ΨIΘΥΡΙΣΤΑ ΚΑΙ... ΑΛΛΑ

Δημοσίευση: 02 Μαρ 2023 17:00
* ΕΝΟΣ λεπτού σιγή προχθές στο Δημοτικό Συμβούλιο της Λάρισας στη μνήμη του πρώην βουλευτή και υπουργού του ΠΑΣΟΚ Γιώργου Αδαμόπουλου, ο οποίος από εκεί είχε ξεκινήσει την πορεία του στα κοινά, από το Δημοτικό Συμβούλιο, νέο παιδί επί δημαρχίας Αγαμ. Μπλάνα. Ζ. * ΕΝΟΣ λεπτού σιγή προχθές στο Δημοτικό Συμβούλιο της Λάρισας στη μνήμη του πρώην βουλευτή και υπουργού του ΠΑΣΟΚ Γιώργου Αδαμόπουλου, ο οποίος από εκεί είχε ξεκινήσει την πορεία του στα κοινά, από το Δημοτικό Συμβούλιο, νέο παιδί επί δημαρχίας Αγαμ. Μπλάνα. Ζ.

Χάλια είσοδος
* ΜΠΗΚΕ ο Μάρτιος ματωμένος. Αντί για ανοιξιάτικα χαμόγελα

έφερε άγριο θανατικό.
Συννεφιασμένη Λάρισα, μελαγχολική Ελλάδα, καταθλιπτική. Με εικόνες σπαραξικάρδιες από τα Τέμπη.
Ζ.

Πολύ έντονα
* ΣΟΚ, αυτή τη φορά δεν ήταν μια εντυπωσιακή λέξη, πραγματικό σοκ, φόβος μετά, τρόμος, αναστάτωση μεγάλη, συγγενείς και φίλοι στα τηλέφωνα να επικοινωνούν με Λάρισα απ’ όλη την Ελλάδα ακόμα και το εξωτερικό, οι πάντες ανήσυχοι για τους δικούς τους ανθρώπους.
Κι ύστερα θλίψη, βαθιά στενοχώρια, δάκρυσε όλος ο κόσμος. Και κατόπιν οργή, θυμός μεγάλος, για τις ευθύνες αρμοδίων και υπεραρμοδίων.
Όλη η Λάρισα αυτό συζητούσε χθες ολημερίς απ’ το πρωί. Και μόνο αυτό. Κι όλη η χώρα δηλαδή.
Ζ.

Το μοτίβο
* «ΠΑΜΕ κι όπου βγει...». Αυτή η τραγική φράση του άτυχου μηχανοδηγού αποτελεί πια το μοτίβο μιας ολόκληρης κοινωνίας.
Με την εντολή σταθμάρχη: «ΛΑΡ – 62 -Περνάς κόκκινο φωτόσημο εξόδου έως και είσοδο Νέων Πόρων». Στον πόρο για τον χαμό.
Ζ.

Σκόρπιο βασίλειο
* - ΕΙΝΑΙ φρικτό, ανείπωτο, δεν περιγράφεται με λόγια...
Τέτοια έλεγαν χθες οι Λαρισαίοι απ’ το πρωί.
- Δεν γίνονται αυτά τα πράγματα, αδιανόητο, απίστευτο. Ούτε στο Μπαγκλαντές, μήτε στο Κονγκό...
***
* ΜΝΗΜΕΣ για τους παλιότερους από τη μετωπική στον Δοξαρά, επί Χούντας το 1972, άλλοι καιροί τότε όμως, άλλες τεχνολογίες, μονή η γραμμή, χειροκίνητα δούλευαν οι κλειδούχοι, απομονωμένοι σταθμοί, με το τηλέφωνο καβουρντιστήρι οι επικοινωνίες με τη μανιβέλα και τα βύσματα, οι μηχανοδηγοί στη μοναξιά της καμπίνας.
Τώρα; Με διπλή γραμμή, ηλεκτροκίνηση στις γραμμές, ηλεκτρονικά συστήματα, ελέγχους, GPS που έχει το κάθε αυτοκινητάκι... Ανθρώπινο λάθος ναι, λάθη ταυτόχρονα περισσότερα του ενός ναι, οι δικλείδες ασφαλείας δεν υπήρχαν, τα πρωτόκολλα κυκλοφορίας δεν τηρήθηκαν; Η τηλεματική, τα συστήματα πλοήγησης, η τηλεδιοίκηση, η σηματοδότηση; Μα δεν λειτουργούν, δεν υπάρχουν. (Σκόρπιο βασίλειο...).
***
* - ΔΗΛΑΔΗ δεν υπάρχει ένα σύστημα ηλεκτρονικής ειδοποίησης όταν δυο κουκίδες στον πίνακα ελέγχου κινούνται προς μετωπική επί 20 χιλιόμετρα;
- ΜΑ σ’ αυτή την πρόταση μάλλον υπάρχουν πολλές άγνωστες λέξεις για την Hellenic Train.
- Από τότε που ήρθαν οι Ιταλοί στον ΟΣΕ όλο προβλήματα. Καθυστερήσεις, εμπλοκές, βλάβες διαρκώς. Ήρθε και το χειρότερο...
Ζ.

Κι αν ανακοπή;
* ΚΙ η συζήτηση συνεχιζόταν μεσ’ τη μελαγχολία.
- Θα μπορούσε να είχε συμβεί το ίδιο και προ ημερών ή και να ξανασυμβεί αύριο-μεθαύριο...
- Εντάξει θα προσέχουν περισσότερο τώρα. Αλλά ποιος ξαναμπαίνει σε τρένο;
***
* - ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ λάθος, ε; Δηλαδή αν ο σταθμάρχης είχε πάθει εγκεφαλικό ή ανακοπή, λογικά θα έλεγαν «εντάξει, δεν φταίει κανείς, συμβαίνουν αυτά...».
***
* - ΟΛΟΙ έχουν μπει σ’ αυτά τα βαγόνια, έχουν καθίσει επανειλημμένα οι ίδιοι και τα παιδιά τους, γι’ αυτό υπήρξε αμέσως ταύτιση.
- Την ίδια ανατριχίλα ένιωσαν κι οι ξένοι. Γ’ι αυτό και η αντίδραση των ηγετών άλλων χωρών, η ανησυχία διέτρεξε όλη την Ευρώπη.
Ζ.

Κουδούνια
* Η οποία Ευρώπη είχε κρούσει τον κώδωνα. Καμπάνες βαρούσαν, κουδούνια θα κρεμάσουν τώρα. Πριν από δύο βδομάδες και συγκεκριμένα στις 15 Φεβρουαρίου, λέει, η Κομισιόν ανακοίνωσε την απόφασή της να παραπέμψει την Ελλάδα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο επειδή «δεν εκπλήρωσε τις υποχρεώσεις της βάσει της Οδηγίας για τον Ενιαίο Ευρωπαϊκό Σιδηροδρομικό Χώρο». Λόγω μη συμμόρφωσης της χώρας με τους κανόνες για τις σιδηροδρομικές μεταφορές. Ευρωπαϊκές πηγές αναφέρουν ότι «είναι εξωφρενικό να μη λειτουργεί η Τηλεματική, για την οποία η Ένωση έχει δώσει εκατομμύρια και κανείς να μην το ελέγχει αυτό». (Τρελό;)
Ζ.

Από τότε...
* - ΠΑΝΤΩΣ, όλοι εμείς που αγαπάμε το τρένο από τα γεννοφάσκια μας, ορκιζόμαστε να μη τους αφήσουμε ήσυχους από δω κι ύστερα. Το οφείλουμε στα σημερινά αθώα θύματα, αλλά και στα πιθανά μελλοντικά, αν τ’ αφήσουμε στα χέρια τους...
Εξοργισμένος ο γνωστός Λαρισαίος Ζ.Α.: Ο πατέρας μου, κλειδούχος του ΟΣΕ και λάτρης αφοσιωμένος του τρένου, τα Χριστούγεννα του ‘71 μου είχε πει: «Παιδί μου, μη ξαναπάς με τρένο στην Αθήνα.
Τα πράγματα έχουν γίνει πολύ επικίνδυνα, το τραίνο το έχουν εγκαταλείψει στην τύχη του».
Σε λιγότερο από έναν μήνα έγινε το πολύνεκρο δυστύχημα στο Δοξαρά, προς Ορφανά, στις 16 Γενάρη 1972.
Ζ.

Σκόρπιο (ΙΙ)
* Η ΕΡΤ δεν είχε ήχο. Ναι, βλάβη στην απευθείας σύνδεση με τις επί τόπου δηλώσεις του πρωθυπουργού. Η κάμερα εκεί τον ακολουθούσε, το μικρόφωνο είχε βγει απ’ το βύσμα. Είναι δυνατόν; Πήρε μετά ήχο από άλλο κανάλι, μετέδωσε τις δηλώσεις αργότερα.
Η ΕΡΤ, το κράτος. Σκόρπιο βασίλειο... (Κι εδώ).
***
* ΕΝΤΑΞΕΙ αυτό δεν ήταν πρόβλημα. Που τον Τσίπρα τον έχασαν.
Ατύχησε αφού οι δηλώσεις του έπεσαν πάνω στο σήμα των Ειδήσεων του καναλιού. Αργότερα κι αυτός. (Πάμε κι όπου βγει...).
Ζ.

Πρώτο βαγόνι
* - ΞΑΝΑ ο Μητσοτάκης στη Λάρισα χθες, λίγες μέρες μετά. Ούτε τα σκόρδα που του έδωσαν στον Πλατύκαμπο βοήθησαν, ούτε τίποτα. Το κακό το μάτι θα φταίει.
- Κι ο Θεός που μας μισεί, ως γνωστόν...
- «Η Ελλάδα ταξιδεύει πια στο πρώτο βαγόνι της Ευρώπης», είχε πει ο πρωθυπουργός από τη Λάρισα πριν λίγες μόνο μέρες. (Πάμε κι όπου βγει...).
Ζ.

Παρήγορο
* - ΟΙ εικόνες της αιμοδοσίας στην πλατεία της Λάρισας, οι μεγάλες ουρές όσων περίμεναν να προσφέρουν αίμα για τους τραυματίες ήταν η παρήγορη πλευρά...
- Και η ανταπόκριση που έδειξαν τα νοσοκομεία που τέθηκαν αμέσως σε συναγερμό, τα ρεφλέξ του ΕΚΑΒ, της Πυροσβεστικής, των εθελοντών του Ερυθρού Σταυρού επίσης...
Ζ.

Χάλι...
* - Η εικόνα του ΓΝΛ πάντως, χθες σε πανελλήνια μετάδοση και μάλιστα επανειλημμένα, ήταν θλιβερή. Να μπαίνει το ασθενοφόρο στα Επείγοντα εφαπτόμενο στην κολώνα, σχεδόν με μανούβρα, να χρειάζεται άνθρωπος για κουμάντο στον οδηγό.
- Και πού να μπει κάποιος παραμέσα, να χρειαστεί ν’ ανέβει με το ασανσέρ. Αυτό το θρυλικό ασανσέρ...
Ζ.

Να γκρεμιστούν;
* - ΠΟΣΟΥΣ θα φάει αυτός ο τόπος;
Νέο πολύ μεγαλύτερο, απίστευτα απίθανο τραγικό συμβάν, δίπλα απ’ το μνημείο για τους φιλάθλους του ΠΑΟΚ που σκοτώθηκαν ταξιδεύοντας στην εθνική οδό, λίγο πριν απ’ σημείο όπου το τραγικό δυστύχημα με το λεωφορείο για τους άτυχους μαθητές του Μακροχωρίου Ημαθίας
- Να γκρεμίσουν τα Τέμπη, δεν υπάρχει πλέον άλλη λύση. (Τι άλλο να σκεφτεί ο άνθρωπος, με τα τόσα εξωφρενικά που συμβαίνουν).
Ζ.

Στοπ
* ΝΕΑ παιδιά στο τρένο του θανάτου, φοιτητές κυρίως, πάντα έτσι συνέβαινε με τα τρένα, στα μέσα μαζικής μεταφοράς γενικότερα, ιδίως τα βράδια, στρατιώτες επίσης και συνταξιούχοι οι επιβάτες.
- Με το τρένο, συστήνουν κι οι μανάδες. Για ασφάλεια κιόλας, για σιγουριά, ναι...
***
* - ΦΤΑΙΕΙ λοιπόν ο σταθμάρχης. Που ήταν και φρέσκος στο πόστο ίσως κι άσχετος, αμέλησε βαριά, πολύ βαριά. Και το σύστημα, από πάνω ως κάτω, που αποδείχθηκε ότι δεν λειτουργεί;
- Δεν είναι δυστύχημα, είναι έγκλημα...
***
* - ΚΑΙ στο τρένο, ποιος θα ξανανέβει;
- Όταν τολμήσουν οι Ιταλοί να το ξαναθέσουν σε λειτουργία, αφού λογικά έχουν αλλάξει πρώτα οι κανόνες και τα συστήματα ελέγχου.
- Και σε ποιο βαγόνι να επιλέξεις θέση ώστε να αυξήσεις τις πιθανότητες επιβίωσης;
-Δύσκολο, επειδή αντιστρέφεται η σειρά των βαγονιών στο πηγαινέλα Αθήνα-Θεσσαλονίκη.
Στη Λάρισα πια, το πρώτο γίνεται τελευταίο, καλύτερα στο βαγόνι 4.
Διότι το 5 στην επιστροφή γίνεται 3 και το 6 μετατρέπεται σε 2ο βαγόνι.
Ζ.

Πολιτικοί
* - ΚΙ ο αρμόδιος υπουργός συγκινημένος, με φωνή σπασμένη, «τα είπε όλα» που εκτίμησε κι η επίσης συγκινημένη τηλεπαρουσιάστρια.
- Μήπως για τη δική του μοίρα ήταν έτσι; Σε λίγο παραιτήθηκε, δεν γινόταν αλλιώς, το ήξερε...
- Θα θυμόταν άλλωστε ότι μόλις προ δεκαημέρου ο ίδιος δήλωνε ότι «δεν παίζουμε με την ασφάλεια των επιβατών στα τρένα». Είχε γίνει τίτλος.
***
* - ΣΗΜΕΡΑ πάντως, άντε αύριο νωρίς θα ξεκινήσει άγρια πολιτική αντιπαράθεση για το συμβάν, για τα τρένα και άλλα συναφή.
- Και βεβαίως θα πάνε κι οι εκλογές πίσω, αλλαγή πλάνων.
Ζ.

Τα έλεγαν
* ΗΤΑΝ της ΔΕΣΚ-Σιδηροδρομικών η ανακοίνωση-καταγγελία προ εικοσαημέρου, στις 7 Φεβρουαρίου, που τώρα κυκλοφόρησε παντού, ανακοίνωση με αφορμή «πρόσφατα ατυχήματα που έθεσαν σε κίνδυνο μηχανοδηγό και επιβάτες», όπως έλεγαν, «επειδή δεν παίρνονται μέτρα για την ασφαλή λειτουργία και κυκλοφορία των τρένων κι έτσι τα ατυχήματα δεν έχουν τελειωμό». Δηλώνοντας εξοργισμένοι οι συνδικαλιστές από «τη στάση της κυβέρνησης, όπως και των προηγούμενων, που έχουν άλλες προτεραιότητες και όχι την ασφαλή μετακίνηση των πολιτών.
Αντιλαμβάνονται την ασφάλεια ως κόστος.
Το υπουργείο βρίσκει λεφτά για τις διάφορες εργολαβίες, αλλά όχι για να ολοκληρωθούν τα συστήματα ασφαλούς κυκλοφορίας...
ΟΣΕ και Hellenic Train αλληλομεταφέρουν τις ευθύνες τους.
Φταίνε τα φαινόμενα που είναι έντονα και πλημμυρίζει η γραμμή, φταίνε οι φωτιές που άφησαν καμένους κορμούς, φταίει το χιόνι, φταίνε οι άλλοι, φταίμε λίγο κι εμείς, φταίει κι ο Χατζηπετρής».
(Τα είπε κι ο Θαν. Παφίλης του ΚΚΕ χθες, ότι προειδοποίησαν οι εργαζόμενοι).
***
* ΚΑΙ κατέληγαν, ως Κασσάνδρα «δεν θα περιμένουμε το δυστύχημα που έρχεται, για να τους δούμε να χύνουν κροκοδείλια δάκρυα κάνοντας διαπιστώσεις». (Όπερ και εγένετο.
Τελικά δεν ήταν τυχαίο, ούτε έφταιγε η κακιά η ώρα...).
Ζ.

Τα είχε πει
* ΠΡΙΝ ένα χρόνο είχε παραιτηθεί ο υπεύθυνος ασφαλείας του σιδηροδρομικού δικτύου λόγω της ελλιπούς συντήρησής του.
Από τις 27 Απριλίου 2022. Καταγγέλλοντας αδικαιολόγητες καθυστερήσεις, κακοδιαχείριση συμβάσεων, αλλά κυρίως κρίσιμα ζητήματα που άπτονται της ασφαλούς εκτέλεσης των σιδηροδρομικών δρομολογίων.
Τέτοια ανέφερε στην επιστολή παραίτησής του προς την ΕΡΓΟΣΕ ο Χρ. Κατσιούλης, πρόεδρος της επιτροπής ETCS, η οποία είναι αρμόδια για τα έργα σηματοδότησης και ασφάλειας στο σιδηροδρομικό δίκτυο. Ενδεικτικά αναφερόταν στις «δεσμεύσεις προς στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ως προς την αποπεράτωση του ETCS τον Οκτώβριο του 2022, δεδομένου ότι η παράταση της σύμβασης ανάταξης της σηματοδότησης (Σ.717) λήγει τον Μάιο του 2022, χωρίς να έχει σημειωθεί πρόοδος στην εξέλιξή της...».
(Τώρα παραιτήθηκαν και οι ανώτεροί του στον Οργανισμό σιδηροδρόμων και ο προϊστάμενος υπουργός τους).
Ζ.

Πάλι καλά...
* ΚΙ ήταν τυχερός μέσα στο δράμα ο Κυρ. Μητσοτάκης. Θα μπορούσε να είχε συμβεί μια βδομάδα πριν ή ακόμη και μια μέρα πριν.
 Ποιο; Για χθες του ετοίμαζαν από τον ΟΣΕ και το υπουργείο την επικοινωνιακή προεκλογική φιέστα, σύμφωνα με το πρόγραμμα που είχε ανακοινωθεί από το Μέγαρο Μαξίμου, να επισκεπτόταν το Κέντρο Τηλεδιοίκησης- Σηματοδότησης Σιδηροδρομικού Δικτύου Βορείου Ελλάδος.
Μόνο που τέτοιο Κέντρο δεν υπάρχει, όπως κατήγγειλε χθες, πριν τη φονική σύγκρουση των δύο τρένων, ο πρόεδρος των μηχανοδηγών του ΟΣΕ, Κώστας Γενηδούνιας. Δεν γνωρίζει να υπάρχει και να λειτουργεί τέτοιο κέντρο, είπε. Δημοσιεύοντας επίσης, μία φωτογραφία από τις προετοιμασίες για τη φιέστα που ετοιμαζόταν, η οποία φυσικά ματαιώθηκε. (Αν προλάβαιναν, θα είχαν εκτεθεί απερίγραπτα).
Ζ.

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass