΙΖΑ - Π.Σ. και ούτε του αξίζει». (Ονόματα δεν είπε, αλλά όλοι καταλάβαιναν. Και δεν αναφερόταν μονάχα σε έναν αλλά τουλάχιστον σε άλλα τρία γνωστά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, οι δύο υποψήφιοι κι εκείνοι στις ίδιες εκλογές).
* * *
* ΠΡΟΑΙΣΘΑΝΟΜΕΝΗ ίσως την εκλογική της αποτυχία, η πρώην διευθύντρια το τράβηξε στα άκρα: «Σε ό,τι με αφορά θα είμαι πάντα παρούσα -είτε εκλεγώ, είτε όχι- όπως έκανα πάντα. Ευτυχώς τα ενδιαφέροντά μου δεν αρχίζουν, ούτε και σταματούν στην κομματική παρουσία. Γι’ αυτό μη σκίζεστε καλές μου υαινούλες. Το καραβάνι προχωρά κι ας αλυχτούν οι ύαινες». (Κατά τα άλλα είναι σύντροφοι στο ίδιο κόμμα).
Ζ.

Με μια κατσαρίδα
* ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑΚΙΑ ζευγαριών Λαρισαίων. Ή και παραλίγο ζευγαριών.
- Χθες ο άντρας μου νόμισε ότι είδε μια κατσαρίδα στην κουζίνα. Απολύμανε παντού και καθάρισε σχολαστικά. Σήμερα βάζω την κατσαρίδα στο μπάνιο.
* * *
* - Η γυναίκα μου ζήτησε να αντιστρέψουμε τους ρόλους στο κρεβάτι... Οπότε της είπα ότι έχω πονοκέφαλο.
* * *
* - ΩΡΑΙΟ φόρεμα, Μαρία...
- Θες να το βγάλω, Γιώργο;
- Λες να μου πηγαίνει;
- Άστο καλύτερα...
Ζ.

Στο Γαλάζιο Σπίτι
* ΠΑΡΑΜΕΝΟΝΤΑΣ στη Λατινική Αμερική και με αφορμή το χθεσινό τρυφερό σχόλιο της Γ.Γ. για τη μικρή εγγονή της που ήθελε να δει την προσωπογραφία της Φρίντα Κάλο στο Λούβρο, ο Λαρισαίος φρεσκάρισε λίγο τις γνώσεις του στην πολιτική κυρίως ιστορία και ενημερώνει: Ο Ντιέγκο Ριβέρα, ο Μεξικανός ζωγράφος με τις μεγάλες κοινωνικές τοιχογραφίες, είχε παντρευτεί τέσσερις φορές, δύο από τις οποίες τη ζωγράφο Φρίντα Κάλο. Μεξικανοί κομμουνιστές αμφότεροι, έζησαν και δημιούργησαν στο πρώτο μισό του 20ού αιώνα.
Ο Λέον Τρότσκι, κυνηγημένος απ’ τον Στάλιν, καταλήγει στο Γαλάζιο Σπίτι του Ριβέρα και της Φρίντα Κάλο στο Μεξικό. Εκεί πλέκεται η θυελλώδης ερωτική τους σχέση, γνωστή ως «οι εραστές του Κογιοακάν». Η Φρίντα Κάλο ήταν η κρυφή και τελευταία ερωμένη του Λέον Τρότσκι. Τον Ιανουάριο του 1937 εκείνη είναι 30 ετών και η σχέση με τον σύντροφό της Ντιέγκο Ριβέρα έχει διαταραχθεί. Διψάει για ζωή: της αρέσει να μαγειρεύει, να πίνει, να χορεύει και να τραγουδάει. Βρίσκεται συνεχώς σε αναζήτηση αυτονομίας οικονομικής, σεξουαλικής και καλλιτεχνικής. Γοητεύεται από τον Τρότσκι, τον μεγάλο επαναστάτη κομμουνιστή.
* * *
* Η ερωτική τους ιστορία διήρκησε έξι μήνες. Σ’ αυτό το διάστημα η Φρίντα Κάλο ζωγράφισε πολλούς πίνακες, είναι μια περίοδος γόνιμη και σημαντική για κείνη. Τα περιγράφει και ο μεγάλος Κουβανός μυθιστοριογράφος Λεονάρδο Παδούρα, στο βιβλίο του «Ο άνθρωπος που αγαπούσε τα σκυλιά». Ο Τρότσκι ήταν παντρεμένος με τη δεύτερη σύζυγό του Ναταλία, η οποία τον ακολουθούσε πιστά στην εξορία και έζησε μαζί τους τα τελευταία δύσκολα χρόνια. Στο Γαλάζιο Σπίτι ανακάλυψε ότι ο Λέων και η Φρίντα ήταν εραστές.
* * *
* ΚΑΤΟΠΙΝ, ο Τρότσκι και η Φρίντα παρέμειναν φίλοι, μέχρι τη δολοφονία του από τον Ραμόν Μερκαδέρ την επόμενη χρονιά. Η Φρίντα Κάλο θεωρήθηκε ύποπτη για τον φόνο του και την ανέκριναν επίμονα. Δεν σώθηκε καμία απόδειξη του πάθους τους, καθώς στο τέλος της σύντομης σχέσης τους ο Τρότσκι της ζήτησε να του επιστρέψει όλα τα ερωτικά γράμματα και τα σημειώματα που της είχε δώσει και τα έκαψε.
Ζ.

Καίριο
* ΚΑΙ να που ο Δ.Κ. ανακάλυψε λέει τον συνάδελφό του, τον δημοσιογράφο Ιάσονα Πιπίνη, ο οποίος είχε διοριστεί ειδικός σύμβουλος του Πρωθυπουργού για θέματα Λατινικής Αμερικής. Δεν έκανε και κάποια ιδιαίτερη προσπάθεια, απλώς διάβασε σε δελτίο Τύπου ότι «ο ειδικός σύμβουλος ταξίδευσε σε Βολιβία και Περού, συναντήθηκε με υπουργούς των κυβερνήσεων των δύο χωρών και, μεταξύ άλλων, τους έθεσε το θέμα της τουρκικής προκλητικότητας στο Αιγαίο». Και κατόπιν τούτου σχολίασε: Καυτό θέμα για τους υπουργούς της Βολιβίας και του Περού, που επιθυμούσαν διακαώς να ενημερωθούν από τον Ιάσονα Πιπίνη για το ζήτημα, να δουν τι συμβαίνει στο Αγαθονήσι και στα Κουφονήσια.
Επίσης ο ειδικός σύμβουλος ένιωσε την ανάγκη να τονίσει ότι «στις δύο χώρες των Άνδεων εκλέχθηκαν πρόσφατα αριστερές κυβερνήσεις». Γιατί, άραγε; Για τη Βενεζουέλα πάντως τσιμουδιά, τι να πει άλλωστε. Για τον Γκουαιδό, στον οποίο τόσα είχε επενδύσει ο Κ. Μητσοτάκης κι ο οποίος τώρα είναι εξαφανισμένος;
Ζ.

Κι έτσι έμαθε
* Η νεαρή Λαρισαία ρωτούσε με ενδιαφέρον.
- Γιαγιά, πώς κατάλαβες ότι ήσουν ερωτευμένη με τον παππού;
- Τον έρωτα δεν μπορείς να τον εξηγήσεις κορίτσι μου. Καταρχάς ήταν πλούσιος.
Ζ.

EN_ANAMONH.jpg

 

*Η Φρουρά του Κάμπου σε επιφυλακή, στην Κάρλα. Στον ίσκιο, εν αναμονή...
Ζ.

 

KALOGIANNHS_MIXALOPOYLOS.jpg

*ΔΗΜΟΣ και εφημερίδα πάντα πλάι-πλάι για τη Λάρισα.
Ζ.

 

SYRIZA_KAGELA_AGRAF.jpg

* ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΥΡΙΖΑ και κάγκελα παντού, πώς κατάφερε και δραπέτευσε ο Α. Αγραφιώτης, ένα μυστήριο πράγμα...
Ζ.

 

PASOK.jpg

*- AYTO είναι ΠΑΣΟΚ βρεεεε... Πού αλλού, τέτοιο Συνέδριο.
Μπήκε η συντρόφισσα στην αρένα και πέσαν τα τσιμέντα. Κόκκινο το φόρεμα, άλικο το χρώμα των νυχιών, οι δωδεκάποντες γόβες της φωτιάς, πορφυρό το τσαντάκι, στο πράσινο Συνέδριο. Με βάδισμα εθνικά υπερήφανο και βλέμμα κοινωνικής δικαιοσύνης...
Ζ.

 

EFEEL.jpg

* ΑΝ μη τι άλλο, οι φοροτεχνικοί είναι από τους πρώτους που έρχονται αντιμέτωποι με τα προγράμματα που υλοποιεί ο ΟΑΕΔ. Οπότε ο αντιπρόεδρος της ΕΦΕΕΛ Στέργιος Μάνης δεν θα άφηνε ανεκμετάλλευτη την ευκαιρία της παρουσίας του Σπ. Πρωτοψάλτη στη Λάρισα...
Γ.Ν.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass