ΨIΘΥΡΙΣΤΑ ΚΑΙ... ΑΛΛΑ

Δημοσίευση: 15 Φεβ 2023 16:48
* ΠΕΡΙΜΕΝΟΝΤΑΣ στην Αγιά τα νέα απ’ το Μαξίμου. Με φανερό το ζόρι μα και την απαισιοδοξία. Ζ. * ΠΕΡΙΜΕΝΟΝΤΑΣ στην Αγιά τα νέα απ’ το Μαξίμου. Με φανερό το ζόρι μα και την απαισιοδοξία. Ζ.

Αλλεπάλληλες
* ΚΕΦΑΤΟΣ ο Λαρισαίος πήγε να ξεκινήσει διάγγελμα.
- Βαλεντινιώτες και Βαλεντινιώτισσες, έρχεται η Τσικνοπέμπτη… (Κι από γιορτούλα σε γιορτούλα θα πετάω…).


***
* ΚΙ είπε να συνεχίσει με αρχαία στιχάκια σε εθνικοτοπική διασκευή.
- Έρως ανίκατε μάχαν
Βλάχος βολτάρισε βλάχαν
Πάνω σε μία Γιαμάχαν.
***
* ΠΙΟ δίπλα ήταν κι ο ζωηρός ηλικιωμένος Λαρισαίος, που μπερδεύει τη γιορτή με την κηπουρική, λέγοντας στη γυναίκα του ότι στις 14 Φεβρουαρίου θέλει να φορέσει ζαρντινιέρες.
Ζ.

Μια δικαιολογία
* ΕΠΙ της επικαιρότητας η συζήτηση στη συντροφιά των Λαρισαίων.
- Η Τσικνοπέμπτη είχε νόημα όταν έτρωγαν κρέας μία φορά τον μήνα. Τώρα που τρώμε δύο κοπάδια τον μήνα, είναι απλά μια δικαιολογία. Για να φάμε πάλι λες και δεν υπάρχει αύριο…
***
* - ΔΕΝ κατάλαβα πάντως γιατί σας προβληματίζουν οι εξωγήινοι…
Λίγα ούφο κυκλοφορούν ανάμεσά μας;
***
* - «ΕΝΑ εσπρέσο λούγκο» στο Μιλάνο, «Ένα εσπρέσο τίγκα μεχρ’ απάν’» στου Δομοκό και στ’ Λάρ’σα «Ουιρέεε…Nτίπ τσιγκούντς ειν’ αυτός α, δγυο γ’λιές ιέβαλε μέσα…»
Ζ.

Μετά Βαΐων
* ΕΚΛΟΓΕΣ των Βαΐων, στις 9 Απριλίου ή εκλογές μετά Βαΐων στα μέσα Μαΐου; Στο «matrix24.gr» εντοπίζουν τις ψηφίδες με τα χρονικά ορόσημα που συγκλίνουν υπέρ της δεύτερης περίπτωσης, εκτιμώντας ότι ο Κυρ. Μητσοτάκης θέλει να επιβάλει ως ατζέντα της προεκλογικής περιόδου τα ζητήματα οικονομίας, υποστηρίζοντας το αφήγημά του για σύγκριση της δικής του θητείας με εκείνη του Αλ. Τσίπρα, θέλει να συνθέσει ένα «success story» για χάρη των ψηφοφόρων.
***
* ΣΤΙΣ ψηφίδες αυτές λοιπόν συγκαταλέγουν:
- Τις χειμερινές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, εντός του Φεβρουαρίου, όπως επίσης και τα τελικά στοιχεία για τα κρατικά έσοδα, απ’ όπου θα προκύψει και η τελική εικόνα για τον δημοσιονομικό χώρο και τις νέες παρεμβάσεις προεκλογικού χαρακτήρα, όπως επιδόματα, δώρα, κ.α.
- Τον Μάρτιο, αναμένεται νέα έξοδος στις αγορές, προκειμένου να εξασφαλίσει από 1 έως 2,5 δισ. ευρώ ώστε να έχει καλύψει από τώρα η κυβέρνηση τις φετινές δανειακές ανάγκες της χώρας.
- Στις 7 Μαρτίου αναμένονται τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ που θα δείξουν την εικόνα της οικονομίας για το 2022, ενώ στις 10 του μηνός, στο Υπουργικό Συμβούλιο ο υπουργός Κ. Χατζηδάκης να εισηγηθεί το ύψος της αύξησης του κατώτατου μισθού.
- Την ίδια ημέρα αναμένεται η αξιολόγηση του οίκου DBRS με το Μαξίμου να προσδοκά αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας. Επίσης, στις 17 Μαρτίου, έχει προγραμματιστεί η αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας από τον οίκο Moody’s.
- Πριν το τέλος Μαρτίου ο Κυρ. Μητσοτάκης σχεδιάζει να ανακοινώσει νέα έκτακτα επιδόματα.
- Τον Απρίλιο και την 1η του μηνός, εκτός από ψέματα, θα ισχύσει η αύξηση των κατώτατων μισθών στον ιδιωτικό τομέα, ενώ μία εβδομάδα αργότερα, θα υπάρξει η καταβολή του δώρου Πάσχα. Αλλά και του έκτακτου επιδόματος σε ευάλωτους. Ενώ στις 21 Απριλίου, θα είναι η σειρά του οίκου Standard and Poors να αξιολογήσει την ελληνική οικονομία. (Έχει επομένως λόγους να πάει με μετά Βαΐων στις κάλπες του Μαΐου).
Ζ.
Υποκριτικά;
* ΣΕ κάθε περίπτωση οι καλλιτέχνες -μερικοί εκ των οποίων σπουδάζουν υποκριτική- βρίσκονται αντιμέτωποι με αυτούς που ασκούν, ως πολιτική πρακτική, την υποκρισία, σχολιάζει ο Γ. Λ. Ο οποίος καταλήγει στο συμπέρασμα πως ο πρωθυπουργός και η υπουργός Πολιτισμού δεν θα πρέπει να μιλιούνται.
***
* ΕΚΑΤΣΕ και τα έβαλε κάτω ενόψει και της σημερινής συνάντησης στο Μαξίμου: Στη Βουλή η Λίνα Μενδώνη, όχι απλά θεώρησε μη σημαντικές, αλλά υποτίμησε ολοκληρωτικά τις κινητοποιήσεις των ανθρώπων του πολιτισμού, για πολλοστή φορά τους έβγαλε τρελούς, επαναλαμβάνοντας πως «δεν έχουμε θίξει ούτε ένα εργασιακό δικαίωμα» και ότι η ρύθμιση που έχει βγάλει τους καλλιτέχνες στον δρόμο είναι μια αθώα κωδικοποίηση της ισχύουσας νομοθεσίας. Με λίγα λόγια η κυβέρνηση έχει να αντιμετωπίσει κάποιες μειοψηφίες σχεδόν παρανοϊκών προσώπων, αφήστε που «υποκινούνται από την αντιπολίτευση».
***
* ΚΙ όμως, ενώ η υπουργός έλεγε αυτά, ο πρωθυπουργός είχε ήδη «κλείσει» συνάντηση με τους εκπροσώπους των καλλιτεχνών. Πράγμα εξαιρετικά παράξενο. Για ποιον λόγο άραγε ο επικεφαλής της κυβέρνησης να χάσει τον χρόνο του με κάποιες μειοψηφίες, και μάλιστα καλλιτεχνικές; (Εκτός κι αν πρόκειται για κατανομή ρόλων, ο καλός κι ο κακός…).
Ζ.
Βιταμίνη €
* ΣΤΑ πρόθυρα της πτώχευσης οι νεαροί Λαρισαίοι, ίσως και μετά τη θύρα.
- Πάντα μου άρεσαν τα δύσκολα κι οι προκλήσεις που είναι μπροστά.
- Άφραγκος μέχρι το τέλος του μήνα, ε;
***
* - ΒΡΕ παιδιά, έχω έλλειψη βιταμίνης €.
***
* - ΤΑ λεφτά δεν φέρνουν την ευτυχία…
- Καλά, φέρτα μου εσύ κι εγώ θα κάνω τη δυστυχισμένη.
Ζ.
Θύματα ασκήσεων
* ΟΥΤΕ ένας ούτε δύο αλλά 12 ζιφιοί εκβράστηκαν τις τελευταίες ημέρες στις βορειοδυτικές ακτές της Κύπρου, ενώ άγνωστος παραμένει ο συνολικός αριθμός των υπόλοιπων νεκρών κητών που έχουν γίνει αντιληπτά στον αχανή θαλάσσιο χώρο ή σε δυσπρόσιτες ακτές της Κύπρου. Η ενημέρωση από το Ινστιτούτο Θαλάσσιας Προστασίας «Αρχιπέλαγος» που εξετάζει τις αιτίες και καταλήγει σε πιθανό συμπέρασμα. (Οι ζιφιοί ή ραμφοφάλαινες είναι θαλάσσια θηλαστικά, είδος φάλαινας μικρής, καναδυό τόνους δηλαδή).
***
* ΝΑ πρόκειται για παράπλευρη απώλεια του μεγάλου σεισμού στη νότια Τουρκία, μπα… Δεν θεωρείται λέει πιθανό αίτιο των εκβρασμών. Διότι σύμφωνα με τη διεθνή βιβλιογραφία, οι σεισμοί μπορούν να προκαλέσουν προσωρινό αποπροσανατολισμό στα κητώδη, αλλά δεν υπάρχουν στοιχεία που να συσχετίζονται με τον εκβρασμό και τον θάνατό τους.
Αυτό που έχει αποδειχθεί όμως εδώ και δεκαετίες, σύμφωνα με την αμερικάνικη ωκεανογραφική υπηρεσία NOAA και με βάση πολλές διεθνείς επιστημονικές δημοσιεύσεις, είναι ότι εκβρασμοί και θανατώσεις ζιφιών, οφείλονται στην έντονη υποβρύχια ηχορύπανση από τη χρήση συγκεκριμένων συχνοτήτων σόναρ σε πολεμικές ναυτικές ασκήσεις. Την ίδια χρονική περίοδο που καταγράφονται οι εκβρασμοί, έχει εκδοθεί Navtex για ασκήσεις του Ρωσικού πολεμικού ναυτικού στην περιοχή βόρεια της Κύπρου. Σύμφωνα και με τα θαλάσσια ρεύματα που επικρατούν στην περιοχή, αυτή η στρατιωτική δραστηριότητα θεωρείται ως η πιθανότερη αιτία των εκβρασμών. Παράλληλα υπάρχει ανακοίνωση για κοινή άσκηση του πολεμικού ναυτικού των ΗΠΑ και της Κύπρου από τις 4Φεβρουαρίου νότια της Κύπρου.
***
* ΚΑΙ μέσα στον γενικότερο χαμό, οι ερευνητές της θαλάσσιας ζωής τον χαβά τους: Οι κυβερνήσεις της Κύπρου, της Ελλάδας και των γειτονικών χωρών, οφείλουν να ορίζουν τους όρους σύμφωνα με τους οποίους υλοποιούνται ασκήσεις του πολεμικού ναυτικού, κάτι που εφαρμόζεται άλλωστε στα εθνικά ύδατα χωρών όπως οι ΗΠΑ.
Επιμένουν περιβαλλοντικά, διότι: Είναι καιρός πλέον να ξεκινήσουμε να αντιλαμβανόμαστε τις ευθύνες των γενεών μας. Σε διάστημα λίγων μόνο δεκαετιών, κινδυνεύουμε να αφανίσουμε είδη που επιβίωσαν για εκατομμύρια χρόνια και την ευθύνη για αυτό τη μοιραζόμαστε όλοι ανεξαιρέτως.
Ζ.
Να αποφύγουν
* ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΣΑΝ να είναι ευγενικές οι νεαρές Λαρισαίες.
- Πότε θα πάμε για κανέναν καφέ, βρε κουκλίτσα μου;
- Σε κανένα μνημόσυνο ίσως…
***
* - ΕΑΝ ψάχνεις για άντρα που να είναι ελκυστικός, αστείος, έξυπνος, άνετος, ευαίσθητος, σέξι, τρυφερός και ρομαντικός, τότε να πας σινεμά.
***
* - ΧΑΛΑΣΕ το κινητό σου;
- Όχι.
- Και γιατί δεν το σηκώνεις, καλέ;
- Α ναι, χάλασε.
Ζ.

Φλεβάρη μήνα
* ΠΙΤΑ έκοψε το «Θεσσαλικό Θέατρο» κι όλα καλά, αλλά κυκλοφορεί πως εκεί «κόβει» γενικότερα η Ρίτα Απρίλη. Κι ας είναι Φλεβάρης. Και «ράβει», ας μην είναι αρμόδια για τα κοστούμια των παραστάσεων. Η πρόεδρος, λένε, παίζει τον ρόλο που της έχει αναθέσει ο δήμαρχος, δεν δέχεται από κανέναν να την καπελώσει ή να την προσπεράσει. Σε ορισμένα συμβούλια ακούγονται λέει οι φωνές της μέχρι έξω. Και γίνονται και συζητήσεις μετά, υπάρχουν λέει και συγχαρητήρια συναδέλφων της αυτοδιοικητικών. (Θα βρεθεί ισορροπία στο «Θεσσαλικό»;)
Ζ.

Σαν γάμος
* ΑΛΛΕΠΑΛΗΛΕΣ οι συγκεντρώσεις υποψηφίων πάσης φύσεως στο «Divani», εξυπηρετεί κιόλας καθώς βρίσκεται στο κέντρο είναι κι η αίθουσα μεγάλη. Κατάμεστη τη μια φορά, βούλιαξε τη δεύτερη, πλημμύρισε την τρίτη, τελειώνουν και τα κλισέ της ενημέρωσης. Εκδηλώσεις όπου έγινε πλέον σύστημα οι οικοδεσπότες να περιμένουν και να χαιρετούν έναν-έναν τους προσελθόντες, οι οποίοι σχηματίζουν ουρά περιμένοντας τη σειρά τους, πώς περίπου γίνεται με τους καλεσμένους στους γάμους, αφού και εκείνοι δέχονται τις ευχές και τα συγχαρητήρια του κόσμου, ένεκα οι επικείμενες κάλπες.
Ζ.
Τι κάνει
* ΜΙΑ μέρα γυρνάει ο άντρας από τη δουλειά του, διηγείται ο φεμινιστής Δ. Γ. και βρίσκει το σπίτι και την αυλή άνω-κάτω. Τα παιδιά είναι ακόμη με τις πιζάμες τους και παίζουν μέσα σε χώματα και σε βρωμιές, άπλυτα κι αχτένιστα, με άδεια κονσερβοκούτια και παλιόχαρτα ένα γύρω.
Μέσα το σπίτι, σε ακόμη χειρότερη κατάσταση. Πιάτα σωρός στον νεροχύτη, το φαΐ του σκύλου χυμένο παντού, ένα σπασμένο ποτήρι κάτω από το τραπέζι και ένας μικρός σωρός άμμου στην πίσω πόρτα. Το καθιστικό είναι γεμάτο με σκόρπια παιχνίδια και διάφορα ρούχα αφημένα παντού, μια λάμπα έχει αναποδογυριστεί. Πάει μέσα να δει τη γυναίκα του, πατώντας σε διάφορα σπασμένα παιχνίδια και σκουπίδια. Είχε ήδη αρχίσει να ανησυχεί ότι μπορεί να ήταν άρρωστη, ή ότι είχε πάθει κάποιο ατύχημα.
***
* ΤΗ βρήκε στην κρεβατοκάμαρα, στο κρεβάτι με το νυχτικό της ακόμη, να διαβάζει ένα βιβλίο. Τον κοίταξε, του χαμογέλασε και τον ρώτησε πώς ήταν η μέρα στη δουλειά. Αυτός την κοίταξε απορημένος.
- Μα τι συνέβη εδώ σήμερα;
Εκείνη του χαμογέλασε πάλι.
- Ξέρεις κάτι; Πολλές φορές που έρχεσαι σπίτι από τη δουλειά με ρωτάς τι έκανα όλη μέρα.
- Ε και λοιπόν;
- Ε λοιπόν, σήμερα δεν το έκανα.
Ζ.

GRAMMES.jpg

* ΑΝΑΦΕΡΕΙ την περιπέτειά μου, διαμαρτύρεται και προειδοποιεί τους άλλους οδηγούς να έχουν τον νου τους, ο Ν.Χ. Προχθές βράδυ, διασχίζοντας τη διάβαση των γραμμών του ΟΣΕ επί της οδού Μαρτάλη, έμεινε από λάστιχο. Διότι, όπως είδε μετά, κάποιοι υπεύθυνοι είχαν τοποθετήσει πάνω στις γραμμές ένα κομμάτι λαμαρίνας το οποίο έσκισε το λάστιχο του αυτοκινήτου. Και τον έβαλε σε έξοδα και ταλαιπωρία βραδιάτικα και μέσα στο κρύο. Να αναλάβει κάποιος την ευθύνη, μπα, δεν περιμένει. Να επιληφθούν όμως και να αποκαταστήσουν το σημείο; Ο ΟΣΕ, ο Δήμος; (Ως τότε, προτείνει ως κερδοφόρα ιδέα το άνοιγμα βουλκανιζατέρ εκεί, μιας και όπως πληροφορήθηκε εκ των υστέρων υπήρξαν κι άλλοι τυχεροί).
Ζ.

KAPETAN.jpg

* ΣΤΟΝ Σύλλογο Γυναικών Μεσαγγάλων, ο Χρ. Καπετάνος, για συζήτηση ενόψει βουλευτικών εκλογών, έκοψαν και την πίτα, οπότε γούρι, καθώς το φλουρί έπεσε στη σύζυγό του Φανή.
Ζ.

PANEPISTHMIAKO.jpg

* ΤΡΙΤΗ καρότσα χθες από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο με είδη πρώτης ανάγκης για τους σεισμόπληκτους σε Τουρκία, μα και στη Συρία. Φεύγουν φορτία για το Εργατικό Κέντρο και μεθαύριο Παρασκευή αναχωρούν με κοντέινερ για τον προορισμό τους. Είναι μια πρωτοβουλία του Συλλόγου Νοσοκομειακών Γιατρών που συνάντησε και την άμεση ανταπόκριση της Νοσηλευτικής Υπηρεσίας του Νοσοκομείου, η οποία συνέδραμε γενναία. Οι γιατροί, πέρα από όσα διέθεσαν οι ίδιοι, διαθέτουν και τους εαυτούς τους. Ήδη έχουν δηλώσει εθελοντές τρεις γιατροί και δύο νοσηλευτές του Πανεπιστημιακού, να πάνε να βοηθήσουν επιτόπου στις σεισμόπληκτες περιοχές. Πέντε άτομα από ένα μόνο νοσοκομείο δεν είναι και λίγοι.
Ζ.

SKITSO.jpg

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass