ΨIΘΥΡΙΣΤΑ ΚΑΙ... ΑΛΛΑ

Δημοσίευση: 23 Αυγ 2022 18:00
* ΚΡΑΤΟΥΣΕ ...Θερμοπύλες τις δύσκολες μέρες του 15Αύγουστου, ο αντιδήμαρχος Τυρνάβου Χριστόφορος Κατσαρός, ο οποίος, εκπροσωπώντας τη Δημοτική Αρχή, πρόλαβε όλες τις θρησκευτικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις της επαρχίας. * ΚΡΑΤΟΥΣΕ ...Θερμοπύλες τις δύσκολες μέρες του 15Αύγουστου, ο αντιδήμαρχος Τυρνάβου Χριστόφορος Κατσαρός, ο οποίος, εκπροσωπώντας τη Δημοτική Αρχή, πρόλαβε όλες τις θρησκευτικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις της επαρχίας.

Δρόσισε
* ΔΡΟΣΙΣΕ χθες το απόγευμα σε Λάρισα, με την αναζωογονητική βροχή να αλλάζει

άρδην το θερμό κλίμα της.
Παρόλα αυτά, δεν έλειψε και η γνωστή γκρίνια των Λαρισαίων για την αποπνικτική ατμόσφαιρά που δημιουργήθηκε, για την υγρασία που ανέβηκε στα ύψη, για τις ομπρέλες που βγάλαμε καλοκαιριάτικα, για την έξοδο που μας ανέβαλε, για τις διακοπές που ξεκίνησαν με βροχή και για πολλά, πολλά άλλα κακά της μοίρας μας που φέρνει ο καιρός...!
Λ.Κ.

Ηλεκτροσόκ
* ΗΛΕΚΤΡΟΣΟΚ στους καταναλωτές από τις αυξήσεις έως 65% στο ρεύμα από Σεπτέμβριο.
Και θα πληρώσουμε ακριβά δηλαδή και θα κρυώσουμε τον επερχόμενο χειμώνα. Όλες οι ελπίδες πλέον εναπόκεινται στην επιδότηση που θα ανακοινώσει μέσα στην εβδομάδα, πιθανότατα σήμερα ή αύριο, το Υπουργείο Ενέργειας. Έτσι θα μάθουμε αν τελικά θα υπάρξει και σε ποιο ποσό αύξηση στην κρατική επιδότηση.
Γ.Π.

ΔΕΘ
* ΑΠΟ το Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου «εκκινεί» το φετινό οκταήμερο της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης. Το πρώτο Σαββατοκύριακο 10 και 11 Σεπτεμβρίου ανήκει, ως συνήθως, στο κυβερνητικό στρατόπεδο. Ενδιάμεσα, στην εβδομάδα που ακολουθεί, θα «περάσουν» όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί, ακόμη και οι επικεφαλής «νεόκοπων» κομματικών σχηματισμών, με την πολιτική παρέλαση να κλείνει ως είθισται το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Καίτοι τα προηγούμενα χρόνια υπήρξε απόπειρα απομυθοποίησης της πολιτικο-οικονομικής σημασίας της ΔΕΘ, η οποία είχε συνδεθεί με μια πλειοδοσία παροχών και υποσχέσεων, γεγονός που ερχόταν σε πλήρη αντίθεση με τις δημοσιονομικές αντοχές, αλλά και τις διεθνείς δεσμεύσεις της χώρας, αυτό δεν θα συμβεί φέτος.
Και ο λόγος είναι απλός: είναι η τελευταία ΔΕΘ πριν τις επόμενες εκλογές, οπότε το βήμα της αποτελεί την πρώτη και καλύτερη ευκαιρία μιας προεκλογικής ομιλίας, ακόμη και αν οι κάλπες αποδειχτεί ότι απέχουν αρκετούς ακόμα μήνες.
Πέραν τούτου, είναι και η ατζέντα της καθημερινότητας που επιτάσσει τους πολιτικούς να τοποθετηθούν και να εκθέσουν τις θέσεις τους επί σειράς οικονομικών θεμάτων που κυριολεκτικά «καίνε» τις τσέπες τους.
***
* ΣΕ αυτό το πλαίσιο η Κυβέρνηση Μητσοτάκη, από τις αρχές Αυγούστου ήδη, άνοιξε τον κουτί των υποσχέσεων και με τη μορφή διαρροών προς τον Τύπο διαφημίζει πακέτο παροχών που περιλαμβάνει από στεγαστικά δάνεια προς νέα ζευγάρια, μέχρι φοροελαφρύνσεις και ενισχύσεις για την αντιμετώπιση της ακρίβειας που με αιχμή του δόρατος την ενέργεια δεν αφήνει ανεπηρέαστο κανέναν τομέα της οικονομίας και των αναγκών της κοινωνίας.
Η Κυβέρνηση αναγκάζεται να είναι έτι περισσότερο γαλαντόμα για έναν πρόσθετο λόγο: η αντιπολίτευση, τόσο η αξιωματική του ΣΥΡΙΖΑ όσο κι εκείνη του ΠΑΣΟΚ, θα προβάλουν μετ’ επιτάσεως το μείζον πολιτικό θέμα της υποκλοπής τηλεφωνικών συνδιαλέξεων του Ν. Ανδρουλάκη, θέμα το οποίο πλήττει τον πυρήνα των δημοκρατικών θεσμών και «ακουμπά» κατευθείαν τον Πρωθυπουργό.
Από τη μια, λοιπόν, θα έχουμε απολογισμούς για τη διαχείριση πολλών και εντόνων κρίσεων (πανδημία, ελληνοτουρκικά, οικονομία κ.ά.) που κλήθηκε να αντιμετωπίσει στη θητεία της η υπό τον Κυρ. Μητσοτάκη διακυβέρνηση, αλλά και εξαγγελίες οικονομικής φύσεως, και από την άλλη πυρά αποδόμησης του κυβερνητικού αφηγήματος με αιχμή του δόρατος ένα καίριο θέμα δημοκρατίας, όπως αυτό των τηλεφωνικών παρακολουθήσεων.
Ως εκ τούτου ο πολιτικός «στίβος μάχης» της φετινής ΔΕΘ αναμένεται ιδιαίτερα «θερμός» και ενδιαφέρων.
Δ.Χ.

Κάδος
* ΕΩΣ και προ δύο και πλέον μηνών οι κάδοι απορριμμάτων, εκεί στην αρχή της οδού Χατζηαποστόλου, έναντι της πρώην Παιδαγωγικής Ακαδημίας, ήταν δύο. Ο ένας όμως καταστράφηκε, οπότε έμεινε «ορφανός» ο έτερος. Ο οποίος όμως αδυνατεί να φιλοξενήσει τα απορρίμματα και του «αδελφού» του, τα οποία εγκαταλείπονται εκτός αυτού. Και σαν να μη φτάνει αυτό, δεν κλείνει και καλά, οπότε οι δυσοσμίες διαχέονται, είτε τα σκουπίδια είναι εντός είτε εκτός κάδου. Περίοικοι έχουν ειδοποιήσει επανειλημμένα την αρμόδια Υπηρεσία, αλλά χωρίς ορατό αποτέλεσμα...Ακριβό μου ...παιδί
* ΠΙΟ ακριβό από ποτέ είναι σήμερα, λόγω πληθωρισμού, να μεγαλώσεις ένα παιδί. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς που έκανε το Brookings Institute για τη Wall Street Journal, τα έξοδα που απαιτούνται, κατά μέσο όρο, μέχρι να φτάσει ένα παιδί στα 17 του χρόνια, ξεπερνούν τα 300.000 δολάρια.
Έτσι, ένα ζευγάρι μέσου εισοδήματος που απέκτησε ένα παιδί το 2015, θα πληρώσει 310.605 δολάρια μέχρι αυτό να φτάσει στα 17 του χρόνια. Τα έξοδα ενός παιδιού δηλαδή υπολογίζονται σε 18.271 δολάρια κατά μέσο όρο τον χρόνο, έχοντας αυξηθεί κατά 26.011 δολάρια ή πάνω από 9% από την τελευταία φορά που υπολογίστηκαν, πριν από δύο χρόνια.
Γ.Π.

Αγορά
* Η ΕΜΠΟΡΙΚΗ αγορά της Λάρισας άρχισε να κινείται από χθες περισσότερο απ’ ό,τι τις προηγούμενες μέρες, καθώς φαίνεται επέστρεψαν οι περισσότεροι αδειούχοι στην πόλη.
Επανέρχεται στους κανονικούς της ρυθμούς και φυσικά σε αυτό βοηθούν και οι εκπτώσεις.
Εθεάθησαν μέχρι και ξένοι τουρίστες, καθώς η φήμη της έχει διαδοθεί...
Λ.Κ.

Κλιματικό εισιτήριο
* ΒΕΒΑΙΑ πολλές είναι και οι ειδήσεις που ακούγονται σχετικά με τα μέτρα στήριξης που θα ανακοινώσει ο Πρωθυπουργός στη ΔΕΘ. Στο τραπέζι βρίσκεται και ένα μέτρο ...έκπληξη! Πρόκειται για τα «κλιματικά εισιτήρια» στα ΜΜΜ (μετρό, λεωφορεία, τρένα, κ.ά.).
***
* ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ για ένα νέο «εργαλείο» που εφαρμόζεται ήδη στην Αυστρία, στη Γερμανία και στην Ισπανία (ξεκινάει από Σεπτέμβρη), ενώ έχει αξιολογηθεί στην Ευρώπη ως ένας «καλός θεσμός» για τις χώρες. Μάλιστα ενόψει του δύσκολου χειμώνα που έρχεται -λόγω ενέργειας και αυξήσεων- υπάρχει πιθανότητα να χρησιμοποιηθεί και στην Ελλάδα.
***
* ΜΕΣΩ των κλιματικών εισιτηρίων οι κυβερνήσεις προσπαθούν να δώσουν κίνητρο στους πολίτες για να αφήσουν τα αυτοκίνητα και τα μηχανάκια και να προτιμήσουν τα ΜΜΜ. Κάποια από αυτά τα κίνητρα είναι τα πολύ φθηνά εισιτήρια ή ακόμη και δωρεάν, και σε αστικά αλλά και σε υπεραστικά μέσα, και με αυτόν τον τρόπο οι πολίτες γλιτώνουν αρκετά χρήματα μέσα στον χρόνο, αλλά και έτσι κρατάνε τον πληθωρισμό σε «φυσιολογικά επίπεδα». Ίδωμεν...
Γ.Π.

«Συρρίκνωση»
* ΜΗΠΩΣ η συσκευασία κάποιου σνακ που αγοράσατε πρόσφατα σας φαίνεται πιο μικρή ή πιο ελαφριά, ενώ πληρώσατε τα ίδια χρήματα με πριν; Μάλλον δεν είναι η ιδέα σας. Εάν δεν πρόκειται για την πρώτη φορά που προσέχετε κάτι τέτοιο, μάλλον έχετε πέσει θύμα της ολοένα και πιο συνηθισμένης νέας πρακτικής της «συρρίκνωσης» που ακολουθούν κάποιες εταιρείες τροφίμων και εστιάτορες – μειώνουν τις ποσότητες αφήνοντας ίδιες τις τιμές.
***
* ΣΟΚΟΛΑΤΕΣ μικραίνουν από 60 σε 50 γραμμάρια ή από 200 σε 180 γραμμάρια. Συσκευασίες ζυμαρικών 400 γραμμαρίων από 450 που ήταν προηγουμένως. Συσκευασίες με πατατάκια με 20% λιγότερο προϊόν, κουτιά με δημητριακά των 400 γραμμαρίων πάνε στα 360 γραμμάρια. Συσκευασίες έχουν λιγότερα μπισκότα, ενώ ακόμη και χαρτομάντηλα που είχαν 340 φύλλα τώρα έχουν 315. Παρόμοιες είναι οι μειώσεις και σε χαρτιά υγείας. Επιχειρηματικό δαιμόνιο γαρ...
Γ.Π.

Παράνομα
* Η παράνομη στάθμευση, μη χρήση προστατευτικού κράνους, στέρηση άδειας ικανότητας οδήγησης και μη χρήση ζώνης ασφαλείας, ανάμεσα στις πιο συχνές παραβάσεις, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τροχαίας. Το διάστημα από 14 έως 20 Αυγούστου 2022 διενεργήθηκαν 103.021 τροχονομικοί έλεγχοι οδηγών και οχημάτων και βεβαιώθηκαν 19.997 παραβάσεις.
Γ.Π.

Επιστροφή
* ΥΠΕΓΡΑΦΗ χθες από τον υφυπουργό Οικονομικών, κ. Βεσυρόπουλο, η απόφαση για τα κριτήρια και τους όρους επιστροφής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (Ε.Φ.Κ.) του πετρελαίου κινητήρων που χρησιμοποιείται στη Γεωργία. Όπως ενημέρωσε ο Υφυπουργός, τα ποσά επιστροφής θα πιστωθούν άμεσα στους τραπεζικούς λογαριασμούς των αγροτών. Κάλλιο αργά, παρά ποτέ, μιας και η επιστροφή αναμένονταν ...πριν τον 15Αύγουστο. Σίγουρα ενόψει ΔΕΘ και της παρουσίας του πρωθυπουργού, Κυρ. Μητσοτάκη, στην Έκθεση τέτοιες εκκρεμότητες θα πρέπει να έχουν τακτοποιηθεί.
Γ.Ρ.

Βαφές
* ΕΝΑ από τα εκπαιδευτικά προγράμματα δημιουργικής απασχόλησης για παιδιά, που ξεχωρίζει, μεταξύ άλλων, για τις πολύτιμες γνώσεις παραδοσιακών τεχνικών, που διδάσκει στις νέες γενιές, είναι το εργαστήρι φυτικών βαφών, με τίτλο «Από τα φυτά στα νήματα», το οποίο θα πραγματοποιηθεί σήμερα Τρίτη στη Ραψάνη. Είναι ένα εργαστήρι που κάλλιστα θα μπορούσε να γίνει και σε ενήλικες, αφού τέτοιες τεχνικές είναι άγνωστες στη σημερινή εποχή, σε μεγάλο ποσοστό ανθρώπων. Οι οργανωτές αυτής της δράσης ίσως θα πρέπει να πραγματοποιήσουν άλλο ένα εργαστήρι γνωριμίας με την παραδοσιακή τεχνική εξαγωγής βαφής από τα φυτά για τους μεγάλους και σίγουρα θα βρουν ανταπόκριση, καθώς παρατηρείται μια άνθηση στις ερασιτεχνικές χειροποίητες κατασκευές.
Λ.Κ.

Κινητοποιήσεις
* ΜΕΤΑ τις διάφορες ανακοινώσεις των Αγροτικών Συλλόγων του Δήμου Τυρνάβου και της Πανελλήνιας Ένωσης Μπλόκων (ΠΕΜ), όλα δείχνουν ότι στη ΔΕΘ θα υπάρξει δυναμική κινητοποίηση των αγροτών. Στο διαχρονικό πρόβλημα του αυξημένου κόστους παραγωγής προστέθηκαν πρόσφατα κι άλλα προβλήματα, όπως οι ανοιχτές τιμές παραλαβής των φρούτων, το θέμα της διάθεσής τους στις διεθνείς αγορές, κι ενώ ο χειμώνας προβλέπεται δύσκολος, λόγω ενεργειακής κρίσης. Όπως δήλωσε -με υπονοούμενα- Τυρναβίτης αγρότης «ό,τι φρούτο δεν φύγει στην αγορά, θα ανέβει στη συμπρωτεύουσα».
Γ.Ρ.

Οι δύο όψεις
* ΜΕ ανακούφιση έγινε δεκτή η χθεσινή βροχόπτωση στη Λάρισα, καθώς προσέφερε ανάσα δροσιάς σε όσους υπέμειναν καρτερικά τα σαραντάρια των προηγούμενων ημερών. Ο βροχερός καιρός βοήθησε στην πιο εύκολη προσαρμογή όσων επέστρεψαν από καλοκαιρινές διακοπές, ενώ εξυπηρέτησε και τους βαμβακάδες, οι οποίοι γλίτωσαν τα έξοδα του ποτίσματος.
Από την άλλη, οι προβλέψεις των μετεωρολόγων για άστατο καιρό το επόμενο διάστημα προκαλεί ανησυχία σε θεατρο-μουσικόφιλους, καθώς αυτήν την εβδομάδα στο Κηποθέατρο Αλκαζάρ προγραμματίζονται μία σειρά από ενδιαφέρουσες θεατρικές παραστάσεις και συναυλίες και εγκυμονεί ο κίνδυνος της αναβολής των εκδηλώσεων.
Γ.Ρ.

Ο κρυουλιάρης
* ΚΑΠΟΤΕ πέθανε ο πιο κρυουλιάρης άνθρωπος του κόσμου και όταν πήγε στον Παράδεισο παραπονιόταν συνεχώς στον Άγιο Πέτρο ότι κρυώνει. Απελπίστηκε, λοιπόν, ο Άγιος Πέτρος και τον στέλνει στην Κόλαση για να ζεσταθεί. Τον παίρνει ο διάβολος και τον βάζει δίπλα σ’ ένα καζάνι με καυτό λάδι. Την τρίτη μέρα, όμως, ο κρυουλιάρης ζήτησε πάπλωμα για να σκεπαστεί. Τότε ο διάβολος τον παίρνει απ’ το καζάνι και τον βάζει σ’ έναν φούρνο με θερμοκρασία 240 βαθμών Κελσίου και τον αφήνει για μία εβδομάδα. Κάποια μέρα τον θυμάται.
- Αμάν, τον ξέχασα τον φουκαρά... Τώρα πια θα ‘χει καεί. Ας δούμε τι έγινε...
Πάει κι ανοίγει την πόρτα.
- Είναι κανείς εδώ;
- Πόρταααα βρεεεε... Κλείσε και μας ξεπάγιασες.
Ζ.

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass