Ψιθυριστά και άλλα

Δημοσίευση: 02 Απρ 2023 18:00
*- ΗΡΕΜΑ Τζόε, που θα ‘λεγε κι ο Άβερελ, σημειώνει ο Β. Α. Ο οποίος φωτογραφίζει πιο γρήγορα κι απ’ τη σκιά του, συλλαμβάνοντας στην Κάρλα σε αράδα την τετράδα. Ζ. *- ΗΡΕΜΑ Τζόε, που θα ‘λεγε κι ο Άβερελ, σημειώνει ο Β. Α. Ο οποίος φωτογραφίζει πιο γρήγορα κι απ’ τη σκιά του, συλλαμβάνοντας στην Κάρλα σε αράδα την τετράδα. Ζ.

Δικαιολογημένος
* ΗΤΑΝ αποφασισμένος χθες ο νεαρός Λαρισαίος, ξεκάθαρος.
- Δεν πλήρωσα εγώ 42άρα λεντ τηλεόραση για να βγαίνω τα Σαββατόβραδα έξω…
***
* ΚΙ είχε σκοπό να κάνει σήμερα απολογισμό.
- Κυριακή, η μέρα που από το τέντωμα ψηλώνεις 2 πόντους.
Ζ.

Πότε να προλάβουν
* ΕΦΟΣΟΝ τελικά απαιτηθούν και δεύτερες εκλογές, που είναι και πολύ πιθανόν δηλαδή, καθώς η απλή αναλογική καμία διάθεση συνεργασιών δεν προκάλεσε μεταξύ των κομμάτων, ίσα-ίσα στην προεκλογική περίοδο δείχνει να κυριαρχεί η αντιπαράθεση για το ποιος θα κυβερνήσει κι όχι το πρόγραμμα και οι προτάσεις του καθενός ώστε να επιλεγεί απ’ τον λαό για να κυβερνήσει. Εφόσον λοιπόν η χώρα συρθεί και σε δεύτερες κάλπες, στις 2 Ιουλίου, πολλοί θα χάσουν. Η Οικονομία που λένε οι ευαίσθητοι αναλυτές, οι οποίοι όμως τώρα το έχουν λησμονήσει. Σίγουρα χαμένοι πάντως οι αυτοδιοικητικοί παράγοντες που φιλοδοξούν να γίνουν «χαλίφης στη θέση του χαλίφη». Υποψήφιοι δήμαρχοι και περιφερειάρχες που θα υποχρεωθούν εκ των πραγμάτων να ξεδιπλώσουν την προεκλογική τους καμπάνια σε μόλις 40 ημέρες. Μετά τις δεύτερες βουλευτικές, βαθύ καλοκαίρι, διακοπές, χαλάρωση έως διάλυση των πάντων, στα τέλη Αυγούστου και αν η όποια ανασυγκρότηση της κοινωνίας. Και στις 8 Οκτωβρίου έχει τις αυτοδιοικητικές εκλογές. Κερδισμένοι οι νυν εκλεγμένοι που συνεχίζουν να πηγαίνουν καβάλα.
Ζ.

Να φύγει, να χαθεί
* Ο δήμαρχος συνεχίζει άλλη μια προσπάθεια της πόλης να απαλλαγεί από τις σιδηροδρομικές γραμμές που την πνίγουν. Σε πιο ευνοϊκές συνθήκες αυτή τη φορά λόγω του τραγικού συμβάντος στα Τέμπη. Συσκέψεις, συνεδριάσεις κι άλλες συσκέψεις στον ορίζοντα. Και βλέπουμε… Αλλά και πώς να γίνει όταν αδιαφορούν οι Αθηναίοι, κυβέρνηση και ΟΣΕ, πάλι κυβέρνηση δηλαδή που τον ελέγχει.
Από δίπλα κι ο λαϊκός παράγοντας. Ένα νέο συλλαλητήριο για τον σιδηρόδρομο απ’ το Εργατικό Κέντρο και τους φορείς των εργαζομένων, τούτη τη φορά όχι για τα Τέμπη αλλά για την απελευθέρωση της Λάρισας, η οποία και υποφέρει και φόρο αίματος πληρώνει επί τόσες δεκαετίες. Πάλι στην Κεντρική πλατεία, μεθαύριο Τρίτη, 4 θα έχει ο Απρίλης, το απόγευμα.
Ζ.

Το ποτήρι
* ΑΡΑΧΤΟΙ έκαναν τις αναλύσεις τους οι νεαροί Λαρισαίοι.
- Τι σου αρέσει στη δουλειά σου;
- Εμένα; Τα ρεπό και οι άδειες.
***
* - ΒΛΗΜΑΤΑ όπως βλέπετε έχουμε πολλά. Αν είχαμε και κανόνια θα ήμασταν υπερδύναμη.
***
* - ΜΙΑ δουλειά έχω ζηλέψει στη ζωή μου, ρε παιδιά.... Αυτουνού που αλλάζει το ποτήρι με το νερό στη Βουλή.
Ζ.

Μα και στην Ελβετία;
* ΕΓΙΝΕ είδηση φυσικά στην Ελλάδα, «Δύο εκτροχιασμοί τρένων στην Ελβετία». Είναι η εποχή τέτοια στη χώρα. Τι καλύτερο άλλοθι, μπορεί να συμβεί και στις καλύτερες οικογένειες. Να και στην Ελβετία και μάλιστα δύο. Η διαφορά ότι εδώ τα δύο συγκρούονται μεταξύ τους μετωπικά με απερίγραπτες συνέπειες, ενώ εκεί βγήκαν βαγόνια απ’ τη γραμμή, λόγω των θυελλωδών ανέμων είπαν, με αποτέλεσμα μια ντουζίνα τραυματίες που η κατάστασή τους δεν εμπνέει ανησυχία.
Ζ.

Πρόβλεψη
* ΤΗΝ έκανε την πρόβλεψή του χθες ο Απ. Καλογιάννης. Κι όχι μόνο για τις δημοτικές μα και για τις περιφερειακές εκλογές του προσεχούς Οκτωβρίου. Ήταν στην αθλητική εκδήλωση, όπου ο Κ. Αγοραστός προσφέρθηκε να χρηματοδοτήσει την κατασκευή Κλειστού Στίβου, εφόσον βρισκόταν η κατάλληλη έκταση κι ο δήμαρχος είχε αμέσως τη σχετική πρόταση-λύση. Για να συμπληρώσει, με νόημα: «Κι επειδή θα συνεργαζόμαστε και μετά τις εκλογές, νομίζω πως η υπόθεση του Κλειστού Στίβου μπήκε στ’ αυλάκι».
Ζ.

Συνδυασμοί
* ΠΑΡΑΜΕΝΟΥΝ ορεξάτοι οι φαγανοί Λαρισαίοι.
- Από τότε που διάβασα ότι το λεμόνι βοηθάει στο αδυνάτισμα, βάζω μπόλικο πάνω στα σουβλάκια.
***
* - ΜΑΛΛΟΝ δεν είναι σωστή η αναλογία μία κούπα καφέ με ένα κιλό βουτήματα.
***
* - ΤΟ οικογενειακό παγωτό πάντως, τρώγεται καλύτερα όταν η οικογένεια λείπει.
Ζ.

Ο 11ος;
* ΕΝΑΣ ακόμη απόστρατος στο ψηφοδέλτιο της ΝΔ; Κατά τα φαινόμενα εκείνος που θα συμπληρώσει την 11η θέση είναι ο ε. α. αξιωματικός και μηχανικός και αναλυτής δημοσκοπήσεων, ναι ο Νίκος Καρδούλας, ο οποίος ανακαλείται στα μάχιμα τμήματα του κόμματος. Νυν υπέρ πάντων ο αγών, δεν περισσεύει κανείς. Πέρυσι ήταν που τον είχαν αποπέμψει από τη θέση υψηλόβαθμου τοπικά κομματικού στελέχους που κατείχε, επειδή δεν άρεσαν οι δημόσιες επισημάνσεις του, που όμως ήταν τεκμηριωμένες, κάποιοι καλοθελητές είχαν μιλήσει τότε στα κεντρικά. Δεν έβαλε μαράζι στην καρδούλα του, ο Ν. Καρδούλας και τώρα επανέρχεται τιμή και δόξα.
Ζ.

Πυθαγόρειο
* ΤΟ Πυθαγόρειο Θεώρημα, «εις την μαλλιαρήν», επαναφέρει ο Λ. Π. Ως γνωστόν απ’ το σχολείο, και από την αρχαιότητα, το τετράγωνο της υποτείνουσας ενός ορθογώνιου τριγώνου ισούται με το άθροισμα των τετραγώνων των δύο καθέτων πλευρών.
Να λοιπόν η άλλη διατύπωση: Το τεσσαράγωνο της αποκατιανής τεντώστρας πατσίζει με τη σούμα των τεσσαράγωνων των δύο παϊδιών που στέκονται σούζα.
***
* ΚΑΙ μια παραλλαγή του κάμπου: Το τεσσεράγωνο τσ’τεντωμένσ’ πατσίζει μι του τεσσεράγωνο απ’τσάλλες δυό μαζί, τν’ολόρθη κι ντ’ξαπλουτή.
Ζ.

Στην κορνίζα
* ΝΑ και το πιο ενδιαφέρον σε πολιτικό γραφείο, τώρα που οι υποψήφιοι έχουν και χώρους στις κωμοπόλεις όχι μόνο στη Λάρισα. Η φωτογραφία στην κορνίζα πίσω απ’ το γραφείο είναι του ατόμου που πληρώνει το ενοίκιο, ναι. Όχι ο αρχηγός του κόμματος ή κάποιος πρωθυπουργός. Αφού με τα προεκλογικά τρεχάματα δεν μπορεί να βρίσκεται πάντα εκεί να βλέπει τους προσερχόμενους ψηφοφόρους, τουλάχιστον τους κοιτάζει απ’ τον τοίχο. Πώς αλλιώς να εξηγηθεί…
Ζ.

Βάσει σχεδίου
* Η ΝΔ παραμένει πρώτη σε δημοσιευθείσα προχθές δημοσκόπηση, ωστόσο στο ίδιο γκάλοπ το 63% των ερωτηθέντων επιθυμεί αλλαγή. Τι συμπέρασμα να βγάλουν οι δημοσκόποι; Μα γι’ αυτό ακριβώς η ενισχυμένη αναλογική είναι η λύση. Για τον Κυρ. Μητσοτάκη.
***
* ΟΠΩΣ εξηγούσε Λαρισαίος «που είναι μέσα στα πράγματα», το brand name Μητσοτάκης είναι πολύ καλά σχεδιασμένο, κομμένο και ραμμένο για το 1/3 του κόσμου, γι’ αυτούς τον εμφανίζουν τέλειο, ακαταμάχητο, απαράμιλλο. Με τους υπόλοιπους, τους τριτοκοσμικούς έως κι επικίνδυνους, δεν ασχολείται μαζί τους το ακριβοπληρωμένο επιτελείο, δεν τους νοιάζει καθόλου η γνώμη τους.
***
* ΕΤΣΙ κερδίζεις τις εκλογές, με το 1/3 μπετόν. Κι όλο και κάτι επιπλέον θα μαζέψεις μετά… Γι’ αυτό, συνέχιζε, προκλήθηκε πρόβλημα στον σχεδιασμό με το δράμα των Τεμπών. Κλονίστηκαν τα συθέμελα της κοινωνίας, ενώ ξεσηκώθηκαν τα υπόλοιπα 2/3 του κόσμου δημιουργώντας τρικυμία που παρασύρει και τις ακτές του 1/3, όπου μια μικρή σχετικά φθορά μπορεί να ακυρώσει όλο το project.
Z.

Μωρά και πελαργοί
* ΝΟΜΙΖΕΤΕ πως τα πασίγνωστα σκίτσα των πελαργών που φέρνουν τα μωρά, είναι τυχαία; Έχει μια επικαιρότητα αυτές τις μέρες που οι πελαργοί ξανάρχονται.
Πόσες λοιπόν παλιές και σύγχρονες μανάδες δεν έχουν πει, δεν λένε στα μικρά τους, πως τα ‘φερε ο πελαργός; Ένας εύσχημος τρόπος ο μύθος ίσως, αντί να τους μιλήσουν για το σεξ; Ένας λόγος που ο μύθος εξακολουθεί να υφίσταται ως τις μέρες μας. Είναι πάντως τόσο βαθιά ριζωμένος που απασχόλησε ψυχιάτρους σαν τον Φρόιντ και τον Γιούνγκ, που προσπάθησαν να του δώσουν εξήγηση.
***
* ΟΠΟΙΑ και αν είναι η προέλευση του μύθου, οι ιστορικοί τείνουν να συμφωνούν ότι η ιδέα του πελαργού που φέρνει το μωρό ήταν πιο σταθερή στη Βόρεια Ευρώπη, ιδιαίτερα στη Γερμανία και τη Νορβηγία. Κατά τη διάρκεια της παγανιστικής εποχής, η οποία μπορεί να ανιχνευθεί τουλάχιστον στους μεσαιωνικούς χρόνους πριν από περισσότερα από 600 χρόνια, ήταν σύνηθες για τα ζευγάρια να παντρεύονται κατά τη διάρκεια του ετήσιου ηλιοστασίου το καλοκαίρι. Η εποχή βόλευε περισσότερο. Μετά από λίγο οι πελαργοί ξεκινούσαν την ετήσια μετανάστευσή τους, ταξιδεύοντας στην Αφρική. Τα πουλιά επέστρεφαν την επόμενη άνοιξη, ακριβώς εννέα μήνες μετά. Τότε που γεννιόντουσαν και πολλά μωρά, ταυτόχρονα με τα πελαργόπουλα. Κάπως έτσι, λέει, οι πελαργοί θεωρήθηκαν ως οι κομιστές της νέας ζωής, δημιουργώντας τη φανταστική ιδέα ότι είχαν παραδώσει τα ανθρώπινα μωρά.
Ζ.

Τα κόμματα
* ΜΕ τη γλαφυρή του διήγηση ο Λαρισαίος Γ. Μ. κατάφερε, με μια παραβολή, να συνδυάσει την πολιτική στην περίοδο του Μεσοπολέμου με τη σημερινή κατάσταση:
Κατά την περίοδο του Εθνικού Διχασμού, που λέτε, ένας επιθεωρητής ανέβαινε με μουλάρι σ’ ένα ορεινό χωριό της Λάρισας για να ελέγξει τον δάσκαλο του σχολείου. Στον δρόμο που πήγαιναν ρωτά τον αγωγιάτη.
-Δε μου λες, πατριώτη, ο δάσκαλός σας τι είναι; Βενιζελικός ή βασιλικός;
- Βενιζελικός, κύριε επιθεωρητά.
- Α, το γαϊδούρι...
Όμως ήταν κι ο αγωγιάτης βενιζελικός και φίλος του δασκάλου, οπότε του τα πρόφτασε για τον σκληρό βασιλικό που έφτασε στο χωριό.
***
* ΤΟ επόμενο πρωί μπαίνει ο επιθεωρητής στην τάξη και ρωτά τον δάσκαλο ποιο είναι το μάθημα της ημέρας.
- Τα σημεία στίξεως, κύριε επιθεωρητά.
- Ας δούμε, λοιπόν, τι ξέρουν τα παιδιά…
Ο δάσκαλος σήκωσε έναν μαθητή στον πίνακα και του είπε να γράψει τη φράση «Ο επιθεωρητής είπε, ο δάσκαλος είναι γαϊδούρι». Κι αφού το έγραψε, τον ρώτησε ο δάσκαλος.
- Ποιος είναι, παιδί μου, γαϊδούρι;
- Ο δάσκαλος κύριε.
- Και ποιος το είπε;
- Ο επιθεωρητής, κύριε…
- Ωραία, μπράβο παιδί μου. Τώρα βάλε ακόμα ένα κόμμα.
***
* ΚΙ έτσι η φράση στον πίνακα έγινε: «Ο επιθεωρητής, είπε ο δάσκαλος, είναι γαϊδούρι».
-Ποιος είναι τώρα, παιδί μου, το γαϊδούρι;
- Ο επιθεωρητής, κύριε.
- Και ποιος το είπε;
- Ο δάσκαλος, κύριε…
Ο επιθεωρητής κιτρίνισε απ’ το κακό του κι ο δάσκαλος στράφηκε στην τάξη.
- Είδατε παιδιά τι μπορούν να κάνουν τα κόμματα; (Και το ένα σωστό και το άλλο σωστό και μαντάρα εν τέλει).
Ζ.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass