ΨIΘΥΡΙΣΤΑ ΚΑΙ... ΑΛΛΑ

Δημοσίευση: 21 Αυγ 2022 18:00
* ΑΕΛ είπαμε Βαγγέλη; Όχι περιφερειάρχη μου. ΔΗΚΕΛ είπαμε. ΔΗΚΕΛ! Κ.Γ. * ΑΕΛ είπαμε Βαγγέλη; Όχι περιφερειάρχη μου. ΔΗΚΕΛ είπαμε. ΔΗΚΕΛ! Κ.Γ.

Υποκλοπές...
* ΠΛΟΥΣΙΑ σε κοινοβουλευτικά γεγονότα που παράγουν πολιτική για το επόμενο -μεγάλο- διάστημα η επερχόμενη εβδομάδα. Σηματοδοτεί εξάλλου, την πρόωρη λήξη της παραδοσιακής θερινής ραστώνης, η οποία δεν επιβεβαιώθηκε ούτε αυτόν τον Αύγουστο. (Πέρυσι είχε τιναχτεί στον αέρα από τις πυρκαγιές). Το μπρα ντε φερ των πολιτικών αρχηγών στη Βουλή και κυρίως, η εξεταστική επιτροπή για τις υποκλοπές που βρίσκεται προ των πυλών, με διαφορετικές στρατηγικές και σκοπούς μεταξύ Κυβέρνησης και Αντιπολίτευσης, θα σφραγίσουν τις εξελίξεις.


Αναμφίβολα ένα μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας δεν θα θέλει να μπει η χώρα σε έναν ατέρμονα κύκλο πολιτικής αστάθειας. Δεν βλέπει, επίσης, κάποια εναλλακτική που μπορεί να χειριστεί τις απειλές και τις κρίσεις που δεν σταματούν. Θέλει, όμως, ακόμη να μάθει τι πραγματικά συνέβη στην υπόθεση των παρακολουθήσεων.
Και στη συνέχεια να βεβαιωθεί ότι δεν θα ξανασυμβούν και πως θα υπάρξουν αλλαγές σε πρόσωπα και θεσμούς, που θα διασφαλίσουν ότι το ελληνικό κράτος μπορεί να προστατεύσει τα εθνικά συμφέροντα χωρίς να παραβιάζει θεμελιώδεις αρχές της δημοκρατίας μας.
Ωστόσο για μία ακόμα φορά κινδυνεύει να βυθιστεί γι’ αυτόν τον λόγο σε πολιτική κρίση και έναν ανεξέλεγκτο κατήφορο αποκαλύψεων, με ή χωρίς εισαγωγικά. Είναι ασφαλώς σημαντικό να πέσει άπλετο φως στην υπόθεση των παρακολουθήσεων και να τεθούν φραγμοί και δικλίδες ασφαλείας στο πιο ευαίσθητο κομμάτι του κράτους.
Γ.Ν.

Κάθε μέρα
* ΧΘΕΣ ήταν το Γαλαξίδι, με το θανατηφόρο όπου έχασαν τη ζωή τους δύο νέα παιδιά. Προχθές ήταν η Λάρισα, ο Ριζόμυλος, το Γερακάρι, κάθε μέρα σχεδόν, σε κάποια διαφορετική περιοχή της χώρας, θρηνούμε για την απώλεια νέων παιδιών.
Οδηγοί που ακόμη και αν δεν έχουν δίπλωμα, δηλαδή χωρίς τη στοιχειώδη εκπαίδευση (παρά μόνο εμπειρικά), οδηγούνε μηχανάκια και αυτοκίνητα. Ακόμη και αν έχουν δίπλωμα, οδηγούνε μιλώντας στο κινητό, χωρίς ζώνη, χωρίς να φοράνε κράνος, υπό την επήρεια αλκοόλ, με υπερβολική ταχύτητα και με βασική εκπαίδευση η οποία αφορά στο παρκάρισμα.
Νέοι άνθρωποι, στον ανθό της ηλικίας τους, χάνονται στους δρόμους. Κροκοδείλια τα δάκρυα της Πολιτείας και των φορέων τους. Δεν είναι μόνο που δεν παίρνουν ουσιαστικά μέτρα είναι που επιστρατεύουν κάθε γνωστό, πιέζοντας να ...σβήνουν κλήσεις. Με μια προκλητική επιβράβευση του «ωχαδελφισμού» και με σοφίες του τύπου ...«έλα μωρέ τώρα, εμένα βρήκανε να πάρουν το δίπλωμα; Επειδή μίλαγα στο κινητό; Εμένα ρε;»...
Σαν τις απίστευτες δικαιολογίες, «δεν φοράω κράνος γιατί έχω ...δερματίτιδα...». Ψεύτικα τα δάκρυα της Πολιτείας, αλλά ακατανόητη η στάση των πολιτών που ανέχονται την αδράνεια ενώ οι δρόμοι μοιάζουν με εποχούμενα «νεκροταφεία»...
Β.Κ.
«Μαξιλάρι»...
* ΕΝΑ καλό «μαξιλάρι» δημοσιονομικού χώρου για τις πρωθυπουργικές εξαγγελίες της ΔΕΘ δημιούργησαν τα αυξημένα φορολογικά έσοδα της περιόδου Ιανουαρίου – Ιουλίου. Ωστόσο, η εμφανιζόμενη υπέρβαση κατά 5,1 δισ. ευρώ, σε σύγκριση με τον στόχο του προϋπολογισμού, δεν είναι «καθαρή», καθώς ένα μέρος της οφείλεται σε ετεροχρονισμό φορολογικών εισπράξεων, ενώ ένα άλλο μέρος έχει ήδη διατεθεί σε μέτρα στήριξης έναντι της ακρίβειας...
Στην πραγματικότητα ο «καθαρός» δημοσιονομικός χώρος που έχει δημιουργηθεί είναι λιγότερος, αλλά δεν παύουν να συνιστούν «πυρομαχικά» για τον δύσκολο χειμώνα, όπου αέριο και ρεύμα απειλούν να απορροφήσουν το μεγαλύτερο μέρος του διαθέσιμου χώρου.
Πάντως τα μέτρα που βρίσκονται αυτήν τη στιγμή στο τραπέζι για το 2022 αφορούν σε έναν νέο γύρο του «Fuel Pass», τη διεύρυνση του επιδόματος θέρμανσης και μία ακόμα επιταγή ακρίβειας για τα ευάλωτα νοικοκυριά. Οι μεγάλες παροχές θα αφορούν το 2023 και συγκεκριμένα την αύξηση των συντάξεων και την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για δημόσιους υπαλλήλους και συνταξιούχους. Και θα είναι μεγάλες, καθώς θα πρόκειται για εκλογική χρονιά βεβαίως, βεβαίως...
Γ.Ν.

Διαβήτης
* ΣΤΗ Βουλή φέρνουν με ερώτησή τους, βουλευτές του ΚΚΕ, την απόφαση του ΕΟΠΥΥ να περικόψει τα αναλώσιμα υψηλής τεχνολογίας στους διαβητικούς.
«Στις 8 Αυγούστου δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ μία ακόμα απόφαση της Κυβέρνησης, που εξέδωσε ο ΕΟΠΥΥ, η οποία περικόπτει παραπέρα τις παροχές υψηλής τεχνολογίας για τους διαβητικούς» και «ιδιαίτερα των γονιών με μικρά παιδιά», σημειώνουν.
Πιο συγκεκριμένα, «μειώνει την αποζημίωση για τους αισθητήρες που λειτουργούν με τις αντλίες ρύθμισης σακχαρώδους διαβήτη (συνεχούς έγχυσης ινσουλίνης) από 225€ τον μήνα στα 100€, σε μια περίοδο που η ακρίβεια ρημάζει τα φτωχά λαϊκά στρώματα και πλήττονται ιδιαίτερα οι οικογένειες των χρονίως πασχόντων».
Έχουμε χρήματα για εξοπλισμούς και δεν έχουμε χρήματα για τους χρόνια πάσχοντες;
Β.Κ.

Μόδα
* ΧΡΕΩΝΕΤΑΙ η ξαπλώστρα και πόσο;
Είναι ένα ερώτημα που πρέπει να κάνουν από δω και στο εξής οι Λαρισαίοι, αφού αρκετά beach bar (ελάχιστα στην Π.Ε. Λάρισας) στις κοντινές παραλίες τις χρεώνουν. Είναι μια κίνηση που φαίνεται να ήρθε από τα νησιά και εδραιώνεται σε τουριστικά μέρη. Δικαιολογημένη σε κάποιον βαθμό, καθώς και τα καταστήματα δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν με τόσα έξοδα και τέτοια ακρίβεια. Πόσο μάλιστα όταν και οι παροχές είναι ιδιαίτερες, όπως καλές ξαπλώστρες και πετσέτες. Ειδικά σε Πόρους, Παντελεήμονα και Πλαταμώνα μπορεί να το συναντήσετε συχνά για να μη σας βγει «αλμυρό» το μπάνιο.
***
* ΤΩΡΑ για εκείνους που δεν θέλουν να πληρώσουν ούτε τον καφέ τους, η λύση είναι μία και παραδοσιακή. Εμπρός καλά μου χεράκια. Φόρτωμα τις ομπρέλες και τις καρέκλες στο αμάξι, καφεδάκι σε πλαστικό από το σπίτι, λίγα φρούτα και κάνα σαντουϊτσάκι στο ψυγείο και δρόμο για παραλία. Έξοδα μόνο για τις βενζίνες δηλαδή. Και άραγμα μπροστά στη θάλασσα. Εκεί που σκάει το κύμα.
Κ.Γ.
Ψωμί
* ΙΣΤΟΡΙΚΗ ημέρα για την Ελλάδα και τους Έλληνες, χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, τη χθεσινή, αφού όπως τόνισε, με τον πιο επίσημο τρόπο, η χώρα μας εξέρχεται από το καθεστώς της Ενισχυμένης Ευρωπαϊκής Εποπτείας. Κλείνει δηλαδή, ανέφερε, ένας δωδεκαετής κύκλος που έφερε πόνο στους πολίτες, καθήλωση στην οικονομία και διχασμό στην κοινωνία.
Δηλαδή από σήμερα θα πρέπει να βγούμε στους δρόμους για να πανηγυρίσουμε; Όχι φυσικά. Όταν για το ψωμί της ημέρας (ένα κιλό, δύο καρβελάκια δηλαδή) πληρώνει μια τετραμελής (ας πούμε) οικογένεια δυόμισι ευρώ, αυτό σημαίνει πως χρειάζεται 75 ευρώ τον μήνα. Και σκεφτείτε πως πολλές οικογένειες ζούνε με τον μισθό ενός μόνο ενήλικου, που μπορεί να μην ξεπερνάει τα 750.
Όταν δίνεις το 1/10 μόνο στο ψωμί της ημέρας, δεν έφτασε η μέρα για πανηγυρισμούς. Θέλει δουλειά πολλή...
Κ.Γ.

Τρελή χαρά
* ΑΛΑΛΑΖΟΝΤΑ τα πλήθη από χθες δεν λένε να δείξουν μια εγκράτεια και πανηγυρίζουν στους δρόμους, την έξοδο από τα μνημόνια, μετά από 12 χρόνια.
Πέραν της διαπιστωθείσης έλλειψης αυτοσυγκράτησης, ο όχλος φωνασκούσε και δεν άκουσε με προσοχή όλη τη δήλωση του πρωθυπουργού, Κυρ. Μητσοτάκη, σύμφωνα με την οποία «η απαλλαγή από την Ενισχυμένη Εποπτεία σημαίνει μεγαλύτερη εθνική ευχέρεια στις οικονομικές μας επιλογές. Όχι όμως και επιστροφή στα λάθη που έφεραν την οδυνηρή μνημονιακή περιπέτεια».
Υπάρχει πιο μεγάλο λάθος; Να εκλέγουν ξανά κυβέρνηση αυτούς που τους έβαλαν στα μνημόνια; Αλλά και τι να κάνει ο πολίτης; Να εκλέξει αυτόν που θα τα σκίσει; Μετά τα Ζάππεια του κ. Σαμαρά στα νταούλια του κ. Τσίπρα, τους βγαίνει από τα δεξιά (σ.σ. από πού αλλού;) ο κ. Μητσοτάκης...
Β.Κ.

Το δις εξέλθει
* ΚΑΛΑ, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μας είχε βγάλει από τα μνημόνια; Από τα οποία μας έβγαλε (ξανά) χθες η ΝΔ; Τι δύο φορές, για εμπέδωση; Τρία μνημόνια μέσα – δύο έξω; Καλά μας πάει...
Πάντως να βγαίνουμε από τα μνημόνια και να μην έχουμε να μπούμε στο σούπερ μάρκετ, κάτι πήγε στραβά...
Β.Κ.

Ο Άγγελος της Αντιγόνης
* ΕΓΡΑΨΕ ξανά ιστορία η Αντιγόνη Ντρισμπιώτη στο Μόναχο κατακτώντας το νταμπλ στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Στίβου. Δεν πέρασαν παρά τέσσερις ημέρες μετά την κατάκτηση του χρυσού μεταλλίου στα 35 χλμ. βάδην, κι η Καρδιτσιώτισσα αθλήτρια κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο και στα 20 χλμ. βάδην με ατομικό ρεκόρ (1:29.03) στη διοργάνωση.
***
* ΜΑ δεν είναι μόνο η Καρδίτσα που χαίρεται για την τεράστια επιτυχία της. Είναι και η Λάρισα. Πώς; Μα ο σύζυγός της Άγγελος Σιανίδης είναι από τη Νεάπολη της Λάρισας. Είναι γνωστός μουσικός και στηρίζει την Αντιγόνη με κάθε τρόπο.
***
* ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΟΤΕΡΟ παράδειγμα αυτό που έγινε πρόσφατα στην Αμερική, στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα. Εκεί για να δει τη σύζυγό του μετά από ακύρωσης εσωτερικής πτήσης αναγκάστηκε να φτάσει στον αγώνα μετά από οδήγηση 8 ωρών με ταξί και οδηγό έναν 72χρονο. Πραγματικός ...άγγελος, δηλαδή.
Κ.Γ.

Σεισμός
* ΜΑΘΗΜΕΝΟΙ οι Λαρισαίοι από τον σεισμό, δεν «μάσησαν» από το προχθεσινό κουνηματάκι. Τι να σου κάνουν τα 3,7 Ρίχτερ μπροστά στα 6,1 του 2021 που ακόμη δεν ξεχνιούνται. Αυτό που φυσικά δεν ξέχασαν να κάνουν, λειτουργώντας αντανακλαστικά, είναι την καθιερωμένη πρόβλεψη του μεγέθους. Από 3,5 έως και 4 γράφτηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και ειπώθηκε σε παρέες και ο μέσος όρος ήταν εύστοχος, καθώς η «μπίλια» κάθισε κάπου στη μέση. Έχουν εκπαιδευτεί άριστα οι Λαρισαίοι.
Κ.Γ.

Στο χέρι...
* ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΑ τα νεότερα στοιχεία που έχουν δημοσιοποιηθεί για το «Fuel Pass 2». Το οξύμωρο του δεύτερου κύκλου του επιδόματος καυσίμων είναι πως και αυτήν τη φορά, όπως συνέβη και κατά την πρώτη φάση του επιδόματος, οι δικαιούχοι προτίμησαν κατάθεση σε τράπεζα και όχι άυλη κάρτα. Και ας στερήθηκαν με αυτήν τους την επιλογή το μπόνους των 15 ευρώ. Και σε αυτήν την πληρωμή οι δικαιούχοι, αν και είχαν δύο επιλογές, αυτήν της απευθείας κατάθεσης σε τράπεζα και αυτήν της άυλης κάρτας με έξτρα μπόνους 15 ευρώ, επέλεξαν την πληρωμή απευθείας σε τραπεζικό λογαριασμό. Κι αυτό κάτι δείχνει... Κάλιο πέντε και στο χέρι...
Γ.Ν.

Σφάζει...
* «ΣΦΑΖΕΙ με το βαμβάκι» η Μιράντα Ξαφά... Η γνωστή οικονομολόγος που ξεκίνησε την καριέρα της στο ΔΝΤ και σήμερα είναι μέλος του Επιστημονικού Συμβουλίου του Κέντρου Φιλελεύθερων Μελετών (ΚΕΦΙΜ) σε άρθρο στην «Καθημερινή» σχολιάζει την απλόχερη πολιτική της Κυβέρνησης.
«Έχοντας δανειστεί και ξοδέψει περίπου 40 δισ. ευρώ στη διάρκεια της πανδημίας, η Κυβέρνηση, λέει η Ξαφά, που στις αρχές της δεκαετίας του ‘90 εργάστηκε ως διευθύντρια του Οικονομικού Γραφείου του τότε πρωθυπουργού κ. Μητσοτάκη, ακολουθεί τώρα επιδοματική πολιτική άνευ όρων με δανεικά για να καλύψει το ενεργειακό κόστος. Έχοντας δαπανήσει 8 δισ. ευρώ μέχρι στιγμής, το μόνο που κατάφερε είναι μία βραχυχρόνια, αντί για μόνιμη, μείωση του ενεργειακού κόστους για νοικοκυριά και επιχειρήσεις.
Επιδοματική πολιτική που δεν συνοδεύεται από δράσεις εξοικονόμησης ενέργειας, εξ ορισμού επιτυγχάνει μόνο βραχυπρόθεσμα αποτελέσματα και οδηγεί σε αναζήτηση πόρων για να συνεχιστεί η χρηματοδότηση λογαριασμών.
Ό,τι κερδίζουν τα νοικοκυριά ως καταναλωτές σήμερα, θα το πληρώσουν ως φορολογούμενοι αύριο, στον βαθμό που οι επιδοτήσεις χρηματοδοτούνται με δανεικά.
Σίγουρα είναι πιο δημοφιλές να είναι κανείς Άγιος Βασίλης παρά Σκρουτζ Μακ Ντακ. Όμως ο υπουργός Οικονομικών, αντί να διαβεβαιώνει τους πολίτες ότι θα βρεθούν οι δημοσιονομικοί πόροι για να συνεχιστούν οι επιδοτήσεις, θα πρέπει να προσφέρει κίνητρα για να μειωθεί η κατανάλωση.
Για παράδειγμα, όσοι εισπράττουν επιδότηση θα πρέπει να δεσμευτούν σε έργα εξοικονόμησης ενέργειας μέσω ενεργειακής αναβάθμισης κτιρίων. Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να επιδοτούνται μόνο τα πιο ευάλωτα νοικοκυριά. Οι υπόλοιποι πρέπει να λάβουν το σήμα της αγοράς ότι η ενέργεια έχει ακριβύνει σημαντικά, επομένως πρέπει να καταναλώνουν λιγότερο.
Τον χειμώνα μπορεί να οδηγηθούμε σε κατανάλωση ενέργειας με δελτίο αν κλείσουν οι στρόφιγγες από τη Ρωσία. Αυτό το ενδεχόμενο δεν συνάδει με την απλόχερη επιδοματική πολιτική της Κυβέρνησης σήμερα».
Γ.Ν.

 

AFISES_CIU.jpg

* ΑΣΟΡΤΙ και οι αφίσες. Αρχαίες έγιναν κι αυτές. Εκεί στο Αρχαίο Θέατρο ίσως χρειαστούν αντικατάσταση σύντομα.
Κ.Γ.

 

 

LAIKH_CIU.jpg

* ΣΕ ρυθμούς …θερινής ραστώνης και η λαϊκή αγορά του Σαββάτου, η μαζικότερη λαϊκή, σε πάγκους και καταναλωτές. Μέχρι και χθες, οι αραιοί πάγκοι πρόδιδαν την απουσία αρκετών μικροπωλητών και παραγωγών, εικόνα που θα αλλάξει από το ερχόμενο Σάββατο. Οι ελλείψεις πάγκων δεν σήμαναν βέβαια και την έλλειψη προϊόντων, το αντίθετο μάλιστα, υπάρχει επάρκεια προϊόντων. Το ζητούμενο αφορά στο πώς θα κυμανθούν οι τιμές και αν ο καταναλωτής, μπορεί να πάει στη λαϊκή. Ήδη κάποιοι επιλέγουν τις μεσημβρινές ώρες…
Β.Κ.

 

PINAKIDA_CIU.jpg

 

 

* Η στήλη δηλώνει αναρμόδια αλλά μπορεί να καταθέσει την πρόταση, η πινακίδα επί της 23ης Οκτωβρίου στο παρκάκι του Αγίου Κωνσταντίνου (φωτ. Β. Ντάμπλης) να αποκαθηλωθεί και να αντικατασταθεί με μια πιο …νεοελληνική. Παράλληλα να διαφυλαχθεί γιατί πλέον έχει …γραμματική αξία. Αφού κανείς νεότερος δεν μπορεί να διαβάσει, δασείες, οξείες και περισπωμένες. Αφήστε που το Αθήναι, τα γράφανε με άλφα-γιώτα. Αι Αθήναι, είναι πληθυντικός αριθμός; Πρώτον μη μας βάζετε δύσκολα και δεύτερον μη μας μπερδεύετε και …οδηγηθούμε αλλού.
Β.Κ.

 

 

XARTI.jpg

 

* ΙΔΟΥ ένα από τα μεγαλύτερα διλήμματα της ανθρωπότητας.
Ζ.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass