ΨIΘΥΡΙΣΤΑ ΚΑΙ... ΑΛΛΑ

Δημοσίευση: 19 Ιαν 2023 17:00
* - ΗΜΟΥΝ κι εγώ στο Δημοτικό Συμβούλιο, τους θυμίζει ο Β. Κόκκαλης. Θέλετε να έρθετε κι εσείς στη Βουλή; Να δοκιμάσετε προσπαθώντας τουλάχιστον; (Σίγουρα θετική η Ρ. Καραλαριώτου, ενδεχομένως ο Δημ. Τάχος). Ζ. * - ΗΜΟΥΝ κι εγώ στο Δημοτικό Συμβούλιο, τους θυμίζει ο Β. Κόκκαλης. Θέλετε να έρθετε κι εσείς στη Βουλή; Να δοκιμάσετε προσπαθώντας τουλάχιστον; (Σίγουρα θετική η Ρ. Καραλαριώτου, ενδεχομένως ο Δημ. Τάχος). Ζ.

Σοβαρά;
* «ΕΡΧΕΤΑΙ τριήμερη κακοκαιρία με καταιγίδες και χιόνια», η πανηγυρική

προαναγγελία χθες. Σε απλά ελληνικά θα βρέξει αύριο-μεθαύριο, ενώ στα ορεινά θα χιονίσει. Ναι, στα μέσα Ιανουαρίου.
Κι όλα αυτά τα φοβερά στη δυτική χώρα μόνο, προς Ήπειρο μεριά. Στην υπόλοιπη θα εξακολουθήσει το ίδιο ανοιξιάτικο σκηνικό.
Κι έπειτα, την επόμενη εβδομάδα λέει, προβλέπεται να ακολουθήσει η πρώτη σοβαρή ψυχρή «κατεβασιά» κρύου αέρα από τη βορειοανατολική Ευρώπη. (Κι από χειμώνα τότε θα έχει απομείνει ουσιαστικά μονάχα ο Φεβρουάριος).
Ζ.

Και πανηγύρεις
* ΓΙΟΡΤΑΣΑΝ οι Αντωνοθανάσηδες χθες και προχθές, αμφότεροι μεγάλοι άγιοι της Εκκλησίας, αρκετοί οι εορτάζοντες μα και τα πανηγύρια χωριών.
Μέγας κι ο Ευθύμιος αύριο, συν οι Γρηγόρηδες σε μια βδομάδα και κλείνει το εορταστικό κουαρτέτο του Ιανουαρίου. Βουρ για Τσικνοπέμπτη κατόπιν, σε λιγότερο από μήνα.
Ζ.

Ούτε καν εκείνος
* ΚΑΙ μόνο τα φτωχά, σπαστά ελληνικά που χρησιμοποίησε ο πρωτότοκος γιος τού αποθανόντος στον επικήδειο που συλλάβισε θα αρκούσαν για να ανακόψουν κάθε ενθουσιασμό των συγκεντρωθέντων, εκτιμά ο Π. Μπ. στην ‘’Καθημερινή’’: Αυτοί όμως, αποφασισμένοι να παραμείνουν εγκλωβισμένοι στη φαντασίωσή τους, βρήκαν επιτέλους τη συνέχεια του αιωνόβιου συνθήματος «Ψωμί, ελιά και Κώτσο βασιλιά».
Και αναφώνησαν: «Ψωμί κι αλάτι κι ο Παύλος στο παλάτι».
* * *
* ΠΟΙΟΣ; Ο Παύλος, που, απευθυνόμενος στον πατέρα του, μετέτρεψε το καθεστώς της επικήδειας υπερβολής σε ευκαιρία κατάφωρου ψεύδους, πληροφορώντας τον θανόντα για κάτι που δεν το γνώριζε ούτε καν εκείνος: «Από την πρώτη στιγμή αντιστάθηκες με σθένος και αναζήτησες τρόπους ανατροπής των πραξικοπηματιών. Και δέχτηκες με σεβασμό την απόφαση του ελληνικού λαού».
Με σεβασμό; Και τότε προς τι η συνωμοσία, 1975- 1978, που απέβλεπε στην πραξικοπηματική κατάληψη της εξουσίας και στη δολοφονία του Κ. Καραμανλή και άλλων πολιτικών, όπως αποκάλυψε η «Κ» στις 19.7. 21; Με το ψέμα του υιού Παύλου ενταφιάστηκε οριστικά το στέμμα...
Ζ.

Απιαστες
* ΑΝΥΠΟΧΩΡΗΤΕΣ και καλά εκπαιδευμένες νεαρές Λαρισαίες.
-Μ’ αγαπάς ή τζάμπα...
-Τζάμπα, τζάμπα...
* * *
* - ΚΑΛΕ γειτόνισσα, να έρθω να μου κάνεις έναν καφέ γιατί μου τελείωσε;
-Εντάξει, αλλά μην τολμήσεις να καπνίσεις στο κρεβάτι.
* * *
* - ΓΙΑΓΙΑ, τι είναι εραστής;
-Πωωω... Τι μου θύμισες τώρα κορίτσι μου... (Ανοίγει η γιαγιά την ντουλάπα και πέφτει ένας σκελετός).
Ζ.
«Επανεκλέγη»
* ΣΕ χαμηλούς τόνους πραγματοποιήθηκε το 1ο Τακτικό Συνέδριο του κόμματος «Ελληνική Λύση - Κυριάκος Βελόπουλος» στη Θεσσαλονίκη στις 14- 15 Ιανουαρίου. Κι όπως ανακοίνωσε η Οργανωτική Επιτροπή του Συνεδρίου «Επανεκλέγη ομόφωνα ο κύριος Κυριάκος Βελόπουλος ως Πρόεδρος του Κόμματος». Δια βοής, δεν το είπαν αυτό, δεν χρειάστηκε ψηφοφορία, λογικό σε προσωπικό κόμμα.
Κι ο Λαρισαίος Θάνος Παλιοβάιος εκλέχθηκε, στις ψηφοφορίες του συνεδρίου, στην κεντρική επιτροπή του κόμματος.
Στα αναπληρωματικά της μέλη, τα οποία όμως 12 είναι όλα κι όλα. Όσα, 12 επίσης και τα τακτικά της μέλη. Ευέλικτα τα όργανα του Κυρ. Βελόπουλου. (Ο Αθ. Παλιοβάιος θα είναι και υποψήφιος βουλευτής στη Λάρισα, οπότε η εσωκομματική του ανάρρηση αποτελεί προεκλογικό πλεονέκτημα).
Ζ.

Δεξί αμελέτητο
* «ΟΤΑΝ δεις την υψηλή γαστρονομία μέσα στο ευρύτερο κοινωνικό πλαίσιο, κάθε αριστουργηματικά εκλεκτή μπουκίτσα που έχει πίσω της τόση προστιθέμενη αξία από υπερβολική ανθρώπινη ενασχόληση, γίνεται προκλητική ακριβώς γιατί είναι αναντίστοιχη με τη σημασία της. Ακόμη και για μένα που λατρεύω το φαγητό και τη γεύση, που πιστεύω στον καπιταλισμό και αυτοχαρακτηρίζομαι ως φιλελεύθερος, υπάρχει ένα όριο υπεραξίας σε κάθε μπουκιά», γράφει στο ‘’Andro’’ ο Δημήτρης Παπαζυμούρης.
(Που φαίνεται ότι δεν τρώει μόνο, σκέφτεται κιόλας).
* * *
* ΤΟ φιλοσοφεί ο γνωστός σεφ του ‘’Cucina Caruso’’: Όσο σκέφτομαι την υπερβολή αυτή, νιώθω να επιστρέφω πίσω αιώνες πριν τον Διαφωτισμό, τότε που στα τραπέζια των ηγεμόνων επικρατούσε επιδεικτική αφθονία, όσο ο λαός τους πέθαινε στην πείνα.
Στο σήμερα, δεν θέλω να πω για εκείνο το γελοίο υποκείμενο που χρυσώνει τις μπριζόλες και τις πουλάει σε απίστευτες τιμές σε θλιβερούς νεόπλουτους στα εστιατόριά του ανά τον κόσμο, όμως η εμπορική επιτυχία του είναι κι αυτή σύμπτωμα του ότι χάσαμε το μέτρο.
* * *
* ΚΑΙ συνεχίζει με στυλ: Δεν μου περισσεύουν τα 1.000 ευρώ, για να πάμε ζευγάρι σε κάποιο τριάστερο εστιατόριο και να τα καταθέσουμε αβλεπί, για ένα τρίωρο παιχνίδι με γεύσεις που ομολογώ πως δεν μου προκαλούν σιελόρροια ακούγοντάς τες. Τι θα λέγατε για ζωντανά μυρμήγκια πάνω σε ωμή γαρίδα;
Νιώθω μεγαλύτερη σιγουριά με ένα εκλεκτό λουκάνικο σε ένα γαλλικό χωριό που μια μαγείρισσα θα το μπλέξει με 3 λαχανικά της εποχής και λίγο κρασί και θα φτιάξει ένα πιάτο που τα τελευταία 200 χρόνια θεωρείται η νόστιμη σπεσιαλιτέ του χωριού. Από την άλλη, το βρώσιμο χνούδι-λειχήνα από ένα συμπαθή κατά τα άλλα δανέζικο βράχο, παρέα με εκείνο το ειδικό φύκι που κανείς ως τώρα δεν είχε λαχταρήσει να φάει, στημένα μοναδικά ως πίνακας ζωγραφικής γύρω απ’ το τεχνηέντως ψημένο δεξί αμελέτητο ενός ταράνδου, ομολογώ είναι κάτι τόσο ασυνήθιστο που μπορεί να εντυπωσιάσει πολλούς. Ειδικά καθώς επενδύεται από επικοινωνιακά πιασάρικες λέξεις... (Το δεξί, με το αριστερό αλλάζει η γεύση, μάλλον).
* * *
* ΚΑΙ καταλήγει για το εξεζητημένο παιχνίδι με τις μεταμορφώσεις των τροφών σε αναλώσιμα έργα τέχνης: Όπου μια υπερπροσπάθεια δημιουργίας πέφτει χωρίς μέτρο πάνω σε κάθε μπουκιά που θυσιάζεται για μερικά δευτερόλεπτα ικανοποίησης των ουρανίσκων πλουσίων και ματαιόδοξων πελατών. Έργα τέχνης και ώρες προσπαθειών θα τελειώσουν νομοτελειακά το ταξίδι τους θορυβωδώς ή μη, διατρέχοντας το πεπτικό σύστημα ως την έξοδο, χωρίς να γεννήσουν προβληματισμό για το αν υπερβήκαμε τα όρια της ματαιότητας, ή τα όρια της γελοιότητας.
Ζ.

Προθέρμανση
* ΕΚΤΟΣ κλίματος αλλά επίμονοι νεαροί Λαρισαίοι.
- Γράφτηκα στο γυμναστήριο και πλήρωσα με κάρτα. Με πήραν απ’ την τράπεζα και ρώτησαν αν έχει κλαπεί η κάρτα μου.
* * *
* - ΑΝ δεν έρθετε μέχρι αύριο γυμναστήριο, θα αναγκαστούμε να δώσουμε το ντουλάπι σας.
- Καλά έρχομαι από εκεί να πάρω τα πατατάκια και τις γκοφρέτες μου και δώστε το μετά.
* * *
* - ΠΑΝΤΑ θα ξεκινάς με μια καλή προθέρμανση, μου είπε ο γυμναστής. Πήγα λοιπόν κι εγώ κι έκατσα πάνω στο καλοριφέρ.
Ζ.

Και οι δύο
* ΕΦΑΓΕ τον Κυρ. Μητσοτάκη χθες ο ‘’δαίμων’’, όχι που λένε οι κακεντρεχείς ότι δεν τρώγεται με τίποτα. Στο σχόλιο για την παρέμβαση του Κ. Γκούμα για το υδατικό πρόβλημα της Θεσσαλίας και όχι μόνο αυτής, όπου ο Υδρονομέας σημείωνε ότι «ειδικά οι δύο τελευταίες κυβερνήσεις Τσίπρα και Μητσοτάκη, κανένα ενδιαφέρον δεν επέδειξαν για τη βελτίωση της κατάστασης...» (Και Μητσοτάκη, λοιπόν, ο Κ. Γκούμας τα λέει τσεκουράτα κι ας μην είναι στρατιωτικός).
Ζ.

Ο «Ρεζέρβα»
* ΚΙ αφού ο λόγος περί Βασιλείας, ο Κ. Α. επισημαίνει: Σε άλλες χώρες, όπως η Ολλανδία και η Σουηδία, τα ανάκτορα μετατράπηκαν σε μια χαριτωμένη αν και λίγο αναχρονιστική ατραξιόν. Στο Μπάκιγχαμ τα πράγματα κύλησαν αλλιώς.
Τα σκάνδαλα συντηρούσαν εκδοτικούς ομίλους και έφτιαξαν δημοσιογραφικές καριέρες. Παρά τη δημόσια δυσφορία για την αδιακρισία του Τύπου, η βασιλική οικογένεια ζούσε και ανέπνεε για να βλέπει τον εαυτό της στα πρωτοσέλιδα.
Όταν έχεις σταματήσει να γράφεις Ιστορία, το μόνο που απομένει είναι να «πουλάς» ιστορίες.
Κι ο «Ρεζέρβα» Χάρι, αποδόμησε εντελώς τον βρετανικό Τύπο και τη σχέση του παλατιού μ’ αυτόν: Οι γαλαζοαίματοι είναι εμμονικοί με τα ταμπλόιντ. Η απόφασή τους με τη Μέγκαν να φύγουν από τη χώρα οφειλόταν ακριβώς στην πρόθεσή τους να γλιτώσουν από αυτό τον «ανταγωνισμό της πρώτης σελίδας». Παραδόξως, με τις δημόσιες εμφανίσεις του ο Χάρι μοιάζει να δίνει μια σημαντική ανάσα στα ΜΜΕ που επικρίνει.
* * *
* ΚΑΙ συνεχίζει την καταγραφή: «Οι αποκαλύψεις του «Ρεζέρβα» Χάρι δεν πρόκειται να φέρουν το τέλος της μοναρχίας» έγραψε η Μάρθα Τζιλ στον ‘’Guardian’’. Ο θεσμός και η εισφορά του σε σαπουνόπερες είναι εξαιρετικά διασκεδαστικά. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το 62% των Βρετανών παραμένει υπέρ της μοναρχίας. Το νούμερο είναι υψηλό, ελαφρώς πεσμένο σε σχέση με το 70% που είχε καταγραφεί το 1993. Όμως μέχρι έναν βαθμό παραπλανητικό, επειδή αντανακλά το δημογραφικό μιας γερασμένης χώρας. Στις ηλικίες 18-24 το ποσοστό επιδοκιμασίας πέφτει στο 33%. Τι θα γίνει άραγε όταν θα μεγαλώσουν κι αυτοί;
Ο Άνταμ Ράμσεϊ έγραψε στο ‘’Οpen Democracy’’ ότι «δεν μπορούμε να κατανοήσουμε το κεντρικό ερώτημα της βρετανικής πολιτικής, αν δεν δούμε τη διαπλοκή μοναρχίας, άρχουσας τάξης, αυτοκρατορίας και βρετανικού Τύπου. Η Βρετανία δεν θα αλλάξει ποτέ πραγματικά αν δεν δοθεί τέλος σ’ αυτή τη διαπλοκή». Αν συμβεί κάτι τέτοιο, τότε το Μπάκιγχαμ θα μπορούσε να μεταλλαχτεί σε μια σύγχρονη Ντίσνεϊλαντ, όπου οι λάτρεις περασμένων μεγαλείων θα ζουν το όνειρο πίνοντας τσάι σε κούπες με τη μορφή της βασίλισσας, πληρώνοντας έξτρα για πικάντικα σκηνοθετημένα χάπενινγκ. (Αυτή, παρεμπιπτόντως, θα ήταν μια καλή επενδυτική ιδέα και για τους νεόκοπους γηγενείς νοσταλγούς της μοναρχίας, η πρόταση εν τέλει).
Ζ.

Βασιλικά
* ΜΠΟΡΕΙ να απουσίαζε από την κηδεία ο υπουργός Άδωνις, ταξιδεύοντας στο εξωτερικό, ωστόσο μερίμνησε λέει να προστεθούν στο καλάθι του νοικοκυριού, λόγω της ημέρας, τα εξής: Βασιλικός πολτός, Πέστο βασιλικού, Βασιλικά καβούρια και τα ζυμαρικά Korona.
* * *
* ΕΠΙΣΗΣ αποφασίστηκε: Το food pass να πληρωθεί σε κορώνες. Να είναι δωρεάν η μετάβαση από και προς τον σταθμό Δουκίσσης Πλακεντίας του μετρό. Και να λειτουργήσουν δωρεάν τα λιφτ στο χιονοδρομικό της Βασιλίτσας.
Ζ.

Κατασκευή
* ΣΧΟΛΙΑΖΕ τη φωτογραφία κάποιας που είχε γνωρίσει διαδικτυακά, ο Λαρισαίος.
- Τι ωραία μάτια...
- Φοράω φακούς.
- Και τέλειο χαμόγελο...
- Θήκες πορσελάνης.
- Τα μαλλιά σου πάντως...
- Εξτένσιονς...
- Στήθος;
- Σιλικόνη.
- Μπάμπη, εσύ;
Ζ.

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass