ΨIΘΥΡΙΣΤΑ ΚΑΙ... ΑΛΛΑ

Δημοσίευση: 03 Μαρ 2023 17:00
* ΟΙ Λαρισαίοι σχημάτισαν και χθες ουρά στην πλατεία για να δώσουν αίμα. Από νωρίς το πρωί, και μάλιστα υπό βροχή, έπιασαν τη σειρά τους κάποιοι, περιμένοντας ν’ ανοίξει το συνεργείο αιμοληψιών. Συνεχίζοντας να στέλνουν παρήγορο μήνυμα για την ποιότητα της κοινωνίας.  Ζ. * ΟΙ Λαρισαίοι σχημάτισαν και χθες ουρά στην πλατεία για να δώσουν αίμα. Από νωρίς το πρωί, και μάλιστα υπό βροχή, έπιασαν τη σειρά τους κάποιοι, περιμένοντας ν’ ανοίξει το συνεργείο αιμοληψιών. Συνεχίζοντας να στέλνουν παρήγορο μήνυμα για την ποιότητα της κοινωνίας. Ζ.

Σύννεφα
* Η μουντάδα συνεχίστηκε και χθες, ο ουρανός έβαζε τα κλάματα συχνά.

Το ίδιο μάλλον θα κάνει και σήμερα, μα και αύριο. Συντονίζεται κι ο καιρός στο κλίμα της θλίψης.
Ζ.

Για ένα «χ»
* ΕΤΣΙ λοιπόν...
- Ήταν η κακιά η χώρα.
- Δεν είναι χώρα να αναζητηθούν ευθύνες. (Ισχύει επίσης).
* * *
* ΕΙΝΑΙ απλά τα πράγματα.
- Ένα τέλειο δίκτυο, ένας οργανισμός διαμάντι κι ένας κακός σταθμάρχης.
* * *
* - ΠΑΝΤΩΣ, άλλο να κυβερνούν οι άριστοι κι άλλο οι άχρηστοι. Ενάμισι γράμμα διαφορά, αλλά η απόσταση τεράστια...
Ζ.

Από τύχη
* ΟΣΟ κι αν φανεί παράδοξο, λένε οι ειδικοί που έδρασαν εξαρχής στο πεδίο, πολλοί επιβάτες ήταν τυχεροί μέσα στην ατυχία τους. Διότι η σύγκρουση έγινε κοντά στο οδικό δίκτυο. Η επέμβαση των σωστικών δυνάμεων ήταν άμεση. Δεν χάθηκε χρόνος. Το ότι υπήρχε πρόσβαση από τον επαρχιακό δρόμο μεταξύ του Ευαγγελισμού και των Τεμπών ήταν σωτήριο για πολλούς τραυματίες, αλλά και για όσους κατάφεραν να διαφύγουν.
* * *
* ΑΝΑΤΡΙΧΙΑΣΤΙΚΗ είναι, ωστόσο, η εκτίμηση πως από τύχη, επίσης, η σύγκρουση δεν έγινε ελάχιστα βορειότερα, τότε δεν θα γλίτωνε κανένας επιβάτης. Περίπου 600 μέτρα πιο μακριά, πιο βόρεια από το σημείο της σύγκρουσης, είναι η μεγάλη σιδηροδρομική υπέργεια γέφυρα των Τεμπών, που από κάτω της περνάει το ποτάμι. Κάνα δυο χιλιόμετρα μετά αρχίζει το τούνελ των Τεμπών, μήκους περίπου 6 χιλιομέτρων. Κι ύστερα, μετά το τέλος της σήραγγας, προς Ραψάνη, οι γραμμές είναι πάλι πλάι στον Πηνειό. Σε όποιο από αυτά τα σημεία αν συνέβαινε το δυστύχημα, δεν θα γλίτωνε κανείς...
Ζ.

Με πρόγραμμα
* ΟΠΩΣ ανακοινώθηκε, μέσω διαρροών κλασικά, ο Πρωθυπουργός δεν θα ανακοινώσει την αύξηση του κατώτατου μισθού, δεν είναι σωστό μέσα στο εθνικό πένθος. Σωστά, δεν λένε ότι δεν μπορεί να αξιοποιηθεί η αύξηση επικοινωνιακά, να κάνει ντόρο. Ναι, κι οι εκλογές θα πάνε πίσω, να εκτονωθεί, να δουλευτεί πρώτα το σκηνικό. («Πάμε κι όπου βγει...»).
Ζ.

Προδιαγεγραμμένο
* «ΕΔΩ και καιρό υπήρχαν ενδείξεις ότι έχει διαμορφωθεί μια πολύ επικίνδυνη κατάσταση στις σιδηροδρομικές μεταφορές... Υπήρχαν πολυάριθμες προειδοποιήσεις από τους εργαζόμενους ότι ήταν θέμα χρόνου να συμβεί ένα πιο σοβαρό ατύχημα, οι οποίες προφανώς και αγνοήθηκαν από την Κυβέρνηση και την εταιρεία».
Και το ΚΚΕ έρχεται να το θυμίσει. «Δεν πρόκειται για μια «κακή στιγμή», αλλά για προδιαγεγραμμένο έγκλημα με αιτίες κι ενόχους... Αυτές οι ευθύνες δεν παραγράφονται...
Κανένας δεν δικαιούται να το παίζει ανήξερος».
Ζ.

Ηγείται...
* ΚΑΤΑ τα άλλα, «η Ελλάδα ηγείται της 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης. Αλλά δεν έχει σηματοδότες στα τρένα της». Υπενθυμίζει η «Εστία», η οποία δεν διευθύνεται από κομμουνιστάς. «Ζητήθηκε η παραίτηση του διοικητή ΟΣΕ, ο οποίος, όμως, είχε προειδοποιήσει με απόρρητο έγγραφο την Κυβέρνηση για τα χάλια του σιδηροδρόμου στο τμήμα Λάρισας- Θεσσαλονίκης».
Ζ.

Κι άλλοι;
* ΘΑ ακολουθήσουν κι άλλες διώξεις, ειπώθηκε. Κι άλλοι, ποιοι; Στον ΟΣΕ, στο Υπουργείο;
Πάντως, ο Σταμάτης Δασκαλόπουλος, το γράφουν ήδη Αθηναίοι ειδήμονες, αυτό που ξέρουν καλά οι Λαρισαίοι. Αδέκαστος και ικανός, θα φτάσει όσο ψηλά κι αν χρειαστεί. Κάποιοι έχουν χάσει τον ύπνο τους...
Ζ.


Απέφυγαν
* ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ, υποψήφιοι βουλευτές, μα και οι άλλοι παράγοντες των κομμάτων κυβερνητικού χαρακτήρα, του νυν, του πριν και του πιο πριν δηλαδή, απέφυγαν να εμφανιστούν επί τόπου στα Τέμπη, ούτε τους πολιτικούς αρχηγούς δεν συνόδευσαν, πλην ίσως μιας εξαίρεσης. Η υπόθεση ξέφευγε των δυνατοτήτων τους, αρμοδιότητα παρέμβασης δεν είχαν, μάλλον θα εμπόδιζαν κιόλας τη δουλειά των αρμοδίων. Ένας μόνον πολιτευόμενος μεγάλου κόμματος φάνηκε να ακολουθεί από απόσταση τον αρχηγό του, ελπίζοντας να πλασαριστεί σε κάποιο πλάνο, κατά το συνήθειό του είχε κατασκηνώσει επί τόπου κι ας μην είχε να προσφέρει κάτι.
Ζ.

Επιβάτες
* ΘΑ δουλέψουν ξανά και πότε τα τρένα, τι έξτρα μέτρα θα ληφθούν, ποιος θα ταξιδέψει με τρένο; Ο Μητσοτάκης πρώτα, συμβολικά, συνέστησε ο πραγματογνώμονας. Τώρα, ούτε οι σιδηροδρομικοί δεν ανεβαίνουν για να κάνουν τη βάρδιά τους.
* * *
* ΓΙΑΤΙ ήταν κυρίως φοιτητές οι επιβάτες; Διότι πάντοτε οι φοιτητές προτιμούσαν τα τρένα. Αλλά και επειδή το συγκεκριμένο ήταν Τρίτη αργά το βράδυ, μετά το τριήμερο, ήταν που οι φοιτητές δεν είχαν πιεστικό θέμα με τη δουλειά, ήταν που δεν έβρισκαν εισιτήρια νωρίτερα, αλλά δεν τους πείραζε, γεμάτο κι αυτό άλλωστε, όπως και τα προηγούμενα δρομολόγια.
Ζ.

Απίστευτος
* ΝΑ, λοιπόν, και παραίτηση υπουργού με σκονάκι. «Αν γίνει οποιαδήποτε ερώτηση: Σας παρακαλώ πολύ, θα μου επιτρέψετε να μην πούμε τίποτα άλλο σήμερα.
Αν επιμείνουν: Σας παρακάλεσα να μείνουμε σε αυτά. Δεν είναι ώρα για λόγια. Ας σεβαστούμε τη μνήμη τόσων ανθρώπων που χάθηκαν».
Κι έτσι θεωρεί ότι καθάρισε ο Κ. Καραμανλής. Τόσα χρόνια υπουργός, ε; Τι να ζητήσει κανείς μετά απ’ αυτό; Να παραιτηθεί; Στη Λάρισα πάντως δεν ξεχνούν την προ τριετίας απορία του για «Το πώς γράφεται ο Αχελώος...». Υπουργός ανορθογραφία.
Ζ.

Άλλη ένδειξη
* ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ στις 7 Φεβρουαρίου στα «Ψ» κι αυτό φυσικά ήταν το τίποτε, συγκριτικά ασήμαντο. Ενδεικτικό, ωστόσο.


Ανέκδοτο
* ΑΠΙΣΤΕΥΤΟΙ στην «Hellenic Train», στα ελληνικά τρένα που είναι, όμως, ιταλικά. Ανέκδοτο έχουν καταντήσει. Γελάει ο κόσμος, απ’ τα νεύρα, με τις καθυστερήσεις που έχουν γίνει καθεστώς.
- Ναι, πρώτη φορά τους ξανασυμβαίνει...
Μισή ώρα προαναγγελία καθυστέρησης στο μεσημεριανό δρομολόγιο της Κυριακής κι ύστερα άλλο ένα τέταρτο επιπλέον μέχρι να ξεκινήσει. Και μάλιστα στην αφετηρία, στην Αθήνα, δεν είχε βρει το τρένο κάποιο εμπόδιο στον δρόμο, τάχα μου αλλάζει μηχανή για τεχνικούς λόγους η δικαιολογία από τα μεγάφωνα. Και πολλές εκατοντάδες κόσμος στην αποβάθρα, να περιμένει στο κρύο, να έχει ξεπαγιάσει στον χιονιά καιρό.
* * *
* ΚΟΡΟΪΔΕΥΟΥΝ τον κόσμο και κανείς δεν ξέρει γιατί δεν δουλεύει το σύστημα, που δηλαδή μπορεί να κάνουν οικονομία και χωλαίνει. Μονοπώλιο, τι ανάγκη έχουν; Το Υπουργείο, όμως; Που ο αρμόδιος φέρει και το βαρύ όνομα Κ. Καραμανλής; Τι καντήλια θα κατέβαζε ο παππουθείος του αν βρισκόταν μπροστά σε ανάλογη κατάσταση; Τώρα, χαμπέρια...
Ζ.

Δημοσιογραφικά
* Ο Λαρισαίος Γ.Ο. αναπαρήγαγε την καταγραφή του τηλεοπτικού διαλόγου με τον δημοσιογράφο να ρωτά τον συνδικαλιστή σιδηροδρομικό.
- Ξέρετε, πολλοί τηλεθεατές ρωτούν, πώς σε μια χώρα που γίνονται τόσες απεργίες δεν έχει απεργήσει κανείς για αυτά τα ζητήματα;
- Κάνετε λάθος. Γίνονται απεργίες, αλλά βγαίνουν παράνομες και καταχρηστικές από τα δικαστήρια με Νόμο του Χατζηδάκη.
- Κύριε Κιουτσιούκη, ας μην αναλωθούμε στα συνδικαλιστικά.
- Αφού εσείς με ρωτήσατε...
- Ναι και εσείς απαντήσατε.
- Ε, ναι, αφού με ρωτήσατε...
- Εντάξει δεν χρειάζεται άλλο. (Βάλτε μια άνω τελεία, το κλισέ που κυριάρχησε στις ζωντανές συνδέσεις).
* * *
* «Ο ίδιος ο Καραμανλής το αποφάσισε, δεν το έχουμε συνηθίσει, δεν έχει παντρευτεί την καρέκλα του». Η Μαριάννα Πυργιώτη επαινούσε τον παραιτηθέντα υπουργό, ως σχολιάστρια στην εκπομπή του Ν. Χατζηνικολάου. Δημοσιογράφος έχει αποσυρθεί, αλλά συνεχίζει, η οποία διετέλεσε γενική διευθύντρια του Ιδρύματος Κ. Καραμανλή, όπως είναι λογικό έχει μια άνεση να μιλάει για Καραμανλή, όποιον Καραμανλή, να υμνεί τις πράξεις του ή και την απραξία του. («Πάμε κι όπου βγει...»).
Ζ.

Ανάμεικτα
* ΕΓΡΑΨΕ για την πόλη του ο Γ.Π.: «Πώς είναι δυνατόν στο Δημαρχείο να είναι μεσίστια η σημαία σε ένδειξη πένθους για την τραγωδία με τους δεκάδες νεκρούς στα Τέμπη και από την άλλη στην πρόσοψή του να υπάρχουν κορδέλες και αποκριάτικα γυαλιά. Κανείς δεν σκέφτηκε να τα ξηλώσει; Δεν γνωρίζουν ότι δεν είναι έκφραση πένθους οι αποκριάτικες κορδέλες και τα πολύχρωμα στολίδια;» (Θα άργησαν να ξεσουρώσουν στον Τύρναβο).
Ζ.

Μια κατάθλιψη
* ΜΕ μια μελαγχολία τα λογοπαίγνια των νεαρών Λαρισαίων.
- Αφήστε με στον κόσμο μου. Ο κόσμος έξω με τρομάζει.
* * *
* - ΘΕΛΩ κι εγώ μια κατάθλιψη από αυτή που έχουν οι πλούσιοι. Να έχω άπειρα λεφτά, αλλά να μη βρίσκω νόημα σε όλο αυτό.
* * *
* - ΤΟ περπάτημα, σύμφωνα με τους γιατρούς, μειώνει δραστικά το άγχος. Ας περπατήσω μέχρι την Αυστρία.
Ζ.

 

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass