ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΤΗΤΕΣ

Δημοσίευση: 25 Ιουλ 2022 18:10
Καλά τα μπάνια του λαού, αλλά και τα πανηγύρια έχουν τον ρόλο τους… Καλά τα μπάνια του λαού, αλλά και τα πανηγύρια έχουν τον ρόλο τους…

Άφρικα


* ΕΧΕΙ ζέστη ή μού φαίνεται; Κοντά σαράντα η θερμοκρασία και δεν τρέχει τίποτε. Προ εβδομάδος, με τις ίδιες θερμοκρασίες, έντρομοι οι Εγγλέζοι μιλούσαν για εθνικό ρεκόρ και – απελπισμένοι- είχαν σημάνει συναγερμό. Τα όρια αντοχής ποικίλλουν βέβαια, ανάλογα με τη γεωγραφική παράλληλο, αν και ο θεσσαλικός κάμπος είναι περίπου σε «μουντ» ...Αφρικής. Για παράδειγμα σήμερα που μιλάμε το Χαρτούμ του Σουδάν έχει θερμοκρασία ανάλογη με τη δική μας (40 βαθμούς), το δε Κάιρο με 37 είναι σαφώς πιο δροσερό.
Συμπέρασμα, μπορεί γενικώς να «ανήκομεν εις την Δύσιν», θερμοκρασιακώς ωστόσο ανήκουμε ασυζητητί εις την ...Αφρική.

Πορτοκαλί
* ΚΑΤΑ τα ειωθότα, στις οθόνες των κινητών, πάνω στις οποίες είναι σκυμμένοι άπαντες οι σύγχρονοι Έλληνες και ουχί μόνο, κυριαρχεί ήδη το πορτοκαλί χρώμα των πυρκαγιών. Οι φωτιές ανάβουν όταν δυναμώνουν τα μελτέμια – ηλίθιος είναι ο εμπρηστής να τρέχει σε περιόδους άπνοιας;- εν συνεχεία οι αρμόδιοι τρέχουν με επιγείους και εναερίους δυνάμεις, οι πρωθυπουργοί σπεύδουν επί τόπου μετά κλιμακίου συναρμοδίων υπουργών προς συντονισμό του έργου της κατάσβεσης, οι της αντιπολίτευσης επιτίθενται με βαρείς χαρακτηρισμούς αλλ’ ουχί με προτάσεις, το έργο κάθε χρόνο είναι το ίδιο. Υπό μιαν έννοια, ... κανονικότης. Τι θες τώρα να συζητάμε για τα γεωτρύπανα του Ερντογάν ευχόμενοι μην έχουμε κανένα πολεμικό επεισόδιο; Άσε, έχουμε και διακοπές να κάνουμε.

Η ...Πεπονή
* Η ΕΛΛΑΔΑ φλέγεται, αλλά οι «φωτιές» που ανάβουν στην Ευρώπη είναι πολύ πιο απειλητικές. Κλιματική αλλαγή, πόλεμος, ενεργειακή κρίση, τελευταία και πολιτική κρίση. Νουνεχείς και μετριοπαθείς άνδρες όπως ο Ντράγκι καταρρέουν και η εθνικιστική ακροδεξιά απειλεί και την Ιταλία... Η Ιταλίδα Λεπέν ονομάζεται Τζόρτζια Μελόνι (στα ελληνικά : Γεωργία Πεπονή, αλλά ουδεμία σχέση με κείνον τον μειλίχιο αείμνηστο υπουργό του ΠΑΣΟΚ, τον Σάκη Πεπονή). Η ...Πεπονή επελαύνει ως ...βαρύ πεπόνι, επικεφαλής του κόμματος «Αδέλφια της Ιταλίας» - από το όνομα του κόμματος και μόνο βγάζεις συμπέρασμα – και απειλεί την εξουσία. Και δυστυχώς δεν διαφαίνεται κανένας Ιταλός Μακρόν ικανός να της κόψει τον δρόμο... Αριβεντέρτσι Ρόμα!

Λίγοι και
* ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ είχαμε γίνει ...πολλοί φαίνεται, οπότε είπαμε να αραιώνουμε. Λίγοι και καλοί που λένε. Όπως ανακοινώθηκε και επίσημα πλέον, ο πληθυσμός της χώρας μας έχει μειωθεί κατά 400.000 κατοίκους την τελευταία δεκαετία, αλλ’ ουδείς ασχολήθηκε ιδιαίτερα. Πρώτο θέμα εξακολουθεί να είναι το Power Pass, το Fuel Pass και γενικώς τα πάσης φύσεως Pass με τα οποία μας ελεεί ο Μητσοτάκης.
Τελικά το δημογραφικό είναι ένα ωραίο θέμα για να το συζητάμε σε τίποτε συνέδρια και να ...ανησυχούμε όλοι μαζί εκεί, πριν κάνουμε διάλειμμα για να την πέσουμε στον μπουφέ...

«Στην απ’ όξω».
* ΣΤΟ ΜΕΤΑΞΥ έχουμε βαρεθεί εδώ στη Θεσσαλία να ακούμε ότι ο τουρισμός φέτος στην Ελλάδα «πετάει» ότι «η Ελλάδα βουλιάζει από τουρίστες», την ίδια ώρα που εμείς ψάχνουμε να δούμε πού είναι όλοι αυτοί. Γιατί στα λαρισαϊκά παράλια, όλο οι ίδιοι και οι ίδιοι είμαστε κάθε χρόνο κι αυτοί τα Σαββατοκύριακα, γιατί τις καθημερινές η κίνηση είναι εντελώς υποτονική.
Για ανάπτυξη ίσαμε στο 6.5% μιλάει και επαίρεται ο Κικίλιας χάρη στα τουριστικά έσοδα, αλλά ανάπτυξη για ποιους;
Για την παραλιακή ζώνη της Λάρισας δεν υπάρχει καν μια ...έξοδος που να τα συνδέει με το εθνικό οδικό δίκτυο. Ούτε καν μια διαφήμιση σε κεντρικά κανάλια που να λέει στους υπόλοιπους Ελληνες ότι εδώ θα βρουν τις καλύτερες θάλασσες στις καλύτερες τιμές. Νιρβάνα κανονική.

«Εως και...»
* ΓΙΑ αυξήσεις συντάξεων – πρώτη φορά μετά από δεκαετία- γίνεται λόγος ξανά. Θα δοθούν, λέει, από Ιανουάριο και ήδη οι εφημερίδες και οι ποικιλώνυμοι «Αυτιάδες» πήραν μολύβι και στυλό και τις υπολόγισαν στο «έως και 150 ευρώ».
Αλλά, αν είναι σαν το ...εξακοσάρι (τα έως και 600 ευρώ) του Μητσοτάκη, ... βράσε όρυζα συνταξιούχε μου γιατί μέχρι εκεί σε έχω- για κρέας δεν σε κόβω... Ρυζάκι, λαπάς... Που στρώνει και το στομάχι.

Κοσκινίσματα ...
* ΚΑΤΑΚΑΗΜΕΝΗ παιδεία... Η περιβόητη αξιολόγηση των εκπαιδευτικών που δεν έγινε ποτέ -κι ας διατυμπανίζει το αντίθετο η Κυβέρνηση- δεν θα γίνει ούτε και φέτος.
Το αποκάλυψε χτες μιλώντας στους νέους διευθυντές Εκπαίδευσης ο γενικός γραμματέας του Υπ. Παιδείας κ. Αλ. Κόπτσης.
Ο λόγος; Πρώτον, δεν κατάφεραν επί τέσσερα χρόνια να εκλέξουν Σχολικούς Συμβούλους οι οποίοι θα αναλάμβαναν – υποτίθεται- την αξιολόγηση. Τους οποίους συμβούλους, ίσως επιλέξουν εκεί κατά τα Χριστούγεννα, για να πιάσουν δουλειά κατά το ...Πάσχα. Ε, μετά έχουμε εκλογές, που μπορεί να φέρουν άλλη Κυβέρνηση η οποία μπορεί να ...καταργήσει τους συμβούλους και να κάνει άλλο Νόμο για την αξιολόγηση... Ζήσε Μάη μου...
Δεύτερον... ούτε Διευθυντές σχολείων κατάφεραν να επιλέξουν, οι οποίοι επίσης εμπλέκονται στη διαδικασία της αξιολόγησης. Τους έχουν ήδη με τριετή παράταση...
Όποιος δεν θέλει να ζυμώσει, σαράντα μέρες κοσκινίζει λέει ο λαός. Και την αξιολόγηση, δυστυχώς, δεν τη θέλει κανένας στην Ελλάδα.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass