ΨIΘΥΡΙΣΤΑ ΚΑΙ... ΑΛΛΑ

Δημοσίευση: 18 Ιαν 2023 16:28

Πάλι;
* ΤΕΛΕΙΩΜΟ δεν έχουν φέτος οι Αλκυονίδες μέρες, ο καιρός πολύ καλός για ακόμα μια φορά, μετά από ένα πολύ μικρό, ελαφρώς χειμωνιάτικο, διάλειμμα. Μέχρι τώρα ο χειμώνας έχει εμφανιστεί ως εξαίρεση.


Ζ.

Τα σοβαρά
* - ΓΕΝΝΗΣΑΝ και η Σπυροπούλου και η Τούνη κι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ούτε μια δήλωση βρε παιδιά…
Έδειχνε ενοχλημένος ο Λαρισαίος. Και με μια ανασφάλεια.
- Και τώρα μετά απ’ αυτές τις εξελίξεις τι θα μας απασχολεί το 2023; Μόνο αν είναι ερωτευμένοι Μπισμπίκης και Βανδή;
Ζ.

Στους χορούς
* ΣΥΝΕΧΙΣΤΗΚΑΝ κανονικά το περασμένο Π-Σ-Κ οι προγραμματισμένες χοροεσπερίδες διαφόρων συλλόγων της Λάρισας. Ούτε μια αναβολή στη μνήμη του άταφου ακόμη βασιλέως. Κι επιπλέον παρόντες στους χορούς κανονικά και με καμαρωτές αναρτήσεις κατόπιν, όλοι οι βουλευτές της ΝΔ, ναι και οι πολιτευτές του κόμματος επίσης εκεί στα γλέντια. Από τους οποίους ούτε ένας δεν πήγε στην κηδεία στην Αθήνα. Ούτε ένας. (Μάλλον νορμάλ συμπεριφορά).
Ζ.

Καντήλια…
* Η παράταξη της Δεξιάς ήταν πάντα φιλοβασιλική. Το ίδιο και οι ηγέτες της. Είναι ο έμπειρος Γ.Κ. που θυμίζει και σχολιάζει: Όμως, στη δεκαετία του ’60 ο Κωνσταντίνος Καραμανλής συγκρούστηκε με το τότε βασιλικό ζεύγος Παύλου και Φρειδερίκης και έφυγε από την Ελλάδα. Ο Καραμανλής είχε καταλάβει τι ήταν ο Θρόνος. Και μόλις επέστρεψε, μετά την κατάρρευση της δικτατορίας το 1974, οργάνωσε το δημοψήφισμα, με το οποίο καταργήθηκε ο θεσμός της βασιλείας. Το βράδυ του δημοψηφίσματος, μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος, ο Καραμανλής δήλωσε: «Ένα καρκίνωμα αποκόπηκε σήμερα από το σώμα του έθνους».
***
* ΔΕΝ είναι και πολύ παλιές οι εποχές: Αυτό εκπροσωπούσε ο Κωνσταντίνος. Και είναι μεγάλο ψέμα ότι αποδέχτηκε το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος. Αντίθετα, συνωμοτούσε με στόχο την ανατροπή του Καραμανλή με πραξικόπημα, το σχέδιο πρόβλεπε ακόμη και τη δολοφονία του. Αυτό αποκαλύπτεται από έγγραφα που υπάρχουν στο Αρχείο Καραμανλή και έχουν δημοσιευθεί πρόσφατα στην «Καθημερινή». Και δεν ήταν καθόλου «ιδιώτης». Ήταν εκπρόσωπος ενός ξενόφερτου θεσμού, που απομύζησε επί δεκαετίες το ελληνικό κράτος. Εξανάγκασε σε παραίτηση τη λαοπρόβλητη κυβέρνηση της Ενώσεως Κέντρου το 1964. Όρκισε τη Χούντα το 1967.
***
* ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ; Βρέθηκαν στην κηδεία του οι υπουργοί και βουλευτές της ΝΔ, δικαιώνοντας και μετά θάνατον αυτόν τον συνωμότη. Και προσβάλλοντας τον Κωνσταντίνο Καραμανλή, τον ιδρυτή της παράταξής τους. Ο οποίος, αν ζούσε και τους έβλεπε να συνωστίζονται ανάμεσα στους εστεμμένους στη Μητρόπολη, θα κατέβαζε κάμποσα καντήλια.
***
* ΚΙ έρχεται και το «Ποντίκι» να χτυπήσει καμπανάκι: Στους νεκρούς οφείλουμε σεβασμό. Αλλά αυτό που παρακολουθούμε αυτές τις μέρες από μερίδα πολιτικών της ΝΔ με διάφορες δηλώσεις και τουίτ δεν είναι παρά μια γελοία παράσταση προς άγραν ψήφων, πράγμα που αποδεικνύει ότι η κυβερνώσα -σήμερα- παράταξη έχει πολύ δρόμο ακόμα για να εξελιχθεί σε ένα σύγχρονο πολιτικό κόμμα. Και δεν αναφερόμαστε στην απόφαση της Κυβέρνησης για την παρουσία στην κηδεία του αντιπροέδρου της Κυβέρνησης κ. Πικραμένου - επιβεβλημένη λόγω και της παρουσίας αρχηγών κρατών, αλλά για τις γελοιότητες πολιτικάντηδων. Μετά σου λέει, «στροφή προς το κέντρο». Καλά, να προσέχετε μήπως από τις απότομες στροφές βγείτε από τον δρόμο.
Ζ.

Δεν έφυγε
* «ΗΜΟΥΝ πάντα εδώ», παραμένει το σύνθημα της Ευαγγ. Λιακούλη και σ’ αυτές τις βουλευτικές εκλογές. Είχε χρησιμοποιηθεί και στις προηγούμενες, αλλά φαίνεται ότι τώρα θα είναι το βασικό της. Και δεν ερμηνεύεται μόνο ως συμπαράσταση στους ψηφοφόρους της, αλλά κυρίως ως αιχμή για συνυποψηφίους της. Καθώς και στις περασμένες εκλογές, αλλά κατά τα φαινόμενα και στις τωρινές, υποψήφιοι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ χρησιμοποίησαν τις «περιστρεφόμενες πόρτες» κατά πώς θεωρούσαν ότι τους συνέφερε, μπαινοβγαίνοντας στο κόμμα ανάλογα με το πώς πήγαιναν τα προγνωστικά του.
***
* ΠΑΝΤΩΣ, το «Φρούριο» βούλιαξε στη συγκέντρωση της βουλευτή, πολύς κόσμος, λειτούργησε φυσικά και η παρουσία του Κώστα Σκανδαλίδη. Το «όλον ΠΑΣΟΚ» ήταν εκεί, παράγοντες και στελέχη, μα και νέοι άνθρωποι, που τους δόθηκε ο λόγος στην αρχή για ερωτήματα στους ομιλητές. Παρόντες και αυτοδιοικητικοί και άλλοι παράγοντες της περιοχής, προερχόμενοι από διαφορετικούς πολιτικούς χώρους, που ανταποκρίθηκαν στην πρόσκλησή της, αναγνωρίζοντας προφανώς τη δράση της. Ο Κ. Σκανδαλίδης έφυγε ενθουσιασμένος από τη Λάρισα και στην ιστοσελίδα του έγραψε για εκδήλωση «Λαοθάλασσα έκπληξη. Το ΠΑΣΟΚ είναι εδώ». (Η Λίτσα Λιακούλη, αεικίνητη, συνεχίζει να συγκινεί το κόμμα της).
Ζ.

Για ενημέρωση
* ΜΠΛΕΓΜΕΝΟΙ στους ρυθμούς τους οι νεαροί Λαρισαίοι.
- Άμα με βλέπετε καμιά φορά ακίνητο να κοιτάω στο πουθενά για ώρα, μην ενοχλείτε. Κάνω ενημέρωση λογισμικού.
***
* - ΧΑΛΙΑ είμαι σήμερα. Νομίζω ότι χθες βράδυ πρέπει να μου έριξαν κάτι σε ένα απ’ τα 11 ποτά που ήπια.
***
* - ΜΠΟΡΕΙΣ να περιγράψεις τη ζωή σου με τέσσερις λέξεις;
- Ευκολάκι. Σπίτι-δουλειά, δουλειά-σπίτι.
Ζ.

Ο Εξαδάκτυλος
* - ΠΑΝΤΑ θα λυπάμαι σαν πεθαίνει ένας άνθρωπος, έλεγε ο Β.Λ. Ποτέ, όμως, σαν πεθαίνει ένας βασιλιάς. (Κι εννοούσε φυσικά τον θεσμό).
***
* ΘΥΜΙΖΕ ο παλιός Λαρισαίος πως ο αποθανών θεωρούσε πως ήταν ο Κωνσταντίνος ο 13ος, καθώς ο Κωνσταντίνος Παλαιολόγος ήταν ο 11ος και 12ος ο παππούς του.
- Δεν ήταν ο Β’, αλλά ο Κωνσταντίνος ΙΓ’ έλεγαν οι βασιλικοί. Και ορισμένοι το λένε και τώρα…
- Δηλαδή τώρα που δεν έχουμε Κωνσταντίνο, να μην ανησυχούν οι Τούρκοι; Δεν κινδυνεύει η παγκόσμια ισορροπία;
- Γελάς; Δεν κυκλοφορούσε η θεωρία στον Ελληνικό Στρατό τη δεκαετία του ‘60 και του ‘70 για τον Εξαδάκτυλο; Ότι ο Κωνσταντίνος έχει 11 δάχτυλα, ότι αυτός θα πάρει πίσω την Κωνσταντινούπολη; (Με Παύλο δεν γίνεται, θέλει υπομονή τώρα).
***
* ΚΙ ο άλλος από δίπλα ελάφρυνε κι άλλο τη συζήτηση, σοβαρεύοντάς την.
- Τι θα έλεγαν οι ξένοι αν έβλεπαν το Τατόι σ’ αυτήν την κατάσταση; Θα μπορούσαμε, βέβαια, να τους ξεναγήσουμε στα νοσοκομεία, ώστε να αμβλύνουμε κάπως τις εντυπώσεις.
Ζ.

Αμφότεροι…
* ΠΕΡΙΓΡΑΦΕΙ την παρουσία πεντέξι παραγόντων και γράφει: «Παρευρεθήκαμε χθες το βράδυ, αμφότεροι απ’ όλες τις παρατάξεις, στη Χοροεσπερίδα του Μορφωτικού Συλλόγου…». Αν το «αμφότεροι και οι τρεις» είναι παλιό ανέκδοτο, το αμφότεροι και οι έξι, τι μπορεί να είναι; Βέβαια, ο απόστρατος Μπάμπης Τσιαπάλας υποψήφιος της ΝΔ θέλει να γίνει, όχι υποψήφιος διδάκτωρ Φιλολογίας.
Ζ.

Μαργαριτάρια
* ΚΑΠΟΙΟΙ μίλησαν για υπερβολή των καναλιών με την κηδεία, ο Σπ. Τ. περιορίστηκε να καταγράψει κάποια από τα μαργαριτάρια των τηλερεπόρτερ:
- «Παρών ήταν και η Ευγενία Μανωλίδου».
- «Και παρών η Λίνα Μενδώνη».
- «Ο αποθανόντας».
- «Ο τέως εκλιπών».
- «Τον εκλιπών... ».
- «Της βασιλομήτωρ».
- «Άποψη των ταφών».
- «Και βλέπουμε τη θέαση των ταφών».
- «Η σωρός του εκλειπών».
- Και ο «σωρός του εκλειπών».
- «Οι εξόδοι».
- «Φυτεύθηκαν αυτοφυή δέντρα στο Τατόι».
- «Συνοδευόμενος από τη βασιλομήτωρ».
- «Τέα Άννα-Μαρία».
Ζ.

Την χείρα
* ΑΠΟ χίλια κύματα περνούν οι σχέσεις των δύο φύλων στη Λάρισα.
- Θέλεις να σε ντύσω νύφη τον άλλο μήνα;
- Αλήθεια μωρό μου;
- Γιατί όχι, Απόκριες έρχονται.
***
* - ΧΩΡΙΣΑ φιλενάδα…
- Γιατί μαρή;
- Ήθελε να τα έχουμε και εκτός f/b.
***
* - ΖΗΤΩ την χείρα της κόρης σας…
- Τη μικρή ή τη μεγάλη θες, παιδί μου;
- Δεν ήξερα ότι έχει διαφορετικού μεγέθους χέρια…
Ζ.

Και οι δυο
* ΣΤΟΥΣ καιρούς που ζούμε, προκύπτει αδήριτη η ανάγκη ορθολογικής διαχείρισης των υδατικών πόρων, όχι μόνο στη Θεσσαλία φυσικά, άσχετα και πέρα από την υπόθεση του Αχελώου. Και δεν το λένε μόνο οι ειδικοί πια. Ωστόσο, εκείνοι μπορούν να κρίνουν τα τεκταινόμενα. Να, ο Υδρονομέας Κώστας Γκούμας σημειώνει: Δυστυχώς, έως σήμερα η Διαχείριση Υδάτων αποδεδειγμένα βρίσκεται σε απαράδεκτα χαμηλά επίπεδα με πάμπολλες αρνητικές συνέπειες στο περιβάλλον, με συνεχή επιδείνωση των υδάτινων οικοσυστημάτων, με σημαντικές απώλειες πολυτίμων υδατικών πόρων, με υψηλό κόστος λειτουργίας κ.ο.κ. Παρόλα αυτά, η επικέντρωση των κυβερνώντων στο θέμα είναι ελάχιστη.
***
* ΚΑΘΟΛΟΥ δεν μασάει τα λόγια του: Ειδικά οι δύο τελευταίες κυβερνήσεις Τσίπρα κανένα ενδιαφέρον δεν επέδειξαν για τη βελτίωση της κατάστασης, για τη δημιουργία σύγχρονου και αποτελεσματικού θεσμικού πλαισίου, για την ενίσχυση των διοικητικών δομών κ.λπ.
Και να σκεφθεί κάνεις πως και οι δύο αυτοί πρωθυπουργοί επέλεξαν στην κυβέρνησή τους τη συμμετοχή «οικολόγων» υπουργών, που, υποτίθεται, θα είχαν ειδικό ενδιαφέρον για παρόμοια θέματα. Τελικά, αποδείχθηκε ότι το «όραμα» και των δύο έχει εμβέλεια έως εκεί που δεν θα θίγονται ακανθώδη ζητήματα, που δεν θα «ενοχλήσουν» όσους ακόμη διαχειρίζονται τα νερά με κακές ή ξεπερασμένες πρακτικές, που δεν θα διακινδυνεύσουν απώλεια ψήφου στις εκλογές για μικροπράγματα, όπως π.χ. η περιβαλλοντική υποβάθμιση. (Κι ο έχων ώτα ακούειν ακουέτω).
Ζ.

Εν Σοφία
* ΜΙΑ ωραία μέρα, διηγείται ο Δ.Γ., ένας παπάς και ένας αγρότης κουβέντιαζαν κάτω από ένα δέντρο, όταν ξαφνικά δέχτηκε ένα μικρό ενθύμιο από ένα πουλάκι από πάνω. Ο αγρότης άρχισε να βλαστημάει.
- Τέκνο μου, τέκνο μου… Τον μάλωσε ο παπάς. Πώς μιλάς έτσι; Πρέπει πάντοτε να υμνείς τα έργα του Θεού...
- Μα, τι θέλεις τώρα πάτερ; Να υμνήσω τον Θεό γι’ αυτό που έπαθα;
- Βεβαίως, είπε ο παπάς πολύ σοβαρά. Σκέψου ότι ο Παντοδύναμος με τη Σοφία του δεν έδωσε φτερά στις αγελάδες…
Ζ.

KALODIO_CIU.jpg

* ΔΕΝ είναι φίδι, καλώδιο που έχει εξελιχθεί σε παγίδα, μπροστά από την Εφορία και την Τράπεζα Πειραιώς στη Φιλιππούπολη. Ο Δήμος πρέπει να το μαζέψει;
Ζ.

KAMERA_CIU.jpg

* ΣΤΟ ίδιο πλάνο, στοχεύοντας τον Ε. Βενιζέλο, στη Λάρισα. Η κάμερα, η παρακάμερα και το κινητό. (Όταν οι χειριστές της τεχνολογίας έχουν κέφια).
Ζ.

KOKKALHS_KALOGIAN.jpg

*- ΤΗ βλέπεις, βουλευτά μου, τη λόγχη που αστράφτει πάνω απ’ το κεφάλι μας; Θα μπορούσε να επισημαίνει ο Δήμαρχος στον Β. Κόκκαλη. Θέλει μεγάλη προσοχή η γνώμη του λαού, ιδίως το 2023.
Ζ.

POYLIA_CIU.jpg

* ΤΑ εντόπισε μαζί ο Κ.Μ., τα πουλιά.
Ζ.

TSATSAROS_XRYSA_KARAMPATS_CIU.jpg

* ΕΝ μέσω δύο δικηγόρων η «γαλλικού» του Γαλλικού. Ο περιφερειακός Κ. Καραμπάτσας κι ο πρόεδρος Τρύφων Τσάτσαρος, να κερδίσουν έχουν από τη γαλλική κουλτούρα της Χρύσας Βουλγαράκη.
Ζ.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass