ΨIΘΥΡΙΣΤΑ ΚΑΙ... ΑΛΛΑ

Δημοσίευση: 24 Αυγ 2022 18:10
* ΔΕΚΑΔΕΣ ντόπιοι και επισκέπτες χθες στο πανηγύρι της φιλόξενης Καρυάς Ολύμπου, στα «Εννιάμερα» της Παναγίας. Και όπως κάθε χρόνο, καθιερωμένα, οι απλωμένες παρέες στην πλατεία του χωριού με καφέ, τσίπουρο και κρασί και εκλεκτούς μεζέδες, έχοντας συντροφιά τη σκιά των δέντρων. Εξαιρετικές εικόνες στα ορεινά της Ελασσόνας… * ΔΕΚΑΔΕΣ ντόπιοι και επισκέπτες χθες στο πανηγύρι της φιλόξενης Καρυάς Ολύμπου, στα «Εννιάμερα» της Παναγίας. Και όπως κάθε χρόνο, καθιερωμένα, οι απλωμένες παρέες στην πλατεία του χωριού με καφέ, τσίπουρο και κρασί και εκλεκτούς μεζέδες, έχοντας συντροφιά τη σκιά των δέντρων. Εξαιρετικές εικόνες στα ορεινά της Ελασσόνας…

Σεισμός


* ΝΑ ΤΑ, να τα. Αρχίσαμε πάλι. Τέσσερις ημέρες μετά, κουνηθήκαμε ξανά. 3,7 τότε, 4,3 χθες. Αλλά μην ανησυχείτε. Δεν υπάρχει περίπτωση να δούμε κάτι άλλο σε μεγάλο σεισμό. Ό,τι ζήσαμε, ζήσαμε. Τώρα ό,τι νιώθουμε είναι φυσιολογικοί μετασεισμοί. Αυτό ισχυρίζεται ο Ευθύμης Λέκκας που μίλησε μαζί του χθες η «Ε».
***
*ΟΜΩΣ ό,τι και να λένε οι σεισμολόγοι, όταν ακούς τον βόμβο από το υπέδαφος και νιώθεις το κούνημα σε έντονο βαθμό, η καρδιά σου πηγαίνει στην κούλουρη. Ευτυχώς δηλαδή που διήρκησε ελάχιστα δευτερόλεπτα, καθώς αν κρατούσε περισσότερο, κάποιοι θα πεταγόταν έξω από τα σπίτια τους, για καλό και κακό.
Κ.Γ.

Διακοπή...
* ΟΛΙΓΟΩΡΗ διακοπή δράσεων λόγω σεισμού έκανε η Κινητή Μονάδα Υγείας του ΕΟΔΥ που διενεργεί τα ράπιντ τεστ στο ισόγειο του Δημαρχείου Λάρισας. Μάλιστα εκδόθηκε και ανακοίνωση που αναρτήθηκε στην τζαμαρία, ενώ την ίδια ώρα όλες οι υπηρεσίες του Δήμου Λαρισαίων λειτουργούσαν κανονικά. Πολλοί βρέθηκαν να σχολιάσουν αρνητικά, μιλώντας για υπερβολική αντίδραση. Από την άλλη, όμως, ο φόβος είναι ένα συναίσθημα που ο κάθε άνθρωπος το αντιμετωπίζει διαφορετικά. Πολλοί αναστατώθηκαν χθες, καθώς ήταν ο δεύτερος και μεγαλύτερος σε ένταση σεισμός μέσα σε 5 ημέρες. Οπότε ίσως και ορθά να έπραξαν. Εξάλλου η διακοπή έγινε για πολύ λίγο, πολύ σύντομα ξεκίνησαν ξανά τα τεστ, ούτε δύο ώρες δεν κράτησε.
Ν.Π.
Τερλίκια
* ΕΙΝΑΙ η πρώτη φορά που, εν μέσω θέρους, συζητάμε για το πώς θα αντέξουμε τον χειμώνα! Καιρού θέλοντος και Πούτιν επιτρέποντος, ο φετινός προδιαγράφεται ιδιαίτερα δύσκολος και, σίγουρα, απρόβλεπτος.
Η Κυβέρνηση προσπαθεί με επιδοτήσεις να τιθασεύσει την ακρίβεια στο κόστος που προκαλεί η αύξηση των τιμών του φυσικού αερίου, στο ηλεκτρικό ρεύμα οικιακών καταναλωτών, επαγγελματιών και επιχειρήσεων. Είναι όμως σαφές ότι, όσο θα προχωρούμε στους φθινοπωρινούς και χειμερινούς μήνες, το ενεργειακό κόστος θα αυξάνεται και οι δημοσιονομικές αντοχές θα ελαττώνονται.
Ως εκ τούτου τα χειρότερα είναι μπροστά.
Σ’ αυτές τις περιπτώσεις είναι σαφές ότι απαιτείται και άλλου είδους ατομική συμπεριφορά. Δεν πρόκειται για επίδειξη κοινωνικής υπευθυνότητας, αλλά απλής λογικής που η ανάγκη επιβάλλει. Όταν κρυώνεις, παίρνεις και ατομικά μέτρα προστασίας, δεν περιμένεις μόνο την κρατική συνδρομή.
* * *
* ΣΕ όλη την Ευρώπη προμηνύονται μέτρα περιορισμού της κατανάλωσης. Για κάποιους θα είναι πολύ δύσκολα: Αν απαιτηθεί να κλείσουν ενεργοβόρες επιχειρήσεις, τότε εργαζόμενοι, αλλά και καταναλωτές θα επηρεαστούν σημαντικά, είτε με έμμεσο είτε με άμεσο τρόπο.
Θεωρητικά πιο εύκολη είναι η ατομική διαχείριση της εξοικονόμησης, σε επίπεδο καθημερινότητας. Λιγότερες ώρες λειτουργίας οικιακών συσκευών, έξυπνοι τρόποι οικονομίας σε ζεστό νερό, μείωση της σπατάλης των φωτιστικών σωμάτων, είναι πράγματα που όλοι μπορούμε να κάνουμε, ακόμη και αν δεν μας το επέβαλαν οι συνθήκες.
Οι παλαιότεροι έχουν και πρόσθετες λύσεις να μας προτείνουν. Ρούχα ζεστασιάς, πέρα από τις επιταγές της μόδας, θα γίνουν χρήσιμα. Βελόνες πλεξίματος θα βρεθούν ξανά σε χρήση (συνέβη άλλωστε και στη σκληρή απομόνωση λόγω της πανδημίας), φτιάχνοντας από πλεκτά και «φανέλες του στρατιώτη», μέχρι μάλλινες κάλτσες και τερλίκια!
Δ.Χ.

Χαράτσι
* ΚΑΙ εκεί που περίμεναν άπαντες τις κυβερνητικές ελαφρύνσεις από την «έκρηξη» των τιμών ενέργειας για τον Σεπτέμβριο, «σκάει» από το παράθυρο και ένα νέο μόνιμο χαράτσι. Ένα ακόμα τέλος, μία πρόσθετη εισφορά που θα πληρώνουν κάθε μήνα οι καταναλωτές μέσω των χρεώσεων Υ.Κ.Ω. στους λογαριασμούς ρεύματος.
Η εισφορά αυτή η οποία δεν θα ξεπερνά το 1 λεπτό/KWh για τους οικιακούς καταναλωτές, όποια και αν είναι η σκοπιμότητά της, δεν παύει να αποτελεί μία ακόμα επιβάρυνση.
Και μπορεί όλοι να αναγνωρίζουν την τεράστια προσπάθεια που καταβάλλει η Κυβέρνηση, εξαντλώντας κάθε οικονομική δυνατότητα για να συγκρατήσει το ενεργειακό κόστος και να προστατεύσει το εισόδημα των πολιτών, απέναντι σε μια πρωτοφανή σε μέγεθος και άγνωστη σε διάρκεια ενεργειακή κρίση που πλήττει ολόκληρη την Ευρώπη, ωστόσο η επιβολή ενός ακόμα τέλους ξενίζει, εκπλήσσει...
Είναι και η χρονική συγκυρία που επιβάλλεται...
Γ.Ν.

Χειμώνας
* «ΚΑΛΟ χειμώνα» ο ένας, «καλό χειμώνα» ο άλλος. Ε, πες, πες, έπιασαν οι ευχές και να σου και λίγο χειμώνας έκανε την εμφάνισή του στα τέλη του καλοκαιριού. Βροχές, κακό, συννεφιές και αέρηδες. Να δούμε τώρα τι ευχές θα ακολουθήσουν;
Κ.Γ.

Κρούσματα
* ΝΕΑ πτώση στον αριθμό των κρουσμάτων στην Περιφερειακή Ενότητα Λάρισας. Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ και τις μετρήσεις που έγιναν για την εβδομάδα από 15 μέχρι 21 Αυγούστου μετρήθηκαν 1.548. Η πτώση ξεπέρασε το ποσοστό του 20%. Στον κορονοϊό τα πάμε καλά αυτήν την περίοδο. Στόχος να συνεχίσουμε έτσι.
Κ.Γ.

Κενά
* ΟΛΟΙ οι εκπαιδευτικοί -μόνιμοι και αναπληρωτές- θα βρίσκονται στη θέση τους από 1η Σεπτέμβρη. Χθες ολοκληρώθηκε η διαδικασία υποβολής δήλωσης προτίμησης για πρόσληψη προσωρινών αναπληρωτών το διδακτικό έτος 2022-2023 και την Παρασκευή 26 Αυγούστου θα ανακοινωθούν τα ονόματα των αναπληρωτών εκπαιδευτικών σε ποιες Διευθύνσεις Εκπαίδευσης προσλαμβάνονται. Το διήμερο 27 και 28 Αυγούστου οι προσληφθέντες αναπληρωτές θα πρέπει να δηλώσουν τα σχολεία στα οποία προτιμούν να τοποθετηθούν. Τα κενά δεν είναι βέβαια κάτι που μπορεί να αποφευχθεί, αφού με την έναρξη της σχολικής χρονιάς όλο και κάτι θα προκύψει, να είναι όμως όσο το δυνατόν λιγότερα.
Ν.Π.

Μπερδέματα
* ΑΝΤΕ να βγάλεις άκρη. Οι Κρητικοί χτύπησαν τους Γερμανούς τουρίστες ή οι Γερμανοί τους Κρητικούς; Το θέμα πήρε τόσο μεγάλες διαστάσεις που στη μέση μπήκε και ο Σύνδεσμος Τουριστικών Πρακτόρων προσφέροντας μια εβδομάδα δωρεάν διακοπές στους Γερμανούς, γιατί ένιωσαν ότι δυσφημίστηκε το νησί τους. Τελικά αν αποδειχθεί το αντίθετο λέτε να υπάρξει γερμανική παρέμβαση με ανάλογη προσφορά για τους Κρητικούς; Ορίστε, αυτό είναι πολιτισμός.
Ν.Π.

Νέα κουλτούρα
* ΜΙΑ νέα «κουλτούρα» στα μέτρα για την πανδημία υιοθετείται από την Κυβέρνηση, όπως δήλωσε ο υπουργός Υγείας Θ. Πλεύρης. «Θα λέμε αυτά είναι τα μέτρα προστασίας, τα συστήνουμε και λέμε ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο και πού» είπε ο Υπουργός, ενώ ήταν κατηγορηματικός τα μέτρα θα είναι ήπια και χωρίς περιορισμούς δραστηριοτήτων. Οπότε ας πάρουν μια ανάσα όσοι ζουν με τον φόβο ότι θα μας κλείσουν μέσα πάλι. Απομακρύνεται ολοένα και πιο πολύ αυτό το σενάριο. Ναι καθώς χειμωνιάζει θα συζητάμε πάλι συχνά για την πανδημία, αλλά μάλλον μέχρι εκεί ...εκτός αν εμφανιστεί τίποτα νέο στον ορίζοντα. Με όλα τα απίστευτα που ζούμε τα τελευταία χρόνια, τίποτα δεν αποκλείεται.
Ν.Π.

Εξαγορά...
* ΤΗΝ πρώτη εξαγορά εταιρείας στη λιανική αγορά ηλεκτρισμού έφερε η ενεργειακή κρίση...
Η συμφωνία της εξαγοράς της WATT+VOLT από τη MYTILINEOS δεν εξέπληξε την αγορά. Εδώ και έναν χρόνο περίπου έχει προεξοφλήσει την αδυναμία των μικρών παρόχων ενέργειας να επιβιώσουν στις συνθήκες της κρίσης των απαιτήσεων για αυξημένη ρευστότητα από τη μια και τις δυσκολίες στην εισπραξιμότητα από την άλλη.
Οι έντονες πιέσεις που δέχεται ο κλάδος και κυρίως οι μικρές μη καθετοποιημένες εταιρείες από τις υψηλές τιμές είναι αβάσταχτες και οι εξαγορές αποτελούν μια βιώσιμη διέξοδο. Το σήμα δόθηκε και είναι ηχηρό...
Γ.Ν.

Παράσταση
* ΤΗΝ παράσταση «Αγγέλα Παπάζογλου» με την Άννα Βαγενά θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν οι κάτοικοι του Αμπελώνα στις 5 Σεπτεμβρίου. Ο Σύλλογος Γυναικών την ευχαριστεί δημόσια για την προθυμία της να δώσει αφιλοκερδώς την παράσταση. «Ευχαριστούμε θερμά την καταξιωμένη ηθοποιό και Λαρισαία συμπατριώτισσά μας, κυρία Άννα Βαγενά, για την αφιλοκερδή προσφορά της παράστασης σ’ όλους τους Δήμους της Λάρισας, η οποία επιθυμεί να τιμήσει με αυτόν τον τρόπο την επέτειο των 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή, μεταφέροντας τον λόγο της ηρωίδας του έργου και μαζί με αυτόν την ομορφιά των χαμένων πατρίδων, τους πόνους και τα πάθη της προσφυγιάς». Μοναδική ευκαιρία για όσους δεν έχουν δει την παράσταση, που ομολογουμένως είναι συγκλονιστική.
Ν.Π.

Πόλο
* ΣΕ προορισμό για τις νύχτες έχει μετατραπεί το κολυμβητήριο της Νέας Πολιτείας. Εκεί που διεξάγεται το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Κορασίδων στο πόλο. Πηγαίνουν κάθε βράδυ οι Λαρισαίοι να θαυμάσουν τα κορίτσια της Εθνικής Ελλάδος, αλλά και να γνωρίσουν το άθλημα. Ευκαιρία είναι και μάλιστα πολύ καλή. Πολλές οικογένειες με μικρά παιδιά είναι το ευχάριστο μήνυμα.
Κ.Γ.
Ραψάνη
* ΟΛΟΙ οι δρόμοι οδηγούν στη Ραψάνη. Ο λόγος; Μα φυσικά η γιορτή κρασιού που θα πραγματοποιηθεί μεθαύριο Παρασκευή και το Σάββατο. Πολλοί τραγουδιστές, μα το βασικό κίνητρο για να πάει κάποιος δεν είναι άλλο από το δωρεάν τοπικό διάσημο κρασί στους επισκέπτες. Σπεύσατε...
Κ.Γ.

Κανονικότητα
* ΠΑΟΛΑ, Χαρά Βέρρα, Νίκο Μακρόπουλο, Σταμάτη Γονίδη και πολλούς άλλους περιλαμβάνει φέτος το πρόγραμμα της Γιορτής Κρασιού Αμπελώνα. Μετά από απουσία δύο χρόνων λόγω πανδημίας η Γιορτή επιστρέφει. Η γιορτή ανοίγει αύριο Πέμπτη, με τους Αμπελωνίτες -και όχι μόνο- να ανυπομονούν για την επιστροφή στην ...κανονικότητα. Τελευταίο εμπόδιο οι προγνώσεις που μιλάνε για βροχή, αλλά σιγά, με δυο τρία ποτηράκια παραπάνω καλό αμπελωνίτικο κρασί, ποιος την υπολογίζει τη βροχή.
ΘΑ.

Μετά μουσικής
* ΕΓΚΑΙΝΙΑΖΕΤΑΙ αύριο η έκθεση ζωγραφικής της Αντιγόνης Καββαθά στη Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας. Στην έκθεση παρουσιάζονται έργα από την τριαντάχρονη πορεία της καλλιτέχνη, ενώ θα παρουσιαστεί και η εμβληματική «Διαδρομή», το μήκους 18 μέτρων έργο της, σχόλιο στην Ιστορία του 20ού αιώνα, στα μεγαλύτερα γεγονότα και στις τύχες των ανθρώπων σε ταραγμένες εποχές.
Μετά από τα εγκαίνια θα ακολουθήσει η μουσική εκδήλωση με τίτλο «Αυγουστιάτικη βραδιά με μουσικές περιπλανήσεις». Οι καταξιωμένοι μουσικοί Μαριάννα Ζάχου και Σπύρος Καβαλλιεράτος θα ταξιδέψουν τους παρευρεθέντες σε μουσικές και τραγούδια Ελλήνων και ξένων συνθετών στον δροσερό αύλειο χώρο της Δημοτικής Πινακοθήκης Λάρισας-Μουσείου Γ.Ι. Κατσίγρα. (Πέμπτη βράδυ όλοι οι δρόμοι οδηγούν στην Πινακοθήκη).
ΘΑ.

Ανατολή
* ΓΕΜΙΣΕ από κόσμο η πλατεία της Ανατολής Αγιάς την Παρασκευή το βράδυ για να παρακολουθήσει την παρουσίαση του βιβλίου του Στέλιου Τσιανίκα «Ζωντανή μνήμη». Στο βιβλίο παρουσιάζονται τα φοβερά γεγονότα που βίωσαν οι Σελιτσιανώτες την περίοδο της Κατοχής, της Αντίστασης και του Εμφυλίου, αλλά και ο βίος διακεκριμένων τέκνων του χωριού. Οικοδεσπότης και συντονιστής της βραδιάς ο παπα-Ρίζος, που όταν χρειάστηκε λειτούργησε πυροσβεστικά, σβήνοντας «εστίες» πριν γίνουν φωτιές.
ΘΑ.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass