ΨIΘΥΡΙΣΤΑ ΚΑΙ... ΑΛΛΑ

Δημοσίευση: 05 Νοε 2022 18:00
* ΣΤΟ Γενικό Νοσοκομείο χθες ο Χρ. Καπετάνος. Όχι τίποτε, καλά είναι ο άνθρωπος, τον διοικητή Γρ. Βλαχάκη πήγε να δει ως πολιτευόμενος, να κουβεντιάσουν για θέματα του Ιδρύματος. Ζ. * ΣΤΟ Γενικό Νοσοκομείο χθες ο Χρ. Καπετάνος. Όχι τίποτε, καλά είναι ο άνθρωπος, τον διοικητή Γρ. Βλαχάκη πήγε να δει ως πολιτευόμενος, να κουβεντιάσουν για θέματα του Ιδρύματος. Ζ.

Καλοκαιρία
* ΔΕΝ πρόκειται για κακοκαιρία, όπως είπε κι ο Φ.Τ. για την επερχόμενη, αλλά μάλλον για καλοκαιρία. Με επιστροφή δηλαδή στις συνηθισμένες για την εποχή καιρικές συνθήκες, ήτοι βροχές και πτώση θερμοκρασίας. Επιτέλους...
***
* - ΧΑΛΑΕΙ ο καιρός Νοέμβρη μήνα, που λέει κι η άλλη, μα τι άλλο θα μας συμβεί πια...
***
* - ΤΗΝ αυτή κακοκαιρία, την ονόμασαν Εύα. Την τελευταία φορά που μπλέξαμε με μια Εύα, μας πέταξαν έξω απ’ τον Παράδεισο.
Ζ.

Überalles
* «ΑΥΤΟΙ που κλείνουν ένα σχολείο κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς, είναι άσχετοι με την Παιδεία, πιο σωστά, μάλλον δεν έχουν Παιδεία. Και δεν μιλώ μόνον γι’ αυτούς που πήραν την απόφαση...». Ο γνωστός Λαρισαίος Ζ.Α. τα λέει έξω απ’ τα δόντια. Κι όταν η επίσης γνωστή Ε.Α. προσθέτει σχολιάζοντας συμπεριφορές «Business asusual», εκείνος δεν καλύπτεται απ’ το «Δουλειές ως συνήθως». Και το αντικαθιστά με το «Business überalles», το οποίο ναι σημαίνει «Δουλειές πάνω απ’ όλα», όμως παραπέμπει ταυτόχρονα και στην πολύ γνωστή φράση «Deutschland überalles», για τη Γερμανία, η οποία συνδέεται με το καθεστώς του Γ’ Ράιχ. (Να εμπεριέχεται άραγε κάποιο υπονοούμενο;)
Ζ.

Για τυπικούς
* «ΓΙΑΤΙ κλείνει το σχολείο;» Καταγράφει κι αναρωτιέται η Χ.Β. «Η Z. Μακρή επικαλείται θέμα στατικότητας. Ενώ αυτό δεν προκύπτει από πουθενά. Υπάρχει η εισήγηση του ΕΟΠΠΕΠ, ο οποίος δεν είναι Πολεοδομία αλλά ένας γραφειοκρατικός ελεγκτικός μηχανισμός του Υπουργείου, που απλά εξετάζει ότι έχεις όλα τα χαρτιά. Και στην έκθεσή του λέει, «έχετε αυτά ok, λείπει όμως το τάδε», επίσης τα «καταθέσατε εκπρόθεσμα κι εγώ τώρα δεν προλαβαίνω να τα διαβάσω, οπότε γνωμοδοτώ αρνητικά». Σε αυτό πατάει η Ζ. Μακρή και λέει κλείνω το σχολείο». (Δεν είναι λιγάκι χοντρό. Ίσως και πολύ).
Ζ.

Τηλεκατευθυνόμενα
* «ΑΠΟ τον Ιούλιο ξαφνικά, σαν κάποιος να πάτησε ένα κουμπί», τα διηγείται ξανά ο Νίκος Ράπτης. «Όλα τα στελέχη του Υπουργείου και η πλειοψηφία των στελεχών της ΝΔ, ιδίως εκείνων της επιρροής του ΠΘ, αντιμετώπισαν τα Εκπαιδευτήρια σαν «ετοιμόρροπο», «Συριζαϊκό»;(!!!!), «κοτέτσι», στο οποίο δεν θα άφηναν «ούτε τη γάτα τους». Όλα αυτά με ταραχή, αγένεια, και μεροληψία εντελώς αδικαιολόγητη. Τα παιδιά αντιμετωπίζονταν σαν ντομάτες που «έχει θέσεις» να μπουν, και οι εκπαιδευτικοί σαν αμελητέες ποσότητες που «θα κάνουν ιδιαίτερα και φροντιστήρια». Όλοι συμπεριφέρονταν σαν τηλεκατευθυνόμενα. Αρκεί να σκεφτεί κανείς πού βρίσκεται το κοινό σημείο όλων αυτών, για να καταλάβει πού υπογράφηκε το συμβόλαιο εκτέλεσης του σχολείου». (Τι είχε γίνει λοιπόν τον Ιούλιο;)
Ζ.

Επιθυμίες
* ΣΤΟΥΣ δικούς τους ρυθμούς, επιθυμίες και πλάνα οι νεαρές Λαρισαίες.
- Θέλω έναν άντρα που να είναι καλός, πιστός, υπομονετικός, προσεκτικός, ανιδιοτελής, καλός ακροατής όταν μιλάω...
- Γιατί δεν παίρνεις ένα σκύλο καλύτερα;
***
* - ΘΑ πάψω να ενδιαφέρομαι για τον Κώστα.
- Γιατί καλέ;
- Γιατί τελικά με θέλει.
***
* - ΘΕΛΩ άντρα που να μπορεί να με κουμαντάρει...
- Γιατί νταλίκα είσαι με τριαξονική ρυμούλκα και θες να οπισθογωνιάσεις;
Ζ.

Κι από αίθουσες;
* «ΕΧΕΙ ληφθεί υπόψη ότι αν σε κάποιο Λύκειο ή Δημοτικό, σε μια τάξη του, γραφτούν τώρα επιπλέον 2-3-4 μαθητές, πιθανόν ο νέος αριθμός μαθητών να υποχρεώσει στη δημιουργία επιπλέον τμήματος, δηλαδή να χρειαστεί και άλλη αίθουσα;» Ο γνωστός μαθηματικός Α. Β. έκατσε και τα μέτρησε τα πράγματα για την προοπτική να υποδεχτούν τώρα τα σχολεία της Λάρισας τους μαθητές της Ράπτου. «Έχει ληφθεί υπόψη, ότι επειδή στα Λύκεια, έχουμε 3 τάξεις ότι μπορεί, αν συμβεί η ίδια υπέρβαση μαθητών και στις άλλες δύο τάξεις, να χρειαστούν επιπλέον άλλες δυο αίθουσες; Υπάρχουν σχολεία με 3 κενές αίθουσες; Και εννοείται να μην κλείσουμε τα εργαστήρια φυσικής ή χημείας ή πληροφορικής ή μουσικής για να τα μετατρέψουμε σε τάξεις...».
***
* ΚΑΙ συνεχίζει τους υπολογισμούς και τις ερωτήσεις: «Έχει ληφθεί υπόψη, ότι επειδή στα Δημοτικά, που έχουν 6 τάξεις πιθανόν να χρειαστούν επιπλέον μέχρι 6 κενές αίθουσες;
Επίσης, θυμίζω ότι η δημιουργία έστω και ενός τμήματος στο Λύκειο σημαίνει να βρεθούν τουλάχιστον 8-9 ειδικότητες για να κάνουν τα μαθήματα, αντιστοίχως και στο Δημοτικό κάθε επιπλέον τάξη θα χρειαστεί 4-6 ειδικότητες εκπαιδευτικών. Αλήθεια πότε θα καλυφθούν τα κενά αυτά; Πότε θα διοριστούν οι αναπληρωτές; Και ειδικά στη Γ Λυκείου... Είναι έτοιμο το Δημόσιο στη Λάρισα να υποδεχτεί περίπου 700 μαθητές; (Συμπέρασμα: Μήπως προκλήθηκε τέτοια παιδαγωγική αναστάτωση, χωρίς να σκεφτούμε ότι θα κολλήσουμε σε τέτοια πρακτικά θέματα;)
Ζ.

Επίθεση με μπακ
* Ο προπονητής Μίτσελ ήθελε νίκη υποτίθεται στο τελευταίο ευρωπαϊκό ματς του Ολυμπιακού, παρότι βαθμολογικά αδιάφορο. Γι’ αυτό κι έκανε αλλαγές, βάζοντας αμυντικούς στο 0-0, αλλά κι ύστερα όταν έχανε 0-1. Με τις αλλαγές άρχισε να δέχεται και τα γκολ. Η ομάδα του ολοκλήρωσε τον αγώνα με 5- 6 πλάγια μπακ, χώρια τα σεντερμπάκ. Φταίει ο Ισπανός, φταίνε οι προηγούμενοι προπονητές, ο πρόεδρος πάντως κι οι συνεργάτες του ποτέ.
Ζ.

Τα ποιοτικά
* ΤΑ κλασικά για γκάλοπ αποτελέσματα, τόσους πόντους μπροστά η ΝΔ, τόσο καταλληλότερος ο Μητσοτάκης σε σύγκριση με τον Τσίπρα κ. ο. κ. Σ’ αυτή την τελευταία δημοσκόπηση της ΜΡΒ όμως, δημοσιοποιήθηκαν και ορισμένα από τα λεγόμενα ποιοτικά χαρακτηριστικά, αυτά που υποτίθεται αναλύουν οι ειδικοί και βλέπουν τις τάσεις του εκλογικού σώματος, λένε τώρα αυτοί...
***
* ΛΟΙΠΟΝ, επί παραδείγματι, «Σε ζητήματα διαχείρισης αναφορικά με την ακρίβεια και την αισχροκέρδεια», ο Αλέξης Τσίπρας συγκέντρωσε 30,6%, ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης 29,4%. Την ίδια στιγμή «Όσον αφορά τα ζητήματα που απασχολούν περισσότερο τους πολίτες», η ακρίβεια είναι αυτή που συγκέντρωσε το μεγαλύτερο ποσοστό με 51.9%. Ως δεύτερο ζήτημα που απασχολεί τον κόσμο, αναδεικνύεται η υπόθεση Πάτση, με 11% όμως και ταυτόχρονα ο Τσίπρας ξεπερνά τον Μητσοτάκη και στο ποιος μπορεί να αντιμετωπίσει καλύτερα τη διαφθορά. (Βέβαια πάντοτε επικρέμεται το πόσο αξιόπιστα είναι τα γκάλοπ, ιδίως αυτά απ’ το τηλέφωνο. Το έχουν αποδείξει άλλωστε τόσες φορές).
Ζ.

Πολύ συχνά
* Η εποχή των γκάλοπ και στη Λάρισα. Αλλεπάλληλες τηλεφωνικές δημοσκοπήσεις αυτό τον καιρό, για τα κόμματα και τις εκλογές μα και για τα πρόσωπα και τις εκλογές, τις βουλευτικές και τις τοπικές. Ντριν και ντριν, έφτασε να τηλεφωνούν συχνότερα οι δημοσκόποι από τις εταιρείες ενέργειας ή κινητής. Κι όποιον βρουν και να θέλει κιόλας να τους μιλήσει. Σάμπως ψάχνουν κι αυτοί, όχι όλοι τους, την αξιοπιστία της έρευνας;
- Εκείνος που πληρώνει για το γκάλοπ παίρνει και το αποτέλεσμα που θέλει, έλεγε ο έμπειρος Λαρισαίος. (Κι έτσι εξηγείται και η εμφάνιση κάποιων ονομάτων στις ερωτήσεις των γκάλοπ, άρα και στ’ αποτελέσματά τους ή η εξαφάνιση άλλων).
Ζ.

Αφραγκίες
* ΤΑ οικονομικά ζόρια απασχολούσαν τη συντροφιά των Λαρισαίων.
- Πάω τον οφθαλμίατρο και τον ρωτάω, πότε θα δω κι εγώ μια άσπρη μέρα...
***
* - ΤΑ λεφτά λένε κουβαλάνε τα περισσότερα μικρόβια. Κι ύστερα αναρωτιέμαι γιατί έχω τόσα χρόνια ν’ αρρωστήσω...
***
* - ΤΙ πρόβλημα έχετε με τα μάτια;
- Έξι μήνες τώρα γιατρέ, δεν βλέπω φράγκο.
Ζ.

Υπέρ των παιδιών
* ΟΙ αριστεροί στη Λάρισα δεν υποστηρίζουν το ιδιωτικό σχολείο, επειδή πήγε να γίνει παρανόηση με χθεσινό σχόλιο. Υποστηρίζουν ανυποχώρητα ότι δεν πρέπει να κλείσει το σχολείο της Ράπτου στη μέση της χρονιάς. Συντάσσονται με τη λογική, με το συμφέρον των μαθητών. Για αυτό άλλωστε γνωστοί παράγοντες της πόλης αριστερής απόκλισης, ξεκινούν τις τοποθετήσεις τους με το «εγώ είμαι υπέρμαχος της δημόσιας εκπαίδευσης, όμως εν προκειμένω...» κ.λπ., κ.λπ.
Ζ.

Καπνός
* «ΠΝΙΓΗΚΑΝ» από τον καπνό φωτιάς σε χωράφια σε καλαμιές, στη συνοικία του Αγίου Γεωργίου χθες, όπως διαμαρτυρήθηκαν κάτοικοί της. Και θέτουν το ερώτημα: «Ακόμη δεν απαγορεύθηκε η καύση καλαμιών; Είναι επικίνδυνη για την υγεία μας και για το περιβάλλον».

Σε μια χρονιά
* ΚΑΘΩΣ η συζήτηση στην πόλη συνεχίζεται για το θέμα, όλοι έχουν αντιληφθεί σιγά-σιγά τι παίζεται, ποιοι κινούν τα νήματα πίσω απ’ την κουρτίνα, γιατί η κυβέρνηση έφτασε να κινείται τόσο άγαρμπα, υπάρχουν φυσικά κι άλλες επισημάνσεις απ’ τον κόσμο.
- Η Δικαιοσύνη πρέπει να λειτουργεί, οι νόμοι να τηρούνται...
- Όμως και η ιδιοκτησία του σχολείου όφειλε και οφείλει να βρει λύση. Ε, θα κοστίσει, αλλά πώς αλλιώς...
- Να πάει η χρονιά αυτή, να τελειώσει, αφού δεν φαίνεται να υπάρχει κίνδυνος απ’ το κτίριο... Παρά μια κόλλα χαρτί όπου τυλίχτηκε ο σχολάρχης. Και βλέπουμε...
-Σωστά. Και σ’ ένα χρόνο μέσα, πράγμα που γίνεται, να φτιαχτεί νέα εγκατάσταση. Λεφτά, λογικά, θα πρέπει να υπάρχουν μετά από τόσα χρόνια.
Ζ.

Με παραφωνία
* «ΝΑΙ, είναι αλήθεια ότι στα Εκπαιδευτήρια Ράπτου υπήρξαν λάθη και παραλείψεις. Είναι επίσης αλήθεια ότι η Πολιτεία με τη στάση της προσυπόγραφε μία αντίληψη γνωστή στην ελληνική πραγματικότητα, που απέχει από την τάξη και νομιμοφροσύνη που οφείλουμε σαν κοινωνία να τηρούμε». Ευθεία η τοποθέτηση του Ηρ. Γερογιώκα, παρότι δεν ήταν υποχρεωμένος να μιλήσει δημόσια.
***
* ΤΗΣ ιδιωτικής εκπαίδευσης κι ο ίδιος, ως φροντιστής, κεντρικό στέλεχος της ΝΔ, επισημαίνει: « Με καθυστέρηση και δυστοκία τα Εκπαιδευτήρια έχουν κατορθώσει να διαθέσουν έναν χώρο ασφαλή, που τηρεί όλες τις προδιαγραφές. Είναι επίσης πασιφανές ότι η δημιουργία ενός τοξικού κλίματος και κακής χημείας δυσχεραίνει την εξεύρεση λύσης.
Θα σταθώ στα λόγια του περιφερειάρχη Κώστα Αγοραστού : «Αυτοψία τώρα». Δεν μπορεί να διαταραχθεί η εκπαιδευτική διαδικασία και οι ζωές 200 εκπαιδευτικών της πόλης επειδή δεν τηρήθηκαν οι προθεσμίες. Με παραφωνία τη στάση της κ. Ζέττας Μακρή, η ΝΔ ποτέ δεν έβλεπε τα πράγματα μονοδιάστατα και κοντόφθαλμα». (Να και αυτοκριτική, για λογαριασμό της κυβέρνησης).
Ζ.

Αναμμένα
* ΠΗΓΕ το παιδάκι της στις κούνιες η Λαρισαία κ. Γ. , στην παιδική χαρά της Αιόλου απέναντι απ’ την Ακαδημία. Η ώρα ήταν 3.30 και ο δημοτικός φωτισμός ήταν αναμμένος. Μεσημέρι 3.30, εντάξει; Τέτοια περίοδο κιόλας, θέλει προσοχή, νοικοκύρεμα.
Ζ.

Ο δικός του
- ΜΠΑΜΠΑ; Γιατί έχεις άσπρες τρίχες στο κεφάλι σου;
Ο Λαρισαίος πιτσιρικάς είχε πάντα απορίες κι ο πατέρας του πρόθυμος και αρκούντως εύστροφος.
- Γιατί παιδάκι μου, κάθε φορά που κάνει μια βλακεία ο γιος, φυτρώνει μια άσπρη τρίχα στον πατέρα.
- Α... Τώρα κατάλαβα γιατί το κεφάλι του παππού είναι κάτασπρο.
Ζ.

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass