ΨIΘΥΡΙΣΤΑ ΚΑΙ... ΑΛΛΑ

Δημοσίευση: 17 Σεπ 2022 18:00
* ΕΝΩ ο Βασ. Ζωγράφος εξηγεί στην Έφη Αχτσιόγλου, που βρέθηκε στη Λάρισα, ότι είχαν συνεργαστεί στενά με τον άντρα της, τον Δημ. Τζανακόπουλο, όταν ήταν κι εκείνος γραμματέας του κόμματος. Ζ. * ΕΝΩ ο Βασ. Ζωγράφος εξηγεί στην Έφη Αχτσιόγλου, που βρέθηκε στη Λάρισα, ότι είχαν συνεργαστεί στενά με τον άντρα της, τον Δημ. Τζανακόπουλο, όταν ήταν κι εκείνος γραμματέας του κόμματος. Ζ.

Γλυκές μέρες
* ΜΕΧΡΙ τον Νοέμβριο θα κάνουμε μπάνια, διάβαζε προγνώσεις ο Λαρισαίος.


- Από τους λουκουμάδες της παραλίας κατευθείαν στα μελομακάρονα. Ανάσα δεν θα πάρουμε. Απ’ τη ζάχαρη στο μέλι...
Ζ.

Παζαρίσια
* ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ, μετά το μέσον του στη Λάρισα, άρα Παζάρι. Και ο φωτοθηκάριος Γ. Γρ. συνεισφέρει με πολύ παλιά δημοσιεύματα.
Εφημερίδα «Σάλπιγξ», Αύγουστος 1890.
Ο δήμαρχος Λαρίσσης Δ. Γαλάτης προκηρύττει ότι:
Διά του από 28 Αυγούστου 1889 Β. Διατάγματος ενεκρίθη ίνα εν τη θέσει «Μεριά» της πόλεως Λαρίσσης συστάσα διά του από 9 Ιουνίου του αυτού έτους ετέρου Β. Διατάγματος εμπορική πανήγυρις τελείται την 26ην Σεπτεμβρίου διαρκούσα μέχρις της 1ης Οκτωβρίου εκάστου έτους.
Όθεν φέρομεν εις γνώσιν του κοινού και ιδία του εμπορικού κόσμου ότι η πανήγυρις αύτη τελεσθήσεται και εφέτος εις την ιδίαν θέσιν και κατά τας ανωτέρω ημέρας, και παρακαλούμεν τους εμπορευομένους και συναλλασσομένους οπωσδήποτε να προσέλθωσιν εις αυτήν ένθα θέλουσιν εύρει πάσαν ευκολίαν ενεργείας, ασφάλειαν και τάξιν. (Αρχαία υπόθεση το Παζάρι Λαρίσης).
* * *
* «ΤΑ παραπήγματα της εμποροπανηγύρεώς μας». Από την εφημερίδα «Μικρά», Σεπτέμβριος 1907. Μετά πολλής δραστηριότητος εξακολουθεί η κατασκευή των διά την προσεχή εμποροπανήγυρίν μας αναγκαιούντων παραπηγμάτων. Ο αριθμός αυτών θα ανέλθη εις 84, εις 8 δε διαμερίσματα, προϋπολογίσθησαν δε αντί δραχμών 3,200. Την κατασκευήν ανέλαβε το ενταύθα ξυλεμπορικόν κατάστημα του κ. Δ. Παπασταύρου εκ Βόλου με 36 τοις εκατόν ολιγώτερον των λοιπών μειοδοτών. (Τέτοια εποχή το ίδιο συμβαίνει και φέτος).
Ζ.

Ποια προσαρμογή
* ΤΩΡΑ οι κυβερνώντες προωθούν, βάσει καλοσχεδιασμένης πρότασης φυσικά, την επιστροφή στο πετρέλαιο όσων χρησιμοποιούν φυσικό αέριο για θέρμανση των σπιτιών τους. Λίγο άγαρμπα μάλλον, καθώς υπήρξε και η γνωστή «Πέτσινη» δήλωση περί θανάτου όσων δεν προσαρμόζονται, δαρβινικού χαρακτήρα μεν απολύτως κυνική δε.
* * *
* ΚΙ ο Β.Ν. εκπλήσσεται: «Εν τω μεταξύ επιδοτείται η αντικατάσταση λέβητα πετρελαίου από λέβητα φυσικού αερίου σε κατοικία που έχει ενταχθεί στο Πρόγραμμα «Εξοικονομώ 2021» και ακόμη είναι στη φάση υλοποίησης... Ενώ όσοι υλοποίησαν Πρόγραμμα «Εξοικονομώ» έχουν την υποχρέωση να διατηρήσουν τις επεμβάσεις για πέντε χρόνια...». Πώς θα γίνει επομένως; Με επιδότηση στην επιδότηση για να ξεχρεώσουν την επιδότηση; (Είναι τώρα αυτοί προσαρμοσμένοι υπουργοί;).
Ζ.

Τόσα Pass...
* ΕΠΕΙΔΗ κάθε τόσο ανοίγει και μια νέα πλατφόρμα, έγινε μια καταγραφή των υφισταμένων.
Fuel Pass-Καύσιμα
Power Pass-Ρεύμα
Free Pass-Τουρισμός
Pass Giannina-Ποδόσφαιρο
Σαν Pass Καλαμάτα-Ταξίδι
Pass-ατέμπο, για τον καναπέ
Pass-OK-o Πράσινος Ήλιος
ByPass-φτου, αχρείαστο
Pass γυρεύοντας, τσακωμός
Φιρί-φιρί το Pass, για καβγά
Passport, κι όπου φύγει-φύγει.
Ζ.

Αενάως
* Η πλήρης απογοήτευση σε παρέα γαύρων της Αγιάς.
- Ώσπου να ολοκληρώσει τις μεταγραφές του ο Ολυμπιακός, που τώρα φέρνει τα καλά ο πρόεδρος, κι ας κοντεύουν τρεις μήνες από τότε που άρχισαν τα επίσημα ματς, ώσπου να τελειώσουν, λοιπόν, με τα καλοκαιρινά αποκτήματα του φθινοπώρου, ε, θα κοντεύει ν’ αρχίσει η μεταγραφική περίοδος του Δεκεμβρίου.
- Αενάως μεταγραφές, να έχουν θέμα να πανηγυρίζουν οι οπαδοί καθότι μ’ αυτά που βλέπουν στο χορτάρι...
Ζ.

Αποσταθεροποίηση
* ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕ να πολιτικοποιήσει τα προσωπικά του ο νεαρός Λαρισαίος.
- Είδε λέει η δικιά μου ένα μήνυμα στο κινητό μου που της φάνηκε περίεργο κι ενοχλήθηκε πολύ. Της είπα ότι μάλλον το έστειλαν οι Ρώσοι, διότι ο Πούτιν επιδιώκει αποσταθεροποίηση της σχέσης μας. Νομίζω ότι δεν το πίστεψε.
Ζ.

Μια χλιμάρα
* ΚΙ άλλες Σαρακατσάνικες ιστορίες, ιδίας προελεύσεως με τις προηγηθείσες.
Στη δεκαετία του ‘60 υπήρχαν σινεματζήδες που περιόδευαν τα χωριά και προβάλαν ταινίες στις πλατείες ή σε καφενεία. Σε μια τέτοια προβολή πήγε ο Αποστόλης τη μάνα του. Η ταινία «Γκόλφω», που ξεκίνησε δείχνοντας πλαγιές και πρόβατα να βόσκουν. Βλέποντας αυτά η μάνα, αναστέναξε.
- Αυτήν τ’ν χλιμάρα μ’ έφιρις να ιδού πιδάκι μ’; Δε μ’ φτάν’ απ’ τ’ν έχου ουλ’ μέρα; Σήκω να φύγουμε...
* * *
* ΡΩΤΗΣΕ ο νεαρός τη γιαγιά του.
- Γιατί δεν έδωσες στο πρώτο σου παιδί το όνομα του πεθερού σου;
- Αχ πιδάκι μ’, δεν μας ρώτ’σαν. Έβαλε ου νουνός τ’ όνομα απού ‘θελε.
- Και γιατί δεν έδωσες ούτε στο δεύτερο παιδί σου το όνομά του και το έβαλες Ηλία;
- Ήθιλα να κάνου γκουρμπάν’ στα β’νά...
Άλλωστε στα β’νά, άρεσε στους Σαρακατσιαναίους να ζουν. Ο κάμπος, τα «Χειμαδιά», ήταν ένα αναγκαίο κακό. Μια χλιμάρα. (Γκουρμπάνι = Γιορτή με σφάξιμο αρνιού και γλέντι).
* * *
* ΣΥΝΑΝΤΗΣΕ τον κουμπάρο του την άνοιξη στη Βέροια. Είχαν καιρό να συναντηθούν, ξεχειμώνιαζαν σε διαφορετικά μέρη. Ο κουμπάρος είχε πληροφορηθεί για διάλυση του αρραβώνα της κόρης του και ρώτησε να μάθει λεπτομέρειες.
- Να σ’ πω, άρχισε να λέει ο πατέρας. Είχα ανάγκη από ‘να σκ’λι. Μ’ προξέν’σαν ένα καλό πρατάρ’ κοσκ’λί. Toυ πήρα κι το ‘φερα στα κονάκια. Όταν ήρθε η ώρα να πάει κοντά στα πρότα, αυτό γύρναγε πάλι στα κονάκια και δεν έκανε κατά τα πρότα (πρόβατα). Το ‘διωξα κι ‘γω κι είμι πάλι για σκ’λι. (Ήθελε να πει πως, αφού δεν προχωρούσε για γάμο, τον χώρισε και ψάχνει πάλι για γαμπρό. Πρότα είναι τα πρόβατα).
Ζ.

Σταθερά
* ΕΚΔΟΘΗΚΕ τελικά από το Δημοτικό Συμβούλιο Λαρισαίων το ψήφισμα καταδίκης της απρόκλητης επίθεσης κατά ενστόλων, στον λόφο του Φρουρίου, μετά από σχετική πρόταση που υπέβαλε στο Σώμα η επικεφαλής της αντιπολίτευσης Ρένα Καραλαριώτου.
Η πρόταση της Λαρισαίας πολιτικού, «το Δημοτικό Συμβούλιο να αναγνωρίσει το έργο και την προσφορά των αστυνομικών υπαλλήλων», υιοθετήθηκε στο κείμενο του ψηφίσματος, ενώ να σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη πρωτοβουλία έρχεται ως συνέχεια ανάλογων δράσεων της κ. Καραλαριώτου, που έχουν ως στόχο «την έμπρακτη στήριξη και υποστήριξη στους αστυνομικούς, οι οποίοι βρίσκονται ποικιλοτρόπως στο στόχαστρο κάποιων ομάδων, ευτυχώς μειοψηφιών, κι ας βρίσκονται μονίμως στην πρώτη σειρά του αγώνα, καθημερινά και σε ειδικές περιστάσεις, όπως στον Έβρο, την περίοδο της πανδημίας κ.λπ.».

Δυνατά και μελωδικά
* ΓΚΡΑΝ σουξέ, έσκισε η εκδήλωση στην αυλή της Δημοτικής Πινακοθήκης, η συναυλία με την παρουσίαση του CD «Μελωδικές περιπλανήσεις σε στίχους του Θωμά Αστερίου». Ο γνωστός στιχουργός, μουσικοσυνθέτης, τραγουδιστής και εθελοντής του Πολιτισμού, Θωμάς Αστερίου-Μπαγιαντέρας, τιμήθηκε εμφατικά από την τοπική κοινωνία, εκεί και ο Μητροπολίτης Ελασσόνας κ. Χαρίτων και ο αντιπεριφερειάρχης Β. Πινακάς και ο Κώστας Σκριάπας από το «Δίκτυο Περραιβία» και ο Μουσικός Σύλλογος Λάρισας «Η παρέα του Μ. Βαμβακάρη», μαζί με πολύ κόσμο.
* * *
* ΤΟ εν λόγω διπλό πολυσυμμετοχικό άλμπουμ, 38 ασμάτων, περιλαμβάνει νέα ακυκλοφόρητα ελληνικά τραγούδια, καθώς και τραγούδια που έχουν κυκλοφορήσει στα είκοσι χρόνια της πορείας του δημιουργού Θωμά Αστερίου, με συμμετοχή του ως στιχουργού σε έντεκα δισκογραφικές παραγωγές. Συνεργάστηκαν σ’ αυτό το διπλό CD κοντά στους 140 συντελεστές, καλλιτέχνες τριών γενεών που ζουν και δημιουργούν ανά την Επικράτεια, μα και την Υφήλιο ολόκληρη. Παγκόσμιος Λαρισαίος Μπαγιαντέρας, «Πάμε δυνατά και μελωδικά», που είναι και η στάνταρ προτροπή του.
Ζ.

Τραγουδιστές
* ΕΙΧΑΝ καλλιτεχνικές ευαισθησίες στη συντροφιά των νεαρών Λαρισαίων.
- Τόση ώρα μιλούσαμε για μάστορα κι εγώ εννοούσα να έρθει να μας φτιάξει τη σκεπή, ενώ εκείνη έλεγε για τον τραγουδιστή.
* * *
* ΦΟΡΑΕΙ, βρε ‘σεις, ο Αργυρός φανελάκι, θεός. Φοράω εγώ, Τσιόδρας.
Ζ.

Ζητείται ιερέας
* ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΟΝΤΑΙ ενορίτες του Ι.Ν. Κοιμήσεως Θεοτόκου Φαρσάλων, γιατί δεν τοποθετείται μόνιμος ιερέας εδώ και 3 χρόνια στον ναό. Αποκορύφωμα, προχθές στις 14, ημέρα του Σταυρού, η εκκλησία δεν λειτούργησε, γιατί δεν υπήρχε ιερέας. Ενορίτες ζητούν από τη Μητρόπολη Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων εξηγήσεις. Και λύση.
Γ.Γ.

Ονομασίες
* ΤΟ «Από πού κι ως πού;», ευρηματική και ψαγμένη ιστοσελίδα Γεωγραφίας και Πατριδογνωσίας. Με λήμματα και για τη Θεσσαλία.
Από πού κι ως πού Σκιάθος; Επειδή, λέει, βρίσκεται στη σκιά του Άθω. Τότε Σκιάθω έπρεπε να τη λένε. Άσε που ούτε με τηλεσκόπιο δεν βλέπεις τον Άθω, όχι να φτάνει κι η σκιά του εκεί. Αν θέλανε σώνει και καλά να μπουν υπό σκιά, αυτή θα έπρεπε να είναι του Πηλίου. Σκιαπήλιο, λοιπόν, η νέα και ορθότερη ονομασία του όμορφου νησιού.
* * *
* ΑΠΟ πού κι ως πού Αλόννησος; Το ξέρατε ότι στην αρχαιότητα η Αλόννησος ήταν άλλο νησί; Και μάλιστα ήταν κάπου εκεί κοντά, αλλά κανείς δεν ξέρει ποιο. Και η τωρινή Αλόννησος δεν είχε όνομα και όσοι πήγαιναν στην τότε Αλόννησο ρωτούσαν ποιο νησί είναι εκείνο απέναντι και τους απαντούσανε: «Άλλο νησί». Κι έτσι είχαμε την Αλόννησο (με ένα Λ και δύο Ν) και το Αλλονήσι (με δύο Λ και ένα Ν) απέναντι-απέναντι. Αργότερα που πλάκωσε ο τουρισμός, είπαν να σοβαρευτούν και έγινε το Αλλονήσι Αλόννησος και η Αλόννησος έγινε ένα άλλο νησί που μάααααλλον είναι η Κυρά Παναγιά.
* * *
* ΑΠΟ πού κι ως πού Χόρτο Πηλίου; Κατ’ αρχάς δεν είναι αυτό που νομίζετε. Ούτε κι αυτό που νομίζετε με τη δεύτερη. Δηλαδή για να είμαι ξεκάθαρος, (θέλω να πιστεύω ότι) δεν εμπλέκεται στην ιστορία κανενός είδους χόρτο που τρώγεται ή καπνίζεται.
Και τότε γιατί Χόρτο; Οι Ενετοί είχαν πολλές δοσοληψίες με το απάνεμο λιμανάκι του Χόρτου, μιας και είναι το νοτιότερο στον Παγασητικό κόλπο και βρίσκεται πολύ κοντά στην Αργαλαστή. Και είχαν θαμπωθεί από τη σπάνια ομορφιά του και την πλούσια βλάστηση, τόσο που το αποκαλούσαν Hortus, που στα λατινικά σημαίνει «κήπος» και κατ’ επέκταση «παράδεισος».
Ζ.
Με τους ιθαγενείς
* ΚΑΤΑΓΡΑΦΟΝΤΑΣ προβληματάκια, «παραγκουπόλεις στα παράλια, ψόφια ψάρια στο ποτάμι από τη μόλυνση, κρούσμα ελονοσίας παλαιότερα, τώρα κουνούπια του Δυτικού Νείλου», ο Τ.Γ. καταλήγει στο συμπέρασμα: «Τελικά παίζει ο Δήμος Τεμπών να είναι και ο πρώτος Αφρικανικός Δήμος της χώρας». Ο ίδιος, ωστόσο, διατυπώνει, επίσης, σαρκαστικά, την ένσταση: «Ευτυχώς δηλαδή που έχει διόδια στον παράδρομο Πυργετού και θυμίζει Ευρώπη. Mε καμία κάρτα δωρεάν διέλευσης για τους ιθαγενείς ή με καθρεφτάκια θα τη βγάλουμε πάλι;».
Ζ.

Στο περίμενε
* ΜΠΑΙΝΕΙ ο Γιωργάκης στο φαστφουντάδικο και παραγγέλνει: «Δύο πίτες γύρο απ’ όλα». Εκείνη την ώρα ο σουβλατζής είχε γυρισμένη την πλάτη και ασχολιόταν με τον γύρο. Του απαντάει χωρίς να γυρίσει: «Περίμενε στη σειρά σου». Κοιτάει ο Γιώργος αριστερά, κοιτάει δεξιά, δεν υπήρχε ψυχή στο μαγαζί. Μετά από λίγο του ξαναλέει: «Δύο πίτες γύρο απ’ όλα, θέλω». «Όταν έρθει η σειρά σου», του ξαναλέει ο σουβλατζής, που συνέχιζε να ασχολείται με τα κρέατά του.
* * *
* ΚΟΙΤΑΖΕΙ πάλι ο νεαρός αριστερά-δεξιά, ψυχή στο μαγαζί.
Σε κάνα πεντάλεπτο ξαναπλησιάζει ο Γιωργάκης και ρωτάει θυμωμένος: «Τι θα γίνει ρε φίλε με τις πίτες μου;». «Στη σειρά σου», του λέει αυτός.
«Α παράτα μας, ρε βλάκα...», του απαντάει ο νεαρός.
Γυρίζει ο σουβλατζής μπαρουτιασμένος: «Τι είπες ρε αλήτη;».
«Δεν το είπα εγώ», του απαντάει ο Γιώργος.
-«Και ποιος το είπε τότε;».
«Ξέρω ‘γω; Δε βλέπεις, της κακομοίρας γίνεται από κόσμο εδώ μέσα...».                 

Ζ.

 

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass