ΨIΘΥΡΙΣΤΑ ΚΑΙ... ΑΛΛΑ

Δημοσίευση: 06 Νοε 2022 18:10

Μέχρι 20


* ΚΙ άρχισε επιτέλους η θερμοκρασία να πιάνει βαθμούς Λυκείου. Άντε να πάει και σ’ εκείνες του Δημοτικού να έρθει ο καιρός στα ίσα του, φορώντας πια τα φθινοπωρινά του. Βέβαια, μέχρι τώρα έχει φερθεί πολύ ευγενικά, διαγωγή κοσμιωτάτη.
***
* - ΝΑ παραθέσουν τρομακτικές φράσεις για την κακοκαιρία, πρότεινε στην παρέα ο Λαρισαίος. Και ξεκίνησε ο ίδιος: Έτοιμος ο κρατικός μηχανισμός.
Ζ.

Σπουδαγμένοι
* ΟΔΗΓΟΣ Σπουδών, όχι αστεία. «Συνεχίζονται τα σεμινάρια barista που διοργανώνονται στο «Θεσσαλικό ΙΕΚ» στα Τρίκαλα». Γεγονός, κανονική είδηση, βεβαίως: Το σεμινάριο απευθύνεται σε όσους ενδιαφέρονται να μάθουν τα μυστικά του καφέ, τόσο σε αρχάριους όσο και σε εξειδικευμένους barista που θέλουν απλά να εξελίξουν τις δεξιότητές τους στον τομέα.
***
* ΠΑΡΑΤΙΘΕΤΑΙ πλήρες πρόγραμμα της εκπαίδευσης και: Στο τέλος του συγκεκριμένου σεμιναρίου, οι εκπαιδευόμενοι, που θα λάβουν και σχετική βεβαίωση, θα γνωρίζουν πώς να χρησιμοποιούν την επαγγελματική μηχανή espresso, να τη συντηρούν, να την καθαρίζουν για να έχουν τη βέλτιστη απόδοση καφέ. Θα μάθουν να κόβουν τον καφέ με τον δοσομετρικό μύλο κοπής, θα εξειδικευτούν σε όλα τα ροφήματα, στην παραγωγή αφρόγαλου και θα γνωρίσουν διαφορετικές τεχνικές παρασκευής καφέ. (Όχι σαν κάτι αυτοδίδακτους καφετζήδες...).
Ζ.

Παρέμβαση Αγοραστού
* ΕΠΑΝΗΛΘΕ δριμύτερος στα καθήκοντά του ο Κώστας Αγοραστός, μετά την περιπέτεια υγείας που είχε, με μία λοίμωξη που τον ταλαιπωρούσε και χρειάστηκε ιατρική περίθαλψη.
Έτσι, χθες, το πρώτο ραντεβού που είχε στο γραφείο του ήταν με αντιπροσωπεία του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων των Εκπαιδευτηρίων Ράπτου, με την οποία συζήτησε το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί με τη λειτουργία του σχολείου.
Ο Περιφερειάρχης επανέλαβε την πάγια θέση του, περί «ομαλής λειτουργίας των Εκπαιδευτηρίων τουλάχιστον μέχρι τη λήξη της φετινής εκπαιδευτικής χρονιάς», και δήλωσε ότι: Δεν μπορεί να κλείνει ένα σχολείο, από τη στιγμή που δόθηκε δικαίωμα εγγραφής των μαθητών/-τριών σε αυτό. Σε διαφορετική περίπτωση θα προκληθεί κοινωνική και εκπαιδευτική αναστάτωση. Είναι θέμα βαθιά κοινωνικό, ψυχολογικό και ασφάλειας για τα παιδιά, αλλά και επιβίωσης για τους εργαζόμενους. Εβδομήντα χρόνια λειτουργίας ενός σχολείου δεν μπορούν να λησμονηθούν, να ξεχαστούν, ούτε να παραγράφουν».
Οι δύο πλευρές συμφώνησαν να παραμείνουν σε ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας και τις επόμενες ημέρες...

Κράτος
* ΦΟΙΤΗΤΗΣ έλαβε πρόσφατα το επίδομα 1.000 ευρώ που του χορηγεί η Πολιτεία. Μόνο που στον τραπεζικό λογαριασμό του παιδιού κατέληξαν τα 996 ευρώ, γιατί τα υπόλοιπα 4 ευρώ τα κράτησε η Τράπεζα για προμήθεια. Έτσι θέλουν, ό,τι θέλουν κάνουν, κράτος είναι...
Β.Κ.

Δεν σωζόμαστε
* ΤΟ ίδιο το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, δίνοντας στη διαβούλευση το σχέδιο νόμου για τον Εθνικό Μηχανισµό Εναέριας Έρευνας και Διάσωσης, προέβλεπε την ίδρυση Βάσης Ετοιμότητας/Επιφυλακής στη Λάρισα.
Προχθές που ψηφίστηκε το νομοσχέδιο χωρίς ουσιαστική εξήγηση, η έδρα της Βάσης μεταφέρθηκε στον Βόλο! Επιχειρησιακά δεν το ήξεραν προχθές και το διαπίστωσαν ...χθες ότι στο είναι καλύτερα να δημιουργηθεί η Βάση ελικοπτέρων στον Βόλο; Όταν τα περισσότερα (90%) των συμβάντων που απαιτούν επιχείρηση διάσωσης και ιπτάμενα μέσα είναι στον Όλυμπο;
Αστεία επιχειρήματα επικαλούνται οι κυβερνώντες. Οι μικροπολιτικές λογικές και ο τοπικισμός, ωστόσο, αποδεικνύονται κυρίαρχοι. Στην περίπτωση της Λάρισας, προφανώς λειτούργησαν υπόγειες πολιτικές διαδρομές. Δεν σωζόμαστε ως χώρα....
Β.Κ.

Ε μα...
* ΕΙΧΕ ο άλλος το καφενεδάκι-ουζερί στο μικροπηλιορείτικο χωριό. Ήταν και χιουμορίστας. Μια παρέα, λοιπόν, αφού είχαν πιει τσίπουρα ζήτησαν και καφέ μετά.
- Μάλιστα... Τι καφέ;
- Καπουτσίνο; Πήγε να παραγγείλει η Αθηναία, με νάζι.
- Μπα, καπουτσίνο όχι. Μου έχει χαλάσει η καπουτσομηχανή... (Την έστειλε).
Ζ.

Πόθεν;
* ΕΞΕΦΡΑΣΕ μια επιθυμία η Λαρισαία.
- Εμείς που καταθέτουμε «Πόθεν έσχες», θέλουμε να μας ελέγχουν οι ίδιοι μηχανισμοί της Βουλής και οι ίδιοι ορκωτοί που ελέγχουν τον Πάτση και διάφορους άλλους τέτοιους. (Αδικία δεν είναι. Άραγε, μετά την εξέλιξη και το σκάνδαλο, δεν έχουν ευθύνη αυτοί, οι ελεγκτές Πάτση; Θα τους αποδοθεί;).
Ζ.

Με πεντάδα
* ΕΧΕΙ πλεονέκτημα η ΝΔ ενόψει των επερχόμενων εκλογών, όποτε κι αν γίνουν αυτές. Φαίνεται στη Λάρισα, λογικά το ίδιο θα συμβαίνει σε όλη την επικράτεια.
Τι φαίνεται; Ότι η ΝΔ παίζει με πλήρη πεντάδα. Οι τρεις βουλευτές Χαρακόπουλος-Κέλλας-Μπίζιου συν Καραλαριώτου-Καπετάνος που ήρθαν απ’ τον πάγκο. Κι όλοι τους τρέχουν καθημερινώς και αδιαλείπτως, με παρεμβάσεις, με περιοδείες, με ομιλίες, με συναντήσεις. Δεν είναι αυτό πλεονέκτημα;
Όταν ο ΣΥΡΙΖΑ κινείται μόνο με τους δυο του βουλευτές, που παρότι αντιπολίτευση και άρα σε ευνοϊκή θέση ως επιτιθέμενοι, εν τούτοις Κόκκαλης-Βαγενά δεν εμφανίζονται τόσο κινητικοί όσο οι νεοδημοκράτες συνάδελφοί τους. Ενώ στου ΠΑΣΟΚ την πράσινη ράχη περπατώντας η Λιακούλη μονάχη... (Οι τρεις αντίστοιχες Νομαρχιακές δρουν σε περίπου ίδιους ρυθμούς και αλληλοϊσοφαρίζονται).
Ζ.

Η ΕΛ.ΑΣ.;
* ΤΟ αθηνοκεντρικό κράτος, μάλλον, δεν κατάλαβε, γι’ αυτό τώρα η Κυβέρνηση της ΝΔ δείχνει να εκπλήσσεται από το εύρος των αντιδράσεων. Η αγωνία του γονέα για το μέλλον του παιδιού του είναι πάνω από κόμματα, συμφέροντα και με κάθε μορφής εξουσία ή διασύνδεσης με την εξουσία.
Το πλέον παράδοξο είναι πως πετάνε το «μπαλάκι» στην ΕΛ.ΑΣ. την απόφαση να βάλει λουκέτο στα σχολεία των Εκπαιδευτηρίων της Μ. Ράπτου. Δηλαδή να πάει διμοιρία των ΜΑΤ να κλείσει την είσοδο; Ας πάει η υφυπουργός Παιδείας, η κ. Ζ. Μακρή, να το εξηγήσει.
Αντί να βρούμε μια παιδαγωγική λύση; Όπως έστρωσαν, ας κοιμηθούν στη ΝΔ, αδιάφορο. Αυτό που προέχει είναι να δοθεί μια πολιτική λύση, αντί να αλλάξουν βίαια σχολικό περιβάλλον τα παιδιά και στο μεταξύ, ας ελέγξουν το σχολείο για όποια θέματα έχει. Πώς θα ξεπεράσουν το πρόβλημα της δικαστικής απόφασης, είναι ένα ερώτημα, αλλά ας το σκέφτονταν τότε που έκαναν δηλώσεις...
Β.Κ.

Με εμπειρία
* - ΜΕ το καλάθι βρήκε τη χαρά του στα κανάλια ο Υπουργός, διαπίστωνε ο Λαρισαίος. Βγαίνει μπροστά στα ράφια με προϊόντα σούπερ μάρκετ στα χέρια, ο παλιός τηλεπωλητής βιβλίων έως νανογιλέκων. Το λιγουρεύεστε; Θυμούνται οι τηλεθεατές. Είναι καλός, είναι πειστικός, όχι όμως ως υπουργός.
Ζ.

Επί τόπου
* ΑΛΛΟΙ 12 δημοτικοί παράγοντες πήγαν, συνοδεύοντας τον δήμαρχο Θανάση Νασιακόπουλο, να δουν την εξέλιξη των εργασιών ανέγερσης δημοτικού καφενείου στο μικρό χωριό Ψυχικό. Έργο μεγάλο, με 150.000 ευρώ προϋπολογισμό, ναι. Δεν πήγαν να μελετήσουν πώς θα γίνει απόσβεση, μπα... Ανάρτησαν και φωτογραφίες, έβαλαν και τα ονόματά τους, εκλογές έρχονται, έγινε και δήλωση «Ένα κόσμημα που σύντομα θα το απολαμβάνουν οι κάτοικοι του χωριού και όχι μόνο...». Παρόντες, επί τόπου, οι Αχιλλέας Χατζούλης, Βάνα Χλιάπη-Γκουνιαρούδη, Ελένη Ζωιοπούλου-Χριστοδούλου, Σπύρος Καλέτσιος, Κωνσταντίνος Φιλιππούλης, Αντώνης Ρεντζιάς, Ιωάννα Πινακά, Γιάννης Κουκούτσης, Σωτήρης Νταφόπουλος, Τριαντάφυλλος Τσινούλης, Κώστας Χατζηκωνσταντίνου και Αχιλλέας Βαρδακούλης. (Εν τω μεταξύ, είναι αμφίβολο αν το Ψυχικό έχει πια 13 κατοίκους ενεργούς...).
Ζ.

Γκρίζες προβλέψεις
* ΤΑ σενάρια για το μέλλον της ανθρωπότητας προβλέπονται ολοένα και πιο δυσοίωνα. Με αυτό κατά νου, ο Νουριέλ Ρουμπινί, κατά κόσμον «Mr Doom», μίλησε στο γερμανικό περιοδικό «Der Spiegel» για τις παρούσες διεθνείς εξελίξεις, δίνοντας στα πράγματα με μια ιδιαίτερα «γκρίζα» χροιά. Ο Ιρανο-αμερικανός αναλυτής έχει γράψει νέο βιβλίο με τον τίτλο «Mega Threats», στο οποίο αναλύει τους σοβαρούς κινδύνους με τους οποίους θεωρεί ότι θα βρεθεί αντιμέτωπος ο κόσμος στο μέλλον. Ο αναλυτής, που του έχει δοθεί το προσωνύμιο «κύριος καταστροφή», τόνισε ότι η ανθρωπότητα βρίσκεται μπροστά σε πολλές απειλές.
***
* ΚΑΙ με τέτοιον πρόλογο, γίνεται η κατάλληλη προετοιμασία από τα ελληνικά ΜΜΕ. Αν και δεν προκύπτει κάτι καινούργιο απ’ τον υποτίθεται σοφό: «Ανησυχώ πολύ», είπε ο Ρουμπινί σε άλλο σημείο της συνέντευξής του, αναφορικά με την τουρκική προκλητικότητα. «Σε συνθήκες κρίσης πάντα εμφανίζεται κάποιος που το παίζει Σωτήρας και κατηγορεί για όλα τους ξένους. Αυτό ακριβώς έκανε ο Πούτιν με την Ουκρανία. Ο Ερντογάν θα μπορούσε να κάνει το ίδιο με την Ελλάδα του χρόνου και να προσπαθήσει να δημιουργήσει κρίση, γιατί διαφορετικά μπορεί να χάσει τις εκλογές...». (Με τις υγείες μας...).
***
* Ο Νουριέλ Ρουμπίνι, εν πολλοίς «χρωστάει» τη φήμη του στις προβλέψεις του για την κρίση χρέους των ΗΠΑ το 2008. Στο βιβλίο του «Η οικονομία της κρίσης. Μάθημα εκτάκτου ανάγκης για το μέλλον του χρήματος» που κυκλοφόρησε το 2010, έγραφε χαρακτηριστικά, για Ελλάδα, Πορτογαλία, Ισπανία και Ιταλία: «Η ένταξή τους στο ευρώ, έδωσε στις χώρες αυτές τη δυνατότητα να δανείζονται και να καταναλώνουν περισσότερο από ό,τι πριν. Η επακόλουθη ραγδαία πιστωτική άνοδος στήριξε την κατανάλωση, αλλά και οδήγησε στην αύξηση των μισθών. Αυτό κατέστησε τις εξαγωγές τους λιγότερο ανταγωνιστικές και ταυτόχρονα η υπέρμετρη γραφειοκρατία και άλλα δομικά προβλήματα αποθάρρυναν τις επενδύσεις σε τομείς υψηλής εξειδίκευσης».
***
* ΣΤΟ ίδιο βιβλίο υποστήριζε πως σε περίπτωση που η κρίση χρέους διαχεόταν σε πολλές χώρες της Ευρωζώνης (Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία), η προθυμία της Ε.Ε. και της ΕΚΤ να τις διασώσουν θα έφθανε στο όριό της: «Τότε η Ελλάδα θα αναγκαζόταν να φύγει από την Ευρωζώνη και να υιοθετήσει μια νέα υποτιμημένη δραχμή, για να αντικαταστήσει το ευρώ», έγραφε. «Αυτό το πεπρωμένο, αδιανόητο πριν από μερικά χρόνια, έχει πλέον γίνει μια πολύ πραγματική πιθανότητα για τις Αρχές στην Αθήνα, στη Ρώμη, στη Μαδρίτη και στη Λισαβόνα», τόνιζε. (Κάτι που τελικά το βρήκαμε μπροστά μας, πέντε χρόνια μετά).
Ζ.

Με το τρένο
* ΣΕ νέες συμβάσεις της ΕΡΓΟΣΕ, προϋπολογισμών συνολικά εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ, αναφέρονται τα «Σιδηροδρομικά Νέα». Ειδικότερα, πρόκειται για την ηλεκτροκίνηση στο τμήμα «Ρίο – Ροδοδάφνη» στην Πάτρα, με 141 εκατ. ευρώ αρχικό ύψος, και το τμήμα «Παλαιοφάρσαλος – Καλαμπάκα», με αρχικό κόστος 58 εκατ. ευρώ. Για τα δύο αυτά έργα αναμένονταν να έχουν προχωρήσει νωρίτερα οι διαδικασίες, αλλά λόγω της συγκυρίας και άλλων απρόβλεπτων καταστάσεων υπήρξε καθυστέρηση. Εκτιμάται ότι θα υπογραφούν εντός του 2022, ίσως και μέσα στον Νοέμβριο.
***
* ΣΕ άλλα τέσσερα έργα του σιδηροδρόμου, όπου οι διαδικασίες υπογραφής συμβάσεων έχουν ολοκληρωθεί, περιλαμβάνονται τα έργα «Ηλεκτροκίνησης και αντιθορυβικών πετασμάτων, στη νέα διπλή σιδηροδρομική γραμμή Κιάτο – Ροδοδάφνη», στην Πάτρα, το «εργασίες σιδηροδρομικής υποδομής, επιδομής και ηλεκτροκίνησης στο Σ.Σ. Αθηνών και σύνδεσή του με μετρό – Β’ φάση», η σύμβαση για «την εγκατάσταση σύγχρονου συστήματος σηματοδότησης στο τμήμα Θεσσαλονίκη – Ειδομένη» και το έργο για την «κατασκευή ηλεκτροκίνησης, σηματοδότησης – τηλεδιοίκησης, τηλεπικοινωνιών και συστήματος ETCS L1 στην υφιστάμενη μονή σιδηροδρομική γραμμή Λάρισα – Βόλος». (Επιτέλους, επιτέλους, τόσο χρόνια υπερώριμο έργο).
***
* ΜΕ την ευκαιρία, καλά κάνουν και προχωρούν τα ηχοπετάσματα στην περιοχή της Πάτρας, ανέκαθεν ευνοημένης από τους εκάστοτε κυβερνώντες. Με τα αντίστοιχα της Λάρισας, τι να γίνεται άραγε; Είχαν εξαγγελθεί, τόσες φορές κιόλας, η κατασκευή τους είχε φτάσει στο «παρατσάκ» να ξεκινήσει, μετά προέκυψε πρόβλημα με τον εργολάβο και κατόπιν αγνοείται η τύχη τους. (Ασχολείται άραγε κάποιος τοπικός παράγοντας ή φορέας με την υπόθεση; Την παρακολουθούν;).
Ζ.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass