ΨIΘΥΡΙΣΤΑ ΚΑΙ... ΑΛΛΑ

Δημοσίευση: 14 Απρ 2023 17:00
* ΜΕ την ευκαιρία του εορτασμού του Πάσχα, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός Κων. Φλώρος επί διήμερο περιόδευσε σε μονάδες του Δ’ Σώματος Στρατού, ανταλλάσσοντας ευχές με το προσωπικό. Συνοδευόμενος μεταξύ άλλων στελεχών, από τον διοικητή της 1ης Στρατιάς/EU-OHQ αντιστράτηγο, Ιωάννη Τσιόπλο ο Α/ΓΕΕΘΑ αφού «συνεχάρη το σύνολο του προσωπικού για τον επαγγελματισμό και τον ζήλο με τον οποίο επιτελεί την αποστολή του», συνέστησε «συνεχή εγρήγορση και επαγρύπνηση για την αντιμετώπιση των προκλήσεων και απειλών που αντιμετωπίζουν οι Ένοπλες Δυνάμεις». * ΜΕ την ευκαιρία του εορτασμού του Πάσχα, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός Κων. Φλώρος επί διήμερο περιόδευσε σε μονάδες του Δ’ Σώματος Στρατού, ανταλλάσσοντας ευχές με το προσωπικό. Συνοδευόμενος μεταξύ άλλων στελεχών, από τον διοικητή της 1ης Στρατιάς/EU-OHQ αντιστράτηγο, Ιωάννη Τσιόπλο ο Α/ΓΕΕΘΑ αφού «συνεχάρη το σύνολο του προσωπικού για τον επαγγελματισμό και τον ζήλο με τον οποίο επιτελεί την αποστολή του», συνέστησε «συνεχή εγρήγορση και επαγρύπνηση για την αντιμετώπιση των προκλήσεων και απειλών που αντιμετωπίζουν οι Ένοπλες Δυνάμεις».

Καλοκαίρι
* ΑΚΡΩΣ καλοκαιρινή η χθεσινή μέρα. Η θερμοκρασία καλή

και ένας ήλιος λαμπρός. Με τα κοντομάνικα βγήκαν οι Λαρισαίοι, όμως οι μετεωρολόγοι το είπαν δεν θα κρατήσει πολύ, ένα σύντομο διάλειμμα, η αστάθεια θα συνεχιστεί και θα ‘ ρθουν πάλι οι βροχούλες και η ψύχρα. Όσα δεν έκανε ο Μάρτης τα κάνει ο Απρίλιος.
Ν.Π.

Εναλλακτική
* ΠΑΝΤΩΣ με τον καιρό «σύμμαχο» έως την Κυριακή του Πάσχα, που θα αρχίσει να γίνεται άστατος σταδιακά από τα Βορειοδυτικά, και υπάρχει μεγάλη πιθανότητα βροχόπτωσης ανήμερα του Πάσχα και στον ν. Λάρισας. Για τον λόγο αυτό οι ψήστες κάθε σπιτιού να έχουν έτοιμη μια εναλλακτική κάποιου στεγάστρου. Η επόμενη εβδομάδα θα κυλήσει με ψύχρα και βροχερό καιρό.
Γ.Γ.

Μεγαλουργήματα
* ΟΛΗ η υμνολογική παραγωγή της Μεγάλης Εβδομάδας, αλλά κυρίως της Μεγάλης Παρασκευής μας δίνει άφθαστα ποιητικά μεγαλουργήματα μεγάλων ποιητών του 8ου και 9ου αιώνα. Στίχοι που απλώνονται σαν ρίγος και διαπερνούν ολόκληρο το σώμα. Όπως το υπέροχο τροπάριο «τον ίδιον άρνα η αμνάς θεωρούσα προς σφαγήν ελκόμενον», όπως δηλαδή η προβατίνα βλέπει το μικρό της αρνάκι να σύρεται στη σφαγή, έτσι κι η Παναγιά βλέπει τον γιο της να οδηγείται στον σταυρό και μέσα στα αναφιλητά του μητρικού της πόνου λέει: «πού πας παιδάκι μου; Για ποιού χατίρι τρέχεις έτσι γρήγορα;». «Ω γλυκύ μου έαρ, γλυκύτατόν μου τέκνον, πού έδυ σου το κάλος;» αναφέρεται σε άλλο σημείο της αποψινής λειτουργίας, με τον ίδιο τον υμνογράφο να λέει πως «ύπτιον ορώσα η πάναγνός σου Λόγε, μητροπρεπώς εθρήνη», δηλαδή ο θρήνος της μάνας είναι ο πιο ξεχωριστός θρήνος μέσα στην ανθρώπινη φύση. Αξεπέραστης ομορφιάς στίχοι θα απλωθούν απόψε στην ατμόσφαιρα όλης της Ελλάδας...
ΘΑ.

Ματαιοδοξίες
* ΚΛΕΙΣΤΕΣ πόρτες συνάντησε στις πρώτες του επαφές, αυτοδιοικητικός, ο οποίος ευελπιστεί να κατέλθει υποψήφιος δήμαρχος Λαρισαίων κι αυτό γιατί οι πάντες γνωρίζουν ότι η υποψηφιότητά του αποτελεί «δούρειο ίππο» που στόχο έχει τη διάσπαση του λεγόμενου κεντροδεξιού χώρου και όχι να καταγράψει μία αξιοπρεπή παρουσία στις εκλογές του Οκτωβρίου. Πόσο μάλιστα όταν αποκλειστική του προτεραιότητα είναι η εξυπηρέτηση συγκεκριμένων επιχειρηματικών συμφερόντων και όχι η ανάπτυξη της πόλης.
Επειδή όμως στη Λάρισα, αν και μεγαλούπολη, όλοι γνωριζόμαστε και τίποτα «κρυπτόν υπό τον ήλιο» οι πρώτες διερευνητικές του επαφές του σκόρπισαν απογοήτευση. Ωστόσο ο «υποψήφιος», τον οποίο οι πολίτες στις παλαιότερες εκλογές του γύρισαν την πλάτη, δηλώνει αποφασισμένος να συνεχίσει τις συναντήσεις μέχρι ...τελικής πτώσεως. Μόνο που η πτώση, κατά πώς φαίνεται θα κάνει θόρυβο.

Καρεκλάκια...
* ΜΕ τα πτυσσόμενα καρεκλάκια στα χέρια οι ηλικιωμένες κυρίες προσέρχονται στις εκκλησίες... Ξέρουν πως τέτοιες μέρες ο κόσμος είναι πολύς.
Παίρνουν το καρεκλάκι τους λοιπόν από το σπίτι και παρακολουθούν τα ιερά μυστήρια επί ώρες. Έτσι είναι οι παλιές ξέρουν...
Ν.Π.

Έλεγχοι
* ΜΕΓΑΛΗ εβδομάδα δεν λείπουν και τα ... μεγάλα προβλήματα και οι εντάσεις. Οι έλεγχοι σε γειτονική Περιφερειακή Ενότητα δεν εξελίσσονται σε ήρεμο κλίμα. Έπεσαν καταγγελίες μετά την επίσκεψη κτηνιάτρου σε σφαγείο, καθώς κατά τη διάρκεια του ελέγχου υπήρξε λεκτικός διαπληκτισμός και απειλές. Επικίνδυνα τα πράγματα όταν υπάρχουν και μαχαίρια.
Κ.Γ.

Μικρούλα
* ΘΑ πληροφορηθήκατε χθες ότι «ανοδικά κινούνται οι αποδόσεις των ομολόγων προεξοφλώντας νέα άνοδο των επιτοκίων της ΕΚΤ τον Μάιο κατά 0,25%».Ε και εσείς, μην ανησυχείτε, δεν είπαμε πως θα γίνει δα και καμιά τεράστια αύξηση στα επιτόκια, μια τοσοδούλα θα είναι, 0,25% ανεπαίσθητη...  Εάν... αυθαίρετα προσθέσετε και όσες αυξήσεις προηγήθηκαν, τότε μας συγχωρείτε αλλά διαβλέπουμε πως σας διακρίνει μια... αντιπολιτευτική διάθεση. Ερώτηση: Από πότε οι ελληνικές τράπεζες θα παγώσουν τα επιτόκια των στεγαστικών. Από τον τρέχοντα μήνα Απρίλιο ή από τον μήνα Μάιο; Γιατί έχουμε την εντύπωση (σ.σ. ας μας διαψεύσουν οι εξελίξεις) ότι πρώτα θα επιβάλουν την... τοσοδούλα αύξηση και μετά θα παγώσουν τα επιτόκια...
Β.Κ.

Τέμπη
* ΕΙΚΟΣΙ χρόνια πέρασαν από το τραγικό δυστύχημα των Τεμπών με θύματα 21 μαθητές και το Δίκτυο Νέων Λάρισας όπως κάθε χρόνο τίμησε και φέτος αυτούς τους αδικοχαμένους νέους δημιουργώντας ένα βίντεο το οποίο συνδέει το δυστύχημα του 2003 με το φετινό δυστύχημα των 57 νεκρών, ζητώντας το «Ποτέ Ξανά « επιτέλους να είναι Ποτέ Ξανά και να αποδοθούν ευθύνες χωρίς συγκαλύψεις. Πιο αναλυτικά, στην ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης το Δίκτυο Νέων Λάρισας αναφέρει «20 χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από το μαύρο εκείνο απόγευμα της 13ης Απριλίου 2003, όταν 21 μαθητές άφησαν την τελευταία τους πνοή στην Κοιλάδα των Τεμπών, γυρίζοντας από σχολική εκδρομή. 20 χρόνια μετά η περιοχή μας ξανά έζησε άλλη μία τραγωδία με θύματα 57 συνανθρώπους μας. Ως πότε θα θρηνούμε θύματα;»... Αξίζει πάντως να το δει ο κόσμος.
Ν.Π.
Λάικ
* Η υπόθεση εκδικητικής πορνογραφίας που ανέδειξε η έρευνα της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας όπως και η έρευνα της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της ΕΛ.ΑΣ. σχετικά με τη διακίνηση υλικού (φωτογραφιών και βίντεο) γυναικών – θυμάτων, ένα πράγμα επιβεβαιώνει.
Το γνωστό από καιρό δηλαδή, πως το διαδίκτυο δεν παρέχει καμία ασφάλεια. Χακάρουν σχεδόν τα πάντα και μετά εκβιάζουν.
Θυμηθείτε την τραγική ιστορία της φοιτήτριας από τη Θεσσαλονίκη. Άρα όσοι έχουν την εντύπωση ότι, στους λογαριασμούς τους σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης διατηρούν με ασφάλεια υλικό που αφορά σε μη δημόσιες πράξεις της γενετήσιας ζωής τους, πλανώνται πλάνην οικτράν.
Βέβαια στην εποχή μας, θεωρείται φυσιολογικό να καταγράφονται ακόμη και οι πιο ιδιαίτερες στιγμές στο κινητό ή να αναρτώνται όλα στις εφαρμογές. Μάλλον πρέπει να διαλέξουμε...
Β.Κ.

Νικηταρά
* ΕΚΕΙ που ενώνεται η 23ης Οκτωβρίου με την Κύπρου, μπροστά στον Κουτσουνάκη υπάρχει διάβαση πεζών. Καινούργια, και με τα όλα της: με τα ηχητικά σινάλια, με κουμπί αφής για να ανάψει ο «Γρηγόρης» για τους πεζούς, με λεντ φανάρια για εποχούμενους και πεζούς, μόνο μια μικρή ανορθογραφία υπάρχει εδώ και κάποιες (αρκετές είναι η αλήθεια) μέρες: ενώ από τη μια μεριά υπάρχει φανάρι για τους πεζούς για να βλέπουν πότε ανάβει το πράσινο και πότε το κόκκινο, από την άλλη δεν υπάρχει! Φτάνεις στη μέση του δρόμου, και επειδή το πράσινο για τους πεζούς κρατά (μόλις) 8 δευτερόλεπτα πρέπει να ξανακοιτάξεις πίσω για να δεις το χρώμα του φαναριού. (Θα το έχουν στο μυαλό τους οι υπεύθυνοι και γρήγορα θα το διορθώσουν).
* **
* ΣΤΟΛΙΔΙ ο καινούργιος δρόμος της Νικηταρά (το κομμάτι που παραδόθηκε στην κυκλοφορία δηλαδή). Με τον ποδηλατόδρομο τον φαρδύ και τα πάρκινγκ τα άνετα.
Εντάξει, δεν είναι πολλά βέβαια κι έτσι υπάρχουν πολλοί που παρκάρουν και σε άλλα μέρη: πάνω στον ποδηλατόδρομο, μισό αυτοκίνητο στο πάρκινγκ κι επειδή δεν χωράει το άλλο μισό στο πεζοδρόμιο, αλλά και πιο κάτω (εκεί που φτιάχνεται ο δρόμος τώρα) πολλοί σταθμεύουν ανάμεσα στα σκάμματα! Ανοίγουν την περίφραξη και παρκάρουν! (Δίπλα στο κέντρο είναι, ας κάνει και μια βόλτα προς τα εκεί η δημοτική αστυνομία...).
ΘΑ.

Τσιπουροκατάνυξη
* ΤΟ αδιαχώρητο αυτές τις μέρες σε καφέ και ταβέρνες στη Λάρισα, αλλά μαζί με το Θείο Δράμα που κορυφώνεται σήμερα, κορυφώνεται και η κίνηση.
Ήδη πολλοί έχουν φροντίσει να κάνουν κράτηση για το βράδυ της Μ. Παρασκευής αφού στη Λάρισα τηρείται το παράδοξο έθιμο της τσιπουροκατάνυξης, μετά την περιφορά του Επιταφίου. Μόνο στη Λάρισα αυτά...
Ν.Π.

Κοκορέτσι αλλιώς...
* VEGAN κοκορέτσι... απίστευτο και όμως αληθινό. Κυκλοφορεί η «πειραγμένη» συνταγή του αγαπημένου πασχαλινού μεζέ και κάνει θραύση σε όσους απεχθάνονται το κρέας.
Με κιμά σόγιας, μανιτάρια και κρεμμύδια, ενώ τη θέση των εντέρων που το τυλίγουν παίρνουν μακαρόνια. Γιατί όχι; Φαντασία να έχει κανείς...
Ν.Π.

Στα εξοχικά
* ΑΠΟ τις αρχές της εβδομάδας δειλά δειλά παίρνουν ζωή τα παράλια και τα ορεινά του νομού.
Οι εκδρομείς του Πάσχα καταφθάνουν για να ανοίξουν τα εξοχικά, να καθαρίσουν σούβλες και αυλές ώστε όλα να είναι έτοιμα την Κυριακή. Από σήμερα σιγά σιγά θα αδειάσει και η πόλη... Φέτος, όλα είναι διαφορετικά... Πάσχα ελευθερίας.
Ν.Π.

Να μην τριτώσει
* Η «Αρκουδοράχη» του πολυβραβευμένου Ουαλού συγγραφέα θεάτρου και κινηματογράφου Εντ Τόμας και σε σκηνοθεσία της Λαρισαίας Ιούς Βουλγαράκη έρχεται στη Λάρισα, στο Θέατρο «Κώστας Τσιάνος» στις 20 Απριλίου. Ή ίσως στις 20 Μαΐου. Ποιος ξέρει... Αφού και οι δύο ημερομηνίες αναφέρονται ως η ημέρα πρεμιέρας της παράστασης στο δελτίο Τύπου που εστάλη στα μέσα από το Θεσσαλικό Θέατρο.
* **
* ΚΑΛΕΙ η εφημερίδα στο 2410-533.417 (κατά τις αναγραφόμενες ώρες επικοινωνίας) για να ρωτήσει ποια από τις δύο ημερομηνίες είναι η σωστή, φωνή βοώντος εν τη ερήμω. Κανείς δεν απαντά, μέχρι που ακούγεται η ηχογραφημένη φωνή της καλλιτεχνικής διευθύντριας του Θεσσαλικού, κ. Κυριακής Σπανού, που μας πληροφορούσε για την παράσταση της Πειραματικής Σκηνής «Οι γριές που μαζεύουν την τσουκνίδα», παράσταση που δεν παίζεται πια!
* **
* ΑΚΡΗ δεν θα βγάλεις ούτε αν θες να μάθεις την τιμή του εισιτηρίου! Στο ίδιο δελτίο Τύπου υπάρχουν όλες οι κατηγορίες εισιτηρίων (ολόκληρα, αναπήρων, μαθητικά κτλ), μόνο η τιμή δεν υπάρχει! Κενό! Τρεις τελείες για την ακρίβεια.
* **
* ΕΥΤΥΧΩΣ που η πρόεδρος του Θεσσαλικού Θεάτρου, κ. Ρίτα Απρίλη, σηκώνει το τηλέφωνο και μας διευκρίνισε ότι όντως το έργο που θα ανέβει είναι η «Αρκουδοράχη», η πρεμιέρα θα γίνει στις 20 Απριλίου και η τιμή στα ολόκληρα εισιτήρια είναι 12 ευρώ. (Μετά το δελτίο Τύπου «μνημείο» για την παράσταση «Οι γριές που μαζεύουν την τσουκνίδα» ως η πρώτη που βασίζεται στη θεσσαλική λαογραφία(;!), τώρα αυτό. Ας μην τριτώσει το κακό...).
ΘΑ.

Στην πατρίδα
* ΣΤΑ Φάρσαλα η κίνηση στην αγορά άρχισε από χθες σιγά-σιγά να πυκνώνει με την κορύφωση των επισκεπτών να αναμένεται σήμερα το βράδυ. Αρκετοί είναι αυτοί που προτίμησαν φέτος να ψήσουν στην ιδιαίτερη πατρίδα τους μετά από μεγάλο διάστημα αποχής λόγω της πανδημίας. Σε γενικές γραμμές και πέρυσι η κίνηση ήταν μεγάλη, ωστόσο φέτος αναμένεται να αγγίζει τα επίπεδα όπως ήταν παλιά.
Γ.Γ.

Σιτηρά
* ΕΥΕΡΓΕΤΙΚΕΣ οι βροχές αυτής της περιόδου για τα σιτηρά. Ο Απρίλιος είναι πολύ σημαντικός μήνας για τη στρεμματική απόδοση κατά τη συγκομιδή. Πολλοί αγρότες, άλλα χρόνια που ο Απρίλιος ήταν χωρίς βροχές, κατέφευγαν στο πότισμα. Φέτος, παρά την ξηρασία του χειμώνα φαίνεται να ευνοούνται οι καλλιέργειες στο παραπέντε.
Γ.Γ.

Σπορές
* ΠΑΝΤΩΣ οι σπορές βάμβακος φέτος, φαίνεται να πάνε πιο πίσω καθώς και η επόμενη εβδομάδα φαίνεται και αυτή βροχερή. Τέτοια εποχή, άλλες φορές είχε σπαρθεί μεγάλο μέρος του κάμπου. Τώρα ελάχιστα.
Γ.Γ.

 

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass