ΨIΘΥΡΙΣΤΑ ΚΑΙ... ΑΛΛΑ

Δημοσίευση: 25 Αυγ 2022 18:00
 * ΚΑΙ εκεί που περιμένεις το λεωφορείο, διαβάζεις και το μήνυμα του Δήμου Λαρισαίων για την απογραφή στη Λάρισα, που τελείωσε φυσικά με τα γνωστά αποτελέσματα. Αλλά η αφίσα παραμένει ακόμη στη στάση -για την επόμενη απογραφή άραγε; * ΚΑΙ εκεί που περιμένεις το λεωφορείο, διαβάζεις και το μήνυμα του Δήμου Λαρισαίων για την απογραφή στη Λάρισα, που τελείωσε φυσικά με τα γνωστά αποτελέσματα. Αλλά η αφίσα παραμένει ακόμη στη στάση -για την επόμενη απογραφή άραγε;

Σημάδι
* ΓΙΑ ακόμα μία φορά η Πολιτική Προστασία προειδοποίησε για έκτακτα

καιρικά φαινόμενα. Τα κινητά ήχησαν συντονισμένα σε σημείο πανικού στο σπίτι. Στην αρχή μπερδευτήκαμε για το τι έρχεται ...σεισμός, λιμός, καταποντισμός.
* * *
* ΕΡΧΕΤΑΙ λέει μια κακοκαιρία που αυτήν τη φορά δεν της έδωσαν όνομα όπως έχουμε συνηθίσει. Πολλοί φοβούνται για τα χειρότερα, άλλοι το απέδωσαν στο ότι ο νονός των κακοκαιριών βρίσκεται σε διακοπές. Όπως και να ‘χει, καλού κακού, ας προσέχουμε και ας ελαχιστοποιήσουμε τις μετακινήσεις έως ότου περάσει. Άλλωστε, στον Βόλο πριν μια βδομάδα και στην Καλαμπάκα προχθές, δεν το περίμενε κανείς, η έντονη βροχόπτωση όμως είχε άλλα σχέδια.
Γ.Γ.

Ψεκασμένοι
* ΚΑΙ εγένετο νέος πολιτικός φορέας (ένας ακόμα) για να καλύψει ένα μεγάλο κενό στο πολιτικό φάσμα, όπως τουλάχιστον διατείνεται. Και το όνομα αυτού ...Κίνημα των ψεκασμένων (!) με ιδρυτή γνωστό παιδίατρο στο Αίγιο.
Εξέχουσα θέση στην ιδρυτική διακήρυξη η αρχή στο απόλυτο προσωπικό δικαίωμα της επιλογής των Ελλήνων να εμβολιαστούν για τον κορονοϊό. Γιατί όπως λέει ο παιδίατρος, είμαστε η μόνη χώρα που απέλυσε ανθρώπους και τους στέρησε τον μοναδικό πόρο επιβίωσης γιατί αρνήθηκαν να εμβολιαστούν...
* * *
* ΧΘΕΣ το νέο κίνημα και ο πρόεδρός του απηύθυνε δημόσια πρόσκληση σε ασυμβίβαστους, αποφασιστικούς και αποδεκτούς στις τοπικές κοινωνίες Έλληνες, για στελέχωση σε όλους τους νομούς της χώρας, καθώς -όπως υποστηρίζει-, ανά πάσα στιγμή μπορούν να προκηρυχθούν εκλογές.
Για την ιστορία, ιδρυτής της κίνησης είναι ο Σωτήρης Καρανικόλας από τις Καμάρες Αιγιαλείας, υποψήφιος βουλευτής Αχαΐας της ΝΔ, επί προεδρίας Εβερτ.
Δ.Κ.

Ιοί
* ΤΟ ακούσαμε και αυτό: Η γρίπη της τομάτας! Ιογενής ασθένεια που δεν έχει ταυτιστεί ακόμη ο ιός, αλλά ονομάστηκε έτσι γιατί οι ασθενείς εμφανίζουν κόκκινα εξανθήματα!
Κι αν ήταν κίτρινα; Θα ήταν του λεμονιού;
Μάλλον η μέθοδος της απλοποίησης των ονομάτων των πρωτοεμφανιζόμενων ιών, είναι για να καταλαβαίνουμε καλύτερα όσοι δεν είμαστε βιολόγοι, γιατροί... κ.ά. την ταυτότητά τους, λες και θα τους αναλύσουμε.
Κάπως έτσι βαφτίστηκαν η γρίπη των πτηνών, η νόσος των τρελών αγελάδων, η αφρικάνικη πανώλη των χοίρων, ο ιός του Δυτικού Νείλου και ούτω καθεξής.
Λ.Κ.

Διακοπές
* Η ΛΑΡΙΣΑ επανέρχεται στους προ καλοκαιριού ρυθμούς, με τον καιρό να βοηθά στην επιστροφή.
Τέλος και οι φωτογραφίες παραλιών και χαρούμενων προσώπων από τους χρήστες των κοινωνικών δικτύων! Που μαρτυρούν πως τελικά ήταν πολλοί αυτοί που πήγαν διακοπές, και μάλιστα σε νησιά και γνωστά τουριστικά θέρετρα, παρά την οικονομική ανέχεια και ανασφάλεια, τους υπέρογκους λογαριασμούς της ΔΕΗ και του φυσικού αερίου, τα ενοίκια που έφτασαν στον ουρανό, τις ανατιμήσεις όλων των προϊόντων, την τιμή του πετρελαίου και της βενζίνης, τους μισθούς που παρέμειναν στα τάρταρα, την ανεργία που μαστίζει ακόμη, το μεγάλο ποσοστό ατόμων που ζει με το κοινωνικό επίδομα ΚΕΑ, τις επιχειρήσεις που συνεχίζουν να πληρώνουν με το σταγονόμετρο τους εργαζόμενους...
Αλλά οι διακοπές, διακοπές!
Λ.Κ.

Κάνναβη
* ΟΙ Αμερικανοί θα κατασκευάσουν -λένε- θερμοκήπιο με κάνναβη, σε Διεθνή Διαστημικό Σταθμό.
Έχει δικαίωμα και η Ελλάδα στον Σταθμό; Στο διάστημα ελεύθερη η κάνναβη και στη γη παράνομη;
Λ.Κ.

Πεζοφάναρα
* ΟΙ κυκλοφοριακές αλλαγές που λαμβάνουν χώρα στο κέντρο της Λάρισας, ως απόρροια των παρεμβάσεων του Σχεδίου Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (ΣΒΑΚ), δεν αλλάζουν μόνο τις αυτοκινούμενες μετακινήσεις αλλά ...και την περπατησιά των Λαρισαίων, όπως θα έλεγαν οι παλαιότεροι. Με την έννοια ότι -από τα πράγματα- διαμορφώνονται νέες διαδρομές που -τελικά- θα τις επιλέξουν οι συμπολίτες, ιδιαίτερα αν αυτές προσθέτουν αίσθημα ασφάλειας και περισσότερης άνεσης στη μετακίνησή τους.
Για παράδειγμα, η μικρή, στενή και ανήλια -μέχρι πρότινος- οδός Ογλ (στο τμήμα της από τη Νικηταρά έως την 31ης Αυγούστου), έχει μετατραπεί πλέον σε έναν δρόμο που, κυριολεκτικά, σε καλεί να τον περπατήσεις. Άνετο, ασφαλή, αισθητικά όμορφο και πιο «λαμπερό» απ’ ό,τι πριν.
* * *
* ΔΕΝ λείπουν όμως και ορισμένες ατέλειες, κάποιες από τις οποίες ίσως οφείλονται σε «σχεδιασμούς επί χάρτου», αντί να λαμβάνουν υπόψη τους πραγματικές συνθήκες και ανάγκες. Αναφέρομαι στη λειτουργία των πεζοφάναρων με χρονόμετρο.
Έτσι, επί του κυκλικού κόμβου στη συμβολή των οδών Κύπρου, Νικηταρά, 23ης και 28ης Οκτωβρίου και στις διαβάσεις των οδών 23ης Οκτωβρίου και 28ης Οκτωβρίου, τα 8 δευτερόλεπτα μοιάζουν να είναι αρκετά για την ασφαλή και χωρίς άγχος διάσχιση καθεμιάς εκ των διαβάσεων.
Ωστόσο, τα δύο πεζοφάναρα λειτουργούν ως ένα και όχι αυτόνομα. Αλλά κάποιος που θέλει να διασχίσει και τις δύο διαβάσεις πρακτικά δεν προλαβαίνει μέσα στον ίδιο χρόνο των 8 δευτερολέπτων και, επομένως, δεν έχει νόημα.
Αυτό πιθανότατα συμβαίνει για να μη διακοπεί η αυτοκίνηση σε ένα μόνο τμήμα του κόμβου, ενώ σε άλλο επιτρέπεται, κάτι που θα δημιουργούσε άλλου είδους αρρυθμίες.
Από την άλλη όμως, υποτίθεται ότι η κεντρική φιλοσοφία του ΣΒΑΚ είναι να ενισχύσει και τελικά να εξυπηρετεί την πεζή μετακίνηση, αποθαρρύνοντας την αυτοκίνηση. Και τα δύο ταυτόχρονα δεν μπορούν να υπηρετηθούν.
Δ.Χατζ.

Το τέλος
* ΠΡΩΤΟΦΑΝΗΣ ξηρασία στην Ευρώπη, η χειρότερη ξηρασία των τελευταίων 40 ετών στην Ανατολική Αφρική, λιώνουν πιο γρήγορα οι παγετώνες, τεράστιες εκτάσεις χάνονται από πυρκαγιές ...στον πλανήτη γη.
Σύμφωνα με όλα τα παραπάνω και το «καμπανάκι» που χτυπούν οι περιβαλλοντολόγοι και όχι μόνο, για την κλιματική κρίση, είναι άξιο απορίας πώς δεν εμφανίστηκαν ακόμη οι «προφήτες» για το τέλος του κόσμου.
Λ.Κ.

Ντόμινο
* ΦΩΝΑΖΟΥΝ οι κτηνοτρόφοι ότι χάνονται κοπάδια με την ακρίβεια, καθώς τα σφάζουν για να βγάλουν τα έξοδά τους. Και μέχρι να ξαναφτιαχτεί το κοπάδι, απαιτεί χρόνια. Το είδαμε και σε μια άλλη κατηγορία επαγγελματιών πρόσφατα στο παζάρι στα Φάρσαλα. Μετά από δύο χρόνια απραξίας λόγω της πανδημίας, έμποροι άλλαξαν δουλειές για να βιοποριστούν και δεν συνέβη μόνο στα Φάρσαλα, αλλά και σε άλλες περιοχές που προηγήθηκε εμποροπανήγυρη. Δύσκολα χτίζεις κάτι, εύκολα χαλάς.
Γ.Γ.
Χίλια ευρώ
* ΤΟ Κέντρο Δια Βίου Μάθησης ΚΕΚ ΙΝΕ ΓΣΕΕ Θεσσαλίας θα πραγματοποιήσει προγράμματα κατάρτισης ανέργων (το 65% θα γίνει διαδικτυακά), για την απόκτηση ψηφιακών και πράσινων δεξιοτήτων, με εκπαιδευτικό επίδομα έως 1.000 ευρώ.
Τα προγράμματα αναβάθμισης δεξιοτήτων και επανακατάρτισης σε κλάδους υψηλής ζήτησης με έμφαση στις ψηφιακές και «πράσινες» δεξιότητες υλοποιoύνται στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Με λίγα λόγια, η Ευρωπαϊκή Ένωση «επιδοτεί» την ανεργία στη χώρα μας, αντί να «ανοίξει» θέσεις εργασίας, σε μια εποχή που ο ιδιωτικός τομέας συρρικνώνεται.
Εκτός αν οι άνεργοι καταρτίζονται για να προσληφθούν στο Δημόσιο!
Λ.Κ.

Εφιάλτης
* ΣΕ... εφιάλτη για τα νοικοκυριά τείνει να εξελιχθεί η σημερινή ακρίβεια.
Οι τιμές των προϊόντων «εκτοξεύονται» και το χειρότερο είναι πως οι αυξήσεις τιμών στα ράφια των σούπερ μάρκετ δεν δείχνουν κανένα σημάδι αποκλιμάκωσης ή έστω σταθεροποίησης.
Δείτε λοιπόν και βγάλτε τα δικά σας συμπεράσματα για την πορεία των τιμών σε βασικά είδη διατροφής τους τελευταίους μήνες στα σούπερ μάρκετ για το φθινόπωρο:
-Αλεύρι (1 κιλό): Μάρτιος 1,28 ευρώ - Αύγουστος 1,86 ευρώ, αύξηση 45%.
-Ψωμί για τοστ (500 γρ.): Μάρτιος 1,85 ευρώ - Αύγουστος 2,20 ευρώ, αύξηση 18,9%.
-Γάλα (1 λίτρο): Μάρτιος 1,38 ευρώ - Αύγουστος 1,82 ευρώ, αύξηση 31%.
- Μακαρόνια (500 γρ.): Μάρτιος 0,97 ευρώ - Αύγουστος 1,20 ευρώ, αύξηση 23,7%.
Γ.Π.

Απογοήτευση
* ΞΕΚΙΝΟΥΝ σε λίγες μέρες οι Γιορτές Κρασιού σε Αμπελώνα και Ραψάνη, αλλά το κλίμα στις τάξεις των παραγωγών είναι αντιστρόφως ανάλογο με τις τιμές που ακούγονται φέτος στο οινοποιήσιμο σταφύλι. Αντίστοιχη «μαύρη εικόνα» επικρατεί και στο αχλάδι. Υπενθυμίζουμε τη Γιορτή Αχλαδιού το Σάββατο στα Πλατανούλια.
Οι αγρότες βρίσκονται σε αδιέξοδο. Μπροστά στον κίνδυνο η σοδειά να μείνει απούλητη, δίνουν τα φρούτα στον έμπορο με ανοιχτή τιμή. «Φτάσαμε σε σημείο να παρακαλάμε να ρίξει χαλάζι για να εισπράξουμε κάποια αποζημίωση» παραδέχεται στην «Ε» Τυρναβίτης αγρότης. Κάποιοι ζητούν την κρατική παρέμβαση, άλλοι υπενθυμίζουν ότι έχουμε καθεστώς ελεύθερης αγοράς. Όλοι όμως συμφωνούν ότι απαιτείται οργανωμένο σχέδιο για την Ελληνική Γεωργία, ένα master plan.
Η «Ε» στην περσινή ΔΕΘ ρώτησε τον Πρωθυπουργό για το «αν υπάρχει τέτοιο σχέδιο». Εισέπραξε κάποιες δεσμεύσεις, οι οποίες όμως δεν μετουσιώθηκαν σε πράξεις. Αυτήν τη δέσμευση είναι αποφασισμένοι να υπενθυμίσουν στον κ. Μητσοτάκη οι αγρότες στο φετινό συλλαλητήριο της συμπρωτεύουσας.
Γ.Ρ.

Αναστάτωση
* ΣΕ σούπερ μάρκετ της Λάρισας, χθες, οι καταναλωτές έκαναν τις αγορές τους αμέριμνοι, όταν άρχισε να «χτυπά» στα κινητά τους τηλέφωνα το προειδοποιητικό μήνυμα για επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα (καταιγίδες, ραγδαίες βροχοπτώσεις, κεραυνοί...) στην περιοχή μας. Και μόνο το άκουσμα του ηχητικού συναγερμού, που ερχόταν από διάφορες πλευρές του χώρου, δημιούργησε αναστάτωση, με αποτέλεσμα να αλλάξει η εικόνα των αργών ρυθμών, με την αντίστροφη κίνηση!
Οι περισσότεροι, επηρεασμένοι από τον ήχο, προχώρησαν πιο γρήγορα στις αγορές τους, γεγονός που μαρτυρά ότι επηρεάστηκαν από τον παρατεταμένο ήχο προειδοποίησης, αν και διατήρησαν την ψυχραιμία τους. Βέβαια, οι διάλογοι έδειχναν τη φόρτισή τους: «Γρήγορα, έχω απλωμένα ρούχα», «Θα πρέπει να στερεώσουμε τις γλάστρες στο μπαλκόνι», «Θα προλάβουμε να πάμε στην αγορά;», «Τα καυσόξυλα θα τα φέρουν σήμερα στο σπίτι, με τέτοιο καιρό;», «Να πάμε πιο νωρίς να πάρουμε το παιδί από τη γιαγιά» κ.ά.
Τελικά, ο προειδοποιητικός ήχος άλλαξε άρδην τον προγραμματισμό τους.
Λ.Κ.

Ολοκλήρωση
* ΜΕ τον καλύτερο δυνατό τρόπο θα κλείσει την πλούσια σε δράσεις θητεία του στην προεδρία της Ιατρικής Σχολής ο καθηγητής Αθανάσιος Γιαννούκας.
Την τελευταία ημέρα της θητείας του αναγορεύεται επίτιμος καθηγητής της Ιατρικής Σχολής ο γνωστός καθηγητής Πολιτικής Υγείας Ηλίας Μόσιαλος, στον οποίο ο Λαρισαίος καθηγητής θα επιδώσει τους τίτλους και το επιτηβέννιο στον Θεσσαλό -καταγόμενο από τα Τρίκαλα- τιμώμενο της βραδιάς στο εντυπωσιακό τελετουργικό.
* * *
* ΚΑΙ μια λεπτομέρεια άγνωστη στους περισσότερους για τον Ηλία Μόσιαλο: διετέλεσε μέλος της πρώτης Διοικούσας Επιτροπής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας το 1984 ως εκπρόσωπος της ΕΦΦΕΕ.
Δ.Κ.

Έλεγχοι γίνονται;
* ΝΕΑ ενίσχυση των νοικοκυριών με κάρτα ακριβείας ή Fuel Pass 3 σχεδιάζει η κυβέρνηση για να αντιμετωπίσει το κύμα ανατιμήσεων σε προϊόντα και καύσιμα.
Καλή αυτού του είδους η επιδοματική πολιτική, αλλά μήπως έτσι επιβραβεύονται κι όσοι κερδοσκοπούν εις βάρος των καταναλωτών; Ακόμη δεν έχουμε ακούσει ποινές σε όσους παραβιάζουν τη νομοθεσία.
Κι όσο δεν μπαίνει το μαχαίρι στο κόκαλο, τέτοιες επιδοτήσεις θα πέφτουν σε βαρέλι δίχως πάτο...
Γ.Ρ.

Δεν μας ξέχασε
* OΛΑ δείχνουν ότι η πανδημία δεν μας ξέχασε, καθώς το τριήμερο του Δεκαπενταύγουστου δεν είχαμε κανέναν νεκρό από τροχαίο ατύχημα, αλλά είχαμε 100 νεκρούς από κορονοϊό.
Την αποκάλυψη έκανε χθες ο διευθυντής στη Β’ ΜΕΘ στο «Παπανικολάου», Νίκος Καπραβέλος, μιλώντας στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα ΜEGA».
Το 6ο κύμα λοιπόν ήταν το χειρότερο καλοκαιρινό από την έναρξη της πανδημίας, με πάρα πολλά κρούσματα και δυστυχώς με ολέθριες συνέπειες στις μεγάλες ηλικίες. Ας σημειωθεί πως Ιούλιο και Αύγουστο θρηνήσαμε ως χώρα 1.000 περίπου νεκρούς. Όσο είναι δηλαδή ένα χωριό.
Γ.Π.

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

TEDRA
INTERCOMM FOODS
SYNETAIRISTIKH TRAPEZA THESSALIAS
Μείνε μαζί μας
MPOFILIOU 8-9-22
MIKEL
αυτοκινητοδρομος αιγαιου
AKUO
ΚΗΠΟΘΕΑΤΡΟ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass