ΨIΘΥΡΙΣΤΑ ΚΑΙ... ΑΛΛΑ

Δημοσίευση: 02 Φεβ 2023 17:00
* ΚΑΠΟΙΟΙ εκεί στον ΣΥΡΙΖΑ, στο ΚΚΕ, αλλά και στις διάφορες παραφυάδες διαθέτουν το δικό τους «Αριστερόμετρο», λέει ο Σ.Κ. Για να ξέρουν πού βαδίζουν. Τα πιο έγκυρα είναι αυτά τα παλιά, Made in USSR, τα σοβιετικά.  Z. * ΚΑΠΟΙΟΙ εκεί στον ΣΥΡΙΖΑ, στο ΚΚΕ, αλλά και στις διάφορες παραφυάδες διαθέτουν το δικό τους «Αριστερόμετρο», λέει ο Σ.Κ. Για να ξέρουν πού βαδίζουν. Τα πιο έγκυρα είναι αυτά τα παλιά, Made in USSR, τα σοβιετικά. Z.

Η Υπαπαντή
* ΜΠΗΚΕ ο Φεβρουάριος χθες, σήμερα της Υπαπαντής. Γιορτή

που παραδοσιακά σημάδευε τις καιρικές προγνώσεις.
- Καλοκαιριά της Παπαντής, Μαρτιάτικος χειμώνας.
- Παπαντή καλοβρεμένη, η κοφίνα γεμισμένη.
***
* ΚΑΙ μικρό μάθημα θρησκευτικών με την ευκαιρία. Η Υπαπαντή του Κυρίου λοιπόν είναι χριστιανική γιορτή σε ανάμνηση της υποδοχής του μικρού Χριστού από τον πρεσβύτη ιερέα Συμεών στον Ναό των Ιεροσολύμων, όπου τον πήγαν οι γονείς του τηρώντας τον μωσαϊκό νόμο. Ήταν που είχε σαραντίσει η Παναγία και πήγαν το μωρό στον Ναό προσφέροντας κατά το έθιμο των Εβραίων ως θυσία ένα ζευγάρι τρυγόνια ή μικρά περιστέρια. Κάτι ανάλογο με την ευχή του σαραντισμού που ισχύει και σήμερα στη χριστιανική εκκλησία για τις λεχώνες. Τους προϋπάντησε λοιπόν τότε ο υπερήλικας Συμεών, ο οποίος πήρε τον Ιησού στην αγκαλιά του και φωτίστηκε από το Άγιο Πνεύμα. Ο πρεσβύτης ιερέας είχε ζητήσει από τον Θεό να μην πεθάνει, προτού δει τον Χριστό και αμέσως ανέπεμψε τη γνωστή ευχαριστία: Νυν απολύεις τον δούλον σου, Δέσποτα...
Ζ.

Πίτες
* ΕΚΕΙ η οργανωτικότητα ξεπέρασε κάθε όριο. Στην εκδήλωση κοπής της πρωτοχρονιάτικης πίτας της Οργάνωσης του ΣΥΡΙΖΑ Αλμυρού, στη Μαγνησία, πέρασαν πολύ καλά. Φαγητό, ποτό, χορός, κουβέντα. Και μετά δεν έβρισκαν πίτα να κόψουν. Είχαν ξεχάσει ν’ αγοράσουν. Στο τέλος δόθηκε λύση, έκοψαν μια τούρτα αμυγδάλου.
Βέβαια, μπορεί να μην είχε ολοκληρωθεί η διαδικασία συζήτησης για το είδος της πίτας που θα διάλεγαν δημοκρατικά, ίσως να υπήρχε και διαφωνία για το δώρο που αντιστοιχούσε στο φλουρί, ενώ είχε κατατεθεί και ένσταση κατά του μικροαστικού χαρακτήρα της εκδήλωσης συνολικά. ΣΥΡΙΖΑ είν’ αυτός...
***
* ΤΗΝ καλύτερη πίτα στη Λάρισα πάντως την είχαν αναμφισβήτητα, όπως κάθε χρόνο άλλωστε, στην εκδήλωση της Συντεχνίας των Αρτοποιών.
Οι πρόεδροι Μιχ. Μούσιος και Αλ. Γκούλιος μερίμνησαν απ’ τον οίκο τους για τα του οίκου τους. Οι μόνοι που μπορούν να συναγωνιστούν τους φουρνάρηδες σ’ αυτό, είναι ο Σύλλογος Ζαχαροπλαστών.
Ζ.

Έκοψε κοπή
* «ΤΟ κοπή τη πίτα», βεβαίως, όμως σ’ αυτή τη θρυλική ανακοίνωση υπήρχε η δικαιολογία του μετανάστη που δεν ήξερε τη γλώσσα. Η επιστήμων στέλεχος όμως που γράφει «Κοπή πρωτοχρονιάτικης πίτας έκοψε η... με πολλές ευχές...» κ.λπ., κ.λπ. Τι έκανε; Έκοψε την κοπή της πίτας. Μόνο την έκοψε; Τη μακέλεψε. (Αστοχία λόγου).
Ζ.

Φυλάγονται
* - ΟΛΟΙ εναντίον όλων, ξεκίνησε πλέον και επίσημα η προεκλογική περίοδος.
Ο πολιτικά έμπειρος Λαρισαίος ερμήνευε τις εξελίξεις με τη συμπεριφορά των πολιτικών κομμάτων.
- Τώρα οι πάντες θέλουν να διαφυλάξουν τα σύνορά τους, να αποφύγουν διαρροές. (Θα έρθει μετά καιρός για διεργασίες και συνεργασίες, προέβλεπε).
Ζ.

Σε δρόμο
* ΣΤΑ τρέχοντα είχαν επικεντρωθεί πάλι στην παρέα μεσηλίκων πίσω απ’ το Δικαστικό.
-Νομίζω ότι πάμε κατά διαόλου...
-Α, τώρα ησύχασα. Νόμιζα ότι είχαμε χαθεί.
***
* - ΤΑ λεφτά του μισθού είναι σαν την περίοδο. Κρατάνε λίγες μέρες κι ύστερα αρχίζει πάλι το σεξ.
***
* - ΟΤΑΝ δεν ασχολείσαι με χαζομάρες κι αυτό εξοικονόμηση ενέργειας είναι.
Ζ.

Όλοι Ισπανοί
* ΑΥΞΗΣΗ κατώτατου μισθού κατά 8% λέει και στην Ισπανία, διάβαζαν στην εφημερίδα χθες οι Λαρισαίοι. Δεν είναι δα και καμιά πλούσια χώρα ούτε αυτοί, Ευρωπαϊκός Νότος επίσης. Στην Ελλάδα η αντίστοιχη αύξηση που προαναγγέλθηκε θα είναι πάνω από 9%.
Όμως, όμως ο ελληνικός κατώτατος μισθός θα διαμορφωθεί έτσι στα 780 ευρώ, ενώ ο ισπανικός θα φτάσει στα 1.080. Εκεί ο σοσιαλιστής πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ θέλει λέει να φτάσει τον κατώτατο μισθό των συμπατριωτών στα επίπεδα των γειτονικών ευρωπαϊκών χωρών κι από τότε που ανέλαβε, η συνολική αύξηση φτάνει το 36%, ο κατώτατος στην Ισπανία το 2018 ήταν 735 ευρώ. Στόχος στα τέλη της χρονιάς να φτάσει τα 1.260 ευρώ.
***
* ΣΗΜΕΙΩΤΕΟΝ ότι κι εκεί πληρώνονται 14 μισθούς τον χρόνο. Οι συγκρίσεις με την Ελλάδα αναπόφευκτες, το 2019 ο Κυρ. Μητσοτάκης είχε παραλάβει τον κατώτατο στα 650 ευρώ. Στην Ισπανία, όπου διαμαρτυρήθηκαν για την κυβερνητική απόφαση οι εργοδοτικές οργανώσεις ενώ τα σωματεία δήλωσαν ικανοποίηση από την εξέλιξη, έχουν λοιπόν κι εκεί εκλογές στα τέλη του 2023.
Επίσης, όπως είναι γνωστό, έχει ληφθεί μέριμνα από καιρό και ο κόσμος πληρώνει πολύ λιγότερα για ρεύμα και φυσικό αέριο. (Πώς λοιπόν μπορεί και συμβαίνει εκεί, από 735 αύξηση στα 1.260 ευρώ μέσα στην τετραετία και εδώ από 650 στα 780 μόλις;).
Ζ.

Εξαιρούνται
* ΣΕ βαθιά περισυλλογή τα φαγανά παιδιά της Λάρισας, έκαναν τις παρατηρήσεις τους επί της καθημερινότητας.
- Όλη μέρα σκέφτομαι πώς θα χάσω πέντε κιλά. Κι όλη μέρα τρώω.
***
* - ΤΟ βράδυ διατροφή και το πρωί αναστενάζει ο φούρνος.
***
* - ΠΑΝΤΩΣ δεν είναι καθόλου σωστό σε περίοδο εκπτώσεων να εξαιρούνται τα ζαχαροπλαστεία.
Ζ.

Γιαπωνέζοι
* ΕΦΕΥΡΕΤΙΚΟΙ Λαρισαίοι μαθητές, εμπνευσμένοι από το ταξίδι Μητσοτάκη στο Τόκιο, με γιαπωνέζικες, λένε, ιατρικές ειδικότητες. Δερματολόγος: Γιαφαγούρα
Πλαστικός χειρουργός: Γιαφιγούρα
Οφθαλμίατρος: Γιαθολούρα
Λογοθεραπευτής: Γιαμουρμούρα
Διαιτολόγος: Γιαλιγούρα
Γαστρεντερολόγος: Γιακαούρα
Ορθοπαιδικός: Γιακαμπούρα
Ουρολόγος: Γιακατούρα.
Ζ.

Οι συμμαχίες
* ΟΠΩΣ δείχνουν όλες οι δημοσκοπήσεις και εκτός κάποιου συγκλονιστικού απροόπτου, φαίνεται ότι κλείνει ο κύκλος της 20ετούς διακυβέρνησης της γείτονος από τον Ρ.Τ. Ερντογάν, μία περίοδος που δικαιωματικά θα φέρει το όνομά του, επισημαίνει ο Θράσος Ευτυχίδης: Ο Ερντογάν έφερε μια σειρά σοβαρών τομών στη σύγχρονη Τουρκία, τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό.
Όσοι γνωρίζουν την Τουρκία του πριν και του σήμερα μπορούν να αντιληφθούν τη μεταμόρφωση δια γυμνού οφθαλμού. Η Τουρκία, παρά τα όποια προβλήματα του σήμερα, είναι γεγονός ότι θα βγει ισχυρότερη από αυτή την περίοδο.
***
* ΚΑΙ ο γνωστός διεθνολόγος συνεχίζει στο «the president»: Η προ Ερντογάν Τουρκία, πρακτικά ποτέ δεν αισθάνθηκε δυνατή ώστε να συγκρουστεί με τους «εχθρούς» της, μια που στρατιωτικά ήταν αδύναμη, μια που ήταν απόλυτα εξαρτημένη σε εξοπλισμούς από άλλα ισχυρά κράτη. Η Τουρκία ως ένα κράτος «μεσαίου μεγέθους» αντιλαμβάνεται πλήρως ότι θα μπορούσε να κερδίσει έναν τοπικό πόλεμο απέναντι σε οποιονδήποτε από τους γείτονές της και συμπεριλαμβάνω και εμάς και ας μην αρέσει σε κάποιους.
Αντιλαμβάνεται επίσης ότι καμία επιθετική της κίνηση δεν θα έχει αποτέλεσμα απέναντι σε οποιονδήποτε εκ των γειτόνων της όταν αυτός έχει διαμορφώσει ισχυρές συμμαχίες με άλλα μικρά κράτη ή ακόμη χειρότερα με ένα ισχυρό κράτος. Η Τουρκία που παρά την ανάπτυξη παραμένει ένα μεσαίο κράτος, καταλαβαίνει ότι ακόμη και σήμερα δεν θα μπορούσε να αντισταθεί σε δυνητικό κίνδυνο από κάποιο ισχυρό κράτος.
Έτσι λοιπόν σε ολόκληρη την ιστορία της διαμορφώνει κατά περίπτωση και ανάλογα με τον πιθανότερο κίνδυνο συμμαχίες. Όχι απαραίτητα τις ίδιες. Και πάντα φροντίζει να προσεταιριστεί τον εκάστοτε ισχυρό. Τα λάθη έχουν τραγικές συνέπειες.
Να θυμηθούμε την αναγκαστική επιλογή της Γερμανίας ως συμμάχου στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο που οδήγησε στο τέλος της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.
***
* ΓΙΑ να καταλήξει: Έχω πει και γράψει πολλές φορές ότι η Τουρκία αργά ή γρήγορα θα πάρει τα F16. Αλλά αυτό δεν αλλάζει κάτι. Δεν είναι η στρατιωτική ισχύς ο παράγοντας που αποτρέπει αυτή τη στιγμή έναν πόλεμο. Είναι αστείο πραγματικά να πιστεύουμε κάτι τέτοιο.
Είναι το Διεθνές περιβάλλον, οι ισχυρές συμμαχίες και η παρουσία του Αμερικανικού παράγοντα στην περιοχή. Ναι, η Ελλάδα είναι υποχρεωμένη να διατηρεί μια δύναμη αποτροπής ικανή να αντιδράσει για περιορισμένο όμως χρόνο σε περίπτωση που η Τουρκία διανοηθεί να τολμήσει το αδιανόητο, αλλά έχουν μαζευτεί πλέον πολλά και όλα δείχνουν ότι οι Μεγάλες Δυνάμεις του σήμερα δεν έχουν τους ενδοιασμούς των μεγάλων Δυνάμεων ενός αιώνα πριν στο να λύσουν το νέο Ανατολικό ζήτημα.
Ζ.

Ακροβάτες λογικής
* ΣΕ κλασσικές λογικές και συνάμα λεκτικές ακροβασίες οι νεαροί Λαρισαίοι.
- Έχετε την Κόλαση του Δάντη;
- Όπα, έβγαλε βιβλίο ο Χρηστάρας;
***
* - ΤΙ κάνεις και μικροδείχνεις, με ρωτάει, βλέπω Πέπα το γουρουνάκι, της λέω.
***
* - ΣΥΓΓΝΩΜΗ, από κει καλά πάω;
- Πού θες να πας;
- Από κει...
Ζ.

Τα απαγορευμένα
* ΑΠΟ το σωτήριον έτος 1967, επί της εθνοσωτηρίου, το δημοσίευμα που εισφέρει ο αρχειοφύλαξ της εφημερίδος Ε.Ρ.
Απηγορεύθη η προβολή κινηματογραφικών ταινιών που προσβάλλουν τα ελληνικά ήθη.  Δια της υπ’ αριθμ. 21450/Μ/1 της 13.5.1967 διαταγής του υπουργού Προεδρίας της κυβερνήσεως κ. Γ. Παπαδοπούλου, απηγορεύθη καθ’ άπασαν την Επικράτειαν η προβολή ελληνικών και ξένων ταινιών, αι οποίαι εκ της γενομένης επανεξετάσεως ευρέθησαν εκχυδαϊσμέναι «ρεαλιστικαί» ή προπαγανδιστικαί.
Συγκεκριμένα, από τις ελληνικές ταινίες απηγορεύθησαν αι εξής: «Η κόρη μου η σοσιαλίστρια», «Η Στεφανία στο αναμορφωτήριο», «Ελευθέριος Βενιζέλος», «Η αφοσίωσις». «Ερασταί του πεπρωμένου». (Μα και τη Βουγιουκλάκη; Και τη Ζωή Λάσκαρη;)
***
* Μοιάζει γελοίο αλλά δεν ήταν καθόλου: Εξ άλλου, ξέναι ταινίαι των οποίων απηγορεύθη η προβολή, είναι: «Μπαλάντα των Ουσάρων». «Οι γενναίοι δεν συγχωρούν», «Άφρικα αντίο», «Ταξιαρχία Ηρώων», «Όργια νύχτας», «Ο πόλεμος τελείωσε», «Ο κόσμος του σεξ», «Ο πατέρας του στρατιώτη», «Θρύλοι της Ουκρανίας», «Ο κλέφτης των αυτοκινήτων», «Κορίτσια της Πράγας», «Χορεύτρια της στέπας», «Πεθαίνοντας στη Μαδρίτη».
Τέλος αξίζει να σημειωθεί ότι επετράπη η προβολή ωρισμένων ταινιών υπό την προϋπόθεσιν ότι θα κοπούν μερικαί σκηναί των, που προσβάλλουν την δημοσίαν αιδώ.
(Ως και εκείνη του δικτάτορος, που εκτός από πρόεδρος της κυβερνήσεως ήτο και υπουργός προεδρίας της).
Ζ.

Και εμπόριο
* ΖΕΥΓΑΡΙ παντρεμένο πάνω από 30 χρόνια και μία μέρα την ώρα που η γυναίκα κάνει δουλειές στο σπίτι εντοπίζει στο βάθος της ντουλάπας ένα κουτί. Το ανοίγει από περιέργεια και βλέπει ότι έχει μέσα 3 αυγά και περίπου 1000 ευρώ.
Δεν καταλάβαινε, οπότε ρώτησε τον άντρα της να της πει τι είναι αυτό.
- Α, αυτό; Βασικά είναι κάτι προσωπικό, αλλά νομίζω έφτασε η στιγμή να σου το πω. Κάθε φορά που σε απατούσα έβαζα ένα αυγό στο κουτί. (Έφτασε αμέσως ανεκδοτάκι εις ανταπόδοσιν του χθεσινού).
***
* Η γυναίκα στενοχωρήθηκε, αλλά σκέφτηκε ότι 3 απιστίες σε 30 χρόνια γάμου δεν ήταν και τόσο πολύ:
- Και τα 1.000 ευρώ, τι είναι;
- Ε ναι, κάθε φορά που μάζευα 12 αυγά, τα πούλαγα.
Ζ.

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass