ΨIΘΥΡΙΣΤΑ ΚΑΙ... ΑΛΛΑ

Δημοσίευση: 22 Φεβ 2023 17:01
* ΜΠΟΡΕΙ ο Κ. Αγοραστός να σήκωσε τους τόνους στη συζήτηση με τον Θ. Σκυλακάκη για τον δρόμο Λάρισας-Φαρσάλων, ωστόσο φέρθηκε ως καλός οικοδεσπότης, προσφέροντας στον Υπουργό, με τη λήξη της συνάντησής τους, λεύκωμα με την Ιστορία της Θεσσαλίας, καθώς και τοπικά κρασιά. * ΜΠΟΡΕΙ ο Κ. Αγοραστός να σήκωσε τους τόνους στη συζήτηση με τον Θ. Σκυλακάκη για τον δρόμο Λάρισας-Φαρσάλων, ωστόσο φέρθηκε ως καλός οικοδεσπότης, προσφέροντας στον Υπουργό, με τη λήξη της συνάντησής τους, λεύκωμα με την Ιστορία της Θεσσαλίας, καθώς και τοπικά κρασιά.

Χαρά θεού


* ΣΤΟΝ ήλιο του μεσημεριού... Θα ‘ρθω καλή μου να σε πάρω που τραγουδούσαν Βουγιουκλάκη-Παπαμιχαήλ. Άνοιξη κανονική, με μια βδομάδα Φλεβάρη ακόμα μπροστά. Χαρά Θεού, όμως, όλοι επικεντρώνονται στον καιρό του τριημέρου και ιδίως της Καθαράς Δευτέρας, με τις πρόωρες προβλέψεις να διίστανται ξανά, ψιλοαγχώνοντας τους επίδοξους εκδρομείς.
Ζ.

Σύνεδροι
* Ο συνεδριακός τουρισμός καταγράφει άλλη μια λαμπρή σελίδα στη Λάρισα. Το μεσημέρι κιόλας φαίνονταν στη λιακάδα, πολλοί φορούσαν και τα καρτελάκια τους, στο διάλειμμα του Πανελλήνιου Συνεδρίου Φυτοπροστασίας, που διεξάγεται στην πόλη. Και το βράδυ, λογικά, θα ήταν ακόμα πιο έντονη η παρουσία τους. Πολλές εκατοντάδες άνθρωποι κινήθηκαν στα στέκια πάσης φύσεως, σε καφέδες, μεζέδες και ποτά.
Ζ.

Διακριτικά
* Η αποχώρηση Καραμανλή από τη Βουλή και από την επικείμενη εκλογική μάχη δεν ήταν ό,τι το καλύτερο για τον Κυρ. Μητσοτάκη, ο οποίος μαζεύει αυτήν την εποχή ακόμη και κάθε πολιτική ρώγα. Ιδίως που η ΝΔ λέγεται πως έχει πρόβλημα στη Β. Ελλάδα, αλλά κυρίως που τα τελευταία χρόνια η ηγεσία και οι υπηρετούντες αυτήν κατηγορούσαν υπογείως τους καραμανλικούς ότι ενισχύουν με τον τρόπο τους τον Τσίπρα. Έβλεπαν ως ανταπόδοση την επιλογή του Πρ. Παυλόπουλου για την Προεδρία της Δημοκρατίας, του Δημ. Παπαγγελόπουλου ως υπουργού, στον οποίο ειδικά τόση στοργή επιφύλαξαν κιόλας, όταν ανέλαβαν το κουμάντο της χώρας, για παραδειγματισμό είπαν κάποιοι.
* * *
* ΟΛΟΙ, πάντως, καταλαβαίνουν ότι η ζημιά προήλθε από το σκάνδαλο των υποκλοπών, που τραυμάτισε βαριά τις σχέσεις Μητσοτάκη-Καραμανλή, όσο κι αν έγιναν προσπάθειες επούλωσης.
Πολύ προσεκτική η δήλωση Καραμανλή κι ο Θ. Τσ. σχολιάζει: Οι «επαγγελματίες» του Καραμανλισμού θα σπεύσουν να αποκαλύψουν κρυφά μηνύματα και αδιόρατα νοήματα στη σύντομη δήλωσή του. Άλλωστε αυτά είναι τόσο προφανή.... Ωστόσο, μικρή αξία έχει τι θα πουν οι «καραμανλικοί» και οι «ερμηνευτές» του. (Ο ίδιος δεν εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του, δεν το είπε).
Ζ.

Εφεδρεία
* Ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής θα μπορούσε να αποδειχθεί εξαιρετικά χρήσιμος για την πατρίδα στο μέλλον, απαλλαγμένος από το στενό κοινοβουλευτικό «κοστούμι». Ανεξάρτητα από ρόλους ή καθήκοντα που τυχόν θα κληθεί να αναλάβει ή θα του ανατεθούν στις επόμενες στροφές της πολιτικής του διαδρομής, που είναι βέβαιο ότι δεν τελείωσε, σχολίαζε ο έγκριτος Λαρισαίος, μετά τη γνωστοποίηση ότι δεν θα είναι υποψήφιος στις επικείμενες εκλογές. Μα έτσι δεν γράφεται σχεδόν πάντα η Ιστορία;

Στις γειτονιές
* ΞΕΚΙΝΗΣΕ ήδη τον προεκλογικό του αγώνα ο Θαν. Μαμάκος, με επισκέψεις σε γειτονιές της Λάρισας. Ένα πρώτο πέρασμα, με συμβολισμό πάντως. Όπως είχε τονίσει και στην ομιλία του στο «Divani», όπου ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του για δήμαρχος, «η Λάρισα να πάψει να είναι «πόλη δύο ταχυτήτων», με κέντρο-βιτρίνα και υποβαθμισμένες συνοικίες. Οι οποίες δεν παραπέμπουν στην «ευρωπαϊκή πόλη» που διαφημίζει ο Δήμαρχος». Αυτό επιχειρεί και να αναδείξει με την καμπάνια που άρχισε. Και μάλιστα από τη Νέα Σμύρνη, την οποία αναμφιβόλως ουδείς μπορεί να χαρακτηρίσει ευρωπαϊκή, όπου, όπως ανακοίνωσε κατόπιν, «είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με τους κατοίκους της και να καταγράψει την αγωνία τους για την αντιμετώπιση ζητημάτων που χρονίζουν».
Ζ.

Σπάνια εικόνα
* ΣΤΗΝ εναρκτήρια ομιλία του Άκη Νασιώκα στο «Divani», ο πρωτοεκτιθέμενος υποψήφιος βουλευτής του ΠΑΣΟΚ προσκάλεσε και κατάφερε να έχει παρόντες και τους συνυποψηφίους του. Στο ακροατήριο, λοιπόν, και η Λίτσα Λιακούλη και ο Ν. Τσιλιμίγκας και ο Θ. Παπαλιάγκας και ο Σωτ. Βούλγαρης, σπάνια εικόνα τόσο κοντά σε εκλογές, πολιτισμένα και συντροφικά. Φαίνεται ότι ο νεαρός δικηγόρος διαθέτει κληρονομικό χάρισμα, απ’ τον πατέρα του τον Έκτορα.
Ζ.

Για τον ρόλο;
* ΜΕ τη σοφία ζωής που τους διακρίνει τοποθετούνταν οι μεσήλικες Λαρισαίοι, χθες στη λιακάδα της Κουμουνδούρου.
- Ποτέ μην υποτιμάς αυτόν που κάνει πίσω. Μπορεί να ετοιμάζεται να πάρει φόρα.
* * *
* - ΕΙΜΑΙ πολύ κουρασμένος για να συνεχίσω να πηγαίνω στη δουλειά και πολύ φτωχός για να παραιτηθώ.
* * *
* - ΕΒΑΛΑ οκτώ κιλά για τις ανάγκες του ρόλου και τώρα συνειδητοποίησα ότι δεν είμαι ηθοποιός.
Ζ.

Κινούνται
* ΠΛΗΣΙΑΣΕ με φόρα ο μεσήλικος Λαρισαίος χρυσαυγίτικης απόκλισης.
- Ο Κασιδιάρης είναι μέσα.
- Το ξέρουμε. Κι εκεί θα μείνει, μέσα...
- Στη Βουλή, βρε, σου λέω.
- Αφού δεν θα σας επιτραπεί η συμμετοχή στις εκλογές, βάσει του νέου νόμου...
- Κι όμως, θα βρουν τρόπο οι δικηγόροι μας. Θα δεις, η Μαρία Μπίλλη θα γίνει βουλευτής στη Λάρισα. (Απρόσεκτος, μπορεί να ιδρώσει στα ενθουσιώδη όνειρά του και να πουντιάσει).
* * *
* ΩΣΤΟΣΟ, εκτός από τις βουλευτικές, είναι και οι δημοτικές εκλογές μετά. Κι ο χαλαρός ινστρούχτορας της κασιδιάρικης παρέας στην πόλη της Λάρισας, ο Δημ. Μπίλλης, συνταξιούχος πια, συνεχίζει να κατατρίβεται με τα δημοτικά. Λέει ότι τον προσεγγίζουν διάφοροι της δεξιάς και της ούλτρα δεξιάς. Να κατέβουν μόνοι τους αποκλείεται, να υποστηρίξουν άλλον συνδυασμό ναι, κρυφά, όμως, καθώς τυχόν χρυσαυγίτικη υποστήριξη προκαλεί δημοκρατική αντίδραση και μεγαλύτερες απώλειες από τα όποια οφέλη. Κρυφά ναι, αλλά δεν είναι και κορόιδα. Κάποιους δικούς τους θα ζητήσουν λέει να βάλουν διακριτικά στο ψηφοδέλτιο, μεταμφιεσμένους εννοείται. Αν υπάρξει συμφωνία.
Ζ.

Πολυεργαλείο
* ΝΑ και έκτος υποψήφιος βουλευτής με το ψηφοδέλτιο του ΚΚΕ, του οποίου θα ηγηθεί για άλλη μια φορά ο Γ. Λαμπρούλης. Έναν-έναν τους εμφανίζει το κόμμα, ορίζοντάς τους ομιλητές σε εκδηλώσεις που οργανώνει. Έτσι, υποψήφιοι θα είναι ο γιατρός του ΓΝΛ Θανάσης Αθανασιάδης, ο οικοδόμος Γιάννης Σκόκας, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου, ο Περικλής Καζαντζίδης από τους επαγγελματοβιοτέχνες, η Μαρία Κωστή επικεφαλής της «ΛΑ.ΣΥ.» στον Δήμο Τεμπών.
Και τώρα να κι ο Δημήτρης Αβρανάς, ομιλητής στην εκδήλωση για τα 80 χρόνια από τη μάχη του Λιβαδίου, ως γραμματέας της Τ.Ε. Υπαίθρου Λάρισας και υποψήφιος βουλευτής. Καμία έκπληξη, ξανά και ξανά, και πάλι εκπροσωπώντας στο ψηφοδέλτιο την Ελασσόνα, ο παλιότερος όλων των υποψηφίων μάλλον. Και ταυτόχρονα υποψήφιος δήμαρχος Ελασσόνας ξανά και ξανά και πάλι σε όλες τις δημοτικές εκλογές εδώ και πολλά χρόνια. Σημειωτέον ότι ο Ελασσονίτης οδοντίατρος υπήρξε πρωταθλητής Ελλάδας εφήβων στο δέκαθλο. Σίγουρα θα βοηθάει αυτό, πολυεργαλείο και άνθρωπος αντοχής.
Ζ.

Μετά τα 70
* ΜΕ καίριες επισημάνσεις οι Λαρισαίες, χθες στον καφέ.
- Ποτέ δεν κάνουμε μια γυναίκα να κλάψει. Έχει ξοδέψει 30 λεπτά για να βάψει μάτι.
* * *
* - ΕΝΑΣ καλός τρόπος να φτάσετε αγαπημένοι με τον άλλο ως τα βαθιά γεράματα είναι να τον γνωρίσεις μετά τα 70...
* * *
* - ΖΕΥΓΑΡΙ χθες βράδυ στο μπαράκι, επί δύο ώρες κοίταζαν τα κινητά τους κι έπιναν, δεν αντάλλαξαν κουβέντα. Μετά έφυγαν, μάλλον για να πάνε να τα φορτίσουν.
Ζ.

Εμπλοκές
* ΚΙ ενώ πάμε για βουλευτικές εκλογές, που πολύ πιθανόν να αποδειχθεί μαραθώνια διαδικασία με δεύτερες κάλπες, ενώ δεν έχουν αποκλεισθεί ακόμη και τρίτες, ήδη λοιπόν έχουν πάρει θέση στην αφετηρία οι υποψήφιοι δήμαρχοι για τις αυτοδιοικητικές εκλογές του Οκτωβρίου. Κι όσοι ακόμη τυγχάνουν ενδιαφερόμενοι, οφείλουν να δημοσιοποιήσουν την υποψηφιότητά τους μέσα στο επόμενο δεκαήμερο, εφόσον μπορούν. Διότι όταν προκηρυχθούν οι βουλευτικές, κανείς δεν θα έχει νου για δημοτικές.
* * *
* ΚΙ όσοι τυχόν περιμένουν να εκθέσουν δημαρχιακή υποψηφιότητα, αφού σχηματιστεί νέα κυβέρνηση, δεν μπορεί να έχουν καμία τύχη. Ή τυπικά θα κατέβουν για να έχει εκπροσώπηση το κόμμα τους, κάθοδος που καθίσταται ακόμα πιο τυπική με το εκλογικό σύστημα που θα εφαρμοστεί και τους δημάρχους να εκλέγονται από τον πρώτο γύρο, εφόσον φτάσουν στο 43%. Ή οι ενδιαφερόμενοι που θα καθυστερήσουν, καθώς θα έχει ήδη καλοκαιριάσει πια, αυτοί μάλλον θα επιδιώξουν να πλασαριστούν στα υφιστάμενα σχήματα ως συνεργαζόμενοι, με τα συνήθη ανταλλάγματα.
* * *
* ΟΙ βασικές εκκρεμότητες τοπικά αντιστοιχούν στις υποψηφιότητες που θα υποστηρίξει η ΝΔ σε Ελασσόνα και Αγιά, καθώς επίσης κι εκείνες που θα στηριχθούν από ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ ή καλύτερα από ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ, αφού μάλλον πράσινοι θα είναι οι επικεφαλής στους Δήμους Φαρσάλων, Κιλελέρ και Τεμπών. Και στις πέντε αυτές περιπτώσεις οι καθυστερήσεις είναι χαρακτηριστικές και ίσως καταστήσουν μάταιες τις προσπάθειες που θα ξεκινήσουν εκ των υστέρων. Δέκα ημέρες, όμως, είναι αρκετές.
Ζ.

Και Gossip
* ΚΑΙ κοσμικά, από δω κοντά, στη γειτονιά της Λάρισας. Η Μαρίνα Κοντοτόλη, που γεννήθηκε στη Γλυκομηλιά Τρικάλων το 1975, σε ηλικία 38 ετών κι ενώ ήταν ήδη μητέρα δύο παιδιών σε μονογονεϊκή οικογένεια και ταυτόχρονα εργαζόμενη, γράφτηκε στο Εσπερινό Λύκειο Τρικάλων. Σε 4 χρόνια απέκτησε το απολυτήριο Λυκείου, συμμετείχε στις Πανελλήνιες του 2017, πέτυχε στο Πανεπιστήμιο και από τον Ιανουάριο του 2022 είναι πτυχιούχος Παντείου. Εργάζεται επί 30 χρόνια ως ελεύθερη επαγγελματίας, ενώ έχει επεκτείνει τη δραστηριότητά της από τα Τρίκαλα και στην Αττική, όπου έχει ανοίξει καταστήματα κομμωτηρίου. Είναι εκλεγμένη στο Επιμελητήριο, ενώ ασχολείται και με τον αθλητισμό, καθώς είναι μαραθωνοδρόμος, ρόλος που δείχνει να της ταιριάζει γενικότερα, και δραστηριοποιείται και στον Σύλλογο Δρομέων Νομού Τρικάλων. Όπου τώρα είναι υποψήφια βουλευτής με τον ΣΥΡΙΖΑ.
* * *
* ΠΟΙΟΣ είναι ο προαναγγελθείς κοινωνικός σχολιασμός; Η σχέση τους στον κοινωνικό περίγυρό τους είναι γνωστή εδώ και χρόνια, αλλά οι ίδιοι προσπαθούσαν να την κρατήσουν μυστικό για τους υπόλοιπους και τα ΜΜΕ. Αυτός, με τρία παιδιά από προηγούμενο γάμο του, είναι κεντρικό πολιτικό στέλεχος, βουλευτής και πρώην υπουργός και δεν συνδέεται μαζί της μόνο συναισθηματικά, αλλά και ιδεολογικά. Η πρώτη τους κοινή δημόσια εμφάνιση έγινε το περασμένο καλοκαίρι στα Τρίκαλα, τα οποία εκείνος επισκέφθηκε κατόπιν ξανά και ξανά. Και φυσικά θα τη βοηθήσει και στην εκλογική της προσπάθεια. Ο σύντροφος της Μαρίνας Κοντοτόλη είναι ο Γιάννης Ραγκούσης του ΣΥΡΙΖΑ.
Ζ.

Όλο βενζίνη;
* Ο πιτσιρικάς ξύπνησε από κάποιο όνειρο και μπαίνει ξαφνικά στην κρεβατοκάμαρα των γονιών του, όπου τους πιάνει στα πράσα.
- Μπαμπά, τι κάνεις εκεί;
Τι να πει ο πατέρας τώρα στο παιδί, βρίσκει μια δικαιολογία.
- Να αγόρι μου, βάζω βενζίνη στη μαμά.
- Πάλι βενζίνη θέλει; Αφού το πρωί της έβαλε κι ο νονός.
Ζ.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass