ΨIΘΥΡΙΣΤΑ ΚΑΙ... ΑΛΛΑ

Δημοσίευση: 02 Οκτ 2022 18:10
* ΑΥΤΗ είναι ποδηλατάδα… Κι η θάλασσα τόσο ήρεμη, μιλάμε λίμνη. Μα αφού είναι λίμνη πραγματικά, η Πλαστήρα. Ζ. * ΑΥΤΗ είναι ποδηλατάδα… Κι η θάλασσα τόσο ήρεμη, μιλάμε λίμνη. Μα αφού είναι λίμνη πραγματικά, η Πλαστήρα. Ζ.

Τα συνήθη


* ΒΡΟΧΕΡΟΣ Οκτώβριος, ήπιος Νοέμβριος, παγωμένος Δεκέμβριος.
Αυτό αναφέρουν οι μακρόπνοες μετεωρολογικές προβλέψεις. Σωπάτε καλέ... Τόση πρωτοτυπία φέτος;
Ζ.

Με υπομονή
* - ΔΕΥΤΕΡΑ αύριο, ε;
Υπομονετικός και αισιόδοξος ο Λαρισαίος Χ. Τ.
- Μόνο 27 χρόνια απομένουν μέχρι τη σύνταξη. Πού θα πάει, θα περάσουν...
Ζ.

Σχέδια
* ΚΙ αφού μπαίνει νέα εβδομάδα, ξεκινούν και τα σχέδια.
- Δεν ξέρω πότε να ξεκινήσω δίαιτα. Σεπτέμβριο, Νοέμβριο, Ποτέμβριο...
* * *
* - ΛΟΙΠΟΝ το αποφάσισα, θα κόψω τα προφιτερόλ, τις μπύρες, τις σοκολάτες, τα αναψυκτικά, τα μεταμεσονύχτια γιουρούσια στο ψυγείο, θα κάνω φουλ γυμναστική κι όταν μου λένε πως αδυνάτισα θα λέω πως ‘’απλά σταμάτησα να βάζω ζάχαρη στον καφέ’’.
* * *
* - ΝΑ καταργηθούν οι ζυγαριές στα φαρμακεία. Για ντεπόν πας, με ηρεμιστικά φεύγεις.
Ζ.

Με εσωκομματική ψηφοφορία
* ΠΡΙΝ από μια εικοσιπενταετία η ΝΔ είχε εφαρμόσει δημοκρατική διαδικασία ανάδειξης υποψήφιου δημάρχου στη Λάρισα. Συμπτωματικά ή όχι, πάντως τότε ήταν που κέρδισε πρώτη φορά τη Δημαρχία. Κατόπιν, όντας εκλεγμένος δήμαρχος, ο Κ. Τζανακούλης συνέχισε να παίρνει το χρίσμα ή την υποστήριξη του κόμματος και να κερδίζει τον Δήμο, άλλες τρεις φορές.
* * *
* ΤΙ έγινε λοιπόν το 1998; Και τότε υπήρχε έντονο ενδιαφέρον γαλάζιων για τη Δημαρχία, κάμποσοι οι μνηστήρες. Αποφασίστηκε λοιπόν να εκφραστεί η βάση. Πρόεδρος της Νομαρχιακής Επιτροπής της ΝΔ ήταν από το 1994 ο Βασ. Μπατζηλιώτης. Τον Οκτώβριο θα είχε δημοτικές εκλογές, οπότε την άνοιξη του 1998, κοντά στο Πάσχα οργανώθηκε η διαδικασία ψηφοφορίας εκλεκτόρων για την ανάδειξη υποψήφίου δημάρχου. Οι 190 περίπου εκλέκτορες συμφωνήθηκε να είναι τα στελέχη της ΝΔ που ήταν εκλεγμένα στους διάφορους τοπικούς φορείς.
* * *
* ΜΑΖΕΥΤΗΚΑΝ λοιπόν μια Κυριακή πρωί, μετά την εκκλησία, στις ‘’Βερσαλλίες’’, στο αρχικό μαγαζί, το παλιό στην οδό Διγενή, έναντι στρατοπέδου Μπουγά. Να ψηφίσουν μεταξύ οκτώ υποψηφίων, μνηστήρων της δημαρχιακής υποψηφιότητας. Οι οποίοι ήταν αλφαβητικά, ο νυν περιφερειάρχης Κώστας Αγοραστός, ο αείμνηστος Βασίλης Δημητρίου, ο γιατρός Κώστας Λόλας, ο μηχανικός Κώστας Μέγας, ο οποίος είχε αποσυρθεί λίγο πριν την ψηφοφορία, ο αείμνηστος Γιάννης Σωτηρίου, ο γεωπόνος Κώστας Τζανακούλης, ο αείμνηστος Μάνθος Τζιαστούδης κι ο φαρμακοποιός Βασίλης Χολέβας.
* * *
* ΜΕΤΑΞΥ των επτά, που είχαν απομείνει, νικητής αναδείχθηκε από την κάλπη ο Κ. Τζανακούλης, με σχετική πλειοψηφία. Δεύτερος ήταν ο Κ. Αγοραστός. Δεύτερος γύρος μεταξύ των δύο πρώτων, για επίτευξη απόλυτης πλειοψηφίας δεν προβλεπόταν. Κι έτσι, ο αποδειχθείς μακροβιότερος δήμαρχος Λαρίσης πήρε το χρίσμα της ΝΔ. Στις δημοτικές εκλογές, δεν τον ακολούθησαν στο ψηφοδέλτιό του όλοι οι υπόλοιποι ανθυποψήφιοί του στην εσωκομματική διαδικασία. Ωστόσο εκείνος κέρδισε σε λίγους μήνες τον Χριστ. Καφφέ, μάλλον αναπάντεχα.
Ζ.

Η πατσαδερί
* ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΗΚΕ η λίστα του οδηγού Μισελέν για το 2022 και έδωσε ερέθισμα στον Σπ. Κ. : Είδα τη λίστα και η Φαρσαλινή πατσαδερί της καρδιάς μου, που για τον ψιλοκομμένο, τις κοιλίτσες και τα γρουνίσια ποδαράκια της έχουν γραφεί διθύραμβοι απ’ όλους τους γευσιγνώστες του Θεσσαλικού κάμπου και πάλι δεν φιγουράρει στις πρώτες θέσεις, παραμένοντας χωρίς αστέρι τα τελευταία πενήντα χρόνια. Στα θέματα τα γκουρμέ αυτή η χώρα μια ζωή θα με απογοητεύει.
* * *
* ΟΠΟΤΕ εξοργίζεται: Θα φύγουμε κύριοι, τέλος. Θα πάμε στην Good Year που ‘χει και καλύτερο κράτημα στον δρόμο.
Ζ.

Νέα Σμύρνη
ΟΤΑΝ, πριν μερικά χρόνια, ο συμπολίτης επαγγελματίας, εγκαταστάθηκε και λειτούργησε τη μικρή του επιχείρηση στη Νέα Σμύρνη Λάρισας, ένας γνωστός του που ζούσε στη συνοικία, τον ρώτησε:
-Το σκέφτηκες καλά;
-Γιατί; απόρησε εκείνος.
Η συμβουλή του φίλου του, τον ξάφνιασε ακόμη περισσότερο: να πάρεις όπλο, του είπε.
Σήμερα, δεν έχει καμία αμφιβολία, ότι είχε δίκιο. Κι αυτό γιατί η διαβίωση, σε ένα μεγάλο τμήμα της συνοικίας, αποτελεί καθημερινό –σχεδόν- στοίχημα ηρεμίας, αν όχι ασφάλειας.
Με την παραβατικότητα να έχει ξεφύγει από κάθε έλεγχο και τα κρούσματα επιθέσεων -όχι μόνο λεκτικών- να διαδέχονται το ένα το άλλο, δεν είναι λίγοι εκείνοι που σκέφτονται ακόμη και να μετακομίσουν, εγκαταλείποντας την περιοχή.
Η «Ε» γίνεται τακτικά δέκτης παραπόνων, διαμαρτυριών και καταγγελιών για πράξεις ανομίας, εχθρικές συμπεριφορές, επιθέσεις με πέτρες, δολιοφθορές και κλοπές, από συμμορίες κυρίως νεαρών της περιοχής που δρουν ανενόχλητοι, εκφοβίζουν και τρομοκρατούν ακόμη και στο φως της ημέρας.
Και το ερώτημα που θέτουν και απευθύνουν είναι ένα: Γιατί αστυνομικές και δικαστικές αρχές, πολιτικοί ιθύνοντες και παράγοντες του δημόσιου βίου, παρακολουθούν, ανήμποροι να αντιδράσουν;
Οι κάτοικοι της Ν. Σμύρνης –αλλά και πέρα από τα στενά όρια της συνοικίας- δεν έχουν χάσει τον ύπνο τους εξαιτίας των ατέλειωτων γλεντιών των Ρομά, αλλά κυρίως λόγο της ανεξέλεγκτης -παραβατικής και παράνομης- δράσης μελών τους, που διογκώνεται ακριβώς λόγω της ατιμωρησίας.
Τι πρέπει να γίνει; Να πάρουμε όπλα; αναρωτιούνται.
Δ.Χ.

Τώρα μάλιστα
Η ΡΩΣΙΑ επεκτείνει, μετά από πόλεμο τα σύνορά της προσαρτώντας περιοχές, υποτίθεται έπειτα από δημοψηφίσματα. Η Ουκρανία ζητά να ενταχθεί κατ’ επειγόντως στο ΝΑΤΟ και οι χώρες – μέλη της ΒΑ συμμαχίας θα αποφασίσουν αν στο υπογάστριο της Ρωσίας, παρατάξουν στρατεύματα.
Την ίδια ώρα, πιο νότια, η Ιταλία «αλλάζει» τον πολιτικό χάρτη της Ε.Ε. μετά τη νίκη των ακροδεξιών. Η Τουρκία έχει εδώ και χρόνια καταλάβει στρατιωτικά τη μισή Κύπρο και τώρα απειλεί με πόλεμο και την Ελλάδα. Ο πόλεμος με στρατιωτικά μέσα στην Ευρώπη, δεν φαίνεται να σταματά, ενώ ο οικονομικός πόλεμος, βρίσκεται επίσης σε εξέλιξη.
Με θύματα, τους πολίτες που χάρη και στα υπερκέρδη των επιχειρήσεων (σ.σ. αυτοί δεν έχουν πόλεμο) πληρώνουν πανάκριβους λογαριασμούς και καύσιμα. Πέντε ώρες την ημέρα χωρίς ρεύμα; Στη σημερινή εποχή της ευημερίας; Αλλά εδώ στέλναμε sms για να βγούμε στο πάρκο και δεχόμασταν έλεγχο από την ΕΛ.ΑΣ. αν, ως περιπατητές, ξεπερνούσαμε τα όρια της συνοικίας...
Β.Κ.

Συμβαίνουν
* ΝΕΑΡΑ ζευγάρια Λαρισαίων σε καθιερωμένες περιπέτειες, που νομίζουν ότι εκείνοι πρωτοανακάλυψαν.
- Τις σχέσεις τις κάνουμε παιδιά για να περνάμε ήρεμα, αν θέλαμε φασαρίες θα καθόμαστε σπίτι μας να πατάμε στα σφουγγαρισμένα της μάνας μας.
* * *
* - ΡΕΖΙΛΙ γίναμε στη γειτονιά... Ο άντρας μου είναι κάτω απ’ το σπίτι και κλαίει με λυγμούς χαϊδεύοντας το αυτοκίνητό μας. Κι όλα αυτά επειδή πήρα δίπλωμα.
* * *
* - ΑΣ κρατήσουμε τους εγωισμούς λοιπόν. Ήταν πιο εύκολο από το να κρατήσουμε ο ένας τον άλλο.
Ζ.

Δεν ιδιωτικοποιήθηκε
* ΚΑΘΩΣ ο Τσίπρας υποσχέθηκε να επανακρατικοποιήσει τη ΔΕΗ, ο Λαρισαίος έθεσε το ζήτημα στο τραπέζι της συζήτησης στην παρέα.
- Τελικά μόνο το νερό δεν έχει ακριβύνει. Το σκέφτεστε; Μέσα σ’ όλα τα υπόλοιπα και να το νερό, επίσης πολύτιμο, παραμένει στα ίδια. Παρότι ενεργοβόρα διαδικασία η ύδρευση. Κι αυτό επειδή η επιχείρηση είναι δημοτική. Αν είχε ιδιωτικοποιηθεί, τώρα οι λογαριασμοί του νερού θα πετούσαν κι αυτοί, θα είχε λόγο να επικαλεστεί ο ιδιώτης, τόσο ρεύμα ξοδεύει σε πομώνες και αντλίες κι αφού αυτό ακρίβυνε πολύ...
- Βρε, εδώ που τα λέμε, ούτε ο αέρας έχει ακριβύνει. Ακούσατε τίποτε για σχέδιο ιδιωτικοποίησης της ανάσας;
Ζ.

Επώνυμα
ΟΧΙ ανώνυμα αλλά επώνυμα, διορθώνουν εκπαιδευτικοί, έγινε η καταγγελία σε βάρος του πρώην προϊσταμένου και μελών του ΠΥΣΔΕ Λάρισας, από συνάδελφός τους καθηγητή. Η υπόθεση των 4 εκπαιδευτικών που είχαν παραπεμφθεί για παράβαση καθήκοντος εκδικάστηκε προχθές στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο και αθωώθηκαν.
Ενώ πρόσφατα η υπουργός Παιδείας, Νίκ. Κεραμέως ανακάλεσε δική της απόφαση, με την οποία τους είχε θέσει σε αργία, παρά την αντίθετη εισήγηση του Υπηρεσιακού Συμβουλίου.
Η συγκεκριμένη υπόθεση έκλεισε, αλλά από δίκες που αφορούν στα εκπαιδευτικά πράγματα και δη σε αποφάσεις, τα πινάκια καθαρογράφονται. Εκτός εάν προκύψουν εξωδικαστικοί συμβιβασμοί...
Β.Κ.

Τι φκιάντς α;
* ΣΤΙΣ άλλες περιοχές της χώρας λένε.
- Επ; Γειά σου φίλε, τι γίνεται;
Ή
- Ωω, έλα ρε, πώς είσαι;
* * *
* ΣΤΟΝ κάμπο όμως ο κόσμος είναι αλλιώς. Και πιο ομιλητικός.
- Εεειιι, που ‘σι, α; Τι φκιάντς, α;
Ή
- Ουεέεπτ, που ‘σι, ε φίλους; Ιδώ ξέρς ε, τα ίδια εεε... Τι καντς ισύ, πώς είσι εεε; Ιέλα πάμι για τσίπρα... Να τα πούμι, ε... Πάμι, ιέλα μαζί, ε... Α πιούμι κάνα καραφάκ’ι... Όχ’ι εεε... Όχ’ι, αγόρι μου... Αγόρι μου ιδώ... Ιδώ, εεε... Άσι μι, ιέχου α πάου α σβαρνίσου... Άσι μι... Αλλ’ φουρά α τα πιούμι... Άσι μι... Α πιούμι κάνα ουίσκ’ ι του βράδ’ι... (Πιο κοινωνικοί οι γκαραγκούνδις).
Ζ.

Σιωπή γαλάζιων
* «ΣΕ ό,τι αφορά τη ΝΔ και τον κ. Μητσοτάκη προσωπικά, η παρελκυστική τους τακτική, πέρα από ρητορικές διαφοροποιήσεις, αποτελεί επί της ουσίας τη συνέχιση της πολιτικής ΣΥΡΙΖΑ. Η τετραετία που διανύσαμε «αφήνει» την υπόθεση αυτή στο ίδιο σημείο που την παρέλαβαν από τους προηγούμενους. Υπάρχουν φυσικά διακηρυγμένες προθέσεις για ολοκλήρωση των έργων από τοπικά στελέχη και βουλευτές της ΝΔ, όμως αυτές στάθηκε αδύνατο να οδηγήσουν σε θετικό αποτέλεσμα, δεδομένης της αρνητικής στάσης του Πρωθυπουργού, όπως ανεπίσημα παραδέχονται και οι ίδιοι».
Στην Ε. Δ. Υ. ΘΕ. , οι γνωστοί υδρονόμοι της Θεσσαλίας δεν μασούν τα λόγια τους, για την υπόθεση του Αχελώου. Και για μεν τον ΣΥΡΙΖΑ, στον οποίο και «τα χώνουν» συστηματικά, βγαίνουν τα τοπικά στελέχη να δικαιολογήσουν όσο μπορούν. Στη ΝΔ θα υπάρξει αντίδραση άραγε; (Μπα... Εκεί σιωπούν, μη μπλέξουν).
* * *
* ΤΟΥΣ προκαλούν όμως ανοιχτά από την Ε. Δ. Υ. ΘΕ. , Γιαννακός-Γκούμας-Μπαρμπούτης: «...κανείς τους, όμως, ούτε βεβαίως οι αυτοδιοικητικοί παράγοντες που πρόσκεινται στον χώρο, με τις δήθεν «αγωνιστικές» τους περγαμηνές, δεν τόλμησαν να απαιτήσουν δημόσια από τον Πρωθυπουργό «τους» την άμεση συζήτηση στη Βουλή για την επικύρωση, τουλάχιστον, της πολιτικής βούλησης ότι θα ολοκληρωθούν τα έργα». (Πολλά ζητούν. Και μάλιστα τέτοια περίοδο).
* * *
* ΟΝΟΜΑΤΑ δεν χρειάζεται να πουν. «Γι αυτούς, τα όρια του αγώνα τους για τα υδατικά και οικολογικά προβλήματα της Θεσσαλίας τελειώνουν εκεί που αρχίζουν να ενοχλούν τις ιδεοληψίες του «οικολόγου» αρχηγού τους, που ναι μεν ο ίδιος δεν είναι σε θέση να αντιληφθεί τους επικείμενους κινδύνους, διαθέτει όμως έναν σημαντικό αριθμό πολιτικών και αυτοδιοικητικών στελεχών, πρόθυμων να προστατεύσουν το πληττόμενο κύρος του, εν αναμονή βεβαίως των «χρισμάτων» και της προσωπικής στήριξης από τον ηγέτη και το περιβάλλον του, χάρη στα οποία αρνούνται να αρθρώσουν έστω και μια ευγενική διαμαρτυρία για την καταστροφική του απραξία». (Μα ούτε τώρα θα απαντήσει κανείς τους δηλαδή;)
Ζ.

Αναγνώριση
* ΣΕ κάποιο χωριό της Λάρισας έφερε η Αστυνομία έναν σκοτωμένο άντρα, και ρώταγε αν τον ήξερε κανένας, προσπαθούσαν να κάνουν την αναγνώρισή του. Ο νεκρός ήταν σε κακή κατάσταση, άσχημα χτυπημένος στο πρόσωπο, αγνώριστος. Πλησίασε μια γυναίκα, κοίταξε, μετά έβαλε τολμηρά το χέρι της στο σώβρακο και λέει, ‘’α όχι, δεν είναι ο δικός μου’’. Βάζει μετά το χέρι της και μια άλλη γυναίκα, το ίδιο ‘’ όχι, δεν είναι δικός μου’’. Καλά, λέει μια τρίτη πλησιάζοντας, ‘’τόσο δύσκολο είναι να αναγνωρίσετε έναν άντρα;’’. Βάζει κι αυτή το χέρι της, σκέφτεται λιγάκι, ‘’μα καλέ, αυτός δεν είναι από το δικό μας χωριό.’’
Ζ.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass